När vi skriver detta inlägg sitter vi i bilen för sista gången påväg in till Ndola. För idag börjar vi vår flygresa hemåt. Det känns väldigt tråkigt att vara tvungen att åka hem, och ingen av oss vill lämna detta fantastiska ställe. Vi hoppas på att få åka tillbaka!

Lördagen den 29/4 och söndagen den 30/4
På lördagen började vår fotbollsturnering som vi hade planerat inför. Det var 8 herrlag och 4 damlag (damerna spelade bara på söndagen) med i turneringen, så hela helgen var full med fotboll. Som vanligt kom vi inte igång när vi skulle, eftersom de andra givetvis går efter Africantime. Sen kom det många ändringar under dagen vilket gjorde att man tröttnade lite på att bara sitta i sekretariatet. Vi försökte utse bästa spelare, målvakt, målskytt och höll reda på vilket lag som vann vilken match och vilka som skulle gå vidare. Chitabas killar åkte ut ur turneringen redan efter första matchen, då ändrade de reglerna för att få spela en match till, och även den förlorade dem. Jag (Jennifer) hade även en friidrottstävling för några från varje by där de skulle tävla mot varandra, jag tävlade givetvis för Chitaba och jag är väldigt nöjd med mitt lags prestation.
På söndagen började vi med att åka till Lloyd. Vi fick lite mellanmål av goda friterade bröd som Llodys fru Memory bakade till oss. Väldigt goda!! Efter det gick vi till kyrkan för det var ju sista helgen för oss här nere, så det blev en liten avslutning där kan man säga. Vi sjöng Halleluja tillsammans med Almås eleverna. Det gick mycket bättre än när vi sjöng vår första gång i kyrkan. Vi fortsatte sedan med lunch för att sedan gå bort till fotbollsplanen för att börja dagen. Vi fick även reda på att killarna inte spelat sina semifinaler som de skulle gjort på lördag eftermiddag. Därför fick vi ändra schemat på söndagen också. Våra tjejer gjorde riktigt bra ifrån sig. Agnes var med i laget och spelade, gjorde två mål i finalen som tyvärr blev bortdömda, men varför vet vi inte... Chitaba tjejerna vann iallafall finalen på straffar vilket var väldigt roligt!
Mammorna var även dem väldigt roliga under Chitabas matcher och stod och sjöng och dansa. När det blev mål för tjejerna sprang alla ut på planen, dansade och skakade rumporna mot andra laget. Så skön stämning på människorna i Zambia, alla bjuder på sig själva.

Måndagen den 1/5
Våran sista heldag i vårt älskade Zambia och Chitaba och vi hade väldigt blandade känslor. Tråkigt att lämna alla underbara människor här men samtidigt roligt att komma hem till familj och vänner. Eftersom det är våran sista dag anordnades de en avslutningsfest för oss, där många bekanta ansikten kom för att säga ett sista farväl. Det hölls tal, fina sånger och även vi hade förberett något speciellt. Jan höll tal och även vi tjejer. Vi började med ett fint tal till Mr Tuesday och även en sång, för att sedan hålla ett tal för alla andra som har hjälpt oss och även för dem sjöng vi en sång från Ted Gärdestad. Detta var väldigt jobbigt och man fick en klump i magen, man kände även att alla andra var ledsna att vi skulle åka. Därefter åt vi alla en sista lunch tillsammans, lika gott som vanligt. Vi lämnade även de sista av sakerna vi hade med oss från Sverige och alla blev väldigt glada och tacksamma. Sedan var det dags att ta farväl av allihopa innan vi behövde åka tillbaka hem (hotellet) för att packa ihop det sista inför våran hemresa imorgon.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

När vi skriver detta inlägget är vi snart hemma från vår lilla semester i Livingstone och vår resa börjar lida mot sitt slut. Fyra dagar kvar på denna fantastiska resa och vi kan inte få nog.

