Header

Efter ett uppehåll med blogginlägg är jag tillbaka här igen. Det har varit lite mycket på olika håll, så som livet är ibland och då måste man prioritera vad man väljer att lägga en press och stress i, denna gång fick bloggen ligga lågt. Hälsa för mig är inte endast att äta bra eller röra sig tillräckligt, det mer än så och om man stressar för mycket sjunker livskvaliteten enormt. Vi måste känna efter hur vi mår och vad vi är i behov av för att fortsätta må bra eller för att må bättre. Vi alla hamnar i situationer då det är svår att välja bort något, men genom reflektion och prioritering kommer man långt. Mer om stress i ett kommande inlägg.

​​ NU, är det fredag och det firas bland annat med BANANA BREAD!😍


Bästa pluggfikat!


Du behöver:

3 dl mandelmjöl
3 dl hasselnötsmjöl
3 ägg
1/2 dl honung
2-3 bananer (2 stora eller 3 mindre) + ev dekoration
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1/2 dl kallpressad kokosolja (smält)


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form med kokosolja eller använd bakplåtspapper.
2. Mixa samtliga ingredienser i en matbredare/mixer EJ kokosolja och bakpulver.
3. Tillsätt kokosolja och bakpulver, blanda.
4. Skiva en banan på längden och tryck ned lite i smeten.
5. Grädda i ugnen i 30-40 minuter, tills den är gyllenbrun.

Njuuuut! Underbart gott med mandelsmör och hallon på 👌
Orginalrecpet från truewellness.se

. . .

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Rostat rågbröd med färskost, jordnötssmör, söta jordgubbar och hampafrö.

YOGHURTVARVAD ACAI:
1 banan
1 1/2 dl frysta blåbär och hallon
ev lite honung
Mixas!

1 dl x 2 turkisk yoghurt att varva med i varje glas
Varvas i små slås, toppa med granola och kiwi 👌


HAVREGRYNSGRÖT nr 1

med chokladkräm, jordnötssmör, hampafrö och pudrad #gurkmeja 👌🏻👌🏻

Chokladkräm, ett ungefärligt recept: 1/2 banan, 1 msk kakao, 2 msk krämig kokosmjölk, 1 msk vatten, ev lite agavesirap beroende på hur mogen bananen är och en nypa flingsalt. Räcker till 2 port👌🏻

Toppa med jordnötssmör, eventuellt lite granola och gurkmeja!

BANAN-, CHOKLAD- OCH JORDNÖTSSMÖRSBOWL!

1 liten/halv stor fryst banan
1/2 avokado
1 msk jordnötssmör
1 msk rå/vanlig kakao
En gnutta vaniljpulver
En nypa havssalt
1/2-1 dl havremjölk (efter önskad konsistens).

Mixa!

Toppas med vad du har hemma! 😚

HAVREGRYNSGRÖT nr 2

Tröttnar aldrig på den klassiska gröten, jag gör min på fiberhavregryn, tycker det blir en härligare konsistens!

2 dl vatten
lite salt
1 dl fiberhavregryn

Låt vattnet koka upp med salt, tillsätt grynen och sänk temperaturen och låt koka under omrörning!

Topping: Jordnötssmör, söta jordgubbar och mjölk!🍓

TURKISK YOGHURT MED GRANOLA
Toppas med bär och lite honung!

Tillsammans med en ost- och skinkmacka blir frukosten komplett😘



Trevlig helg till er finisar! 💙

Likes

Comments

I samarbete med @caseapp. Hur roligt är det inte att ha ett fint skinn till sin dator eller ett snyggt skal till telefonen? Hos caseapp.se kan man själv designa sina egna skinn/iphoneskal till telefon, iPad eller dator. Älskar de färdiga exemplaren, men också möjligheten att själv bestämma motiv eller kanske bilder man vill pynta sina skärmar med.

Gå in på deras hemsida och följ dem på instagram, låt dig bli inspirerad!

Med koden FOOD20 får ni 20% på er beställning👏.


Rostat rågbröd med jordnötssmör, björnbär och hampafrö👌

. . .

. . .

. . .

Likes

Comments

Tack till februari, hej till mars🌸 Vet ni? Istället för att fokusera på vad och varför något får oss att må dåligt, lägg mer fokus vid vad som får dig må bra och gör mer av det, mitt månadslöfte!🙏🏻


. . .

