​Det var ju ett tag sen jag skrev här nu.. men mycket har hänt.

Jag åkte som sagt vidare till Sri Lanka, landade sent på kvällen och hoppa rakt in i en taxi söder ut på denna paradis ö, med slutdestination Rathna beach. Va framme strax efter 2 på natten och gick raka vägen till mitt lilla rum och sov. Även om fläkten i rummet snurrade på max så hörde man havets vågor slå ända in i sängen. När jag vaknade så tog jag första klivet ut i något av de vackraste platser jag någonsin besökt! Dagen till ära visade sig också vara nyårsafton.. den skulle egentligen infallit dagen efter, men tydligare hade den flyttats.. låter konstigt i mina öron då nyår här hemma alltid är 31 december 00.. men här blev den alltså då den 13 april på kvällen, vilket som bestämmer detta är alltså då solen står i en exakt position.. ( Ja om nu jag fattat allt rätt) På denna dagen var det också fasta som gällde mellan 12-21 då inga eldar får tändas.. så det var helt enkelt att ta seden dit man kommer å fasta. Denna dagen spenderades i lugn och sen vid ca 19 fick jag följa med familjen som hade geusthouset jag bodde på till deras närmsta tempel. tända rökelse åt Buddha och ge en liten donation till munkarna. En mysig liten vandring dit och enorma dofter rökelse när man närmade sig.

Sen när vi kom tillbaka till huset så hade det gjorts i ordning för en brasa mitt inne på vardagsrummsgolvet (?!) denna brasen skulle tändas vid en exakt tidpunkt, som räknades ned på tvn och på denna brasa så placerades en lerkruka fylld med mjölk. när brasan var tänd så skulle man sen sitta och titta på denna kruka med mjölk för att se åt vilket vädersträck mjölken kokade över.. mycket viktig, då de olika väderstrecken betyder olika saker inför de kommande året..Tror den kokande över åt ett okej håll då familjen såg nöjd ut :) När detta var gjort så började sen nedräkningen inför att man skulle börja få äta, när den tiden var inne så bjöds vi alla på massa lankesiska gottigheter. Trevligt och mysigt att få vara med en familj och få fira på detta för mig annorlunda sätt.

Sen var det inte många dagar kvar innan hemfärd, och då i och med att resan blev ändrad och nu då råkade infalla med nyår så var många ställen stängda, men jag fick ändå med mig det viktigaste i skillnaderna mellan Indien och Sri lanka. Sättet landet fungerar och hur stora skillnaderna är även om länderna ligger så nära.

Något som jag också fick en inblick i är materialet jute, då Sveriges juteambassadör Magnus Rosen tidigare basist i  Hammerfall dök upp tillsammans med två hårt arbetande kvinnor som vill stärka materialet jute i sverige. 

Så från att vara en praktik på fabriker i Indien så avslutades den alltså med jute på Sri Lanka och ett extra inhopp som fotograf åt Magnus, sjukt nice bilder om jag får säga det själv!

Jag är så otroligt tacksam att jag tog chansen och fick chansen att åka iväg, tiden var tuff! Men så värt de! Det jag fått se och lära mig är något som många inom modebranschen aldrig kommer i närheten av. Och där har jag varit, sett, umgåts, luktat, känt! Ja, alla sinnen används i land som dessa.

Men nu är jag sedan en vecka iallafall hemma i kalla Sverige igen. som man säger, borta bra men hemma bäst!

Denna resa har fört med sig så himla mycket, jag har tankar om framtiden både vart jag vill yrkesmässigt och privat. Någonstans har jag landat.


En praktikresa till Indien och Sri Lanka blev så mycket mer. På alla plan.

Mot en spännande framtid.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Indien, landet där sällan saker blir som det är tänkt.. Detta va något jag tidigt fick lära mig.. Och de där med att få en tid sagd, ja de får man ta med ett gummiband.. Alltså att 10 minuter gärna stretchas ut till minst 20.. Haha.

