Att laga mat på rester måste vara bland det bästa och enklaste som finns.


Halva jobbet är liksom redan gjort....


Hade en stor bytta med köttfärssås i kylen. Hokus, pokus och så blev den köttfärssåsen en grymt god mexikanskinspirerad pizza med avokadodressing på toppen.


Det enda som fattades var koriander. Och varför har jag inte gjort avokadodressing tidigare?! Ny favorit!



Botten är gjord på tunnskivad sötpotatis som steks i rikligt med smör.


Jag älskar smör. Jösses vad jag älskar smör..



Sen bredde jag på köttfärssåsen, kryddade med Herbamere Örtsalt och la över den rivna osten som fick smälta långsamt...



Avokadodressingen gjorde jag på en perfekt mogen avokado, 2 msk olja och 1 tsk äppelcidervinäger och en nypa Herbamere Örtsalt. Koriander skulle varit en match made in heaven här..... Var är koriandern när man verkligen behöver den?? En kruka på balkongen i sommar med koriander är ett MÅSTE. (påminnelse till mig själv.)


Trevlig kväll!



//Foodielove


Likes

Comments


Ni som läser min blogg kommer tro jag fått någon dille på leverpastej. Att leverpastej är något av en favorit hemma hos oss. Nja... Grejen är den att min svärmor gör ett par gudomligt goda järpar med leverpastej i, och då tänkte jag att det måste ju passa perfekt att ha i köttbullar också! (Och speciellt när vi har ett ordentligt lass med hemmagjord leverpastej i frysen som bara väntar på att inmundigas..)


Och, oh yes!


De är så möra och saftiga! Som köttbullar ska vara!


Hur får man hemmagjorda köttbullar att bli sådär klotrunda egentligen??? Pappa har nämnt kokning innan stekning.... Men som tur är smakar de precis lika bra lite kantiga som runda...


Och för er som känner er extra hushålliga och produktiva idag, här kommer länk på hemmagjord leverpastej:

http://nouw.com/foodielove/hemmagjord-leverpastej-28524586



Saftiga köttbullar med leverpastej

Ingredienser, ca 50 st

600 gram blandfärs

1 dl havregryn

1 dl vatten

2 tsk salt

100 gram leverpastej

1/2 finrivet äpple

1 finriven gullök

1 msk nymalen timjan

Smör till stekning

Blanda ihop vatten, grädde, leverpastej, salt, äpple, lök och timjan. Låt stå ett par minuter. Blanda sen i färsen och rulla till små bollar, stek färdiga i rikligt med smör.



//Foodielove

Likes

Comments


Det låter superenkelt.


Ops. Hungig. Ät!


Men är det så enkelt? Hinner du bli hungrig innan du äter nästa mål?? Alltså på riktigt?

Jag hinner inte bli det nämligen!


Jag har alltid varit en frukostmänniska. Jösses. Jag försökte alltid somna så fort det gick bara för att jag skulle kunna vakna och slänga mig över frukosten....

Men det har ändrats.

Det senaste året. Jag vaknar. Är inte hungrig. Blir inte hungrig. Äter ändå.


Men de senaste veckorna har jag tillämpat ett par gånger i veckan så kallad halvfasta/16:8. Jag äter mellan 18 - 19 på kvällen, sen hoppar jag frukosten (dricker en liten kopp svart kaffe) och äter sen ordentligt vid lunch klockan 12. Det passar mig faktiskt ganska bra! Dock är det så inpräntat att alltid äta 5 mål mat per dag så jag skäms nästan lite över att säga att jag inte äter frukost ibland...


Den största anledningen till att jag gör detta är att jag vill lära mig lyssna på kroppen mer. Att jag äter när jag är hungrig och behöver istället för att jag äter på vana och klockslag.


Jag kommer testa detta ett par veckor till för att sen utvärdera och se om jag kommer fortsätta.



//Foodielove


Likes

Comments


Blev bjuden på panerad fisk i ugn häromdagen. Det var så gott! Och dottern åt med god aptit.

Så målet var att efterlikna den rätten fast såklart en lågkolhydratvariant istället :)



Och det gick galant att byta ut ströbröd mot annat gott. Här är receptet:

Ingredienser

600 gram vit fisk

75 gram smör

2 tsk dijonsenap

1 krm starkt paprikapulver

3 dl kokosflingor

1 dl mandelmjöl

Salt efter smak

Smörj en form och lägg i den tinade fisken, salta fisken. Smält smör i ett vattenbad och blanda i kokosflingor, dijonsenap, mandelmjöl, paprikapulver och en nypa salt. Bred röran över fisken. In i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.


Vi åt med vitkålsmos och massa grönsaker. Dock petade dottern i sig inte alls lika mycket som sist.....



//Foodielove


Likes

Comments


Nu har det varit inskolning för min lilla tös på förskolan i ett par veckor. Det har varit lite gnäll och tårar korta stunder, men det har mest kommit från mamma....

Det känns väldigt roligt att mitt barn är ett dagisbarn numera. Att hon får leka med andra barn några timmar varje dag känns som något som hon kommer uppskatta kollosalt.

Det som har känts mindre bra är den klassiska förskolematen... Barnen verkar leva på snabba kolhydrater. Gröt och sylt till frukost (havregryn, jättebra! men när all annan mat också är kolhydrater så blir det enligt mig alldeles för mycket under en och samma dag...), macka och frukt till mellis, lunchen var inte populär bland barnen (jag förstår inte varför, det var broccolisoppa, jag älskade den!), så då blev det mjukt bröd och frukt igen, och sen mellis för barnen som är kvar efter tre, och då är det frukt igen....