Vi alla tycker att onsdagen var riktigt bra och väldigt blöt dag. Vi började med att gå en sväng vid fallen med underbar utsikt för att sedan vända och gå tillbaka mot bron som vi skulle ta oss över. Det var tur att vi satte på oss bikinis för man blev väldigt, väldigt blöta. Trots att bron låg en bit ifrån själva fallet kom det väldiga regnskurar av både varmt och kallt vatten om vartannat.
Bron var över 100 meter upp i luften så när man kollade ner blev det en lite obehaglig känsla i kroppen och man blev nästan vimmelkantig. Det var väldigt svårt att se för allt vatten som kom över en och man kan inte riktigt förstå hur mycket vatten det kan finnas på ett och samma ställe. Viktoriafallen är 1,7 km långt så det finns en del vatten som faller, och särskilt i år när regnperioden varit så lång och med mycket regn.
När vi tagit oss över bron åt ena håller gick vi på andra sidan en stund för att kolla. Det var även här som vi såg bron där man hoppar bungyjump och åker linbana, vid denna tiden hade man även hunnit torka en aning. Där borta vände vi sedan och började gå tillbaka och tillslut skulle vi över bron igen, så man blev blöt en gång till.

När vi kom tillbaka tog några av oss en annan sväng. Vi gick 629 meter ner på en liten stig i djungeln för att komma ner till vattnet mittemot bron. Vi såg några som hoppade bungyjump och det såg lite obehagligt ut. Vi gick sedan uppåt igen för att gå mot bussen och byta om, kolla på lite souvenirer och vi kan ju erkänna att man fick ett träningspass på vägen tillbaka uppför alla trappstegen. Sedan åkte vi en kort stund bort till den andra bron, Victoriafalls bridge och här tänkte vi äta lunch, men först blev det blev det linbanan, Slide Tandem. Jag (Jennifer) och Emma åkte tillsammans och Agnes åkte med en av tjejerna från Almås. Emma satt längst fram och jag bakom och hon hade på sig en actionkamera på huvudet och en på handen för att kunna ha så mycket minnen som möjligt från åkturen. Det var en häftig känsla att får ta på sig en sele och bli utsläppt ca 130 meter upp i luften och bara glida över och se utsikten över landskapet och Viktoriafallen. Precis innan vi blev utsläppta höll personalen oss kvar extra länge och det hann pirra till i magen eftersom man kollade ner och dinglade med benen i luften, då insåg man hur högt det var. Det var extra roligt att få göra det tillsammans med någon, som man kan dela känslan med. Riktigt häftigt!! Och detta kommer vi ha med oss hela livet.
Efter en välbehövligt go lunch kollade vi på två bungyjumps från Almås sida innan vi åkte tillbaka in till stan för att kolla på fler souvenirer på marknaden som låg där. Det är fantastiskt hur människor vågar att hoppa rakt ut med huvudet först 100 meter ner. Imponerande. På marknaden gick vi runt och köpte grejer och prutade i flera timmar för att sedan gå och äta middag och gå tillbaka till hotellet. Måste erkänna att vi är ganska bra på att pruta, men som sagt tror vi att man blir lurade ändå. Haha.

Vi har haft en riktigt härlig semester nere i Livingstone och vi rekommenderar alla att åka dit för att få samma upplevelse som vi har fått och även att förstå hur det kändes att vara där och göra dessa grejer!

Kramar från oss!

Likes

Comments

Hello our friends!
I måndags kom vi fram till Livingstone på kvällen efter en lång och ganska jobbig bussresa genom landet. Allt började med att vi åkte ifrån hotellet 03.26 och efter att bara kommit till Mpongwe (ca en timmes åkande) fick vi slanga bensin till vår buss eftersom busschauffören inte tankat innan han kom till vårt hotell kvällen innan. Det är ju inte självklart att man jobbar på macken vid halv fem tiden på morgonen. Haha. Vi stannade i Lusaka som är huvudstaden för lite frukost, hamburgare och pommes blev det och fortsatte sedan vår resa. Med lite sömn, fick vi våra rum, lite mat och sedan blev det packning för dagen där på.

