Header

Brännvidd: 18 mm
Slutartid: 1/40 sekund
Bländare: f/16
ISO-tal: - 100
Blixt: - Ingen blixt

När jag skulle ta en siluett bild så var det ganska klurigt i början. Jag fick prova mig fram med olika inställningar och ställa mig på olika ställen för att kunna se vad som funkade bäst. För mig funkade det allra bäst när jag fotograferade lite underifrån! Det hjälpte även att sänka på bländartalen till 16 för att inte släppa in allt för mycket ljus då solljuset redan var så starkt!

I Photoshop så har jag endast hanterat kontrasten och höjt den till 10! Tyckte inte att det behövdes redigeras så särskilt mycket då bilden är bra som den är från allra första början! Generellt så tycker jag att jag har lyckats med att fotografera en siluett., tycker den är tydlig och väldigt snygg då man får med den blåa himmeln.

Brännvidd: 18 mm
Slutartid: 1/125 sekund
Bländare: f/7.1
ISO-tal: 200
Blixt: Ingen blixt

För att ta en bild med sidoljus var ganska lätt att göra. Nyckeln till den här bilden var ju själva ljuset. Självklart så kunde man ta en bild med sidoljus inomhus om man bara ställer sig bredvid ett fönster men det blir inte riktigt det här tydliga skillnaden som man kan få utomhus. Så när solen äntligen valde att komma fram gick vi direkt ut och tog vara på tiden. Valde att ha bländare f/7.1 för att jag tyckte det blev klarast i bilden och det blev den här tydliga kontrasten.

Även här så har jag endast ändrat själva kontrasten i bilden för att få det pytte lite tydligare så höjde den till 10 även här. Tyckte inte det behövdes så mycket mer! Jag tycker att jag lyckats ta en bild med sidoljus men bäst blev det som sagt när jag man var utomhus och hade solen på ens sida så att säga!

Brännvidd: 26 mm
Slutartid: 1/100 sekund
Bländare: f/7.1
ISO-tal: 200
Blixt: Ingen blixt

Att ta en bild med motljus och reflexskärm är ganska lätt när man har solen på ens sida, för märkte verkligen hur svårt det var när det inte fanns någon solljus att arbeta med. Man kan nog få den här effekten i en studio skulle jag tro, men det är mycket lättare enligt mig att arbeta med utomhus ljus! Genom att använda reflexskärmen så kan man styra så att det blir mer lyster och ljus på ansiktet genom att vinkla den till det träffar ansiktet helt enkelt.

I Photoshop så har jag som alla andra bilder endast höjt kontrasten till 10. Det räckte så. Det som hade varit lite snyggare hade varit om det inte hade varit massa folk i bakgrunden. Men själva bilden på Jakob blev väldigt lyckad trots allt och det skulle varit en toppen bild om bakgrunden hade varit lite snyggare. Men det är väll så med alla bilder egentligen? Hade man varit utomlands på någon strand så hade det varit skillnad jämfört med en grå bakgrund? Men men, tyckte bilden var super bra annars så jag är nöjd!

Brännvidd: 18 mm
Slutartid: 1/200 sekund
Bländare: f/8
ISO-tal: 800
Blixt: Blixt - Eftersom ljuset var ganska starkt i bakgrunden så var jag tvungen att neutralisera bilden genom att sänka blixten!

Den här bilden är tagen i motljus. Hon ställde sig mot fönstret och hennes rygg lyste upp av det starka solen. Efter många ändringar av blixten ko jag fram till att -0.3 för att det skulle bli lagom med ljus och inte allt för starkt. Hade jag inte ändrat blixten så hade det slutat med att bakgrunden inte syntes eller tvärt om.

Så jag tyckte jag lyckades med att få fram det bästa blixt nivån. Jag kunde ju göra det enklare för mig själv genom att ställa Ebba framför en vägg och ta kort men tyckte det var lite mer roligare att göra så här!

Likes

Comments

Brännvidd: 50 mm
Slutartid: 1/40 sekund
Bländare: f/14
ISO-tal: 1600
Blixt: Ingen blixt

När jag tog den här bilden så ville jag ha en blåare ton så jag letade runt i skolan tills jag insåg att skolan har i princip bara gula lampor så det var ganska svårt att få just det klara blåa ljuset utan att det kom med några gula lampor här och där. Så det var en liten nackdel, men hade inte lamporna varit med på bilden så hade bilden varit helt blått! Så det ända lösningen egentligen var att ställa sig vid något fönster där ljuset var lite mer blått och kallt!

