Header

Chia(choklad)pudding:

Recept för 3 skålar:
3dl Chiafrön
5dl Kokosmjölk, Extra creamy!
4msk Kakao
1tsk Ekologiskt vaniljpulver
2tsk Honung

Topping:
Färska bär
Granola
Kokosflingor

Gör såhär:

Mixa chiafrön med kokosmjölk med en stavmixer. Tillsätt kakao, vaniljpulver och honung. Häll i 3 skålar. Bevara i kylen några timmar innan servering. Toppa med vad du känner för och vad du är sugen på!


Likes

Comments

Rawbollar med kakao och jordnötssmör!

Verkligen supergoda och passar absolut bra till julbordet!

Recept för 40 st:
3dl Hasselnötter
1dl Sötmandlar
400g Dadlar utan kärnor
3msk Kakao
2tsk Ekologiskt vaniljpulver
2skopor av Matter's chokladprotein
1msk Jordnötssmör
1 nypa himalayasalt
Lite vatten

För rullning:
2dl Cashewnötter
2dl Kokosflingor

Gär såhär:

Mixa dadlarna i en matberedare, mixer eller med en stavmixter. Mixa därefter nötterna till ett "mjöl". Blanda alla ingridienser tillsammans. Tillsätt så mycket vatten som behövs för att smeten ska bli lite kladdig men inte för kladdig, för då blir det svårt att rulla bollarna. Mixa cashewnötterna och kokosflingorna för rullning. Gör vilken storlek du än känner för! Godast tycker vi är, "hellre för små än för stora".

Bevara gärna i kylen innan servering!


Likes

Comments

Kosttillskott är något som är en gåta för mänga. Vart ska man börja? Vad ska man ta och inte ta? Vad behöver jag mest utav? Och det finns säkerligen massvis med andra frågor. Det viktigaste vi bör få i oss är våra mineraler och vitaminer, som idag, tyvärr, knappt finns kvar i vår dagliga konsumtion av mat.

Oavsett om vi äter så bra som vi bara kan så får vi inte i oss det tillräckligt. Stora delar av vår befolkning lider idag av någon form av mineral/vitaminbrist. Det kan vara att man sover dåligt, lätt att få huvudvärk, humörsvängningar, dålig hy, mycket mensvärk, koncentrationssvårigheter och massvis med "dagliga" symtom som många har men man vet oftast aldrig riktigt varför.

Ett enkelt tips, ta era vitaminer! Det är en bra början iallafall.

Något som jag dricker ofta är björkaska. 2 gånger om dagen. I ett glas vatten. När jag vaknar, och innan jag går och lägger mig. Det hjälper mig för mina eksem och det är oerhört rikt på mineraler och vitaminer men framförallt det stabiliserar kroppens PH-värde. Man vill ha en kropp som är basisk. Björkaska hjälper dig med detta. Det finns tusen fördelar att vara basisk men bland annat så är din kropp frisk om den är.

Vi utsetts dagligen av utomstående faktorer som påverkar vårt pH-värde därför är det viktigt att hålla det i balans. Vill ni ha mer information googla gärna björkaska. Jag kan sitta här i evigheter och skriva massvis med positiva fördelar som jag själv har märkt. Men kan bara säga att det är ett kosttillskott ni bör prioritera.

Björkaska kan du hitta i vilken hälsokostbutik som helst, på nätet eller i en fysisk affär. Jag kokar egen av pulvret och silar på egenhand. Mest för att det blir betydligt billigare och du får mycket mer av pengarna. Plus det är alltid mysigt att laborera, skämt åsido men det ser ut som ett mini labb när man gör det!

Gör du det också! Låt din kropp få det bästa den kan få.

Du vill ju trots allt må bäst. Eller hur? 


Likes

Comments

Hur smart är det inte att fylla sötsuget med en riktig immun bostare som för övrigt är så sjuhelsikkes gott? Grönkålschips!

