Ofta sägs det att kosten är 80 % av en viktminskning och träning är 20 %. Jag vet inte sanningsgraden i detta men jag tycker det låter rimligt då du går ner i vikt om ditt totala kaloriintag är lägre än din förbränning (mer ut än in) och det är lättare att begränsa sin kost än att träna bort 1200 kcal (vilket en pizza innehåller). Dock vet jag också att min kropp behöver träning för att forma sig och bli finare!

Jag har haft svårt att veta hur mycket jag ska äta då jag dels haft problem med hetsätning tidigare och har väldigt lätt att bli allt eller inget. Dvs antingen äter jag allt jag ser eller så endast typ sallad, vilket gör att hungern sedan slår till och jag äter återigen allt jag ser. Därför började denna viktresa med att jag räknande kalorier för att kunna kontrollera att jag äter lagom mycket. Jag har landat i att 1200 kcal/dag passar mig utmärkt. Det är tillräckligt mycket för att jag ska orka med mitt jobb, min träning, socialt liv och allt annat men samtidigt så pass lite att jag går ner i vikt.

Jag äter allt, men inte alltid

Jag har valt att inte ha något matregler utöver min kaloribegränsning för jag funkar så att om det är något jag inte får äta, så är det det enda jag vill äta! Av den anledning har jag inte strikta förbud utan allt är tillåtet, däremot äter jag inte allt i vilka mängder som helst eller hur ofta som helst. Att kunna säga att man äter allt trots att man går ner i vikt är väldigt skönt, det tar bort begränsningar och gör allt så mycket enklare. Att gå ner i vikt och leva hälsosamt ska vara enkelt. Att leva utan förbud är hållbart, livet ut.

Detta innebär också att jag äter pommes, hamburgare, bröd, dricker alkohol, äter socker och annat. Men det är oerhört sällan och i små mängder! De senaste 3,5 månaderna har jag druckit alkohol 3 gånger, ätit pommes två gånger, några naturgodisar, ätit helt fritt på restaurang några gånger (två- och trerätters), två kebabrullar, en sockervadd på gröna lund osv... Jag har valt att äta dessa saker för att jag har tyckt att det är värt det! Kalorierna är värt det om det är något jag verkligen vill ha, och för att det är ett speciellt tillfälle. Det är inte värt godis en helt vanlig lördag bara för att jag ska se en film, men första myskvällen 1,5 månader med min sambo gör det värt det! För mig är det otroligt viktigt att inte tänka i regler utan att tänka om det är värt det sett till smak, kalorier, förbränning och så vidare.

Jag unnar mig aldrig

Jag säger aldrig att jag unnar mig något, för då upplever jag det som att jag äter något jag inte borde, att jag gör fel och att jag fuskar. Livet är långt, och jag vill hitta ett hållbart sätt att leva. Därför ser jag till att alla mina val är medvetna och jag väljer dom för att jag vill, för att jag tycker att det är värt det. Jag fuskar inte och unnar mig något som är fel och äter något onyttigt, jag väljer att äta något onyttigt ibland för att det är så oerhört gott och värt kalorierna. Däremot är det inte värt att välja något onyttigt ofta.

Jag följer ingen diet

Anledningen att jag inte vill följa någon diet är dels för att jag inte vill ha några begränsningar i vad jag får och inte får äta, men även för att jag vill känna att jag väljer själv. Jag vill välja vad jag ska äta och när jag ska äta, inte äta något för att "jag borde för att någon sa så". Ta ett kosttips är en sak, att följa ett schema är något helt annat. Dieter lockar mig inte för fem öre och det skulle aldrig passa in långsiktigt i mitt liv. Fördelen med att inte gå på någon diet är att jag kan styra helt själv vad jag vill äta, vilket gör att jag äter gott varenda dag. 95 % av mina måltider är hälsosamma och hjälper mig att komma närmare mitt mål, samtidigt som det smakar gott! Det är viktigt för mig. En ytterligare fördel med att inte följa någon diet är att jag slipper hetsen kring makros, hur många gram protein borde jag äta, hur mycket kolhydrater blir för mycket, osv. Det är enkelt att slippa diettänket och bara fokusera på god, näringsrik mat som är lagad från grunden.