Igår var vi iallafall på underbara ställe mer eller mindre mitt ute i djungeln där de färgar textilier med endast naturliga färgämnen så som exempelvis indigo. Fick en rundvandring där och då förstår man verkligen hur mycket arbete som ligger bakom färgning när det sker på naturlig basis. Fantastisk mysigt ställe!


Sen kommer vi då till de ändrade planerna, då jag inte känt mig hemma i Bangalore, staden där jag hittills spenderat mest tid och där "min" fabrik ligger, kontra med att fabriken haft problem att få mig på rätt plats och att min handläggare varit sjuk i över en vecka så har beslutet tagits att jag börjar bege mig hemåt.

Men jag ska hemifrån fortsätta min kontakt med fabriken och hjälpa dom vidare med de som de önskar. Känns som ett otroligt bra beslut och jag har fått med mig iallafall många av de nycklar som man aldrig någonsin kan få utan att ha varit på plats.

Det har varit en utmaning och ett äventyr utan dess like. Att jag exempelvis ensam skulle göra de jag gjorde inatt, hoppa på en sleeper nattbuss mellan Pondicherry och Bangalore är något jag aldrig skulle våga tänkt på för en månad sen. Men de gick bra det också! Smidigt och billigt sätt att ta sig fram på även om man under vissa vakna stunder fruktar för sitt liv 😂😁


Hur som haver, nu är jag på fabriken och plockar ihop mina saker och säger hejdå. Det jag kommer sakna allra minst är madam.. Känns fortfarande så fel att gå runt i fabriken och bli kallad madam.. Jag är inte ett dugg bättre än alla dessa fantastiska människor som jag tyvärr inte ens kan kommunicera med.. De enda dom frågar mig varje dag är så att jag ätit lunch 😀


Så nu ska jag alldeles strax hoppa in i en taxi och bege mig emot flygplatsen.. Men riktigt än bär det inte hemåt.. Mot Sri Lanka!!

Likes

Comments

Ett snabbt inlägg då de tyvärr är brist på nät.. Men skam den som ger sig.. På en pizzeria här mer eller mindre ute i djungeln så hittade vi både god pizza och wi-fi!

Dagen igår bestod av besök på en väldigt stor fabrik, där vi fick se garnspinneri och även stickeri av trikåtyger! De var en spännande dag! Att se processen ifrån balar av bomull till fin tråd till stickat tyg :)


Sen på kvällen så skulle vi då med en natt sovbuss ifrån Tiruppūr till Pondicherry.. Stod å väntade på bussen och när denväl kom så förstod man varför den kallas för Volvo i talmun här nere.. En riktigt fin buss som de då va typ sängar i och draperi som man drog för. Så där kröp jag och Annika in i våran mysiga dubbelbädd och tjatade bort den första stunden, sen kände vi att de va sovdax :) men de e nog något av den värsta sömnen jag någonsin fått..😂 kändes som bussen körde i sådär 200, vilket den såklart inte gjorde.. Men sen i kurvorna så kändes de som den skulle välta och så alla dessa gropar!! Vi har kört på en motorväg, men de kändes som att de var på den sämsta grusväg i Sverige.. Men de va iallafall ett äventyr, smidigt sätt att förflytta sig och billigt även om vi hade lyxbiljetter..


Tidigt framme sen i pondicherry så hoppade vi in i en rikshaw och begav oss emot framtidsområdet auroville.. Åkte runt ett tag för att hitta någon vettig stans att bo, sen när vi väl hittat de så däckade vi några timmar i en skön säng! Sen hade dagen bestått av att åka in till kärnan av auroville och titta på den kända byggnaden Mitrimandir som är gjord i rent guld.. Detta för att locka till den gudomliga kraften.. I denna alternativa stan.. Idag kom vi dock inte så nära då området runt om va stängd varje söndag.. Men tanken är att vi ska besöka där imorgon också :)

Likes

Comments

Idag skumpades det som sagt iväg i bil till staden Karur, där vi har besökt ett pappersbruk.. Hmm, låter kanske sådär spännande, och att man undrar vad det har med textilbranschen att göra..

