Bakning, Matlagning

Det blev trerätters när det var dags att fira 4 år tillsammans, såååå gott! Fick bli en hemmakväll istället för att vi gick på restaurang och bio nu när plutten har brutit benet. Basilikarullar som försnacks, ravioli fylld med ricotta och spenat i en tomatsås, rostbiff med parmesanpotatis och rödvinssås och slutligen banoffepaj till efterrätt.

Basilikarullar
• 1 paket tortillabröd
• 1 paket Philadelphiaost
• 1 kruka färsk basilika
• ca 1 burk soltorkade tomater
• 1 vitlöksklyfta
• Salt och peppar

1. Pressa vitlök och blanda tillsammans med philadelphian. Klipp ner basilikan samt de soltorkade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
2. Bred tortillabröden med röran och rulla sedan ihop till smala rullar. Skär i ca två cm breda snittar.
3. Hetta upp olivolja och stek snittarna ca 1 min på varje sida så de får en fin brun färg.

Ravioli fylld med ricotta och spenat i tomatsås (ca 6-8 st)
Pastadeg:
• 2,5 dl durumvetemjöl
• 2 ägg

1. Häll ut durumvetemjölet i en hög på bordet. Gör en grop i mitten av högen.
2. Knäck ner äggen i gropen. Blanda in äggen, lite i taget, i mjölet med en gaffel.
3. När degen gått ihop, knåda den ca 10 min tills den blir en fin, fast deg. Låt vila inplastad i kylen minst en halvtimme.
4. När degen vilat klart, dela den i två delar och kavla ut första delen eller kör genom en pastamaskin. Kavla så tunt som möjligt, degen ska bli ca 2-3 mm tjock.
5. Använd en rund stans för att stansa ut cirklar, två stycken per ravioli. Lägg en klick ricottablandning på ena cirkeln och lägg sedan den andra cirkeln över. Kläm ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
6. Koka raviolin ca 2-3 minuter i saltat vatten och plocka sedan upp dem med en hålslev.

Gör fyllningen medan pastadegen vilar i kylen.

Fyllning:
• 200 g ricotta
• 100 g bladspenat
• 1 vitlöksklyfta

1. Hacka spenaten och fräs tillsammans med den pressade vitlöken i lite olja i en stekpanna.
2. Krama ur vätskan ur bladspenaten och blanda sedan ned den och ricottan i en bunke.
3. Låt vila i kylen medan pastan görs.

Tomatsås:
• Vitlök, 1-2 klyftor
• 400 g passerade tomater
• En knippe färsk basilika
• Timjan
• Oregano
• Rödvinsvinäger
• Flytande honung
• Salt & svartpeppar
• 1-2 Schalottenlökar beroende på storlek
• Olivolja

1. Hacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i olivolja. Häll sedan på tomaterna.
2. Hacka basilikan och häll i såsen. Krydda med timjan och oregano efter tycke och smak. Låt puttra.
3. Smaka av med salt & peppar, rödvinsvinäger (ca 1/2 msk) och flytande honung (ca 1/2 msk).

Rostbiff med parmesanpotatis och rödvinssås

Parmesanpotatis (2 portioner)
• 400 g små potatisar
• 1 dl riven parmesan

1. Koka potatisen i välsaltat vatten tills den blir halvt klar, ca 10 min.
2. Lägg potatisen på en plåt och mosa den lätt med en gaffel, bara så att den spricker.
3. Häll över den rivna osten och stek i ugnen ca 15-20 min tills potatisen fått en fin färg.

Rödvinssås (2 portioner)
• 1,5 dl rödvin
• 1 schalottenlök
• 1 morot
• 1 lagerblad
• Timjan
• 1,5 dl kalvfond (eller 1 msk koncentrerad fond)
• 1/2 msk rödvinsvinäger
• 1/2 msk smör

1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan, moroten och peppar.
2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter man hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare.
3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.

Rödvinssåsen är Leif Mannerströms recept.

