View tracker

​Som ni ser så har jag inte lagt in något på bloggen på länge, i perioder kommer det vara lite glest mellan inläggen, men följ mig gärna på instagram foodandcakes_simpleasthat, där lägger jag upp bilder på det jag bakar/lagar, fråga gärna efter recept så kan jag i mån av tid lägga upp detta på bloggen, ha det fint!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Bakverk

Finns det något godare än nybakade kanelbullar, knappast va? Detta recept har jag använt mig av de senaste 5 åren, de blir fantastiskt goda! Fyllningen har jag experimenterat fram själv ;)

Ingredienser

Vetedeg

50 g jäst

5 dl mjölk

125g smör

3/4 dl socker

1 msk nymalda kardemummakärnor

12-13 dl vetemjöl

1 ekologiskt ägg till pensling

Pärlsocker


Fyllning

300g mjukt smör

2dl florsocker

2 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk vaniljpulver

2 msk kanel

1 tsk salt


Gör vetedegen så här

1. Smält smöret, blanda i mjölk, socker & kardemumma, värm till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölkblandningen.

3. Häll i det mesta av mjölet, arbeta samman till en smidig deg. Det är lagom mycket mjöl när degen börjar släppa från kanterna på bunken.

4. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.

Gör under tiden fyllningen så här

1. Blanda de mjuka smöret med de övriga ingredienserna, blir blandningen för mjuk ställ in den i kyl några minuter.


Fortsätt med vetedegen så här

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till önskad tjocklek, detta tycker jag är en smaksak, men ca 1cm tjock tycker jag är bra.

6. Bred ut fyllningen jämt över hela degen, vik degen på längden i tre lika delar och skär dem i önskad storlek.

7. Snurra degen till en bulle och lägg direkt på bakplåtspapper eller i form.

8. Låt jäsa ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

9. Pensla med uppvispat ägg och strössla på pärlsocker.

10. Sätt bullarna i ugnen ca 15-20 min beroende på storlek.


Likes

Comments

View tracker

Bakverk, Efterrätt

Detta är en riktigt god söt & syrlig kladdkaka med spröd vaniljbotten. Den gör sig som bäst serverad med god vaniljglass.


Ingredienser

Vaniljpajdeg

4.5 dl vetemjöl

1 dl marsánpulver

1 1/2 tsk bakpulver

250g kallt smör

1 1/2 dl socker


Kladdkaka

1 citron

2 lime

4 1/2 dl strösocker

200 gram smält smör

3 ägg

1 tsk äkta vaniljpulver

3 dl vetemjöl


Gör vaniljpajdegen så här

1. Blanda alla ingredienser i en köksmaskin, låt ev vila i kyl ca 30 min

2. Sätt ugnen på 200 grader

3. Tryck sedan ut degen i en rund form 24cm i diameter

4. Förgrädda pajskalet i ca 15 min


Gör kladdkakan så här

1. Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker.

2. Tvätta citron & lime noga under ljummet vatten och riv av det gula/gröna skalet ner i smeten (var försiktig så inte vitan kommer med).

3. Pressa ner saften ur limen & citronen och rör runt med en slev.

4. Rör ihop mjöl, vaniljpulver och vänd ner i smeten. Blanda samman allt. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.

5. Häll smeten i den förgräddade pajdegen.

6. Grädda i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter

Tips! Låt kakan stanna till sig ett par timmar innan servering. Servera gärna med god vaniljglass

Likes

Comments

Bakverk, Efterrätt

Recept till denna fantastiskt goda kaka kommer inom kort, dekorationen består av Macarons med pistage-,  citron-, och vaniljfyllning samt mini-maränger, rostade marshmallows & hallon. Inte nödvändig med dekorationen då den är underbart god som den är, serverat med vaniljglass!

Likes

Comments

Bakverk, Efterrätt

Till släktkalaset denna vecka valde jag att göra två olika bakelser istället för tårta, det blev en chokladbakelse med Ferrero Rocher, dulce de leche och Nutellamousse samt en vaniljbakelse med banan, hemgjord vaniljsås, dulce de leche, bananfluff & karameliserade popcorn.