Ingredienser:

Grönkål

Olivolja

Citronsaft

Chiliflakes

Havssalt

Gör såhär:

Rensa bort jordigt blast från grönkålen, pressa citron, ringla olivolja och strö lite salt, vänta med resten efter att grönkålen är klar. In i ugnen på 150 grader i 15-20 minuter.

Kriiiisp!


Likes

Comments

Heeeej. Nu ska vi tipsa om en så galet god rätt, nämligen en k ryddig kyckling fajita med grönsaker, ett riktigt gott alternativ till det vanliga tacosbordet. Tillsammans med ett krispigt salladsblad och en smarrig topping som yoghurt eller gafflad avocado med havssalt, chiliflakes och olivolja.

Detta är också perfekt om det blev kyckling över från gårdagens middag tillexempel. Att skiva upp den kyckling som blir över.

Ingredienser:

Kyckling

Paprika

Spiskummin

Chilipulver

Röd och gul paprika

Gör såhär:

Strimla kycklingen i tjocka skivor på längden, hacka upp paprikan och krydda samman allt i stekjärnet rikligt med smör. Stek upp till kycklingen är genomstekt men inte för torr. Pressa på lite lime vid avsmakning.

Gaffla ner avocado med ringlad olivolja, havssalt och chiliflakes. Kan vi bara komma överens om hur sjukt gott detta är och så galet enkelt att ha både som helgrester, enkel vardagsmat eller rester från gårdagen.

Servera med antingen ekologiskt tortillabröd eller på salladsblad.


Likes

Comments

Något som börjar komma fram sakta men säkert i hälsovärlden, om man får kalla det så, är goldenmilk. En varm dryck baserad på mjölk från växtriket tillsammans med gurkmeja. Detta låter säkerligen för många inte särskilt gott. Men det kan jag lova er, det är gott. Det smakar som en chai latte fast bättre!

Jag dricker det gärna på kvällen, varva ner med en goldenmilk är svårslaget.

Ingredienser:

Goldenmilk pasta:

½ dl gurkmeja
1 dl vatten

Goldenmilk:

2 tsk goldenmilkpasta
5dl växtbaserad mjölk (valfri, men jag har kört med mandelmjölk)
1 tsk kokosolja
Lite svartpeppar
Kardemumma
Kanel
Färsk mald ingefära (malen om man vill)
Honung (Inget nödvändigt men jag har haft det)

Gör såhär:
Först gör du pastan. Och det gör du enkelt i en kastrull. Häll i ingridienserna. Värm upp till svag medelhög värme och rör om. Fortsätt rör om tills pastan blir tjock, blir den för tjock så tillsätt mer vatten. Efter tio minuter så häller du över pastan i en skål (går bra att förvara i iskuber i frysen till nästa tillagning). Låt pastan svalna.

Häll upp mjölken i en kastrull. Tillsätt goldenmilk-pastan och kokosoljan. Tillsätt kryddorna efter smak. Värm upp mjölken och rör om. Efter 5 minuter är mjölken redo att servera!

Toppa gärna med lite kanel.


Likes

Comments


En magiskt god vintersoppa! Spenat med vitlök, toppat med bacon och ägg.

Ingridienser:

4 dl frusen bladspenat
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
3 dl vatten
1 msk creme fraiche
1 msk philadelphia

Gör såhär:
Fräs löken och vitlöken tillsammans med olivolja. Tillsätt därefter spenaten. När den blivit mjuk, tillsätt vätskan. Därefter en klick creme fraice och philadelphia. Krydda med salt, peppar, vitpeppar och chiliflakes. Låt soppan koka i 10-15 mintuer! Krydda så mycket du själv vill, viktigt att smaka av efterhand.

Toppa gärna med stekt krispigt bacon och ett kokt ägg!

Verkligen supergott och enkelt recept.

Likes

Comments

Hur många gånger har man hört den frågan? Hur många gånger har du ställt dig själv den frågan? Hur många gånger hade du önskat att du hade svaret på den frågan? Jag har svaret till dig, det finns ingen. Ja du läste rätt, det finns ingen.