Banoffepaj (2 små)
• 1/2 burk karamelliserad mjölk
• 4 digestivekex
• 25 g smält smör
• 1 banan
• 1 twix
• 1 dl vispgrädde

1. Mixa digestivekexen till smulor. Häll i smöret och blanda ihop. Tryck ut digestivedegen i två små pajformar. Ställ i kylen ca 30 min.
2. Skär bananen i tunna skivor. Fyll 2/3 av pajformarna med den karamelliserade mjölken. Lägg på bananen.
3. Vispa grädden. Bred över grädden över bananerna.
4. Hacka twixen och häll på grädden.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Sebbes mamma och syster kom förbi för att fika idag så passade på att baka hallonrutor med citron och kokos :). 

​Ingredienser

  • 200 gr smält smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl socker
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokosflingor
  • 200 g hallon (frysta eller färska)
  • Skalet från en ekologisk citron 


Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Rör ner äggen i en bunke och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl. Riv ner citronskalet och smöret och blanda väl.
  2. Bred ut smeten i en smord långpanna med bakplåtspapper i botten. Strö över hallon och kokosflingor.
  3. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Likes

Comments

Tårtor, Bakning

I måndags fyllde jag 23 så i lördags hade jag tjejerna över för lite dricka och mat!
Bakade en tårta dagen till ära på citronbottnar fylld med lemon curd-grädde och hallonmousse, spacklad med smörkräm , glaserad med en vitchokladganache och toppad med noblesse och färska hallon.

Tårtan är i fyra lager; citronbotten, hallonmousse, rosa citronbotten, lemon curd-grädde, citronbotten, hallounmousse, rosa citronbotten.

Tårtbottnar:

Bottnarna är gjorda på 3-lika receptet.

Recept här

Gjorde för en form på 24 cm. Hällde i karamellfärg i ena smeten för att få två av bottnarna rosa och använde citronskal som smaksättning på bottnarna. Skal från 1 citron för en sats tårtsmet.

Hallonmousse:

- 250 g frysta hallon
- 2 gelatinblad
- 2 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 5 dl vispgrädde

1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna (jag hoppade över detta och hade kvar kärnorna). Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt och vänd ner hallon- och äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar.
7. Spritsa eller bred mousse på tårtbottnar.

(Räcker till tre lager)

Lemon curd-grädde:

- 3 dl vispgrädde
- 1/2 burk lemon curd

1. Vispa grädden.
2. Häll lemon curden i en skål och blanda med en klick grädde.
3. Blanda lemon curd-blandningen med resten av grädden.

(Räcker till två lager)

Basrecept smörkräm

- 230 g smör (rumsvarmt)
- 500 g florsocker
- 4 tsk kokande vatten
- Ev några droppar karamellfärg

1. Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
2. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Jag hade ingen smaksättning men använde karamellfärg för att göra smörkrämen rosa.
Jag använde även dubbelt recept för smörkräm då tårtan var så pass hög.

Vit chokladganache:

- 100-200 g mörk choklad, vit eller ljus choklad
- 1-3 dl vispgrädde
- 1-3 msk smör

1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, häll då i smöret.

Måtten varierar beroende på hur tjock man vill ha ganachen. Mer grädde = tunnare ganache och mindre grädde = tjockare ganache.

Jag använde 200 g vit choklad och 1 dl grädde, det var nästan för löst för vit chokladganache så rekommenderar att man börjar med en halv dl grädde till 200 g vit choklad för att inte riskera att ganachen blir för tunn.


Likes

Comments

Bakning, Tårtor

När Sebastian fyllde 24 år gjorde jag en tårta med ett hobbithus då han älskar 'Sagan om ringen'.
Jag gjorde två olika tårtor, hobbithuset är en chokladtårta med dumlefluff och ringen med texten är en tårta på ljusa vaniljbottnar med dumlefluff och passionsfruktsmousse.

