Header
View tracker

Såklart ska ni få veta lite mer om mig, Emmy och min matlagning. Jag började laga mat ungefär när jag var 8 år gammal. Min första maträtt var resterna från gårdagens tacos måltid med familjen. Jag rörde ihop allt och lade det i pitabröd, det var min grej. Min paradrätt helt enkelt. Idag, tolkar jag tacos på en helt ny nivå. Och det är också min favoriträtt att laga, gärna fisk eller med kyckling.

Jag är 20 år gammal, född och uppvuxen i Skåne tillsammans med min familj och storasyster som också är en utav oss i Foodgeekz. Jag är idag bosatt i Stockholm och jobbar heltid på Sally Voltaire & Systrar. Vid sidan om, när jag inte jobbar där, så arbetar  jag med Foodgeekz och driver sociala medier. Jag försöker framföra vikten av att inte ha pekpinnar eller utstråla negativa vibbar på sociala medier idag, det finns så mycket redan. Som drar ifrån så mycket energi från oss.

Eftersom att Instagram/Snapchat & Facebook är bland de största forum vi har idag, är det också viktigt att via dem kanaler där vi når ut till flest människor, sammansvetsa något riktigt bra som folk kan ha glädje utav. Man ska inte förknippa sociala medier med något dåligt, men tyvärr blir det oftast så. Jag vill bidra med min matlagning i varje fall och ser matbranschen som något jag kommer kunna livnära mig på.

Kombinerat med Evelinas utbildning, min syster, så hoppas vi på att kunna inspirera så många som möjligt till att ta steget mot ett mer kreativt kök. Mitt sinne för estetik är ganska så väldigt, extrem. Och jag har ett enormt driv för att vara kreativ och öppen för att ta mig an nya idéer och bolla dem tillsammans med rätt personer.

Tveka inte på att ta i kontakt med mig om ni känner för att göra detsamma.

Emmy@Foodgeekz.se

Vår Instagram hittar du här: foodgeekzsisters


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Persikoglass med kokosgrädde, honung och vanilj. Bland det enklaste men helt klart också det godaste. Vanlig glass i all ära men denna är så god och enkel. Med dessa fyra ingredienser skapar du magi.

Ingredienser:

Persikor, färsk

Ekologiskt vaniljpulver

Kokosgrädde

Honung

Gör såhär:

Kärna ur persikan, mixa samman detta med kokosgrädden, honungen och vaniljpulvret. Portionerna utifrån hur många ni är som ska äta.

Trevlig kväll!


Likes

Comments

View tracker

En perfekt vegetarisk rätt/tilltugg är denna rödkålssallad som är grymt god till en bit kött eller kyckling. Denna ser rätt komplicerad ut, men med så få ingredienser så blir den inte jättesvår att göra.

Ingredienser:

Rödkål

Olivolja

Citron

Salt

Peppar

Solroskärnor

Fetaost

Gör såhär:

Riv rödkålen, ät den som den är eller tillsammans med något protein. Går bra att ha den som topping på en bakad aubergine eller zucchini dessutom.

Ett supergott glutenfritt alternativ till ris eller pasta. Lycka till :)!


Likes

Comments

Hummus är bland det godaste jag vet. Något som också är så oerhört lätt att slå ihop inför större middagar eller bara en enklare sådan hemma med familjen. Hummus och andra röror är så uppskattat. Det går att variera i massvis med olika smaker och kryddor. En utav våra favoriter är en variant på soltorkadtomat och fetoast.

(Ni ser den till bilden vid vänster.)

Ingredienser:

Förkokta kikärtor

Chili

Citron

Vitlök

Tahini

Olivolja

Salt, peppar

Gör såhär:

Mixa samman kikärtorna med olivolja, 2-3 msk tahini,  1/2 finhackad chili, pressa ytterst lite citron i, krydda med salt/peppar, pressa vitlöksklyftor. Portionerna utifrån hur många ni är som ska äta. Såklart ska man helst känna smaken av vitlök. Därefter, finhacka ner soltorkade tomater (gärna lite av spadet som tomaterna ligger i), avsluta med att smula i fetaost. Blanda runt tills konsistensen känns bra.

