Header

Bokade av mitt pass i onsdags, valde att gå ut för att andas och få mer tid till tentaplugg. Våga prioritera om🙏🏻. Alla avbokar pass, alla slappar i soffan, alla väljer att äta skräp eller socker emellanåt och det är okej. Att våga prioritera om betyder inte att något går förlorat, är förstört eller försent. Det är fredag och låt dig få njuta av kvällen oavsett fredagsfys. Hitta ett sätt att leva på som känns lagom och som du trivs med, för då orkar man hålla i. Gör inte saker för att de i din omgivning eller samhället tycker du borde, utan gör dem för dig själv. Ibland är det fredagsfys följt av fredagsmys och ibland är det mys utan fys och det är okej.

Missförstå mig rätt, ibland måste man också ta sig i kragen för att få till träningen och jag förespråkar motion och träning, men tycker inte det ska vara ett tvång som man själv inte trivs med utan genomför för att passa in eller för att det ser bra ut. Det håller inte i längden, man måste hitta ett sätt att vara aktiv på som är kopplat till glädje. För faktum är att aktiva bör vi vara och #fredagsfys kopplat till #fredagsmys är superhärligt och något som ska inspirera oss till att röra på oss. Jag älskar när man fått trötta ut sig veta att man har en riktig myskväll framför sig, och så länge det är kopplat till något härligt är det bara positivt, men låt dig inte känna dig sämre de dagar du inte fått till träningen bara för att du borde, brukar eller "alla andra" har fått den gjord. Jämför dig inte med andra, du vet ingenting om hur andra lever, de finns de som tränar var och varannan dag men sitter stilla så fort de får en chans, men det ser bra ut eftersom statistiken på gymmet är perfekt...

Man måste utgå från sig själv och sakta men säkert kommer insikten om varför man själv vill röra på sig och finner man den, är man på god väg att hitta något som är hållbart, rörelse ska vara kopplat till glädje, ingenting man gör för att kompensera upp en myskväll.

Ha ett fint fredagsmys fina ni! <3


. . .

Likes

Comments

Att äta bra, behöver inte vara tråkigt eller hur? Här kommer en superfrukost med min egen choklad- och kokosgranola, magii i en skål!

CHOKLAD- OCH KOKOSGRANOLA!

3 dl havregryn
2 dl boveteflingor
2 dl pekannötter
1 1/2 kokosflingor
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk kakao
1/2 tsk salt
3/4 kokosolja

2 dl rostade kokoschips

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält kokosoljan. Blanda resten av ingredienserna förutom de rostade kokoschipsen med kokosoljan i en bunke och bred ut på en plåt. Rosta i ugnen 20-30min, rör runt så det inte bränner. Tillsätt kokoschipsen och njut! 🌰

I skålen, chiapudding gjord på havremjölk, vanilj och kokosflingor tillsammans med rörd kvarg, varma blåbär, choklad- och kokosgranola, jordnötssmör och extra koskoschips!

. . .

Likes

Comments

Här om veckan gjorde jag en radiointervju med Sveriges Radio P1, angående ätstörningar kopplat till perfektionism. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad händer med livskvaliteten när blir kontrollbehovet blir så stort att maten blir vår fiende och man hamnar i en bubbla? En bubbla där ingenting spelar roll förutom vad man just ätit, vad man åt sist, vad och hur mycket man ska äta här näst. Det enda viktiga är vad som finns på tallriken. Vad som finns på tallriken och att vara smal eller bli smalare, för smal är perfekt. Smal betyder kontroll, att man tar hand om sig, man äter bra, man mår bra - man är bra, man är perfekt. ELLER?

Det är inte alltid man är medveten om att man har ett osunt förhållande till mat. Man kanske inte förstår hur mycket tid, energi och tankar som går till att fundera på mat och dess effekter. Kanske syns det inte på utsidan, så varken andra eller en själv tror att man mår dåligt. Det finns olika typer av ätstörningar och oavsett är det en psykisk sjukdom, inte fysisk.

Perfekt. Vad är perfekt? Vad är tillräckligt smal för att det ska vara perfekt? Vem VILL vara perfekt? Problemet är att även om det handlar om några kilon från början når man aldrig känslan av att det är "bra nu" eller tillräckligt perfekt. Man blir inte lyckligare för att vågen tickar ner...man vill bara ha mer.
Visst, man kan må bättre om man lider av övervikt rent hälsomässigt men psyket behöver mer än så, psyket behöver kärlek till kropp och själ. Det kan låta djupt och ouppnåeligt, men den går att hitta.

