Long time no see 🌟 Vi har nu flyttat och landat tillfälligt i mitt barndomshem i Värmland 💛 Efter sommaren är vi tillbaka i Stockholm igen i ny lya! Men först sommar! Vad passar inte bättre än lite fruktisis eller vad det nu ska kallas?! Ta favvofrukten och mixa med stavmixer, tillsätt lite vatten om det blir för tjockt. Häll ner i pinnglassformar (åtta stycken) och sen in i frysen några timmar, perfekt mellis! I den här är det två persikor, en banan och en skvätt vatten i en del samt en liten bit vattenmelon i den andra delen. Här hemma var det en låååång väntan för tvååringen innan det gick att äta ...! Men väntan var sedan värt det, toppbetyg av båda barnen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Vi är mitt uppe i en flytt här hemma så tid till Instagram och blogg med uppdatering av recept är nu minimal (läs; lika med noll). Det blir en del frys- och kylskåpsrensning samt #nyrättavrester som den nedan. Rester från helgen; tacoköttfärs och en kycklinggryta med curry fick nu bli varsin del i en pastagratäng. Förberett och klart, skjuts in i ugnen med den ikväll! Vi ses om några veckor när vi landat i nytt boende 🏡🌟 #förbereddmiddag

Likes

Comments

Vegomåndag! Så här kommer ett recept på bönburgare med koriander och halloumi! Serverar med hamburgerbröd, guacamole, potatisklyftor eller potatisskivor i ugn, sallad, tomat, avokado, röd lök...ja det du är sugen på!

Ingredienser

2 förp kokta stora vita bönor (à 400 g)
2 dl fryst, tinad bladspenat
1 tsk malen spiskummin

1 tsk paprikapulver
1/2 dl majsstärkelse
150 g halloumiost
1 1/2 dl finhackad koriander

Salt och peppar

Olja att steka i


Det här kan du förbereda innan
Häll av och låt bönorna rinna av. Krama ur ev vätska ur spenaten. Mixa bönorna lätt med en stavmixer. Rör ner spenat, spiskummin, paprikapulver, majsstärkelse och salt. Riv halloumin och rör ner hälften av den rivna halloumin (resterande hälft är god att ha till burgaren) samt koriander i bönsmeten. Forma till biffar, lägg på ett fat, täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid
Stek biffarna i olja på medelvärme ca 4 min på varje sida.

Likes

Comments

Igår firade vi läderbröllop, tre år som gifta! Det firades med bubbel och snittar! Här är ett recept på soltorkade tomat- basilika- och fetaostsnurror. Perfekt att förbereda innan och grädda precis innan gästerna kommer!

Ca 15 st

Ingredienser
1 smördeg på rulle
Ca 1 dl hackade soltorkade tomater
1 1/2 dl färsk basilika
1/2 pkt fetaost à 150 g
Svartpeppar efter tycke och smak
1 ägg, till pensling

Det här kan du förbereda innan
Rulla ut smördegen. Srö sedan över smulad fetaost, basilika och soltorkade tomater. Rulla i hop till en rulle, täck med bakplåtspapper och plastfolie, förvara i kylskåp.


Innan gästerna kommer
Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut "rullen" från kylskåpet och dela degen i ca 1-2 cm breda ”snäckor”. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och sätt in i ugnen tills dem blir gyllene. Ca 15-18 min beroende på ugn. Ta ut, låt svalna en aning och servera.

Likes

Comments

Den här rätten kan du förbereda genom att steka kebaben klar i ugn och när det sen är middagsdags så bryns de lätt i en stekpanna! Tillbehören går att variera! Servera exempelvis med pitabröd, bulgur, tzatziki, sallad, tomat, rödlök...!

Ingredienser
500 g nötfärs
1 ägg
1 hackad gul lök
1 msk spiskummin
2 msk färsk timjan
Salt och peppar

Det här kan du förbereda innan
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda färsen med ägg, lök och kryddorna till en jämn smet. Forma färsen till avlånga kebaber (ca 8 st stora eller ca 16 st lite mindre). Lägg kebaberna på en plåt med bakplåtspapper och stek i ugn i ca 6-10 min beroende på storlek. Beroende på när de ska ätas så förvara antingen i kylskåp eller frys in ett gäng och ta fram när det är dags!

