View tracker


Varför äter jag inte sån här mat oftare? Jag har liksom glömt hur gott det kan vara med torsk. Det kan ibland vara tråkigt och torrt eller som idag, tillrätt på rätt sätt, helt fantastiskt!



Min känsla när jag satt och åt detta var: Det här kan jag äta VARJE dag.

Så mer av detta! Mer fisk! Mer krämiga såser! Mer sparris och absolut mer smör!



Stod och smågluttade i mjölkdisken på Ica och ögonen fastnade på Smetana. Smetana?? Läst det någon gång, men trodde ärligt talat det var en ost. Tydligen är det en naturell, krämig och syrad gourmetgrädde (beskrivning från Arla själv) med en fettprocent på 42 %. Perfekt. Den tar vi!

Jag gjorde en kall fisksås på den. Och den blev helt gudomlig!! Jag har nämnt tidigare att alla goda kalla såser behöver majonäs... Men... Inte om man använder Smetana! (Nyförälskad!)



Och till er som gärna vill ha receptet på detta, så kommer det här!


Stekt smörig torskrygg, med vitkålsmos och en kall krämig fisksås

Kall fisksås

2 burkar Smetana

1 finhackad rödlök

Ca 75 gram röd löjrom

1/2 dl hackad dill

Lite salt efter smak

Blanda alla ingredienser, stå kallt till resten är färdigt.


Vitkålsmos

1 litet vitkålshuvud

Salt efter smak

1 stor klick smör

Hacka vitkålen i mindre bitar, koka mjuka (cirka 30 min). Använd stavmixern och mixa till ett mos, tillsätt smör och salt.


Stekt torskrygg

4 portionsstorlekar torskrygg

Smör

Salt efter smak

Saften av 1/2 citron

Smält smöret. Stek torsken ett par minuter på varje sida (två sidor), salta under tiden. Ös med smör på fisken. Pressa över citron. Servera fisk med tillbehör genast. Sitt med familj eller goda vänner och ta del av denna hänförande fiskrätt!


Enjoy!! //Foodielove



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker


Sambon ringde när han var påväg hem från jobbet och undrade vad det blev till middag.

Rödbetssoppa! svarade jag glatt.

Åh, svarade sambon, långt ifrån lika muntert....


Trots besvikelsen av att få komma hem till denna middag, och trots den intensiva suspekta färgen så blev maten en HIT. Sambon älskade soppan!


Vi åt soppan med snabblagade kycklingbiffar. Även recept på detta finns längre ner.


Så här delar jag med mig av receptet. Mat ska vara enkelt. Som detta. Gott och enkelt.



Ingredienser
1 kg rödbetor
1 stor gul lök
1/2 finhackad röd chili
en rejäl nypa salt
1 krm peppar
Saften från 1 lime
1 liter vatten
150 ml kokosgrädde (funkar såklart även med kokosmjölk)

1. Börja med att koka rödbetorna. Lägg betorna med skal på i en stor gryta, koka i cirka 1 timme eller tills betorna är mjuka. Spola i kallt vatten, och gnid av skalet när betorna är kylda. Skär betorna i mindre bitar.


2. Fräs lök och chili i en rejäl klick smör i en gryta. Häll över vätska och låt koka upp. Salta och peppra ordentligt. Lägg i rödbetorna och låt allt bli varmt.


3. Ta av allt från plattan, häll i kokosgrädde och limejuice. Mixa tills len konsistens.


Och här kommer receptet på snabblagade kycklingbiffar

Kycklingbiffar
1/2 dl ostronsås
1 finhackad vitlöksklyfta
500 gram kycklingfärs
4 msk tamari sås, med ingefär- och sesamsmak

1. Gegga ihop alla ingredienser.

2. Forma till små biffar.

3. Stek ett par minuter på varje sida.


Lägg ihop allt på en tallrik. Släng på nåt grönt för ögats skull. Ät!


//Foodielove

Likes

Comments

View tracker


Vissa saker upprör mig mer och vissa saker upprör mig mindre. Helt naturligt.