Det är lättare sagt än gjort att hitta balans i livet. Men jag tror att man aktivt kan öva på att försöka ta hand om sig själv och försöka vara mer här och nu. Livet går i vågor, att ha balans innebär också obalans, det är en del av livets goda. Och att försöka identifiera vilka delar som fungerar bra respektive mindre bra och sedan öva på dem kan vara en av vägarna dit. Inte minst måste vi våga ta hjälp, vi klarar inte allt på egen hand.

Om du själv/någon känner är i behov av hjälp eller kanske i behov av att prata med någon innan du/hen faller dit, faller djupare, sök hjälp eller finns där för den som behöver det. Försök hjälpa personen att söka hjälp. Jag tror att vi behöver prata mer om hur vi mår och hur vi ser på mat och oss själva för att förhindra att perfektionismen tar över och sökandet efter kontroll drabbar vår kosthållning.

Hjälp finns, riskföreningen Frisk & Fri som jag är engagerad i ger möjlighet för dig som mår dåligt att få prata med andra som gått igenom en ätstörning.
http://www.friskfri.se

Maila mer än gärna mig om du har frågor kring din syn på mat, hälsa eller om du vill ha tips på var du kan vända sig för hjälp på din ort.
matilda@foodformoood.se

Några tips av de delar som får mig att må bra kommer här. Tro nu inte att detta är något jag alltid håller mig till, jag är bara människa men jag försöker sträva efter att göra mer av detta. Ge mig själv motion, kan räcka med en promenad, behöver absolut inte vara mer än så utan det ska kännas rätt för den dagen. Avkoppling i form av yoga eller mindfulness, jag yogar inte varje dag, inte varje vecka men älskar att låta mitt huvud får vila från stress och press också emellanåt. Mindfullness, något jag nyligen upptäckt, det finns mängder av appar till hjälp och behöver inte bli en stor grej - räcker med tio minuter om dagen där man försöker koncentrera sig på här och nu och inte flyger iväg i tankarna.

Idag strävar jag inte efter perfektionism i mat eller kropp, idag strävar jag efter att hitta ett inre lugn = HARMONI.

. . .

Likes

Comments

Hur gott är det inte med kål? Kål i alla dess former, krispigt och fyllt med näring. Använd som wrap eller tacoskal. Här kommer en favorit just nu, zucchini- och halloumibiffar i savoywrap!

Du behöver:

1 pkt halloumi
1 zucchini (liten)
2 ägg
1 msk valfritt mjöl (använde mandelmjöl)
Kokosolja att steka i

1. Grovriv halloumi och zucchini.
2. Blanda i en skål tillsammans med övriga ingredienserna.
3. Värm upp en stekpanna med lite kokosolja i, forma till bollar med händerna och platta ut i stekpannan. Stek till biffarna håller ihop och fått fin färg.

Servera i ett blad savoykål (skölj innan) med valfria tillbehör, väldigt gott med ugnsrostad sötpotatis, lite quinoa, råriven zucchini och kall sås på kvarg, olivolja, salt och peppar🍴.

Smaklig spis!

. . .

Likes

Comments

Blåbärsgröt💜

Gröt:
1/2 dl hirsflingor
1/2 dl havregryn
1/2 msk chiafrön
2 dl vatten
Lite salt

Topping:
1 dl frysta blåbär
1/2 dl vatten
1/2 tsk agavesirap
1 krm vaniljpulver

1. Koka upp vatten och salt. Tillsätt hirsflingor, havregryn och chiafrön, låt koka på medelvärme och rör om emellanåt.

2. Värm under tiden upp ingredienserna till toppingen i en kastrull.

3. Lägg upp gröten i en tallrik, toppa med krämig kokosmjölk och sedan blåbärskompotten. Vill man ha lite mer sötma servera med hackad dadel eller banan🍌🍌 Jordnötssmör är också gott till!

Likes

Comments


Igår gjorde jag en radiointervju med Sveriges Radio angående ätstörningar kopplat till perfektionism. Återkommer när den finns att ta del av. Ha en fin kväll finisar❤

. . .

Likes

Comments

Blev bjuden på där här magiska pajen i helgen...ljuvlig.
Perfekt till att bjuda dem på som är skeptiska till nyttigare fika eller dessert, den smakar inte raw! Gjorde den själv i somras, hur enkel som helst!

"KEY LIME PIE"

Botten:
2 1/2 dl naturella cashewnötter
2 1/2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver
en liten nypa havssalt
8 färska dadlar, urkärnade

Fyllning:
1 1/2 dl kokosolja
2 avokados
1 1/2 dl limejuice
Rivet skal av 1 lime
1 dl lönnsirap
1/2 dl kokosgrädde
2 tsk vaniljpulver
en liten nypa havssalt

Basilikasirap:
1 kruka basilika
1 dl lönnsirap

1. Börja med botten. Mixa allt utom dadlar i en matberedare till ett fint mjöl, tillsätt dadlar och mixa igen. Massan ska hålla ihop, tillsätt vatten om det behövs.

