View tracker

Som ni vet så är jag helt frälst i grönkål, i alla dess former! Därav testade jag att göra grönkålspaj igår med ett recept inspirerat av Arla. Jag lade till soltorkade tomater och bytte ut hälften av färskosten till keso vilket blev en fantastiskt god kombination.

Grönkål är en grönsak som innehåller en hel del vitamin C och järn vilket alltid är bra att se till att få i sig tillräckligt utav. En paj fylld med näring helt enkelt!🍀

GRÖNKÅLSPAJ (glutenfri)

Pajbotten:
125 g smör
3 dl mandelmjöl
1 1/2 dl rismjöl/bovetemjöl
2 tsk vatten
1 tsk salt

Fyllning:
350 g fryst grönkål
150 g Arla färskost
100 g keso
2 ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2/3 av en liten burk soltorkade tomater (140g)

Till servering:
Färsk grönkål & granatäpplekärnor🍎
Eventuellt en kall sås på matyoghurt, lite olivolja, salt och peppar.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop ingredienserna i en matberedare till en deg. Har du ingen matberedare går det också bra att smälta smöret och röra ihop för hand.
2. Tryck ut i en rund pajform och nagga degen. Var noga med att den får stå kallt i minst 30 min innan förgräddning.
3. Förgrädda pajen i 8-10 min. Dela de soltorkade tomaterna i lagom stora bitar.
4. Rör ihop fyllningen (alla ingredienser förutom de soltorkade tomaterna)
5. När förgräddningen är klar sprid ut de soltorkade tomaterna på botten av pajformen och häll sedan fyllningen över. Grädda 25- 30 min till.

Toppa med grönkål och granatäpplekärnor, smaklig spis!
. . .


. . .

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

GREASY SPOON

Greasy Spoon, ett superhärligt ställe med internationell touch. Personalen pratar engelska och menyn är absolut inte tagen från ett svenskt skafferi. För de som gillar en mer matig frunch eller brunch är det här, det perfekta haket. Jag lutade mig dock på det mest frukostinspirerade som fanns och smakade helt fantastiskt.
God chiapudding på kokosmjölk och vaniljessens toppad med grekisk yoghurt, honung och bär, avokadotoast med pocherat ägg och picklad rödlök...mums.
. . .

CAFE SATURNUS

Café Saturnus, här hängde jag en del i gymnasiet när vi besökte Stockholm på helgerna då och då. Så mysigt café kända för sina stora bullar (även om de var slut när vi kom). Jag var tvungen att ta något lite matigare så det blev en macka med ost, proppad med grönsaker - perfekt. Smakade såklart på Erikas goda brownie med salta mandlar och kondenserad mjölk. Den var kort och gott, för god.
🌟Guldstjärna för krämig cappuccino och lugn atmosfär.

. . .

POM & FLORA
Odengatan 39

FRUNCHDEJT med Moa hals! @halsen på instagram som fyller sitt konto med bland annat just frukostar, kolla in där! En riktig långfrukost, typ 3h...känns som det kan bli några fler sånna i vår! 😉

Pom & Flora, detta välbesökta café på söder som är känt för sina magiska frukostbowls har nu öppnat på Odengatan 39 i Vasastan. Stället är mycket större än på söder och den trevliga personalen sköter verkligen bordsplaceringen exemplariskt, för trots storleken på lokalen var det kö.
Det beställdes "Banana Split" - Banan med chokladgranola, kokos, lönnsirap och jordnötssmör. En avokadotoast med ägg till stod man sig ett tag. Lika gott som jag hoppats på!

. . .

FÖRSTA ADVENTSMYS med hembakade lussekatter, åt mig igenom den här mysiga helgen kan man säga haha!

Puss

. . .


Likes

Comments

View tracker

SHARONFRUKT
- Frukten som livar upp vilken frukostskål som helst, passa på att frossa medan de finns!


GRANATÄPPLESALLAD MED LAX
- Älskar de saftiga små kärnorna, både i mat och på yoghurten!🍎🍎

Ugnsbakad Lax
Quinoa
Fetaost
Pekannötter (rostade i torr panna, ännu godare)
Grönkålschips
Granatäpplekärnor

Servera med lite matyoghurt eller kvarg.

- Ugnsbakad lax: Lägg laxfilén i en ugnsform, strö salt och citronpeppar på och låt gå i lugnen 10-12min eller till du ser de vita proteinet sippra ut från fisken, då är den perfekt. (Det är oftast odlad lax när vi köper i butik och då är det ingen fara om kärnan är något rå).


