Header

Ni Àr mÄnga som haft lite frÄgor gÀllande hur det gick pÄ Specialistcenter. Och jag har helt glömt av att besvara era frÄgor.. SÄ, det tÀnkte jag att jag kunde göra nu.

Först och frÀmst lÄg hela deras verksamhet och svajade lite i torsdags pga. teknikproblem. SÄ, lÀkaren kom inte Ät min journal. Alls. Men jag berÀttade efter bÀsta förmÄga vad som stod pÄ. Att bÀckenregionen Àr det som orsakar allra mest problem i min kropp just nu och att det emellan Ät blir sÄ pass dÄligt att det Àr svÄrt att gÄ, jobba och göra vanliga simpla sysslor i hemmet.

Efter det var det dags för de vĂ€lkĂ€nda hypermobilitetstesten. Gör si, gör sĂ„. Kan jag sĂ€tta handflatorna i golvet? Hur lĂ„ngt kommer jag bakĂ„t? Hur pass mobil Ă€r jag i höfterna osv. Ni som vet vad jag pratar om kan nog, precis som jag, ordningsföljden utantill. Det trycktes pĂ„ punkter och jag försökte kvĂ€va illskriken. För det gör SÅ JÄVLA ONT.

Sen kom frÄgan; "Hur vet du att det Àr SI-lederna?" Wow, tÀnkte jag. Ja, lÀkare och sjukgymnast har ju sagt sÄ? (Àr det hÀr fel svar...). "Men du Àr ju inte röntgad, Moa, hur ska de dÄ kunna pÄstÄ nÄgot sÄdant?". StÀlld. Jag som brukar vara min egen lÀkare, from time to time, kunde ju inte annat Àn skaka pÄ huvudet, rycka pÄ axlarna. "Jag skickar en röntgenremiss. En rÀtt omfattande röntgen pÄ lÀndrygg och bÀcken, som du kommer att fÄ göra i antingen VÀsterÄs eller Stockholm."

Okej, sa jag och önskade VĂ€sterĂ„s. Sedan var det dags att redogöra för medecinering. VarpĂ„ följdfrĂ„gan kom; "Va, varför Ă€ter du Arcoxia? Tycker du att det hjĂ€lper?". Ja, jo.. Den hĂ„ller de synliga inflammationerna i schakt, sa jag. "Men i övrigt gör de inte sĂ€rskilt mycket, oavsett dos kan jag tro?". NĂ€, nĂ€.. SĂ„ Ă€r det nog, sa jag. "Jag tror inte att det finns nĂ„gon större chans att bli vĂ€ck de dĂ€r inflammationerna pĂ„ vanlig, traditionell vĂ€g, ser du." Gulp, nĂ€hĂ€.. ÅtervĂ€ndsgrĂ€nd, tĂ€nkte jag. Vad menar du? "Jag menar att jag vill sĂ€tta dig pĂ„ kortison, sĂ„ lĂ€nge. SĂ€rskilt i dina försĂ€mringsperioder."

Det snurrade ju rÀtt rejÀlt i huvudet. Kortision, nÀÀ. Tunnar inte det ut bindvÀven, luckrar upp den? Kommer jag bli en livs levande vattenballong? Vi med Ehlers-Danlos Syndrom ska vÀl ÀndÄ inte? Sist gjorde injektionerna ju inte ett dugg, ingen som helst förbÀttring?

LÀkaren förklarade för mig att Kortison, Prednisolon för min del, inte har sÄdana effekter pÄ bindvÀven nÀr de Àr i korta behandlingsperioder med sÄ lÄg dos. Helt ofarligt. Och chansen att jag skulle bli en livs levande vattenballong var inte heller sÀrskilt stor, med den dosen.

Efter han fÄtt röntgensvar kan han ta beslut om huruvida han kan gÄ in med en smÀrtblockad eller ej. SÀger svaren nada sÄ blir det alltsÄ Kortison att ta till, eventuellt i högre dos, vid behov. Och att en smÀrtblockad skulle lyckas kan de inte heller garantera till 100%.

