Det har aldrig någonsin tagit emot så mycket att göra ett rätt i köket som det gjorde att göra detta.


Det tog emot att inhandla levern.

Det tog emot att hålla i förpackningen, att hacka, steka och att mixa innehållet.

Men jag bet ihop och fortsatte med mitt projekt...


Jag. Skulle. Klara. Det.




Och som ni ser på bilden.... Så gjorde jag det!

Det blev en hemmagjord leverpastej.


Varför denna möda för att få till något som inte ser direkt inbjudande ut?

- Att köpa leverpastej på Ica utan att få massa onödig gluten, socker och e- ämnen verkar vara omöjligt.

- Lever är fullspäckade med vitaminer och mineraler, bland annat järn, som är viktigt för en växande ettåring att få i sig.

- Jag vill lära mig tillaga och tycka om flera delar av djuren. Ett helhetstänk för att ta hand om vårt världsarv.

- Det blev gott!


Ja, faktiskt. Det blev gott. Och tur var väl det när jag bemödade mig så för att genomföra detta.



Och för er som tycker att innehållet i glaslådan ser ut att vara något av en delikatess, här kommer receptet.

450 gram kycklinglever

STOR klick smör

1.5 dl grädde

Salt, peppar

1 msk krossad timjan

50 gram smör

Stek levern i en stor klick smör till genomstekt. Salta, peppra och lägg i timjan. Häll på grädde, och puttra ett par minuter. Lägg på det resterande smöret och låt svallna. Mixa allt slätt. Klicka upp i en burk och låt stå kallt.

Tips! Ät på hemmagjort fröknäcke och tomat och ruccola.


Nu ska jag bara få dotterna att älska detta också... Kommer nog bli lagom till den tar slut :)



//Foodielove



Likes

Comments


Tack Willys för ditt grymma ekologiska utbud!


Hittade dessa:




Ekologiska, helt utan salt. Utan socker. Bara rena ingredienser. Bara kryddor. Precis som det ska va!

Tack igen Willys.




//Foodielove

Likes

Comments


Jag har suttit i ett par dagar (några kvartar här och där vill säga....) Och sitter och fnurrar på min mål.

Vad har jag för mål under 2017?


2016 var målet att läsa ut minst en bok i månaden, vilket jag klarade med råge..

Mitt andra mål 2016 var att laga minst en ny maträtt i månaden, vilket jag också klarade med råge..


Och vad säger detta då? JO! Var är mina utmaningar?!? Jag sätter upp mål som jag klarar med hästlängder, jo, jättebra och jag är glad över det. Men jag ska testa och utmana mig! Och det är jag peppad för.


Jag har lagt upp en strukturerad målplan. Med fem olika kategorier och med olika antal punkter på varje kategori.

HÄLSA

FAMILJ/VÄNNER

SPIRITUELLT

ÄVENTYR/UPPLEVELSER

TRÄNING


Ett av mina många mål under 2017 är att lära mig ordentliga benböj, teknikmässigt, och att sen kunna lägga 100 kg på axlarna och göra ett precis lika fint benböj. Jag är taggad. Här ska nötas benböj.



Har du några mål under 2017?


//Foodielove



Likes

Comments

Damn.

Detta är gott.


En lite hälsammare variant på snickers så här dan före dan. Med massa mörk choklad och sen mängder med jordnötssmör! Hur enkelt som helst och göra och lika enkelt att äta en hel del av!


I fem enkla steg är dessa snickers dina!


Ingredienser

200 gram mörk choklad, vi hade 85 %

2 msk kokosolja

200 gram jordnötssmör

3 dl saltade hela jordnötter

Steg 1. Smält 100 gram av chokladen i ett vattenbad. Lägg i en msk kokosolja. Bred ut i en form med oljat bakplåtspapper, ställ in i frysen tills stelnar lite.

Steg 2. Smält jordnötsmöret. Bred ut på den halvfrusna chokladen.

Steg 3. Smält resten av choklad och kokosolja, blanda i grovt hackade jordnötter. Bred ut över den halvfrusna jordnötssmöret.

Steg 4. Svåraste punkten... Att hitta på något medans det stelnar ordentligt.

