Matlagning

Typ min favoritpastasås! Så god, krämig och lättlagad! Egentligen brukar vi ha i kyckling men den har vi nu bytt ut mot färdig quornbitar.

Quornpasta

1 stor gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 1 burk soltorkade tomater
• 1 burk créme fraiche
• 1 paprika
• 1 kruka färsk basilika eller en halv kartong fryst
• 300 g quornbitar
• 125 g körsbärstomater


1. Stek quornbitarna så att de får en fin yta. Ta sedan bort från stekpannan. Sätt på pastavatten.
2. Hacka och fräs löken, paprika, körsbärstomater och de soltorkade tomaterna. Fräs löken och den pressade vitlöken.
3. Häll i paprikan, körsbärstomaterna och de soltorkade tomaterna. Häll sedan i créme fraichen och quornet och rör om.
4. Under pastans sista 5 minuter av koktiden, häll i basilikan och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta (helst tagliatelle) och riven parmesan.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Matlagning

Gårdagens middag, pesto rosso med färsk fettucine och smörstekta champinjoner! Inte världens vackraste rätt men såååååå god.


Pesto rosso

1 dl parmesan
50 g pinjenötter
400 g passerade eller krossade tomater
en halv kruka basilika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter

Gör så här:

1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får en gyllenbrun färg.

2. Skala och hacka morötter, lök och vitlök. Fräs i stekpanna tills de mjuknat. Häll på tomaterna och låt puttra i ca 15 min.

3. Riv under tiden parmesanosten och hacka champinjonerna. Stek sedan champinjonerna i smör tills de fått en fin brun färg.

4. Häll tomatsåsen och resten av ingredienserna (förutom champinjonerna) i en mixer och mixa till en slät röra. Smaka av med salt och peppar. Servera med de smörstekta champinjonerna och pastan.

Likes

Comments

Bakning, Matlagning

Med Boss brutna ben blev vi hemma på nyårsafton. Nyårsmiddagen blev lite lik årsmiddagen. Raviolin var så god så vi bestämde oss för att köra på samma igen. Till huvudrätt blev det rostbiff med duchessepotatis, rödvinssås och bearnaise. Efterrätten var en salt kolapannacotta med chokladmousse och clementin.

Ravioli fylld med ricotta och spenat i tomatsås

Pastadeg:

• 2,5 dl durumvetemjöl
• 2 ägg

1. Häll ut durumvetemjölet i en hög på bordet. Gör en grop i mitten av högen.
2. Knäck ner äggen i gropen. Blanda in äggen, lite i taget, i mjölet med en gaffel.
3. När degen gått ihop, knåda den ca 10 min tills den blir en fin, fast deg. Låt vila inplastad i kylen minst en halvtimme.
4. När degen vilat klart, dela den i två delar och kavla ut första delen eller kör genom en pastamaskin. Kavla så tunt som möjligt, degen ska bli ca 2-3 mm tjock.
5. Använd en rund stans för att stansa ut cirklar, två stycken per ravioli. Lägg en klick ricottablandning på ena cirkeln och lägg sedan den andra cirkeln över. Kläm ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
6. Koka raviolin ca 2-3 minuter i saltat vatten och plocka sedan upp dem med en hålslev.

Gör fyllningen medan pastadegen vilar i kylen.

Fyllning:
• 200 g ricotta
• 100 g bladspenat
• 1 vitlöksklyfta

1. Hacka spenaten och fräs tillsammans med den pressade vitlöken i lite olja i en stekpanna.
2. Krama ur vätskan ur bladspenaten och blanda sedan ned den och ricottan i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
3. Låt vila i kylen medan pastan görs.

