NEW YORK / BROOKLYN / WILLIAMSBURG

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Likes

Comments

I januari 2016 åt jag min sista köttbit och jag planerar att aldrig äta kött igen. Jag får ofta frågan varför jag valde att sluta äta kött. Den första anledningen till varför jag ville bli vegetarian var på grund av etiska själ. Jag har varit djurälskare sedan jag var liten och är än idag, så varför ska jag då äta dem? Sen när jag väl fördjupade mig i vegetarismen så blev jag förvånad över hur dåligt för hälsan och hur miljöfarligt det är att äta kött. Du kan sortera dina sopor, duscha kortare, gå istället för att åka bil och göra andra smarta klimatval. Men det gör ingen nytta ifall du fortfarande äter kött. Boskap och kötthanteringen släpper ut så mycket skit som påverkar den globala uppvärmningen.

Här nedanför har jag länkat olika hemsidor där det finns information om vegetarism som jag tycker det är värt att läsa igenom.

"Det finns studier och forskning som visar att personer som är vegetarianer mer sällan drabbas av hjärtsjukdomar, cancer, kärlsjukdomar, slaganfall och diabetes än personer som äter blandad kost."

http://www.vegetarism.se/varfor-ska-man-bli-vegetarian/

"Många miljögifter blir allt mer koncentrerade ju högre upp i närings-kedjan de kommer. Det innebär att fisk och kött (främst lever och njure) ofta innehåller en större mängd miljögifter än vegetabilier. Inte minst gäller detta de fettlösliga gifterna, t.ex. klorerade kolväten som DDT, PCB och dioxin. Kvinnliga vegetarianer har mindre dioxin i bröstmjölken (enligt en svensk studie). "

- http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html

"Redan idag används cirka 70 procent av världens alla vattentillgångar till att bevattna jordbruket. Mellan 40 procent upp till 70 procent av det som odlas inom jordbruket odlas i syfte att vara mat åt boskapsdjur. Totalt går det åt cirka 3 200 liter vatten på varje kilo kött som produceras."

- http://www.vegetarism.se/hur-paverkar-ditt-val-som-vegetarian-miljon/


Before the flood

Den här dokumentären är en väldigt bra dokumentär om miljön och vad vi kan göra för att minska utsläppen och den globala uppvärmningen. Den handlar inte bara om köttindustrin men de förklarar väldigt bra hur den påverkar uppvärmningen och vad man kan göra. Information om vart du kan se hela filmen finns här

https://www.beforetheflood.com/screenings/

(De visade hela filmen gratis på youtube och national geographic under en viss tid efter den hade premiär så antar att om du letar noga finns nog filmen att se gratis någonstans.)

Här är ett kort klipp från dokumentären där de pratar om det utsläpp som kossor orsakar.

Cowspiracy

Den här dokumentären handlar om kött- och mejeriproduktionen. Filmen fokuserar mycket på den enorma mängden vatten som används vid tillverkningen av kött- och mejeriprodukter. Den tar även upp hur mycket onödig mark som skövlas ner i regnskogen som sedan används till slaktdjurens föda. Du hittar Cowspiracy på netflix.

En annan anledning till varför jag ville bli vegetarian är på grund av hur djuren behandlas innan de bli kött. De får leva på trånga utrymmen medan de väntar på att bli slaktade. Där upplever de stress och oro. Djuren får ibland gå flera timmar utan mat för att minska risken för åksjuka i transporten, samt för att minska mängden foder i mag-tarmkanalen som kan kontaminera det slaktade djuret.

Du kan läsa mer om slakteri i Sverige här:

"När större djur ska föras från uppstallningen till själva bedövningen utsätts de ofta för brutal hantering för att röra sig framåt. Slag med tillhyggen, slag mot huvudet, användning av elpåfösare och omvridning av djurens svans förekommer i stor utsträckning i Sverige, trots att det är förbjudet"

- http://www.djurensratt.se/djur-i-livsmedelsindustrin/slakt

Glass walls If slaughter houses had glass walls everyone would be vegetarian - Paul McCartney . Ovan kan du se en video av Peta om hur djuren behandlas innan de blir kött. Videon innehåller väldigt starka bilder, sad but true.

Som vegetarian får man ofta frågan men vad äter du för att få i dig näring?? Jag har svaret på den frågan: ALLT SOM INTE ÄR KÖTT!! Det finns så många växtbaserade produkter som innehåller bra och ibland mer näring än kött. Det finns även produkter som kan ersätta köttet t. ex falafel istället för köttbullar, quornfilé istället för kycklingfilé o.s.v.

- Kokboken Vegetariskt - Från gröda till föda.

För mig tog det ungefär ett halvår att bli vegetarian. Därför förstår jag att det är svårt att byta matvanor från en dag till en annan. Men när man väl har bestämt sig så har man bestämt sig. Varför inte ta det som ett nyårslöfte? Att bli vegetarian eller åtminstone äta mindre kött!! Tack för mig. Adjö.

// Johanna

Likes

Comments

1. Låt människor som är ovärda din tid HA DET

2. Bry dig inte om ovesäntliga ting.

3. Öppna ditt sinne för sånt du inte vill/kan förstå.

4. Tänk mer på karaktären än midjemåttet.

5. Var trevlig men låt ingen/inget förstöra din sinnesfrid.

6. Practice what you preach. Sluta vara en hycklare.

7. Sluta var så egocentrisk och sätt dig in i andras situation.

8. Var tacksam. Alltid. Tacksamhet är utrotningshotat.

9. Koppla bort och koppla av. Lägg ner mobilen.

10. Känn efter.

Likes

Comments

"The sun'll come out tomorrow, bet your bottom dollar that tomorrow, there'll be sun."

Trots att man har en dålig dag kommer solen alltid stiga upp imorgon.

Även om den inte syns så finns den bakom molnen.

Likes

Comments