En riktigt dålig bild på riktigt goda dadelbollar, med mörk choklad och kaffe. Det var väldigt länge sen jag bakade dessa och där av den dåliga bilden men fick precis ordentlig craving för dessa godingar. 

Ingredienser.

20 stycken färska dadlar (alternativt torkade aprikoser om du föredrar det, dessa måste dock blötläggas)  

1,5 dl av valfria nötter (jag gillar hasselnötter och mandel)

2 tsk vanlijpulver 

50 gram mörk choklad alternativt ca 4 msk kakaopulver  

1 dl stark kaffe

3 dl havregryn

lite flingsalt 

Kokos att rulla i


Gör såhär:

Mixa nötterna till ett mjöl, tillsätt dadlarna och mixa ytterligare. Smält chokladen och blanda ner i smeten, tillsätt sedan vaniljpulvret, kaffet och flingsalt och blanda ordentligt. Blanda ner havregrynen, tillsätt lite i taget tills du får en bra rullbar konsistens.  

Rulla i kokos och ställ i kylskåpet så bör de hålla i en vecka (om ni lyckas spara dem så länge) TIPS det är jättegott att tillsätta grovhackade gojibär också! 


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag älskar att laga mat, att stå i köket länge och fixa, forma och smaksätta. Att laga mat från grunden. Helst skulle jag nog laga "riktig" hemmagjord mat varje dag. Men riktigt så funkat inte vardagen och tänk vad bra att våra matbutiker kan erbjuda så mycket bra färdiglagad mat som det bara är att värma på. Jag upplever en viss hets kring att all mat ska vara hemlagad och att inget får vara helfabrikat. Människor publicerar bilder på långkok, hemmagjord sylt, en sallad på endast egenodlade grönsaker och myckat annat och visst är det jättebra att laga och äta närodlad mat från grunden. Men allvarligt talat är väl det viktigaste att man äter bra mat som gör dig glad, och ser till att du mår bra. Att känna stress över att hinna laga riktig mat gör inget nytta. Ät det du vill och som du känner att du har tid till!
Idag har jag tillexempel testat garants grönärtsbiffar till lunch, tillammans med en helt vanlig sallad. De var riktigt goda och är en perfekt lunch en dag när man har mycket på agendan!

Likes

Comments

​Hej på er, idag har jag en sån där dag då jag inte alls vet vad jag vill äta. Magen skriker men jag är inte sugen på någonting. Inspirationen är på noll och jag står och tittar in i kylskåpet. Oftast när jag hamnar i liknande situationer brukar jag bläddra runt på internet för att se om jag kan råka störa på något spännande recept. Min absolut största inspirationskälla är Buffé som är icas tidning. Jag kan sitta och bläddra i den i timmar. Inte för att den brukar hjälpa precis för stunden men det är alltid kul att bli inspirerad inför framtiden! 


Vad gör ni när ni behöver inspiration? 

Likes

Comments

Sommaren har bjudit på en hel del restaurangbesök med fina vänner, långa bruncher både hemma och på stan, en hel del rödbetor som helt klart blev min go to råvara denna sommar. Jag spenderade en vecka i Riga där en stor del av maten åts på festivalen Positivus som hade förvånansvärt god mat till ett riktigt lågt pris. En vecka spenderades också i Puerto Rico på Gran Canaria där skaldjur och framförallt paella stod på menyn nästan varje kväll.

Likes

Comments

Hjälp så hungrig jag var, efter morgonens benpass såg jag till att få ihop några timmars plugg innan lunchen, vilket resulterade i att jag var fruktansvärt hungrig och slängde ihop en liten "allt möjligt"- sallad med både ett stekt ägg en burk tonfisk och hemmagjord syrad rödlök. Perfekt att slänga i sig lite snabbt mitt i allt tentaplugg.

Likes

Comments

Någonting som jag äter väldigt ofta är olika grytor tillsammans med hembakat bröd. Visst är det lite pillig att laga en vanlig vardag, men en av de många fördelarna med att vara student är att du har en hel del fritid, eller snarare att du kan lägga upp din arbetstid precis som du vill. Här kommer ett recept som jag ofta återkommer till.

Detta recept räckte till ca 3 portioner.