Likes

Comments

UGNSBAKAD LAX MED FETAOST & ROSTADE VALNÖTTER

Lax:

500grams laxsida/ 4 laxfiléer
1/2 pressad citron
1/3 pkt fetaost
1 dl valnötter
Salt & peppar

Rödbetor:
1 pkt förkokta rödbetor
Lite olja, salt & peppar

Kallsås:
2 dl turkisk yoghurt
1/2 pkt smulad fetaost
1 tsk torkad timjan
1 tsk honung
salt & peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lax och klyftade rödbetor på en plåt.
2. Pressa över citronsaft på laxen, strö olja över rödbetorna, salta och peppra både fisk och betor.
3. Smula över fetaosten och valnötterna på laxen.
4. Grädda i ugnen 20-30 min, beroende på hur tjock fisken är. (När det vita proteinet sipprar ut är den klar).

5. Medan fisken står i ugnen, blanda ihop såsen och servera sedan med sallad eller quinoa!

Smaklig spis!

. . .

Likes

Comments

Bokade av mitt pass i onsdags, valde att gå ut för att andas och få mer tid till tentaplugg. Våga prioritera om🙏🏻. Alla avbokar pass, alla slappar i soffan, alla väljer att äta skräp eller socker emellanåt och det är okej. Att våga prioritera om betyder inte att något går förlorat, är förstört eller försent. Det är fredag och låt dig få njuta av kvällen oavsett fredagsfys. Hitta ett sätt att leva på som känns lagom och som du trivs med, för då orkar man hålla i. Gör inte saker för att de i din omgivning eller samhället tycker du borde, utan gör dem för dig själv. Ibland är det fredagsfys följt av fredagsmys och ibland är det mys utan fys och det är okej.

Missförstå mig rätt, ibland måste man också ta sig i kragen för att få till träningen och jag förespråkar motion och träning, men tycker inte det ska vara ett tvång som man själv inte trivs med utan genomför för att passa in eller för att det ser bra ut. Det håller inte i längden, man måste hitta ett sätt att vara aktiv på som är kopplat till glädje. För faktum är att aktiva bör vi vara och #fredagsfys kopplat till #fredagsmys är superhärligt och något som ska inspirera oss till att röra på oss. Jag älskar när man fått trötta ut sig veta att man har en riktig myskväll framför sig, och så länge det är kopplat till något härligt är det bara positivt, men låt dig inte känna dig sämre de dagar du inte fått till träningen bara för att du borde, brukar eller "alla andra" har fått den gjord. Jämför dig inte med andra, du vet ingenting om hur andra lever, de finns de som tränar var och varannan dag men sitter stilla så fort de får en chans, men det ser bra ut eftersom statistiken på gymmet är perfekt...

Man måste utgå från sig själv och sakta men säkert kommer insikten om varför man själv vill röra på sig och finner man den, är man på god väg att hitta något som är hållbart, rörelse ska vara kopplat till glädje, ingenting man gör för att kompensera upp en myskväll.

Ha ett fint fredagsmys fina ni! <3


. . .

Likes

Comments

Att äta bra, behöver inte vara tråkigt eller hur? Här kommer en superfrukost med min egen choklad- och kokosgranola, magii i en skål!

CHOKLAD- OCH KOKOSGRANOLA!

3 dl havregryn
2 dl boveteflingor
2 dl pekannötter
1 1/2 kokosflingor
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk kakao
1/2 tsk salt
3/4 kokosolja

2 dl rostade kokoschips

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält kokosoljan. Blanda resten av ingredienserna förutom de rostade kokoschipsen med kokosoljan i en bunke och bred ut på en plåt. Rosta i ugnen 20-30min, rör runt så det inte bränner. Tillsätt kokoschipsen och njut! 🌰

I skålen, chiapudding gjord på havremjölk, vanilj och kokosflingor tillsammans med rörd kvarg, varma blåbär, choklad- och kokosgranola, jordnötssmör och extra koskoschips!

. . .

Likes

Comments

Här om veckan gjorde jag en radiointervju med Sveriges Radio P1, angående ätstörningar kopplat till perfektionism. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad händer med livskvaliteten när blir kontrollbehovet blir så stort att maten blir vår fiende och man hamnar i en bubbla? En bubbla där ingenting spelar roll förutom vad man just ätit, vad man åt sist, vad och hur mycket man ska äta här näst. Det enda viktiga är vad som finns på tallriken. Vad som finns på tallriken och att vara smal eller bli smalare, för smal är perfekt. Smal betyder kontroll, att man tar hand om sig, man äter bra, man mår bra - man är bra, man är perfekt. ELLER?