SÄ nu ÄterstÄr vÀntan pÄ röntgen, dÀrefter pÄ svar och dÀrefter pÄ uppföljning. Och för nÀrvarande Àr jag nÀstan beredd pÄ att sjÀlv sÄga lite i bÀckenet pga rejÀl försÀmringsperiod. Hua. HÄll tummarna för mig!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Kommer ni ihÄg att en alltid, som liten, tÀvlade om vem som kunde sÀga Acetylsalicylsyra snabbast? Utan att egentligen veta vad det var, alls. Eller var det bara pÄ min skola, kanske?

Hur som helst, hÀr Àr mitt senaste tillskott i The Ordinary-familjen.

The Ordinary - Salicylic Acid 2% , For blemish-prone skin

Vad Àr Salicylsyra?

Denna lilla rackare, Àr till att börja med, pÄ endast 15ml. Dvs. hÀlften av mÀngen du vanligvis fÄr, dÄ de andra Àr pÄ 30ml. Men lÄt dig inte backa ur utav den anledningen, dÄ denna Àr vÀldigt dryg. Du behöver verkligen den absolut minsta droppen för hela ditt ansikte.

Salicylsyra aka BHA (Betahydroxinsyra) Àr en syra som anvÀnds frÀmst som exfolierande syra pÄ t.ex. blemmor, vÄrtor och Keratosis Pilaris. Med exfoliering menas alltsÄ att den hjÀlper gammal hud slÀppa för att lÀmna plats Ät ny, fin hud men kan ocksÄ anvÀndas för att ta hand om UV-skadad hud (pigmentflÀckar, fina linjer osv). Den trÀnger ned i porerna och löser upp frÄn insidan.

Dessutom Àr Salicylsyra antiinflammatoriskt pga att den hÀrstammar frÄn, som jag skrev ovan, Acetylsalicylsyra som finns i bland annat antiinflammatoriska tabletter. Dock kan den sÄ klart orsaka irritation ÀndÄ, den Àr ju trots allt en syra!

Hur anvÀnder jag den?

Jag anvÀnder den dels i min kroppscocktail tillsammans med vanlig, lugnande hudlotion och en Àrtstor klick Retinol för att mota bort KP. The Ordinary riktar dock ett varningens finger Ät att anvÀnda Salicylsyra pÄ redan fjÀllande och kÀnslig hy, men pÄ mina armar t.ex. Àr inte huden alls lika kÀnslig som i ansiktet. SÄ en sÄdan cocktail gör en pÄ fullstÀndigt eget bevÄg!

I övrigt anvÀnder jag den i ansiktet. NÄgon droppe av den tillsammans med nÄgon droppe Nypronfröolja, Niacinamide eller Alfa-Arbutin i min hudvÄrdsrutin bÄde morgon och kvÀll med en fuktkrÀm ovanpÄ.

Hur gillar jag produkten?

Jag trodde faktiskt inte, i min vildaste fantasi, att jag skulle se sÄ omedelbar skillnad i ansiktet. Efter bara 1,5 veckas anvÀndande har rodnaden minskat och KP'n krupit tillbaka för att lÀmna min hud mycket klarare och lenare. Jag Àr helt fantastiskt imponerad av denna lilla, lilla flaska. Jag har visserligen fjÀllande hud, lite titt som tÀtt, som gör att jag ser helt ohÀmmat torr ut. Men det gör liksom ingenting dÄ lite mild peeling och en mask av Nyponfröolja gör huden som ny. Testade Àven att lÀgga en liten droppe pÄ nÄgra myggbett jag fÄtt och efter nÄgra timmar var betten hÀlften sÄ stora och klifria - och dÄ ska tillÀggas att jag Àr vÀldigt kÀnslig mot insektsbett överlag!Likes

Comments

Sista dagen ledigt innan det Àr dags att jobba av de tvÄ sista passen innan jag fÄr gÄ pÄ semester. Jag hoppas det gÄr fort, för jag Àr sÄ obotligt trött just nu. Bara tvinga sig upp!

Jag Àr lite mer mörkhÄrig Àn det var tÀnkt, förresten. Men det har varit sÄ svÄrt att bli vÀck blekningen jag gjorde för mer Àn ett Är sedan. Hur jag Àn bÀr mig Ät sÄ Àr partiet mellan hÄrbottnen och lÀngderna ljust.. Why? Garderoben i klÀdkammaren sa dessutom knak hÀr om dagen och jag kÀnner mig bara trotsig vid tanken pÄ att ordna det. Jag avskyr hyllsystem i plast mer Àn nÄgot annat just nu..

