Under veckan som gått har fokus legat på att planera, samla material, konstruera och tillverka saker till vår modell över Veka-området som det kan ha sett ut på stenåldern. Det har varit både roligt, svårt och tålamodsprövande. Vi är inte färdiga ännu men behöver ta en liten paus från det för att hitta ny inspiration.

Vi har även hunnit med att skriva kapitel 3 till "Den magiska dörren" samt att lära oss om hur vad en atom är uppbyggd av.

Vecka 43
Måndag -
Tisdag - 3:an idrott, 4:an slöjd
Onsdag - 3-4: an idrott
Torsdag - 3:an slöjd, 4:an idrott, 3-4:an läsläxa kap 8 samt en tankekarta och sammanfattning. Öppet hus där eleverna samlas kl 16.00 och övriga är välkomna kl 17.00
Fredag - Eleverna är lediga från skolan eftersom de hade öppet hus på torsdagskvällen.

Vecka 44 - Höst- och läslov!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 8 readers

Likes

Comments

Idag har många barn pratat om händelser kopplade till "skrämmande" clowner. Mycket av det barnen pratar om utgår från de händelser som visas i massmedia och på sociala medier. Detta skapar en oro hos barnen. En oro som förstärks då mycket utgår ifrån rykten. Barnens svårigheter att sortera information gör att det otäcka vävs ihop med fantasier.
I skolan försöker vi tona ner det, utan att nonchalera, för att inte förstärka deras rädslor. Vi har även diskuterat varför det finns åldersgränser på olika sociala medier så som Facebook, Instagram och Snapchat.

  • 18 readers

Likes

Comments

Denna veckan startade med ett elevråd där två representanter förde klassens talan för vad vi tagit upp på vårt klassråd.

Vi har i svenskan skrivit andra kapitlet i böckerna som handlar om den magiska dörren. 4:orna har även arbetat lite med dikter och 3:orna har tränat läsförståelse.

På bilden var det fotografering av de fina trollen barnen gjort i trolldeg.

På engelskan har alla fått en klippdocka med kläder till. Dockan ska vi använda till att träna dialoger och att ge varandra instruktioner.

I Sverige har vi rest vidare genom Småland och ut till Öland.

I NO fortsätter vi arbeta med vattnets uppbyggnad och egenskaper.

I matematiken har vi arbetat med att multiplicera med 10, 100 och tusen. 4:orna har även börjat med multiplikationer så som 4•12. 3:orna har gjort en diagnos på kapitel 1.

Vecka 42 kommer vi att bryta schemat vissa lektioner för att arbeta inför utställningen i bruksmuseet.
Måndag - Planering av utställning med Lennart och Ulf.
Tisdag - Skolfotografering, 4:an slöjd, 3:an ingen idrott
Onsdag - 3:an bad, 3-4:an idrott,
Torsdag - 3:an slöjd, 4:an ingen idrott, 3-4:an läsläxa kap 7 samt tankekarta och sammanfattning
Fredag - 3:an veckans ord, 4:an engläxa

  • 22 readers

Likes

Comments

Tisdagen den 18 oktober är det dags för fotografering till skolkatalogen.

  • 29 readers

Likes

Comments

I veckan har det hänt magiska saker i klassrummet. Det har kommit in ekollon på mystiska platser, någon har tappat en jätteliten tandborste och en liten tröja på golvet och idag var det små fotspår som fanns utanför en liten dörr under ett skåp. Vart leder dörren och vad finns bakom den? Detta blev uppstarten till vårt nya skrivarprojekt där alla ska skriva en egen kapitelbok.

I matematiken arbetar vi just nu med multiplikation och hur vi med bilder och konkret material kan visa en multiplikation.

I NO:n har vi sett en film om laxens liv som hette Levande lax. Vi har även arbetat klart med frågorna till filmen om vatten. Vad är ett sund och en kanal till exempel?

I SO:n har vi lärt oss mer om Småland och uttern vilket också kapitlet i Djurspanarna handlade om. Vi fortsätter att arbeta med tankekarta och att skriva en sammanfattning av en text i både svenskan, SO:n och NO:n. Att dela in en text i stycken kan vara klurigt.

Vecka 41
måndag -
tisdag - 3:an idrott, 4:an slöjd
onsdag - 3-4:an idrott
torsdag - 3:an slöjd, 4:an idrott, 3-4:an läsläxa kap 6 samt att göra en tankekarta och skriva en sammanfattning om kapitlet.
fredag - 3:an veckans ord, 4:an engläxa

  • 40 readers

Likes

Comments

Denna veckan hälsar vi Ylva Lund välkommen till att ha börjat arbeta hos oss på Rydöbruks skola. Hon kommer att arbeta mestadels mot 1-2:an och 3-4:an.

I veckan har vi haft besök av Carl, arkeologen som var med under stenåldersveckan. Han svarade på våra frågor om hur det kunde sett ut i Veka för cirka 6000 år sedan. Detta behöver vi veta för att kunna hjälpa till med en utställning till Bruksmuseet som är en del i projektet Vårt kulturmiljö.

