Jag fann i all flyttoreda en artikel som jag skrev för länge sen på ämnet ångest och nu hoppas jag fler kan nås av den och kanske ha nytta av den.

Ångestens mysterium

Att ha ångest är ett sätt för kroppen att överleva. Ett sätt för ens kropp att hantera dödskänslor som kommer, kroppen vill helt enkelt inte dö och reagerar med ångest. Enligt rön så pågår bara en egentlig ångestattack i 45 sekunder upp till en minut. Dessa 45 sekunder som känns som 45 år kommer att gå över. Vad man ska göra är att ligga ner och tänka efter, finns det någon fara för mig som kan beröva mig livet. Är det någon som vill mig något illa. Kan jag andas. Är det något som hindrar mitt hjärta från att fungera som det ska.(dock känns det inte så) Kan jag komma härifrån eller är jag instängd. Finns det någon yttre fara för mitt liv. Det viktiga att inse för den som har drabbats av ångest är att veta att man ö.v.e.r.l.e.v.e.r.
Man kan se det lite som en brandövning, kroppen går igång på alla cylindrar och basunerar ut fara tills den kommit till sans och inser att inget utanpå eller inuti är någon egentlig fara för liv och civilisation.
Det finns en kunskap som alla borde veta: ångest dödar inte, skulle den det så skulle vi vara döda för länge sen. Ångest är en livskraft för kroppen, ett sätt att kolla att man verkligen lever. Vad man behöver göra är att försöka se vad som orsakar den och vad man kan göra åt den. Man måste försöka hitta vägar att förstå det för gör man inte det så kan man inte göra något åt det.
Ångesten kan vara ett tecken på sjukdom men den kan mycket väl vara en del av det dagliga liv vi lever. Det finns nog inte en endaste människa som kan säga att den inte har haft ångest vid något tillfälle.
En stor del av ångestens mysterium är att veta vad som framkallar den och ha redskap att hantera den. Man kanske inte alltid vet det och då blir den svårare att stävja och det gör i sig att den blir mer svårhanterlig. Men vad som är mycket viktigt att ta till sig är att varje människa är unik. Och med det vill jag pålysa att vad som hjälper för din vän, din far, eller arbetskamrat hjälper inte alltid dig. Däremot kan man dela med sig av de kunskaper och verktyg som man utvecklat för sin egen ångest. En ångestattack eller period behöver inte alltid automatiskt betyda att du ska vända dig till sjukvården. Är det däremot så att ångesten är hämmande, isolerande och ens egna metoder och de stöd man har inte hjälper så ska man förstås börja fundera klarar jag verkligen det här, finns det fler lösningar eller behöver jag professionell hjälp.
Vad som är viktigt är kunskap. Problemen i ångesten finns oftast att hitta i ditt egna liv och hittar man orsaken/orsakerna så blir det lättare att hantera ångesten. Försök att någon gång fundera över vad som orsakar ångesten och vad Du kan göra åt den - där har vi nyckeln.
En viktig grej är att försöka prata om ångesten, försöka sätta ord på den. För ångest är verkligen inget att skämmas för och det är nåt som är viktigt att vi alla vet. En sak som är en viktig i det hela är att i möjligaste mån inte utsätta sig för stress. En person som har lätt att få ångest ska undvika stressituationer MEN ska däremot inte undvika sociala aktiviteter, umgänge och bli sittandes.
Fyra viktiga komponenter är att sova så bra man kan, regelbundenhet,, äta bra och hålla sig aktiv. Just det kan verkligen bli svårt i en stund eller period då det känns som att man har hela Himalaya på sin axlar.
En sak som däremot inte är bra eller rättare sagt väldigt dålig är att försöka döva och lindra sin ångest med alkohol eller andra substanser. Man kan tro då att man lindrar ångesten och att den ska försvinna i och med denna självmedicinering - men nej, så är inte fallet. Att döva med alkohol eller dylikt bara fördröjer den och den kan då faktiskt bli värre.
Ångesten är ett sorts alarmsystem som finns hos precis alla människor. Systemet finns där för att alarmera vid hot eller faror. Detta styrs av det autonoma nervsystemet det vill säga det vi inte kan kontrollera med viljan. För de personer med ångestproblematik så kan systemet vara lite överkänsligt och ångestapparaten utlöses utan synbar orsak.