Det finns många anledningar till varför du inte ska ta åt dig av samhällets ideal om "hur du ska äta och varför" eller "vilken diet går du på?" . Min största anledning till varför jag vill och lever som jag gör och låter inte mig själv bli påverkad, är för att jag vill må bra, fysiskt och psykiskt.

Alla har olika typer av kroppsbyggnader Vissa är långa, smala, korta och större och allt däremellan. Vissa är mer aktiva ön andra, starkare eller svagare. Vissa har prioriteringar i sin religion eller har en tro om att dom inte kan äta en viss typ av mat. Vissa har en mindre budget än andra och prioriterar inte maten som en investering. Vissa äter vad som helst och struntar i om det är ekologiskt eller inte. Vissa har inte tid eller ork att lägga på vad att laga mat. Ja. ni förstår poängen. Alla har olika förutsättningar, kort och gott.

Det bästa är att se efter vad som passar dig, vad du gillar, vad du hade velat prioritera i din vardag och börja med det.

Låt dig inte bli påverkad av kollegan, grannen, familjemedlemmen, din partner, din idol, sociala medier etc.

Det är lättare sagt än gjort. Men när du väl börjat, kan jag lova dig. Du kommer bli nöjd och du kommer uppnå dina mål och resultat!

Har du frågor, funderingar eller behöver hjälp med att komma igång?

Tveka inte att höra av dig.

Kommentera eller mejla.

Evelina@foodgeekz.se

Vår instagram: Foodgeekzsisters


Likes

Comments

Såklart ska ni få veta lite mer om mig, Emmy och min matlagning. Jag började laga mat ungefär när jag var 8 år gammal. Min första maträtt var resterna från gårdagens tacos måltid med familjen. Jag rörde ihop allt och lade det i pitabröd, det var min grej. Min paradrätt helt enkelt. Idag, tolkar jag tacos på en helt ny nivå. Och det är också min favoriträtt att laga, gärna fisk eller med kyckling.

Jag är 20 år gammal, född och uppvuxen i Skåne tillsammans med min familj och storasyster som också är en utav oss i Foodgeekz. Jag är idag bosatt i Stockholm och jobbar heltid på Sally Voltaire & Systrar. Vid sidan om, när jag inte jobbar där, så arbetar  jag med Foodgeekz och driver sociala medier. Jag försöker framföra vikten av att inte ha pekpinnar eller utstråla negativa vibbar på sociala medier idag, det finns så mycket redan. Som drar ifrån så mycket energi från oss.

Eftersom att Instagram/Snapchat & Facebook är bland de största forum vi har idag, är det också viktigt att via dem kanaler där vi når ut till flest människor, sammansvetsa något riktigt bra som folk kan ha glädje utav. Man ska inte förknippa sociala medier med något dåligt, men tyvärr blir det oftast så. Jag vill bidra med min matlagning i varje fall och ser matbranschen som något jag kommer kunna livnära mig på.

Kombinerat med Evelinas utbildning, min syster, så hoppas vi på att kunna inspirera så många som möjligt till att ta steget mot ett mer kreativt kök. Mitt sinne för estetik är ganska så väldigt, extrem. Och jag har ett enormt driv för att vara kreativ och öppen för att ta mig an nya idéer och bolla dem tillsammans med rätt personer.

Tveka inte på att ta i kontakt med mig om ni känner för att göra detsamma.

Emmy@Foodgeekz.se

Vår Instagram hittar du här: foodgeekzsisters


Likes

Comments

Persikoglass med kokosgrädde, honung och vanilj. Bland det enklaste men helt klart också det godaste. Vanlig glass i all ära men denna är så god och enkel. Med dessa fyra ingredienser skapar du magi.

Ingredienser:

Persikor, färsk

Ekologiskt vaniljpulver

Kokosgrädde

Honung

Gör såhär:

Kärna ur persikan, mixa samman detta med kokosgrädden, honungen och vaniljpulvret. Portionerna utifrån hur många ni är som ska äta.

Trevlig kväll!


Likes

Comments