En vanliga dag ser mitt matintag ut så här:

Frukost: 1-2 ägg, eller en smoothie, frukt, fil med bär, eller ingenting.
Mellis: Om jag är på jobbet så äter jag ibland 5 st mandlar.
Lunch: Grönsaker och fisk, kyckling, köttfärsbiffar eller liknande. Ibland någon soppa.
Mellis: Som på förmiddagen, endast om jag är på jobbet och då 5 st mandlar.
Middag: Liknande som till lunch. Oftast inga stärkelserika kolhydrater utan äter hellre broccoli, morötter, vitkål (färsk eller stekt), harcot verts eller grönsallad.
Kväll: Oftast ingenting med ibland frukt, te eller lite fil med bär.

En fantastiskt middag från tidigare i somras!
Förätt, varmrätt och vin - och så oerhört värt det för det var bland det godaste jag ätit!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag har fått in en bra rutin på min träning nu! Jag har hittar vad jag trivs med samtidigt som det ger mig resultat! Fram tills för en månad sen bestod all min träning av endast powerwalks, vilket hjälpte mig att gå ner nästan 9 kg. För att jag ska kalla det powerwalk innebär det att jag går så pass snabbt att jag blir svettig och andfådd, håller ett tempo på mindre än 9:40 min/km och går minst 30 min men oftast uppemot en timme. En sådan prommis är bra både för förbränningen och konditionen!

Senaste månaden har jag utökat min träning med löpning och styrketräning. Ett standardpass, som jag kör 3-6 gånger/vecka ser ut så här:

• 5,1 km löpning. Jag håller ett tempo på ca 6:30 min/km så rundan tar då 33 min. Jag vill ligga under 6 min/km så att rundan tar mindre än 30 min.

När jag kommer hem kör jag direkt styrketräning. Den består av:

• Squats - vanliga, sumo, squats med pump (gå ner, pumpa tre gångfart, upp) och med hällyft (gå ner i sumosquat, upp på tå en sväng, upp).
• Utfallssteg
• Situps
• Armhövningar - så många riktiga jag orkar, därefter från knäna.
• Benlyft - ligger på mage, lyfter låren och flyttar benen ut, lyfter benen tillbaka och upprepar tills det bränner i rumpan)
• Plankan

Därefter försöker jag att alltid komma ihåg att stretcha för att få en flexibel och smidigt kropp!

Denna rutin känns väldigt bra för mig då den gör igenom i stort sett hela kroppen. Jag tycker det är en skön blandning av cardio och styrka. Jag har planerat att lägga in styrkepass på gym också för att få in mer träning för ryggen och för att det är kul, jag har dock inte bestämt upplägg ännu.

Jag är så nöjd med mitt resultat från första månaden med träning! Första bilden togs 11 juli, andra bilden 11 augusti. En månad är inte lång tid men otroligt mycket har hunnit hända med min kropp! Det skiljer dock bara 2,6 kg mellan bilderna.

De förändringar jag har märkt sen jag började träna är att jag orkar mycket mer, jag har bättre kondition och är starkare. Men förutom det så har Nina celluliter minskat, rumpan är fastare, ryggen är inte lika hängig, låren är smalare och mer välformade, mina axlar är numera på samma höjd(!) och jag har naturligt en annan hållning. Dessutom har min hy blivit bättre, men det har jag nog kosten att tacka!

Likes

Comments

Varje gång jag har försökt gå ner i vikt har jag fokuserat på att äta nyttig proteinrik mat och träna mycket. Hård träning har ökat min hunger otroligt mycket vilket jag inte har kunnat hantera då det har triggat min hetsätning och jag har ätit otroliga mängder mängder! Till största delen har det varit hälsosam mat men tillräckligt stora mängder ger många kalorier, och jag åt väldigt stora mängder. Det resulterade i viktuppgång varenda gång jag har tagit tag i träningen.