Steg 5. Njut!!!




God Jul!



//Foodielove

Likes

Comments

Om det är något som alla människor har exakt lika mycket av, så är det tid.


Alla har 24 timmar tid under ett dygn. Oavsett. Och så kommer det alltid vara.


Alla har 24 timmar per dygn att spendera precis hur man vill. Jo jag vet, det finns visa saker som man måste göra, som typ jobba, sova, skjutsa barn, laga mat, ta hand om sitt familj/hem etc. Listan med måsten kan i vissa fall göras OÄNDLIG.

De som säger att de inte har tid till att träna och äta hälsosamt har fel. De har exakt samma tid som alla andra. Det de däremot inte har gjort, är att ha prioriterat träningen eller maten. Annat som är "viktigare" kommer hela tiden före. Men vad är egentligen viktigare än sin egna hälsa? Ok, mat och sömn och att ta hand om sin familj. Ja, det är superprioriterat. Resten då? Att städa? Slötitta på tv?

Jag och min sambo har kommit överens att, speciellt nu som nyblivna föräldrar, att hela tiden prioritera vår hälsa. Vi högprioriterar att både får träna så mycket de vill och känner för, och att handla ekologisk och hälsosam mat. Vi väljer att laga mat från grunden. Det tar lite mer tid än att äta halvfabrikat, men för oss är det värt det.

Allt detta bottnar i att vi vill vara de bästa versionen av oss själva. Så vi kan vara starka, friska, glada och lugna föräldrar till vår älskade lilla dotter och ge våra kroppar den absolut bästa förutsättningen att hålla oss så friska det bara går. Det var därför jag kunde från och med dottern var 2 veckor gammal lämna min dotter hemma ett par gånger i veckan för att åka iväg en timme till gymmet med bara fokus på mig själv med gott samvete.

Det, gjorde/gör i slutändan, att jag blir en bättre förälder.

Det betyder inte att jag tycker att alla ska ha ett gymkort, och att alla ska laga all mat från grunden. Verkligen inte. Det jag vill förmedla är att alla ska veta att de har tid till att leva hälsosamt. Det är en prioritering. Och jag önskar att alla kunde prioritera sin hälsa. Att alla ger sina kroppar och sinnen den bästa möjliga förutsättningen för att leva livet. Att just du ska ha möjligheten att må så bra det bara går. Det går (oftast) att äta sig ifrån diffusa magsmärtor, huvudvärk och ledvärk t. ex. Att ta ett steg närmare ett hälsosammare leverne kan se väldigt olika från person till person, för nån kanske det är att börja varje dag med en grön drink gjord på alger och för en annan kanske det är att bara äta godis en dag i veckan. Ta ditt egna steg i rätt riktning. Investera i dig själv!


"Den som inte lägger tid på sin hälsa kommer i slutändan få lägga tid på sjukdom"



//Foodielove


Likes

Comments


Så här lagom till Lucia och julen närmar sig med stormsteg så passar det rätt bra att starta dagen med en granola med pepparkakssmak?

Det tyckte i alla fall jag :) och min dotter är stormförtjust i denna. (Note till mig själv: Gör en barnvänligare granola nästa gång, det är ett himla pill att plocka bort alla stora nötbitar...)



Det fick bli en granola med mycket mindre kolhydrater än de klassiska, bort med massa havregryn och stora mängder honung och fyll på med nötter, fröer och så klart pepparkakskryddor.


Den kan brännas vid i ugnen väldigt lätt, så jag kan med egen erfarenhet rekommendera att man inte gör fler saker än detta samtidigt.

Som till exempel att hänga tvätten under tiden... Det hinner man inte, för då blir granolan svart. (Självklart får man ha sin granola svart också om man så vill det, men jag föredrar den ljusbruna varianten..)

Då kan det vara så att man gör en ny omgång av granolan, och tycker att man i alla fall hinner lägga sig en kortis på yogamattan, men nej, det hinner man inte heller, för då blir det svart.

SÅ fokus. Tips.

Tredje gången la jag alla andra tankar åt sidan, gav granolan den kärlek den skrek efter, och vips! Frukosten blev fulländad och precis som jag ville ha den! Vi har ätit granolan med en tjockare bärsmoothie på kokosmjölk här hemma och granatäpple.