Vid middagstid
Bryn kebaberna lätt i en stekpanna så att de blir varma och får lite färg.

Likes

Comments

Det här receptet hittade jag hos vardag.nu En inspirerande matblogg där det även finns veckomatsedlar! Den här rätten med torsk och rosépeppar är perfekt att förbereda innan! Direktlänk till receptet hittar du här!

Likes

Comments

Hur gör ni för att ta tillvara på mat som blir över från middagen? Här fick överbliven köttfärssås bli pizzabullar! Bra att ha i frysen som mellanmål eller ta två, tre, fyra, fem...(!) till lunch med en sallad.

Nedan finns recept på degen till pizzabullarna.

Ingredienser
1 pkt färsk jäst (à 50 g) 5 dl mjölk 37°C 3 msk olivolja 1 tsk salt 1 msk socker 1 ägg 2 dl grahamsmjöl ca 10 - 10 1/2 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
Riven ost att strö över pizzabullarna
Oregano eller pizzakrydda
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Lite av mjölet används till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till så att de blir ca 30 x 45 cm. Smeta ut köttfärssås och rulla ihop degen. Skär i bitar, ca 20 st. Lägg dem i bullformar. Gör likadant med den degbit som är kvar. Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 20 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över riven ost och oregano/pizzakrydda. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 - 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Likes

Comments

Jag längtar efter sommar och den här rätten ger lite sommarkänsla. Ugnsbakad lax med lime och citron! Till det en basilikakräm, quinoa och sallad. Laxen går ju dessutom fint att lägga i ett foliepaket på grillen till sommaren!

4 pers

Ingredienser
1 st hel laxsida (600- 700 g)
1 citron
1 lime
Salt och peppar

2 dl créme fraiche
1 kruka färsk basilika
Saft från 1/2 lime
1 vitlöksklyfta
1 krm sambal oelek
Salt och peppar

Quinoa och valfri sallad!

Det här kan du förbereda innan
Lägg laxen på ett bakplåtspapper i en ugnsfast form och vik upp papperet på kanterna av formen. Salta och peppra laxen. Skiva citron och lime och lägg skivorna över laxen. Täck med plastfolie och förvara laxen i kylskåp.

Vispa créme fraiche så att den blir fast (den kommer först bli lös men tjocknar sen). Tillsätt grovt hackad basilika, pressad vitlök, limesaft, sambal oelek, salt och peppar. Förvara krämen i kylskåp.

Vid middagstid
Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga laxen i cirka 20- 30 minuter beroende laxens storlek.
Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen. Fixa valfri sallad! Klart!


Likes

Comments

Vegomåndag!
Linsbiffar är gott, nyttigt och enkelt! Här får biffarna smak av basilika och citron!

4 port

200 g kokta röda linser
2 dl rivna morötter
1 pkt fetaost à 150 g (hälften av pkt till biffarna och andra hälften till såsen)
1 liten riven gul lök
1 dl ströbröd
1 ägg
2 1/2 grovt dl hackad basilika ( 1 1/2 dl till biffarna och 1 dl till såsen)
1 riven vitlöksklyfta
3 msk citronsaft (2 msk citronsaft till biffarna samt 1 msk till såsen)
2 dl créme fraiche
Salt och peppar

Potatis för 4 personer (ca 1 kg)
Olja att steka biffarna i samt att ringla över potatisen
Sallad

Det här kan du förbereda innan:
Blanda linser, morötter, smulad fetaost, lök, ströbröd, ägg, basilika, vitlök samt citronsaft i en bunke. Salta och peppra. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Skölj potatisen och skär i klyftor. Fördela potatisen i en ugnsfast form täckt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över och salta. Förvara i kylskåp.

Blanda créme fraiche, smulad fetaost, basilika och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid:
Sätt ugnen på 175 grader och rosta potatisen i cirka 25 minuter.
Hetta upp olja i en stekpanna. Forma små biffar av linssmeten och lägg ner direkt i stekpanna. Stek biffarna på lite över medelvärme, några minuter på varje sida.

Servera linsbiffarna med klyftpotatis, sås och sallad!


Likes

Comments