Header

Omröstningsresultaten visade att majoriteten ville veta mer om The Ordinarys produkter.

SÄ, jag tÀnkte börja med att berÀtta om min absoluta favorit. En favorit som jag redan nu, med mer Àn halva kvar av, kommer att köpa igen nÀr denna tar slut. Jag pratar förstÄs om The Ordinary - 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil.Googlar du pÄ Rose Hip Seed Oil kommer du att finna att det finns ett gÀng namn den gÄr under pÄ svenska. Vi kan vÀl helt enkelt bara direktöversÀtta den till Nyponfröolja i detta inlÀgg, va? Finemang!

Nyponfröoljan, i detta fall dessutom kallpressad och ekologisk, Àr rik pÄ bÄde Linolsyra och Linolensyra samt Vitamin A.

Vitamin A Àr bra för huden dÄ den hjÀlper till att reparera och öka hudens elasticitet. Linolsyra och Linolensyra Àr tvÄ essentiella fettsyror. Har du torr hud? Du lider du kanske brist pÄ Linolsyra - eller Omega 6. Har du dÀremot problem med fet och oren hy kan Linolensyra vara det du har för lite utav.

AlltsÄ, denna olja balanserar problemhy i dubbel bemÀrkelse. Torr och/eller eksempron? Fet och/eller aknepron hy? Yes!

Jag hÄller absolut med om att den Àr balanserande. För nÀr jag började lÀsa om hudvÄrdsoljor blev jag ganska skrÀmd. Olja pÄ huden lÄter ju inte sÀrskilt fiffigt, huden lÀr vÀl tÀppas till totalt?

Men med lite research fann jag att det Àr precis olja min hud har behövt. Och sÀrskilt efter att jag bytte hormonpreparat (spiral) och huden började stÀlla till en scen som jag aldrig tidigare skÄdat. Jag sÄg att jag gick frÄn supertorr och fnasig till att bli aningens glansig i T-zonen, jag gick frÄn rodnad hy till en hy med massor utav utslag. UppochnedvÀnda vÀrlden!Sedan jag inkluderade denna olja i min hudvÄrdsrutin mÄste jag ÀndÄ pÄstÄ att jag har ÄterfÄtt kontrollen lite. Det tar sin lilla tid att hitta rÀtt, men det Àr det vÀrt. Huden fÄr inte alls samma utspel, men rÄkar jag dÀremot glömma mina 1-2 droppar Nyponfröolja Àr den inte sen med att tala om det! DÄ kÀnns min hud stram..

Men hur fungerar olja under makeup dÄ, undrar du kanske? Och det gjorde jag med! Det har dock visat sig att vissa dagar Àr min hy sÄ pass klar och jÀmn att primer Àr rent överflödigt. Med andra ord: den gör sig toppen under makeup.

Du kan anvÀnda oljan som den Àr, by itself. Eller göra en liten mix pÄ handryggen med andra serum och oljor som Àr till fördel för just din hud. Jag anvÀnder denna som bas i vilken kombination jag Àn vÀljer, dÄ den Àr en torr olja och dÀrför gÄr bra in i huden utan att lÀgga sig som ett smörigt lager ovanpÄ.

Den kostar dessutom ca. 95kr, rÀcker i en evighet och Àr bÄde vegansk & cruelty free, vilket gör den helt outstanding för mig.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

09:34

Började dagen med att tvinga mig upp tidigare Àn vanligt för att försöka stÀlla om inför jobbhelg. Finns ingen som vet om den ens kommer att hjÀlpa, men let's give it a go! Det Àr nu 28 grader varmt ute, redan. SÄ jag gör en friyay och Àter glass med hallon till frukost.

12:00

Var och hÀmtade ut ett paket frÄn Apotea, för att jag rÄkade snubbla över Ànnu en rabattkod och fick detta i princip gratis. Min kokosolja Àr nÀstan slut, dessutom, sÄ passade pÄ att fylla pÄ med en ny. Och sÄ har jag sedan lÀnge velat testa det hÀr med BjÀst för att fÄ lite ostigare smaker vid matlagning (och sÄ innehÄller den massa B-vitamin, vilket aldrig Àr fel!) samt att jag klickade hem Magnesium-brus. Jag ger Magnesium en chans till, tÀnker jag. Sist hÀnde vÀl inte direkt nÄgonting, men denna gÄngen fÄr det lov att hjÀlpa mina muskler och nerver lite - för det behöver dom verkligen.

Är det nĂ„gon utav er lĂ€sare som testat BjĂ€st? Vad tyckte ni? Hur och till vad anvĂ€nder ni den helst?


