Header


Lyon har vi besökt många gånger i samband med jobbet men vi har även passat på att förlänga vistelsen över helgen.

Lyon ligger i Rhone departementet mitt emellan Paris och Nice. Staden präglas av floderna som flyter genom centrum, tempot är lite sävligt och maten utmärkt. Göteborg och Lyon har mycket gemensamt , den största arbetsgivaren är i båda fallen Volvo AB, detta eftersom Volvo äger Renaults lastbilsdel. En annan gemensam sak är att de centrala delarna avgränsas av vatten, i Lyons fall av bland annat Rhone.

Här har man dock en sak som skiljer och detta bara till Lyons fördel. Man har i Lyon upptäckt att det finns pråmar som man kan köra på sina floder, detta innebär att man kan bygga broar lite hör och där som inte behöver vara 15 meter höga så trafiken fungerar utmärkt även om en liten bro stängs av. I Göteborg lever man kvar i tron att segelfartyg dominerar världshaven och får en situation därefter.

I Lyon finns väldigt många bra restauranger med klassiskt fransk mat, men var på er vakt, de vackra franska namnen kan dölja både lungmos, hjärna och andra inälvor. Dessa kan absolut vara värda att pröva på men kanske bra att veta i förväg vad man skall stoppa i munnen.

Ta en promenad in till de äldre delarna av staden och strosa runt på de små slingrande gatorna och välj något som ser skojigt ut, gatorna rue des Marronniers, rue de la Monnaie och rue Mercière har alla ett stort utbud


Utflykt

Är man i Lyon är inte Provence och vingårdarna i Rhone dalen lång borta så ett tips är att ordna fram en bil och styra kosan söderut. Vill man åka hela vägen till Marseille är det bara 31 mil och eftersom 30 av dessa är på motorvägen (A7) är man framme efter mindre än 3 timmar. Man kan även ta snabbtåget TGV och är då framme ännu snabbare.

Vill man komma åt vingårdarna är dock bilen lämpligare, Valreas ligger 18 mil söderut och man är alltså bara 2 timmar bort från Châteauneuf-du-Pape vinkällare


Grenoble

Skidorten Grenoble ligger ca 12 mil från Lyon och det tar ca 90 minuter att ta sig hit. Är man i Lyon på vintern och vill åka lite skidor får man en heldag om man åker tidigt.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I Giverny, som ligger i departementet Eure och i regionen Normandie, finns konstnären Claude Monets berömda hus och trädgård, där han bodde i över 40 år och fick inspiration till många av sina mest kända verk. Missa inte chansen att se hur konstnären levde och upplev motiven bakom hans tavlor i verkligheten. Här, i den fantastiska trädgården, finns till exempel näckrosdammen, som avbildats i flera av hans målningar.

Detta är en rolig dagsutflykt om man gör en längre vistelse i Paris, då det inte är så långt att köra till Giverny. Alternativt att man gör som vi, passar på att göra ett besök på vägen till eller från Normandie. Se till att vara där gärna när det öppnar om du besöker trädgården i juli eller augusti, då undviker du köerna som annars kan vara väldigt långa.

Det finns bra lunchrestaurang utanför Claude Monets trädgård och vi rekommenderar verkligen ett besök i affären vid utgången av Monets trädgård, där du kan köpa diverse fröer. Våra stockrosor som vi sådde, blev fantastiskt vackra.

Vattenträdgården med världens mest kända näckrosor

Den berömda näckrosdammen ligger i vattenträdgården (Jardin d'eau) och omges av tårpilar (Weeping Willow), som speglar sig i vattnet. En känd serie näckrostavlor finns att se på Musée de l'Orangerie i Paris. Näckrosorna planterades av Monet själv som, förutom att vara konstnär, även var en hängiven trädgårdsmästare med en naturlig blick för färg och form. En liten, grön bro, buskpioner och bambu påminner och konstnärens kärlek till Japan. Trädgården är ett verkligt paradis, vad gäller färger, ljus och reflexer som Monet sedan kärleksfullt tolkade i sina verk.