Av den anledningen var jag rädd för att börja träna nu och funderade mycket på om, när och hur jag skulle lägga upp min träning för att inte återfå mina problem med hetsätning. Jag undvek hårdare träning än powerwalks under ca 2 månader för att verkligen få in rätt rutiner kring kosten först. Nu har jag hunnit träna hårdare i en månad och jag är så otroligt glad över att jag har lyckats behålla kosten kontrollerad! Tack varje att jag räknade kalorier första månaden så fick jag in rätt portionsstorlek och därför återtog jag denna rutin under de första träningsveckorna. Och det verkar fungera bra för mig. Min viktnedgång är visserligen avstannad men om det beror på ökad muskelmassa och ökad vätskenivå i kroppen eller "en helt vanlig viktplatå" vet jag inte. Det spelar inte heller så stor roll så länge jag dels äter korrekt, dels inte tappar min träningsmotivation och dels får en finare och finare kropp!

Så en månads träning har inte resulterat i något större resultat på vägen men jag har fått bättre kondition, blivit starkare och fått en tightare kropp! Jag äter som jag ska och har balans mellan träning, kost och vila. Det är det viktigaste i detta läge.

Under nästan 3 månader har jag gått ner nästan 11 kg! Skillnaden är enorm och jag är otroligt nöjd. Jag är långt i från klar men jag har kommit en bra bit på vägen!

Likes

Comments

Det är många debatter kring socker och sockerberoende. Kan man vara beroende av socker? Är socker bättre eller sämre än sötningsmedel? Funkar sötningsmedel som substitut, och i så fall varför/varför inte? Hur vänjer man sig av med socker? Det finns nästan lika många svar som frågor och det mesta beror på vilket perspektiv man har, vilket diet man föredrar, om man ens föredrar någon diet, om man gillar naturligt eller så lite kalorier som möjligt... Och så vidare i all oändlighet!

Min syn är att sockerberoende, precis som de flesta andra beroenden, sitter till väldigt stor del mentalt. Vill man sluta så kan man. Det handlar om att vara motiverad, att verkligen vilja sluta, att bestämma sig och sen vara helt otroligt megatjurig. Då kan man sluta röka, eller sluta med socker, eller vad det nu handlar om. Det behöver inte nödvändigtvis vara lätt, men det mesta handlar om att verkligen bestämma sig och sen inte ge upp så fort det blir jobbigt.

Jag har ätit alldeles för mycket socker i mina dar, och har tänkt att det är helt omöjligt att motstå den där godisen, efterrätten eller kakan... Trots det så hade jag inga problem med att sluta med allt sånt nu eftersom att jag bestämde mig. Man får helt enkelt prioritera vad som är viktigast - att ge efter för något gott eller att långsiktigt nå sitt mål och forma sitt liv till det man vill! Det kan låta som att jag bagatelliserar sockerberoende, vilket jag till viss del även gör, för beroendet sitter i huvudet! Har du bestämt dig så är det ju bara att sluta, du dör inte av sötsug, inte heller av eventuell huvudvärk. Det är ju bara ett tecken på att du gör rätt - du behövde verkligen sluta med socker!

Även jag blir sötsugen, men jag äter inte socker. Jag tycker att sötningsmedel är bättre än socker till viss del. Jag skulle aldrig äta tex en ProPud till frukost eller mellis för jag vill inte fortsätta på mina dåliga vanor att äta sött i tid och otid. Sött tillhör fika, efterrätter och "lyx". Jag undviker också måltidsbars och proteinbars till lunch och mellis så mycket jag bara kan, även där för att söta och godisliknande saker är inget jag vill fortsätta äta i onödan. Dock är ju en proteinbar miljoner gånger bättre än en vanlig snickers men då handlar det ju om val av godis, inte val av mellis eller en måltid.