Just ja, hörde ni att DECIEM (The Ordinary) nu köpts utav Estée Lauder? Ett jÀtteföretag som sÀljer i Kina och dÀrmed testar pÄ djur - dvs. non cruelty free. Jag blir sÄ ledsen. Nog för att de hÀvdar att de tÀnker hÄlla fast vid att vara cruelty free/vegan, men egentligen blir det samma visa som nÀr NYX köptes upp av Loreal. Hur stÀller ni er till det? Jag Àr kluven.

Till sist, bÀst just nu: Panda Da Panda - Slipa Sanden.

Likes

Comments

FrÄn och med nu tar jag till med det tunga artilleriet mot KP eftersom en viss person var övertygad om att det skulle vÀxa bort, men nu orkar jag inte vÀnta pÄ vÀxandet nÄgot mer.

Det tunga artilleriet bestÄende av Retinol - denna vÀlomtalade syra!

The Ordinary - Retinol 1% - A stable emulsion of Retinol

Kort förklarat Àr Retinol A-vitamin. Vitamin som generellt, och framför allt, Àr bra för din syn men ocksÄ för huden (sÄ klart) samt t.ex. hÄr, skelett och immunförsvar. I just hudvÄrden sÄ sÀgs Retinol minska och motverka fina linjer, Äldrande och Àrr (till följd av t.ex. akne).

Retinol, dvs. denna, Àr en syra och kan dÀrför orsaka irritation till följd för intensiv anvÀndning och bör spÀdas ut och fasas in allt eftersom - om du inte Àr van anvÀndare. Har du dessutom kÀnslig hy bör du vara sÀrskilt försiktig eller rentav avstÄ. The Ordinary sjÀlva hymlar inte med att de hellre ser att en börjar med att testa Advanced Retinoid 2% , av just denna anledning.

Varför i hela vÀrlden har jag bestÀllt denna? Jo, jag har lÀst att om en smyger in denna pö om pö i sin hudvÄrd sÄ kan den ha bra effekt pÄ KP, som jag skrivit sÄ mycket om tidigare. Och kan det fungera sÄ Àr jag pÄ. Har ju hittills testat det mesta och ingenting har haft riktigt bra effekt. SÄ denna tÀnker jag alltsÄ inte bara anvÀnda i ansiktet, utan ocksÄ smyga in i min bodylotion.

Bra att veta Àr att du inte bör applicera denna dÀr du har sÀrskilt tunn eller kÀnslig hud, som t.ex. runt ögonen eller munnen. SÄ dÀr lÄter jag sÄ klart bli och applicerar i stÀllet lite extra ögonkrÀm. Texturen Àr tjock, transparent och doftfri och pÄminner en smula om kortisonsalva.

Jag tar en linsstorleksstor klick och blandar ut med min ansiktskrÀm samt en Àrtstor klick till resten av kroppen. Jag har börjat att göra detta var tredje dag och tÀnker sedan successivt öka detta lite, lite om det visar sig ha bra effekt. Hittills mÄste jag sÀga att jag Ätminstone tror att jag ser en ytterst liten skillnad!

Likes

Comments

10:53

SpÀnning i vardagen, det Àr nÄgot jag lyckas fÄ utan att be om det. I torsdags t.ex. sÄ subluxerade axeln pÄ jobbet, klonk sa det. Ska vÀl visserligen vara glad Ät att den inte gick ur led, sÄ. Men det gör fasiken sÄ ont i alla fall det. SÄ dÄ var jag min egen hjÀlte och jobbade 15:00-21:00 utan varken ett uns smÀrtstillande eller en remsa tejp. Bra kÀmpat, Moa!

Nu Àr det bara fyra arbetspass kvar, varav tvÄ helgpass, till semestern. Fyra veckor av vÀlbehövlig semester.

Vad ska ni göra pĂ„ semestern? Har ni nĂ„got inplanerat? Än hĂ€nger mycket i luften för mig, ingenting Ă€r riktigt spikat.12:54

DÄ har jag varit en lite smygsvÀng till bolaget och inhandlat mums till i kvÀll nÀr Hanna kommer över. Den tredje ligamedlemmen Àr pÄ andra upptÄg, sÄ dig önskar vi lycka till! Idag Àr det visst studentutspring i Eskilstuna och det Àr redan galet mycket mÀnniskor pÄ stan.

