Det har varit dåligt med träning sista två-tre veckorna. Först var jag sjuk, sen lyckades jag ta mig tillbaka till träning och sen fick jag tidsbrist. Så där som det kan bli i vardagen. Mitt största problem har vid såna här tillfällen varit att komma tillbaka till träningen, det har liksom inte blivit av och så har mitt träningsuppehåll gått från dagar till veckor till månader och ibland till och med nåt år. Men, inte nu!

Trots flera kortare uppehåll (uppehåll är för mig 3 dagars vila) har jag kommit tillbaka till träning! Det har inte blivit löpning ute, för det är jag väldigt less på i kombination med att jag är en mes när det kommer till höstväder, men det har blivit gympass! Mina gympass börjar med 10-30 min cardio som uppvärmning och därefter tung styrketräning. Jag brukar dela upp kroppen i ben + rumpa, rygg, axlar och rumpa eller armar, axlar + bröst. Jag avslutar alltid med mage. Om jag haft ett längre uppehåll så kör jag gärna igenom hela kroppen, jag tycker det är skönt att få ta ut sig ordentligt och känna att hela kroppen får jobba.

Idag blev det ett kortare intervallpass – 20 min – men inte mindre jobbigt för det! Jag har inte lärt mig tycka om intervaller ännu… Sedan blev det ca 30 min styrketräning, ryggen och magen fick sig en ordentlig genomkörare! Härlig känsla.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det finns otroligt många dieter nu för tiden, och lika många regler och varianter på dieter som det finns lingon i skogen. Inte konstigt att folk blir helt förvirrade och varken vet ut eller in, och så blir det att dom kör en halvvariant av en diet, plockar lite från en och något från en annan. Och inte alltför förvånande så blir resultatet dåligt och ”dieten” inte särskilt långvarig.

Jag tror på att välja ditt eget sätt, utifrån dina förutsättningar och vad du faktiskt tycker om att äta och göra. Att bästa sättet att få en hållbar viktminskning är att hitta ett sätt man trivs med och ett sätt att äta som man vill hålla för resten av livet. Då blir det en vana och en långsiktig, hållbar förändring.


Jag upplever även en enorm kolhydrats- och sockerskräck på sociala medier. Att äter man minsta lilla socker eller mjöl så är det helt omöjligt att gå ner i vikt, nästan så illa så att socker är roten till alla krig i världen. Socker är absolut onyttigt, tro inte att jag är för någon socker-diet, men jag har svårt att se varför denna hets finns? Det måste vara sockerfri soja, sockerfri ketchup, sockerfritt allt! OCH SOCKERFRITT ÄR BRA! Men jag är tveksam att det är sockret i sojan som gjorde någon tjock…

På samma vis upplever jag en proteinhets. Folk proppar i sig proteiner så det nästan kommer ut från öronen. Högst proteinintag vinner. Som om vi alla är muskelbyggare. Även här, proteiner är bra! Det är lite kalorier och mättar bra. Men det är en väldig hets att allt ska innehålla massvis med protein, till och med keso finns proteinberikat till en dyrare peng men nästan samma näringsvärde. Jag tror inte att vi alla behöver så mycket proteiner…


För några år sen var största diettrenden Clean Eating, där skulle man äta rena och naturliga produkter utan några tillsatser. Låter ju väldigt hälsosamt tycker jag, men absolut svårare att kontrollera kaloriintaget! Detta hör och ser jag nästan aldrig numera?

Varför går det sådana trender i dieter?

Jag tror på att välja ett sätt, och sen hålla sig till det för att få in en vana man vill leva på och bygga sina matvanor kring. Jag utesluter ingenting helt och hållet, men drar ner kraftigt på sådant som är onyttigt. Onyttigt för mig är bland annat socker, fett, snabbmat, vitt mjöl, godis, bakverk, chips, korv, köpesköttbullar och andra halvfabrikat. Observera dock att jag inte utesluter något helt! Dels på grund av att jag vill ha det så enkelt, okomplicerat och regelfritt som möjligt så att jag verkligen kan göra en livsstilsförändring, men även för att jag tycker att många av dessa onyttiga saker är väldigt goda! Då gör jag en avvägning av om det är värt det. Det är värt ibland, i inte allt för stor mängd, men absolut inte alltid. Och jag tycker att alla människor borde minska på sockret, så den nuvarande trenden är inte så dum!