Passar perfekt till falafel, kyckling och andra tilltugg. Även till grönsaksstavar om det så önskas.

Lycka till :)!


Likes

Comments

Anledningen till varför denna fliken finns är för att jag (Evelina) läser till Nutrition Coach via Precision Nutrition, och jag vill dela med mig innerligt med mina egna tips och råd, hur jag ser på mat idag och lite varför Foodgeekz kom till.

För mig (mest tidigare) och säkerligen för många så är mat något som vi lätt tar för givet och bara något vi ska "äta" för att fungera(?!) ungefär så.

Mat är mer än så. Det speglar verkligen vem vi är, ofta vart vi kommer ifrån och framför allt speglar det hur vi mår. Och det är en av anledningarna varför jag läser nutrition, varför Foodgeekz finns och varför jag älskar detta.

Det är för vi kan faktiskt påverka hur vi mår med hjälp av kosten. Detta vet säkerligen många av er redan om men tänker man på det?

Hur mycket vitaminer/mineraler vi faktiskt får vi oss idag med hjälp av vanlig kost? Många har ingen aning, jag har ingen aning men jag försöker så gott det bara går, att försöka må bra varje dag, varje timme av min vakna tid.

Jag har under många år haft humörsvängningar, eksem, dålig hy, ofta varit trött, alltid lätt för att bli sjuk (mest förkyld), vinterdepression och allt sånt som är typiska symtom för en dålig kosthållning.

Jag bara bestämde mig, "nu orkar jag inte mer, livet springer ju bara iväg medens jag går runt och begränsar mig hela tiden med något jag kan påverka". Dags att lägga om kosten, livsstilen och inställningen till mat.

Nu lever jag inte efter schema och efter punkt och prickar. Jag äter bra till största delen av min vakna tid och jag ser inte det som ett måste utan en självklarhet.

Men det måste vara "ett måste" först, innan man kan se och känna skillnaden och därefter blir det en självklarhet.

Allt detta är bakgrunden till Foodgeekz och många unga idag lider av allt möjligt pga dålig kost, sömn och inaktivitet. Och det vill vi kunna ändra på. Vi har själva varit där. Det går om man bara vill, och här kommer vi ge er tips, råd och recept på bra mat!


Likes

Comments

Det är lätt att vara hungrig men att snabbt inse att det kanske bara var sötsuget som behöver stillas. Det gör du ypperligt med en sån här glass som också, är väldigt enkelt att trixa ihop genom några färska råvaror, glasspinnar och en frys.

Ingredienser:

Kokosgrädde

Frusna blåbär

Vispgrädde

Ekologiskt vaniljpulver

Kokosyoghurt från Abbot Kinneys, dem hittar du här: http://www.abbotkinneys.com/sv/

Acaipulver

Proteinpulver från Matters, valfritt http://www.matters.se/

Gör såhär:

Mixa kokosgrädden med blåbären, tillsätt en skvätt av vanlig vispgrädde. Några nypor vaniljpulver samt kokosyoghurt från Abbot Kinneys. Tillsätt någon matsked med acaipulver samt proteinpulver av blåbärssmak från Matters. Fyll glassformarna utifrån hur du vill fördela smaken/utseendet. Förvara i frysen helst i ett dygn innan servering.

Lycka till & smaklig måltid,

/ Evelina


Likes

Comments

Lycka för mig är när man får tag på riktigt schyssta ställen som erbjuder perfekta råvaror till ett bra pris. Råvaror som gärna får vara närproducerat och ekologiskt.