Ingredienser

Vaniljbotten ca 12st

4 dl vetemjöl

3 dl socker

2 1/2 tsk bakpulver

100 g rumstempererat smör

2 dl mjölk

2 ägg

1 tsk äkta vaniljpulver


Vaniljcreme

1 vaniljstång

3 dl mjölk

1,5 dl strösocker

4 ekologiska äggulor

knappt 0,5 dl maizena

25-50 g smör


Bananfluff

3 dl vispgrädde

2-3 tsk bananessens

1 msk socker


Karamelliserade popcorn

1 dl popcorn

2 msk rapsolja

1 tsk salt

2 dl strösocker

100 g smör


Dekoration

Daimkulor, dulce de leche (färdigkokt), banan



Gör vaniljbotten så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.

2. Värm mjölken ihop med vaniljpulvret några minuter, dra av plattan.

3. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget, vispa igen.

2. Häll mjölken i äggblandningen och blanda smeten slät. Tillsätt de torra ingredienserna

3. Fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i cirka 20-25min. Låt svalna helt innan du dekorerar dem.


Gör vaniljkrämen så här

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den varma mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt upp på låg värme under vispning. Ta bort från plattan så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll över i en skål.

4. Tillsätt smöret, blanda om och kyl.

I detta recept har jag använd vaniljkrämen som den är, men vill man ha den fluffig kan man blanda den med vispad grädde.


Gör bananfluffet så här

1. Häll grädden i en bunke, tillsätt sockret och bananessens efter smak

2. Vispa till hårt.

Vill man kan man tillsätta hackade torkade bananskivor i grädden.


Gör karamellisserade popcorn så här

1. Poppa popcornen i oljan och salta (micropopcorn fungerar fint också)

2. Låt sockret smälta på medelvärme i en stekpanna. När det fått fin ljusbrun färg lägg i smöret och rör om till en slät, brun massa.

3. Häll i de poppade popcornen och rör om. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna lite och separera popcornen om de sitter ihop. Låt kallna.


Montera bakelsen så här

1. Lägg vaniljkrämen i en sprits med tyll, gör två hål i varje rektangulär botten med spritsen och spritsa i vaniljkräm (alt ett hål om det är en rund form).

2. Bred att lager med kolasås (dulce de leche) på bakelsen ( se bild ovan)

3. Skiva bananen tunt och lägg på kolasåsen, lägg sedan på vaniljkräm.

4. Spritsa på bananfluffet, ringla över kolasås, strössla med daimkulor/krisp/strössel och dekorera med karamelliserade popcorn.

Voila!

Likes

Comments

Bakverk, Efterrätt

Igår var det dags för släktkalas och jag funderade på vad jag skulle baka för tårta, slutligen bestämde jag mig för att göra två olika bakelser, de blev succé! Det blev en chokladbakelse med Nutellagrädde, Dulce de leche, sotad marshmallows och Rocherboll, den andra blev en vaniljbakelse med Dulce de leche, banan, hemgjort vaniljcreme & bananfluff.

Ingredienser

ca 10 stora chokladmuffins/bottnar

Chokladbotten

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl varmt vatten

1 1/2 dl mjölk

1 ekologiskt ägg

3 dl mjöl

1/2 dl kakao

50g hackad mörk choklad

2 tsk bakpulver

2 1/2 dl strösocker


Nutellagrädde

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl Nutella


Dekoration

Ferrero Rocherbollar

Marshmallows (sotas lite lätt med gasolbrännare)

En burk kokt Dulce de leche (kondenserad mjölk)

Ex. Strössel, Daimkulor, chokladcrisp, hyvlad kokos, rostade hackade hasselnötter



Gör chokladbotten så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, dra av från plattan och tillsätt vaniljpulvret och chokladen, låt den smälta.

2. Vispa ihop vattnet, mjölken och ägget, tillsätt blandningen i smöret & chokladen.

3. Blanda de torra ingredienserna, mjölet, kakao, bakpulvret och sockret och blanda ihop allt till en slät smet.

4. Fyll valfri form till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter.

5. Låt svalna helt innan du dekorerar


Gör Nutellagrädden så här

1. Värm vispgrädden på svag värme och blanda i Nutellan, dra av från plattan och låt svalna. Kan med fördel ställas i kyl över natten.

2. Vispa upp grädd -och nutellablandningen till en mousse.


Dekorera

Använd Nutellagrädden och dekorationen för att dekorera chokladbottnarna efter tycke.


Tips! Serverar du denna bakelse med en kula vaniljglass passar den utmärkt som efterrätt.