Citron och ingefära är väl lite trendigt? Kör ju på såna shottar så lite sten i glashus kastar jag nog... 😂

Likes

Comments

I helgen blev jag överraskad med spa och hotellvistelse med min mamma! Det var ett firandeav min födelsedag i förtid. Så härligt, och ett välbehövligt avbrott i vardagen. Jag fick massage, jacuzzi, champagne, fantastiskt god mat, en klocka från Michael Kors och kvalitetstid med mamma - det händer inte ofta eftersom hon bor i Luleå och jag i Linköping.

Jag var orolig för hur det skulle gå med min hetsätning där det bjuda på riktigt god mat, och även frukostbuffé. Det gick över förväntan! Jag lyssnade på kroppen och åt tills jag bör mätt, och tvingade mig sen att lägga i från mig besticken och sluta äta. Jag njöt av maten, brydde mig inte om kalorier men desto med om hur maten smakade, att äta långsamt och inte för mycket. Det funkade! Det var dock oerhört svårt vid frukosten. Hela min kropp skrek att jag skulle gå en gång till och plocka lite av det godaste, men jag lyckades avstå. Mycket tack vare att min mamma nöjde sig med en portion. Men det var jobbigt och väldigt ovant. Efteråt kändes det fantastiskt bra!

Vi hann även träna lite under helgen, vilket var skönt. Ingen hård träning utan promenad i 75 min en dagen och 60 min lugn simning den andra, men huvudsaken var att jag rörde på mig! Förut hade det varit otänkbart, men nu kändes det skönt och avslappnande.

Jag lyckades även undkomma bikiniångest, för första gången i mitt liv tror jag? Inte för att jag är supernöjd med min kropp, långt ifrån, men för att jag är otroligt nöjd med hur långt jag har kommit!

Det var ett riktigt bra dygn på alla sätt och vis.

Skogspromenad upp på ett berg och simning. Så skönt!

Inte bara träning såklart utan även champagne, godsaker och en helt otroligt god frukostbuffé!

Likes

Comments

Igår kom min mamma på besök, jag bor ungefär 120 mil från familjen så varje besök är extra uppskattat! Hon har planerat en överraskning för mig eftersom att jag fyller 30 nästa helg (helt otroligt, känner mig som 23… När hände detta?). Det ska bli så himla mysigt och roligt att få spendera ett dygn med bara min älskade mamma, och det ska bli väldigt spännande att få veta vad vi ska göra! Det jag har fått veta är att jag ska packa för övernattning, och ta med bikini, träningskläder/promenadkläder och kvällsoutfit. Så spännande! Jag älskar verkligen överraskningar!

En sån här helg innebär dock ungefär en miljoner möjligheter till hetsätning och att göra fel val. Vad för snacks passar i bilen? Förr hade jag 100 av 100 gånger köpt godis och tagit med. Nu tycker jag att det räcker med något att dricka. En middag på restaurang kan innehålla otroligt många kalorier, men här kommer en sak som jag inte riktigt vill dra in på. Jag älskar mat, på ett annat sätt än att jag bara gillar att äta. Jag har ett stort matintresse, älskar fina råvaror, nya råvaror, nya maträtter, matkultur, matlagning, ja allt! För mig är maten inte bara ”gott”, för mig är det ett intresse och något jag verkligen kan njuta av. Så att spara in på middagen är inte mitt förstahandsval. Däremot kan jag spara in på alkoholen till maten, kanske räcker det med ett glas vin för smakens skull? Jag kan även absolut skippa drinken efteråt, eller välja ett glas torrt bubbel. Det finns möjligheter att göra bra, bättre, men även sämre val. Jag kommer köra en mellanväg.

Jag vill inte ha ett liv där jag uteslutar en viss mat helt, tex likt lchf, eller där jag undviker vissa situationer, tex restauranger. Jag vill kunna njuta av god mat och dryck men i lagom mängd. Det kommer blir mitt största fokus. Att välja det absolut godaste, för då är kalorierna mer värda, och sen äta lagom mycket. Det är mitt mål!