Igår har vi varit på Game Drive i Botzwana, så en liten båttur på 3 minuter tog oss över till landet. På förmiddagen blev det båtsafari. Vi såg krokodiler, flodhästar, ödlor och olika slags fåglar. Vi var nära på att köra på en flodhäst med båten när han precis stack upp huvudet och vår förare fick snabbt lägga i backen så att han inte skulle attackera båten på grund av detta. Vi fick vänta blixtstilla eftersom vi var tvungna att se var den var igen så att vi inte skulle köra på den och kunna åka vidare. Dock har det regnat mycket här i år så att vattennivån är väldigt hög och därför får man inte se hela kroppen av flodhästen utan bara huvudet vid ytan. Där vi åkte med båten kunde de nämligen köra med jeepen förra året. Efter tre timmar i båten blev det lunch. Vi fick buffé på hotellet som hade båtarna vi åkte med. Ett väldigt fint ställe precis vid vattnet med underbar utsikt. Buffén bestod av massa god och lyxig mat. Det fanns allt ifrån pizza, kycklinggryta, kött, sallad, fetaost, oliver, ananas och massa goda saker. Till detta fanns det även dessert vilket vi tyckte var höjdpunkten på buffén. Det fanns god glass, frukter, kokosbollar, bakelser med mera. När det är buffé är vi svenskar väldigt bra på att äta mycket mat och det var vad som hände idag, haha. Efter det blev det Jeepsafari där vi fick se antiloper, giraffer, surikater och vårtsvin alltså Timmon och Pumba för er som har sätt Lejonkungen. Dock fick vi inte se alla djur i The big five som vi hade önskat, elefanterna och lejon hade sökt sig längre in i bushen dels för det höga vattenståndet som vi skrev om innan. Zebror fick vi inte heller se. Men allt detta var en upplevelse i sig ändå, det är ju inte varje dag man får se så fina djur i det vilda. Höjdpunkten på jeepsafarin var när vi stötte vi på en flodhäst som stod på vägen och såg väldigt arg ut. Han ville markera sitt revir och visade tydligt att vi inte skulle komma nära. Efter många bilder på flodhästen lyckades vi tillslut åka förbi och han sprang ner mot vattnet igen.

Vi alla tycker att det har varit en väldigt rolig och händelserik dag med många fina djur. Även att få se Botzwana från sin finaste sida och alla trevliga människor som man träffat. Vi ser också fram emot morgondagen då vi beger oss ut igen och då till Viktoriafallen.

Likes

Comments

22/4
Igår vaknade vi till ännu en grå dag, verkar som om Almås har haft med sig vädret hemifrån. Haha. Efter frukost begav vi oss till Chitaba för att hålla en domarkurs för fotbollsledare i olika byar. Det tog som vanligt mycket längre tid än förväntat, alla hade sina olika synpunkter men roligt att de var intresserade. De fick även domartröjor för att de deltagit i kursen och efter att både haft teoretiskt och praktiskt för att visa saker som till exempel offside var det lunch hos Lloyd. Vi fick pasta, ris, Nshima och en god köttgryta. Efteråt traskade vi återigen tillbaka till skolan där vi skulle planera våran fotbollsturnering som vi ska anordna nästa helg. Det kommer vara sex herrlag och fyra från damlag. Vi började planera att allt skulle ske på söndagen och när vi nästan var klara och skrev upp datumet på tavlan, ville dem ha gruppspelet på lördag istället. Så vi fick om organisera allting och ett problem härnere är att man inte kan spela matcher längre än till sex tiden för då blir det bäcksvart. Så efter många om och men blev killarnas gruppspel på lördagen och tjejernas gruppspel på söndagen plus finalspelet på killarnas sida. Ibland kan det bli lite frustrerande när alla vill vara med och bestämma när man ska planera en cup etc. Om Mr Tuesday hade varit vid liv hade han vart med och styrt upp det hela. Men vi hoppas på en spännande turnering nästa helg.

23/4
Idag så ska vi in till Ndola för att lämna bilen hos Steve's dotter och sen blir det packning för i natt åker vi på ett äventyr, vi ska till Livingstone. Detta har vi sett fram emot så länge och vi kan inte riktigt förstå att vi redan ska dit. I Livingstone ska vi till Victoria fallen, åka till bron som går mellan Zambia och Zimbabwe, där vi kan få åka linbana och hoppa bungyjump, på Game Drive (safari) i Botzwana.

Vi hoppas på att kunna uppdatera bloggen under våra dagar i Livingstone och att vi får en fantastisk resa!

