View tracker

Idag är en sådan där bra dag, det är – äntligen – sol ute. Magen mår bra och det är relativt lugnt på jobbet, vilket kanske förstås då kan för en gångs skull skriver inlägg dagtid på denna blogg. Det är också för en gångs skull skönt att inte behöva skriva ner allt jag äter, då det kan på någon nivå stressa mig lite då jag alltid känner att jag absolut inte får glömma det. Stressen och ångesten över att se vad jag äter har släppt, att jag äter en bit (eller en hel kaka) choklad gör mig ingenting längre, är jag sugen och vill ha så varför inte äta det? Vad som kan vara jobbigt är att korttidsminnet kan svika när jag står där med bananen i handen i fikarummet och inte kommer ihåg om jag redan ätit två frukter idag. Men som sagt, är det mitt största bekymmer är jag otroligt glad.

Efter mötet med min dietist tidigare i veckan ska jag nu börja återinföra livsmedel i min kost och kommer då göra det en kategori åt gången. Jag kommer börja med de som jag tror att jag inte har något problem med, Fruktos och Laktos och därefter smyga mig igenom Oligosackarider och sist Sockeralkoholerna. Fruktos tänkte jag börja med redan imorgon och gå efter vad min dietist sa, ”gör en stor fruktsallad med 4 olika frukter och ät allt på en gång, känner du av det får du backa och se vilka frukter det kan ha varit, men – som jag tror – känner du inte av det så vet du att Fruktos är inte problemet i dina magproblem”, ska bli så gott att göra en fruktsallad imorgon. Jag tror det blir på Banan, Äpple, Ananas och Blåbär – jag längtar!

Därefter ska jag ge mig på Laktos, vilket jag heller inte tror är något problem då jag åt laktosfritt hela hösten förra året och sedan började äta det igen utan märkbar skillnad. Jag tror att problemet hos mig ligger under Oligosackarider; vete, korn, råg och möjligtvis pasta. Fortsättning följer…

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Igår när det var dags att laga middag kände jag mig lite smått inspirerad, vilket inte händer allt för ofta i vardagen när det kommer till matlagning, och dessutom inte en kväll när man har tvättid samtigt! Oftast har jag precis kommit från jobb/gymmet och vill bara ha mat så fort som möjligt och då blir det oftast något enkelt, såsom köttfärssås. Men igår mellan varven ner i tvättstugan så lagade jag kyckling i jordnötssås med ris, jag kan säga att jag var lite skeptisk. Jag älskar jordnötssmör men har aldrig lagat mat med det.

4 port
ca 600 g strimlad kyckling innanlår (3-4 kycklingfiléer fungerar precis lika bra)
Vitlöksolja (Låt en delad klyfta vitlök ligga i 2dl rapsolja, grön FODMAP och världens bästa smaksättare)
Cayennepeppar
Salt/Peppar
1-2 tsk Sambal Oelek
3 rågade msk ekologiskt jordnötssmör (jag använde creamy men crunchy blir nog ännu godare!)
400g (en burk) Kokosmjölk
En skvätt BONG Kycklingfond (grön FODMAP)

Stek kycklingen i vitlöksoljan och krydda med salt, peppar och cayennepeppar. När kyckling är genomstekt tillsätt Sambal oelek, jordnötssmöret och häll i kokosmjölken. Smaka av med mer salt och en skvätt kycklingfond. Låt koka i några minuter och servera med ris.

Hade jag gjort om det här receptet hade jag lagt i 1 röd paprika skurna i bitar och alternativt någon mer grönsak för att ”dryga” ut rätten och få den mer matig. Men det här var ett kanonrecept som jag definitivt kommer använda igen.

Likes

Comments

View tracker

Första frukosten utanför elimineringsfasen! Jippi! Var hos min dietist igår och hon tyckte jag skulle börja återinförandet nu. Det ska bli så skönt, men ändå rätt läskigt då jag inte vet hur kroppen kommer reagera riktigt. Så jag skjuter på det tills imorgon, fredag, kväll. Det är en befrielse att inte behöva skriva upp vad jag äter i alla fall. Även om jag har koll på mig själv och äter 3 större mål, och 2-3 mellanmål så känns det nu onödigt att skriva ner det. Får börja skriva ner när jag återinför livsmedel i stället.

Dagens frukost blev havregrynsgröt med mandelmjölk och lingonsylt, 2 riskakor med kalkon och gurka.