19:46

Sitter nu pÄ balkongen och vÀntar in eventuellt regn, verkar som att det blÄser upp lite. Kom nyss hem frÄn mor och far dÀr vi Ät gemensam fredagsmiddag. Inte dumt alls!

Lite vegansk kladdkaka med hallon och isvatten Ă€r nu vad jag festar till det sĂ„hĂ€r innan jobbhelgen drar igĂ„ng. Även om jag blev bra sugen pĂ„ att slĂ„ mig ned i nĂ„n park pĂ„ cykelturen hem.

De tejpade knÀna kÀnns aningens bÀttre (ni som följer mig pÄ instagram vet nog vad jag pratar om). Lysande turkos tejp som sticker ut vÀrre Àn min bleka hud, haha. Det Àr intressant det hÀr med proprioception ÀndÄ. Hur jag hux flux kan bli sÄ pÄmind om mina egna kroppsdelars position av bara lite tejp. Och nej, det Àr inte det att jag saknar kÀnsel eller Àr domnad för jÀmnan. Men min smÀrta och min överrörlighet har liksom stökat till det sÄ att jag inte Àr riktigt medveten om var jag har alla lemmar. LÄter kanske hur knÀppt som helst! Det Àr bÄde bra och dÄligt, men som med allt annat sÄ vÀnjer en sig vid att inte ha kontroll, pÄ nÄt vis.

Vad gör ni ikvĂ€ll? Är det grillkalas för hela slanten eller hemmachill?

Trevlig helg!

Likes

Comments


10:40

Den hÀr dagen startas med en stor smoothie med massor av (kanske lite för mycket) MSM-pulver, spenat, hallon, banan, gurkmeja och osötad kokosdryck. Idag stÄr det nÀmligen Workshop pÄ schemat, om unga med komplexa behov. Ser faktiskt otroligt mycket fram emot den dÄ jag önskat att fÄ gÄ pÄ nÄgot liknande en lÀngre tid.

Och nĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r inne pĂ„ Ă€mnet sĂ„ har jag faktiskt börjat smygkika pĂ„ utbildningar. Du lĂ€ste rĂ€tt! Jag Ă€r Ă€nnu inte helt hundra pĂ„ att det Ă€r nĂ„got jag verkligen vill, men jag tĂ€nker att börja titta Ă€r ett steg. Ögonen fastnade faktiskt för utbildningen Stödpedagog pĂ„ distans, pĂ„ ett Ă„r - om jag minns rĂ€tt? Men vi fĂ„r som sagt se hur lĂ€nge suget hĂ„ller i.

NÄgot annat jag faktiskt tagit tag i och gjort Àr att skicka en egenremiss till specialistcenter hÀr i Eskilstuna gÀllande ett önskemÄl om en smÀrtblockad i lÀndrygg/bÀckenregionen, nÀrmare bestÀmt gÀllande mina SI-leder. DjÀvulens egna pÄfund! KÀnns som att annat jag testat mot den hypermobilitets- och progesteronutlösta smÀrtan bara hjÀlpt en begrÀnsad tid. Och efter att mamma tipsat om detta, efter att hon varit pÄ operation, sÄ beslöt jag mig för att skicka in en. BÀra eller brista!

Hoppas du mÄr bÀttre lilla mamma och att illamÄendet av tabletterna lÀttat lite! Tur att du har min blogg att lÀsa nu nÀr du ligger hemma och Àr sjukskriven, va? Hah.

Infogar en liten bild pÄ hur freaking nice mitt hÄr och smink var innan jag steg ut i sommarsolen och motvinden.

EfterÄt var sminket smÀlt och hÄret trassligt och helt volymlöst. NÄvÀl!


19:13

Om jag ska fortsÀtta dÀr jag avslutade, om Workshopen, sÄ har jag lite blandade kÀnslor. För det första hade jag nog förvÀntat mig mer förelÀsning. Men det var typ all the way grupparbete. I min grupp diskuterades Relationer. Hur du bygger upp, förvaltar och bevarar en god relation till din brukare, ungdom eller vÄrd/omsorgstagare. Det kluriga i det hÀr var att vi pÄ korttidsverksamheterna var de enda av sitt slag. Resterande var mÀnniskor frÄn SocialtjÀnst, Arbetsförmedlingen, Psykiatrin osv. Vi upplevdes vara pÄ en liten annan nivÄ, vi inom LSS autism, liksom.

Sedan bar det av, i gassande sol och med svetten lackandes, till mina förÀldrar. FörsÄg mamma med lite mums att nibbla pÄ.