Vi har avslutat tema Hösten i NO och startat upp tema Vatten istället. Hur stor del av jordens yta täcks av vatten? Vilka är världshaven? Vad används vatten till? Vad består vatten av?

I matematiken håller vi på att avsluta arbetet med kapitel 1, taluppfattning och tals användning. 4:orna har skrivit en diagnos, eller som boken kallar det prov, där jag kan se vad de har klarat av bra och vad vi behöver träna mer på.

I dag, fredag, var det första gången som 3-4:an hade bild med Carolin. Roligt och spännande!

I svenskan har 3:an arbetat med att träna sin läsförståelse samt att skriva faktatexter. 4:orna har arbetat med hur man skriver dialoger och där använder sig av talstreck, skiljetecken och kolon på rätt sätt.

Under en tid framåt kommer vi att fokusera på förmågan att kunna sammanfatta och återberätta en text både skriftligt och muntligt. Vi använder oss av metoderna stödord och tankekartor. Därför är skrivuppgiften till läsläxan framöver att göra en tankekarta och utifrån den, skriva en sammanfattande text om vad veckans kapitel har handlat om.

Vecka 40
Måndag
-
Tisdag - 3:an idrott, 4:an slöjd
Onsdag - 3:an bad, 3-4:an idrott
Torsdag - 3:an slöjd, 4:an idrott, 3-4:an läsläxa
Fredag - 3:an veckans ord, 4:an engläxa

  • 60 readers

Likes

Comments

Vi har i veckan fortsatt att arbeta med uppgifter till förra veckans skoljogg. Bland annat byggde vi klassens längsta ord av bokstäverna vi samlat ihop. Orden blev luftkonditionering och veckoplaneringsbok. Vi har också räknat ut att om alla meter vi i klassen sprang tillsammans lades ut på en rad så skulle vi ha kommit till Köpenhamn!!! Vi sprang tillsammans 228 km!
Vi har avslutat vårt arbete om svampar med att träna på svampens olika delar: hatt, fot, ring, strumpa, sporer och mycel.
Vi har också sett en film om Stockholm och arbetat med hur det är att bo i en stad idag jämfört med för 100 år sedan.
Fyrorna har arbetat med a och an på engelskan och utmanar kanske er därhemma med att säga "Red lorry, yellow lorry" så fort som möjligt.
Treorna har fått sin första engelska läxa i form av ett memoryspel där de ska träna sig på att säga färgerna då de spelar memory.

Vecka 39
Måndag
-
Tisdag - 3:an idrott och engläxa, 4:an slöjd
Onsdag - 3-4:an idrott
Torsdag - läsläxa, 3:an slöjd, 4:an idrott
Fredag - 3:an veckans ord, 4:an engläxa

  • 80 readers

Likes

Comments

I veckan har vi haft mycket utomhusaktiviteter. Vädret har verkligen varit med oss men det har gått åt mycket vatten.
Skoljoggen fungerade mycket bra och många sprang flera varv på slingan. I veckan kommer vi att räkna ihop hur långt hela skolan sprang tillsammans. Vågar ni er på en gissning?
I fredags gick vi till Veka och jag fick se hur barnen byggt upp sina läger och vad de arbetat med under stenåldersveckan. Lennart Hildingsson var med oss och berättade att det kommer att bli en utställning om detta och vi kommer att få vara med och utforma den. På vägen hittade vi flera olika sorters svampar som vi pratat om i skolan bland annat tickor, röksvampar och bläcksvamp.
Vi har tittat på en film om Halland. Under filmens gång skrev vi ner stödord som vi använde till en gemensam tankekarta. Sista uppgiften var sedan att skriva minst fem meningar om Halland. Detta var ganska svårt så det kommer vi att träna mer på.

Vecka 38
Måndag
-
Tisdag - 3:an idrott, 4:an slöjd
Onsdag - 3:an bad, 3-4:an idrott
Torsdag - 3:an slöjd, 4:an idrott, 3-4:an läsläxa
Fredag - studiedag, ingen skola

  • 92 readers

Likes

Comments

Vi har läst ut boken Vargbröder och läser nu en av Ingelin Angerborns böcker, Rum 213. I övrigt på svensklektionerna har vi tittat på Grammatikbolagets film om vad adjektiv är, 3:orna har skrivit berättelser om magiska cyklar och vi har arbetat med läsförståelsefrågor till Djurspanarna som vi har i läsläxa.

På musiken har vi ritat noter och tränat på att klappa helnoter, halvnoter, fjärdedelsnoter och åttondelsnoter till olika låtar.

4:orna har arbetat med ord i singular och plural på engelskan samt gjort en hörövning. 3:orna har arbetat med verb, t ex read, paint och tidy, i olika lekar.

I matematiken arbetar 4:orna vidare med prioriteringsreglen och räkning med parenteser, och 3:orna med additionsalgoritmen.

Vecka 37

Måndag - lämna in lapp om föräldramöte
Tisdag - 3:an idrott, 4:an slöjd
Onsdag - Skoljoggen
Torsdag - 3-4:an läsläxa kap 2, 3:an slöjd, 4:an idrott, föräldramöte 18.00
Fredag - 3:an veckans ord, 4:an engläxa, utepass

  • 111 readers

Likes

Comments