Hej på er, nu var det längesedan sist!

Jag har både bra och dåliga nyheter sedan sist. Vi börjar med de mindre roliga nyheterna.

Jag kommer inte gå i gymnasiet på heltid längre. Jag kommer ta bort kurser och läsa upp de senare. Kommer läsa cirka 50%. Det är alldeles för mycket att både hinna skola + företagande nu när jag har så många intressanta men (!) tidskrävande projekt. Min hälsa har rubbats av all stress. Jag är nära att bli utmattad. I skolan känner jag ingen motivation alls - att på låtsas debattera om genteknik är rätt eller fel, skriva inlämningar om Shakespeare eller skriva grammatiska prov är inte längre intressant. Låter kanske kaxigt, men det är mina känslor. Därav väljer jag att ta bort en del kurser, för att lätta upp. Visst blir vägen till en gymnasieexamen längre, men jag tycker min hälsa och företagande går före. Jag måste lyssna till mitt hjärta.

Självklart kommer det alltid finnas folk som dumförklarar mig. Att sticka ut näsan och testa sina vingar i dagens Sverige är inte särskilt uppskattat. Jag stöter på så många som missunnar mig framgångarna i mitt företagande. En del är uppriktigt sagt taskiga mot mig. Inga namn nämnda.

Idag har vi ett skolsystem som mer eller mindre påstår att du skall läsa vidare och bli anställd. Det tycker jag är oerhört trist, att både lärare och andra vuxna har den synen på ungas idéer och drömmar.

Men nu till det roliga! Mitt företagande går himla bra just nu. Vi håller på att ge hemsidan en makeover och spånar på nya produkter. Dessutom har jag två superspännande projekt på gång och det känns så himla fint! Äntligen har det börjat rulla på och känna mig trygg i min roll som entreprenör.

Hoppas ni har det riktigt bra en lördag kväll som denna, det ska jag försöka ha!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Att balansera företagande och studier är inte alltid så enkelt och okomplicerat, men nedan följer mina bästa råd för att lyckas! I baktanke kan ni ha att jag driver ett företag, ett UF-företag samt går gymnasiet år 2.

1. Ha tydliga mål och planering hur du ska nå dem

Jag tycker att ha tydliga mål och en planering är a och o för att jag ska vara effektiv i mitt arbete! Oavsett om det gäller skolan eller företaget. Jag brukar skriva ner mina mål för hand. Jag skulle själv behöva göra en uppdaterad lista över mina mål samt en planering för att nå dit. Ett exempel på en planering kan vara veckovis eller månadsvis, vilket du föredrar. Inom skolvärlden behöver man ofta en veckoplanering, men inom mitt företag tycker jag en månadsplanering är lämplig. Det är däremot viktigt att inte vara för strikt med planeringen - dyker spontana saker upp måste du acceptera läget och kanske göra någon ändring i din planering.

2. Berätta för din omgivning när du har fullt upp

Denna punkt är så oerhört viktig. Att berätta för dina vänner och familjen att du kanske inte har tid för tillfället att vara en superbra vän eller ett perfekt syskon. Dock är det viktigt att inte ignorera dina vänner eller familj trots du har mycket, i varje fall inte under någon längre period. Du måste också ge, och inte bara ta.

3. Planera in fritid/vila

Att ha fritid och vila är väldigt nödvändigt, speciellt om man jobbar mycket. Mitt tips är att ha helgen som jobbfri tid, möjligen ha någon "buffert-timme" på söndagen om det krisar med plugg och arbete. Ett annat tips är att stänga av mobilen, eller åtminstone logga ut från sociala medier för maximal avkoppling. Att "alltid vara online" kan lätt bli en stressfaktor.

4. Bomba med inspiration

Jag brukar sitta och kolla tal om entreprenörskap på youtube eller läsa böcker under mina håltimmar i skolan. Allt för att hålla motivationen levande, samt att jag anser att det ger mig så oerhört mycket!

5. Ge inte upp, hur motigt det än känns ibland

Även om det känns ibland väldigt tungt att man har två huvudsakliga uppgifter på en dag, så är det en stor belöning att känna att man lever sin dröm. Man startar ju en business av en anledning, ett eget driv. Skolan kan vara svårare att finna motivation till, men utbildning är viktigt, speciellt gymnasieutbildning. Men håll ut! Studenten är närmare än du tror.


​Bild på mina rödvinsglas som snart går till salu på alvagoransson.com. Fina va?!

Likes

Comments

Hej och välkommen!

Alva heter jag och är en sprallig sjuttonårig estettjej från Piteå som driver eget företag som konstnär!

I min blogg kommer du följa the ups and downs man kan ha som gymnasieungdom och som jag brukar kalla mig själv - företagerska! Jag kommer dela med mig av råd, tips och förhoppningvis lite inspiration för dig som är ung och vill starta eget! I övrigt kommer du kunna läsa om självkänsla och att vara modig och gå sin egen väg även när det ser mörkt ut.

Varmt välkommen!

Likes

Comments