Till nÄgot helt annat. Att anvÀnda nÄgon annans hudvÄrd, kan det vara sÄ krÄngligt? Ja! LÄnade Kickans sminkborttagningsgrejer igÄr kvÀll och nu Àr jag helt svedd i ansiktet.. För det fungerade inte pÄ mitt vattenfasta sÄ bra som vi trodde. Satan, rent utsagt. HÀllde bokstavligen Nyponfröolja över hela ansiktet innan sÀnggÄende och det kÀnns vÀl ett uns bÀttre idag, men inte mycket.. Aotch. Retinol-behandlingen gÄr i paus nu, hua.

Nu fortsÀtter jag med stÀd, tvÀtt och fix innan Hanna kommer. Trevlig helg!

Likes

Comments

Har inte skrivit sÄ mycket nu en period, har nog rÀtt omedvetet prioriterat energigivande saker. Pratat med mÀnniskor jag tycker mycket om, trÀffat mÀnniskor jag tycker mycket om och sett filmer och serier som jag tycker mycket om.

VÀdret beter sig som vanligt som en tankspridd tonÄring och min kropp gör utfall emot det, nothing new. NÄgot nytt Àr dÀremot att jag fÄtt svar pÄ min egenremiss till Specialistcenter Scandinavia jag gjorde i Maj. En egenremiss gÀllande konsultation av mitt bÀcken och mina SI-leder, för ev. smÀrtblockad eller liknande. HÄll tummarna för mig!I tisdags kvÀll sÄg jag Stephen Kings Dolores Claibourne. Och trots att jag sett den förut fick jag ett akut behov av att klippa mig som karaktÀren Selena St. George. Och hur har hon sitt hÄr dÄ? Page, lugg, mörkt.

Nu tÀnker ju ni sÀkert att "det har ju du haft en miljard gÄnger innan, hur kan du bli sÄ sugen pÄ det?". Och det kan vi ju fundera pÄ. Men tÀnk dÄ ocksÄ pÄ att jag egentligen bara varierat mig mellan tvÄ frisyrer som jag haft lÀngre perioder. Den ena Àr just kort eller medellÄng page med lugg medan den andra Àr en bob med mitt- eller snedbena. Det komiska i det hela Àr vÀl ocksÄ att bob och page egentligen Àr rÀtt sÄ identiska - inga större överraskningar hÀr inte!NÄgot annat som snurrar konstant i mitt huvud nu, bortsett frÄn film och frisyrdrömmar, Àr musik. Ingen överraskning det heller visserligen, dÄ jag helst lyssnar pÄ musik frÄn det att jag vaknar tills att jag somnat.

Just nu har jag fyra lÄtar som gÄr pÄ stÀndig repeat:

Spark! - Alla pÄ en gÄng

EBM pÄ svenska, frÄn Falkenberg. Tar sin lilla tid att tycka om, om du Àr van vid att sprÄket som vanligen sjungs inom body-musiken Àr tyska eller engelska, men ack sÄ fantastiskt!

Minuit Machine - Ego

En fransk dark wave-duo dÀr en utav medlemmarna Àr Hante. Prefekt melankolisk Nena-röst med fransk brytning och bottenlösa kÀrlekstexter. Bandet Àr nu i paus mode men Hante. fortsÀtter slÀppa nytt pÄ solofronten - som Àr minst lika bra.

The Daughters of Bristol - Sweet Lies

Jag gissar att detta band har Sisters of Mercy som största idoler. Samma melodiska, melankoliska, mörka lÄtar med samma slÀpiga, dystra sÄng. Den hÀr lÄten verkar inte ha nÄtt bandets topplista pÄ Spotify, vilket den Àr sÄ vÀl vÀrd!

Sturm Café - Arsenal

Bandet som bara varit aktivt sedan 2001 men redan klassas som kult med sin svenska, knaggliga tyska. SlÀppte nytt album nu i Är och denna har snabbt kommit att bli min favorit. Enkel synthslinga men klar refrÀng!