Clos Normand Claude Monets hus

Med sin rosaputsade fasad och omgivet av blommade rabatter och träd har Claude Monets hus en charm som få kan motstå. Inomhus har inredningen bevarats. På bottenvåningen finns ateljén (med flera reproduktioner av Monets målningar), den blå salongen och köket. I matsalen, med sina gula väggar, kan du beundra konstnärens samling av japanska träsnitt av bland annat mästaren Katsushika Hokusai. På övervåningen finns sovrummen som återställts i ursprungligt skick. Förts och främst Claude Monets eget med reproduktioner av andra impressionister på väggarna. Du kan också titta in i sovrummen som hörde till Monets andra fru, Alice Hoschedé, och hennes dotter, Blanche Hoschedé, som även var Monets elev och gifte sig med hans son. Efter renoveringen 2014 har rummen fått fina, blommiga tapisserier och möbler i träslaget pitch pine.

Clos Normand - den blommande trädgården

vsluta besöket med en rundvandring i den delen av trädgården som kallas Clos Normand. Här går du genom valv av blommande växter och längs färgrika rabatter som växlar med årstiderna. Påskliljor, iris, pioner, krasse, rosor och narcisser blommar i ett fantastiskt färgspel. Våren rekommenderas särskilt för ett besök. Man behöver inte vara en stor konstkännare för att njuta av ett besök i Monets hus och trädgård!

Likes

Comments

Sommaren 2014 tillbringade vi en vecka i Normandie där vi hyrde en lägenhet i Trouville-sur-Mer, granne med Deauville, vid kusten.

Normandie är kanske främst känt på grund av andra världskriget och D-dagen. Men förutom det finns också vacker natur, spännande arkitektur och mycket konst. Normandie är inte bara ett eldorado för den historieintresserade. Här kan man äta sig mätt på fisk och skaldjur eller njuta av jordbruksprodukter som ost, smör, äpplen, körsbär, grönsaker och flera köttprodukter som lamm, skinka, rullader, olika korvar och charkuterier. Camembert är förmodligen den mest kända osten, men det produceras faktiskt ca. 30 olika ostar i Normandie. Från havet kan man framför allt njuta av ostron, räkor, pilgrimsmusslor, hummer och blåmusslor. I departementet Calvados produceras den populära spriten med samma namn, och det är möjligt att besöka flera destillerier. Dessutom produceras det cider i Calvados.

Dessutom får badgästen sitt, med många mysiga orter längs kusten. De kända badorterna är:

 • Honfleur
 • Trouville-sur-Mer
 • Deuville

Dagarna tillbringade vi på stranden och på eftermiddagarna gjorde vi utflykt med bil och på cykel.

Vi rekommenderar varmt en veckas vistelse i Normandie och Trouville-sur-Mer är en perfekt stad att utgå ifrån, både bra bad och massor med restauranger att välja mellan. Deuville är lite mer elegantare än Trouville-sur-Mer men betydligt dyrare hotell och restauranger.

Trouville-sur-mer:

Stranden i Trouville-sur-mer var helt fantastiska men det som var negativt var de mängder med skal, som lätt skar i fötterna så badtofflor rekommenderas. Fransmännen själva verkade tycka badtemperaturen var alldeles kall, så många satt med tjocka tröjor och valde att inte bada. Trots att det var juli månad. Svensk som man är, var havet precis som i Sverige.

Strandpromenaden lockade många par och familjer på kvällarna. Solnedgången var helt magisk och mysigt att köpa en glass eller churros för att sedan strosa runt på kvällen och njuta av miljön.

Mat tips:

Självklart skaldjur i alla de varianter och allra störst ostron, som var väldigt prisvärd på alla restauranger. Skaldjursplatå fanns att välja i stort sett varenda restaurang. Även bra köttrestauranger fanns det att välja mellan.

Restaurangtips i Trouville-sur-mer:

Två väldigt trevliga restauranger vi besökte var:

 • Les Vapeurs – en klassisk franskbistro men den håller mycket hög klass medbra service och väldigt god mat. Deras skaldjursplatåer är väldigt populära. Adressen är: 160 Boulevard Fernand Moureaux, 14360 Trouville-sur-Mer
 • Brasserie La Coupole - ytterligare en klassisk fransk bistro med väldigt bra utbud både på mat och vin. Adressen är: du Marechal, 6 Place Foch, 14360 Trouville-sur-Mer

Deuville:

Deauville är nordkustens svar till Cannes och Monte Carlo. De fashionabla parisarnas sommarlekplats betraktas som juvelen i kronan bland kuststäderna. Här har franska och internationella jetset sedan slutet på 1800-talet roat sig med golf, kapplöpningsbanor, marinan, strandpromenad, kasino och en årlig internationell filmfestival för amerikansk film.