Ringtårtan

Tårtbottnar 3-lika

Detta recept använder jag oftast när jag gör höga tårtor då bottnarna blir väldigt luftiga men stabila.

Recept här

Passionsfruktsmousse

- 3 st mogna passionsfrukter
- 2 msk strösocker
- 2 dl vispgrädde

1. Gröp ur passionsfrukterna och häll innehållet i en liten kastrull tillsammans med 2 msk strösocker.
2. Låt blandningen stå i kyl minst två timmar.
3. Vispa grädden ganska hårt. Vänd sedan när passionsfruktsblandningen i grädden.
4. Fyll tårtan med moussen (använd gärna sprits).

Dumlefluff

- 180-200 g dumle
- 3 dl vispgrädde

1. Hacka dumlen i småbitar. Värm grädden i en kastrull. Grädden får EJ koka.
2. Häll i dumlen i den varma grädden och rör om tills dumlen smält helt (tar en stund).
3. Låt stå i kylen över natten.
4. Vispa daimgrädden till ett fluff.

Hobbithustårtan

Chokladbottnar med dumlefluff som fyllning, spacklad med chokladsmörkräm och dekorerade med sockerpasta.

Chokladbotten (klotformad tårta på 12 cm)

- 115 g smör
- 295 g strösocker
- 2 ägg
- 48 g kakao
- 240 g vatten (ca 2,5 dl)
- 195 g vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt (behövs ej om smöret är salt)

ALLA INGREDIENSER SKA VARA I RUMSTEMPERATUR INNAN START, SPECIELLT VIKTIGT FÖR SMÖR OCH ÄGG

1. Sikta mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat ner i en skål och blanda.
2. Koka vattnet. Häll det över kakaon och vispa tills kakaon upplösts helt. Ställ åt sidan för att svalna.
3. Vispa smöret och sockret på medium hastighet tills det är lätt och fluffigt, tar ca 8-10 min.
4. Knäck äggen, två i taget, ner i sockerblandningen. Rör om tills det är helt blandat.
5. Häll i de torra ingredienserna varannat med kakaomixen. Addera det torra i fyra delar och det blöta i tre delar.
6. Klä formen med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader. När man sticker ner en tandpetare ska den komma ut torr.

Recept från Yolanda Gampp

Chokladsmörkräm

- 230 g smör (rumsvarmt)
- 500 g florsocker
- 4 tsk kokande vatten
- 30 g kakao

1. Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
2. Tillsätt vattnet och kakaon under omvispning.

Sockerpasta

-1 msk gelatinpulver
-4 msk kallt vatten
-30 gram kokosfett
-1 dl vit sirap
-ca 1 kg florsocker
-1 msk solrosolja/rapsolja

1. Häll gelatin och vatten i en kastrull (jag brukar göra i vattenbad) och låt det svälla en stund. Värm sedan försiktigt på plattan tills gelatinet smält. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Låt sedan blandningen svalna en stund.
2. Sikta upp ca 8dl florsocker i en bunke. Spara resten av florsockret till knådningen.
3. Häll vätskan i bunken, tillsätt sirapen och blanda ihop det hela. Man kan använda sig av en elvisp med degkrokar men det går bra att arbeta för hand också. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte gör den lika fast. Tillsätt oljan mot slutet och degen blir smidig och lättarbetad.

Recept från johannastartor.se

Likes

Comments

Contains affiliate links Bakning, Tårtor

I söndags var det påskmiddag hemma hos mamma och pappa så jag fick uppdraget att göra efterrätt och gjorde då en chokladtårta med passionsfruktsmousse, mosade hallon, chokladganache och en passionssmörkräm. Det blev riktigt gott!