Det jag inte vill ta bort är drycker med sötningsmedel! Enda anledningen är att jag älskar cola zero och funktionsdrycker likt celsius och nocco. En cola zero när jag är som mest sugen får mig att avstå godis, och då anser jag att colan är ett mycket bättre val för mig! Detta är ju också för att jag vill implementera en hållbar livsstilsförändring. Det skulle inte vara hållbart för mig om jag uteslöt allt socker och sötningsmedel och därför väljer jag några få kalorisnåla alternativ jag tycker är okej. Vissa får sitt sötsug triggat av sötningsmedel och då är det ju en dum idé, allt handlar ju om att köra det som funkar för ens egen kropp!

Här kommer mina bästa tips för att undvika att äta socker när suget sätter in!

 • Håll dig sysselsatt! Ofta när man blir sugen på något gott så är man egentligen uttråkad, och hur lätt är det att tänka på godis när man har tusen järn i elden 😉
 • Drick ett stort glas vatten, gärna med citron i! Hunger och törst är två känslor som ofta förvirrar kroppen. Citron, ellr något annat surt, "nollställer" smakökarna och minskar sötsuget.
 • Ät mat, riktigt mat! Ingen måltidsbar eller liknande...
 • Borsta tänderna! Det mesta smakar äckligt med starkt mintsmak i munnen.
 • Ingefära tycker jag funkar precis som citron - det tar bort sötsug. Min favorit är te!
 • Ska du på stan eller längre bilresa, se till att ha med dig ett hälsosamt mellis för att undvika att behöva köpa något du egentligen inte vill äta.
 • Ha alltid något som är gott OCH hälsosamt (och gärna snabbfixat) hemma. För mig funkar hallon och färska jordgubbar otroligt bra för det är så himla gott!
 • Känn efter om du är hungrig, ledsen, uttråkad, eller något annat? Var uppmärksam på om du äter dina känslor och ta i så fall tag i det!
 • Ring en vän! Prata om allt och inget eller be om stöd att undvika det onyttiga 😊

Ibland funkar dock ingenting, och då brukar jag välja ett bättre alternativ!

 • Frysta bär mixat med kvarg smakar nästan som glass...
 • Frysta bär i bubbelvatten får oväntat mycket smak. Min favorit är hallon, blir nästan som hallonsoda!
 • Hallon med vispad äggvita sötad med stevia och vaniljpulver
 • Drick din sockerfria favoritdryck!
 • Varma äpplen med kanel och vaniljproteinpudding smakar som äppelpaj!
 • Mosa bär och frukt och frys in i isglassformar, så enkelt och så gott!

Likes

Comments

Som jag tidigare har skrivit så har jag försökt att gå ner i vikt oändligt många gånger men alltid misslyckats, och därför har jag behövt analysera mina tidigare misstag och göra upp en plan för hur jag ska göra för att lyckas långsiktigt Mina största misstag har dels varit att jag har haft en massa förbud som jag inte har kunnat hålla, och dels att vid första misstaget har jag fått ångest och dåligt samvete i kombination med tankar såsom "nu när jag ändå fuskar så måste jag passa på, för sen får jag aldrig mer äta detta". Detta i sin tur har triggat min hetsätning och vidare gett mig ännu mer ångest. En hemskt dålig och ohållbar cirkel.

I fredags höll jag på att falla tillbaka i dessa hjulspår. Jag var nära att ge upp. För första gången sen 4 maj, när min viktresa startade, så visade vågen inte minus denna vecka. Förmodligen för att jag åt en pizza och efterrätt förra helgen och även en räkmacka i måndags. Förmodligen var det även något annat som påverkade..? Det var oerhört gott då, och då kändes det värt det. I fredags morse vid vägningen känns det helt tvärtom. Direkt hamnade jag i mina gamla hjulspår och tänkte samma gamla tankar om att nu har jag förstört allt (igen), jag kommer aldrig lyckas att bli smal och jag kan lika gärna skita i allt.