Staden ligger mellan de två stora städerna Caen och Le Havre. Det tar ungefär en timme med bil att nå båda städerna. Paris är belägen ca. 2,5 timme bort vilket gör att man smidigt kan göra en dagsutflykt till städernas stad - Paris - eller vice versa.

Lustbåtshamnen lockar stora franska och engelska yachter. Utvecklingen skapar förutsättningar för ett helt nytt butiksliv, och man ser fler lyxbutiker öppna på Deauvilles gator. Coco Chanel är den första att öppna en butik men flera av de lyxiga produkterna från Paris följer efter. Bland juvelerare Van Cleef & Arpels och varuhuset Printemps öppnar sitt första utanför Paris. Deauville är fortfarande en populär tillflyktsort på grund av sin vackra, breda sandstrand och de fashionabla butiker och utsökta restauranger.

Familjeutflykt:

Väldigt trevlig familjeutflykt är att hyra cyklar (finns att hyra till billig peng inne vid hamnen i Trouville-sur-mer) och sedan cyklar från Trouville-sur-mer till charmiga byn Houlgate. 

Honfleur:

Normandiets vackraste och trevligaste hamn ligger i idylliska Honfleur på sydsidan av Seines mynning vid Le Havre. De charmerande byggnaderna från 1600-talet härstammar från slavhandelns tid men innehåller idag flera matställe. Staden var bland annat både en av Victor Hugo och Charles Baudelaires favoritplatser.

Cabourg:

Vi gjorde även en utflykt till Cabourg där Marcel Proust skrev "På spaning efter den tid som flytt". Här stannade vi för lunch och en fika. Det fanns flera mysiga restauranger att välja mellan och lite shopping i form av krims krams och lite klädbutiker.

Route du Cidre:

Cidernvägen (Route du Cidre) är ett annat utflyktsmål som vi gjorde en dag men detta var inte riktigt värt utflykten. Det var väldigt svårt att se några äppelodlingar och inte lätt att besöka små lokala cidertillverkare heller. Ingen utflykt som vi rekommenderar.

Intressanta utflyktsmål:

Givetvis besökte vi landstigningsstränderna och andra minnesmärken från andra världskriget:

 • Omaha beach
 • Juno beach
 • Amerikanska krigskyrkogården
 • Arromanches

Omaha beach och amerikanska krigskyrkogården

Juno beach:

Pegasus bridge museum:

Likes

Comments

Sommaren 2008 tillbringade vi några dagar i Marseille. Marseille är Frankrikes näst största stad och ligger i departementet Bouches du Rhone (13)

Mer text och bilder kommer inom kort :)

Likes

Comments

Sommaren 2014 och 2016 tillbringade vi några dagar i Épernay, som ligger i departementet Marne (51) .

I Épernay ligger några av de största champagnemärkena såsom Moët & Chandon, Pol Roger och Eugène Mercier. De större märkena ligger samlade på den stora gatan Avenue de Champagne.

Sevärdheter:

Sevärt i Épernay är 'des caves de champagne', de tunnlar under marken där champagneflaskorna lagras. Under Avenue de Champagne ligger cirka 300 miljoner flaskor av olika märken. Vi tog turen hos Moët & Chandon, som var riktigt bra och dessutom talade guiden engelska, vilket är positivt då inte alla i familjen talar franska.

Champagnehus:

Vi har besökt följande champagenhus som vi alla tycker har sina fördelar:

 • Deutz, ingen möjlighet till rundvandring utan bara köp av deras av Champagne
 • Franck Bonville, möjlighet till provsmakning men ingen rundvandring
 • Moët & Chandon, möjlighet till provsmakning och rundvandring (ganska dyrt)

Restaurangtips:

Vi åt en fantastisk god middag på en mycket trevlig och prisvärd bistro, Bistrot le 7, Adress: 7 Rue des Berceaux, 51200 Épernay.