Pepparkaksgranola

3 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

2 dl kokosflingor

1 dl sesamfrön

2 dl valfria nötter, grovt hackade

1 dl äppelmust

50 gram smör/kokosolja

en nypa salt

4 rågade tsk pepparkakskryddor

1 msk honung (Går att utesluta eller byta ut mot annan sötning)


Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör eller kokosolja, blanda ihop med äppelmusten, salt, pepparkakskryddor och honungen. Blanda ihop allt med fröerna och nötterna, sprid ut på en bakplåtsklädd plåt. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter. OBS: Rör runt med jämna mellanrum, granolan kan lätt brännas vid. OBS.


Enjoy!!



//Foodielove


Likes

Comments


Varför äter jag inte sån här mat oftare? Jag har liksom glömt hur gott det kan vara med torsk. Det kan ibland vara tråkigt och torrt eller som idag, tillrätt på rätt sätt, helt fantastiskt!



Min känsla när jag satt och åt detta var: Det här kan jag äta VARJE dag.

Så mer av detta! Mer fisk! Mer krämiga såser! Mer sparris och absolut mer smör!



Stod och smågluttade i mjölkdisken på Ica och ögonen fastnade på Smetana. Smetana?? Läst det någon gång, men trodde ärligt talat det var en ost. Tydligen är det en naturell, krämig och syrad gourmetgrädde (beskrivning från Arla själv) med en fettprocent på 42 %. Perfekt. Den tar vi!

Jag gjorde en kall fisksås på den. Och den blev helt gudomlig!! Jag har nämnt tidigare att alla goda kalla såser behöver majonäs... Men... Inte om man använder Smetana! (Nyförälskad!)



Och till er som gärna vill ha receptet på detta, så kommer det här!


Stekt smörig torskrygg, med vitkålsmos och en kall krämig fisksås

Kall fisksås

2 burkar Smetana

1 finhackad rödlök

Ca 75 gram röd löjrom

1/2 dl hackad dill

Lite salt efter smak

Blanda alla ingredienser, stå kallt till resten är färdigt.


Vitkålsmos

1 litet vitkålshuvud

Salt efter smak

1 stor klick smör

Hacka vitkålen i mindre bitar, koka mjuka (cirka 30 min). Använd stavmixern och mixa till ett mos, tillsätt smör och salt.


Stekt torskrygg

4 portionsstorlekar torskrygg

Smör

Salt efter smak

Saften av 1/2 citron

Smält smöret. Stek torsken ett par minuter på varje sida (två sidor), salta under tiden. Ös med smör på fisken. Pressa över citron. Servera fisk med tillbehör genast. Sitt med familj eller goda vänner och ta del av denna hänförande fiskrätt!


Enjoy!! //Foodielove



Likes

Comments


Sambon ringde när han var påväg hem från jobbet och undrade vad det blev till middag.

Rödbetssoppa! svarade jag glatt.

Åh, svarade sambon, långt ifrån lika muntert....


Trots besvikelsen av att få komma hem till denna middag, och trots den intensiva suspekta färgen så blev maten en HIT. Sambon älskade soppan!


Vi åt soppan med snabblagade kycklingbiffar. Även recept på detta finns längre ner.


Så här delar jag med mig av receptet. Mat ska vara enkelt. Som detta. Gott och enkelt.



Ingredienser
1 kg rödbetor
1 stor gul lök
1/2 finhackad röd chili
en rejäl nypa salt
1 krm peppar
Saften från 1 lime
1 liter vatten
150 ml kokosgrädde (funkar såklart även med kokosmjölk)

1. Börja med att koka rödbetorna. Lägg betorna med skal på i en stor gryta, koka i cirka 1 timme eller tills betorna är mjuka. Spola i kallt vatten, och gnid av skalet när betorna är kylda. Skär betorna i mindre bitar.


2. Fräs lök och chili i en rejäl klick smör i en gryta. Häll över vätska och låt koka upp. Salta och peppra ordentligt. Lägg i rödbetorna och låt allt bli varmt.


