Header

Mål: Normer och värden

Syfte: Vi vill att barnen skall få en ökad förståelse för att alla människor har ett likavärde. Tillsammans ska vi kunna visa varandra en öppenhet, respekt, solidaritet, att alla har ett eget ansvar samt vikten av att visa varandra hänsyn.

Metod: Vi väljer att utgå från kompis böckerna (Linda Palm, Lisa Sollenberg,(2011) ”Tio små kompisböcker” Natur och kultur, Stockholm). Vi läser böckerna i helgrupp där alla barnen får möjligheten att diskutera och säga vad de känner, tycker och tänker. För att ta diskussionen vidare pratar vi om känslor. Vi fotograferar varje barn där de får visa olika känslor och hur de ger uttryck. Barnen får då reflektera fritt kring hur vi är mot varandra, hur det känns att vara utesluten och hur jag kan vara en kompis och agerar jag för att göra en kompis glad. Detta sker genom både samtal i grupp, enskilt och lekar. Barnen kommer att få tala om hur dem tycker att en bra kompis ska vara. Detta kommer att skrivas upp på pusselbitar som ”pusslas ihop” och bildar en enhet, ”kompispussel”. Barnen kommer även att gestalta trivlselreger som barnen tillsammans med pedagogerna på Spiran har fått resonera fram. Detta kommer att illustreras genom fotografier. Syftet bakom dessa regler är att barnen ska få känna en trygghet och delaktighet i verksamheten, visa varandra hänsyn och lyfta fram vikten av eget ansvar. Med korten blir det mer lättillgängligt för barnen att relatera till och komma ihåg. Vi pedagoger tycker att det är viktigt att barnen får vara med i själva processen så dem känner stor delaktighet i förskolans verksamhet.

LPFÖ 98/16: Förskolan ska sträva efter att varje barn

Lyfta fram och problematisera etiska dilemman och livsfrågor,

Utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En gråmulen dag i slutet av september begav sig all fem-, fyra-, och treåringar till löparbanan vid förskolan. Barnen var redo med springskor, vattenflaska, nummerlapp på magen och ett taggat humör. Alla var superredo för Kungshusloppet 2017. Först hade vi uppvärming, vi stretchade, rörde oss som en väderkvarn, hoppade och mycket mer. Barnen fick själva bestämma hur många varv de vill gå/springa, om man ville springa själv eller hålla en fröken i handen. Många varv senare fick alla barnen en banan för att återställa energin. Sedan var det dags för prisutdelning. Alla barn fick varsin guldmedalj.

Likes

Comments

Både Kronan och Spiran har varit i vår trollskog alldeles i närheten av förskolan.

Redo att gå ut med Priatgruppen (De yngsta barnen på Spiran)

Vid alla tillfällen stannade vi vid bäcken. Vi kastade i löv för att se vilket som kom till andra sidan av bron först, och om det lät mer om en stor sten än en liten när man släppte den i vattnet.

Kojan är spännande för både stora och små.

Man kan träna balansen på både stock och sten.

De äldsta barnen lyckades genom sammarbete flytta den största grenen.

Sen var det dags att gå tillbaka till förskolan. Vi sa hejdå till alla trollen, tog en fröken i handen och gick tillbaka.

Likes

Comments

Nu har förskolan öppnat upp igen efter semestern. Under veckan har det varit ett flertal inskolningar som vi vill välkomna med öppna armar. Barn från Kronan har påbörjat sin tid på Spiran. Barnen som hunnit komma tillbaka har med glädje berättat om deras sommarlov som har bestått av allt från utlandsresor till camping och bad i basäng och sjö.

Vi känner oss redo för en höst på förskolan med stora förändringar.Likes

Comments

Ännu en årlig tradition på förskolan har varit. Midsommarfirandet! Vi kör på ett likartat upplägg varje år, något som har visats vara mycket uppskattat bland barn, föräldrar och personal. Under några timmar få barnen sjunga för föräldrarna, i år om hjulen på bussen, tangodansande loppor och sommaren m.m. Superhjältarna får själva välja vad de vill göra för sina föräldrar, i år ville de fortsätta på trollspåret. Utklädds till troll visade dem hur man kokar trollesoppa och fem små glada troll som vill dansa rock ‘n roll.

Vidare fortsatte firandet med glass och jordgubbar i solen och för att sedan avslutas med att gemensamt klä och dansa runt midsommarstången.

Vi i personalen på Kungshuset är så glada och tacksamma över alla fina barn som vi har möjligheten att följa. Det var flera ögon som hade svårt att hålla torrt då det sades hejdå till våra superhjältar som nu ska börja sitt äventyr i skolan.

Nedan följer bilder från firandet.

