Sist men inte minst var det dags för min presentation. Jag heter Ida Josefsson och jag kommer från Sexdrega. Som de andra redan sagt så går vi i samma klass, även jag är truppgymnast som Daniel och Wilma. I december 2016 så skadade jag mig på en träning i skolan, då jag landade på huvudet. Så nu det senaste har jag bara varit med på fristående och sen är jag och Wilma tränare för en yngre grupp i Tranemo. Jag tycker väldigt mycket om att umgås med familj och vänner och jobbar även en del på min fritid.

När vi hade praktik under hösten så var jag på förskolan i Sexdrega, där jag hade 3-5 åringar. Det var väldigt roligt och något som jag kan tänka mig att jobba med i framtiden. Nu när vi får denna chansen att åka på denna resa så kommer vi få se hur de lever där nere och jag är lite extra intresserad av att se hur de mindre barnen har det och hur de är. Jag tror att denna resa kommer vara viktig att göra för att man tänker sig att invånarna i Zambia har det på ett visst sätt nu men man kan aldrig förstå hur det är förrän man upplevt det och sett det med egna ögon. Vi har fått en stor möjlighet genom att får uppleva det här och vi har insett hur lite vi behöver göra för att det ska göra så stor skillnad hos dem. Att någonting som ligger i en låda hemma hos oss eller vår glädje och kunskap kan hjälpa dem så mycket.

Som ni redan vet om ni läst Daniels presentation så skall vi ha vår APL uppgift tillsammans och det kommer att vara mitt gymnasiearbete. Jag kommer ha en stor utmaning när vi är iväg när det gäller engelskan. Men jag får se det som ett tillfälle att öva och våga släppa på den spärren.

Kram Ida!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tjena, näst sist och absolut minst! Mitt namn är Wilma Gustafsson! Jag är 18 år gammal och bor i både Tranemo och Dalstorp som ligger en bit utanför Borås. Jag är en glad tjej som tycker om när de händer mycket hela tiden. I skolan läser jag kursen NIU truppgymnastik som jag tränar tre gånger i veckan på skoltid. Jag tränar även mycket utanför skolan, både truppgymnastik och fotboll. Jag älskar även att umgås med mina vänner, min pojkvän, familj och att jobba.


Att få åka till Zambia har länge varit min dröm och något jag strävat efter redan sen 9:an då jag visste att möjligheten fanns. Jag tror de kommer bli en lärorik resa både för mig och barnen i Chitaba. Jag tycker de ska bli intressant och få lära känna deras kultur och levnadssätt men också få dela med mig av de kunskaper jag har. När vi åker ner till Zambia kommer jag genomföra mitt gymnasiearbete som är att hålla i en fotbollscup för tjejerna i byn. Jag tror de kommer vara väldigt uppskattat och att vi kommer ha super roligt.


Mitt mål är att bjuda på mycket energi och glädje men också finnas där för barnen, de vuxna men också gänget jag åker ner med. Jag kommer göra allt i min makt för att de ska kunna få det så bra som möjligt den tiden jag är nere och hjälpa dem på alla sätt jag kan. Tillsammans kommer vi ha en oförglömlig resa, så hoppas ni alla vill följa med på min drömresa! ;)


Puss och kram!!


Likes

Comments

Hej allihopa!
Nu är det dags för min presentation om mig själv. Jag heter Alva Johansson och kommer från Bredared. Jag går i samma klass som alla de andra tre som ska följa med och är alltså inne på mitt sista år på Sven Eriksonsgymnasiet. Tidigre har jag spelat både fotboll och innebandy i Fristad GoIF men är långtidsskadad i knät sen ungefär tre år tillbaka.
För mig är denna resan en riktig drömresa och jag engagerat mig i skolan och på andra sätt ända sen vi började här hösten 2015 för att få chansen att följa med. Att hjälpa andra utsatta människor i världen är något jag brinner för och jag ser verkligen fram emot att kunna dela med mig av mig själv i Zambia och göra allt jag någonsin kan för att hjälpa invånarna där.
I höstas hade jag min praktik på Borås Simarena och kommer därför ha ansvar över simundervisningen i Zambia. Som det ser ut just nu kommer vi ha en heldag med simundervisning för de vuxna i byn framförallt men självklart även barn också. Vi tycker att det är viktigt att lära de vuxna att simma så att de i sin tur kan lära barnen samt kunna ge barnen en trygghet. Detta kommer då vara det som mitt gymnasiearbete handlar om.

När jag gått ur gymnasiet och känner mig redo att börja plugga igen vill jag utbilda mig till sjuksköterska precis som Gracious. Därför tycker jag absolut att ni ska vara med och bidra till hennes utbildning via får insamling (swisha valfritt belopp till 0768089380 och märk swishen med Gracious utbildning) för jag tycker det är så fruktansvärt orättvist att vi två jämngamla tjejer med samma dröm inte ska få samma möjligheter pågrund av att vi bor i olika delar av världen. I framtiden vill både jag och Gracious vara med och rädda och hjälpa människor så jag hoppas ni vill vara med och hjälpa oss göra det möjligt!

Jag ser fram emot denna resa något enormt och är säker på att det kommer vara en av många höjdpunkter i mitt liv! Hoppas ni vill följa med på resan!

Kram Alva

Likes

Comments

Då var det dags för en liten introduktion av oss som sköter bloggen och som ska få åka på denna fantastiskt lärorika resa!

Mitt namn är Daniel Nilsson och jag kommer ursprungligen från Tranemo, jag studerar fritid och hälsa på Sven eriksonsgymnasiet i Borås. Vilket betyder att jag har en bit till skolan men trivs verkligen i skolan och i vår fantastiska klass! Jag har lyckats få möjligheten att ta del av denna grymt spännande resan till Zambia under tuff konkurans och ska ta vara på denna chansen och lära mig så mycket som bara möjligt.

