Detta är en svår fråga men vi har några idéer.

Vi måste sluta köpa så mycket saker. Om du år på stan och ser en snygg tröja som du vill ha, gå inte bara in och köp den utan tänk efter, behöver ja verkligen den här? Kommer jag att använda den? Vill du nu fortfarande vill köpa tröjan så gör inte de, tänk på framtiden. Kanske kommer du till nästa butik och hittar en snyggare tröja, då är det bra för både plånboken och framtiden att du inte köpte den förra tröjan. Vi måste börja tänka mer på framtiden istället för att bara tänka på sig själv. Om du måste köpa nya kläder, gör en lista innan du åker hemifrån på vad du får köpa. Till exempel: max 2 tröjor, 1 munkjacka, 1 par byxor och 1 par skor. Du får då inte köpa mer än vad som står på lista, ja förutom mat då kanske;). Men du ska inte komma hem med 10-tals klädesplagg.Om du bor i en stor stad till exempel Malmö så behöver du kanske inte använda bilen hela tiden då kollektivtrafiken fungerar väldigt bra i större städer. Sedan är det inte så långt mellan olika platser i såna stora städer.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Alla produkter är byggda på ett sånt sätt att de bara håller en viss period. Till ex. du köper den nyaste telefonen på marknads och tror att det är den bästa, så är inte fallet. De är byggda på ett sätt som gör att de efter en viss period försämras. Oftast märks detta tydligast på att batteriet försämras, det börjar ta lång tid att ladda den och det tar slut på en gång. De är det som är planerat åldrande.

Det är det här som är själva grejen. Ju mer vi köper av en produkt, så finns efterfrågan alltid där, som i sin tur leder till att de tillverkas mer, och vi konsumerar såklart mer då.

Det vi slänger säljer vi till andra länder, som Ghana. De tar reda på vårt skräp (tekniska saker), och återvinner de. Men miljön de jobbar i är katastrofal, som ni ser på bilden nedan. Detta måste få ett stopp!

//Matilda, Lina, Supiphat och Fabian

Likes

Comments

Konsumtion påverkar våran miljö väldigt mycket. Inte på ett bra sätt förstås. Resurserna som används till får att bygga föremål kommer från naturen. Vi måste använda resurserna effektivt annars kan vi inte ha ett hållbart miljö. Elektronik, kläder och mat är saker som konsumeras i stora mängder. Nya mobiltelefoner, TV, datorer köps hela tiden. Samma med kläder. Men maten slängs. Mer än en halv ton ätbar mat slängs varje år. Cirka 50 kg per person. Om vi fortsätter så här kommer miljön och naturen snart inte finnas kvar. Framförallt måste man tänka på effektivt användning av naturresurser. Man kan inte framställa oändligt med material. Därför finns det återvinningsstation som gör att vi kan återanvända material.

Släng inte skräp som läskburkar och flaskor ute i naturen. Återvinn istället!

//Lina, Supiphat, Matilda och Fabian​

Likes

Comments

Vi tycker att den stora utmaningen kommer bli att öka tillväxt-ekonomin samtidigt som konsumtionen ska minskas för det är det som måste hända. Konsumtionen måste minska men tillväxt-ekonomin måste öka. Hur ska världen gå till väga med det? Vi måste verkligen sluta konsumera så mycket annars kommer våran värld gå under inom ca 2 generationer till. Är det så vi vill ha det? Nej, Vissa tänker nog att om bara jag försöker så blir det ingen förändring, men om alla gör en liten förändring så kommer det märkas.

Vi måste hitta ett sätt att tjäna pengar på men det ska inte göras genom att konsumera massa saker. Om vi säger att en bil aldrig skulle gå sönder, fine. Du köper en jättebra bil men hur ska vi då tjäna pengar? Pengarna kommer ju in eftersom bilen någon gång skulle gå sönder för den är byggd på det sättet. Det är planerat åldrande som du kan läsa om i ett eget inlägg!

Vi måste hitta en balans där vi tjänar pengar men samtidigt minaskar konsumtionen. Efterfrågan måste alltså minska för då måste man dra ner på utbudet också.

//Fabian, Lina, Matilda och Supiphat​

Likes

Comments

Vad ska vi göra för att förbättra miljön på vår planet?Resurserna som jorden har kommer att ta slut på grund av vår ökade konsumtion. Allt som vi konsumerar påverkar miljön och förutsättningarna för att kommande generation att få leva ett gott liv.