Likes

Comments

Eftersom förskolan är ett föräldrakooperativ så drar föräldrarna ett stort lass. Det är föräldrar som sitter i styrelsen på förskolan, men även de familjer som inte är aktiva i styrelsen hjälper till. Två gånger per år så har det en städ- och fixardag på förskolan. Vårens städdag inföll detta året i Maj. Föräldrarna gjorde så mycket arbete som vi är imponerad över att de fixade på en dag!

Förutom att alla lokaler städades ordentlig så har barnen nu fått flera nya aktivitetshörnor på gården. det finns nu så att barnen kan räkna med bollar, en station för vattenlek, en våg och en ljudhörna.

ytor på gården rensades och gjordes fina för att kunna använda till framtida projekt.

odlingslåda där flera av barnen har varit och smakat på gröslöken.

Bollhörna. Här sitter bollarna på lägre nivå för att öven de minska barnen ska kunna räkna och greja.

Rytmikhörna. Saker som i andras ögon kan ses som skräp fixade våra föräldrar en hel vägg där barnen kan "banka loss". Mycket populärt bland alla åldrarna på förskolan.

Det som var allra mest populärt hos samtliga barn är den fina vattenleken. Här kan barnen ösa och hälla, följa hur vattnet rinner och bli genomblöta. Banan kommer nog användas mycket i värmen.

Likes

Comments

Kungshuset har som tradition att varje år avtacka de barn som ska sluta och börja i skolan. Detta gör vi genom att ha en helkväll tillsammans med sexårsgruppen, som vi kallar för superhjältegruppen. Vi bowlar, äter på restaurang, där varje barn får beställa själv vad de vill äta, sedan avslutas kvällen med övernattning på förskolan.Alla nio superhjältar valde att vara med. Det var nervöst och pirrigt bland barnen på dagen och första frågan när vi skulle gå och bowla kom redan innan frukost.

Vi gick i samlad trupp till Arenan till efter en förväntansfull dag på förskolan.

Det slogs både strike och spärr.

Hela superhjältegruppen på restaurangen.

Innan det var dags att sova hade vi biomys med popcorn.

Det tog inte lång tid före flera av barnen sov, trötta och nöjda med kvällen som varit. Vi pedagoger är så stolta över våra superhjältar som skötte sig så bra både på bowlingen och på restaurangen.

Likes

Comments

Förskolans dag firas av barn och vuxna för att uppmärksamma förskolan och dess verksamhet. På Kungshuset valde vi att dela in vårt firande i två delar. På förmiddagen firade pedagoger och barn tillsammans genom att barnen fick gå runt på fem stationer med olika aktiviteter. Barnen fick blåsa såpbubblor, köra bilplankrace, ta sig genom bana med ärtpåsar, pricka kottar i hinkar och spela bowling med petflaskor och en fotboll. Samtliga stationer var mycket uppskattade bland barnen.

Pedagog frågar ett barn: Har du haft det kul på förmiddagen?

Barn: Jättekul

Pedagog: Var någon station extra rolig?

Barn: Alla var lika kul. Alla fröknar vill jämt att vi ska ha det så kul och det har vi.

På eftermiddagen blev det firande tillsammans med föräldrar, barn och pedagoger. Vi körde på en tårtbuffé som föräldrarna hade bakat till. Här fanns det något som passade alla. Gräddtårtor med regnbågsfyllning, chokladbolltårta, cakepops, banankaka, marängtårta, pajer, och chokladbollar. Tillsammans njöt vi av fika och det härliga vädret på förskolans gård.

Vi alla på Kungshuset är mycket nöjda med dagen och att så många föräldrar valde att vara med och fira förskolans dag.

Likes

Comments

Under höstterminen - 16 och vårterminen-17 har barnen på avdelningen Spiran arbetat med troll som projekt. Barnen har gjort troll av stenar och kottar med tillhörande hus, troll-linbanor, lärt sig hur man kokar trollsoppa och mycket mera.

Igår, tisdagen 16/5-17, avslutade vi projektet med att ha en trollfest. Förberedelserna skedde redan under förra veckan, varje barn fick komma med förslag, tips och tankar om vad de vill göra på festen. Varje barn fick göra varsin trolldräkt av en gammal t-shirt med tillhörande  svans av rep.


Festdagen inleddes med att alla barn och fröknar svidade om till sina trolldräkter, det poppades popcorn som skulle avnjutas samtidigt som det lästes trollsaga. Festen bestod även av disco till trollmusik, rita självporträtt som troll och testa våra egenbyggda troll-linbana.

Sist ut var en troll-runda runt förskolans gård och leken ”sätta svansen på trollet”

Barnens linbanekorgar

Gammeltrollet, som förlorat sin svans i en rävfälla, kom på besök

Om Du har lust att se mer av Kungshusets festligheter så kika in senare i veckan, då kommer Du att kunna läsa om vårt firande av förskolansdag.

Likes

Comments