Efter lite deppande och massa stöd från både min sambo och mina vänner så insåg jag några saker;
- Det var inget misslyckande att hålla vikten en vecka, jag hade ju trots allt inte ätit som planerat och ändå inte gått upp i vikt.
- Om jag hade gått upp i vikt hade det inte varit hela världen för detta är ingen bantartävling! Huvudsaken är inte att jag ska tappa mina överviktskilon så fort som möjligt, utan huvudsaken är att jag ska nå min målvikt och hitta ett sätt att äta och leva som jag mår bra av, som gör att jag håller vikten, som får bukt med min hetsätning och att lära mig att jag kan äta allt men inte alltid och framförallt i lagom mängd!
- Om jag inte har gått ner i vikt denna vecka och vill göra det nästa så måste jag kämpa hårdare! Välja dom stunder jag äter onyttigt, äta lagom mängd och sen röra på mig. Inte ge upp för att en vecka inte gick enligt planerna, utan se till att nästa blir desto bättre!
- Jag kommer lyckas att gå ner i vikt! Kan andra så kan jag! Och dessutom så ligger jag fortfarande "i fas" så det är ingen fara på taket ännu :)

Midsommarhelgen var dock en stor utmaning mentalt! Jag vill kunna unna mig att äta allt, speciellt vid festligare tillfällen. Jag vill aldrig sitta på en fin restaurang och fundera över kalorier, eller gå miste om livets goda för att jag är för fokuserad på viktnedgång. Dock vill jag inte heller falla tillbaka i hetsätning. Det är en fin balansgång men jag tycker att det gick riktigt bra. Ingen ångest över mat, jag åt och drack fantastiskt gott och slutade äta när jag blev mätt! En toppenhelg på många sätt! Jag har dock insett att mentalt finns det fortfarande mycket att jobba på, både för min karaktär men även med ångest och hets. Men jag är på rätt väg :)

Helgen bestod av en fantastisk vistelse på Grand Hotel Saltsjöbaden! Det är otroligt vacker omgivning så även om vädret inte var det bästa så blev det verkligen en riktigt mysig weekend. Med balans.

Likes

Comments

Att hålla motivationen uppe är inte det lättaste. Förlorar man sin motivation så är det lätt att fuska med maten, skippa träningen och annat som man gör att man hamnar längre ifrån målet istället för närmare. Ju högre motivation man har, desto lättare är det att stå emot frestelser och då kommer man snabbare att nå sitt mål, oavsett vad målet är.

För att klara av denna viktresa har jag behövt fundera dels på orsaken till varför jag vill gå ner i vikt för dessa orsaker utgör min grundmotivation och är utgångspunkten i allt. Jag är inte nöjd med hur jag ser, hur jag mår, min ork, hur kläder sitter och så vidare, listan kan göras lång. Detta är dock inte tillräckligt alla gånger, hur knäppt det än låter. Det finns dagar och stunder då jag bara vill stanna kvar i soffan, trycka i mig en pizza och avsluta med en påse chips och dipp. Hittills har jag inte gjort det för jag har lyckats hålla uppe min motivation. Jag har hittat vad som motiverar mig, både långsiktigt och kortsiktigt! Långsiktigt är det helt enkelt att jag vill göra en livsstilsförändring, bli gladare, piggare, snyggare, hälsosammare, lättare, få lättare att hitta kläder och minska hälsoriskerna med övervikt. Kortsikt är det svårare, för det är ju så otroligt gott med chipsen/godiset/vad man nu är sugen på. Jag har gjort flertalet steg för att både öka min kortsiktiga motivation men även för att dagarna och stunderna med dålig motivation och karaktär ska bli så få som möjligt.