Vad min önskan med denna text är att delge det jag vet samt vad andra har delget mig. Med denna text vill jag lysa hopp där det är glest med det och kanske även ge inspiration till att börja försöka förstå din ångest och på så vis kunna börja hjälpa dig själv. Vi människor måste bli bättre på att rå om oss själva, pyssla om vårt inre liv såväl som vårt yttre för man har bara sig själv och sin kropp att leva i.

Ta hand om er!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 6 readers

Likes

Comments

När man sitter och tittar igenom bilder, bilder från förr och bilder nu tagna av människor som var involverade i ens liv förr i en tid då livet var stökigt och huppiguppigt så nås man av den här bittra odören av dåligt samvete, det luktar inte gott någonstans. Tanken som då slår en som en stångjärnshammare i huvudet är be om ursäkt för bövelen din klant, be om ursäkt för illa valda ord och upproriska handlingar. Men hur ber man om ursäkt som 37-åring för något man gjorde när man var 9 år? Går det ens? Eftersom personerna fortfarande finns kvar i ens liv så har dom uppenbarligen inga krav på innestående ursäkt, tvärtom, de flesta finns kvar, hänger kvar hos en och kryddar livet med glada tillrop och genuin omsorg. Så odören av dåligt samvete kommer nog från mig själv... Jag önskar bara att jag kunde fokusera på det jag gjort väl, det jag skött snyggt som människor gillat och minns. Men det är så himla lätt att trycka ner sig själv och upplyfta misslyckanden och tillkortakommanden. Japp, jag orsakar min egen odör! Jag behöver sluta trycka ner mitt jag och upplyfta det istället, tror det skulle bli lättare då.......

  • 7 readers

Likes

Comments

I söndags återvände jag, back to basic kan man säga. I ca 6 år har jag tillhört en frikyrka och därvidlag vikt av från den väg jag gått på i hela mitt liv.. Jag tillhör Svenska kyrkan och har gjort sen jag liten var, dom där 6 åren i frikyrkan ser jag som ett tillfälligt inhopp. Jag säger inte att tiden i frikyrkan var kass eller så för där och då hade den sin charm, men det var när jag åter igen klev in i Svenska kyrkan som jag upptäckte kontrasterna, dom enorma väldiga kontrasterna.
Till att börja med så klev jag in i vad som kändes som ett herrens tempel på riktigt, en plats värdig Gud. Frikyrkan höll till i en före detta lagerlokal som hottats upp, inget fel i det bara det att där jag var, i Olaus Petri kyrka, så fanns där ett helgat rum för just Herren och med den där unika känslan av ro som en bifogad fil. Jag satt där en stund innan och bara kände friden fylla hela mig och lyssnade på det underbara ljudet av kyrkklockorna som jag älskar så mycket
En av mängder med positiva saker med Svenska kyrkan är dom ceremoniella klädnader som präster och diakoner bär, jag har alltid tyckt att dom varit så vackra, klädnader värdiga en Guds tjänare. Sen tycker jag mycket om inledning och avslut då präster och diakoner går i procession uppför altargången med ett vackert kors på en trästav i sin händer och flera som bär ljus på en trästav. Det ger en högtidlig känsla, andaktsfull. En bland många saker som slog mig där i kyrkan var att jag kollade bara på klockan en gång dvs jag hann inte bli uttråkad. Jag kunde även sitta stilla och lyssna utan att få myror i brallan och all over, kanske för att högmässa i svenska kyrkan ligger på lite drygt 1 timme till skillnad från frikyrkan jag var med i där det tog gott och väl en bra bit över 2 timmar, min adhd blev helt bananas.
En annan mycket viktig sak var predikan. För att sitta och hålla för öronen och sitta som på nålar och vilja därifrån för att människan på scenen inte vet vad normal samtalston är och att den bär mic så denne vrååååålar och fäktar med armarna i dryga timmen, det är inte rofyllt, allra minst det. Och dessutom ständiga uppmaningar till att slå upp Bibeln som man förväntas bära med sig vart man än går för att kunna be 24-7 som man tydligen gör om man är en god kristen där.
Nej helt ärligt så var predikan i O P en fröjd, jag kunde hänga med hela tiden, prästen talade så jag förstod och med en helt perfekt blandning av nuet och Bibeln. Allting, hela kyrkoupplevelsen var fantastisk, jag kände en sån enorm frid och glädje. Till skillnad från den suggestiva kyrka jag kom från där det antingen var högljudda toner från pastorn eller så kom det högljudda toner från en masskrikande församling där alla står med händerna i luften och vevar och skriker osammanhängande eller pratar låtsaspråk för glatta livet.
Vid ett tillfälle i gudstjänsten så tågade diakonerna ner till ungefär mitten av altargången och stod där med ljus och läste en text ur Bibeln. Det kändes fint och det kändes nära, vi är inte bara kyrkobesökare utan vi är även delaktiga i det hela.
Det kändes skönt att komma hem. Jag hade nära till tårarna hela tiden och kände mig uppfylld och lycklig när jag lämnade kyrkorummet vis i tron att jag kommer igen nästa söndag.
Om man utgår ifrån frikyrkans attribut och gestaltning, deras sätt att göra allting på och deras oerhörda högljuddhet och kravfyllda tro så tror jag att om Gud hade varit människa så hade han varit en dragshowprimadonna med glitter och löshår och smink upp till hårfästet. Det ska låta och märkas liksom. . Medan en Gud som människa i Svenska kyrkans tappning nog varit lik en präst i sin prästkåpa med förgyllda band och allt, en högtidlig stoisk Gud som har en öppen famn för alla inte bara dom som ber 24-7 och talar i tungor hela sin vakna tid.

