Header

FÖRE

EFTER

Vilka val gjorde ni när det gäller exponering och väder?
Jag använde mig utav en 5 minuters exponerings tid, när jag väl exponerade bilden upptäckte jag att det var ganska mörkt och inte så ljust som jag hade tänkt mig. Någonting jag kunde förbättrat med detta hade varit om jag hade en kortare exponerings tid. Vädret påverkade även då det redan var ganska mörkt och dystert utomhus från början. Därför borde jag tänkt på exponeringen lite extra i detta fallet.

Vad var svårt och hur löste ni ev problem?
Ett problem som var lite jobbigt var när folk gick förbi och "störde" bilden. Detta löste vi på så sätt att vi vinklade kameran åt det hållet folk inte gick på. Det var även lite jobbigt när bilden ramlade av från tejpen när man trodde den satt fast, så öppnar man lådan och inser att den hade ramlat ner. Detta var lite jobbigt men det löste vi genom att trycka fast bilden lite extra hårt på tejpen.

Hur valde du/ni motiv och vad var idén med din bild?
Idén med bilden var att fotografera på något som skulle se "coolt" ut och det tycker jag verkligen att jag ha lyckats med då att fotografera med hålkamera är väldigt klurigt.

Var ni ute och exponerade flera gånger?
Vi var och exponerade 3 gånger då en av dem inte satt fast i locket. Och den första blev mycket mörkare än bilden ovanför.

Hur fungerade det att arbeta i mörkrummet?
Det var lite klurigt då man först var väldigt ovan så det var verkligen en utmaning. Men när man började vänja sig vid både mörkret och det röda ljuset såg man bättre och kunde därför arbeta bättre. Det var även väldigt spännande att arbeta med bilder i mörker och det kändes som man var någon hemlig agent eller något haha! Men man hade ju mycket ansvar för tände man ljuset på något sätt så förstörde man bilden. Jag tyckte verkligen det var jätte kul!

Blandade ni vätskor själva?
När vi skulle använda vätskan till våra bilder så hade Annika redan fixat det till oss så det var klart redan i förväg. Däremot fick vi fylla på flaskorna själva efteråt genom att följa instruktionen på vilka "ingredienser" som det skulle bestå.

Sammanfattningsvis var det en väldigt rolig uppgift och man lärde sig verkligen allt från grund och botten om hur processen gick till. Det ända jag kunde förbättrat med denna uppgift hade som sagt varit om jag hade en kortade exponerings tid så bilden skulle blivit ljusare och inte så mörk som den faktiskt blev. Men man ska se det positivt, det gav ändå bilden en ganska cool effekt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

1. Sjuksköterskan Hillevi välkomnar oss in!

2. Korridoren som leder till Hillevis kontor.

3. Hillevi berättar om hur det är på hälsovården.

4. Hillevi knappar in Jacobs uppgifter. Det är här det ofta blir mycket kontorsarbete berättar hon.

5. Hillevi tar Jacobs blodtryck.

6. Närbild på blodtrycksmätaren.

7. Jacob får en spruta.

8. Hillevi plåstrar om Jacob efter sprutan.

9. Hillevi kollar upp dokument och har noggrant sorterat alla mappar.

10. Kaffestund är viktiga för personalen för att hålla gemenskapen.

11. Vi tackar Hillevi hejdå!

TEKNISK REDOVISNING:

När jag fick veta att den nya uppgiften handlade om att göra en reportage började jag genast tänka på vad för bildserie jag skulle kunna hitta på. Någonting som var extremt viktigt var att ha en rödtråd genom hela bildserien. Det var ganska lätt att hitta på just den här bildserien då det endast var att "följa" steg som hon vanligtvis brukade göra.. Som t.ex. att prata med eleven, knappa in elevens uppgifter på datorn, ta blodtryck, sprutor och så vidare. För att det skulle bli så bra som möjligt ville jag behålla det väldigt neutralt helt enkelt! Med hjälp av alla uppgifter vi har gjort hittills gjorde det att man fick mer kunskap om hur man gör bilder mer intressanta. Som t.ex. med olika bildutsnitt så som helbild, halvbild, närbild, extrem närbild och så vidare. Detta använde jag mig en del utav. Men även när man fångar en bild i rörelse.