Boende:

Vi tillbringade 3 nätter på fantastiska hotell Villa Éugene som vi varmt rekommenderar. Detta hotell tillhörde tidigare familjen Mercier. grundaren av Champagnehuset Mercier.

Hotellet ligger på Avenue de Champagne (82-84 Avenue de Champagne, 51200 Épernay), så du har bara några minuters promenad till de stora champagnehusen och restaurangerna inne i Épernay. Hotellet har en utomhuspool och frukostbufféen är helt fantastisk.

Köpa Champagne?

Självklart är det trevligast att besöka de olika vinodlarna och köpa Champagne på plats, oftast är både priset och utbudet desto roligare. Dock rekommenderar vi inte att köpa Champage hos de stora kända Champagne huset som Moët & Chandon, Pol Roger m.m då priset faktiskt är billigare på Systembolaget hemma.

Om du inte har tid att åka runt till de olika vingårdarna och odlarna i Champagne, men ändå vill handla olika sorters Champagne till bra pris, så rekommenderar vi ett besök till La Cave Salvatori, address: 11 Rue Flodoard, 51200 Epernay. Här hittar du ett otroligt stort utbud av Champagne.


Likes

Comments

Sommaren 2013 när vi bodde i Cucuron besökte vi även Aix-en-Provence, en fantastisk mysig stad som vi verkligen rekommenderar ett besök till.

Det räcker med en promenad till fots för att upptäcka stadens enastående arkitektoniska och kulturella arv. Gamla stan, avenyn Cours Mirabeau och kvarteret Mazarin innehåller – högt värderade – fontäner, förnäma privatvillor, trädgårdar och museer. På terrassen till ett café eller en restaurang och på de livliga marknaderna får ni njuta av den behagliga provensalska livsstilen. Här kan ni både flanera och njuta av att ”fönstershoppa”. Ni kan göra utflykter från Aix en Provence till omgivningarna i Pays d’Aix, ett typiskt provensalskt område med cypresser, vinrankor och olivträd. Det är som att göra en resa i målaren Cézannes landskap med byar på klippavsatserna och historiska platser. Man kan njuta av områdets läckerheter genom att delta i en av de många rundturerna och utflykterna med provsmakningar.

Kända personer:

 • Paul Cézanne, konstnär, född och verkade i staden. Cezanne avbildade ofta det mäktiga bergsmassivet Mont St-Victoire som ligger några km öster om staden.
 • Émile Zola, författare, född i Paris men tillbringade sin barndom i Aix-en-Provence, som är förebild för staden Plassans i Zolas romaner om släkten Rougon-Macquart.

Likes

Comments

Grasse ligger i departementet Alpes Maritimes (06), nordväst om Nice, söder om Vence och i höjd med Cagnes-sur-mer. Det gör att dessa två byar till perfekta utflyktsmål över dagen om man väljer att bo i eller omkring Nice.

Grasse är mest känd för sin parfymindustri sedan slutet av 1700-talet. Staden ligger högt (ca. 350 m.ö.h.) ca. 45 km väster om Nice och ca. 20 km bakom Cannes omgivet av beskyddade berg som bidrar till ett ytterst milt klimat.

I omgivningen runt staden finns stora frukt- och blomsterodlingar varifrån de oljor kommer som är grunden för den franska parfymindustrin.

Parfymtillverkning:

De största parfymerierna i staden är Fragonard, Molinard och Galimard. Hos dem kan du inte bara köpa prisvärda parfymer, utan även komponera din alldeles egen parfym.Vi rekommenderar varmt ett besök upp till Grasse och ett besök hos någon av de stora tillverkarna.

 • Moulinard, störst utbud på tvål (har även parfym), mycket trevligt ställe. Har även butik i gamla stan i Nice, nedanför Place massena
 • Fragonard Störst utbud på parfymen (har även tvål), mycket trevligt ställe. Här fyller vi varje år på vårt parfymförråd hemma. Har även butik i gamla stan i Nice, nedanför Place Massena.
 • Galimard, den minst bra av dessa tre tillverkarna

Alla tre erbjuder gratis rundvandring där man får se hur parfym skapas.