Att Trump blev president upprör. Men det engagerar mig inte.

Att föräldrar till små barn får tvivelaktiga kostråd upprör. Och engagerar!


Jag och min dotter var på en gruppträff med BVC där en dietist var inbjuden för att prata om "Små barns måltider". Jag var verkligen helt säker på att det var 2016 när jag steg in i rummet, men blev inom kort väldigt osäker...

Dietisten rekommenderade att vi skulle ge våra barn margarin. MARGARIN! Till våra små oskyldiga barn...


Hon menade på att margarin har tillsatt D-vitamin, och det är ett bra sätt att få i sig D - vitamin på...

Nej.

Nej och nej. Det är INTE ett bra sätt att få i sig D - vitamin på. Att vara ute i dagsljus. DET är ett bra sätt. Stor skillnad. (Vi behöver D - vitamintillskott, men då finns det andra hälssamma sätt att få i sig tillräckligt med D-vitamin på.)


Det är upprörarande att det är den informationen som kommer från BVC till småbarnsföräldrar. Trodde att margarindiskussionen började gå mot sitt slut, men tydligen inte. Att margarin som är en kemiskt framställd produkt, som är högt inflammationsökande, och även är förödande för miljön, ska vara något vi ska ge våra barn. Inte någon i världen (inte ens vuxna!) ska behöva äta margarin, Becel, Milda, Flora, Lätta etc.

Det vi behöver är riktig mat! Och speciellt barn. Riktig mat är mat som antingen har växt eller levt.. Genom att äta riktig mat får de bästa möjligheterna i världen att växa upp till att bli så friska de bara går.. Och det vill vi ju!


Nu ska jag meditera.. Sen släpper jag det här och går och lagar mat istället :)


//Foodielove



Likes

Comments


Detta föll mig helt i smaken.

Och sen att det går på några ögonblick att fixa är ett stort plus i kanten!

Det enda som behövs är en mixer, en kvart över och en lagom stor hög med ingredienser!

Om du har dessa tre saker tillgängligt så har du möjligheten att ha en grymt god morotskaka à la Raw Food framför dig inom några ögonblick.



Ingredienser

2 dl valnötter
2 dl mandlar
15 st dadlar
1 dl russin
2 msk kokosolja
2 dl rivna morötter (pressa ut lite av Saften innan du slänger i det med resten)
2 krm vaniljpulver
2 msk kanel
3 tsk malen ingefära
3 krm muskot
en nypa salt

Börja med att mixa valnötterna och mandlarna. Släng sen ner resten av ingredienserna och mixa ihop till en krämig konsistens. (Är smeten för torr, häll på en skvätt vatten.) Platta ut smeten i en smord och bröad springform (TIPS: använd mandelmjöl eller kokosflingor till att bröa med). Ställ kallt.

OBS, min springform är 19 cm i diameter. Ju mindre form, desto högre kaka :)



Jag toppade min morotskaka med ett lager cashewkräm. För cashewkrämen behövs lite mer förberedelser...

Blötlägg 5 dl cashewnötter i 4 timmar(eller över natten). Sila bort vattnet och mixa nötterna till en len konsistens. Mixa även i 6 msk honung, apelsinzest från en apelsin, 3 msk citronsaft, 2 msk kokosolja och en tsk vaniljpulver. Bred ut smeten över morotskakan.

Ställ i frysen. Plocka fram 30 min innan fikadags. Brygg en kopp kaffe. Njut!


//Foodielove

Likes

Comments


Första kalaset för min lilla dotter. Hennes ettårskalas!

Det var så mysigt att fixa till. Jag ser redan fram emot när dotter fyller två nästa år :)


Inget kalas utan tårtor. Och här kommer de:




Alla tre är Raw Food tårtor, utan socker, mjöl eller mjölk produkter. Så naturligt det bara går. Bara frukt och nötter i stort sett.