Så otroligt glad över att få en mysig helg med mammi

Likes

Comments

Det känns som att jag har förlorat kontrollen över maten. Jag äter mer än jag borde. Jag känner inte när jag blir mätt förens jag är proppmätt och nästan illamående. Jag hetsäter. Det enda jag inte har tappat helt är vad jag stoppar i mig, vilket förmodligen är anledningen till att jag fortfarande går ner i vikt och inte upp. Jag är otroligt tacksam över att jag fick ett minus på vågen denna vecka, för jag har inte längre kontroll över hur jag äter.

Jag sa förra veckan att jag skulle börja räkna kalorier igen. Det gjorde jag, ett tag. Sen blev det inget mer på grund av glömska, tidsbrist, det var inte jag som lagat maten, vi åt utemat och så vidare… Av flera orsaker blev det inte alls som jag tänkt med kosten. Jag hade lika gärna kunnat få ett plus som ett minus på vågen känns det som. Det gör mig otroligt besviken och frusterad på mig själv, för att jag ännu inte kan klara av att kontrollera mig fullt ut.

Det är väl dock inte så konstigt? Jag har haft en ätstörning till och från i över 15 år. Hetsätning, korta perioder av självsvält, tillbaka till hetsätning, perioder av att kräkas upp maten när jag hetsätit så jag mår illa och har ont i magen och sen såklart perioder med en sund inställning till mat också! Men det har varit många fler perioder med okontrollerad hetsätning. Det är nog först nu som jag inser hur mycket som krävs för att jobba bort en ätstörning, och då har jag nog ändå haft en otroligt mild variant eftersom jag lever, mår bra, har självinsikt och inte blev helt enorm (även om fetma grad 1 inte är att skoja bort).

Jag har funderat mycket på hur jag ska göra för att komma tillbaka till att äta på ett vettigt sätt. Jag har funderat på äggfasta, olika detox-kurer, hålla en väldigt lågkaloridiet (vlcd) för att under en vecka eller två ta full kontroll över min kost. Men just nu blir det inget av det!

Det första jag ska göra är att fokusera på mättnadskänslan. Att verkligen känna efter om jag är hungrig, och hur det känns när jag blir mätt och då sluta äta direkt. Jag ska även begränsa min portionsstorlek. Det är allt jag faktiskt vill göra då min mamma ska hälsa på mig i helgen och hon har planerat en miniweekend som överraskning för oss två, jag vet ännu bara att vi ska åka bort men inte vad vi ska göra! Fantastiskt roligt, och då vill jag inte att fokus ska ligga på en diet utan istället att klara av olika situationer på ett hälsosamt sätt.

En viktnedgång, om än en liten en. Men med tanke på hur jag ätit senaste dagarna är jag ändå nöjd. Eller kanske inte nöjd, men tacksam.

Likes

Comments

Idag blir det ingen träning, dels på grund av att jag har träningsvärk i absolut hela kroppen men framför allt eftersom att jag ska på hockey ikväll! Luleå hockey, laget i mitt hjärta, spelar i Linköping ikväll och då måste man passa på! Jag får ju inte så många chanser per år att se dom...

❤️🖤💛

Likes

Comments

När jag tränar ben så försöker jag fokusera mycket på rumpan, dels för att rumpan är ett av mina problemområden (ihop med magen) men även för att det snyggaste jag vet är en fyllig och putig rumpa! Jag tyckte förut att det var svårt att träna rumpan utan att benen får störst påfrestning, men nu har jag lyckats få ihop ett program som ger mig en lagom träningsvärk i låren men en helt sjuk träningsvärk i rumpan! Precis som jag vill ha det. Mitt mål är att få fasta lår men inte så mycket mer volym på framsidan, däremot vill jag bygga lite volym i baksida lår och massor av volym på bootyn, för att tala klarspråk! :)

Jag köra detta pass ungefär en gång i veckan, men inte på någon specifik dag (då jag inte kommer överens med scheman) utan det blir med ca 4-7 dagars mellanrum. Ibland Harper jag utifrån humör, men detta är mitt grundprogram.

Uppvärmningen är 10-20 min löpning på bandet eller crosstrainer. Crosstrainern tycker jag är tyngre men oerhört tråkig så det blir inte så ofta jag kör den.

Därefter börjar styrketräningen! Jag kör squats, utfall, sumo-squats, sittande bencurl, hipthrusters mot bänk & golv, benpress, liggande bencurl och rygglyft x 2.