I frikyrkan som jag var med i så var det mycket prestationsbetingat. Det sas redan när man gick med i församlingen att man måste vara med och arbeta i kyrkan, vara tjänstvillig, prestera mera, det läggs i inträdesmomentet ett ok på din axel att du måste vara med på det ena eller det andra och så är det bara. Bibeln ska vara rotad i din hand - alltid.
I svenska kyrkan är du inte tvungen till någonting, man kan vara trygg i att även om jag inte varit med på två söndagar så är det ingen som står med pekpinnen och undrar vart man varit.

Ett annat guldmoment är att prästerna är TILLGÄNGLIGA. Det betyder såå mycket. I min frikyrka så försvann pastorn upp till VIP-fikarummet och syntes knappt mer men i OP så stod dom vid utgången och tog i hand när högmässan var till ända. Så oändligt värdefullt. Dom var minsann inte för inte för folket utan kunde vara mitt i och det var vackert tyckte jag, en underbar gest.

Nu har jag skrivit mycket men för att avsluta - vad i hälsingland har jag gjort ifrikyrkan i sex år när det är Svenska kyrkan som är hemma.

  • 32 readers

Likes

Comments

Jag tar kort på kort på kort men får inget tillfredställande resultat. Ful! Jag inser att människan på bilden inte är jag, jag känner inte igen mig alls. Framför mig på skärmen har jag en leende koloss, en strandad blåval modell enorm. Jag känner mig inte bekväm i min kropp eftersom den otympliga person jag blivit skär sig mot den jag i huvudet är. Den personen kan ha sina favoritkläder och tänker inte tankar om sig själv som är bannlysta sen länge ur huvudet av hälsoskäl. Den personen längtar inte efter det som är helt fel. Den personen glorifierar inte och längtar tillbaka till tider då knotor stack ut och att sitta gjorde ont. Den person jag är nu inser jag är faktiskt där, längtar till en piprensares storlek istället för att vara ett människoberg. Den personen längtar fel, tänker att hellre smal och snygg än mätt och överdimensionerad. H.a.t.a.r att vara överdimensionerad!!! Och ju mer den frasen får fäste i mig ju mer längtar jag tillbaka till fel. Jag har börjat avsky min kropp igen, blir osams med mig själv. Jag vet att jag kan gå ner på egen hand, jag behöver bara göra som jag gjorde dom andra gångerna då jag gått ner. Tänker då som vanligt, bara gå ner lagom, stanna i tid, bli sund. Men det slutar alltid bara med att jag är allt annat än sund och kan inte sluta när det är nog utan kutar återigen i ekorrhjulet som jag känner så väl.
Jag finns för andra i ämnet, råder och lyssnar, ger kloka råd och är en axel att gråta ut mot. Men det enda jag vill är bara att slippa hata mig själv. Att komma på nån mirakelmetod som easypeasy tar bort en sisådär 15 kg från min kropp utan att behöva förstöra allt.
Koloss!!

  • 109 readers

Likes

Comments

Jag behöver landa, landa och bli helt trygg. Just nu går promenaderna över gungfly och ovissheten och otryggheten hänger som regnet i luften. Att tryggheten temporärt är förflyttad har nog att göra med att mitt liv ligger nedpackat i kartonger och blåslampan som stressen utgör bränner illa i nacken. Stressen och pressen att hinna klart i tid, ångesten över flyttdagen, ångesten över att något ska gå snett, fasan för flyttstäd och besiktning. Innan jag har flyttat så har jag inte fast mark under fötterna, stressen är påträngande och inget av det kommer ge med sig förens allting är klart. Jag måste härda ut i 22 långa dagar. Dagar som är dubbelt så långa och dubbelt så många som dagar annars är.
