View tracker

Sorry för dålig uppdatering- varit sjuk o inte hunnit med!

Ikväll blev det biff teriyaki med nudlar till middag

Ingredienser
Ca 600 gr lövbiff
1/2 purjolök
1/2 liten vitkål
2 gröna paprikor
1 röd paprika
2 stora morötter
1 burk minimajs
1 flaska teriyakisås
2 paket risnudlar

Gör såhär:

Strimla biffen, morötterna, vitkålen, paprikan o purjolöken .

Skär minimajsen i 2-3 bitar

Stek lövbiffen i en större wokpanna (salta o peppra lite, ja kryddar även med lite paprikapulver)

När lövbiffen ser klar ut, häll i alla grönsakerna .

Stek tills alla grönsakerna mjuknar, smaka av med salt o peppar o tillsätt sist teriyakisåsen o blanda allt väl

Förbered risnudlarna - när de är klara häll i dom också i woken o woka allt tillsammans en liten stund till

Voila- fantastiskt god middag!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Sorry att jag är dålig på att uppdatera- hinner inte med allt!

Idag blev det snabb o god kvällsmat: pasta med skinkröra

1 pkt rökt skinka
1 purjolök
1 burk majonäss
1-1,5 stor creme fraiche
500gr pasta (fusilli eller penne eller va man vill)

Koka pastan enligt anvisningar
Hacka purjolök o skinka smått o lägg i en skål
Blanda i creme fraiche o majonäss o blanda ihop allt väl
När pastan är kokt- blanda ihop med röran

Skitgott!

1 pakovanje (300-400 gr sunke na snite)
1 poriluk
1 boca majoneze
1-1,5 veliki kajmak
500 gr paste (fusili ili penne ili bilo koja pasta)

Skuhati pastu

Poriluk i sunku isjeckati na sitno u posudu
Dodati kajmak i majonezu inace dobro promjesati
Kada je pasta skuhana, pomjesati sve skupa

Dobar tek!


  • Mat
  • 244 readers

Likes

Comments

View tracker

Nybakade bullar/frallor blev det idag till brunch.

Ingredienser:
1 jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
1 dl olja
3,5 dl fingervarmt vatten
2,5 dl ljummen mjölk
Ca 1 kg vetemjöl

Sätt ugnen på 250 grader.

Smula jästen i en dl fingervarmt vatten , tillsätt 1 tsk socker. Blanda detta o låt jäsa en liten stund.

Tillsätt sedan 1 dl olja, 1 tsk salt, 2,5 dl fingervarmt vatten o 2,5 dl ljummen mjölk.

Rör om.

Tillsätt mjölet o rör om under tiden. Ca 1 kg mjöl. Degen ska bli slät, inte klibbig. Låt jäsa under en handduk ca 30-40 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord, strö över lite mjöl över degen.

Arbeta ut degen för hand till ca 10 mm tjock deg.

Forma bullar med ett glas (välj storlek på glas så stort som man vill ha bullarna)

Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper o låt jäsa ca 20 min till.

Sänk värmen till ca 225 grader o i med bullarna i ugnen ca 10-15 min tills de fått fin färg.


Potrebno:

1 germa
1 mala kasika secera
1 mala kasika soli
1 dl ulja
3,5 dl mlake vode
2,5 dl mlakog mlijeka
Odprilike 1 kg brasna

Upaliti rernu na 250 stupnjeva

Istopiti germu u 1 dl mlake vode, dodati malu kasiku secera- promijesati i ostaviti malo da stoji dok pocne pjeniti.

Dodati 1 dl ulja, 2,5 dl mlake vode, 2,5 dl mlakog mlijeka, malu kasiku soli i sve promjesati.

Dodati brasno, odprilike 1 kg. Tijesto treba biti glatko i da se ne lijepi.

Pokriti krpom i pustiti da se dize oko 30-40 minuta.