2. Klä formen med bakplåtspapper och smörj kanten med kokosolja. Tryck sedan ut degen jämnt på botten och kanterna. Ställ den kallt under tiden du gör fyllningen.

3. Smält kokosoljan, ställ åt sidan.

4. Gör fyllningen genom att mixa avokado, limejuice, limeskal, lönnsirap, kokosgrädde, vanilj och salt tilll en slät och krämig smet. Tillsätt kokosolja. Mixa igen.

5. Ta fram formen och häll i smeten. Plasta pajen väl och låt stå i frysen i 2 timmar.

6. Mixa basilika och lönnsirap slätt.

7. Tina pajen och skär upp i bitar. Servera med basilikasirap. Pajen förvaras därefter bäst i kyl upp till 3 dagar. Toppa med blåbär!!

Recept av Josefine Jäger, finns i hennes bok "HELLO GREEN". MUMS!

. . .


Likes

Comments

Trötta efter en aktiv helg? Här kommer den perfekta smoothien för att piggna till!

"Pick me up"

1/3 pkt frusen mango (ca 2 dl)
1 liten banan eller 1/2 stor
2 dl havremjölk
1 1/2 msk rå kakao
1 msk mandel- eller jordnötssmör (ej nödvändigt)
1 tsk frystorkat kaffe
1 krm vaniljpulver

MIIIXA och toppa med hampafrö! 👌

. . .

Likes

Comments

Det finns olika typer av socker. Människan vill gärna kategorisera saker och ting för att kunna avgöra vad som är rätt och fel, bra och dåligt osv. Socker är troligtvis en av de saker som vi känner som störst ambivalens inför, vill ha...men nej det är inte bra, äsch jag tar en... oj råkade äta lite för mycket...nu måste jag hålla igen.. Tankar som känns igen? Kanske är vårt beteende kring socker ett av de fenomen som skapar mest skuld och frustation.

Så är här det. Socker omvandlas till glukos i kroppen, vilket både vår hjärna och nervsystem är beroende av. Det är dock att föredra glukos från näringsberikad mat och inte tillsatt socker. Behövs inte energin lagras den som fett i kroppen och används när den behövs bättre. Något som är ganska fantastiskt egentligen, men att energin sparas är troligtvis anledningen till att vi inte vet hur vi ska tackla något som smakar så gott.

Vad jag vill komma till här är inte att vi ska äta mer eller mindre socker, utan jag vill att vi ska fundera kring vår relation till sockret. Varför sätter vi upp förbud, kanske tror vi att det blir lättare att hålla oss ifrån det då? Min erfarenhet är tvärt om. Varje gång jag förbjudit mig något, skapar det ett ännu större habegär och därav försöker jag tänka:

# Jag frågar mig själv om det är just något sött jag är sugen på eller om det egentligen bara är hunger? - Tar då ett mellanmål. Jag vill ge min kropp den bästa energin först och främst.

# Jag försöker se till att det finns bättre godisalternativ hemma som mörk mörk choklad, rawballs osv, givetvis är en raw ball sötad med dadlar - också socker men då man också får i sig nötter och annat blir man nöjd på mindre, det är naturligt och flera andra näringsämnen kommer dessutom på köpet. "The second meal effect" - genom att äta mat som påverkar blodsockret så lite som möjligt gör man ofta ett bättre val vid nästa mål.

# Planerar mina måltider, regelbundenhet är A och O.

# Men, framför allt. Jag låser mig inte vid vissa dagar - "Godis endast tillåtet fre, lör" osv. Det fungerar inte för mig utan är jag sugen på fika eller godis en onsdag är det den dagen jag njuter av det som mest. Varför då vänta till fredag för att det är just "fredag"? Enligt mig resulterar det endast i att man äter en större mängd för att det är tillåtet just den dagen och morgondagen är "förbjuden".

# Glöm inte heller att unna dig, det är livskvalitet. Genom att kontrollera vad vi äter i viss mån kan vara bra för hälsan, men går det till överdrift tar kontrollbehovet över och frågan är var då livskvaliteten tar vägen? Balansen är svår, låt det ta tid att finna den, men att finna matglädje är en viktig del och konsten att njuta av det man äter. Trots allt, mat och även socker är en del av livets goda.

Avslutningsvis,
"Care but not too much"


"Socker igår, bättre socker idag👌" #balans

. . .

Likes

Comments

Min Instagram!@foodformoood