KRYDDAT KAFFE
Har ni testat att krydda ert kaffe någon gång? Kanel, kardemumma, ingefära aa det går att variera i mängder. Jag älskar kombon kanel och lite kardemumma och det enda som behöver göras är att pudra lite längst ner i filtret innan du häller på det vanliga kaffepulvret. Mängden varierar såklart beroende på hur många koppar du gör och hur starkt du vill ha, men cirka 1/2 tsk kryddor för en hel bryggkanna kaffe skulle jag säga är lagom!☕


SKUMMAD MJÖLK TILL MORGONGRÖTEN


GRÖNKÅL I ALLA DESS FORMER!
Grönkålschips:
1. Sätt ugnen på 200grader.
2. Dra loss små blad från stjälken och skölj av.
3. Massera eller pensla med lite kokosolja. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt.
4. Låt gå i ugnen 10-15 min, kolla av efter 10min och se om de behöver få mer krisp eller ej!
🍀

. . .

Likes

Comments

Helgens SNAPSHOTS!

En supermysig helg trots en hel del jobb. I lördags var det tjejmiddag och som en liten tradition brukar vi ha ett tema för kvällen vilket denna gång var "EN MEXIKANSK AFTON MED FILOSOFISKA FRÅGOR"💃. Så ja, precis som det låter... Vi åt tex mex, lyssnade på mexikanskt inspirerad musik och Hanna som var värden för kvällen hade förberett små lappar med filosofiska frågor och jösses vad det finns mycket filosofiskt att prata om🙌 "Finns det någon Gud? Vad är ett hem? Vad är vänskap? Vad betyder, jag älskar dig?"
Det blev en sen kväll.

. . .

För övrigt i veckan är det fullt upp. Kom precis hem från ett första pass på gymmet sedan förkylningen och förutom träning så ska en hel del annat hinnas med i skolan de kommande dagarna, redovisningar, tentaplugga och coachingsamtal. Däremellan städa, julpynta och packa inför långhelg hos min pojkis där julklappsletning, frukostdejter och avkoppling väntar, längtar redan! 🙏

PUSS

. . .

Likes

Comments

Någon mer än jag som längtar efter julen nu?🎄

Ser så fram emot att få börja julpynta och baka med julkryddor. Snön har dock försvunnit totalt från Göteborgs gator och torg men hoppas på att kylan kommer tillbaka och att snön faller igen strax innan jul, det hör liksom till.

Skönt med helg, en dag med plugg framför mig och en hel del jobb i helgen men har mysigheter inplanerat där emellan så det känns ändå härligt.

Är ni lediga och sugna på en mysig fika är det här receptet som jag gjorde för att lyxa till det i veckan huuur underbart som helst! Pepparkakskladdkaka - kärlek på ett fat!❤

Du behöver:

10 urkärnade färska dadlar
1 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
2 msk pepparkakskrydda
1 msk kanel
1 krm kardemumma
1 nypa salt
3 ägg
1/2 dl smält kokosolja

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med lite kokosolja.
2. Mixa dadlar och kokos i en matberedare. Häll i mandelmjöl och mixa igen.
3. Blanda i pepparkakskrydda, kanel, kardemumma och salt mixa lätt och tillsätt sedan ägg och kokosolja.
4. Mixa till en jämn smet och häll i formen. Grädda i ugnen 10-12 minuter (den ska vara kladdig när du tar ut den) och låt stå kallt i minst en timma innan servering.

Tillbehör: Jag gjorde en yoghurtsås till som blev supergod tillsammans med tinade lingon!
2 dl naturell yoghurt
1 tsk agavesyrup
En uns vaniljpulver och lite kanel 👌

Ni MÅSTE pröva, smakar som pepparkaksdeg...mums!

. . .

Likes

Comments

HÄLSOMAT I DESS ENKLASTE FORM

Indiskt, älskar indiskt och älskar grytor. Här kommer en enkel och väldigt snabb kombo som dessutom går utmärkt att frysa in!

Du behöver:

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2- 1 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
1/2 tsk gurkmeja
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
Salt
Lime

1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin, gurkmeja och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt koka lugnt under lock i 25-30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.

Servera med råris, matyoghurt, färsk koriander och gärna naanbröd.

. . .

. . .

Likes

Comments

Börjar dagen med HIRSGRÖT!
Lent, gott och framförallt mättande. Den kokas precis som vanlig gröt:

2 dl vatten och lite salt
1 dl hirsflingor

Koka upp vattnet först. Häll i flingorna och låt koka på mellanvärme under omrörning.
Toppa med: Blåbär, vinbär, finhackad dadel, kakaonibs, kanel och mjölk. Mums!

. . .


Helgen swischade förbi! Bio, jobb, inflyttningsfest och ost & kexmys var delar av den. Ny vecka och nya tag. Solen lyser här i Göteborg och det är frostigt och kallt ute, älskar!

Jag har några superhärliga dagar framför mig, bland annat åker jag hem till landet i helgen som innebär familjemys, tjejmiddag, dop för mitt kusinbarn och löjrommens dag på söndag.💛

Nu en sväng på stan, träning och plugg!

PUSS

. . .

Likes

Comments

Om ni inte hunnit styra upp söndagsmiddagen ännu kommer ett underbart gott tips här, FISH TACO IT IS!