Allt detta gör mig hispig, nerverna ligger utanpå kroppen och jag har nära till känsloyttringar. Allting river och sliter i mig och att ständigt vara varvad gör mig trött, jag tror det är därför jag behöver mina 10-12 timmars sömn.
Det snurrar i skallen på mig, inte bara packning utan allehanda läkarbesök med mera. Måste ta en stund nån gång då jag bara sitter och bara är, tomglo och rensa hårddisken däruppe.

  • 107 readers

Likes

Comments

Jag är oändligt tacksam till världens alla makter för allt fint jag har, för alla förmåner som livet belönat mig med, alla glada stunder, för alla galna och härliga stunder, för alla grymma människor jag omges med - ja allt! Mitt hjärta är inställt på tacksamhet.

Men så har vi min kropp, som jag visserligen är glad att jag har men som lite är som ett stort minfält med dolda slukhål som jag när som helst kan sätta min fot i och falla handlöst ner i. Det är en osäker tillvaro jag för.
I över 37 år nu så har min kropp betjänat mig - på sitt sätt. Jag har tagit mig igenom svåra tider som mycket liten, tider som var hemska och ovissa för mina föräldrar och läkarvetenskapen stod handfallen. Men jag repade mig
Min kropp fick sig en riktig resa som varade i nästan 20 år, som en enda lång följetång av operationer och försök att återställa efter den svåra bilolycka som jag en tidig lördagsförmiddag blev huvudperson i. Det tog tid. Det tog kraft. Det krävde tårar. Det blev dramatik. Det blev ett enda lappande och lagande. Men jag repade mig.
Min kropp fick i många år utstå mobbing, trakasserier och hat. Andras hat som till sist blev mitt hat mot mig själv istället. Jag krossades invärtes efter en skoltid av idel plåga så jag började plåga mig själv till slut. Jag kom till en punkt där livet och jag gjort slut, under många år var det idel skilsmässa och försöken att förinta mitt jag duggade tätt.
Men jag repade mig. Jag fann en utsträckt hand i min och jag tog den.
Min kropp fick under ett hela års tid utstå outsinlig smärta dag som natt, den går knappt att beskriva ens. Jag kunde inte sitta, inte ligga, inte stå, inte äta, inte sova, inte ta emot en kram, inte en smekning - till och med kläderna var ren terror. Många gånger då jag fallit handlöst mot golvet i våldsam smärta så bad jag från hjärtat att få slippa.
Men jag repade mig. En mycket vis läkare sökte där ingen tidigare sökt och fann svaret. Min epilepsimedicin var orsaken, en på 100 00 får den biverkan som var grunden till mina smärtor. Medicinen togs bort och då försvann smärtorna som oftast nästan alltid var högst upp på smärtskattningsskalan.
Men jag repade mig.
Och för att inte glömma alla gånger min själ slagit knut på sig och vänt sig ut och in vilket resulterat i en tillfällig inkvartering inom landstingets försorg. Dom blå lakanen har nöts och dom högst osköna sängarna har man plågats i - fler gånger än jag kan räkna till.
Men jag repar mig alltid.