Men se såhär är de.. En smart man började ta tillvara på spillet ifrån textilindustrin, organiskt bomullstyg och maler helt enkelt ner det till små fibrer och sen gör pappersmassa av det.. Så alltså papper tillverkat på tygrester! Hur grymt är inte de?? Sjukt inspirerande och för mig intressant då jag tidigare jobbat på pappersbruket SCA i Lilla Edet. Sen att den lilla fabriken låg på ett otroligt fint ställe också, å med kor, hönor, sockerplantager och omgivet av kokospalmer gjorde ju inte saken värre! Underbart! :) så vad finns att klaga på liksom? Stå på ett pappersbruk i Indien och dricka kokosnöt.. 😀

För övrigt så är det nyårsafton för vissa här i Indien idag, så påvägen imorse så körde vi förbi massa lastbilar med människor som var påväg till ett tempel för att fira :) Men de e bara början.. Den 14 april infaller nyåret som de flesta här firar och då är till och med fabriker och så stängda.. Många nyår att fira.. Jag kommer hinna med minst tre i år då.. Hur många firar ni? ;)


Iallafall, imorgon ska vi iväg till en väldigt stor fabrik där vi ska få börja med att se deras spinneri! De ska bli roligt! Sen när dagen är slut så ska vi vid 22 imorgon kväll hoppa på en nattsovbuss emot nästa ställe, vilket är framtidsstaden Auroville.. Googla på de så får ni se hur annorlunda de är.. Så kan hända nu att jag inte kommer ha nät på ett tag om jag inte hörs av.. :)

Likes

Comments

Trött.. Riktigt längesedan jag var så slut, så trött som just nu.. Fast att jag småsovit en liten stund nu så går ögonen fortfarande i kors.. Somnade sent igår, sov lite halvdåligt och så upp imorse kl 5.. För avresa mot Coimbatore.. Å detta med flight 666..

Men fram kom vi ju iallafall, sen åkte vi vidare till textilindustrins hjärta här i Indien.. Tiruppūr! Där vi besökt fler olika textilfabriker.. Lärorikt som attan att få följa i Annikas fotspår, och otroligt imponerande att se kontaktnätet hon byggt upp! Driven kvinna den där.. Ja de e nog bara förnamnet!

Något av de mest unika idag är nästan att se en sådan sak som när utklippta t-shirts transporteras påväg till trycker.. Ja, nedan finns en bild, den talar för sig själv.. Tänk om vi genomförde transporter på detta sätt i Sverige.... 😜

Iallafall så har det idag varit något av de varmaste jag har varit med om! Mellan 40-45 grader varmt.. Nu är klockan snart 20 och ute är fortfarande 35 grader..

Idag känns tre veckor till i Indien väldigt långt.. Alltså, känns som det är svårt att komma in i de, även om dagarna oftast flyter på ganska så fort..

Men imorgon är en ny dag och då ska vi åka iväg på biläventyr ett par timmar bort.. Lite roligt att skumpa runt i bil, ja för det är de man gör här.. Skumpar runt alltså.. 😂 Men man får se så mycket då!

De mina ögon ser är såna saker jag antagligen aldrig kommer kunna förklara.. Men lika konstigt å svårt som jag tycker detta landet är, så känner dom säkert desamma om dom någongång skulle komma till Sverige..

Städerna känns mest som man kör i gamla kåkstäder.. Man tänker att snart kommer vi in mot finare delar.. Men man kommer liksom inte dit.. Allt är desamma och snart märker man att man redan kört igenom de man trodde skulle vara ett finare centrum.. Att vi alla lever på samma jord är svårt att greppa..

Likes

Comments

Idag har det varit en lång dag, men en riktigt bra dag. Jultomten aka Annika dök tillslut upp, bara ett x antal timmar försent då hennes ena plan var tvungen att nödlanda i Turkiet då en man blivit akut sjuk.. Vilket då förde med att hon missade planet i Abu Dhabi.. Menmen till slut kom hon :) Så då satte dagen igår med en väldig fart! Suttit med på möten mellan henne och fabriken,vilket var oroligt intressant och lärorikt! Nu börjar jag ju även att förstå den indiska engelskan bättre, så förstod det mesta som sades under dagen!! 👌🏼 haha.