Och sen dricker barnen mjölk till detta... Vilket jag inte tycker, av olika anledningar är något man behöver dricka.

Jag vill helst inte bli en jobbig mamma det första som händer. Så jag har tänkt att med små medel försöka ändra så min dotters kost på förskolan blir liiiite bättre.


Det första jag gjorde var att min dotter får dricka vatten till alla måltider. Det känns som personalen lyssnar på mig, så jag är supernöjd!

Steg nummer två är att försöka fixa ett mer mättande förmiddagsmellis till dottern. Jag har frågat runt lite och det verkar som att de kan börja med att servera fet naturell yoghurt till barnen. Jag håller tummarna!


Bara genom dessa steg så känns det mycket bättre för mig som mamma att lämna på förskolan. Jag älskar kost, näringslära och hälsa. Och jag vill, som 99 % av alla andra föräldrar här i världen ge mitt barn de bästa förutsättningar till att må så bra de bara kan. Och en stor del för mig att göra det är att min dotter får äta mat som gör henne så frisk, glad och stark det bara går.



//Foodielove

Likes

Comments


Snackssugen en lördagskväll??


Detta hälsosamma alternativ till lördagsgodis går på ett ögonblick att slänga ihop!


Receptet står i stort sett i rubriken. Rosta ett par nävar nötter. (Och tro inte att det går att hoppa över detta moment, det är superviktigt!) Smält 90 % choklad (självklart funkar det med annan procenthalt...) Släng i nötterna, blanda ihop tills nötterna är helt täckta och strö sedan ut de på bakplåtspapper. Strö över havssalt och rostad kokos.

Ställ kallt en stund.


Njut! Och tro inte att de kommer finnas kvar av dessa godingar dagen efter. Det är totalt omöjligt. Tro mig.





//Foodielove



Likes

Comments



Dottern älskar min leverpastej!


Hurra. Vad glad jag blir. Att man blir så glad när ens barn äter med god aptit.


Hon har dissat sitt älskade fröknäcke och slickat bort leverpastejen. DET tar jag som gott betyg!


Heja mig!




//Foodielove



Likes

Comments


Det har aldrig någonsin tagit emot så mycket att göra ett rätt i köket som det gjorde att göra detta.


Det tog emot att inhandla levern.

Det tog emot att hålla i förpackningen, att hacka, steka och att mixa innehållet.

Men jag bet ihop och fortsatte med mitt projekt...


Jag. Skulle. Klara. Det.




Och som ni ser på bilden.... Så gjorde jag det!

Det blev en hemmagjord leverpastej.


Varför denna möda för att få till något som inte ser direkt inbjudande ut?

- Att köpa leverpastej på Ica utan att få massa onödig gluten, socker och e- ämnen verkar vara omöjligt.

- Lever är fullspäckade med vitaminer och mineraler, bland annat järn, som är viktigt för en växande ettåring att få i sig.

- Jag vill lära mig tillaga och tycka om flera delar av djuren. Ett helhetstänk för att ta hand om vårt världsarv.

- Det blev gott!


Ja, faktiskt. Det blev gott. Och tur var väl det när jag bemödade mig så för att genomföra detta.



Och för er som tycker att innehållet i glaslådan ser ut att vara något av en delikatess, här kommer receptet.

450 gram kycklinglever

STOR klick smör

1.5 dl grädde

Salt, peppar

1 msk krossad timjan

50 gram smör

Stek levern i en stor klick smör till genomstekt. Salta, peppra och lägg i timjan. Häll på grädde, och puttra ett par minuter. Lägg på det resterande smöret och låt svallna. Mixa allt slätt. Klicka upp i en burk och låt stå kallt.

Tips! Ät på hemmagjort fröknäcke och tomat och ruccola.


Nu ska jag bara få dotterna att älska detta också... Kommer nog bli lagom till den tar slut :)



//Foodielove



Likes

Comments


Tack Willys för ditt grymma ekologiska utbud!


Hittade dessa:




Ekologiska, helt utan salt. Utan socker. Bara rena ingredienser. Bara kryddor. Precis som det ska va!

Tack igen Willys.




//Foodielove

Likes

Comments


Jag har suttit i ett par dagar (några kvartar här och där vill säga....) Och sitter och fnurrar på min mål.

Vad har jag för mål under 2017?


2016 var målet att läsa ut minst en bok i månaden, vilket jag klarade med råge..

Mitt andra mål 2016 var att laga minst en ny maträtt i månaden, vilket jag också klarade med råge..


Och vad säger detta då? JO! Var är mina utmaningar?!? Jag sätter upp mål som jag klarar med hästlängder, jo, jättebra och jag är glad över det. Men jag ska testa och utmana mig! Och det är jag peppad för.


Jag har lagt upp en strukturerad målplan. Med fem olika kategorier och med olika antal punkter på varje kategori.

HÄLSA

FAMILJ/VÄNNER

SPIRITUELLT

ÄVENTYR/UPPLEVELSER

TRÄNING


Ett av mina många mål under 2017 är att lära mig ordentliga benböj, teknikmässigt, och att sen kunna lägga 100 kg på axlarna och göra ett precis lika fint benböj. Jag är taggad. Här ska nötas benböj.



Har du några mål under 2017?


//Foodielove



Likes

Comments