*Klicka pÄ lÀnkarna ovan för att komma till lÄtarna

*BildkÀlla nedersta bilden: IMDB

Likes

Comments

Natural Moisturizing Factors, ocksÄ förkortat NMF (Naturliga fuktgivande faktorn), Àr ett samlingsnamn för alla de Àmnen i cellerna som tillsammans hÄller huden mjuk och hÄller den yttre hudlagret i schakt. Exempel pÄ dessa kan vara t.ex. mjölksyra, aminosyror och natriumproteinsalt.

Denna lotion ska alltsÄ se till att din hud fÄr en vÀl skyddande och Äterfuktande barriÀr med sÄdant som redan finns i huden eller har t.ex. lipidefterliknande effekter. InnehÄller dessutom extra Hyaluronsyra, som ni vet det hÀr laget vet har kalasegenskaper!


GÀllande textur och kÀnsla pÄ huden Àr den precis sÄdan som jag Àr van vid och tenderar vÀlja. Dryg, doftfri och gÄr snabbt in i huden samt att den trots det sistnÀmnda Äterfuktar och lyckas kapsla in serum jag har under utan att bli kladdigt eller oljigt. AnvÀnder denna bÄde morgon, kvÀll och Àven eventuellt dÀr emellan om jag anser det behövligt.

Den passar torr och kÀnslig hud alldeles ypperligt samt ovanpÄ samtliga toners, serum och oljor jag har i min rutin.

Finns egentligen inte sÄ mycket att orda om gÀllande denna - den kommer fÄ fortsÀtta stanna i min rutin sÄpass lÀnge som den finns pÄ marknaden! Dessutom kostar den ynka ~56kr, sÄ den svider heller inte i plÄnboken.

Likes

Comments

HEELEY PARFUMES

Coccobello EdP

-

Le Perchoir, Paris kl. 17.24

En gÄng för mycket. Kanske. Fulsnygga shades blandas med lena blickar. Perfekt svÄrfÄngat och underbart.

Min andra Sniph Àr hÀr och i jÀmförelse med den förra Àr denna Ànnu bÀttre och beskrivs sÄhÀr:

"Ultimata doften av semester. Eller - en cocktail av kokos, palmer och salta stÀnk pÄ en rooftop i city? Hör du till skaran som hÀr Àven kÀnner (och gillar) korianderblad? Grattis. Parisbaserade Heeley Parfumes Àr sköna parfymhuset med flaskor pÄ fina parfymerier och koceptbutiker runt om i vÀrlden. Ett av fÄ parfymmÀrken dÀr grundaren Àven Àr nÀsan bakom dofterna."

Noterna: Kokos, salt, palmblad

Komplexitet: Lite komplex

Doftgrupp: Floral Fruit Chypre

Vad tycker jag om Coccobello?

Jag tycker denna passar mig snÀppet bÀttre Àn den förra. LÀttare, en parfym jag skulle anvÀnda dagtid. Den luktar som kokos bör göra, ickesyntetiskt pÄ nÄgot sÀtt - precis sÄ som jag gillar det! Kan Àven kÀnna det salta och nÄgot trÀiga, som faktiskt ger den en lite svÄrfÄngad touch. Den Àr ocksÄ nÄgot mindre unisex Àn den förra och skulle sÀkert beskrivas av parfymentusiaster som slightly more feminine.

Den Àr utan tvekan en sommardoft utan vara för sötsockrad eller fruktig. It's a keeper! Nu ser jag med spÀnning fram emot nÀsta mÄnads parfym.


Likes

Comments

Vitamin C i sin renaste form - Askorbinsyra, en effektiv antioxidant som ljusar upp och verkar föryngrande.

Även fast det klart framgick att konsistensen av denna inte alls var som en vanlig lotion föll impulsen pĂ„ och jag kĂ€nde att "dĂ„ mĂ„ste jag ju testa den!". Och ocksĂ„, sjĂ€lvklart, för att Vitamin C ska vara en riktig supergrej för huden.

Sagt och gjort! Konsistensen Àr verkligen knepigt, pulvrigt gryning och doften pÄminner om metall. Bara dÀr kan en ju stanna och tÀnka "Hey, this aint for me!". Men jag vill ju inte vara den som Àr den, trots kÀnslig hy.