Likes

Comments

Vi har varit i Paris ett antal gånger men det är naturlitgvis en plats man kan besöka hur ofta som helst. och med fördel vid olika årstider.. En promenad från Louvren till Concorde via Jardin des Tuileries i december är tex en helt annan sak än samma promenad i juli. Listan på saker man kan göra är oändligt, nedan kommer några axplock av våra tips finnas, Vin chaud i snön utanför Sacre-Coeur, picknick på Marsfältet som uppvärmning inför Tour de France målgång, shopping på Champs-Elysees, raclette-middag på Rue de Mouffertard.......

Ett allmänt tips vi kan ge när man åker till Paris är att tumma lite på flärden och se till att ha bekväma snarare än snygga skor. Stora delar av de centrala delarna av Paris kan man utforska till fots så bäst att undvika skoskav.

Louvren till Triumfbågen

Är man i Paris bör man besöka Louvren om man inte varit där. Nu kan det låta trist med ett konstmuseum men Louvren har något extra och mycket mer än bara Mona Lisa. Har finns målningar som även en icke konstintresserad sett många gånger, skulpturer från antiken, delar av egyptiska tempel mm mm. Ser man till att vara här några minuter innan det öppnar slipper man köerna och kan i lugn och ro vandra runt och titta en stund.

När man är klar med Louvren kan man ta en promenad mot Place de la Concorde via Jardin des Tuileries. I parken finns det flera gatucafeéer där man kan njuta av kaffe, vin chaud eller ett glas rosé, allt beroende på väder och vind.

I slutet av parken kommer man till Concorde där den egyptiska obelisken står i mitten, och Champs-Elyseés ligger bred och rak framför ens ögon.

Här kan man nu välja att shoppa, tex på Paris Saint Germains egen fanshop där Zlatan tidigare var självklar mittpunkt. Har man den stora plånboken kan man säkert hitta något på Louis Vuitton men här finns även mer överkomliga alternativ.

Högst upp finns Triumfbågen med den okände soldatens grav och härifrån har man en bra utsikt över hela avenyn.

Restaurangtips i närheten av Champs-Elyseés är Buddha bar. Ligger bara 100 meter bort på en sidogata.

Adressen är 8-12 Rue Boissy d'Anglas, 75008 Paris. God mat i rolig miljö, passa gärna på att njuta av en av deras goda drinkar samtidigt som ni utforskar menyn.Luxembourgträdgården till Rue de Mouffetard

En annan trevlig promenad är från Luxemburgträdgården till Rue de Mouffetard. I parken kan man strosa runt, fika och bara ta det lugnt eller ta med sig en boll och spela fotboll eller basket. För mindre barn finns ponnyridning och en stor lekpark.. Eftersom vintern i Paris inte är som vintern i Sverige kan man besöka parken både sommar och vinter och ha det skönt även om solen värmer bättre i maj än i december.

Efter att man druckit upp sitt kaffe går man ut från Luxemburgträdgården och tar sikte på Pantheon. Kikar man lite vänster ser man Sorbonne och säkert en och annan ungdom med pannan i djupa veck i iver att förstå vad de stora filosoferna egentligen menade. Panteon ligger på toppen av en backe, en imponerande byggnad som byggts för att likna sin namne i Rom. Här finns bland annat Zola, Voltaries och Victor Hugo begravda.

Nu är man i Quartier Latin och på de små gatorna känns Paris inte längre som en storstad utan mer som en liten by. Rue de Mouffetard är en väldigt charmig liten gata med ett stort utbud av bra restauranger, många serverar raclette eller founde och detta är värt att testas. En av de vi besökt som vi kan rekommendera är Saveurs de Savoie ,83 Rue Mouffetard, 75005 Paris,


Om man tycker om raclette och fondue finns dock vår favorit på en annan plats i Paris, närmare bestämt i närheten av Bastiljen. På rue de Charonne 58 ligger restaurange Le Chalet Savoyard. En restaurang med specialiteter från Savojen så det finns en hel del skidresekänsla i lokalerna. Här kan man beställa både raclette och ostfondue och man får en rejäl bit ost som bit för bit smälts av en liten anordning som påminner om infravärme. Väldigt gott och mysigt att sitt och pula med detta ihop med ett gott rödvin


Eiffeltornet

Ett besök vid och uppe i tornet är en självklarhet om man är i Paris. Man kan bli avskräckt av de långa köerna för att komma upp i tornet men bokar man biljetten i förväg på internet slipper man dessa. Eftersom man väljer en specifik tid för sitt besök när man bokar biljetten blir den totala kötiden 15 minuter för att komma upp istället för 1-2 timmar.