Sen blev vi bjudna på fin lunch å grejer! Stort happening när kund kommer till fabriken!

Det har även blivit bokat flygbiljetter då vi runt 8 imorgon hoppar på ett flyg till Coimbatore där nästa äventyr startar.. Spännande! Just nu vet jag knappt vad jag gör, eller vad vi ska göra! Men känns så skönt att bara få hänga på lite!

Nu har vi iallafall avslutat dagen med lite mat på taket och en riktigt god öl! 

Likes

Comments

Kände att inlägget tidigare idag var väldigt down.. Men det var så jag kände.. Nu har jag fått lite mat i magen, beställde golden fried potato med salsa.. Japp, klyftpotatis med ketchup va vad det blev! En hej dundrandes svår salsa att göra.. ;) haha, nä men dom satt gott i magen! Sitter alltså åter igen på takrestaurangen, lyxigt ändå med okej mat så nära!

Å utsikten är ju inte att klaga på.. ligger bland annat en död hund strandad nere i ån! Jag menar, hur exotiskt är inte de liksom?? 😂

Solen har gått ner och mörkret kommer fort.. Synd bara att man inte kan se solen.. Alltid det där gråa på himlen, man kanske inte så konstigt i en stad med miljarders utsläpp.. Som trafiken till exempel som nästintill alltid står still..

I vilket fall så sitter jag här och tänker jag på hur jag själv är som person, småstads tjejen som älskar skogen, dofterna av blöta barr och geggan under fötterna. Att jag nu sitter i en stad med mer invånare än i hela Sverige.

Nu är iallafall huvudet upp och fötterna ner igen! Ibland behöver jag påminna mig själv om hur grymt detta är, även under timmarna då jag saknar dom som står mig nära.. Och just nu tänker jag även på farmor, imorgon fyller hon 97år.. Hur häftigt är inte de?? Pigg kärring med lite krämpor i benen.. Men för helvete säger jag, 97år!

Likes

Comments

Man kan inte vara på topp alla dagar.. För då hade man inte känt glädjen av dem när man verkligen var på topp! Idag även downdag.. Hade helt galet ont i magen inatt och sov väldigt dåligt.. Tog mig iallafall upp och gick ner till frukosten, fick i mig lite cornflakes med mjölk sen vände jag upp till rummet igen, å här har jag stannat.. Så det blev ingen dag på fabriken idag, fick förklara att magen inte är som den ska och Ranga förstod självklart, då magar är ett känt faktum i detta landet.. Har efter de sovit bort mest utav dagen och fått i mig lite riskakor å massa vatten nu iallafall..

Det jag verkligen saknar här på hotellet är någonstans att kunna sätta sig ute, en terass eller liknande.. För här finns liksom bara rum ja och då restaurangen på talet då förstås.. Men som sagt, saknar möjligheten att bara kunna ta med en bok ut å sitta där.. En dag som denna då jag inte vill bege mig alldeles för långt iväg blir otroligt lång..

Menmen, ser otroligt mycket fram emot imorgon!

För att göra en lite längre historia kort så är det tack vare min underbara rektor Sofia och grymmaste Annika, en av grundarna och ägare av det grymma företaget DEM Collective som jag sitter här, det är tack vare Annikas fantastiska kontakter i detta land som detta är möjligt OCH inatt landar hon här hos mig! Då blir det full fart!

Jag har fått den stora äran att hänga på henne och se ytterligare guldkorn av textilindustrin i detta landet! Så här ska flygas runt och här ska besökas platser! Ska bli så skönt att under några dagar bara få hänga på likt en skugga och lära sig av den är mer insatt i industrin här nere än någon annan! Jag sa till henne igår när vi pratade, jag längtar efter dig lika mycket som ett barn längtar efter tomten på julafton.. 😂 Jag menar, har man varit i Indien närmare 40 gånger.. Ja, då kan man sitt Indien!