Tomatsås:
• Vitlök, 1-2 klyftor
• 400 g passerade tomater
• En knippe färsk basilika
• Timjan
• Oregano
• Rödvinsvinäger
• Flytande honung
• Salt & svartpeppar
• 1-2 Schalottenlökar beroende på storlek
• Olivolja

1. Hacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i olivolja. Häll sedan på tomaterna.
2. Hacka basilikan och häll i såsen. Krydda med timjan och oregano efter tycke och smak. Låt puttra.
3. Smaka av med salt & peppar, rödvinsvinäger (ca 1/2 msk) och flytande honung (ca 1/2 msk).

Rödvinssås
• 1,5 dl rödvin
• 1 schalottenlök
• 1 morot
• 1 lagerblad
• Timjan
• 1,5 dl kalvfond (eller 1 msk koncentrerad fond)
• 1/2 msk rödvinsvinäger
• 1/2 msk smör

1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan, moroten och peppar.
2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter man hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare.
3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.

Rödvinssåsen är Leif Mannerströms recept.

Salt kolapannacotta med chokladmousse och citrus

  • 1/2 gelatinblad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/4 burk Dulce de Leche eller karamelliserad mjölk (à 397 g)
  • 1/8 tsk flingsalt
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 25 g hackad mörk choklad
  • 1 clementin
  • 2 krossade chokladcookies

Gör så här:

Lägg gelatinblad i kallt vatten.

Pannacotta: Koka upp vispgrädde i en kastrull, ta från värmen. Vispa genast ner dulce de leche eller karamelliserad mjölk. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem under fortsatt vispning. Rör ner flingsalt.

Häll smeten i 2 glas. Ställ i kylen minst 4 timmar.

Chokladmousse: Värm vispgrädde (koka ej). Ta från värmen och rör ner choklad. Låt svalna helt i kylen.

Vid servering: Vispa chokladmoussen fluffig. Toppa pannacottan med moussen, clementiner skurna i hinnfria klyftor och krossade chokladcookies.

Denna efterrätt är perfekt att förbereda dagen innan.


Likes

Comments

Matlagning

Nu börjar minst en månad som vegetarianer. Sebbe kom med idén strax efter nyår men då hade vi redan storhandlat köttig mat så när den maten tog slut började vego-livet. Bild 1 är dagens otroligt goda middag som inspirerades av bild 2 som var gårdagens lunch på Babel Deli. Middagen jag lagade bestod av falafel, sötpotatis, toum (libanesisk vitlökscréme) och en matvetesallad. Matvetet kokade jag med en halv tärning grönsaksbuljong och blandade med en msk tomatpuré. Blandade ner bladspenat, ugnsrostade körsbärstomater och paprika i salladen och serverade sedan med ugnsrostad sötpotatis, falafel, toum och aubergine.

Recept toum (ca 4 portioner)

2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Gör såhär:
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar.

Receptet kommer från www.zeinaskitchen.se

Likes

Comments

Bakning

Igår var vi på middag hos mamma och pappa och bjöds på oxfilé med potatisgratäng, bea och konjakssås var sååå gott. Jag hade bakat en chokladpaj som jag tog med. Receptet på pajen togs fram för filmen ”The Help” och den är så god!

Chokladpaj

Degen

• 3 msk kallt vatten
• 3 dl vetemjöl
• 125 g kylskåpskallt smör

1. Skär smöret i små bitar och lägg i en bunke. Häll på mjölet och blanda ihop tills det blir en smulig smet.
2. Häll på vattnet och rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylen 30 min.

Chokladsmeten

• 3,5 dl strösocker
• 3 msk kakao
• 4 msk smält smör
• 2 stora ekologiska ägg
• 1,8 dl kondenserad mjölk
• 1 tsk vaniljextrakt
• En nypa salt


Gör såhär:

Gör degen först, sen smeten medan pajskalet är i ugnen.
1. Värm ugnen till 175°. Picka pajdegen med en gaffel och lägg foliepapper på kanterna. Baka i 15 minuter eller tills skalet är torrt (ska ej bli brunt bara precis gräddat).
2. Under tiden, vispa alla ingredienser till chokladsmeten tills den blir len.
3. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 45 min, tills fyllningen stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten. Täck kanterna på pajen med folie halvvägs genom gräddningen. Servera pajen kall med vispgrädde.