Chokladbottnar (form på 23 cm)

- 200 g smör
- 515 g strösocker
- 4 ägg
- 85 g kakao
- 415 g vatten (ca 4 dl)
- 340 g vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt (behövs ej om smöret är salt)

ALLA INGREDIENSER SKA VARA I RUMSTEMPERATUR INNAN START, SPECIELLT VIKTIGT FÖR SMÖR OCH ÄGG

1. Sikta mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat ner i en skål och blanda.
2. Koka vattnet. Häll det över kakaon och vispa tills kakaon upplösts helt. Ställ åt sidan för att svalna.
3. Vispa smöret och sockret på medium hastighet tills det är lätt och fluffigt, tar ca 8-10 min.
4. Knäck äggen, två i taget, ner i sockerblandningen. Rör om tills det är helt blandat.
5. Häll i de torra ingredienserna varannat med kakaomixen. Addera det torra i fyra delar och det blöta i tre delar.
6. Klä formen med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme på 175 grader. När man sticker ner en tandpetare ska den komma ut torr.

Passionsfruktsmousse

- 3 st mogna passionsfrukter
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker

1. Gröp ur passionsfrukterna och häll i en liten kastrull. Koka upp tillsammans med sockret. Låt sedan stå i kyl minst 2 timmar.
2. Vispa grädden hårt. Rör sedan ner passionsfruktsblandningen.

Chokladganache

- 100-200 g mörk choklad
- 1-3 dl vispgrädde
- 1-3 msk smör

1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, häll då i smöret.

Måtten varierar beroende på hur tjock man vill ha ganachen. Mer grädde = tunnare ganache och mindre grädde = tjockare ganache.

Basrecept smörkräm

- 230 g smör (rumsvarmt)
- 500 g florsocker
- 4 tsk kokande vatten
- Ev några droppar karamellfärg

1. Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
2. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Jag tog saften från två st passionsfrukter och lite gul pastafärg.

Hallonen mosade jag bara med en tsk socker och la sedan på passionsfruktsmoussen.

Kaninerna är gjord av sockerpasta. Recept:

Sockerpasta

-1 msk gelatinpulver
-4 msk kallt vatten
-30 gram kokosfett
-1 dl vit sirap
-ca 1 kg florsocker
-1 msk solrosolja/rapsolja

1. Häll gelatin och vatten i en kastrull (man kan göra i vattenbad) och låt det svälla en stund. Värm sedan försiktigt på plattan tills gelatinet smält. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Låt sedan blandningen svalna en stund.
2. Sikta upp ca 8dl florsocker i en bunke. Spara resten av florsockret till knådningen.
3. Häll vätskan i bunken, tillsätt sirapen och blanda ihop det hela. Man kan använda sig av en elvisp med degkrokar men det går bra att arbeta för hand också. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte gör den lika fast. Tillsätt oljan mot slutet och degen blir smidig och lättarbetad.

Recept från www.johannastartor.se



Lite av det som behövs för att baka tårtan:

Spatel från Kitchen Craft, Mörk choklad från Valrhona Gastronomi Choklad 250g Caraibe 66%, Springform från Patisse, Polly och sockerpasta hittar ni här Sockerpasta Sugarpaste Extra Vit 1 Kg


Innehåller annonslänkar

Likes

Comments

Bakning, Tårtor

Har inte lagt upp min födelsedagstårta jag gjorde i oktober. Hallon- och chokladtårta med hallongmarängsmörkräm och chokladganache på rosa bottnar och chokladbottnar. Blev riktigt nöjd och den blev supergod!

Tårtbottnar:

Både de mörka och ljusa bottnarna är gjorde på 3-lika receptet.

Recept här

Gjorde för en form på 24 cm. Använde receptet med kakao för chokladbottnarna och det vanliga receptet för de rosa bottnarna men hällde i karamellfärg för att få dem rosa.

Chokladganache:

- 100-200 g mörk choklad
- 1-3 dl vispgrädde
- 1-3 msk smör

1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, häll då i smöret.

Måtten varierar beroende på hur tjock man vill ha ganachen. Mer grädde = tunnare ganache och mindre grädde = tjockare ganache.