Nu ligger jag halvt utslagen pÄ sÀngen med ett enormt glas isvatten och försöker svalka mig. Blev det sommar över en natt? Jag Àr inte beredd, ju. Och Àr vÀl kanske inte det största fanet av sommar heller.. Föredrar ju vÄr och höst!


Likes

Comments


Denna gÄngen tÀnkte jag ta upp ett Àmne som det pratas alldeles för lite om och som jag nÀstan skulle vilja pÄstÄ Àr tabu - nÀrhet.

Att ha kroniska smÀrttillstÄnd och/eller sjukdomar, osynliga syndrom eller till och med psykisk ohÀlsa kan medföra att du som drabbad tenderar att isolera dig. Kanske för att det gör rent fysiskt ont med beröring, kanske för att du isolerar dig frÄn kommentarer och blickar, kanske för att du tror att ingen kommer kunna leva med dig och allt som ditt tillstÄnd medför.

Oavsett om du lever frivilligt eller ofrivilligt ensam, tillsammans med andra eller i ett förhÄllande sÄ skulle jag nog gissa att tanken har slagit dig. Kommer jag att förbli ensam? Kommer personen/personerna att lÀmna mig pga min problematik? Kommer jag isolera mig för att slippa bli sÄrad? Vad hÀnder sen?

Tanken har slagit mig. Jag Àr en av alla dom som blivit lÀmnad av en person som jag hade ett förhÄllande med, till viss del pga att smÀrtan var en del av detta som personen i frÄga inte kunde förhÄlla sig till. Jag var relativt nydiagnosticerad, kÀnde inte igen kroppens signaler till fullo, visste inte till en början huruvida jag borde prata om det eller inte osv. Men framför allt Àn mindre hur jag ber andra om hjÀlp. Ingenting syntes ju, sÄ hur skulle jag bli tagen pÄ allvar om jag bad om hjÀlp?

Det hÀr var ocksÄ lÄngt innan jag fick komma till SmÀrtcentrum pÄ UAS och trÀffa andra i samma situation som jag sjÀlv. NÄgot som kom att betyda mer för mig Àn vad jag trott.Hur tar jag reda pÄ vad som Àr lagom nÀrhet för mig? Vill jag ha nÀrhet? Och sÀrskilt i synnerhet nÀr smÀrtan Àr som vÀrst?

Det började med att jag totalvÀgrade. Jag skulle varken visa, berÀtta eller ens hinta om att jag hade ont. Det skulle hÀrdas igenom, med ett neutralt ansiktsuttryck.

NÀr den tekniken visade sig att inte fungera, dÄ jag faktiskt behövde vila eller stÀlla in, sÄ valde jag att testa den raka motsatsen. Jag skulle minsann berÀtta i god tid, precis allt som jag kÀnde och behövde just dÄ men Àven ocksÄ en tid framöver. FramförhÄllning Àr vÀl bra, va?

Även den tekniken visade sig inte vara helt rĂ€tt. Det blev pĂ„frestande, tjatigt, jobbigt. För mig, för min familj, för min omgivning. Varför i hela friden mĂ„dde jag sĂ„ himla mycket sĂ€mre helt plötsligt? Jag som inte yppat ett ord innan. En sĂ„dan lĂ„ng och intensiv svacka kan vĂ€l knappast nĂ„gon ha.. Eller?

Det hann bli en sÄdan bergochdalbana av alltihop att personen jag var i ett förhÄllande med tröttnade. Personen förstod inte alls hur jag kunde gÄ frÄn hundra till noll, för att sedan vÀnda och gÄ frÄn noll till hundra - i en handvÀndning. Och hur ska nÄgon kunna trösta en person som inte vill att du tar i denne? NÄgot som inte alls Àr ett problem för mig, men som kom att bli kÀnt som ett problem för andra. Trösta innebÀr krama, klappa, lÀgga handen pÄ, vara nÀra. NEJ!

Jag vill varken bli kramad, bli klappad pÄ, tagen i, omhÄllen - ingenting. Det jag helst vill Àr att fÄ ta ned mig sjÀlv pÄ en nivÄ, dvs. vila och andas, dÀr jag kan hantera att vistas kring andra.Men hur gÄr en vidare frÄn att ha fallit ur ett förhÄllande pga ett osynligt tillstÄnd..

Hur gör jag nÀr jag i fortsÀttningen bestÀmmer mig för att dejta nÄgon:

Bör jag lÀgga korten pÄ bordet direkt - take it or leave it? Ska jag lÄtsas som att jag Àr byggd utan funktionsvariationer? Om jag vÀljer att fasa in informationen, hur ska jag förklara varför jag gjort sÄ dÄ? MÄste jag förklara mig? MÄste förstÄelse och omtanke vara nÀrhet nÀr det inte Àr pÄ mina villkor? Har jag ens lÀrt mig att förhÄlla mig till mig sjÀlv och min smÀrta?