BILD NR 1:
Genom att ställa "modellen" precis vid ingången utav dörren visar man klart och tydligt vart hon befinner sig. Genom att öppna upp dörren och be henne sträcka ut handen så förstärker hon budskapet om vart hon befinner sig. Valde att ta en halvbild då jag kände att det passade bra då man fick med dörren och inte något annat o relevant.
+ Här ändrade jag vitbalansen på kameran och höjde ljusstyrkan i Photoshop. Bilden innan var en aning mörk så detta hjälpe verkligen!
ISO - 200
Bländare: F/4.5
Slutartid: 1/8 sekund
Brännvidd: 48 mm


BILD NR 2:
Denna bilden visar vägen till Hillevis kontor. Jag valde att fotografera från ett grodperspektiv för att göra korridoren lite mer intressantare.
+ Gick in på CameraRaw och höjde intensiteten lite. Men därefter ändrade jag vitbalansen i kameran och höjde ljusstyrkan i Photoshop för att göra det lite mer kallare!

BILD NR 3&4:
Här bestämde jag mig istället att skapa en mer mysig känsla och behålla det gula tonerna i bilden. Däremot så höjde jag ljusstyrkan även här i Photoshop.

BILD NR 5o6 & 7o8:
Här använde jag mig utav en liten bild serie. Först tog jag en överblicksbild och sedan närmade jag mig stället och tog en närbild för att vara extra tydligt om vad som hände.
+ På CameraRaw höjde jag intensiteten innan jag gick över till Photoshop och höjde ljusstyrkan.

BILD NR 9:
På denna bild har jag högercentrerat Ullevi och beskärt bilden. Har beskärt bort allt onödigt som inte verkade så intressant.
+ Även här var det lite mörkt så höjde ljusstyrkan på Photoshop.
ISO - 200
Bländare: F/3.5
Slutartid: 1/15 sekund
Brännvidd: 27 mm


BILD NR 11:
Här har jag istället mittcentrerat Jacob och Hillevi, beskärde bort några delar på denna bild för att inte "störa" själva budskapet om att vi tackar Hillevi!
+ Höjt ljusstyrkan - Photoshop
ISO - 200
Bländare: F/3.5
Slutartid: 1/15 sekund
Brännvidd 27 mm

REDOVISNING:
Men denna bildserie ville jag som sagt att det skulle bli väldigt naturligt och inte för tillgjort. Vilket jag tycker att jag har lyckats med, jag tycker även att jag har lyckats med att ha en rödtråd genom hela reportaget. Man förstår tydligt vad Hillevi brukar göra på sina jobbdagar. Jag tycker att jag lyckats väldigt bra generellt och jag lyckats med att fånga med alla viktiga delar. Har även använt mig utav kunskaper som vi tidigare har lärt oss i andra uppgifter, detta gjorde att det blev lättare att göra det mer professionellt. Det jag är mest nöjd över är just att jag kunde använda mig utav det kunskaper jag har lärt mig hittills!

Likes

Comments

I denna uppgift fotograferade vi studion och använde oss utav studiolampor. Min idé
med denna uppgift var att att hålla det väldigt neutralt, jag ville få fram Jacob som person och inte göra det tillgjort. Därför bad vi varandra att hålla klädseln likt sig själv, att ha på sig någonting som var väldigt typiskt för den ena personen. I detta fall hade Jacob en svart t-shirt och ett par blåa jeans som är väldigt likt Jacob! Vi ville helt enkelt att det skulle vara så personligt som möjligt! Genom att Jacob tittade upp i vänstra hörnet förmedlade att han har stora drömmar och han typ "drömmer" och kollar upp mot dem.

När det gäller studioljusen så var det mycket förberedelser.För bästa resultat skulle man justera inställningar så som blixt och ljushet. Jag fick även flytta studiolamporna för bäst effekt. Om man kollar på bilden så märker man att det skuggas lite på den högra sidan, och det är för att vi placerade den vänstra studiolampan lite snett till vänster som skapade sidoljus och skuggade den högra sidan. Den andra studiolampan placerade vi rakt framför modellen som framhävde modellens drag. Vi använde oss även utav en så kallad "softbox" som är en fotografisk belysningsanordning som skapar en mjukare ljus. Vilket gör att det inte blir så starkt och jobbigt, utan mer mjukare och trevligare att kolla på!

På photoshop redigerade jag inte alls då jag ansåg att det inte behövdes i denna bild, jag tycker att ljuset är alldeles lagom och jag även lite kontrast. Detta ända jag gjorde i Photoshop var att beskära bilden lite så att bilden blir så " ren" som möjligt. Jag ville inte ha med något annat än bakgrunds duken och själva modellen!

Rent generellt så är jag väldigt nöjd med resultatet, jag tycker att jag förmedlade och verkligen fick fram Jacob som person. Nästa gång hade varit roligt om jag kunde få fram någon annan känsla genom att ha med någonting han tycker om, så som en fotboll eller någonting. Dock så blir det lite klurigt, man måste verkligen sitta och tänka vad bilden kan förmedla. Men annars tycker jag bilden blev suveränt! Någonting som jag hade kunnat förändra hade varit om jag bad Jacob kolla åt höger för att förmedla att han kollar framåt i tiden och inte "bakåt i tiden" helt enkelt. Men det var inget jag tänkte i ögonblicket!