Riesenfluff:

- 180-200 g riesen
- 3 dl vispgrädde

1. Hacka riesen i småbitar.
2. Värm grädden, den får EJ koka.
3. Häll i riesen och rör om tills riesen har smält helt (tar ett tag).
4. Låt riesengrädden stå i kylen över natten.
5. Vispa till ett fluff och fyll sedan tårtan med fluffet.

Simple syrup:

- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl strösocker

1. Koka upp vatten och socker. Låt svalna. Häll sedan över tårtbottnarna.

Hallonmousse:

- 250 g frysta hallon
- 2 gelatinblad
- 2 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 5 dl vispgrädde

1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna (jag hoppade över detta och hade kvar kärnorna). Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar.
7. Spritsa eller bred mousse på tårtbottnar.

Maränger (10 st):

- 1 äggvita
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 krm ättiksprit
- några droppar röd karamellfärg för rosa maränger

1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och ättiksprit i en bunke.
2. Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng.
3. Spritsa ut marängen på bakplåtspapper. Spritsa inte för tätt för de sväller en aning.
4. Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger.

Marängsmörkräm med hallonsmak:

- 4 stora äggvitor
- 200 g strösocker
- 250 g rumsvarmt smör
- 100 g hallon

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål.
2. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
3. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
4.Ta bort skålen från värmen.
5. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
6. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
7. Tillsätt smöret, en liten bit i taget.
8. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
9. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
10. Kör hallonen till puré i en mixer.
11. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
12. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.

Sammanlagt bakade jag tårtan över tre dagar. Den fjärde dagen åts tårtan.

Dag 1:

Gör tårtbottnarna. Plasta in ordentligt och frys in. Detta för att det ska vara lättare att dela bottnarna.

Dag 2:

Gör riesenfluffet, hallonmoussen och chokladganachen då allt detta behöver stå över natten.

Dag 3:

Ta ut tårtbottnarna ur frysen och dela med en vass kniv medan de fortfarande inte är helt tinade.
Fyll sedan tårtan med moussen och fluffet. Jag spritsade ut moussen och fluffet för att få jämna och fina lager.
Gör sedan hallonmarängsmörkrämen och låt tårtan stå i kylen så länge. Spackla sedan tårtan med marängsmörkrämen i omgångar. Spackla ett lager, låt tårtan stå i kylen 20 minuter och spackla sedan igen och ställ in i 20 minuter.
Häll över chokladganachen och dekorera med resten av marängsmörkrämen.

Jag ville att tårtan skulle vara randig med rosa och brunt och gjorde därför två rosa bottnar och två chokladbottnar och delade sen upp lagren så här:

Lager 1: hallon & hallonmousse
Lager 2: riesenfluff
Lager 3: hallon & hallonmousse

Dag 4:

Samma dag som tårtan skulle serveras dekorerade jag klart och la på maränger och rosor.


Likes

Comments

Bilder från förra lördagens brunch på Greasy Spoon med Linnéa, Saga och Wrede. Det var såååå gott! Perfekt sätt att starta helgen på <3. Efter brunchen var det först 60-årsfika för Jari hos mormor och sen 60-årsmiddag för Sebbes morbror. Söndagen bestod av valpkurs och massa plugg.

Likes

Comments

Matlagning
Vår nyårsmiddag på tre rätter. Allt var så gott! Bearnaisesåsen hade inte satt sig ordentligt så huvudrättbilden är inte den vackraste men det var supergott.