Istresti tjesto na brasnom posutu dasku , posuti malo brasna po tjestu i rukama rastanjiti u debljinu odprilike 10 mm.

Uzeti casu koje velicine zelite da budu kifle, i sjeci Jednu po jednu- zatim slagati na pleh na koji ste stavili papir.

Ostaviti da se dizu jos 20-30 minuta, zatim staviti u rernu i smanjiti temperaturu na 225 stupnjeva.

Peci oko 10-15 minuta dok kifle ne dobiju lijepu boju.



Likes

Comments

Idag inget avancerat- utan tacos helt enkelt. Både med nötfärs o kycklingfile .

Dock gjort med hemgjord tacokrydda:

1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Danas nista posebno- jednostavni taco sa mljevenim mesom, a i sa pilecim bijelim mesom.

Pravljeno sa domacim "taco"-zacinom:

1,5 mala zlica soli
2 male zlice mljevenog chilija
2 male zlice mljevene paprike
1 mala zlica praha od bijelog luka
1 mala zlica obicnog luka u prahu
1 mala zlica kima
2 ml ljute paprike



Likes

Comments

Ikväll blev det pasta med kycklingfile, paprika, champinjoner och ajvar.

Enkelt o gott!

Ingredienser:
1 kg kycklingfile
1 grön, 1 röd o en gul paprika
Ca 300-400 gr champinjoner
2 mindre burkar ajvar (eller en stor burk)

Tärna kycklingfilén i små tärningar

Skär champinjonerna smått

Strimla paprikan

Krydda kycklingfilén med salt peppar o paprikakrydda

Stek kycklingfilén ordentligt i lite olivolja

Tillsätt paprika o champinjoner o stek tills grönsakerna mjuknat.

Salta o peppra lite till, tillsätt till slut ajvar och låt allt koka en stund

Under tiden kokar man fusilli eller pasta penne

Servera pasta med den goda såsen :)


Potrebno:

1 kg bijelog pileceg mesa
1 crvena, 1 zelena i 1 zuta paprika
300-400 gr sampinjona
2 manje tegle ajvara (ili jedna veca tegla)


Narezati piletinu na Sitne kockice

Posoliti, pobiberiti, dodati malo vegete i mljevene paprike

Nasjeckati sampinjone na sitno, takoder i papriku

Dobro ispeci piletinu u dubljoj tavi na malo maslinovog ulja

Kad je piletina pecena, dodati papriku i sampinjone i sve skupa peci dok povrce omeksa

Dodati jos malo soli i bibera, zatim pri kraju ajvar i sve skupa kuhati jos malo.

U meduvrenenu skuhati pastu (fusili ili penne)

Servirati pastu sa pilecim saftom






Till slut måste jag lägga in mosters sötaste lilla prins ! ❤️


Likes

Comments

Räcker med recept för idag.

Nu lite bilder på hemmet- o favvoplatserna: köket o sovrummet- where the magic happens haha!





Likes

Comments

Här kommer recept på busenkel pasta carbonara.

500 gr spagetti
300 gr bacon
2 gula lökar
3 ägg
1,5 dl matgrädde
200 gr riven parmesanost
Salt o peppar

Koka spagettin med en tsk olivolja i vattnet

Skär bacon i små bitar och hacka löken.

Stek bacon o lök var för sig i varsin stekpanna- tills baconen är knaperstekt och löken mjuk.

Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.

Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.


500 grama spageta
300 grama bacon/slanine
2 crvena luka
3 jaja
1,5 dl vrhnja za kuhanje
200 grama ribanog sira parmezana
So i biber

Skuhati spagete (dodati malu kasiku maslinovog ulja u vodu)

Bacon/slaninu narezati na sitno, takoder i luk

Slaninu i luk izprziti posebno, luk u jednoj tavi slaninu u drugoj

U meduvremenu pomjesati jaja, vrhnje, i ribani parmezan. Lagano izmutiti i malo posoliti.

