Sommaren 2017 avslutades med en tripp till London för att hälsa på en nära vän som flyttat dit för ett tag sedan, det var så underbart att äntligen få spendera lite tid tillsammans igen, bara få diskutera vardagen och andra djupare ämnen och bara bolla tankar och idéer med någon - riktig kvalitetstid! Resan har även bjudit på en hel del trevligheter i matväg, framförallt frukostmässigt. Vilken lyx det är att gå ut på olika fik och äta en ordentlig frukost tillsammans - något jag verkligen rekommenderar!

​Något jag sällan gör är att äta fler än en rätt när man träffas och umgås med vänner (kanske för att studentbudgeten sällan tillåter det hehe...), men oj så trevligt det kan vara! Vi beställde in en vegetarisk planka med lite smårätter att dela på till förrätt. På något sätt är det så mysigt att få plocka lite med saker och få dela på upplevelsen - dessutom känns det som att samtalen blir mer levande på det sättet. Det är något särkilt med mat i kombination med rätt sällskap!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

När jag skulle ta bilen hem från jobbet igår kväll blev det helt plötsligt påtagligt att sommaren börjar lida mot sitt slut. Helt plötsligt var det nu så mörkt när jag rullade ut från utfarten att jag var tvungen att köra med helljus vissa sträckor - när hände det?
På ett sätt ska det ändå bli skönt att få komma tillbaka till min vardag med mina rutiner och mina matval, och inte behöva anpassa sig efter familjen, även om det har varit världens lyx att få världens godaste mat serverad varje dag - som man kommer sakna det! ❤
Något jag också kommer sakna till hösten är alla färska bär som har fått pryda mina frukostar varje dag i sommar, det gör verkligen det lilla extra för frukostskålen!

Likes

Comments

För att förstå mig & mitt sätt att tänka kring mat och kost är en förklaring av IBS på sin plats. IBS, som står för Irritable Bowel Syndrome (eller irriterad tarm), är en sjukdom som påverkar magens funktion och som (trots att många aldrig har hört om det) är väldigt vanligt idag, men som yttrar sig väldigt olika hos olika personer. I och med att alla har olika upplevelser av IBS kan jag inte tala för hur det fungerar för någon annan, hur viss mat kommer fungera för andra eller liknande, utan här utgår jag bara från mig, min upplevelse och hur jag fungerar. Just för att IBS ser så olika ut för olika personer, och inte alltid beror på något särskilt, är det ofta lite svårt att sätta fingret på vad det är som utlöser det, och vad som utlöser de problem som sjukdomen medför. 

För min del handlar det ofta om att magen är i obalans. Jag blir ofta uppsvälld och gasig i magen och kan få kraftig magknip, något som många gånger påverkar mig i min vardag. Och ja, detta är sådant som ofta är väldigt obekvämt att prata om, vilket antagligen är anledningen till att man hör så lite om sjukdomen, vilket är synd eftersom det är just okunskapen som gör vardagen så svar att hantera, men det vill jag råda bot på här! 

Det finns inget botemedel för just IBS, utan det handlar till stor del om att anpassa sin livsstil - och det är där kosten kommer in i bilden! Vad vi äter påverkar i allra högsta grad vårt tarmsystem, och desto snällare mat vi äter, desto bättre mår vår mage! Problemet är bara att vad som anses vara "snäll mat" är en snårig djungel som är väldigt individuell... Jag har bara påbörjat min resa genom denna djungel genom att prova vilka saker som fungerar för mig och inte, men än är resan lång och jag har bara börjat vägen mot ett mer välmående och balanserat liv!

Likes

Comments

Igår landade flyget i ett regnigt Sverige efter att ha spenderat en vecka i värmen på Sardinien i Italien i en vecka. Och vilken matvecka det har varit! På Sardinien är fisken och skaldjuren väldigt framträdande, vilket märks tydligt på alla restaurangmenyer. Influenserna från havet var helt otroliga i kombination med den klassiska italienska maten och smakerna - underbart! Veckan har bjudit på mycket skaldjur, pasta, pizza och självklart gelato, typiskt italienskt och så himla gott! Däremot protesterar kroppen lite efter frossandet i alla dessa godsaker, men för mig är ofta matupplevelsen nästan lika viktig som platsen att resa till - jag vill utmana mina smaker och uppleva matkulturen i det land jag besöker, vilket jag även valt att prioritera denna resa. Maten är ju liksom halva grejen och det ger mig verkligen sådan lycka att få äta riktigt god mat på det sätt vi har gjort denna vecka!

Titta bara och njut!

Likes

Comments

Hallå där!
Här kommer alltså första inlägget som ska bli startskottet för denna blogg, heja!

J​ag är alltså studerande & har sedan ett år tillbaka har stått på mina egna ben när det kommer till matlagning, hem och hushåll. I och med detta, och alla upp och nedgångar detta år, har jag fått upp ögonen för vikten av bra mat och kost, vilket även hänger samman med att jag har en lättare variant av IBS, där maten jag stoppar i mig i högsta grad påverkar min hälsa och mitt välmående. Därmed har det blivit allt viktigare för mig vad jag äter och vad som faktiskt fungerar för min mage. Tanken är att jag ska försöka hitta en väg kostmässigt för vad som passar mig och förhoppningsvis hitta lite balans, inspiration och glädje i matlagningen! 

Häng med!

Likes

Comments