På min fritid tränar jag väldigt mycket Truppgymnastik, vilket är det bästa jag vet men även en väldigt tuff sport som kräven mycket tid och fokus. Jag har hållt på med gymnastik i snart fem år men brinner fortfarande för det väldigt mycket så jag beslöt mig för att bli tränare för BGS (Borås gymnastik sällskap). Där har jag nu fått lära känna 11st grymt duktiga och ivriga grabbar i åldrarna 10-13! Att få smitta av sig med min kärlek och passion för sporten som nästan lika roligt som att se dem utvecklas och själva bli kära i sporten. Jag hoppas kunna utvecklas som ledare och få lära känna barnen och de vuxna i Zambia, kanske till och med kan få dela min kärlek till truppgymnastik med dem i byn!

Jag och Ida har tillsammans fått i uppgift att aktivera de äldre i byn och bedriva någon form av gymnastik för de mindre barnen. Detta kommer vara vår APL (arbetsplatslärande) och mitt gymnasiearbete, Men jag kommer även hjälpa till att arrangera och delta andra aktiviteter som fotbollsturneringen och den övriga undervisningen.

Tusen tack! Vi hoppas ni vill följa med oss genom denna fantastiska resa och hjälpa oss hjälpa dem!

Likes

Comments

​Hej!

Nu tänker vi dra igång med insamlingarna till resan! Vi kommer först och främst samla in pengar till skolan och till Gracious utbildning som ni kan läsa om i inlägget under.( https://nouw.com/footstepinafrica2018/var-resa-till-zambia-32403535 ) Pengarna till skolan kommer gå till pennor, skolböcker och material som behövs för att kunna genomföra en bra undervisning. Ni kan skänka pengarna via swish till numret 0768089380​. Det kommer stå att numret hör till Alva Johansson. Märk er swish med antingen "Gracious utbildning" eller "skola övrigt" beroende på vart ni vill att era pengar ska gå. 

Vi kommer även samla in nödvändigheter till personerna som bor i byn Chitaba och det vi behöver är:

​Mobiltelefoner + laddare
Barnkläder​
Lättlästa barnböcker på engelska
Skriv/räkneböcker
Pennor, suddigummi, pennvässare
Träningsskor
Ryggsäckar
Reflexer
Fotbollsställ med namn (Messi, Ronaldo, Zlatan) till barn!
Läsglasögon​
 ​​​
AA-batterier
Ficklampor/Led
Pannlampor

​Allt ska självklart vara helt och fungerande!

Vi kommer framöver att ha tillfällen då ni kan komma till vår skola och lämna grejer ni vill skänka men om ni inte har möjlighet att komma hit och ända vill skänka saker så kontakta Alva på antingen ​0768089380 ​eller ​alvaj99@icloud.com​ ​så löser vi det!

Ida, Wilma, Daniel & Alva

Likes

Comments

Hej allihopa!

Varmt välkomna till vår blogg och vårt första inlägg! Denna bloggen kommer handla om vår resa till Zambia där vi ska få ha våran praktik i vår. Detta är det tredje året i rad som fyra treor på linjen Fritid och Hälsa på Sven Eriksongymnasiet i Borås får möjligheten att göra detta. Vi fyra som ska åka i år är väldigt förväntansfulla och ivriga med att få komma igång med arbetet kring resan. Mer info om var och en av oss kommer snart upp här på bloggen.

Vi kommer alltså åka till Zambia, till en by som heter Chitaba där vi kommer praktisera som lärare i några olika ämnen som exempelvis matte och engelska. Vi kommer även anordna en fotbollstunering, träna tjejlaget som har startats upp av elever från skolan de tidigare åren och självklart massa andra roliga saker!

Framöver kommer vi även att börja samla in kläder och skolmaterial som vi kommer ta med oss ner men mer info om dessa insamlingar kommer senare! Vi kommer även samla in pengar som i år kommer gå delvis till skolan men även till en tjej vid namn Gracious som bor och är uppväxt i byn Chitaba. Hennes dröm är att bli sjuksköterska och den drömmen vill vi vara med och stötta så därför kommer en del av pengarna gå till hennes utbildning. Nedan har ni ett brev från Gracious själv.*

My name is Gracious Musaka aged 18. The last born in a family of eight. I'm from the continent of Africa in a country called Zambia, copperbelt province, mpongwe district in a small community called CHITABA. I completed my high school education in 2016. Chitaba is a small community with less than 3000 people in it and a very few people work. Most people depend on farming to sustain their lives and meet their basic needs and wants. Some time back, a lot of people especially girls dropped out of school because the resources were not enough. Some are married, some got pregnant and many just stay home.

To me, being a nurse is far more than a job or even a career. It is an adventure, a continuous learning process that I embark on bravery each day, in search of life changing events and miracles. Touching the lives of others is a treasure, whether the help I will be providing will be of great measure or will remain unnoticed, the pride I hold in saying 'I will be a nurse', is immeasurable.

Nursing is more than a profession of integrity and compassion, it is a privilege that measures out my values as a human being and the responsivities granted to me with the previous gift of life.
By saying I'm going to be a nurse, each morning I get the motivation needed to survive the awaited day ahead of me with a smile.

I chose to do nursing because I wanted to do something challenging in my career and mostly help to save people's lives on a daily basis.
My cry for help is that I get educated by with your help from you people in Sweden and outside Sweden to make a change in our community for the people.

FROM GRACIOUS MUSAKA.


Vi hoppas självklart att ni vill följa vår resa och även hjälpa oss med insamlingarna!

Ida, Wilma, Daniel & Alva

Gracious

Likes

Comments

Title