Ingredienser:

1 stor kycklingfilé

1 rödlök

wokgrönsaker

3 tsk curry

1 tsk cayennepeppar/chilipulver

1 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljong (om du använder tärningar)

1 burk kokosmjölk (400ml)

en näve cashewnötter


Gör såhär:
Skär kycklingfilén i munsbitar, skiva löken. Stek kycklingen och löken i smör eller olja tillsammans med curryn se till att kycklingen är brynt runt om. Tillsätt cayennepeppar, tomatpurén och wokgrönsakerna och stek ytterligare någon minut. Tillsätt sedan kokosmjölken och en buljongtärning. Sjud i några minuter till kycklingen är helt klar. Tänk på att kokosmjölken inte ska koka! Smaka av med salt, och eventuellt mer curry eller cayennepeppar. Bryn cashewnötter att toppa med. Servera antingen med ris, nudlar eller bröd.

Likes

Comments

Detta är vad jag åt både till gårdagens middag och även till lunch idag. Mer exklusivt än så blir sällan min vardag. Ugnsrostad kyckling med mängder av kryddor, kokt haricot verts och grönsaker. Kycklingfilén var så stor så jag kunde dela den på hälften och äta en igår och en idag. Både mättande och gott!

Tänkte tipsa om att ha frysta grönsaker hemma, har alltid, broccoli, blomkål, spenat och haricot verts hemma i frysen, väldigt billigt och lätt att bara dra fram och äta till vilket protein som helst.

Likes

Comments

Ungefär 80 procent av mina frukostar består av havregrynsgröt. Snabbt, billigt, gott och superlätt att variera! Bär, frukter, fröer, nötter, nötktämer, chokladkrämer ja du kan toppa dem med i princip vad som helst efter vad som passar ditt tycke, smak och plånbok. Just idag äter jag en mer enkel variant med jordnötsmör, kanel och en skvätt havremjölk. Frukosten görs sällslap av några grammatikövningar och snart bär det av mot gymmet.

Jag tillagar ofta min gröt i micron eftersom att det går så himla snabbt. 1dl havregryn, 2 dl vatten. Micra 1 minut, rör om, blanda i 1/2 matsket nötsmör, micra 1 minut till och klart. Supersnabbt och gott!
Hur gör du för att lyxa till din gröt?

Likes

Comments

Har spenderat helgen på mina föräldrars sommarställe. Detta innebär att jag själv knappt behövt lyfta ett finger i matväg. Mitt matintresse har jag nämligen ärvt från min far och så fort han är med så är det han som står för maten. Han är verkligen min förebild i matväg och han är riktigt duktig. Så de gångerna jag träffar honom så undviker jag att laga mat och njuter av hans mat istället. Just den här helgen bjöds det på mängder med champagne, plockmat och framförallt en svamprisotto med chili- och honungsmarinerad kyckling. Tyvärr tog jag inte så mycket bilder och eftersom att det inte är jag som lagat maten lägger inte heller ut något recept denna gång.

Likes

Comments

En maträtt som jag ofta återkommer till är köttfärssås. Dels för att det är lätt att göra den vegetarisk med hjälp av vilken växtbaserad färs som helst och dels för att den går så bra att ha i matlåda. Förutom det så är det ju också väldigt gott! Här är mitt grundrecept som jag använder mig av, självklar kan man ju slänga i allt man kan tycka är gott, några tips jag har är soltorkade tomater, bacon, majs eller oliver. Detta recept räcker till 4 personer.

Ingredienser: 

200g färs av valfri sort. 

1 Gul lök

3 Vitlöksklyftor

2 Rivna morötter 

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin 

400-500 g krossade tomater 

Grönsaksbuljong, soja, timjan/basilika svartpeppar och salt att smaksätta med. 


Gör såhär: 

Hacka lök och vitlök och riv moroten. Stek lätt i en stekpanna och häll sedan över i en gryta. Stek köttfärsen i samma panna som du precis stekt löken i. Häll sedan ner även köttfärsen i grytan. Tillsätt tomatpurén och vinet och låt puttra i några minuter. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärningen och kryddorna. (Tänk på att smakerna sätter sig under koktiden.) och låt puttra i ca 50 minuter och smaksätt en sista gång innan servering. Tillsätt eventuellt vatten då och då för att få en bra konsistens. 

Servera tillsammans med valfritt tillbehör. 

Likes

Comments