Det som nu är livet är kantat av besök i vården, inga allvarligare grejer men likväl så nöts sjukhusgolven ett antal gånger i veckan det har på något vis blivit normalitet, det är liksom regelverket i vardagen. Jag har mitt liv jag lever med just nu en del packning men även besök hos vänner, utflykter och små sammankomster med människor jag uppskattar.
Men trots att jag är väldigt tacksam över vad jag faktiskt har så finns det en stor osäkerhet, när bryter kroppen ihop nästa gång, när slår den undan benen för mig härnäst, när kommer nästa bakslag? För jag vet att hur bra jag än mår hur glad jag än är så har varje god stund varje fin period i mitt liv ett bäst-före-datum.
Så jag har lärt mig att vara tacksam så länge det varar, så länge jag får må bra för det går inte att ta för givet.

Att räkna varje bra stund som ett guldkorn i sanden, varje glädjeämne hålls i hårt då det snart kan tas ifrån mig. Att vara tacksam i det lilla.

Just nu är jag tacksam för världens skönaste säng med härlig värmemadrass som jag ska dyka ner i för jag är trött.

  • 114 readers

Likes

Comments

Överallt finns det ett otal gömda triggers redo att fälla krokben för en, redo att sätta igång att fucka till sinnet på en, nästla sig in i tankeverksamheten för att precis som förr ta över ens verklighet. Dom där små ondskefulla jävelskaperna tar ingen hänsyn till vart man är i livet, om man mår bra eller dåligt om man är en kändis eller en helt vanlig svennebanan, det finns ingen urskiljning alls. Dock, har dom tidigare funnits i ditt liv så är det lättare att falla pladask för dom igen.
Igår saluterade jag livet och formerna, idag är jag inne och tassar på farliga marker som är som ett stort minfält.
Det är sååå enkelt att halka dit på det, så lätt att luras dit.
Ett enda jävla klick och man är på helt fel ställe där varningssignalerna vrålar i högan sky men dom där onda små jävlarna täpper till hörselgångarna på en och lockar istället med fler bilder, fler länkar, om vart jag borde befinna mig och vad jag borde syssla med egentligen.
En gång ätstörd alltid ätstörd.......eller? Har man en gång varit i det så är det så otroligt lätt att hamna där igen. Vi faller, krälar i stoftet, kämpar oss upp på fötter, står starka - och sen - POFF!! När vi minst anar det så sitter måttbandet som en snara runt halsen igen och siffrorna, åh alla dessa siffror, ja dom snärjer allt mer av våra tankar....
Jag vill aldrig mer dit igen och jag ska göra allt i min makt för att akta mig för vart jag sätter mina fötter, akta mig för triggers. För det räcker med ett felklick så är den starka verklighet man byggt upp raserat som ett korthus i stormen.
Vägra ge vika för stormen, slå vakt om ditt korthus i alla väder, lita på dig själv och inte rösten i huvudet. För det är när du ger vika för rösten som den multiplicerar sig tusenfalt och det är inte längre du som har kontroll.
Istället för att jaga Pokemon jag triggers och förinta dom jävlarna.
Alla har rätt att leva och vara den dom är precis som dom är fullt ut oavsett vad vågen dikterar. Vågen är ett verktyg ingen måttstock. Inse att du strålar inte tynger. Du är vacker som den du är. Låt inte siffrorna bli hela ditt liv ❤️