Först satte jag upp ett tydligt mål; jag vill väga 50 kg och ha en drömkropp. Det är en lång väg att vandra och därför behöver jag många mindre delmål på vägen, just för att det är roligt att lyckas och det höjer min motivation! Det är även oerhört roligt och peppande att se hur lång väg jag redan har hunnit! Jag väger mig varje morgon, för då ser jag snabbt om jag har gjort bra eller dåligt ifrån mig. Har jag gått ner, toppen då kör jag på! Har jag gått upp, då analyserar jag gårdagen och funderar på hur jag ska agera idag för att få det resultat jag vill. Jag skriver upp min vikt i en app som dels räknar ut hur många procent av totalen jag har hunnit går ner, samt hur lång tid det är kvar tills jag vill vara i mål. Att konkret kunna se mina framsteg och att faktiskt lyckas gå ner i vikt motiverar mig! En ytterligare stor källa till motivation är instagram. Jag får dagligen peppande kommentarer av alla fantastiska följare och varenda like, varenda kommentar och varenda följare får mig att kämpa dom dagar det är tungt.

Dock kommer det fortfarande tunga dagar. Då tar jag mina underbara vänner och mina fantastiska sambo till hjälp! Ensam är det inte lätt att klara av det. Tack vare min sambo har jag undvikit snabbmat många gånger, valt det bättre alternativet och tagit mig ut på en extra promenad. Det gäller att hitta sina källor till motivation, att hitta vad som funkar för en själv.

En bild från igår! En skogstur med han som alltid stöttar mig och finns där för mig, en oändlig källa till motivation.

Likes

Comments

För att nå ett mål, oavsett vad målet är krävs det dels att man ska ha ett tydligt definierat mål och en klar strategi. I mitt fall är målet att gå ner sammanlagt 32,5 kg innan 2018 och skapa mig min drömkropp. För att nå dit måste jag planera varenda steg och skapa mig en tydlig strategi. Det funkar inte att äta det jag är sugen på, ha en massa onyttig mat hemma men inget som jag "kan" äta eller gå in hungrig på mataffär för då kommer jag inte kommer ut med endast det jag hade planerat att köpa. Därför ser jag till att alltid ha god och hälsosam mat hemma som kommer att hjälpa mig att nå mitt mål. Det är viktigt att jag planerar mina inköp så att jag köper det jag behöver ha hemma i form av både mat och snacks. Annars är det så otroligt lätt att fatta fel beslut.

Att planera för att nå målet är egentligen väldigt enkelt, det svåra är att alltid följa planen och tänka långsiktigt. Lite som att driva ett företag. Eftersom att jag vill ha långsiktigt resultat så kan jag inte bara köra en QuickFix-diet utan jag måste även hitta ett sätt att leva på som jag kan hålla på med för alltid och som för var dag leder mig ett steg närmare mitt mål, precis som man styr ett företag. Driver man ett företag kan man inte tänka kortsiktigt och göra det som känns bäst eller enklast idag, då kommer man gå i konkurs. Man måste tänka långsiktigt och göra upp en strategi och framför allt, följa den! Precis så försöker jag göra nu. Skulle jag tänka kortsiktigt så är det lätt att ta beslutet att en liten kaka spelar ingen roll, en glass funkar ju för det är ju sommar osv. Men helt plötsligt har man tagit massor av fel beslut under en månad och vikten skenar. Kroppen, och målet, har gått i konkurs.

Imorgon tar min äggfasta slut, alltså åkte jag och handlade idag för att se till att kylen är full med bra och hälsosam mat som jag kommer vilja äta. Jag måste alltså även se till att göra min plan realistisk. Jag kan inte köp hem en massa nyttigheter som kvarg och blomkål för det tycker jag inte om och då kommer jag inte heller att välja det. Jag måste alltså hitta saker som både är goda och kommer hjälpa min måluppfyllelse. Samma tänk gäller om jag ska på stan, utflykt, eller vad som helst, så ser jag till att ha en proteinbar eller en liten frukt i handväskan för att stilla akuthunger och på så vis undvika att jag köper godis/varmkorv/annat jag egentligen inte vill stoppa i mig. Jag kommer även se till att laga tillräckligt mycket mat så att jag kan ha med mig matlåda till jobbet. Annars är det lätt att man väljer den där "nyttiga" salladen med krutonger, bacon, fet dressing som innehåller socker, bröd, massa hel- och halvfabrik och annat som jag helst undviker. Jag vill veta vad min mat innehåller både för näringsvärdet men även kalorierna, annars kommer jag att missa mitt mål.