Det är inte alltid man är medveten om att man har ett osunt förhållande till mat. Man kanske inte förstår hur mycket tid, energi och tankar som går till att fundera på mat och dess effekter. Kanske syns det inte på utsidan, så varken andra eller en själv tror att man mår dåligt. Det finns olika typer av ätstörningar och oavsett är det en psykisk sjukdom, inte fysisk.

Perfekt. Vad är perfekt? Vad är tillräckligt smal för att det ska vara perfekt? Vem VILL vara perfekt? Problemet är att även om det handlar om några kilon från början når man aldrig känslan av att det är "bra nu" eller tillräckligt perfekt. Man blir inte lyckligare för att vågen tickar ner...man vill bara ha mer.
Visst, man kan må bättre om man lider av övervikt rent hälsomässigt men psyket behöver mer än så, psyket behöver kärlek till kropp och själ. Det kan låta djupt och ouppnåeligt, men den går att hitta.

Det är lättare sagt än gjort att hitta balans i livet. Men jag tror att man aktivt kan öva på att försöka ta hand om sig själv och försöka vara mer här och nu. Livet går i vågor, att ha balans innebär också obalans, det är en del av livets goda. Och att försöka identifiera vilka delar som fungerar bra respektive mindre bra och sedan öva på dem kan vara en av vägarna dit. Inte minst måste vi våga ta hjälp, vi klarar inte allt på egen hand.

Om du själv/någon känner är i behov av hjälp eller kanske i behov av att prata med någon innan du/hen faller dit, faller djupare, sök hjälp eller finns där för den som behöver det. Försök hjälpa personen att söka hjälp. Jag tror att vi behöver prata mer om hur vi mår och hur vi ser på mat och oss själva för att förhindra att perfektionismen tar över och sökandet efter kontroll drabbar vår kosthållning.

Hjälp finns, riskföreningen Frisk & Fri som jag är engagerad i ger möjlighet för dig som mår dåligt att få prata med andra som gått igenom en ätstörning.
http://www.friskfri.se

Maila mer än gärna mig om du har frågor kring din syn på mat, hälsa eller om du vill ha tips på var du kan vända sig för hjälp på din ort.
matilda@foodformoood.se

Några tips av de delar som får mig att må bra kommer här. Tro nu inte att detta är något jag alltid håller mig till, jag är bara människa men jag försöker sträva efter att göra mer av detta. Ge mig själv motion, kan räcka med en promenad, behöver absolut inte vara mer än så utan det ska kännas rätt för den dagen. Avkoppling i form av yoga eller mindfulness, jag yogar inte varje dag, inte varje vecka men älskar att låta mitt huvud får vila från stress och press också emellanåt. Mindfullness, något jag nyligen upptäckt, det finns mängder av appar till hjälp och behöver inte bli en stor grej - räcker med tio minuter om dagen där man försöker koncentrera sig på här och nu och inte flyger iväg i tankarna.

Idag strävar jag inte efter perfektionism i mat eller kropp, idag strävar jag efter att hitta ett inre lugn = HARMONI.

. . .

Likes

Comments

Hur gott är det inte med kål? Kål i alla dess former, krispigt och fyllt med näring. Använd som wrap eller tacoskal. Här kommer en favorit just nu, zucchini- och halloumibiffar i savoywrap!

Du behöver:

1 pkt halloumi
1 zucchini (liten)
2 ägg
1 msk valfritt mjöl (använde mandelmjöl)
Kokosolja att steka i

1. Grovriv halloumi och zucchini.
2. Blanda i en skål tillsammans med övriga ingredienserna.
3. Värm upp en stekpanna med lite kokosolja i, forma till bollar med händerna och platta ut i stekpannan. Stek till biffarna håller ihop och fått fin färg.

Servera i ett blad savoykål (skölj innan) med valfria tillbehör, väldigt gott med ugnsrostad sötpotatis, lite quinoa, råriven zucchini och kall sås på kvarg, olivolja, salt och peppar🍴.

Smaklig spis!

. . .

Likes

Comments

Min Instagram!@foodformoood