Det finns sÄ enormt mÄnga frÄgor och samtidigt alldeles för fÄ svar. Hur jag Àn i framtiden kommer att tackla dessa situationer sÄ Àr jag enormt glad att ha fÄtt ventilera nÄgra utav dessa frÄgor under min tid pÄ SmÀrtrehab.

För hur otroligt eller klyschigt det Àn lÄter sÄ Àr det skönt att fÄ veta att du inte Àr ensam om dessa tankar, dessa erfarenheter och kÀnslor. Har du möjligheten till att prata med nÄgon annan i samma eller en snarlik situation som dig sjÀlv - testa det, för allt i vÀrlden! Du kommer, gissningsvis, snabbt att inse om du behöver denna konversation eller om du faktiskt Àr sÄ pass trygg i dig sjÀlv att du har en fungerande strategi att jobba utifrÄn.

Men om jag fÄr ge dig ett rÄd - testa öppna dig! För mig var det sÄ mycket mer vÀrt att fÄ prata med nÄgon som upplever samma problematik som jag Àn att prata med nÄgon som Àr utbildad i att förstÄ och lyssna, men sjÀlv inte vet hur det egentligen kÀnns. Vi Àr alla olika, men var inte rÀtt för att pröva!


Likes

Comments


Är det nĂ„got som verkar provocera andra mĂ€nniskor sĂ„ Ă€r det hur jag vĂ€ljer att Ă€ta. Eller snarare vad jag, i mĂ„ngas ögon, vĂ€ljer bort.

I detta fallet Àr det kött och i största möjliga mÄn Àven andra animalier. Med andra ord: sÄdant som kommer frÄn djurriket. Jag har valt att göra det av tvÄ stycken anledningar, varav den ena Àr den som retar gallfeber pÄ en del.

Den första anledningen Àr av det enkla skÀlet att jag har bÄde IBS och hEDS. Min IBS gör att jag fÄr fruktansvÀrda magknip, tvingas vÀrldsrekordspringa till nÀrmsta toalett eller rent av svimmar - ja, det har hÀnt fler Àn en gÄng och faktiskt en vÀldigt obehaglig upplevelse.

Att utesluta animalier Àr toppen för min mage. Jag kan nÀstan, men bara nÀstan, hÄlla mig helt symptomfri. Nog för att jag fÄr magknip ÀndÄ, hur strikt jag Àn Àr.. Men oftast beror det pÄ slarv eller att möjligheten att helt styra vad jag Àter inte finns, förutsÀttningarna.

DÄ jag jobbar otroligt lÄnga pass med bortförhandlade raster och har pedagogiska mÄltider har varken min mage eller resten av min kropp rÄd med att hoppa över mÄltider. Jag har heller ingen möjlighet att Àta senare, dÄ det Àr just pedagogiska mÄltider. Jag Àter som stöd. För att pÄvisa och instruera hur en mÄltid kan gÄ till eller för att ge fysiskt och verbalt stöd till den som har problem och svÄrigheter kring just mat. SÄ, det sista jag vill Àr att mina val gör att en annan individ utvecklar krÀsenhet eller Àtstörningar.

För ca. 1Är sedan, tro det eller ej, fick jag igenom att fÄ vegetarisk kost i jobbet av hÀlsoskÀl. Du kanske tycker att det hÀr lÄter helt sanslöst? Men det Àr den hela sanningen.

Dessutom Ă€r en vegansk, och helst glutenfri kost, dessutom det bĂ€sta för mig som Ă€r sĂ„ inflammationsbenĂ€gen Ă€ven i övrigt. Jag tycker mig kĂ€nna en vĂ€ldigt skillnad frĂ€mst i lederna nĂ€r jag fĂ„r Ă€ta sĂ„hĂ€r. KĂ€nner inte att lederna i frĂ€mst hĂ€nder och fötter Ă€r lika svullna. Även tycker jag mig kĂ€nna skillnad i tröttheten. KĂ€nner mig piggare nĂ€r jag fĂ„r avstĂ„ sĂ„dant som retar kroppen, logisk egentligen? En bonus Ă€r att min hy inte heller protesterar pĂ„ vegansk.

Kort sagt: Är magen glad, Ă€r mĂ€nniskan glad! Som Allan Svensson sa.Vad kan dÄ den andra anledningen vara? Som provocerar sÄ.

Jo, förstÄr ni. VÀrnar en om djuren sÄ ska en absolut hÄnas för detta..