Nyckel till framgång är planering, oavsett vad du vill uppnå. Sätt ett tydligt mål, gör upp en strategi, gör en plan och var beredd att planera om, för ibland inträffar livet helt enkelt. Det ska dock inte få mig att missa mitt mål.

Jag ska uppnå mitt mål, därför ser jag till att planera min kostplan i detalj! Från inhandlingen av mat, valen av snacks, nyttiga mellis i handväskan och i bilen till mängden mat jag lagar så att jag kan göra matlådor.

Likes

Comments

Ketos innebär att kroppen producerar små bränslemolekyler som kallas ketoner. Det här är ett alternativt bränsle för kroppen, som används när kroppen inte har tillgång till blodsocker (glukos) som vanligtvis kommer från kolhydraterna man äter. Vid ketos byter kroppen "bränsle" till att drivas nästan uteslutande på fett. Insulinnivåerna blir mycket låga, hungerskänslorna minskar, sockersuget minskar och fettförbränningen ökar dramatiskt. Det lagrade fettet blir lättillgängligt som bränsle för kroppen och det är det jag ville åt! En stor bonus är att min kropp har vant sig vid små portioner, så omställningen till vanlig mat kommer bli enklare.

Min kropp gick in i ketos nästan direkt när jag startade äggfastan vilket gjorde att jag har sluppit huvudvärk, illamående, yrsel och trötthet som annars drabbar många andra som kör en strikt äggfasta. Det kan bero på att jag hade ätit begränsat med kolhydrater någon dag innan jag började äggfastan, eller att jag har druckit väldigt mycket vatten, eller helt enkelt att min kropp var schysst och reagerade bra på denna diet! Jag vet inte, och det har inte så stor betydelse heller. Huvudsaken är att jag mår bra, är pigg och har energi nog för att både jobba och fortsätta gå promenader varje dag! Enda biverkningen är att ketos kan ge dålig andedräkt, den luktar lite svagt av aceton, och att man får en konstig bismak i munnen. Andedräkten stör dock inte mig och den känns bara på riktigt nära håll, så det är nog värst för min sambo. Bismaken i munnen tycker jag försvinner när jag dricker citronvatten, och det gör jag så gärna!

Jag sa att jag skulle utvärdera äggfastan efter 3 dagar och bara fortsätta om jag mår bra, vilket jag gör, så jag kör på i två dagar till! Fredag blir alltså sista dagen med äggfasta och då har jag kört denna diet i 5 dagar! Det ska blir spännande att se hur min vikt utvecklas. När jag vägde mig i morse visade vågen 77,7 kg, jag har alltså gått ner 1,3 kg sen jag började äggfastan i måndags! Det känns otroligt bra!

Idag kände jag också stor skillnad på mina kläder! En blus som för två veckor sen satt tight satt nu löst över magen och överarmarna! Byxorna satt också mycket bättre och snyggare! En bra dag helt enkelt :)

För två veckor sen skar dessa byxor in i sidfettet och blusen satt riktigt tight om magen. Idag satt byxorna snyggt och jag hade luft under blusen! Så himla härligt med framsteg!

Likes

Comments

För att lyckas med denna viktresa har jag behövt lära mig att tänka på ett nytt sätt. Dels behövde jag analysera vad jag har gjort för fel tidigare och dels behövde jag hitta nya sätt att tänka för att jag ska lyckas.

Jag räknade kalorier bara ibland, men aldrig dom dagar jag åt riktigt dåligt -> Nu räknar jag ALLA kalorier för jag vill helt enkelt ha full koll på vad jag stoppar i mig så att jag kan kontrollera min viktnedgång.