Likes

Comments

18/4
Tisdagen bestod av skola, vi gick igenom lite geografi med barnen. Vi hade med oss två kartor från Ullared som man kunde skrapa fram länderna på. Vi visade dem vart Afrika låg i världen och även de landet som de bor i, Zambia. Vad deras huvudstad heter och vilka länder de har runt omkring sig. Vissa av barnen har kanske inte ens varit utanför sin by och även inte bara barn utan andra människor också, så de var väldigt intresserade och lyssnade flitigt. Vi visade även var Sverige ligger i världen och lite om vårt land. Agnes frågade ett barn om hen kunde peka ut var Sverige låg och då pekade barnet på Sudan. Så vissa hade inte sett en karta innan och några hade inte och då var det ju bra att vi hade en liten geografilektion med dem. Skoldagen bestod även av matte, engelska, handskrivning och Bemba. Lunch på Tuesdays farm som vanligt och det är alltid lika gott. Kyckling, ris, sallad, nudelsås och Nshima är vad vanligtvis erbjuds. Nshima är deras majsgröt som de äter nästintill varje dag, majspulver dom de blandar med vatten och kokar över öppen eld. Även vi tjejer kommer få testa på detta någon dag vilket ska bli riktigt spännande.

På kvällen såg vi alla fram emot Champions Leauge. Vi hade köpt chips, lite choklad och läsk, men givetvis gick kanalen inte att få in. Så det blev läggdags istället. Surt.

19/4
På onsdagen delade vi upp oss. Agnes och Jennifer stannade på hotellet och låg vid poolen medan Emma och Jan åkte till Ndola för att hämta gänget från Almås. Emma och Jan besökte även sjukhuset i Luanshya som dr Okoko jobbar på. När alla kommit till hotellet blev det middag, som vanligt var den sen, särskilt nu när vi är några fler som ska äta.

20/4
Igår hade vi vår välkomstfest. Den skulle börjat vid åtta men blev framskjuten pågrund av regnet. När det väl var dags för oss att åka tyckte vi alla att det skulle bli riktigt spännande. De dansade och sjöng för oss och tjejerna i byn hade även små sketcher om att flickor blir bortgifta i tidig ålder. Det var väldigt roligt att se och att de vet hur det fungerar för många här nere! Det är också en syn som är lite jobbig, att tjejer inte får chans till att utbilda sig och skaffa jobb. Istället får de barn som de ska uppfostra och har inte mycket tid till annat än hushållet. Alla är värda en chans till en bra utbildning och det är något de jobbar med här i byn. Hemma är det mer ovanligt att man gifter sig i unga åldrar och något som många inte föredrar, just för att det är viktigt med ett jobb. Vi tjejer fick chetengas, det är kjolarna som kvinnorna bär här nere och Jan fick en skjorta.
Efter festen gick vi till Tuesdays farm för att äta lunch. Som vanligt bjöds det på massor. Kyckling, pasta, ris, potatis och Nshima. Allt var mycket gott!!
Vi tog sedan bilarna för att åka över till kyrkan tillsammans med Lloyd och Tuesdays syster, för att ta oss till Tuesdays grav. Det var första gången vi var där sedan begravningen. Det var väldigt jobbigt för oss att gå dit och det var även jobbigt att vara där tillsammans med Lloyd och Tuesdays syster eftersom de blev väldigt ledsna och känslosamma. Lloyd har varit väldigt stark för oss under denna tid trots det som har hänt och inte visat sina känslor ordentligt. Så när han började gråta brast det för oss alla men på ett sätt kändes det även skönt att han visade vad han egentligen känner, alla är vi ju mänskliga trots allt.

21/4
Idag har vi varit i skolan. Vi började med lektioner för att efter rasten fixa lite till vårt fridayparty. Emma testade att ha lite tipspromenad på matten med hennes elever. Hon gick verkligen in för detta igår kväll och skrev alla frågor och svarslappar. Resultaten blev väl okej, de förstod konceptet och tyckte det var en rolig grej, men som sagt finns det vissa saker man kunde ändra och även göra enklare. Men det var ett litet test och utmaning för elevens vilket var roligt att se. Vi delade ut block och pennor från Staples och färgpennor från Bic. Tack igen för er sponsring! Dock hade det blivit missförstånd mellan oss och kommittén när det kommer till att dela ut saker. Så det blev helt kaos, så vi bestämde att vi delar ut kläder och lite andra grejer vi har med oss en annan dag.
Efter lunchen var det dags för fotbollsträning. Jennifer hann hålla i uppvärmningen med löpkoordination och Emma hann ha lite av sina övningar hon skulle göra under träningen. Dock var det bara en av tjejerna från Chitaba som kom, så även vi andra var med. Efter 30 minuter öppnade sig himlen och det fungerade inte länge att träna.