Likes

Comments

Bakning

Förra helgen blev det pepparkakshusbakning med mamma, så mysigt! Hann inte dekorera husen så det gjorde jag senare under veckan.

Likes

Comments

Bakning, Matlagning

Det blev trerätters när det var dags att fira 4 år tillsammans, såååå gott! Fick bli en hemmakväll istället för att vi gick på restaurang och bio nu när plutten har brutit benet. Basilikarullar som försnacks, ravioli fylld med ricotta och spenat i en tomatsås, rostbiff med parmesanpotatis och rödvinssås och slutligen banoffepaj till efterrätt.

Basilikarullar
• 1 paket tortillabröd
• 1 paket Philadelphiaost
• 1 kruka färsk basilika
• ca 1 burk soltorkade tomater
• 1 vitlöksklyfta
• Salt och peppar

1. Pressa vitlök och blanda tillsammans med philadelphian. Klipp ner basilikan samt de soltorkade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
2. Bred tortillabröden med röran och rulla sedan ihop till smala rullar. Skär i ca två cm breda snittar.
3. Hetta upp olivolja och stek snittarna ca 1 min på varje sida så de får en fin brun färg.

Ravioli fylld med ricotta och spenat i tomatsås (ca 6-8 st)
Pastadeg:
• 2,5 dl durumvetemjöl
• 2 ägg

1. Häll ut durumvetemjölet i en hög på bordet. Gör en grop i mitten av högen.
2. Knäck ner äggen i gropen. Blanda in äggen, lite i taget, i mjölet med en gaffel.
3. När degen gått ihop, knåda den ca 10 min tills den blir en fin, fast deg. Låt vila inplastad i kylen minst en halvtimme.
4. När degen vilat klart, dela den i två delar och kavla ut första delen eller kör genom en pastamaskin. Kavla så tunt som möjligt, degen ska bli ca 2-3 mm tjock.
5. Använd en rund stans för att stansa ut cirklar, två stycken per ravioli. Lägg en klick ricottablandning på ena cirkeln och lägg sedan den andra cirkeln över. Kläm ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
6. Koka raviolin ca 2-3 minuter i saltat vatten och plocka sedan upp dem med en hålslev.

Gör fyllningen medan pastadegen vilar i kylen.

Fyllning:
• 200 g ricotta
• 100 g bladspenat
• 1 vitlöksklyfta

1. Hacka spenaten och fräs tillsammans med den pressade vitlöken i lite olja i en stekpanna.
2. Krama ur vätskan ur bladspenaten och blanda sedan ned den och ricottan i en bunke.
3. Låt vila i kylen medan pastan görs.

Tomatsås:
• Vitlök, 1-2 klyftor
• 400 g passerade tomater
• En knippe färsk basilika
• Timjan
• Oregano
• Rödvinsvinäger
• Flytande honung
• Salt & svartpeppar
• 1-2 Schalottenlökar beroende på storlek
• Olivolja

1. Hacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i olivolja. Häll sedan på tomaterna.
2. Hacka basilikan och häll i såsen. Krydda med timjan och oregano efter tycke och smak. Låt puttra.
3. Smaka av med salt & peppar, rödvinsvinäger (ca 1/2 msk) och flytande honung (ca 1/2 msk).

Rostbiff med parmesanpotatis och rödvinssås

Parmesanpotatis (2 portioner)
• 400 g små potatisar
• 1 dl riven parmesan

1. Koka potatisen i välsaltat vatten tills den blir halvt klar, ca 10 min.
2. Lägg potatisen på en plåt och mosa den lätt med en gaffel, bara så att den spricker.
3. Häll över den rivna osten och stek i ugnen ca 15-20 min tills potatisen fått en fin färg.

