Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag tror inte jag behöver tjata jättemycket för att övertyga om att lasagne är fantastiskt gott. i veckan gjorde jag ett relativt snabbt och enkelt recept och sitter nu nöjd och glad med en hel massa matlådor. Här kommer receptet som räckte till middag för två samt 5(!) matlådor! Det är en liten "fuskvariant" då man kör en färdig béchamelsås för att spara lite tid men lovar att den blir minst lika god!

Ingredienser

ca 400-500g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

400g krossade tomater

1-2 dl rödvin

1-2 msk kalvfond

salt och peppar

timjan

cayennepeppar

Färdig ostsås (béchamelsås) ca 8 dl

lasagneplattor jag använde två förpackningar (gärna färska så går det lite snabbare)

Gös såhär:
Hacka lök och vitlök. Stek tillsammans med köttfärsen tills försen är klar. Häll på tomatpurén och vinet och låt puttra i några minuter. Häll på de krossade tomaterna, kalvfond och krydda efter smak. Låt puttra en stund (ju längre desto godare) och smaksätt sedan en sista gång när du lessnat på att vänta. När detta är klart är det dags att montera lasagnen i sig.
Börja med ett tunt lager ostsås (béchamelsås) lägg på lasagneplattor och sedan köttfärssåsen, varva i lager tills allt är slut. Toppa med ost och kör in i ugnen ca 25 minuter på 225 grader. Servera gärna med riven morot!

Likes

Comments

Godkväll!
Igår lagade jag halloumi och morotsbiffar med klyftpotatis och hummus, råkade göra hummusen alldeles för vitlökssmakande men som tur var skulle jag i princip raka vägen i säng efter maten så behövde inte pina någon med min andedräkt.

Här kommer i alla fall receptet på biffarna
För 8 biffar - räcker till 3-4 personer.

Ingredienser:

1 paket haloumi 250g

250 g morötter

3 ägg

1 dl ströbröd

1 msk olja

salt

ingefära

peppar

chiliflakes

cayennepeppar

Gör såhär:
Riv morötterna och haloumin i en bunke, blanda ner äggen, ströbrödet, oljan och kryddorna. Blanda väl och låt stå i några minuter. Forma till biffar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 15-20 minuter och biffarna fått en fin färg. Servera med hummus grönsaker och valfritt tillbehör.




Likes

Comments

Häromdagen kom jag inte hem förens vid åtta på kvällen, praktiken drog ut på tiden och bussen var sen så jag var fruktansvärt hungrig och slängde ihop en "vad finns i kylen"-wok.
Jag är osäker på om det var så fantastiskt gott som jag inbillar mig eller om det var hungern som gjorde det extra gott. Men tänkte ändå att jag måste dela med mig ändå, just för att det tog typ 10 minuter att slänga ihop.

Recept för en hungrig person. Eftersom middagen är gjord på rester är mängden lite oklar.
Ingredienser:
1 ägg
5 morots och ingefärsbollar
frysta wokgrönsaker
1 näve kokad bönpasta (nudlar funkar säkert lika bra)
1 msk jordnötssmör
2 tsk soya
valfri kryddblandning, jag hade Ingefära, chiliflakes, rökig paprikakrydda och 

svartpeppar
en skvätt sweetchilisås
jordnötter

Gör såhär:
Stek morostbollarna och vokgrönsakerna i en stekpanna. Knäck i ett ägg och rör runt ordentligt. Ägget ska bli som superfinfördelad och "torrare" äggröra.  Lägg ner bönpastan i stekpannan och blanda runt väl. Ha i jordnötssmör, soya och chilisåsen. Smaksätt med kryddblandningen och garnera med lite jordnötter. Servera med ytterligare chilisås. 


Likes

Comments

Är ute på praktik just nu och har därför väldigt lite tid både till matlagning och bloggande. Men i lördags lagade jag bananpannkakor med kokt hallon till frukost. Otroligt fluffiga och härliga pannkakor som också är riktigt lättlagade.