Det ända jag gjorde i Photoshop var att höja ljusstyrkan men även framhäva det blåa ljuset genom att använda mig utav en blå färgnyans! Använde dock inte så jätte mycket, men bara lite!

Sammanfattningsvis så tycker jag bilden blev helt okej, bilden har klart och tydligt en blå ton. Den ända delen som kunde varit bättre hade varit ifall jag hittade något roligare att ta kort på då det ser lite tråkigt ut enligt mig! Möjligtvis tagit någon bild utomhus!

Brännvidd: 40 mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/5.3
ISO-tal: 200
Blixt.: Ingen blixt

Att ta en bild med en gul nyans var ganska lätt då varma/gula lampor är ganska vanliga inomhus! Så jag gick tills idrottens korridorer och knäppte en bild där! Men en varm bild kan man även ta utomhus när solen är framme! I Photoshop så höjde jag även här ljusstyrkan lite och förstärkte pytte lite med en gul nyans, men nu när jag tänker efter så hade det inte behövts då bilden är redan väldigt gul i sig.

Sammanfattningsvis så tycker bilden blev bra, men även här så hade det varit lite roligare om jag tog någon bild utomhus, det hade gjort bilden mycket snyggare! 

Likes

Comments

VIDVINKEL
Brännvid: 18 mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/3.5
ISO-tal: 200

NORMAL BRÄNNVID
Brännvid: 35mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/3.5
ISO-tal: 200

Brännvid: 55mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/3.5
ISO-tal: 200

Min tankesätt med denna bild-serie var inte jätte stor.
Det var helt enkelt väldigt kallt denna morgon och det ända stället i skolan som hade en färgklick var dessa soffor i biblioteket! Det tyckte jag var lite spännande och fint så då passade jag på! Jag tyckte att jag lyckades men även förstod uppgiften! Jag förstod att brännvidden bestämmer bildvinkel som styr bildutsnittet. Jag lärde mig även att desto högre brännvid desto mer in-zoomat blir det, och desto mindre brännvid desto mindre in-zoomat blir det också. Dock så kunde jag fotat någonting mycket finare än några röda soffor i biblioteket som t.ex. några fina blommor eller så, men det ska förbättras tills nästa uppgift!

Likes

Comments

I det här inlägget fick vi som uppgift att frysa en rörelse!
Så jag tog mig ut i kylan och fotograferade! Jag ställde mig vid ett övergångsställe vid LIDL och ställde in kameran. Provade mig fram i början men efter många försök lyckades jag! För mig funkade det att ha bländartalen f/5.3 och slutartiden 1/2000 s då bilen körde i hög fart!
- ISO-talet 2000

Min idé var att ta bilder på bilar eftersom jag gjorde det i det förra inlägget! Tyckte det passade bra då man verkligen ser skillnad mellan det två olika uppgifterna! Det är så fascinerande att se hur olika bilder man faktiskt kan ta. genom att bara ställa in kameran rätt! Som i förra inlägget så blev jag väldigt nöjd med resultatet!

Likes

Comments

I den här bilden hade jag bländaröppningen 11,0 och slutartiden 1/20. Använde mig även av ISO 200.

I det här inlägget fick vi som uppgift att fånga en bild i rörelse. Därför var man tvungen att ha en lång slutartid just för att det gick så fort och man skulle fånga en bild i rörelse. När jag fotograferade bilden så följde jag med bilen med kameran som fick detta resultatet. Är jätte nöjd med resultatet då jag verkligen fick bilen så skarp och bakgrunden så suddig! Det var lite klurigt att veta hur man skulle göra från början men efter några försök så lyckades jag!

Lång slutartid - korttid - bild i rörelse
​Kort slutartid - långtid - frys en rörelse

I den här bilden hade jag bländaröppningen 13,0 och slutartiden 1/20. Använde mig även av ISO 200.

-//-

Likes

Comments

I den här bilden har jag fokus på själva trädet. Har större bländaröppning med mindre bländartall.
Slutartid: 1/125 sekund
Bländare: f/8
- Använt mig av ISO 200

I den här bilden har jag fokus på själva bakgrunden. Har mindre bländaröppning och större bländartall.
Slutartid: 1/250 sekund
Bländare: f/3.5
- Använt mig av ISO 200

I denna bilden har jag fokus på både på trädet och bakgrunden. Mindre bländaröppning och mindre bländartall.
Slutartid: 1/60 sekund
Bländare: f/8
- Använt mig av ISO 200

Likes

Comments