3. Ta av allt från plattan, häll i kokosgrädde och limejuice. Mixa tills len konsistens.


Och här kommer receptet på snabblagade kycklingbiffar

Kycklingbiffar
1/2 dl ostronsås
1 finhackad vitlöksklyfta
500 gram kycklingfärs
4 msk tamari sås, med ingefär- och sesamsmak

1. Gegga ihop alla ingredienser.

2. Forma till små biffar.

3. Stek ett par minuter på varje sida.


Lägg ihop allt på en tallrik. Släng på nåt grönt för ögats skull. Ät!


//Foodielove

Likes

Comments


Vissa saker upprör mig mer och vissa saker upprör mig mindre. Helt naturligt.

Att Trump blev president upprör. Men det engagerar mig inte.

Att föräldrar till små barn får tvivelaktiga kostråd upprör. Och engagerar!


Jag och min dotter var på en gruppträff med BVC där en dietist var inbjuden för att prata om "Små barns måltider". Jag var verkligen helt säker på att det var 2016 när jag steg in i rummet, men blev inom kort väldigt osäker...

Dietisten rekommenderade att vi skulle ge våra barn margarin. MARGARIN! Till våra små oskyldiga barn...


Hon menade på att margarin har tillsatt D-vitamin, och det är ett bra sätt att få i sig D - vitamin på...

Nej.

Nej och nej. Det är INTE ett bra sätt att få i sig D - vitamin på. Att vara ute i dagsljus. DET är ett bra sätt. Stor skillnad. (Vi behöver D - vitamintillskott, men då finns det andra hälssamma sätt att få i sig tillräckligt med D-vitamin på.)


Det är upprörarande att det är den informationen som kommer från BVC till småbarnsföräldrar. Trodde att margarindiskussionen började gå mot sitt slut, men tydligen inte. Att margarin som är en kemiskt framställd produkt, som är högt inflammationsökande, och även är förödande för miljön, ska vara något vi ska ge våra barn. Inte någon i världen (inte ens vuxna!) ska behöva äta margarin, Becel, Milda, Flora, Lätta etc.

Det vi behöver är riktig mat! Och speciellt barn. Riktig mat är mat som antingen har växt eller levt.. Genom att äta riktig mat får de bästa möjligheterna i världen att växa upp till att bli så friska de bara går.. Och det vill vi ju!


Nu ska jag meditera.. Sen släpper jag det här och går och lagar mat istället :)


//Foodielove



Likes

Comments


Detta föll mig helt i smaken.

Och sen att det går på några ögonblick att fixa är ett stort plus i kanten!

Det enda som behövs är en mixer, en kvart över och en lagom stor hög med ingredienser!

Om du har dessa tre saker tillgängligt så har du möjligheten att ha en grymt god morotskaka à la Raw Food framför dig inom några ögonblick.



Ingredienser

2 dl valnötter
2 dl mandlar
15 st dadlar
1 dl russin
2 msk kokosolja
2 dl rivna morötter (pressa ut lite av Saften innan du slänger i det med resten)
2 krm vaniljpulver
2 msk kanel
3 tsk malen ingefära
3 krm muskot
en nypa salt

Börja med att mixa valnötterna och mandlarna. Släng sen ner resten av ingredienserna och mixa ihop till en krämig konsistens. (Är smeten för torr, häll på en skvätt vatten.) Platta ut smeten i en smord och bröad springform (TIPS: använd mandelmjöl eller kokosflingor till att bröa med). Ställ kallt.

OBS, min springform är 19 cm i diameter. Ju mindre form, desto högre kaka :)



Jag toppade min morotskaka med ett lager cashewkräm. För cashewkrämen behövs lite mer förberedelser...

Blötlägg 5 dl cashewnötter i 4 timmar(eller över natten). Sila bort vattnet och mixa nötterna till en len konsistens. Mixa även i 6 msk honung, apelsinzest från en apelsin, 3 msk citronsaft, 2 msk kokosolja och en tsk vaniljpulver. Bred ut smeten över morotskakan.

Ställ i frysen. Plocka fram 30 min innan fikadags. Brygg en kopp kaffe. Njut!


//Foodielove

Likes

Comments