Det är så himla svårt att inte bli helt lyrisk när jag går igenom gamla bilder på huset. Men här ska ni få se från de första bilderna till nu. Först kommer en av de tidigaste bilderna på ännu inte fasaden var inbyggd. Tagen runt 1916 alltså 100år sen.

Här ser ni familjen när de precis flyttat in. På bilden är min gammel farmor Elin och gammel farfar Nils. I famnen har Elin min farfars bror Sven han föddes 19180514 så på bilden är han kanske ca 6mån. Bredvid Elin står hennes svärmor Cecilia (hittade att Cecilias syster faktiskt hette Elise). I ett inlägg tidigare på bloggen berättade jag att de plankorna som ni ser på bilden faktiskt hittades i golvet i hallen. Förmodligen blev de återanvända på grund av penga brist.

Här följer några bilder på fasaden. Som ni kan se var detta ett ställe man ofta tog kort på varandra. Barnen på bilderna är Elins och Nils. Sven, Siri och Evert, Evert är min farfar och den lille killen i mitten eller längst fram.

Förmodligen byggde de in verandan först och sedan gjorde de om trappan till så som den ser ut idag.

Här är en bild på mig och mina bröder när vi bodde här, bilden tagen ca 1994.

Jag har alltid älskat den röda fasaden men när mamma och pappa flyttade in bytte de den gula puts fasaden till röd trä fasad. Även om den var väldigt fin var det dags för oss att sätta vår prägel och vi valde gå och vit. Fortfarande är ju själva stommen och hjärtat där men lite nyare stil.

Likes

Comments

Ni som följt oss minns ni vilka fynd vi gjort i huset??

Här kommer en uppdatering.

Minns ni när Rille hittade detta vykortet adresserat till Elin Persson min gammel farmor. Detta var dock innan hon blev gift. Inte så lätt att utläsa vad det står. Visst hade jag önskat att det var något gammalt kärleksbrev eller så men detta är så mycket bättre än inget.

Sen hittade vi denna tändsticksasken som alltså är över hundra år gammal. Eller denna lilla manschettknapp också hundra år gammal. Man kan nästan höra min gammel farfar svära över att han slarvat bort den.

Sen hittade vi bönor som vi ska plantera en dag. Även denna hittades adresserad till min gammel farmor.

En av flera gamla tidningar.

Likes

Comments

Minns ni när badrummet såg ut så här??

Minns ni när vi började skotta kol??

​Minns när Rille skickar bild på denna dörren och säger att han hittat den i det gamla badrummet. Senare får jag bekräftat av min faster att det faktiskt är den gamla skafferidörren till det gamla köket som var där när hon bodde där. Skafferidörren ledde då in i rummet bredvid. När mina föräldrar gjorde om köket till ett badrum gipsade de bara över den dörren. Tänk vad lyrisk man kan bli över dessa gamla ting.

Lite skillnad mot idag eller vad säger ni?? Lite jobb har vi ju lyckats med.

Likes

Comments

Först måste man införskaffa ett knippe med fiber, gipsskiva, en programmerbar microkontroller, en lysdiod beroende på hur många olika grupper man vill ska lysa, en nätverkskabel (mellan microkontroller och hålutrymmet där anslutningen mellan lysdioder och fiber sker).

Först börjar man med att markera ut var stjärnorna ska vara på gips skivans finsida och rätt antal. Viktigt att du markerat med blyerts annars kan det lysa igenom färgen. Glöm inte att markera ut var reglarna i taket kommer att komma och även eventuella spottar. Det kan också vara bra att fundera över var du ska skruva upp gipsskivan så att du inte råkar skruva i en av fiberna.

Sen väljer man ett borr med 0.8mm lika tjock som fibertrådarna. Sen borrar man igenom gipsskivan från fin sida till baksida. Viktigt att man inte stöter vid gipset och gör märken.

Sen är det dags att försänka varje hål med en försänkare, detta görs på baksidan av gipsskivan. Prova gärna så att fibern inte viker sig för hårt över kanten. När alla hål är försänkta se till så att plattan är ren. Sen är det dags att markera de olika grupperingarna. Om du vill att stjärnorna ska blinka i 4 olika grupper delar du in dem i fyra olika grupper. Vi la även in två stjärnbilder i våra men det måste man göra redan från början när du börjar placera ut stjärnorna. Hos oss fick stjärnbilderna även en egen slinga för att de skulle kunna lysa konstant medans de andra grupperna skulle kunna växla av varandra. Förslagsvis välj olika färger på dina grupper. Eller bara ta alla i en och samma grupp mycket enklare.