Jag satte upp regler för mig själv som inte var hållbara i längden, vilket resulterade i att jag fuskade ofta -> Jag har nu gjort en livsstilsförändring där jag har försökt att ändra allt. Jag har inga reglar, förutom kalorimängd, utan äter det jag tycker är gott men i lagom mängd. Detta kan verka motsägelsefullt då jag just nu kör en rätt hård diet, äggfasta, men jag ser det som en perfekt kickstart för att sluta tänka på god (onyttig) mat konstant, alltid ha fokus på vad jag kan äta sen, äta på tok för stora portioner och alltid vara ständigt sugen på något gott. Äggfastan får mig att äta mindre portioner och fokusera på annat än mat, det tar bort mitt sötsug och dessutom speedar det upp min förbränning så jag kommer tappa många kilon på kort tid. Jag kommer tappa både fett, vilket är mitt huvudmål, men även vätska. Det har gjort att jag redan efter 1,5 dagar med äggfasta känner mig mindre svullen och plufsig och mitt socker- och snackssug är som bortblåst! Jag är inte längre besatt av mat och hetsäter inte. 

Jag rörde mig väldigt sällan ->Jag går en powerwalk varje morgon de dagar jag är ledig och går ofta ut även en sväng på kvällarna, tex varje kväll då jag har jobbat går jag ut för att jag vill röra på mig varje dag. Det är en nyttig rutin jag vill ha med mig hela livet.

Jag undvek att väga mig eftersom det gav mig ångest -> Nu väger jag mig varje morgon för att ha koll på min kropp. Jag vill veta direkt jag går ner i vikt för det talar om för mig att jag gör rätt samtidigt som det motiverar mig att fortsätta. Jag vill också veta direkt jag går upp i vikt så att jag kan göra något åt det.

Jag skämdes över min kropp och gjorde allt för att dölja hur stor jag var. Jag hade ångest över helkroppsspeglar, helkroppsfoton, att sitta inför folk så att valkarna syntes, jag gömde både min kropp och min vikt, ja listan kan göras lång! När jag skämdes inför min sambo så fick det vara nog -> Jag bestämde mig för att sluta skämmas och vara öppen med min vikt, min kropp och min kamp för att bli normalviktig. Jag skaffade ett instagramkonto enbart för min viktresa och började även blogga om det, jag berättade om min vikt för min sambo, min plan för viktminskning och gick med i flera vikt-grupper på Facebook. Det om något gav mig ångest! Men nu har jag vant mig och tycker det är så otroligt skönt att inte vara ensam i denna resa. Att folk följer mig, stöttar och peppar är mer än guld värt för min motivation! Vi kommer klara detta tillsammans <3

Imorse var det fantastiskt väder på min powerwalk. Svettigt värre! Jag upplever att jag får en helt annan energi om jag startar dagen med att röra på mig.

Likes

Comments

Nu är dag 1 med äggfastan snart över och jag måste säga att det har gått över förväntan bra! Jag har inte varit särskilt hungrig, i alla fall inte mer än någon annan dag, och äggen tycker jag har mättat bra! Jag har inte heller haft ont i huvudet, varit illamående eller yrsel som vissa kan ha problem med. Jag antar att det beror på att jag har druckit massor med vatten och att min kropp har hunnit vänja sig vid att äta små portioner sen tidigare?

Min dag har sett ut enligt följande;

Morgon: 1 glas vatten och 5k powerwalk innan frukost
Frukost: 2 kokta ägg.
Lunch: 3 scrambled eggs.
Middag: 2 kokta ägg.
Kväll: Lugn promenad på 45 min

Utöver det har jag bara druckit massa citronvatten, ingefärsvatten, bubbelvatten och vanligt vatten haha! Nu på kvällen nöjer jag mig med endast en kopp te (utan honung, såklart) då jag varken är hungrig eller särskilt sugen.

Det blir spännande att se hur jag mår imorgon samt vad morgonvikten står på!

Linköping! Kvällsprommis på sommaren är bland det mysigaste jag vet.

Likes

Comments