1. Squat-kombination i Smith-maskinen med vikter. Jag börjar med vanliga squats och kör 10 reps, byter till utfall och kör 10 reps per ben och avslutar med 10 sumo-squats. Eftersom att jag kör allt i ett svep så orkar inte alltid gå ner så djupt i utfallen men då fokuserar jag istället på att verkligen få tryck på rumpan och inte bara låren. Sumo-squats är som ett vanligt benböj men väldigt bredbent för att få mer träning för insidan av låren och rumpan – helt perfekt! Tänk på att ha vikten på hela foten, jag brukar tänka att jag ska trycka ner hälen hela tiden, för att få mer aktivitet i rumpan. Jag kör denna kombo 4 varv.

2. Därefter kör jag sittande bencurl som tar på baksidan lår. Jag kör ca 12 x 3 reps.

3. Tredje övningen är hipthrusters. Denna övning är min favorit och huvudanledningen till den otroliga träningsvärken i rumpmusklerna! Jag lutar axlarna/skuldrorna mot en bänk, lägger upp en skivstång i knäet och flyttar fram fötterna en bit. Så lyfter jag höften med hjälp av rumpmusklerna. Jag kör så många reps jag orkar (ca 15 st) och vilar sedan ett tag. Jag brukar köra 12-15 långsamma rep (dvs nästan hela vägen ner till golvet) och därefter några små pumpande för att verkligen få till den där brännande känslan i musklerna, jag kör ca 4 varv även på denna övning. Det ser väldigt suspekt ut med denna halvliggande juckrörelse, men det är det värt för resultatet ;) Därefter kör jag samma övning fast liggande på golvet och utan vikt. Jag brukar lägga en step up-bräda eller liknande mot en vägg och så köra med ett ben åt gången. Jag har alltså vänster fot på brädan, höger rakt upp i luften och lyfter upp höften från marken så kroppen blir rak, därefter upprepar jag med andra benet. Jag kör 3 varv.

4. Därefter kör jag benpress i maskin. Jag lastar på tungt, så pass tungt att jag knappt orkar 12 reps. Här är det viktigt att trycka med hela foten, även hälarna, för att få belastning på rumpan.

5. Nästa övning är liggande bencurl. Jag kör både sittande och liggande för att jag tycker att dom tar olika på lårens baksida, det blir även effektivare träning om man tar ut muskeln ordentligt. Jag kör 12 x 2 reps, sista varvet superset’ar jag, dvs jag kör så många jag orkar, lättar en vikt, kör så många jag orkar, lättar en vikt och kör så många jag orkar (det blir ca 12 + 5 + 5 reps).

6. Näst sista och sista övningen tar inte bara på benen och rumpan utan även på nedre delen av ryggen, jag tycker dessa är sköna och praktiska att kombinera. Jag börjar med rygglyft i maskin med vikter, 12 x 3 reps, och kör sedan samma övning fast utan vikter i ställning, även där 12 x 3 reps.

Efter dessa ben- och rumpövningar så avslutar jag alltid med mage. Detta eftersom att bålen behöver vara stark, jag har ett stillasittande kontorsjobb så jag behöver ständigt jobba med min hållning, men även för att det krävs otroligt mycket jobb för att få en stark och snygg mage. Enda gången jag inte avslutar med mage är om jag redan har dödlig träningsvärk där! Jag är (tyävrr) väldigt slarvig med stretching men sträcker alltid ut baksida lår, där är jag stelast och därför väljer jag att prioritera dessa muskler när jag är för lat för att köra en ordentligt strechning.

Squats, utfall och sumo-squats

Sittande bencurl och hipthrusters x 2

Benpress, liggande bencurl och rygglyft. Här visas rygglyft i ställning, jag brukar även köra samma övning men i maskin och med vikt.

Likes

Comments

Idag har jag varit en sväng på stan, igen! Jag hittade en superfin topp på mq som jag ville prova. Började leta efter efter en i strl 42, men ändrade mig till en storlek 40 som jag tog med till provrummet. Den satt för löst så jag testade en 38, som satt perfelt! Helt otroligt. Sist jag var på mq och provade kläder, så passade 44 bra. Det vägrade jag att köpa. Nu har jag gått ner hela 4 storlekar!

Att märka att jag minskar på klädstorlekar är en helt fantastisk känsla och väldigt konkret bevis på att jag blir smalare, och i mina ögon finare!