Havregrynsgröt för 1 port
30g havregryn
1 dl mandelmjölk
1 dl vatten
1 msk krossade linfrön

Jag kokar alltid min på spisen då jag alltid lyckas få torr gröt i mikron

Likes

Comments

Humöret ändrade sig rätt fort efter min härliga frukost, blev på dåligt humör, tror det är pms hormoner som spökar. Och ingenting var bra, har surat hela dagen och dessutom gråtit en skvätt för att jag känner mig helt utmattad.

I alla fall så har jag inte haft någon ork alls till att laga mat, planera matlådor eller vara mitt vanliga jag. Så efter vi pantat gårdagens pant så köpte jag med mig Laktosfri glass och vi gick förbi pizzerian och köpte pizza. För har ju varit näst intill symptomfri de senaste veckorna, eller har absolut inte upplevt det där som jag gjorde innan jag började med FODMAP. Så jag tänkte att en flottig pizza kan väl inte skada? Jag har ju ätit strikt i 4 veckor nu så magen borde palla en endaste pizza. Ha! Efter en slice började magen likna en ballong och numera går jag runt och ser väldigt gravid ut. Att en ynka måltid kan -ursäkta uttrycket- fucka upp magen så illa?!

Nya tag imorgon med strikt mat igen!

Likes

Comments

Härliga söndag! Vaknade klockan 10 idag efter gårdagens äventyr. Pojkvännen hade första hemmamatchen på Behrn Arena och efter var det utgång spikat med alla i laget. Förfesten hade vi här hos oss och jag bestämde mig för att fuska lite från elimineringsfasen och dricka en flaska Rosé. Jag vet att en kväll inte förstör alla veckor jag skött mig, men det skjuter ju fram processen en bit. Magen protesterade i ca 1 minut då jag fick världens kramp men det gick över sen.

Idag mår jag bra, magen är stabil och jag ska gå tillbaka till FODMAP och äta strikt idag och planera den kommande veckans mat och mellanmål. Ska även försöka boka in mig på 2-3 pass på gymmet med, provade ju skivstång för första gången för en vecka sedan, och igår körde jag igen och jag älskar det!

Dagens frukost blev 250g av Lindahls laktosfria lättkvarg med 1dl frysta hallon micrat med lite ljus sirap till en sås.

Blev att smaka som Bärry yoghurt! Ni vet den där med sylt i botten? Har inte ätit det sedan jag var liten och mormor köpte hem det till oss.

Likes

Comments

Idag har jag nått dag 27 av elimineringsfasen. Helt ärligt så känner jag mig så mycket bättre, jag kan gå en hel dag utan att känna av magen. Vilket jag absolut inte kunde förut.

Ett av mina stora problem har varit att träningen blivit lidande, att direkt jag ställer mig på löpbandet får jag uppsvälld och gasig mage. Inte så konstigt med tanke på att det blir med rörelse i kroppen, men det har besvärat mig så mycket att jag inte tagit ut mig så mycket som jag vill och kan på gymmet, och avbryter ofta passen för att åka hem och tjura (kommer för alltid ha en 3 årings temperament).

Jag kan nu säga efter 4 veckor med strikt diet att magen fungerar bättre, visst kan jag fortfarande få svullen/uppblåst mage och värk men det är inte till samma grad som det var innan och det är absolut inte varje dag längre. Jag har turen (tur i oturen?) att inte vara drabbad av den delen av IBS som gör att man får magras och akut diarré, för mig var det snarare tvärt om. Men mitt problem har alltid varit uppblåstheten, som sträckte sig så långt att jag inte kunde röra mig utan att det gjorde så ont att jag var beredd att tacka för mig.