Nedan kan ni läsa lite om konsumtion och även vad ni kan göra för att förbättra vårat liv på planeten!

Shopping-Ett beroende/missbruk

För många människor är shopping ett nöje som man gör på fritiden. Man handlar inte det man behöver utav shopping har blivit ett missbruk. Idag shoppar många för att dämpa ångest och för att må bra. Dock är lyckan kortvarig och man vill ha nya prylar igen.

Avfall

Lämna dina gamla eller överblivna mediciner till ditt apotek istället för att släng de i hushållssoporna. Medicinen kan isåfall komma ut i dricksvatten eller havet, som sedan leder till att vi eller fiskarna kan få i oss det.

När dina engångsbatterier har tagit slut så var noga med att lämna de i batteriholken vid återvinningscentralen eller till din miljöstation. Motivet är att man vill förhindra utsläpp till miljön av det giftiga tungmetallerna hudium, kvicksilver och bly. Istället för att använda engångsbatterier så kan man köpa uppladdningsbara batterier. Det är dyrare men i längden blir det både billigare och bättre för miljön

Sortera noga förpackningarna och lämna dem till återvinningen. Alla inlämnade förpackningar blir nya varor, nya förpackningar eller energi.

Du får aldrig hälla ut kemikalier i avloppet. De ska man lämna till återvinningscentralen som farliga avfall.

Glödlampor, lågenergilampor och lysrör måste man lämna till återvinningscentralen. De innehåller farliga metaller som måste tas omhand.

Släng inte skräp i naturen och ser du skräp så plocka upp det. 1 juli 2011 infördes den nya lagen som ger dig böter på 800kr.

//Lina, Matilda, Fabian och Supiphat 

Likes

Comments

Tredje världen eller utvecklingsländerna som vi brukar säga idag är världens fattigaste länder. Länderna som får ta emot vårat avfall tillhör utvecklingsländerna.

Tredje världen blir sämre på grund av att våra avfall skeppas dit. Eftersom de lever i fattigdom kan dem inte slänga skräpet eller skicka dem vidare. Därmed kommer miljön de lever i försämras. Då kommer de lida av sjukdomar för att dem inte har pengar till sjukvård.

Människor som lever i den tredje världen har fått ett bättre liv om man jämför med hur de hade innan. Men om vi inte gör något år våran konsumtion kommer deras liv förvärras. Här kommer än en gång våran frågeställning in i bilden. Hur ser framtiden ut om vi fortsätter konsumerar så som vi gör idag? Här får man svart på vit att vi inte kan fortsätta konsumera så som vi gör idag. Den tredje världen klarar inte av de.


Detta är vad som händer med vårat avfall. Unga människor som får slita för att ha råd med mat medans de blir allvarligt sjuka och sjukvården är så dålig att man inte kan göra någonting åt det. Denna bilden kommer från Ghana, där mestadels av vårat tekniska avfall hamnar. Är det rättvist att dessa länder ska drabbas utav oss? Vi tycker inte att det är rättvist så som den tredje världen ser ut. 

//Supiphat, Fabian, Matilda och Lina 

Likes

Comments

Som rubriken lyder så är detta frågeställningen som kommer vara grunden för vårat arbetet. Tänkandet genom hela arbetet kommer i slutet gå tillbaka till denna frågeställning. Vi har diskuterat och funderat över hur framtiden faktiskt kommer att se ut. Hur kan företagen tjäna så mycket på våran konsumtion. Jo, tack vare den tredje världen. Ni kommer kunna läsa mer om den tredje världen och hur den påverkas på grund av oss i kommande inlägg. Ni kommer också kunna läsa mer om våra tankar till frågeställningen i kommande inlägg.


Är detta framtiden??

Vem vet!!

//Lina, Fabian, Matilda och Supiphat

Likes

Comments

Hej och kul att du hittade hit! Vi startade denna blogg som ett verktyg till ett arbete till SO:n. 

Här kommer ni att få följa vårat arbete om att förbättra synen på konsumtion. Vi kommer prata om planerat åldrande och tillväxt-ekonomin. Vi kommer att hålla oss till en frågeställning under hela arbetet. Den kommer att presenteras senare i ett eget inlägg. 

//Lina, Matilda, Fabian och Supiphat

Likes

Comments