Likes

Comments

Tillbehör

Under mitt år på highschool i New Mexico i USA så blev det mycket mexikansk mat under året och det bästa jag visste var den mexikanska salsan som alltid serverades med hemgjorda nachos, SÅ god! Jag har gjort flera försök för att få fram den perfekta salsan och den här är inte helt tokig :)

Ingredienser
1 burk krossade tomater (Mutti)
5 färska tomater, gärna mogna kvisttomater
1 lime
1 kruka koriander
1/2-1 röd chili (spansk peppar)
2 stora vitlöksklyftor
1 gullök
2 tsk flingsalt
Kvarnmald svartpeppar

Gör så här
1. Häll de krossade tomaterna i en bunke. 
2. Skär sedan de färska tomaterna i små tärningar och lägg i bunken tillsammans med salt, peppar och pressad lime.
3. Finhacka löken, vitlöken och chilin och strimla koriandern. Häll i allt i bunken och rör om.

Tips! Salsan blir bäst om den får stå till sig ett dygn

Likes

Comments

Huvudrätt, Skaldjur, Italien

För den som gillar musslor är Pasta Vongole lite av en klassiker, denna fantastiska rätt med smak av vitlök, vitvin, citron, färsk persilja och havets läckerheter kan inte bli fel.


Ingredienser (4 portioner)

1 kg färska hjärtmusslor eller vongole

3 schalottenlök

3 stora vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

Skal av 1/2 citron

Flingsalt

Svartpeppar (från kvarn)

1 knippe Bladpersilja

1/2-1 spansk peppar

Smör

Olivolja


Förberedelser

Då vongolemusslan odlas i sand är det viktigt att låta dem ligga i kallt saltat vatten i ca 20 minuter innan de ska användas så de kan spotta ut sanden, upprepa gärna proceduren en gång. De musslor som inte stänger sig när man knackar på dem eller är sönder slängs direkt.


Gör så här

  1. Hacka vitlök, bladpersilja och chili.
  2. Svetta vitlöken och schalottenlöken i olivolja och smör i en kastrull. Tillsätt musslorna, smaksätt med flingsalt och svartpeppar och rör om.
  3. Slå på vitt vin, rör om igen och lägg på ett lock. Låt musslorna ångas i cirka 2 minuter på hög värme tills de börjar öppnas.
  4. Blanda i chilin, bladpersiljan och rivet citronskal.
  5. Blanda såsen med nykokt pasta, både linguine och spaghetti passar till denna rätt.

​Tips!

​För att få en krämigare rätt kan man tillsätta grädde efter att vitvinet reducerats i ett par minuter​.

Likes

Comments

Bakverk, Efterrätt

Minimaränger i regnbågens alla färger, passar utmärkt till barnkalas eller som dekoration på tårtor. De är inte så svåra att göra men de är lite tidskrävande.

Ingredienser

7 ekologiska äggvitor

5 1/4 dl socker

1 tsk vaniljpulver (2 tsk vaniljsocker)

Knappt1/2 dl citronsaft

Ev kokos och pulverfärg alt strössel


Obs!

Det man skall tänka på är att man har dubbelt så mycket vikt av socker som av äggvita, så använd gärna en våg då ägg kan vara olika stora.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 120 grader

2. Dela äggvitan från gulan och lägg vitan i en ren och torr rostfri bunke som kan användas över vattenbad, var noga med att inte få med någon gula!

3. Tillsätt socker och citronsaft, vispa ihop för hand.

4. Sätt bunken över vattenbad och fortsätt vispa för hand tills sockerkristallerna har löst upp sig, vid ca 60-65 grader

5. Ta bort bunken och vispa med elvisp eller i assistent tills marängen svalnat. Tillsätt vaniljpulvret mot slutet.

(Vill man kan man färga kokos med pulverfärg som finns i välsorterade butiker och lägga på plåten innan man klickar på marängen)

7. Sätt spritspåsen i ett glas så den står stadigt, måla sedan ränder med karamellfärg på insidan av påsen.

8. Klicka försiktigt i marängsmeten, klipp sedan hål och spritsa ut små maränger i önskad storlek. Strö över resterande kokos uppe på om du valt att använda kokos på dina maränger, strössel går lika bra.

9. Sätt in i ugnen ca 1 timme beroende på storlek.


Likes

Comments