Sorterna var:

Choklad - och halloncheesecake

Morotskaka

Mango - och citroncheesecake

Alla hade sina egna favoriter, min var definitivt morotskakan! Så recept på den kommer senare i veckan!


Dottern fick en egen liten tårta som hon smaskade i sig :)



En tårta jag kunde ge henne med gott samvete!


Ha det bra!



//Foodielove


Likes

Comments


Förr förstod jag inte hur man kunde välja att vara vegetarian.


Eller ännu värre, hur man kunde välja eller ens fundera över att äta veganskt!


För mig var vegetarisk mat något man åt utan att bli riktigt mätt på. Jag fick alltid känsla att, bjöds det på vegetarisk, japp, då skulle man få gå hungrig....


Kan vara så att man ämnesomsättning har lugnat ner sig lite med åren (kan också ha att göra med att jag "bara" tränar 2-3 pass i veckan numera..) så min kropp klarar sig på vegetarisk nu på ett helt annat sätt än tidigare!


Som idag!

Den här dagen råkade visst bli helt vegansk.


Började dagen med en grön smoothie med basen avokado.. Och sen vid lunch kom denna läckerbit!



Och jag säger bara: YUM!


Det exploderade av smaker i munnen vid varje tugga. Och det är tofu!!! Så ********** gott!!!!


Jag marinerade tofun över natten, i en marinad på finmixad ingefära, koriander, vitvinsvinäger, olivolja och salt. Detta åt jag med ugnsbakad sötpotatis, en stor klick stark ajvar, grönkål, ärtskott och massa olivolja.


Himmelriket.



Min forsatte veganska dag bestod av en eftermiddagskaffe med MASSA vispad kokosgrädde.



Gott.

Och kvällen avslutades med en tomatbaserad linsgryta!


Tack för en dag med fantastiska smaker!


//Foodielove

Likes

Comments


Ibland blir jag lite exalterad när jag lyckas dra ihop något RIKTIGT gott så där på en höft.


Jag tog lite av det vi hade hemma, och så blev det GRYMT.


Jag har fortfarande den goda eftersmaken kvar.... Och sitter och längtar till morgondagens matlåda!



Bilden gör inte riktigt rätten rättvis. Den ser lite väl tråkig ut. Men när man äter den är den allt annat än tråkig...

Vi åt våran med lite Tamari med smak av sesam & ingefära från Renee Voltaire. Passade perfekt till! Har man inte den hemma så skulle jag STARKT rekommendera att slänga i lite ostronsås i woken!


De falska nudlarna är strimlad vitkål! Detta blev en väldigt fettsnål rätt, så jag åt min med en STOR klick smör också :)


En "släng ihop vad du har hemma wok med super falska nudlar"

1/2 finhackad grön chili

1 finhackad röd chili

3 finhackade vitlöksklyftor

2*2 cm stor finhackad ingefärsbit

1/2 strimlad purjolök

700 gram nötfärs

3 morötter, hackad i mindre bitar

1/3 del av ett vitkålshuvud, finstrimlad

1 paket frysta sockerärter

3/4 dl fisksås

Lite salt efter smak och tycker

1 citron

Ev. ostronsås


Fräs på chilin, vitlöken och ingefäran. Släng i purjolöken och fräs på någon minut. Fortsätt sedan med nötfärsen. Finfördela nötfärsen medans den fräser. När nötfärsen strax är färdig så släng i de resterande ingredienserna. När allt är varmt är maten färdig att inmundigas.


//Foodielove


Likes

Comments


Hur nyttig kan man göra en chokladmousse??


En chokladmousse utan grädde, mjölk, socker, choklad.... Och ändå blir det gott!

Självklart inte som en riktig chokladmousse. Det ska jag inte ljuga om att säga. En riktig chokladmousse kan vara helt GUDOMLIG! Men det är också något man inte bör äta varje dag, i alla fall inte för hälsans skull...

Så jag slängde ihop en chokladmousse man kan äta varje dag. Som frukost, mellis, lunch eller middag. Mångfalden är stor!

Och ni kommer aldrig kunna gissa vad jag slängde i......