Izcjediti spagete, pomjesati sa slaninom i lukom. Dodati mjesavinu od sira, jaja i vrhnja. Sve dobro promijesati.

Servirati sa malo persina i krupnog bibera.





  • Mat
  • 304 readers

Likes

Comments

Här kommer recept på min väldigt omtyckta smörgåstårta. Från o me idag kommer det även översättning av receptet på kroatiska pga släkt i Kroatien som följer bloggen o vill ta del av mina recept.

Detta behövs:

Ett paket landgångsbröd
2 burkar majonäss
2 stora creme fraiche
Ca 15 kokta ägg
4 burkar tonfisk i olja
4 röda lökar
Gurka, sallad, körsbärstomater, citron o 1 kg räkor

Koka äggen hårda, låt sedan svalna och hacka ca 11 av äggen smått.

Hacka rödlöken.

Blanda majonäss o creme fraiche i en skål.

Häll i den hackade löken, tonfisken o de hackade äggen och blanda allt till en röra.

Bre på röran på varje lager av brödet (även det översta lagret)

Garnera tårtan med gurka, körsbärstomater, sallad, skivat ägg, räkor o citron.

Klart!

Godast är den om den får stå över natten o suga i sig smakerna!

Potrebno:

Jedan paket kruha za sendvic tortu (ako nema za kupiti, uzeti snite obicnog kruha za toast)
2 flase majoneze
2 velika kajmaka
Odprilike 15 kuhanih jaja
4 konzerve tunjevine u ulju
4 crvena luka
krastavac, sitni paradajz, salata, limun, i 1 kg rakova.

Skuhati jaja na tvrdo, pustiti da ohlade zatim nasjeckati 10-11 jaja na sitno (ostale cuvati za ukras)

Nasjeckati crveni luk na sitno

Pomjesati majonezu i kajmak u veliku posudu, dodati nasjeckani luk, nasjeckana jaja i tunjevinu i sve to promjesati dobro

Zatim dobro namazati na svaki sloj kruha (i gornji isto)

Na kraju ukrasiti sa krastavcom, paradajzom, ostatkom jaja, salatom, rakovima i limunom.

Najukusnije je ostaviti u frizideru preko noci da Torta primi sav ukus.


Likes

Comments

Ikväll blev det souvlaki med klyftpotatis o tzatziki.

Gör såhär:

Skär ca 600 gr fläskytterfilé i ca 2 cm tjocka skivor.

Blanda ihop marinad med 2 pressade citroner, 1 dl olivolja , 1 kruka salvia, en kruka rosmarin o 6-7 pressade vitlöksklyftor. Salta o peppra, o rör om. Släng i köttet i marinaden o låt stå minst en timme.

Under tiden kan man göra tzatzikin-

Riv en gurka i ett durkslag, salta o låt stå tills vattnet runnit ur gurkan. Hacka 5 vitlöksklyftor smått. Häll i ca 5 dl grekisk yoghurt i en skål. Rör ned gurkan o den hackade vitlöken. Häll i ca 1 msk olivolja o 1 msk vinäger. Salta o peppra- voilà - färdigt!

Stek nu köttet i en stekpanna med olivolja. Tills man tycker att köttet är klart.

Servera köttet/souvlakin med klyftpotatis o tzatziki.

Fantastiskt gott!


Likes

Comments

Tillbaka efter en helvetes vecka med magsjuka feber o sånt där tråkigt!

Ligger i soffan väntar på att min kärlek ska komma hem från jobbet.

Hans favorit-"frukost" väntar på bordet!

Inspo från grekiska restaurangen Dionysos i Stockholm.

Så enkelt- men så underbart gott!

Gör såhär:

Lägg en fetaost i en mindre ugnsform

Skär tomat o röd paprika o lägg över

Släng på lite kalamataoliver

Häll på olivolja - samt oregano

In i ugnen på 250 grader tills grönsakerna är genomstekta.

Servera o njuuuut!


Likes

Comments