"Sicket larv! En ko mindre lider vÀl ingen av? Och mjölken mÄste ju ÀndÄ ta vÀgen nÄgonstans? Hur kommer det sig att jag inte fÄr Àta djur om du fÄr Àta upp djurens mat, haha? Som om klimatet och djuren i stort kommer ha det bÀttre av att du som enskild individ vÀljer bort och tar stÀllning? TÀnk att ni veggos alltid mÄste pÄ och hacka pÄ oss köttÀtare, vi normala mÀnniskor! MÀnniskan Àr ju för fan skapt att Àta kött och dricka mjölk, hallÄ!"

Sure, fine, whatever. Jag har absolut inte för avsikt att konvertera dig! Vad jag vÀljer att stoppa i min mun, sminka mig med, tvÀtta mig med eller smörja in mig med Àr mitt val. Jag har heller inte tÀnkt, som du uttrycker det, predika om Djurens RÀtt.

Men jag drar gĂ€rna mitt strĂ„ till stacken om jag kan slĂ„ tvĂ„ flugor i en smĂ€ll (please, inga veganhĂ„nerier mot detta talesĂ€tt nu..). Jag vill i stĂ€llet att du kanske tĂ€nker sĂ„hĂ€r. Det jag Ă€ter för att mĂ„ bra gör att ocksĂ„ jag tar avstĂ„nd till vad som skadar djur. Är inte det en win-win, sĂ„ sĂ€g?

NÀr jag ser hur djurindustrin ser ut.. NÀr jag ser att en stoppar animalier i allt, bara för att en kan.. NÀr jag ser hur djur plÄgas för kunna fÄ sÀlja en mascara. NÀ, vet du vad. DÄ gÄr min grÀns lite, eller mycket.SÄ innan du talar bakom min rygg, slÀnger gliringar eller har en massa förutfattade meningar - tÀnk en gÄng till.

Mina val syftar inte till att provocera nÄgon, sÄ varför tar du Ät dig? DÀr dina handlingar inte kommenteras av mig.

Jag Àter vegetarisk pÄ jobbet, hos min slÀkt och mina förÀldrar. Jag Àter veganskt nÀr jag Àr hemma. Finns en vegansk rÀtt nÀr vi Àr ute och Àter pÄ restaurang vÀljer jag den framför den vegetariska. Jag gör vad jag kan, för min kropp och för djuren.

Borde vi inte i stÀllet peppa varandra till self-care? Och sÀrskilt till en osjÀlvisk self-care, nÀr vi kan. Som inte bara gynnar mig.

Borde vi inte stryka vegetarianism och veganism som "specialkost" eller för att till och med verka PK och jĂ€vligt vĂ€nster.

Och framför allt. Till alla mina fellow vegetarianer och veganer: det Àr ingen tÀvling i vem som Àr mest strikt. Jag ser det hellre som en bonus att nÄgon faktiskt tar ett bebissteg frÄn köttet, om det sÄ ska börja med en köttfri veckodag, men ocksÄ om nÄgon gör det för att de inser att kroppen mÄr sÄ mycket bÀttre utav det. Uppmuntran Àr sÄ mycket mer vuxet Àn att leta fel, tycker ni inte?

Heja dig som vÀljer vegansk kost för att Du vill det. Heja dig som vÀljer en vegetarisk pizza nÀr alla andra propsar pÄ kebabpizza. Heja dig som vÀljer att mÄ bra. Heja dig som tycker cruelty free Àr schysst. Heja dig som inte ens bryr dig om vad andra tycker om dina val, vilket val det Àn gÀller. Och heja dig som försöker!


Likes

Comments


För det första; jag har hittat en hemsida som Àr ÄterförsÀljare Ät bl.a Urtekram (och andra veganska produkter) men ocksÄ har gratis frakt - framför allt snabb sÄdan! Happy Green . För det andra sÄ fick jag en rabattkod dÀr pÄ hundra kronor, vilket resulterade i dessa tre godingar frÄn Urtekram .

Doften frÄn Nordic Birch-serien Àr det som fick mig att klicka hem just dessa. De pÄminner, till doften sett, mycket om tvÄ utav Weledas produkter. TÀnk dig att du skulle mixa Birch & Wild Rose, sÄ tycker jag att dessa doftar! Dvs. frÀscht, en aning spa-igt och vÀldigt diskret. Dessutom Àr de veganska, cruelty free och ekologiska. Yay, right?Urtekram Body Lotion

En lÀtt lotion som jag tycker passar perfekt direkt efter duschen. GÄr snabbt in i huden och Äterfuktar utan att bli sÄdÀr obehagligt kletig. Dessutom Àlskar jag produkter i pumpflaska sÄ jag slipper rÄka klÀmma ut alldeles för mycket produkt.