Helt ärligt kan jag dock erkänna att strikta dieter är inget för mig, jag tappar lusten - väldigt fort. De 3 första veckorna höll jag mig verkligen i skinnet och åt superstrikt, men den här veckan har det blivit sämre, även om jag fortfarande hållit mig inom ramarna.
Frukost, lunch och middag har fortfarande varit endast gröna FODMAPS, men det har hänt att jag ätit 3 frukter på en dag istället för de 2 man ska. Jag äter fortfarande bara gröna frukter men mängden ökar ibland.
Sedan så brukar jag äta var tredje timme, men den här veckan har det tyvärr inte funkat, vilket både inte gör någonting men jag känner på en gång att kroppen mår sämre när jag inte har fasta tider där jag äter. Kroppen förväntar sig mat och det har resulterat i att jag denna vecka varit konstant hungrig och då slängt i mig mat/mellanmål när tillfälle ges, vilket i sin tur lett till en orolig mage. Planering är otroligt viktigt för mig, det har jag verkligen insett nu.
En annan sak jag "fuskat" med den här veckan är pre-workout, Celsius och drycken Nocco. Jag är väldigt koffeinkänslig (på ett bra sätt enligt mig) och jag behöver oftast den där koffeinkicken för att blir pigg och fokuserad innan träning. Det låter så fjantigt när man skriver ner det, men så är det för mig. När man jobbat 8-9 timmar så har iallafall jag svårt att hitta fokuset och motivationen till att gå och göra ett riktigt bra träningspass. Oftast är jag trött, men tvingar mig själv att gå och gör då ett halvbra pass som jag sedan får småångest för att jag inte utförde bättre. Och då min mage inte reagerat negativt alls på de tre burkar jag druckit denna vecka så kommer jag fortsätta med det. Kaffe och jag är dock inte kompisar än, ska prova snart igen få se, men sist gick det absolut inte.

Likes

Comments

Igår kväll gjorde vi pizza här hemma. Jag hade faktiskt inte ork eller lust att ställa mig och baka en deg, så jag köpte Ica's glutenfria tortillabröd i frysdisken och använde det som botten. Det blev hur gott som helst!

Sedan toppade jag med
Heinz chili sauce
Mozzarella
Parma skinka
Paprika
och Ruccola efter den kom ut ur ugnen.

220*C i ca 10 min så var det klart. Superenkelt.


Jag gjorde 2 tortillapizzor till mig själv. Blev nästan lite mycket. 1 1/2 hade varit perfekt, men jag är inte den som lämnar mat.

Igår unnade jag mig även ett glass rödvin. Gick in på systemet och köpte en liten flaska på 30 cl som jag och sambon delade på. 15 cl vin är en gul FODMAP, så det var lite gamble, men magen skötte sig och mådde bra! Lyckan i dessa tillfällen.

Kände mig dock superbakis de första 15 vakna minutrarna imorse. Kroppen har verkligen vant sig av alkoholen.

Likes

Comments

All denna kvarg jag ätit dessa veckor, haha. Jag har inte kommit på så många mättande mellanmål. Varje dag äter jag riskakor med pålägg och ett mellanmål med kvarg. Jag tycker det är så synd att Lindahls bara har en smak i laktosfri, hallon. Nu är det tur att den är god, men det skulle ju vara kul att variera sig.

Imorse åt jag en halv burk med laktosfri hallonkvarg, och i det hade jag en blandning av 1 dl tinade hallon blandat med lite ljus sirap. (Börjar verkligen komma över min sockerrädsla i mat) Gud så gott det blev!

Nu inväntar jag pojkvännen som bör komma hem från jobbet om någon timme, sen ska vi göra hemgjord pizza och kolla på film. Har verkligen längtat efter helgen.

Likes

Comments

Äntligen har jag börjat få införa "Gula" livsmedel då jag är i vecka 4 i elimineringsfasen. Firade med en kopp kaffe (2,5dl) efter lunchen och Gud så lycklig jag var. Tills 1 timme senare då magen spårade och jag blev svullen som en ballong och fick en molnande värk precis under naveln. Jahapp, då var kaffe att utesluta inom närmsta framtiden då...

Likes

Comments

Den här långhelgen har varit helt fantastisk! Hade tvättid idag - igen - för att tvätta klart alla handdukar och lakan som jag inte hann i fredags, när det var avklarat kl10 stack jag iväg till gymmet för ett lättare pass. Skivstångspasset igår lämnade efter sig en fruktansvärd träningsvärk, så härligt, men höll mig till kondition och stretch idag. Det räckte.

Hade ingen idé alls på vad jag skulle göra för matlådor för den kommande veckan. Ville inte laga en rätt och äta samma hela veckan så bestämde mig tillslut för att koka årets första färskpotatisar, slänga in lax i ugnen och sedan göra dragonkyckling med ris. Det blev så mycket mat att sambon fick sig tre matlådor med, inte illa.

Nu ska jag ställa mig och förbereda mellanmål och en alternativ frukost då jag har små planer på att träna innan jobbet. Men vaknar jag helt död imorgon skrotar jag den planen. Träna omotiverad är värre än att inte träna alls.

Likes

Comments