FISH TACOS med syrlig kålsallad, guacamole och koriander!

Syrlig kålsallad:
1/4 (knappt) vitkålshuvud
1 röd chili
1 liten hel färsk lök/ett knippe salladslök
1 lime, saft och zest
1 knippe koriander
1 klyfta vitlök, riven
3 msk rapsolja
salt och peppar

1. Strimla kålen, kärna ur chilin och skiva den tunt.
2. Skiva löken, även den gröna blasten.
3. Lägg alla grönsakerna i en bunke och tillsätt limesaft, zest, vitlök, olja och koriander. Smaka av med salt och peppar.

Guacamole:
2 avokado
1 liten tomat
1 klyfta vitlök, riven
1/2 lime, saft
salt

1. Kärna ur och skala avokadon. Mosa med gaffel i en skål.
2. Kärna ur tomaten och hacka
3. Blanda med avokado, vitlök och lime. Smaka av med salt.

Panerad torsk:

400 g färsk torsk
3 msk mjöl
2 ägg
2-3 dl pankoströbröd
salt
Neutral olja till stekning

1. Skär torsken i kuber. Salta och vänd sedan i mjöl.
2. Vispa upp äggen och vändfiskbitar i äggsmeten och till sist i panko.
3. Stek i olija till gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera genast!

Till servering:
Kålsallad, guacamole, små tortillabröd & koriander🍀

Min pojkväns egen tomatsalsa på mogna tomater, finhackad rödlök, koriander, lite vitlök, olivolja salt och peppar.

. . .

Likes

Comments

Kära kaffe- och chokladälskare, ni MÅSTE testa dessa underbara raw balls. Perfekta till helgen!
Tidigare när jag gjort dadelbollar med kaffesmak har jag använt espresso, men i dessa är det snabbkaffepulver och jösses, vilken smak!

Du behöver:
2 dl pumpakärnor/mandlar
1/2 dl riven kokos
7 st urkärnade färska dadlar
1/2 dl kakao
1 msk agave syrup
1 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk vatten
2 krm salt

1. Jag mixade allt samtidigt i min matberedare för att behålla lite tuggmotstånd i pumpkärnorna. Önskar man mindre tuggiga bollar, mixa först fröna till ett frömjöl och tillsätt sedan resten av ingredienserna!
2. Forma till bollar och rulla i kokos, låt stå i kylen någon timme så kommer smakerna fram bättre!

Smakar mycket kaffe, så ta lite mindre om ni vill ha mindre kaffesmak!
. . .

Nu, dags för en krispig promenad i kyligt men soligt väder innan dagens föreläsning i eftermiddag. 
Hoppas ni har en fin dag! 

Likes

Comments

Redan november, tiden går så fort!

Vad har ni planerat? Själv har jag tänkt tjuvstarta julmyset, dricka äkta varm choklad, börja inhandlingen av julklappar, ta promenader i dagsljus, ta fram stora vinterjackan och tända ännu mer ljus. Men framförallt få till min vardag bättre än i oktober. Förhoppningsvis blir nya kursen som börjar idag något lugnare så att träning och matlagning kan prioriteras. Mys!

Hurrni, BOKTIPS här nedan! 👇

VEGOFEST
Helt frälst i denna fina bok!

Jag som älskar att lyxa till det i vardagen kan nog inte hitta bättre inspiration. Dessutom helt vegetarisk! Älskar vegetarisk mat även om jag inte är vegetarian. Känner inte att jag måste sätta en stämpel på vad jag äter och inte. Känner jag för att äta kött kan jag absolut göra det, så länge det är av god kvalité kan en rätt med kött vara toppen. Däremot tycker jag inte att man inte behöver tänka att den animaliska proteinkällan behöver stå i centrum alltid utan att så mycket annat kan få ta plats. Har man tänkt göra en kycklinggryta och inser att man inte hade så mycket kyckling som det ska vara i grytan, skippa då inte att göra rätten utan fyll ut med annat grönt!!

Funderar du över om du får i dig tillräckligt med protein genom vegetarisk kost? Proteinbrist är inte extremt ovanligt i västvärlden. Så länge man tänker på proteinkomplettering, alltså baljväxter kombinerat med spannmål = en fullvärdig proteinkälla, är det ingen fara. Och äter ni ost och andra mjölkprodukter är det en helt perfekt proteinkälla (veganer bör vara mer uppmärksamma så man inte går miste om fullvärdigt protein).

"PIZZA MED AVOKADOSALSA, GRANATÄPPLE OCH PADRONES"

"GRILLAT BRÖD MED HONUNGSROSTAD SÖTPOTATIS, FETAOST, KORIANDER OCH PIRI PIRI"

Bara några av alla inspirerande recept denna bok erbjuder! 🙏

Rågbröd, färskost, sharonfrukt & fetaost, mums!

. . .

Likes

Comments

Min Instagram!@foodformoood