Bilder från förra lördagens brunch på Greasy Spoon med Linnéa, Saga och Wrede. Det var såååå gott! Perfekt sätt att starta helgen på <3. Efter brunchen var det först 60-årsfika för Jari hos mormor och sen 60-årsmiddag för Sebbes morbror. Söndagen bestod av valpkurs och massa plugg.

Likes

Comments

Matlagning
Vår nyårsmiddag på tre rätter. Allt var så gott! Bearnaisesåsen hade inte satt sig ordentligt så huvudrättbilden är inte den vackraste men det var supergott.

Förrätt: Parmesankorg med champagnerisotto och halstrad pilgrimsmussla

Du behöver:
  • 8 pilgrimsmusslor
  • peppar efter smak

Champagnerisotto

  • 4 schalottenlökar
  • 60 g fänkål
  • 2-3 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 1,5 hönsbuljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 dl mousserande vin/champagne
  • 1 dl riven parmesan

Parmesankorgar

  • 4 dl enkel parmesan, typ grana padano
  1. Parmesankorgar
    Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Gör en korg i taget. Strö 0,5 dl av den rivna osten i pannan i ett jämt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. Låt osten smälta och stek den på medelstark värme tills flarnet får en fin färg.
  2. Dra pannan från värmen och låt svalna något, så att flarnet kan tas upp med stekspade. Forma den medan den är fortfarande ljummen, t ex upp och nervänd skål. Låt svalna.
  3. Risotton
    Skala och finhacka löken, och fänkålen (spara fänkålsdillen till dekoration) och fräs den mjuk och glansig i olivolja i en gryta. Blanda i riset och fräs under omrörning 1-2 min. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten.
  4. Späd riset först med vitvinet. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör sedan ner buljongen i omgångar.
  5. Häll i mousserat vin det sista du gör och koka tills riset är al dente. Ta av grytan från värmen och rör ner den rivna parmesanosten.
  6. Pilgrimsmussla
    Under tiden riset kokar halstrar man pilgrimsmusslorna i en grillpanna i oliv olja. 1-2 minuter på varje sida, salta och peppra.
  7. Citrussallad
    Skala citrusen fri från allt vitt skal så att det blir bara fruktkött. Blanda ihop. Droppa i några droppar honung, lite flingsalt och någon droppe vit balsamvinäger.
  8. När parmesankorgarna stelnat fördelar du ut risotton i korgarna. Lägg en mussla i varje korg och en liten klick citrussallad på sidan om korgen.
Recept från köket.se

Huvudrätt: Oxfilé med potatispuré, stekt sparris, rödvinssås och bearnaisesås

Dessert: Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn

Du behöver:

Vit chokladmousse
  • 150 g vit choklad, smält över vattenbad
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl grädde, vispad
  • 1 dl kesella, 10 %

Champagnemarinerade hallon

  • 250 g frysta hallon, tinade
  • 0,5-0,75 dl champagne el mousserande vin
  • 0,5 msk strösocker
  • citronmeliss

Servering

  • 8-12 havreflarn (2 havreflarn/glas)

Gör så här:
  1. Hacka ner och smält chokladen försiktigt i en kastrull. Är du osäker och inte känner din spis – kör över vattenbad. Låt den inte bli allt för varm, bara precis smälta.
  2. Vispa grädden tjock och fluffig, ställ åt sidan.
  3. Vispa upp ett helt ägg med elvisp riktigt fluffigt. Vispa samtidigt försiktigt ner den smälta chokladen successivt. Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden. Ställ in i kylskåpet en stund medan havreflarnen krossas.
  4. Mortla som jag gör eller krossa havreflarnen grovt i en platspåse.
  5. Fördela krosset i botten på t ex champagneglas. Mät sedan upp den vita chokladmoussen jämnt i alla glas. Ställ svalt minst en timme innan den toppas med de champagnemarinerade hallonen.
  6. Häll upp de tinade hallonen i en skål. Strö över socker och toppa med champagne. Låt marinera till servering (ca 15-20 min) Rör inte för mycket, man vill försöka bevara bären hela!
  7. Servering
    Ta ut glasen med den härliga moussen som fått stelna till lite. Lägg på champagnemarinerade hallon (men låt överflödig vätska få rinna av lite). Toppa nyårskreationen med lite citronmeliss!
Recept från köket.se

Likes

Comments

I fredags hämtade jag och Sebbe vår bebis <3 Världens finaste men också världens busigaste!

Likes

Comments

Frukost

Blev lyxfrulle/lunch imorse. American pancakes med egenplockade blåbär, sååå gott! Har inte gjort så mycket annat idag än att plugga, boka Paris-resa (yaaaaaay) och bara tagit det lugnt. Min sista jobbdag var i fredags o Sebbes sista är nu på fredag o sen är det semesteeeeeeer!!! Ska bli SÅ SKÖNT! Kroatien och Paris står hittills på schemat men blir kanske några dagar på Sebbes systers landställe på Öland eller liknande också. Sen blir det skola i början av september igen!