Likes

Comments

Sitter just nu i sängen och käkar salta tacochips, gött å smula ner sängen så jag avklarar peelingen under tiden jag sover... Man säger ju att kvinnor kan göra två saker samtidigt.. 😂

Idag känner jag mig dock inget vidare sugen på att skriva.. Dagen har mest bara tuggat sig igenom.. Fick mig dock en go pratstund förut med en av mina bästa vänner.. De va härligt! Så är någon mer än jag pratsjuk, så finns jag bara ett samtal bort.. Att ringa genom messenger på Facebook funkar helt sjukt bra, man kan då aldrig tro att vi är på varsin sida av världen..

Men ger er lite bilder.. Blandade saker under en promenad hem ifrån fabriken idag å så :)

Likes

Comments

Idag är det alltså söndag.. En hel vecka har gått sedan jag lämnade min trygga lägenhet, där jag kan varenda mm och alla trygga dofter. En vecka.. Hur fort gick inte den??


Magen är väl lite som den är.. Men skulle detta vara de problem jag får med magen så kommer jag tacka en högre makt när jag väl är hemma igen!!

Dagen började iallafall med att jag tog mig en ordentlig sovmorgon.. lämnade inte sängen fören vid 12, då tog jag en dusch och bestämde att jag skulle ta en rikshaw till ett köpcentrum här i närheten för att få i mig lite mat.. Inte ätit direkt sedan i fredags.. Så vad är inte bättre med att börja söndagen med en stor pommes på Mc Donalds... 😂 Känner att jag aldrig någonsin hade tagit de valet i Sverige.. Men här var det de jag kunde komma närmsta som magen skulle känna igen..

Käkade sen gick jag en sväng i köpcentrumet.. Man har alltid hört att Indien är så billigt, men det stämmer inte i denna staden, mycket är samma pris som på hemma.. Jaja, sen gick jag till mitt mål med dagen, ett café. Köpte en lemonad och satte mig i skuggan på deras servering, även om det aldrig syns någon blå himmel så är det ändå väldigt varmt.. Idag har vi haft mellan38-40grader.. Sådär lagom varmt helt enkelt... ;)

Satt iallafall där några timmar och filosoferade och börja läsa Björn Ferrys bok, Ferry Tales.. Fick mig många goa skratt, och känner att han e så sjukt skön! På något sätt känns de lite som Björn gjort min dag, en dag då annars lite ensamhet smugit på.. Jag som nog egentligen inte är jättebra på att vara ensam utmanar verkligen mig själv.. Men jag tror att det är nyttigt att ibland få perspektiv på saker och ting.

Som känslan av att klarar jag mig här, ensam och med min engelska så klarar jag allt! Jag tror dock aldrig någon någonsin har sagt till mig när det gäller någonting att de där kommer du inte att klara.. Men engelska är något som verkligen följt mig genom livet som något jag fått kämpa med.. Jag är uppväxt där språk har varit en barriär som vi inte tagit oss över, vilket har lett till att vi som familj aldrig rest utomlands. Vad jag däremot kan säga så har jag sett mer av Sveriges vackra land än väldigt många andra.. Säg en stad/samhälle söder om Jokkmokk och jag har varit där..

Låg och räknade en dag på hur många länder jag nu har besökt i mitt hittills 30 åriga liv.. En klok man sa en gång, har man bajsat i landet så får man räkna med de.. Så räknar jag då rätt så har jag nu besökt 20 länder.. 😂🙈


För alla som har möjlighet så tror jag att resa är något som är viktigt. Inte bara för att det är skönt att komma hemifrån, utan för att se hur sjukt bra man har det hemma! Nu menar jag inte att alla andra har det dåligt, men för att öppna ögonen och se många av sakerna som för oss är en självklarhet!


Nu är jag tillbaka på mitt rum iallafall, precis varit uppe på takrestaurangen och ätit lite mat, inte mycket som gick ner.. Men nu har iallafall magen fått något i sig.. Bekvämt iallafall med en restaurang tre våningar upp.. Känns som jag helst undviker att gå ut när det är mörkt, känns så onödigt. Visst kvällarna blir väldigt långa mellan 18 å tills jag somnar.. Menmen. De får bli jag å Björn här i sängen!

Likes

Comments