Receptet är för två personer.
Ingredienser:
2 bananer
4 ägg
1msk jornötssmör (osötat och osaltat)
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Gör såhär:
Mosa bananerna i en skål och blanda ner ägg, jordnöttsmör, vanilj och salt. Mixa gärna med en stavmixer för att få dem extra fluffiga.
Stek pannkakorna i valfritt fett och servera med hallon och kokos.

Likes

Comments

Tänke bjuda på ett recept som egentligen inte är mitt utan det är en nära vän till mig som ofta lagar det här. Det är egentligen tre typer av tacos. Det är två kycklinginspirerade och en på köttfärs. Jag tror säkert att man kan ersätta detta med t.ex quornfärs eller k*ckling bitar av något slag.

Hur som helst den först varianten är gjord på färs som du steker i helt vanlig tacokrydda. Placerar på ett mjukt tacobröd, häller på tacosås, tomat och ost och lägger ytterligare ett bröd på toppen, sedan steker du dessa i stekpanna eller gräddar i ugnen. Detta blir alltså som en form av quesadilla och serveras med grönsallad.

Den andra tacosen är gjord på kyckling som du skär i relativt små bitar och sedan steker i fajitakrydda. Kycklingen serveras i hårda tacoskal, tillsammans med fetaost, sallad, tomat, chipotlemajonnäs och tacokrydda. ¨

Den sista varianten är den mest annorlunda och består av kyckling som du skär ganska smått och steker i salt och peppar. Sedan marinerar du kycklingen i ceasardressing och ställer en stund i kylen. Även denna serveras i hårt bröd tillsammans med parmesan, sallad, och gräddfil.

Alla tre är riktigt goda och ett kul sätt att förändra din tacokväll, vi brukar göra alla sorter och äta som en buffe men det kan man ju göra som man vill!

Likes

Comments

Godmorgon!
Det har varit ganska tyst här den senaste veckan. Detta beror helt enkelt på att i princip alla min måltider sett ut på följande sätt. Jag har spenderat många timmar på universitetet och har därför för det mesta ätit matlådor. Och wow, vilken hets det är på dessa små måltider. Det diskuteras alltid vem som äter vad, hur det tillagats hur "nyttigt" eller "bra" maten är etc. Själv är mina matlådor sällan speciellt exklusiva och består i princip alltid av valfri protein, ofta lax eller kyckling. (Det gömmer sig mer lax under broccolin på bilden.) Samt matiga grönsaker som bönor, broccoli eller annat., "vanlig sallad" och till sist ett ägg. Jag håller mig mätt, det är smidigt att göra i ordning på morgonen eller kvällen innan och blir i princip alltid gott. Jag tycker också om att ha med mig matlådor som slipper micras, på grund av de sjuka köerna på campus. Som den student jag är dricker jag alltid mängder med kaffe till min lilla matlåda.

Likes

Comments

Igår var jag iväg och åt surströmming. En väldigt härlig tradition. Är väl en av de få som faktiskt tycker att surströmming är ganska gott!  Hur som helst var middagen fantastisk på alla sätt och vis.

Likes

Comments

Godmorgon! Jag vet att ni är många som har svårt för frukost på morgonen. Som inte känner sig hungriga, oinspirerade eller känner att ni inte  inte har tid. Jag själv älskar frukost så jag kan inte påstå att jag kan relatera men tänkte ändå att jag kunde ge ett bra tips på en snabb god, lätt men ändå mättande frukost!
Kvällen innan blötlägger du 1 msk skalade solroskärnor och 1 msk linfrön i lite vatten, (vattnet ska knappt täcka fröna).
På morgonen häller du på yoghurt, jag använder naturell lättyoghurt, och toppar med valfri topping. Just nu använder jag frysta blåbär och kanel. Det blir både vackert och gott! 

Likes

Comments

Blev en lunch på stan idag med min kära lillasyster. Ett besök på Melrose cafe i här i Uppsala. Jag beställde en chevresallad med rödbetor och valnötter. Jäklar så gott det var.
Vi unnade oss även en fika på los vegos, ett veganskt cafe som jag verkligen kan rekomendera, relativt billigt och riktigt charmigt!

Likes

Comments