Historien bakom den "hemliga" ingrediensen ligger i att jag oavsiktligt råkade stänga av vår frys igår. Jag trodde frysen gått sönder, och handlingskraftig som man är började jag tilllaga både det ena och det andra på spisen...


Bland annat fyra påsar broccoli.




Varför inte? tänkte jag och slängde ner två stora nävar med broccoli i mixern.... En avokado, tre dadlar, 3 msk kakao, en skvätt kaffe, en nypa kärlek (salt) och en till två kokosmjölk fick också slängas ner.


Sen mixade jag det tills det stod härliga till. De där små "broccolikornen" var lite knussliga att puréa. Men till slut så!


I och med att kakaon är så kraftig i smaken går det nog att boosta moussen med både det ena eller det andra. Perfekt för att få barn att äta mer grönt! Eller för vuxna också för den delen...


//Foodielove



Likes

Comments


Får det lov att vara en värmande fiskgryta fullproppad med nyttigheter och godheter?


Som också har den perfekta balansen mellan sötma, syra och hetta?


Here it is!



Pumpan ger grytan den där lilla sötman, citronen och vinägern ger syra och hettan kommer från piri pirin. Det är en perfekt kombination!


Bli inte skrämd av den allt för långa ingredienslistan....

Det behövs lite hackning av både det ena och det andra. Men när det är gjort klarar det sig nästan helt själv!!!


Fiskgryta med pumpa

1 finhackad gul lök

2 morötter skivad i slantar

1 zucchini hackad i kuber

1/2 hackad purjolök (valfri del på purjolöken, men glöm inte bort att använda den andra delen..!)

3 finhackade vitlöksklyftor

0,7 liter vatten

1/2 pumpa uppskuren i mindre bitar (butternut, matpumpa eller halloweenpumpa, välj själv!)

1 - 2 piri piri (krossade)

3 msk koncentrerad hummerfond

3 msk tomatpuré

1 skvätt vitvinsvinäger


Saften av en citron

1 förpackning körsbärstomater

1 burk kokosgrädde

500 gram fisk skuren i mindre bitar

Salta efter smak


Fräs på lök, morötter, vitlök, zucchinin och purjolöken. Fyll på med vattnet, hummerfonden, piri pirin, tomatpurén, vitvinsvinägern och pumpan. Låt koka till pumpan mjuknar (beror på hur stora bitar du har).

När pumpan är mjuk, häll i citronsaften, körsbärstomaterna, kokosgrädden och fisken. Låt grytan sjuda ett par minuter tills fisken är färdig.

Klart!


Ät njut och njut av hösten!



//Foodielove

Likes

Comments


Alltså. På riktigt.


Jag kunde inte sluta att äta av denna sallad.


Av en sallad liksom....


Så himla enkel och även mumma för både kropp och själ!


Det var till och med så att jag gick och smygåt ett par ordentliga slevar av salladen lite senare efter middagen....



Mycket kan nog ha att göra med granatäpplet. Det var perfekt. Rött, krispigt, sött och lite surt. Så där som det ska vara. Att även avokadon var perfekt mogen och grönkålen var ekologisk och superfin gjorde salladen superb!


Titta så fin!



Grönkål - och granatäppelsallad

En bunt grovt hackad grönkål

1 granatäpple

1 avokado

Olivolja

Vit balsamvinäger (Eller vanlig balsamvinäger)

Algsalt efter smak (Går ju självklart med vanligt salt också!)

VIKTIGT! Massera grönkålen med olivolja innan du blandar ihop salladen. Ta ett par minuter, bli lite oljig om fingrarna och massera grönkålen omsorgsfullt. Släng på resten av ingredienserna och ringa över den vita balsam vinägern, släng på lite nymalen svartpeppar också om du har det hemma. Det gör underverk!



Resterna kommer bli min frukost imorgon! Med en nyuppskuren avokado och kokoskaffe till det. Det ser jag framemot!


Enjoy!


//Foodielove



Likes

Comments