Nu i eftermiddag är vi inne i Luanshya. Vi ska ha lite internet och handla inför vår långa resa på måndag.

Likes

Comments

Hejsan! Hoppas att ni har det bra hemma i Sverige. Vi har fått lite rapporter om att det inte är 30 grader och sol, som vi har.

I lördagsförmiddag började vi med plugg, för sånt måste också göras här nere så vi inte hamnar efter i skolan och det var svenska som stod på schemat. Vi läser om en bok som heter "En storm från paradiset". Den handlar om en kille som är utbildad stridspilot och hamnar i Zambia. Detta är en väldigt spännande och hemlighetsfull bok.
På eftermiddagen klockan 15.00 åkte vi mot Ndola för att kolla på fotboll på deras arena. Matchen skulle börja 15.00, de bytte sedan tid till 17.00 och 17.30 var vi redo för avspark. Ni vet Africantime haha!
Matchen spelades emellan Zesco UTD och ett lag från Nigeria som heter Enugu Rangers. Det var en riktigt bra fotbollsmatch och vi fick jubla flera gånger, för hemmalaget vann med 3-0. Arenan rymde 45 000 men det var långt ifrån fullsatt, ändå lyckades de några tusen människor som hittat ditt att sprida en enormt bra stämning med sång och inlevelse. Detta var väldigt mäktigt och när Afrikanska lag gör mål har de väldigt roliga målgester med dans, vilket var väldigt kul att se. Vi hade även med oss Lloyd och Grasious som bor i byn Chitaba, han är Tuesdays systerson och hon är hans dotter. De var så tacksamma för att de fick hänga med och för oss alla var det första gången, vilket blev en ny upplevelse för oss allihopa. Biljetten kostade 20 kwasha, vilket motsvarar 20 kronor hemma och att kunna bidra med en sådan liten sak som att hänga med på en fotbollsmatch, är guld värt när man får den fina uppskattningen tillbaka. Man känner också att man hade velat bjuda dem på ännu mer matcher. Vi hemma i Sverige borde uppskatta det lilla mer och inte ta saker och ting för givet, för det är inte alla som har den turen som vi har hemma. Allt ifrån mat, kläder, rent vatten, en dusch, sjukvård m.m, för runt cirka 97 procent av befolkningen har inte alla dessa tillgångar här. Så våga visa uppskattning och tacksamhet för de vi har. Men som sagt blev det en fantastiskt bra kväll.

I söndagsförmiddag gick vi igenom lite grejer som vi ska lämna ut till de som bor i byn. Det ska bli väldigt roligt och se deras miner och glädjen av de dom får.
På eftermiddagen kom Lloyd och hämtade oss. Vi fick lunch hemma hos honom, som hans fru hade lagat. Riktigt gott var det!
Efter lunchen gick vi bort mot fotbollsplanen. Tjejerna skulle börja spela vid 14 men varken bortalaget eller vårt lag kom.... Inte alla av våra flickor i alla fall. Så vi fick invänta killarnas match istället. Den var rolig att se, men vi fick gå innan den var slut. Jennifers friidrottsplats har fått fart och de har börjar bygga en längdgrop och Jennifer har markerat ut vart hon vill ha kulringen och 60 meters banan. Vi får se hur det ser ut på tisdag när vi kommer till skolan igen!

