Header

Trötta efter en aktiv helg? Här kommer den perfekta smoothien för att piggna till!

"Pick me up"

1/3 pkt frusen mango (ca 2 dl)
1 liten banan eller 1/2 stor
2 dl havremjölk
1 1/2 msk rå kakao
1 msk mandel- eller jordnötssmör (ej nödvändigt)
1 tsk frystorkat kaffe
1 krm vaniljpulver

MIIIXA och toppa med hampafrö! 👌

. . .

Likes

Comments

Det finns olika typer av socker. Människan vill gärna kategorisera saker och ting för att kunna avgöra vad som är rätt och fel, bra och dåligt osv. Socker är troligtvis en av de saker som vi känner som störst ambivalens inför, vill ha...men nej det är inte bra, äsch jag tar en... oj råkade äta lite för mycket...nu måste jag hålla igen.. Tankar som känns igen? Kanske är vårt beteende kring socker ett av de fenomen som skapar mest skuld och frustation.

Så är här det. Socker omvandlas till glukos i kroppen, vilket både vår hjärna och nervsystem är beroende av. Det är dock att föredra glukos från näringsberikad mat och inte tillsatt socker. Behövs inte energin lagras den som fett i kroppen och används när den behövs bättre. Något som är ganska fantastiskt egentligen, men att energin sparas är troligtvis anledningen till att vi inte vet hur vi ska tackla något som smakar så gott.

Vad jag vill komma till här är inte att vi ska äta mer eller mindre socker, utan jag vill att vi ska fundera kring vår relation till sockret. Varför sätter vi upp förbud, kanske tror vi att det blir lättare att hålla oss ifrån det då? Min erfarenhet är tvärt om. Varje gång jag förbjudit mig något, skapar det ett ännu större habegär och därav försöker jag tänka:

# Jag frågar mig själv om det är just något sött jag är sugen på eller om det egentligen bara är hunger? - Tar då ett mellanmål. Jag vill ge min kropp den bästa energin först och främst.

# Jag försöker se till att det finns bättre godisalternativ hemma som mörk mörk choklad, rawballs osv, givetvis är en raw ball sötad med dadlar - också socker men då man också får i sig nötter och annat blir man nöjd på mindre, det är naturligt och flera andra näringsämnen kommer dessutom på köpet. "The second meal effect" - genom att äta mat som påverkar blodsockret så lite som möjligt gör man ofta ett bättre val vid nästa mål.

# Planerar mina måltider, regelbundenhet är A och O.

# Men, framför allt. Jag låser mig inte vid vissa dagar - "Godis endast tillåtet fre, lör" osv. Det fungerar inte för mig utan är jag sugen på fika eller godis en onsdag är det den dagen jag njuter av det som mest. Varför då vänta till fredag för att det är just "fredag"? Enligt mig resulterar det endast i att man äter en större mängd för att det är tillåtet just den dagen och morgondagen är "förbjuden".

# Glöm inte heller att unna dig, det är livskvalitet. Genom att kontrollera vad vi äter i viss mån kan vara bra för hälsan, men går det till överdrift tar kontrollbehovet över och frågan är var då livskvaliteten tar vägen? Balansen är svår, låt det ta tid att finna den, men att finna matglädje är en viktig del och konsten att njuta av det man äter. Trots allt, mat och även socker är en del av livets goda.

Avslutningsvis,
"Care but not too much"


"Socker igår, bättre socker idag👌" #balans

. . .

Likes

Comments

"Godkväll finisar! 🌚 Min instagram under 2017 kommer att förändras något. Om ni varit inne på min blogg och läst under "Om Matilda" så vet ni att jag har en bakgrund med ätstörningar. Min ambition är att kunna inspirera och hjälpa tjejer/killar med en ätstörning eller som har funderingar kring sin relation till mat, vilket är anledningen till att jag utbildar mig till hälsovetare.

Jag jobbar aktivt med det här idag genom föreningen "Frisk & Fri" där jag är mentor för drabbade och håller stödgrupper. Poängen här är att ni kommer få se mer av vad jag gör i min vardag, jag vill visa en sund balans som inte blir för extrem åt något håll, där "allt eller inget" inte existerar. Detta tillsammans med massor av fortsatt matinspiration kommer att bli mitt 2017.
Inboxa eller maila gärna mig om ni har funderingar, kanske över din inställning till mat eller hälsa". matilda.foodformoood.se 💌
Puss

Likes

Comments

Champagne lunch på @cremestockholm



Nyårsmiddag hos dessa fina!

Magisk skaldjurssoppa
&
Lammytterfilé, jordärtskockspuré med sås på skyn från köttet👌

Vit chokladtryffel med apelsin och saffran, serverad med brynt smör. Bland den godaste desserten jag ätit!
Älskar sättet den serverades på, ett fat, fyra gafflar och var sin tryffel - mums!