Kamerainställningar för Kameran NIKON D3100
ISO 100
Bländare: F/11
Exponeringstid: 1/80
Brännvidd: 30 mm
Blixt: Ingen (men vi hade en ZOOM reflector som fungerar som en stående stativ och som utger en blixt).

Likes

Comments

Brännvidd: 18 mm
Slutartid: 1/40 sekund
Bländare: f/16
ISO-tal: - 100
Blixt: - Ingen blixt

När jag skulle ta en siluett bild så var det ganska klurigt i början. Jag fick prova mig fram med olika inställningar och ställa mig på olika ställen för att kunna se vad som funkade bäst. För mig funkade det allra bäst när jag fotograferade lite underifrån! Det hjälpte även att sänka på bländartalen till 16 för att inte släppa in allt för mycket ljus då solljuset redan var så starkt!

I Photoshop så har jag endast hanterat kontrasten och höjt den till 10! Tyckte inte att det behövdes redigeras så särskilt mycket då bilden är bra som den är från allra första början! Generellt så tycker jag att jag har lyckats med att fotografera en siluett., tycker den är tydlig och väldigt snygg då man får med den blåa himmeln.

Brännvidd: 18 mm
Slutartid: 1/125 sekund
Bländare: f/7.1
ISO-tal: 200
Blixt: Ingen blixt

För att ta en bild med sidoljus var ganska lätt att göra. Nyckeln till den här bilden var ju själva ljuset. Självklart så kunde man ta en bild med sidoljus inomhus om man bara ställer sig bredvid ett fönster men det blir inte riktigt det här tydliga skillnaden som man kan få utomhus. Så när solen äntligen valde att komma fram gick vi direkt ut och tog vara på tiden. Valde att ha bländare f/7.1 för att jag tyckte det blev klarast i bilden och det blev den här tydliga kontrasten.

Även här så har jag endast ändrat själva kontrasten i bilden för att få det pytte lite tydligare så höjde den till 10 även här. Tyckte inte det behövdes så mycket mer! Jag tycker att jag lyckats ta en bild med sidoljus men bäst blev det som sagt när jag man var utomhus och hade solen på ens sida så att säga!

Brännvidd: 26 mm
Slutartid: 1/100 sekund
Bländare: f/7.1
ISO-tal: 200
Blixt: Ingen blixt

Att ta en bild med motljus och reflexskärm är ganska lätt när man har solen på ens sida, för märkte verkligen hur svårt det var när det inte fanns någon solljus att arbeta med. Man kan nog få den här effekten i en studio skulle jag tro, men det är mycket lättare enligt mig att arbeta med utomhus ljus! Genom att använda reflexskärmen så kan man styra så att det blir mer lyster och ljus på ansiktet genom att vinkla den till det träffar ansiktet helt enkelt.

I Photoshop så har jag som alla andra bilder endast höjt kontrasten till 10. Det räckte så. Det som hade varit lite snyggare hade varit om det inte hade varit massa folk i bakgrunden. Men själva bilden på Jakob blev väldigt lyckad trots allt och det skulle varit en toppen bild om bakgrunden hade varit lite snyggare. Men det är väll så med alla bilder egentligen? Hade man varit utomlands på någon strand så hade det varit skillnad jämfört med en grå bakgrund? Men men, tyckte bilden var super bra annars så jag är nöjd!

Brännvidd: 18 mm
Slutartid: 1/200 sekund
Bländare: f/8
ISO-tal: 800
Blixt: Blixt - Eftersom ljuset var ganska starkt i bakgrunden så var jag tvungen att neutralisera bilden genom att sänka blixten!

Den här bilden är tagen i motljus. Hon ställde sig mot fönstret och hennes rygg lyste upp av det starka solen. Efter många ändringar av blixten ko jag fram till att -0.3 för att det skulle bli lagom med ljus och inte allt för starkt. Hade jag inte ändrat blixten så hade det slutat med att bakgrunden inte syntes eller tvärt om.

Så jag tyckte jag lyckades med att få fram det bästa blixt nivån. Jag kunde ju göra det enklare för mig själv genom att ställa Ebba framför en vägg och ta kort men tyckte det var lite mer roligare att göra så här!

Likes

Comments

Brännvidd: 50 mm
Slutartid: 1/40 sekund
Bländare: f/14
ISO-tal: 1600
Blixt: Ingen blixt

När jag tog den här bilden så ville jag ha en blåare ton så jag letade runt i skolan tills jag insåg att skolan har i princip bara gula lampor så det var ganska svårt att få just det klara blåa ljuset utan att det kom med några gula lampor här och där. Så det var en liten nackdel, men hade inte lamporna varit med på bilden så hade bilden varit helt blått! Så det ända lösningen egentligen var att ställa sig vid något fönster där ljuset var lite mer blått och kallt!