Urtekram Shower Gel

Vad kan en egentligen sÀga om en duschtvÄl? Om denna kan jag sÀga att den inte direkt löddrar, vilket jag kan förstÄ att mÄnga skulle kunna sakna. Men för mig har det ingen roll alls! Den rengör utan att torka ut, precis som jag vill ha det.

Urtekram Skin Tonic

Verkar uppstramande efter ansiktsrengöring samtidigt som den Äterfuktar med hjÀlp av aloe vera och björksocker. NÄgonting jag har saknat i min hudvÄrdsrutin - en toner.


Jag Àr helnöjd med detta hemklick. Passar min kÀnsliga och torra hud bra samt kommer vara kalas att smörja in kroppen med i sommar, utan att behöva gÄ som en kryssgubbe tills produkterna torkat. SÄnt gillas!

AnvĂ€nder du Urtekrams produkter? Vilka Ă€r dina favoriter? BerĂ€tta gĂ€rna hĂ€r nedan i kommentarerna. 


*Detta inlÀgg Àr ej sponsrat.

Likes

Comments


Ingen kan vÀl ha undgÄtt att jag kÀrat ned mig i hudvÄrdsmÀrket The Ordinary. Ett utav DECIEMs paraplymÀrken, likt Hylamide och NIOD.

Men med just detta har de sparat in Ànnu mer pÄ snygga förpackningar, lockande produktnamn osv. I stÀllet har de en vision om att bara ge kunden bra, rena produkter till överkomliga priser - dÀrav namnet The Ordinary. Vanliga grejer. Eller som de sjÀlva uttrycker det "Clinical formulations with integrity".Nyligen trillade denna ner i min brevlÄda. En utav alla deras serum. Alpha Arbutin 2% + HA .

Detta serum ska verka pigmentutjÀmnande med hjÀlp av Alfa-Arbutin, som ocksÄ sÀgs vara den mest stabila utav de tvÄ (alfa & beta) samt vara vattenlöslig. Hyaluronsyra kan ju, som tidigare kÀnt, binda och hÄlla upp till 1.000 ggr sin vikt i vatten och Àr dÀrför en bra Äterfuktare.

Jag, personligen, har inga större problem med just pigmentförÀndringar men har dÀremot en ojÀmn hudton pga Keratosis Pilaris och kÀnslig hy. Och just Alfa-Arbutin ska passa kÀnslig hud vÀldigt bra.

Hittills tycker jag den lugnar ned och Äterfuktar min hud bra. Men jag fÄr pÄminna mig sjÀlv om att anvÀnda solskyddsfaktor över om jag tÀnkt ha den i min hudvÄrdsrutin om mornar/dagarna.

Alpha Arbutin 2% + HA ska nÀmligen inte anvÀndas pÄ huden, dagtid, utan solskyddsfaktor över pga den dÄ kan vara direkt skadlig för huden. DÀremot kan den gÀrna anvÀndas i kombination med Vitamin C, dÄ det förstÀrker dess utjÀmnande och uppljusande effekt.


*InlÀgget Àr ej sponsrat.

Likes

Comments


Jag har nu tagit upp smÀrtan och det faktum att den Àr osynlig, samt vad den kan göra med en.

SÄ, nu tÀnkte jag skriva lite om sömn. Kroppens sÀtt att lÀka, vila, ladda om och orka kÀmpa vidare. Ett sÀtt som i mÄnga fall Àr bÀttre Àn vilket smÀrtstillande preparat som helst dÀrute!

Om det nu inte vore för att just sömnen Àr det som frontalkrockar fullstÀndigt med smÀrtan. För fÄr du inte sova pga smÀrtan, sÄ fÄr du Ànnu mer smÀrta pga att du inte Àr utvilad. En hemsk ekvation som vi smÀrtpatienter kan alltför vÀl.

Det finns faktiskt en följdekvation ocksÄ.. Yes, you heard me! Dvs. den ekvationen som innefattar att nÀr du vÀl fÄr somna och slappna av ordentligt, kan du om du har t.ex. hEDS, lÀtt luxera och/eller subluxera leder i din kropp.

Bland det vÀrre som finns, nÀr du sover sÄdÀr ovanligt gott, Àr att vakna med ett ryck (och tillhörande tjut!) nÀr du inser att en led varit pÄ vift. Har den Äkt ur helt? Eller glidit tillbaks av sig sjÀlv? Behöver jag ta mig till en VÄrdcentral eller rentav akuten för att fÄ hjÀlp att med att ordna tillbaks den?