En topp i strl 38 (och då är den inte ens stretchig). Så himla nöjd🙌🏼

Att se såna här resultat är oerhört viktigt för min motivation. Det är ett bevis på att mitt sätt funkar. Nu ska jag dra till gymmet och jobba vidare på formen!

Likes

Comments

Jag älskar känslan av träningsvärk! Då känner jag verkligen att jag har gjort något nyttig med kroppen och kommer närmare mitt mål. Just nu har jag en ordentlig träningsvärk i ryggen från gårdagens gympass. Jag trodde att jag skulle känna mig mycket svagare efter en veckans träningspaus och förkylning, men jag hade inte tappat mycket alls! Tror faktiskt inte att jag tappade något överhuvudtaget..?

Jag brukar ha otroligt svårt att komma tillbaka till träning efter sjukdom, så därför var mitt huvudmål att bara ta mig till gymmet. Det gjorde jag och det kändes så otroligt bra! Det gör även att det inte blir särskilt svårt att ta sig dit idag, för det första steget är ju redan avklarat. Detta är ett av mina huvudmål med min livsstilsförändring - att tycka att det är självklart att jag ska träna. Vissa dagar är det det, andra absolut inte. Men det går framåt!

Det är inte bara blod, svett och tårar på gymmet. Man måste även ge sig tiden att leka och ha roligt!

Likes

Comments

Ett mål är viktigt att ha, dels måste du veta var du siktar och dels måste du veta när du är framme. Utan ett mål är det svårare att fokusera, svårare att hålla riktningen och även svårare att motivera sig. Jag funderade mycket på vad som var mitt mål, förutom att bli smal. Att bli smal är så varken specifikt eller tydligt, utan det kan innebära lite vad som helst. Då blir det svårare att vara målmedveten, och då kommer jag ju inte veta om och när jag har nått mitt mål. Därför satte jag ett väldigt specifikt mål. 50 kg.

Anledningen till att mitt mål är 50 kg är dels för att jag kommer ihåg när jag vägde 57 kg, då var jag 14-15 år och ungefär lika lång som idag. Då tyckte jag att jag var tjock, vilket jag verkligen inte var, men jag önskar en slankare kropp än så. Jag vill ha slanka former, men ändå kvinnliga former. Jag vill inte se tanig och benig ut, men smal. Jag vill inte ha valkar någonstans. Jag tror att min kropp kommer se ut som jag vill när jag väger ca 50 kg. Enligt BMI är 50 kg inom spannet för normalvikt till min längd, vilket är viktigt för jag siktar absolut inte mot undervikt. Spannet för normalvikt till 157 cm är 46-62 kg (18,5-25 i BMI). 50 kg är alltså inte för lite för min längd, vilket många tror. Många, väldigt många, reagerar negativt på min låga målvikt, men jag gissar att det beror på att dom inte tänker på hur kort jag är? Jag är liksom ingen stor tjej, och ska inte heller ha en högt vikt. Och behöver jag säga att mitt nästa stora delmål är 62 kg..!

Jag får många frågor om jag verkligen måste nå 50 kg. Och nej, jag skulle kunna tänka mig att stanna på en tidigare vikt om jag tycker att jag har en fin kropp! Jag är inte så tävlingsinriktad mot mig själv att jag måste väga 50 kg till varje pris. Dock kommer jag ha kvar mitt mål på 50 kg så länge som möjligt, antingen tills jag når det eller tills jag tycker att jag har en riktigt fin kropp som inte bör bli smalare utan bara formas med muskler.

Hittills har jag gått ner 15,3 kg. Jag har 17,2 kg kvar till min målvikt. Det vill jag allra helst nå innan 2018. Det går om jag ökar mitt viktminskningsnitt till 1,22 kg per vecka. Svårt, men inte omöjligt. Det är en av anledningarna till att jag har börjat räkna kalorier igen. Jag vill ha bättre koll på min kost och större kontroll över min viktminskning. Mitt nuvarande viktminskningssnitt är 0,76 kg per vecka, vilket inte är dåligt men inte heller något jag är nöjd med.

Min totala viktminskning är 15,3 kg. Att ha passerat 15 kg känns helt fantastiskt! Min nuvarande (eller ja, i torsdags) vikt är 67,2 kg. Det innebär att jag endast har 5,2 kg kvar till normalvikt! Minns inte ens när jag vägde så lite sist... Kanske 9an? Kanske början av gymnasiet?

Likes

Comments