Det ända jag gjorde i Photoshop var att höja ljusstyrkan men även framhäva det blåa ljuset genom att använda mig utav en blå färgnyans! Använde dock inte så jätte mycket, men bara lite!

Sammanfattningsvis så tycker jag bilden blev helt okej, bilden har klart och tydligt en blå ton. Den ända delen som kunde varit bättre hade varit ifall jag hittade något roligare att ta kort på då det ser lite tråkigt ut enligt mig! Möjligtvis tagit någon bild utomhus!

Brännvidd: 40 mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/5.3
ISO-tal: 200
Blixt.: Ingen blixt

Att ta en bild med en gul nyans var ganska lätt då varma/gula lampor är ganska vanliga inomhus! Så jag gick tills idrottens korridorer och knäppte en bild där! Men en varm bild kan man även ta utomhus när solen är framme! I Photoshop så höjde jag även här ljusstyrkan lite och förstärkte pytte lite med en gul nyans, men nu när jag tänker efter så hade det inte behövts då bilden är redan väldigt gul i sig.

Sammanfattningsvis så tycker bilden blev bra, men även här så hade det varit lite roligare om jag tog någon bild utomhus, det hade gjort bilden mycket snyggare! 

Likes

Comments

VIDVINKEL
Brännvid: 18 mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/3.5
ISO-tal: 200

NORMAL BRÄNNVID
Brännvid: 35mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/3.5
ISO-tal: 200

Brännvid: 55mm
Slutartid: 1/13 sekund
Bländare: f/3.5
ISO-tal: 200

Min tankesätt med denna bild-serie var inte jätte stor.
Det var helt enkelt väldigt kallt denna morgon och det ända stället i skolan som hade en färgklick var dessa soffor i biblioteket! Det tyckte jag var lite spännande och fint så då passade jag på! Jag tyckte att jag lyckades men även förstod uppgiften! Jag förstod att brännvidden bestämmer bildvinkel som styr bildutsnittet. Jag lärde mig även att desto högre brännvid desto mer in-zoomat blir det, och desto mindre brännvid desto mindre in-zoomat blir det också. Dock så kunde jag fotat någonting mycket finare än några röda soffor i biblioteket som t.ex. några fina blommor eller så, men det ska förbättras tills nästa uppgift!

Likes

Comments

I det här inlägget fick vi som uppgift att frysa en rörelse!
Så jag tog mig ut i kylan och fotograferade! Jag ställde mig vid ett övergångsställe vid LIDL och ställde in kameran. Provade mig fram i början men efter många försök lyckades jag! För mig funkade det att ha bländartalen f/5.3 och slutartiden 1/2000 s då bilen körde i hög fart!
- ISO-talet 2000

Min idé var att ta bilder på bilar eftersom jag gjorde det i det förra inlägget! Tyckte det passade bra då man verkligen ser skillnad mellan det två olika uppgifterna! Det är så fascinerande att se hur olika bilder man faktiskt kan ta. genom att bara ställa in kameran rätt! Som i förra inlägget så blev jag väldigt nöjd med resultatet!

Likes

Comments

I den här bilden hade jag bländaröppningen 11,0 och slutartiden 1/20. Använde mig även av ISO 200.

I det här inlägget fick vi som uppgift att fånga en bild i rörelse. Därför var man tvungen att ha en lång slutartid just för att det gick så fort och man skulle fånga en bild i rörelse. När jag fotograferade bilden så följde jag med bilen med kameran som fick detta resultatet. Är jätte nöjd med resultatet då jag verkligen fick bilen så skarp och bakgrunden så suddig! Det var lite klurigt att veta hur man skulle göra från början men efter några försök så lyckades jag!

Lång slutartid - korttid - bild i rörelse
​Kort slutartid - långtid - frys en rörelse

I den här bilden hade jag bländaröppningen 13,0 och slutartiden 1/20. Använde mig även av ISO 200.

-//-

Likes

Comments

I den här bilden har jag fokus på själva trädet. Har större bländaröppning med mindre bländartall.
Slutartid: 1/125 sekund
Bländare: f/8
- Använt mig av ISO 200

I den här bilden har jag fokus på själva bakgrunden. Har mindre bländaröppning och större bländartall.
Slutartid: 1/250 sekund
Bländare: f/3.5
- Använt mig av ISO 200

I denna bilden har jag fokus på både på trädet och bakgrunden. Mindre bländaröppning och mindre bländartall.
Slutartid: 1/60 sekund
Bländare: f/8
- Använt mig av ISO 200

Likes

Comments