Förrätt: Parmesankorg med champagnerisotto och halstrad pilgrimsmussla

Du behöver:
  • 8 pilgrimsmusslor
  • peppar efter smak

Champagnerisotto

  • 4 schalottenlökar
  • 60 g fänkål
  • 2-3 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 1,5 hönsbuljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 dl mousserande vin/champagne
  • 1 dl riven parmesan

Parmesankorgar

  • 4 dl enkel parmesan, typ grana padano
  1. Parmesankorgar
    Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Gör en korg i taget. Strö 0,5 dl av den rivna osten i pannan i ett jämt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. Låt osten smälta och stek den på medelstark värme tills flarnet får en fin färg.
  2. Dra pannan från värmen och låt svalna något, så att flarnet kan tas upp med stekspade. Forma den medan den är fortfarande ljummen, t ex upp och nervänd skål. Låt svalna.
  3. Risotton
    Skala och finhacka löken, och fänkålen (spara fänkålsdillen till dekoration) och fräs den mjuk och glansig i olivolja i en gryta. Blanda i riset och fräs under omrörning 1-2 min. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten.
  4. Späd riset först med vitvinet. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör sedan ner buljongen i omgångar.
  5. Häll i mousserat vin det sista du gör och koka tills riset är al dente. Ta av grytan från värmen och rör ner den rivna parmesanosten.
  6. Pilgrimsmussla
    Under tiden riset kokar halstrar man pilgrimsmusslorna i en grillpanna i oliv olja. 1-2 minuter på varje sida, salta och peppra.
  7. Citrussallad
    Skala citrusen fri från allt vitt skal så att det blir bara fruktkött. Blanda ihop. Droppa i några droppar honung, lite flingsalt och någon droppe vit balsamvinäger.
  8. När parmesankorgarna stelnat fördelar du ut risotton i korgarna. Lägg en mussla i varje korg och en liten klick citrussallad på sidan om korgen.
Recept från köket.se

Huvudrätt: Oxfilé med potatispuré, stekt sparris, rödvinssås och bearnaisesås

Dessert: Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn

Du behöver:

Vit chokladmousse
  • 150 g vit choklad, smält över vattenbad
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl grädde, vispad
  • 1 dl kesella, 10 %

Champagnemarinerade hallon

  • 250 g frysta hallon, tinade
  • 0,5-0,75 dl champagne el mousserande vin
  • 0,5 msk strösocker
  • citronmeliss

Servering

  • 8-12 havreflarn (2 havreflarn/glas)

Gör så här:
  1. Hacka ner och smält chokladen försiktigt i en kastrull. Är du osäker och inte känner din spis – kör över vattenbad. Låt den inte bli allt för varm, bara precis smälta.
  2. Vispa grädden tjock och fluffig, ställ åt sidan.
  3. Vispa upp ett helt ägg med elvisp riktigt fluffigt. Vispa samtidigt försiktigt ner den smälta chokladen successivt. Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden. Ställ in i kylskåpet en stund medan havreflarnen krossas.
  4. Mortla som jag gör eller krossa havreflarnen grovt i en platspåse.
  5. Fördela krosset i botten på t ex champagneglas. Mät sedan upp den vita chokladmoussen jämnt i alla glas. Ställ svalt minst en timme innan den toppas med de champagnemarinerade hallonen.
  6. Häll upp de tinade hallonen i en skål. Strö över socker och toppa med champagne. Låt marinera till servering (ca 15-20 min) Rör inte för mycket, man vill försöka bevara bären hela!
  7. Servering
    Ta ut glasen med den härliga moussen som fått stelna till lite. Lägg på champagnemarinerade hallon (men låt överflödig vätska få rinna av lite). Toppa nyårskreationen med lite citronmeliss!
Recept från köket.se

Likes

Comments

I fredags hämtade jag och Sebbe vår bebis <3 Världens finaste men också världens busigaste!

Likes

Comments

Frukost

Blev lyxfrulle/lunch imorse. American pancakes med egenplockade blåbär, sååå gott! Har inte gjort så mycket annat idag än att plugga, boka Paris-resa (yaaaaaay) och bara tagit det lugnt. Min sista jobbdag var i fredags o Sebbes sista är nu på fredag o sen är det semesteeeeeeer!!! Ska bli SÅ SKÖNT! Kroatien och Paris står hittills på schemat men blir kanske några dagar på Sebbes systers landställe på Öland eller liknande också. Sen blir det skola i början av september igen!

Likes

Comments