Idag är det ny dag på en vecka nämligen måndag! Vi har idag åkt till en pool som ligger utanför Luanshya med lärarna på skolan, Lloyd och Grasious. Vi lärde ut simtagen när man simmar och lekte även lite i vattnet, de flesta hade inte ens varit i vattnet innan så det var en utmaning för dom men de klarade det galant!
Hemma i Sverige är det en viktig del i barns utveckling att kunna simma och de lär sig i ung ålder. Här nere i Zambia är det inte särskilt vanligt att man kan simma och inget som är ett måste därför blev några andra också nyfikna när vi undervisade och ville lära sig det.Imorgon (tisdag) har det gått tre veckor sedan planet lyfte från Sverige. Tre underbara veckor som vi har hunnit uppleva mycket på. Vi har redan hunnit att börja älska detta land och deras fantastiskt vänliga människor, kanske kommer vi inte vilja åka hem när vi ska ta farväl av allihopa. Men vi har en del kvar att uppleva dessa två veckor som vi har kvar och vi ser fram emot detta så mycket och att kunna ta in alla intryck som går.

Likes

Comments

Denna veckan - 10/4, 11/4, 12/4, 13/4, 14/4

Denna vecka har det stått skola på schemat och äntligen så har våran praktik börjat!
På skolan har de som sagt tre olika årskurser där pre - school, grade 1 och grade 2 finns, vi tjejer har turats om att ha de olika årskurserna i veckan.
Vi har haft engelska, matematik, handwriting och bildlektioner än så länge, det har varit väldigt kul att få lära ut i de ämnena.
Vi har haft lite memory med eleverna där de fått parat ihop bilder med rätt ord, gått igenom lite på tavlan, lekt med dom o.s.v
Redan i pre school så har dom fått lära sig att skriva bokstäverna och nummer vilket är ett stort framsteg de kan även färger på engelska och de kan säga "My name is" och sitt namn. Det är lite skillnad ifrån vad man själv lärde sig i förskolan och här.
Barnen här verkar uppskatta att vi kommit och även lärarna, de är kul att gå till skolan och man känner mycket glädje! 🙂
Lärarna består av Lydia, Anna och Dorotha, de är väldigt snälla och passar bra som lärare.
Barnen har en rast på dagen där dom äter lite mellanmål och så leker de runt med oss såklart, vi har kört fotboll, lekar, sånger m.m med eleverna denna vecka.
I veckan har även befolkningen här börjat bygga lite friidrottsgrenar såsom 60 meter, längdhopp och kula, där Jennifer ser till att det blir bra och kan snart börja sitt gymnasiearbete. Emma har även börjat med sina fotbollsträningar lite lätt efter skolan med hjälp av Agnes och Jennifer.
Idag är det fredag och alla är lediga ifrån skolan då det är långfredag, vi har just nu vart i byn Chitaba på ställen där vi inte riktigt vart ännu med lärarna Anna och Lydia, vi delade ut tvålar, tandborstar, kammar och läsglasögon! De blev väldigt glada och då kände man sig varm i själen att faktiskt kunna göra nytta för dom här nere.
Nu är vi påväg mot Launchya för lite mat och vi ska även till internetcafé, där vi lägger upp våra inlägg.
I helgen är det påsk och här nere firar man det lite annorlunda än i Sverige, vi ska i alla fall imorgon åka och kolla på en fotbollsmatch i Ndola och på söndag blir det fotbolls match för Agnes med laget Chitaba mot Kanyenda, hoppas Chitaba vinner!

Glad påsk på er och håll er uppdaterade på bloggen för mer information.

Likes

Comments

2/4 Så körde vi in till Ndola för att få lite internet och käka lite mat. Vi passade även på att åka till Dag Hammarskjölds memorial. Det var den platsen som man säger att hans flygplan störtade. Det var intressant att se och höra om honom och vad han gjorde.

3/4 fyllde Jan år. Till frukost fick han en liten kaka och ett fint kort.
Eftersom det var denna dagen vi fick reda på att Tuesday gått bort så åkte vi till hans gård på eftermiddagen för att sörja. Det var väldigt speciellt. När vi kom dit satte vi oss på golvet i hans vardagsrum, där vi möttes av flera andra som sörjde Tuesday.

4/4 pluggade vi på förmiddagen. Sedan åkte LG, Emma och Jennifer in till Luanshya. Eftersom vår bil inte har velat fungera så fick vi ta lokalbussarnas in, vilket var en speciell upplevelse. Vi har upplevt att folk kollar på oss eftersom vi har en annan hudfärg men vad som hände under bussresan var en rolig händelse. Vi satt längst bak i den trånga bussen där det var fullproppat med tjugo personer. Då tar en kille fram kameran för att ta kort på sig själv och givetvis fanns vi i bakgrunden, en annan smyg filmade och det blev några goa skratt.