Rödvinssås (2 portioner)
• 1,5 dl rödvin
• 1 schalottenlök
• 1 morot
• 1 lagerblad
• Timjan
• 1,5 dl kalvfond (eller 1 msk koncentrerad fond)
• 1/2 msk rödvinsvinäger
• 1/2 msk smör

1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan, moroten och peppar.
2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter man hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare.
3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.

Rödvinssåsen är Leif Mannerströms recept.

Banoffepaj (2 små)
• 1/2 burk karamelliserad mjölk
• 4 digestivekex
• 25 g smält smör
• 1 banan
• 1 twix
• 1 dl vispgrädde

1. Mixa digestivekexen till smulor. Häll i smöret och blanda ihop. Tryck ut digestivedegen i två små pajformar. Ställ i kylen ca 30 min.
2. Skär bananen i tunna skivor. Fyll 2/3 av pajformarna med den karamelliserade mjölken. Lägg på bananen.
3. Vispa grädden. Bred över grädden över bananerna.
4. Hacka twixen och häll på grädden.

Likes

Comments

​Sebbes mamma och syster kom förbi för att fika idag så passade på att baka hallonrutor med citron och kokos :). 

​Ingredienser

  • 200 gr smält smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl socker
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokosflingor
  • 200 g hallon (frysta eller färska)
  • Skalet från en ekologisk citron 


Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Rör ner äggen i en bunke och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl. Riv ner citronskalet och smöret och blanda väl.
  2. Bred ut smeten i en smord långpanna med bakplåtspapper i botten. Strö över hallon och kokosflingor.
  3. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Likes

Comments

Tårtor, Bakning

I måndags fyllde jag 23 så i lördags hade jag tjejerna över för lite dricka och mat!
Bakade en tårta dagen till ära på citronbottnar fylld med lemon curd-grädde och hallonmousse, spacklad med smörkräm , glaserad med en vitchokladganache och toppad med noblesse och färska hallon.

Tårtan är i fyra lager; citronbotten, hallonmousse, rosa citronbotten, lemon curd-grädde, citronbotten, hallounmousse, rosa citronbotten.

Tårtbottnar:

Bottnarna är gjorda på 3-lika receptet.

Recept här

Gjorde för en form på 24 cm. Hällde i karamellfärg i ena smeten för att få två av bottnarna rosa och använde citronskal som smaksättning på bottnarna. Skal från 1 citron för en sats tårtsmet.

Hallonmousse:

- 250 g frysta hallon
- 2 gelatinblad
- 2 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 5 dl vispgrädde

1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna (jag hoppade över detta och hade kvar kärnorna). Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt och vänd ner hallon- och äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar.
7. Spritsa eller bred mousse på tårtbottnar.

(Räcker till tre lager)

Lemon curd-grädde:

- 3 dl vispgrädde
- 1/2 burk lemon curd

1. Vispa grädden.
2. Häll lemon curden i en skål och blanda med en klick grädde.
3. Blanda lemon curd-blandningen med resten av grädden.

(Räcker till två lager)

Basrecept smörkräm

- 230 g smör (rumsvarmt)
- 500 g florsocker
- 4 tsk kokande vatten
- Ev några droppar karamellfärg

1. Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
2. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Jag hade ingen smaksättning men använde karamellfärg för att göra smörkrämen rosa.
Jag använde även dubbelt recept för smörkräm då tårtan var så pass hög.

Vit chokladganache:

- 100-200 g mörk choklad, vit eller ljus choklad
- 1-3 dl vispgrädde
- 1-3 msk smör

1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, häll då i smöret.

Måtten varierar beroende på hur tjock man vill ha ganachen. Mer grädde = tunnare ganache och mindre grädde = tjockare ganache.