. . .

Likes

Comments

Måndagsmorgon på @bromskarlaplan, den perfekta starten på en ny dag och ett nytt år.
Förändring sker inte över en natt. Låt förändringar ni vill ska ske under 2017 få ta sin tid. Detta är vad jag ska försöka göra mer/mindre av under det kommande året.

🌟Yoga hemifrån. 

🌟Planera in saker att se fram emot, hur härligt är det inte att längta?

🌟 Förändra min träning så att den blir rolig igen, en kurs i tennis och ta upp löpningen.

🌟Mer frisk luft, ta vara på dagsljuset.

🌟 Ge fler komplimanger, inte alltid man säger det man tänker.

🌟Våga krisa. Att krisa i livet är om något personutvecklande.

🌟Mitt mål är att låta "self two" agera mer fritt under 2017 - våga mer, vad kan hända?Inom coachingen säger man att vi har en "self one" och "self two" inom oss. "Self one" instruerar och "self two" agerar och problemet är att vi ofta låter sen skyddande "self one" handikappa oss eftersom den vill se till att vi inte misslyckas. 

Puss

. . .

Likes

Comments

"BLUE CHEESE & GRAPES!"

100 g ädelost
50 g philadelphiaost
1 stor klase vindruvor utan kärnor
1-2 dl rostade frön, tex solrosfrön

1. Mosa ädelosten med en gaffel i en bunke, tillsätt philadelphiaost.
2. Ta en vindruva och forma ostsmeten runt om och låt stelna i kylen nån timma.
3. Rosta frön i en panna på medelvärme med lite salt och rulla bollarna i fröblandningen innan servering.

👌

"SMÖRDEGSPUFFAR MED LAXRÖRA"

1 rulle smördeg ca 250 g
1 äggula

Laxröra:

100 g varmrökt lax
100 g kallrökt lax
50 g färskost
1/2 dl créme fraiche
1/2 msk grovmalen senap
1/2 msk finhackad gräslök
1/2 msk finhackad dill
1/2 msk finrivet pepparrot
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar

Dillvippor till garnering!

1. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen och ta ut rundlar med exempelvis ett litet glas. Lägg ut på en på blå klädd med bakplåtspapper.
2. Grädda i ca 10-12 mindre tills de blivit "puffiga", fått fin färg och är genomgräddade. Ställ för att svalna.

3. Pilla loss den varmröks laxen från skinner och mosa den med gaffel i en bunke. Grovhacka sedan den kallröta laxen.
4. Tillsätt färskost, créme fraîche, senap, riven pepparrot och de finhackade örterna. Pressa ner saften av citronen. Smaka av med salt och nymald peppar.
5. Lägg en sked röra på smördegspuffarna, garnera med en dillvipps och servera direkt!

Den perfekta aptitretaren tillsammans med ett glas bubblande!


"LÖJROMSCHIPS!"

Kanske det allra enklaste tilltugget?
Chips, smetana, finhackad rödlök och löjrom. MUMS!
Jag hade lantchips med parmesansmak, funkar också med salta eller med tryffel!

"LAX- OCH WASABI ROLLS"
200 g kallrökt lax
1 1/2 msk wasabi
100 g philadelphiaost

1. Blanda färskost och wasabi i en bunke.
2. Bred ut en bit plastfolié på en skärbräda, lägg en skiva lax på och smeta ut röran, max 1/2cm tjockt.
3. Rulla sedan ihop laxskivan på längden med plastfolie runt och gör sedan likadant med nästa skiva lax.
4. Låt ligga några timmar i frysen så röran sätter sig, ta sedan fram och skiva sedan upp rullarna i 1-2 cm tjocka skivor.

. . .

Likes

Comments

Är ni som jag sugna på något annat än julmat nu i mellandagarna, kanske något fräschare, lättare eller iallafall lite andra smaker? Igår kväll testade jag och Andreas en marockansk gryta och shit vad god den var!

Det här med grytor - i den svenska matkulturen står ofta det animaliska proteinet i centrum "kött, sås och potatis" med grönsaker på sidan, medan i andra kulturer spelar grönsakerna ofta en större roll. Vi borde lära oss av andra kulturer, testa nya kryddkombinationer och fyll ut grytor med grönsaker! Om vi vill göra en kycklinggryta och inser att det bara finns en kycklingfilé kvar, byt INTE rätt utan fyll ut den med grönt!!