PÄ grund utav att denna produkt inte innehÄller varken vatten eller sillikon sÄ sÀgs den vara stabil och kunna bli absorberad bÀttre och mer effektivt av huden, dÄ Vitamin C annars Àr vattenlösligt. Att den dessutom inne hÄller Hyaluronsyra gör att den binder fukten enklare.

DÄ min hy Àr vÀldigt kÀnslig har jag valt att inkludera denna i en en-gÄng-i-veckan-rutin. DÀr jag gÄr all in Vitamin C och lÄter det verka över natten, dÄ den Àr sÄ pass speciell och oljig och grynig att det inte hade gÄtt att anvÀnda under makeup - alls.

I början drog jag pÄ den, precis som den var.. Kanske inte den bÀsta vÀgen att gÄ! PÄ förpackningen stÄr det att en pirrande, stickande kÀnsla kan uppstÄ men jag skulle nog Àrligt talat sÀga att den sved, som tusan.

SÄ nu gör jag den vanliga cleansingrutinen, lÀgger Vitamin C-mask och följer sedan upp med denna utblandad med nÄgra droppar Rose Hip Seed Oil. DÄ gör den verkligen susen och slipper irritera min hud. Men jag vÀljer som sagt att bara anvÀnda den en gÄng i veckan för att inte utmana ödet, sÄ kÀnn efter vad din hud tÄl bÀst om du bestÀmmer dig för att testa denna.

Huden kÀnns, morgonen efter, som att den fÄtt sig en riktig vitaminkick. Klar, plumpad och redo för en ny vecka!

Ps. Ser ni sĂ„ frĂ€knar jag fĂ„tt pĂ„ hĂ€nderna? Även fĂ„tt ett gĂ€ng kring nĂ€san, yay.

Likes

Comments

NÀst pÄ tur i The Ordinary-ledet Àr Niacinamide 10% + Zink 1%.

Detta serum Àr det absolut först jag bestÀmde mig för att klicka hem och har inte Ängrat det.

Niacinamide Àr en form av Vitamin B3 och ska göra dina porer till synes mindre och motverka kvisslor.

Zink Àr en mineral som finns allra mest i huden, samtidigt som en ofta kan ha brist pÄ det. DÀrför Àr Zink extra viktigt för cellförnyelse och sÄrlÀkningsprocesser - sÀrskilt om en har t.ex. eksem eller acne. (Ska dock inte förvÀxlas som nÄgon slags mirakelbehandling för personer med acne- eller eksemproblem.)

Dvs. Àr denna bra för att balansera huden genom att reglera talgkörtlarnas produktion och kan dÀrför, om en vill, anvÀndas som en spot treatment pÄ omrÄden dÀr en har mycket "finnar" eller stora porer.

För min egen del bestÀllde jag den av den enkla anledningen att min T-zon börjat spöka och jag fÄtt utslag i tinningsomrÄdet som, vid första anblicken, ser ut som minifinnar (men inte egentligen har nÄgot innehÄll?).Till en början hÀnde absolut ingenting.. För att sedan stöka till det lite och ge mig fler av dessa utslag. Men nu nÀr jag anvÀnt den i nÄgra mÄnader kÀnns min hy mer stabil och nÄgra större porer kring nÀsan Àr sÀllsynt precis som dessa utslag/kvissor/whatever. Har jag pillat sönder nÄgra av dessa kvisslor verkar detta serum pÄskynda lÀkningen och minska risken för fula Àrr och sÄrskorpor.. Eller Àr det bara mitt önsketÀnkande?

En viktig sak att veta, om du Àr eller blir intresserad utav Niacinamide, Àr att veta att detta serum inte ska anvÀndas med Vitamin C (t.ex. The Ordinary - Vitamin C Suspention) dÄ de krockar och slÄr ut varandras egenskaper helt.

Min favoritkombo, om en bortser frÄn Vitamin C, Àr att mixa Niacinamide, Rose Hip Seed Oil och Alpha Arbutin tillsammans pÄ hangryggen och sedan applicera över hela ansiktet innan sÀnggÄende - med en Äterfuktande krÀm uppe pÄ förstÄs!

Serumet innehÄller en viss mÀngd vatten men Àr i övrigt veganskt & cruelty free, och ska som ni vet, anvÀndas innan krÀmer.


Likes

Comments