Jag traskade förbi Paradiset matmarknad igår kväll för att endast spana in sortimentet och hur stort utbud de faktiskt visade sig ha. Jag kom hem med en kasse fylld av smarriga råvaror rikare. Perfekt till kvällsmat. Korvgryta på närproducerat chorizo och till det kikärtsspaghetti.

Ingredienser:

2 paket Chorizo

1 Zucchini

1 påse Gröna brytbönor

1 pappåse Färsk skogssvamp

3-4 Tomater

2 Vitlöksklyftor

Citron

Salt, peppar

Matlagningsgrädde eko

Vatten

Gör såhär:

Skär upp tomat, svamp och fräs i vitlök samt olivolja. Häll av detta i en större kastrull. Skiva upp korven snyggt och fortsätt stek upp korven i stekpannan med vitlöksfettet. Häll av i kastrullen med tomaten och svampen. Tillsätt 1 1/2 burk krossade tomater, 1 dl vatten samt 1/2 dl matlagningsgrädde. Rör om, salta, peppra, smaka av. Pressa 1 vitlöksklyfta till om det behövs.

Koka upp pastavattnet, salta. Koka pastan i 7-8 minuter, al dente. Rör om i grytan, tillsätt tillslut zucchinin och bönorna. Annars blir dem soggiga och bruna vilket inte är så gott för gommen och fint för ögat.

Psst...Glöm inte att pressa några droppar citron i.

Lycka till och smaklig måltid!

/ Emmy


Likes

Comments

Häromdagen var jag i stan här i Stockholm för att spana lite härliga julklappar i form av kokböcker. Det är ju precis lika viktigt för oss som vill inspirera er, att vi själva blir inspirerade. Dem här tre får gärna ställa sig i hyllan hemma i mitt kök på Kungsholmen:

Likes

Comments

Ett annat riktigt gott frukosttips är den här acaibowlen, som är av en krämigare karaktär. Många kan tycka acai är ganska överskattat och att det smakar precis som en vanlig smoothie. Om vi tänker innehållsmässigt så är acai väldigt näringsrikt med mycket antioxidanter, vilket då i sin tur bidrar med att skydda kroppens celler. Deras halt av bland annat zink, kalcium, kalium och andra ämnen är betydligt högre än dem flesta bären och frukter vi idag äter. Det är väl den största skillnaden. Blandar man en dos acai tillsammans med annan frukt som banan, avocado, mango i en smoothie så får man sig en boost. Och såklart, riktigt gott är det med!

En utav våra acaibowl innehåller:

Blåbärs proteinpulver från Matters , för att beställa deras 100 procentliga ekologiska och naturliga protein så klickar du dig in här: http://www.matters.se/

Kokosgrädde

Acaipulver

Honung

Denna är mer som en yoghurt/glass, eftersom att den inte innehåller någon frukt. Självklart går det att tillsätta vilken frukt du nu tycker är god som banan, mango, andra bär som hallon/blåbär eller varför inte kiwi?


(Källa: http://passionforhalsa.se/superfoods-superfruits/acai)


Likes

Comments

Emmys spirulina bowl med vanilj och avocado är en riktig boost på morgonen. Speciellt nu i dessa bakterietider. Spirulina är en alg, som enligt vår mening inte är jättegod att äta rent men otroligt givande , fint för ögat och gott tillsammans med honung eller någon annan söt smaksättning. I denna bowl hittar du:

1 hel avocado

1 stor näve frusen mango

2 dl kokosmjölk

1/ 2 banan

2 msk spirulina pulver, mitt är köpt från Renée Voltaire

2 msk blomsterhonung

En nypa ekologiskt vaniljpulver

Mixa samman allt i en blender eller med stavmixer, ringla i den goda honungen för mer sötma kontra spirulinapulvret. Toppa med vår hemgjorda granola som du hittar här. Samt något gott "chokladigt", som krossad raw kakao (nibs).

Ha en bra morgon i snökaoset!


Likes

Comments