Jag använde 200 g vit choklad och 1 dl grädde, det var nästan för löst för vit chokladganache så rekommenderar att man börjar med en halv dl grädde till 200 g vit choklad för att inte riskera att ganachen blir för tunn.


Likes

Comments

Bakning, Tårtor

När Sebastian fyllde 24 år gjorde jag en tårta med ett hobbithus då han älskar 'Sagan om ringen'.
Jag gjorde två olika tårtor, hobbithuset är en chokladtårta med dumlefluff och ringen med texten är en tårta på ljusa vaniljbottnar med dumlefluff och passionsfruktsmousse.

Ringtårtan

Tårtbottnar 3-lika

Detta recept använder jag oftast när jag gör höga tårtor då bottnarna blir väldigt luftiga men stabila.

Recept här

Passionsfruktsmousse

- 3 st mogna passionsfrukter
- 2 msk strösocker
- 2 dl vispgrädde

1. Gröp ur passionsfrukterna och häll innehållet i en liten kastrull tillsammans med 2 msk strösocker.
2. Låt blandningen stå i kyl minst två timmar.
3. Vispa grädden ganska hårt. Vänd sedan när passionsfruktsblandningen i grädden.
4. Fyll tårtan med moussen (använd gärna sprits).

Dumlefluff

- 180-200 g dumle
- 3 dl vispgrädde

1. Hacka dumlen i småbitar. Värm grädden i en kastrull. Grädden får EJ koka.
2. Häll i dumlen i den varma grädden och rör om tills dumlen smält helt (tar en stund).
3. Låt stå i kylen över natten.
4. Vispa daimgrädden till ett fluff.

Hobbithustårtan

Chokladbottnar med dumlefluff som fyllning, spacklad med chokladsmörkräm och dekorerade med sockerpasta.

Chokladbotten (klotformad tårta på 12 cm)

- 115 g smör
- 295 g strösocker
- 2 ägg
- 48 g kakao
- 240 g vatten (ca 2,5 dl)
- 195 g vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt (behövs ej om smöret är salt)

ALLA INGREDIENSER SKA VARA I RUMSTEMPERATUR INNAN START, SPECIELLT VIKTIGT FÖR SMÖR OCH ÄGG

1. Sikta mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat ner i en skål och blanda.
2. Koka vattnet. Häll det över kakaon och vispa tills kakaon upplösts helt. Ställ åt sidan för att svalna.
3. Vispa smöret och sockret på medium hastighet tills det är lätt och fluffigt, tar ca 8-10 min.
4. Knäck äggen, två i taget, ner i sockerblandningen. Rör om tills det är helt blandat.
5. Häll i de torra ingredienserna varannat med kakaomixen. Addera det torra i fyra delar och det blöta i tre delar.
6. Klä formen med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader. När man sticker ner en tandpetare ska den komma ut torr.

Recept från Yolanda Gampp

Chokladsmörkräm

- 230 g smör (rumsvarmt)
- 500 g florsocker
- 4 tsk kokande vatten
- 30 g kakao

1. Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
2. Tillsätt vattnet och kakaon under omvispning.

Sockerpasta

-1 msk gelatinpulver
-4 msk kallt vatten
-30 gram kokosfett
-1 dl vit sirap
-ca 1 kg florsocker
-1 msk solrosolja/rapsolja

1. Häll gelatin och vatten i en kastrull (jag brukar göra i vattenbad) och låt det svälla en stund. Värm sedan försiktigt på plattan tills gelatinet smält. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Låt sedan blandningen svalna en stund.
2. Sikta upp ca 8dl florsocker i en bunke. Spara resten av florsockret till knådningen.
3. Häll vätskan i bunken, tillsätt sirapen och blanda ihop det hela. Man kan använda sig av en elvisp med degkrokar men det går bra att arbeta för hand också. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte gör den lika fast. Tillsätt oljan mot slutet och degen blir smidig och lättarbetad.

Recept från johannastartor.se

Likes

Comments