Nästa steg är att sätta i fiberna i hålen. Först lägger man i en klick trälim sen kör man ner fibern i limmet och genom hålet och ut på andra sidan. Detta för att limmet verkligen ska täcka hålet man gjort. Låt fibern gå igenom en bra bit på andra sidan. Skulle du mot förmodan inte få igenom fiberna kan man ta en liten nål och trycka den igenom hålet från finsidan, då ser du var hålet är och kan fortsätta trycka igenom fibern. Eller sätter du fibern på nålen och låter den följa nålen ut. Sedan sätter du fast fibern med en bit tejp och leder den bort mot där du kommer ha själva ihopkopplingen mellan fiber och lysdioder. Om du ska ha fler olika grupperingar är det bra att göra en gruppering åt gången.

När alla trådar är dragna till det ställe där du sen kommer koppla ihop dem är det dags att sätta upp gipsskivan.

När gipsskivan är på plats är det dags att föra ihop fiberknippet med lysdioden (vänster bild nedan). Lysdioden är i sin tur kopplad till nätverkskabel som sen går in i microkontrollern (höger bild nedan).

Har man sen tur så ser resultatet ut så här. Under förutsättning att man inte råkat bryta fiberna, klämma dem eller skruva i dem. Lycka till..

Hoppas att ni ser stjärnbilderna. I höger hörn är Orions bälte också kallat de tre vise männen. I vänster hörn uppe finns Karlavagnen också kallad lilla björn upp och ner. Stjärnbilderna är placerade så som de är i verkligheten när man tittar ut och upp mot himlen. Dock visade det sig att orionsbälte flyttar sig, men när vi gjorde stjärnbilden i februari 2015 var den där i alla fall.

Likes

Comments

Igår kom trapplampa upp. Tyvärr inte lika fin här som i förra lägenheten :(. Saknar min sten vägg.

Idag är det möte hemifrån då Elizabeth fortfarande är sjuk och kräker.

Likes

Comments

Nu har vi börjat på listerna uppe. Det blir så himla fint. Sakta men säkert. Tjuvstartade med en garderob också :)

Sen har vi fått upp surfplattan ner med. Titta så fint..

Likes

Comments

Igår gjorde Rille klart all Elen på ovanvåningen. Plus all elen på lilla toan. Så här blev lilla toan.

Tyvärr fick uppe och nere två olika spolknappar. Så är det när en renovering tar så sjukt lång tid att saker hinner utgå. Här är en bild på varje. Vilken tycker ni är snyggast?

Likes

Comments

Då var det dags för oss att få lite snö. Visst är det underbart med snö. Men i morse var det glashalt under snön. Flera gånger höll jag på att halka. Så ta det försiktigt.

Visste ni förresten att det finns laddare överallt på bussen nu. Varje säte har en egen laddare. Inte illa. Låt oss hoppas att de inte ändrar utförandet på den.

Likes

Comments

Nu är där el i alla rummen och Zacks boll lampa är uppe. Elize frost lampa är med uppe. Men alla special inställningar fick tyvärr läggas in på nytt när säkringen gick. Men här ser ni vår bästa vän.

Med den kan vi se barnen om de vaknar fast vi är inne i stora huset. Nu är det faktiskt riktigt trevligt att vara där. Rille erkände att han hellre var i stora huset än i lilla så det är ju skönt. På bilden nedan ser ni skillnaden mellan billig kamera och dyr.

Här ser ni den nya luckan till taket. Inte så tokig. Lite mindre tyvärr.

Likes

Comments

Idag var vi på studiebesök på katalogen. Alltid lika häftigt. Nu är de i full gång att plåta inför nästa års katalog som kommer i augusti. De bygger upp rum för en eller två dagar sen tar de ner dem och bygger nya. Snickare, elektriker och målare jobbar hand i hand. Så häftigt att se. Självklart få ni inte se några bilder på några nya produkter men här är några rum som de är i full farten med att bygga.

Visste ni att det är norra Europas största fotostudio. Förra året togs det över ca 50000 bilder här. Vi fick även träffa en fotograf som höll på att fota lite juldekoration. Han berättade att det svårast är att få till ljuset framför allt med runda föremål.

Likes

Comments