Likes

Comments

​I fredags var jag på inflyttningsfest hos Axel ända in på småtimmarna så det blev en slapp lördag. Vi åt ganska tidig middag och blev snabbt hungriga igen så vi bestämde oss för att köpa lite smått och gott till "kvällsfika". Det var så gott och mysigt! 

Likes

Comments

Har haft fullt upp med jobb de senaste 3 veckorna men hann iaf träffa Emily en sista gång innan hon skulle åka iväg igen.. Denna gång till New York istället för London där hon ska vara i en månad. Så tråkigtttttt :(
Vi fikade iaf på Saturnus och delade på världens största bulle. Nomnom!

Likes

Comments

Igår var det kalas för mina kusiner, Alice och Victor. Alice fyllde år igår och Victor fyller den 29/7 så de har alltid gemensamt kalas. Alice hade fått en Hoverboard som verkar vara den nya it-saken bland ungarna. Hon var redan grym på att åka, jag försökte men livsfarligt att åka på en sån där ju.. När pappa skulle prova satte han på sig cykelhjälmen för säkerhetsskull men han lärde sig fort och var också bra på att åka. 
Vi blev bjudna på goda grillade burgare och tårta och godsaker i mängder. Mysig kväll men jag rullade hemåt vid 22-tiden eftersom jag varit uppe sedan 4.45 och var sjukt trött. 3 veckor till av jobb sen semesteeeeeeer...!!! 

Likes

Comments

Matlagning

Gjorde hemmagjord pizza i söndags och gud så god den blev! Värt besväret!

Det har varit en lång vecka som bestått av 8-timmars jobb varje dag, ny säng som äntligen kommit, häng med Emily & Axel, middag ute i Solsidan och sen kusinkalas. Skönt att äntligen ha helg och inget inplanerat. Helt slut när jag slutar jobbet så jätteskönt att kunna sova ut och slappa hela helgen.
Sebbe och jag började morgonen med pannkakor och sedan en cykeltur till Sigtuna för en glass på Våfflan som har grym glass.

Recept på deg från Leila Lindholm

Pizzadeg
2-3 pizzor

  • 50 g färsk jäst
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl special

Det går även att göra med vanligt mjöl och torrjäst. 

  1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
  2. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
  3. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
  4. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
  5. Toppa pizzan efter tycke och smak, grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg. 

Eget recept på tomatsås och jag brukar bara blanda ner kryddorna tills det smakar bra, så svårt att skriva exakta mått. 

Tomatsås

  • ​​Ett paket passerade tomater
  • 1 msk honung
  • 1 msk tomatpuré
  • Timjan och oregano
  • Salt och peppar 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1/2 lök
  • Olivolja
  1. Fräs löken i olivolja.
  2. Pressa ner vitlök och häll i de passerade tomaterna. 
  3. Rör ner honung och tomatpuré.
  4. Krydda med salt, peppar, timjan och oregano. Krydda extra vid behov. 

Likes

Comments

​Igår var det dags för Sagas och Linus inflyttningsfest! Så roligt och de hade fixat så fint! Deras lägenhet var verkligen superfin och hade den mysigaste balkongen. Innan festen åt jag, Sebastian, Linnéa och Lisa tapas på Caliente vid St:Eriksplan och de har sååå god mat! Sebbe åkte vidare och drog ut med sina kompisar i Märsta framåt kvällen medan jag stannade hos Saga tills det var dags att ta sista tåget hem. Mysig och rolig lördag! 

Idag har vi varit så sega men i alla fall fått veckans storhandling avklarad. Nu väntar jag på att pizzadegen ska jäsa klart så att vi kan göra egna pizzor till middag. Nom! 

Likes

Comments

Matlagning

Gjorde supergoda kycklingspett till middag igår. Såsen var dock alldeles för söt och jag skulle rekommendera att man använder en vanlig apelsin och pressar i istället för koncentrat. Vi åt dock bara lite sås till riset så man kan nästan skippa den och hälla överbliven glaze på riset istället. Kycklingspetten passar även jättebra om man t.ex. ska ha plockmat och då skulle jag göra dem som de är utan såsen. 

Asiatiska kycklingspett
2-3 portioner (ca 10 st)

Kyckling
500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
Smör

Glaze
2 msk smält smör
2 msk sweet chilisås
2 msk rostade sesamfrön

Sås
2 dl crème fraiche
1/4 dl JO apelsin
1/4 tsk salt

Gör så här:

Koka 2-3 portioner ris enligt anvisningarna på förpackningen. 
​Vik ut och dela filéerna i halvor på längden. Salta och stek dem knappt färdiga i smör i en stekpanna, ca 3 min på varje sida. Låt dem kallna. Rör ihop glazen. Blanda såsen. Trä upp kycklingen på spett. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Pensla över glazen. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på grill. Värm spetten i övre delen av ugnen ca 5 min. Servera med såsen.

Likes

Comments