Kanske har du tryckavlastande madrass, glidlakan, kedje- eller bolltÀcke, specialavlastande huvud- och kroppskuddar samt insomnings- eller sömnmedicin. Jag gissar pÄ att vi Àr mÄnga som kan sÀga check! pÄ samtliga alternativ men ÀndÄ ligger vakna.

Vakna för att smÀrtan Àr för intensiv. Vakna för att ingen position Àr bekvÀm. Vakna för att lederna trilskas. Vakna för att du fÄr en plötslig vÀrmeökning - eller vÀrmeminskning.

Kanske ligger du vaken för att tankarna Àr pÄ stroboskopdisco.. Kan jag sjukanmÀla mig sÄhÀr sent? VÄgar jag avboka den dÀr fikan igen? Orkar jag mig upp till fysioterapin? Varför har jag ett tryck över bröstet och skuldkÀnslor för att jag tycker mig svika andra? Hur kommer det sig att jag inte tas pÄ allvar varken i mitt privat- eller jobbliv (eller framför allt inom vÄrden)? Kommer jag nÄgonsin kunna leva med nÄgon?

Det finns en miljard tankar som kan hÄlla en vaken pga utav smÀrta och invisible illnesses. Och nÄgot som inte Àr helt ovanligt Àr att vi sÀtts pÄ tricykliska och/eller andra antidepressiva lÀkemedel. Vissa gÄnger för sömnens skull, andra gÄnger för just smÀrtutlösta depressioner eller rentav nervsmÀrta.

En klurig sak Àr att just dessa lÀkemedel Àr sÄ vansinnigt individuella, vilket inte mÄnga lÀkare alltid reflekterar över och istÀllet drar slutsatsen att "detta Àr ett multifunktionellt lÀkemedel som har vÀldigt bra effekt för er smÀrtpatienter!". Det dom dock inte alltid heller Àr sÄ bra pÄ att informera om Àr dess biverkningar.

Har ni tÀnkt pÄ att biverkningar pÄ lÀkemedel oftast Àr just de symptom en vill behandla? Sömnlöshet/svÄrigheter i att hÄlla sig vaken, Ängest, viktuppgÄng/viktnedgÄng, smÀrta, hjÀrtklappning och svettningar, förvirring och trötthet mm.

Jag tror, efter denna utlÀggning, att ni kanske antingen hÄller med om eller har fÄtt upp ögonen för vad sömnen spelar för roll för oss mÀnniskor? Det spelar en fantastiskt stor roll för att orka. Orka allt vad smÀrtan och dess konsikvenser medför.


*Skrivet och berÀttat utifrÄn egna upplevelser.


Likes

Comments


NÀr du sedan vÀl pÄbörjat kampen med den insikten (lÀs: del 1) kommer nÀsta kamp. Att denna diagnos ofta Àr ett osynligt tillstÄnd.

Osynligt i den bemÀrkelse att jag inte Àr gipsad, omplÄstrad, haltar, anvÀnder mobilitetshjÀlpmedel eller annat.

Det syns inte utanpÄ att det Àr outhÀrdligt innuti. Visst, ibland Àr jag i ett sÄ sÄdant behov utav mina hjÀlpmedel att du ser. Men dÄ ska jag i stÀllet behöva besvara frÄgan om varför jag anvÀnder det idag om jag var "kry och pÄ benen igÄr".

DÄ vill jag börja med att sÀga: jag Àr inte sjuk, sÄ jag kommer heller inte att tillfriskna. Detta tillstÄnd Àr i grund och botten en bindvÀvsdefekt, en defekt sedan födseln.

Vissa dagar orkar min bindvÀv, mina leder och muskler jobba tillsammans och hÄlla ihop mig bÀttre Àn andra. Vissa dagar vill jag bara lÄtsas om att allt fungerar och vissa dagar Àr det inte ens möjligt att varken lÄtsas eller hÄlla ihop. Och det Àr just nÀr jag varken orkar eller kan som jag behöver ge min kropp all hjÀlp den kan fÄ.

Det finns tillfÀllen dÄ jag kan förutse att nÀstkommande dagar kommer behöva vara ÄterhÀmtningsdagar. Men vid andra tillfÀllen slÄr EDS mig med öppen hand rakt i ansiktet utan förvarning.

DÄ Àr jag i ett ev. akut behov av vila, ortoser, kryckor, extra medicin, vÀrme, lugn och ro, bli skjutsad eller nyttja handikapplatsen pÄ bussen. Det Àr dÄ jag plötsligt stÀller in och avbokar. Det Àr dÄ jag plötsligt sjukanmÀler mig med kort varsel. Och det Àr dÄ jag spelar hög, hög musik eller ser flera sÀsonger av en serie med kedjetÀcket uppdraget till nÀsan. StÀnger ute och stÀnger av allt utanför. EnergisparlÀge.