Vill man ha de bästa bilderna på tornet skall man gå över Siene upp till Jardin de Trocadero. Härifrån får man den bästa vyn över både tornet och Marsfältet. En annan fördel är att det finns ett antal bra restauranger på gatorna bakom Trocadero som erbjuder bättre pris och kvalité jämfört med de som ligger vid Marsfältet. Här kan man med fördel välja Cafe Kléber, 4 Place de Trocadero


Utöver vad som beskrivits ovan finns så mycket mer:

 • Montmarte och Sacre-Coeur där man inte får missa området på kyrkans baksida, här finns många små trevliga gator, caféer och affärer. En liten varning för de första 100 meterna kring kyrkan, här finns en stor del av Paris misslyckade konstnärer som alla vill göra ett unikt porträtt av just dig. Risken för fickstöld är uppenbar och det färdiga konstverket lämnar nog även det mycket att önska.
 • Rue de Rivoli där delarna som ligger närmast Bastiljen rymmer en mängd små roliga affärer med antikviteter, gamla böcker, skivantikvariat mm
 • Place de la Republique ner mot Marais. och Place des Vosges. Vid Marrais ligger de judiska kvarteren med många små bra restauranger. Place des Vosges anses vara det vackraste torget i Paris..
 • Boulevard Hausmann med flera stora varuhus, bland annat Printemps, titta är ju alltid gratis.
 • Notre Dame och området runt kyrkan. Här finns bland annat Pont Neuf och på sommaren finns här även Paris egen sandstrand. På Seines ena sida lägger man upp ca 200 meter sand, 1 meter djup så att parisarna kan njuta av sol och sand mitt i centrum. Eftersom Seine inte håller rätt renhetsgrad får de dock hoppa över bad-biten.Restauranger:

Utöver de redan nämnda , Buddha Bar, Saveurs de Savoie, Cafe Kléber och Le Chalet Savoyard finns det några till som vi varmt kan rekommendera.

Brasserie Julien. 6 Rue du Faubourg Saint-Denis, 75010 Paris

Ett klassiskt brasserie med fantastisk intredning och en meny som är precis som man förväntar sig. Här finns sniglar, grodlår, ostron, crème brûlée, stek lamm, grillad fisk mm. De har även väldigt bra kötträtter som serveras med generös mängd sås, varför inte lite bearnaise ?

La Coupole. 102 Boulevard du Montparnasse, 75014 Paris

En restaurang i samma stil och med liknande matsedel som Julien. Här har vi haft turen att haft fantastisk serveringspersonal, kunnig, trevlig och fantastisk roliga. Senaste gången vi var här beställde vi Crêpe Suzette och då fick vår son, iklädd kockmössa och förkläde hjälpa till att flambera pannkakorna vid vårt bord.Publicisite Drugstore, 133 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

En bistro högt upp på avenyn som har utmärkta Club Sandwich. Bra lunch/brunchställe i direkt närhet av Triumfbågen och affärerna på Champs Elysées


Boende:

Vi har bott på lite olka hotell och platser och alla har varit bra på sitt sätt, den enkla sanningen är att man får det man betalar för.

Hotel Alhambra, 13 Rue de Malte, 75011 Paris, Frankrike

Ett väldigt trevligt litet hotell, bara 200 meter från Place de la Republique. Bra standard och en underbar liten trädgård där man kunde äta frukost. Flera små barer och caféer precis utanför hotellet gjorde livet enkelt. Även nära till två olika Metro stationer.Hotell California , 16 Rue de Berri, 75008 Paris, Frankrike

Ett bra hotell, bara 50 meter från Champs Elysées. Hög standard på allt och väldigt bra läge nära "allt". Priset lite högre men om man bara är i Paris två nätter kan man unna sig lite extra.