  • 142 readers

Likes

Comments

En helt vanlig morgon. Spotify gör stämningen god med mjukt speleri i bakgrunden. Lätt hungrig med ids inte riktigt göra något vid det. En helt vanlig morgon men ändå inte.
Det finns oro som stör normaliteten. En värkande stelnande kropp och vad som kan vara anledningen till det. Ett minne som titt och tätt lyser med sin frånvaro som orsakar haverier och stor förvirring. Tårar som ligger som bowlingklot i tårkanalerna och pressar sig mot ögonlocken för att få komma ut, varför vet jag inte.
Måste ringa Öbo och kolla det där med datumet för flytt och tapetsering. Lite pinsamt dock då jag inte minns om jag redan pratat med de berörda och om vad. Ett av problemen med mitt minne... Jag får ringa och säga som det är.
Jag ska till KP på affektiva och får där veta vad läkarna anser om minnesbortfallet och huvudvärken som är väldigt efterhängsen.

Nu tog det slut, får bli mer än annan gång...

  • 171 readers

Likes

Comments

Droger är ju skit generellt det vet ju alla. Men det finns en drog som är helt underbar, den ger dom bästa rusen, garanterat komplikationsfri och som får alla runt omkring att dras med och också vilja ha den. Och det bästa med den är att du behöver inte ge dig ut efter mörkrets inbrott och möta upp en skum mörksskygg typ med innerfickorna fulla av knivar i en mörk gränd och riskerar inte liv och civilisation på eventuellt fultjack.
Nej för denna drog som definitivt är beroendeframkallande har du faktiskt med dig jämt. Ta och titta upp för ett slag, gymnastisera nyllet lite och när du kommer till självaste kakhålet så prova och dra i gummibanden vid öronen så det bildas en söt liten grimas även känd som leende. Stanna där och känn efter....visst är det skönare att le än att skrynkla ihop sig till ett surt russin ideligen. Du kommer märka att har du väl börjat så blir det svårt att sluta, det är ju skönt liksom, till slut blir det så att du går omkring med lite i fickan och drar i dig då och då bara för att det får dig att må så bra. En sidoeffekt av det hela är att andra undrar vad du tagit och vart du fått det ifrån för dom vill också ha, det e ju så himla nice och det sprider sig som lusens framfart på en dagisavdelning. Till slut verkar det inte bättre än att glädjens rus har drabbat en hel massa och stället riktigt rister och skakar av massans unisona asgarv som hörs vida omkring. Och den enda baksmällan efter det där massknarkandet av glädjen är kramp i magområdet av allt skrattande. Och en annan sak som är bra är att du minns vad du gjorde kvällen innan och du gjorde inte alls bort dig.
Så jag förespråkar rus på glädje, mycket bättre än andra stimulantia, inga biverkningar, det är gratis och en överdos dödar inte dessutom.
Mer garv åt folket!! 💪🏼

  • 192 readers

Likes

Comments

Du skall aldrig tvinga dig själv till tystnad på grund av att du inte hyser kärlek för de du förväntas göra, det är ett brott mot dig själv du nekar dig själv att vara du. Var dig själv fullt ut och aldrig någonsin något annat. Ingen gillar fake ändå. Känslor är vackra eller åtminstone kärlek och det är långt ifrån exklusivt för bara en del individer att få uppleva. Normen och flera delar av samhället gör gällande högljutt att det ska vara man och kvinna PUNKT. Men alla individer har sin fulla rätt att älska den man vill oavsett kön ålder härkomst eller något annat. Du förväntas att foga dig in i en normalitet och välja som den stora massan men är inte det ditt egentliga val så gör du åverkan på din egen person och förvägrar dig ditt hjärtas önskan, du förnekar dig själv att vara du till slut. Kärlek är ett språk alla kan tala och som alla förstår och det är vackert, jag vill då inte bli belagd med talförbud.
Var du och glöm inte bort att älska dig själv också ❤️

  • 202 readers

Likes

Comments