De senaste åren har min inställning till vegetarisk kost förändrats helt och även om jag inte endast äter vegetariskt så är jag väldigt medveten om att inte sätta ett animaliskt protein i centrum vid varje måltid. Min tonårshets kring proteinrika middagar är som bortblåst och inte minst har jag en förståelse för hur man kan ta sitt ansvar för hållbar utveckling genom att tänka lite extra på hur jag lagar mat. Vi behöver inte rent protein vi behöver en kombination av aminosyror - med andra ord, kombinerar vi måltiden rätt får vi i oss tillräckligt. Ett tips är proteinkomplettering som jag nämnt innan, baljväxter ihop med spannmål = ett fullvärdigt protein. Tex, Linsbiffar och ris.

Hur som - denna måltid är inte vegetarisk, det är gryta på vit fisk där grönsakerna också får stå i centrum, detta är mitt "clean eating".

MAROCKANSK FISKGRYTA
4 port:

600 g vit fisk (vi tog torsk)
persilja
15 st gröna oliver (välj utan kärnor)
0,5 msk fiskfond
1 dl vatten
1 burk passerade tomater
persilja till garnering
1 zucchini
1 aubergine
2 st gullökar
2 msk olivolja

Marinad:
1/2 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
1/2 citron, saft och rivet skal
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
0,5 tsk chilipulver

Servera med couscous🍴

1. Skär fisken i stora bitar. Blanda olivolja, salt, kryddor, citron i en skål. Vänd fiskbitarna i kryddblandningen så att de blir kryddade på alla sidor. Låt skålen stå medan du tillagar såsen.

2. Skala och hacka löken. Skär auberginen och zucchinin i tärningar. Hetta upp lite olja i t ex en stor stekpanna och fräs löken mjuk utan att det blir brun. Tillsätt auberginen och zucchinin, salta en aning och stek tills de blir mjuka och fått en aning färg, cirka 15-20 minuter.

3. Tillsätt passerade tomater, fond, vatten och oliver och låt koka 5-10 minuter. Lägg försiktigt ner fiskbitarna och marinad som runnit av. Sjud under lock på svag värme 7 minuter. Smaka av och garnera gärna med persilja. Servera med couscous, bulgur eller lantbröd. Smaklig spis!

. . .

Likes

Comments


För mig har december varit hektiskt, både i skolan och med annat som ska hinnas med och som pricken över i, ingen motivation att gå till gymmet. Jag gissar att jag inte är ensam om den här känslan, motivationen finns helt enkelt inte där, och vet ni - det är okej. Man måste inte, man måste faktiskt ingenting här i livet.
När dessa svackor kommer brukar jag försöka acceptera känslan och låta mig själv vila och fokusera lite extra på vardagsmotionen istället. Skippa spårvagnen och promenera, gå en sväng utomhus för att få luft. Motivationen går i cykler och så måste det få vara, den kommer tillbaks.

Var inte så hård mot dig själv. Släpp förbud och måsten och njut av livets godbitar.
Puss


. . .

Likes

Comments

OVERNIGHT OATS MED SAFFRAN!

2 port:

2 dl havregryn
1,5 dl osötad mandel- eller havremjölk
1 dl turkisk yoghurt
1 msk chiafrön
1 msk agavesirap
0,5 tsk gurkmeja
0,25 g saffran

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå över natten.
Ät med granola och hallon, också god att toppa med mjölk!

SAFFFRANSMÜSLI

Smoothie på grönkål, spenat, avokado, banan, ingefära, lime, havremjölk och lite yoghurt.

Saffransmüsli med mild kvarg och granatäpple, här kommer receptet:

0,5 dl chiafrön
1 dl hampafrön
4 dl havregryn
1 dl riven kokos/ kokoschips
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hackade mandlar
2 msk kokosolja
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk agavesirap
0,5 g saffran (1 påse)
2krm kanel
1 krm salt
1 dl gojibär

1. Sätt ugnen på 175 garder. Smält kokosolja, agavesirap, äppeljuice och kryddor i en kastrull.

2. Blanda alla torra ingredienser utom gojibären och ringla över vätskan.

3. Blanda väl och bred sedan ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

4. Rosta i ugnen i 20-25min (se så det inte bränner).

5. När den svalnat, tillsätt gojibär!

Toppa frukostskålen och njuuuut!

. . .

Likes

Comments

Har ni testat golden milk? Perfekt till frukosten eller kanske ett bra sätt att dricka mindre kaffe om man önskar att dra ner på sitt koffein intag!

2 glas:

3 dl havremjölk
1 dl krämig kokosmjölk (tetrapack)
1 msk kokosolja
1 msk (knappt) agavesirap eller honung
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
En nypa flingsalt ​

Blanda ingredienserna i en kastrull och värm upp på låg värme. Skumma eventuellt lite havremjölk vid sidan om för fluffig topping, servera i två glas och pudra med extra gurkmeja 👌

Visste ni att gurkmeja innehåller mycket antioxidanter och man tror också att det verkar skyddande i immunförsvaret, så boosta gurkmeja! 🌟

. . .

Likes

Comments

Min Instagram!@foodformoood