Novotel Vaugirard, 257 Rue de Vaugirard, 75015 Paris, Frankrike

Novotel är Novotel, väldigt likt Scandic i Sverige. Bra pris men inte så charmigt eller centralt. Fördelen är att man här kan få ett okey boende till ett bra pris och det är bara 300 meter till närmaste metrostation. Man kommer alltså enkelt in till de mer centrala delarna. Nackdelen är väl att det inte fanns så mycket kring hotellet utan man fick åka metro.

Novotel Tour Eiffel, 61 Quai de Grenelle, 75015 Paris

Standard är som Novotel ovan men detta ligger inte så lång bort från Eiffeltornet, dock kanske längre bort än namnet vill göra gällande, det är nog närmare en kilometer till tornet. Härifrån är det dock närall kopian av frihetsdinnan som står mitt i Seine. Ett prisvärt hotell som även har pool, glöm dock inte badmössa och speedos, de gillar inte bermudashorts som badbyxor.
Tour de France

Om man tänkt åka till Paris under sommaren bör man försöka planera in så att man är på plats sista helgen i juli. Sedan 1975 avslutas Touren med målgång på Champs Elysees. Efter att i början haft lite olika upplägg har man nu troligen permanentat varianten där man startar sista etappen i Paris utkanter för att sedan avsluta med ett varvlopp upp och ner för avenyn med målgång på den samma.

Det måste vara omöjligt att inte bli exalterad av detta , oavsett om man är intresserad av cykelsport eller inte. Hela Paris är på fötter och att vinna denna sista etapp är för en cyklist lika stort som att vinna OS eller VM-guld.

En bra plats att se det hela ifrån är från någon av lykstolparna runt Triumfbågen, dessa användes allihop som läktare men man får vara på plats och boka upp sin stolpe minst 2 timmar innan cyklisterna varvar för fösta gången. Vill man se målgången finns två alternativ, betala en ganska dyr biljett för plats på läktare eller pixa en plats vid vägen minst 3 timmar innan någon cyklist finns på vägen.

Likes

Comments

Flera somrar har vi besökt Cannes, särskilt den sommaren då vi bodde i Mandelieu-la-Napoule , som ligger i departementet Alpes Maritimes (06)., väster om Nice och öster om Saint-Tropez..

Cannes är mest känd för den årliga filmfestivalen. Här är det alltid fart och fläkt. Promenera på Croisetten, titta på folk och ät en glass. Gå ut på piren och spana in alla gigantiska yachter som ligger efter varandra. Om du går upp på Croisetten igen och bort till lyxhotellet Carlton trängs lyxbilarna och de flotta människorna vid entrén och nere på beachklubbarna är det trångt bland solstolarna. I Cannes finns det gott om shopping och restauranger i alla prisklasser.

Mitt i Cannes finns den omtyckta saluhallen där du kan fynda frukt och grönsaker och hos någon av de lokala bagerierna är ett inköp av en baguette ett måste, trots köerna.

Stränderna:

Stränderna i Cannes består av sand och de är fantastiskt fina och perfekta om man har barn som älskar att leka med hink och spade. Det är dock rätt trångt på stränderna i Cannes

Likes

Comments

Flera somrar har vi tillbringat på stranden i Cagnes-sur-mer, som ligger väster om Nice och söder om Saint-Paul-de-Vence och om ligger i departementet Alpes Maritimes (06).

Vi rekommenderar stränderna i Cagnes-sur-Mer om man föredrar runda mjuka stenar, och dessutom tycker det är roligt att snorkla. Vattnet är alltid klart här och det blir fort djupt.

Till skillnad mot sandstränderna i Juan-les-Pines och i Cannes, är det betydligt mindre trångt med människor.

Som ort finns det inte så mycket mer att upptäcka. Lite restauranger och affärer, men det känns som en lite tråkig förort till Nice.

Om man dessutom tycker om att snorkla så är detta stället att föredra.

Det är enkelt att parkera vid Hippodromen eller vid strandpromenaden.

Likes

Comments