Det vÀrsta med dessa snabba vÀndningar och ibland lÄnga perioder av smÀrttoppar Àr att det Àr alldeles för lÀtt, för de som sjÀlva inte lever med detta, att dra alldeles för snabba slutsatser om huruvida jag kan eller vill.

Hade det handlat om vilja sÄ hade nog vi med dessa osynliga tillstÄnd varit med i Guiness Rekordbok eller liknande - för viljan Àr det det i vÀldigt mÄnga fall inte det minsta fel pÄ!

Att dÀremot inte kunna Àr nÄgot helt annat. Vad en mÄste förstÄ Àr att inte kunna, Àr för det första, fruktansvÀrt enerverande. Enerverande, irriterande, provocerande.

Vi mÄste alla hjÀlpas Ät att slopa denna ableism. NÄgon intalad sanning om att vi med t.ex. EDS, eller andra funktionsvariationer, inte försöker tillrÀckligt mycket. Inte vill tillrÀckligt mycket. Inte biter ihop tillrÀckligt mycket. Men vi biter sÄ tÀnderna smulas i munnen pÄ oss! (Till viss del Àven bokstavligen..)

LÄt oss nu hjÀlpas Ät att krossa fördomarna om allt vad funktionsvariationer innebÀr och se till var och en efter förmÄga. Det Àr faktiskt inte svÄrare Àn sÄ! Omtanke, förstÄelse, nyfikenhet, respekt.

För att Äterigen citera en vÀldigt inspirerande person, Sam ;

"Destroying the internalized ableism, one pic at the time."


*Skrivet och berÀttat utifrÄn egna upplevelser.


Likes

Comments


Ehlers-Danlos Syndrom Àr sÄ mycket mer Àn bara en diagnos för mig.
Det Àr ett helt nytt tankesÀtt, en helt ny livsstil. Utan att överdriva Àr det faktiskt ett helt annat liv.

Det första du kanske tÀnker Àr smÀrta. SmÀrtan Àr den jag har lÀttast att förklara. SmÀrta Àr ju smÀrta? Och nÄgon form av smÀrta har vi alla nÄgon gÄng i vÄrt liv upplevt.
Men att försöka förklara för nÄgon, och samtidigt fÄ hen att förstÄ att det Àr fullt allvar, att ha ont varje dag Àr en helt annan femma.

Har jag verkligen ont alltid? Ja, det Àr det kronisk smÀrta betyder.
DÀremot har jag inte lika ont varje minut, timma, dag eller vecka. SmÀrtan varierar, precis som din dagsform gör.
Ibland ligger jag, i en lÀngre period, pÄ en stadig fyra eller femma. Andra gÄnger en stadig sjua.
Oavsett var pÄ smÀrtskalan jag befinner mig sÄ tar det enormt mycket energi, bÄde fysiskt och psykiskt.
LÄngvarig och kronisk smÀrta Àr fantastiskt krÄngligt att leva med.

Som jag önskar att jag kunde vakna en dag och vara smÀrtfri, men det Àr tyvÀrr omöjligt för mig.
Hur mÄnga coping-strategier jag Àn testar sÄ sÀtter det spÄr, framför allt psykiskt. NÀr du börjar inse att det aldrig kommer att försvinna, det Àr dÄ den stora kampen börjar.

Vad Àr det dÄ för typ av smÀrta jag har och varför?

Jag har smÀrta i muskler, leder, nerver, fascia. Dvs. min primÀra smÀrta som jag inte kommer ifrÄn. Utöver den tillkommer ocksÄ smÀrta orsakad av subluxationer, att det gÄr delvis ur led.

Orsaken till min primÀra smÀrta Àr att leder, muskler och fascia jobbar ca. 3ggr sÄ hÄrt som för en utan EDS. Anledningen till att det Àr sÄ Àr pga överrörligheten.

Överrörligheten gör att kroppen tvingas lĂ€gga 3ggr sĂ„ mycket energi pĂ„ att hĂ„lla sig samman, upprĂ€tt. TĂ€nk er att det Ă€r som att alltid gĂ„ 3ggr sĂ„ lĂ„ngt som alla andra eller lyfta 3ggr sĂ„ tungt som alla andra - som ett enkelt exempel. Klart det sliter pĂ„ kroppen och utlöser en enorm smĂ€rta!​*Skrivet och berĂ€ttat utifrĂ„n egna upplevelser. 


Likes

Comments