5/4 var vi på Tuesdays begravning. Den var väldigt annorlunda från en svensk begravning. Det var väldigt mycket folk, både från by och utanför. Det blev många fina och speciella tal, vi sjöng Himlen är oskyldigt blå, eftersom vi tyckte den var passande till detta tillfälle. Vi fick även sitta på hedersplatserna, på stolar och nära kistan, som vi givetvis trodde var till familjen. Det visade sig sedan vara en tradition att de skulle sitta på maken för att visa att de sörjde ordentligt.

6/4 var vi på Lake Kashiba, vilket är det ända stället i Zambia som vi kan bada. De vet ej om det är en gruva eller om den är byggd, men den är över 100 meter djup och vi alla tyckte att det var helt fantastiskt. Resan dit tog en stund. Vi skulle först ta oss till Mpoungwe för att låna en bil så vi kunde köra bra dit ut. Vi tog med oss två från hemby, som lite täckmantel, om det skulle hända något. Dock regnade, åskade och slog ner några blixtrar. Vi behöver gå en bit i vatten för att komma till Lake Kashiba. Tyvärr regnade det olyckligtvis när vi skulle där ifrån och regnet här är inte som hemma. Hemma spöregnar det med små droppar och här spöregnar det med riktigt stora droppar, så det krävs inte så mycket för att man ska bli blöt.
Denna resa tog Emma och Jennifer hand om farbror Jan så att det inte skulle hända han och hans nygjorda knä något. Detta skötte vi utmärkt!
På kvällen åt vi hos våra nya kompisar Anne och Steve, som kommer från England och bott här i Zambia i några år. Vi fick riktigt god mat och väldigt god efterrätt. Emma älskade efterrätten, eftersom det var chokladmuffins. Hennes leende sprack upp när hon insåg vad det var!

Helgen, vi tog det ganska lugnt. Vi lärde känna lite tjejer från by, och testade på netball och ingen av oss förstod reglerna. Vilket var lite roligt, eftersom vi såg ut som tre vilsna svenskar ute på en plan. Vi har även hunnit med lite skolarbete. Vi har varit i kyrkan, vilket innehöll väldigt bra sång och bjöd mycket på sig själva. Afrikaner sjunger väldigt bra!!
På eftermiddagen skulle det varit match vid 14, men i africantime så blev det 16, och motståndarlaget dök inte upp. Laget fick då dela på sig och spela emot varandra. Agnes var med i ena laget och Emma dömde matchen. Vilket var roligt!!

Idag har vi varit på skolan och haft lektioner med barnen där, Jennifer var i Grade 2, Agnes i Grade 1 och Emma var i förskolan. Alla tyckte att det var väldigt roligt och tyckte att barnen var duktiga på det dom gjorde. På rasten blev det mycket lek och stoj, vi tog även fram hopprepen och visade lite hur de kan hoppa.

Likes

Comments

Hej alla våra bloggläsare!
Vi vill nu dela med oss av ett inlägg som gjort oss vemodiga. Vi berättade i vårt förra inlägg att Mr Tuesday drabbats av en stroke och nu måste vi tyvärr meddela att han lämnade oss i söndags natt.
För er som inte vet vem Mr Tuesday var han en man med ett stort hjärta. Han slutade som
chef på ett sjukhus i Mpongwe för att kunna utveckla sin hemby. I år har de blivit klara med skolan och försöker nu registrera den.
Vi hoppas att hans visioner fortsätta utvecklas.

Även fast vi bara hann träffa honom i två dagar så har det varit som man känt honom sen innan. Mr Tuesday hade ett underbart skratt som gjorde att vi kände oss välkomna. Han var väldigt stolt över sin by och vad han har åstadkommit.

Början på vår resa blev inte som vi hade tänkt. Byn hade planerat en välkomstfest för oss men som sagt blev det ändrade planer på grund av Tuesdays stroke.
Imorgon kommer vi gå på hans begravning!

Så var rädda om era nära och kära och visa uppskattning till varandra.
För man vet aldrig när det kan ta slut!

Likes

Comments