Nya Zeeland, Resor

1. Trasig mobil
2. Trasiga fötter och antibiotika
3. Förkylningar
4. Regn och dåligt wifi
5. Lever life och har inte tid
- kommer igång igen när luren är löst!

Likes

Comments

Resor, Nya Zeeland

Två bebisar, två barn, en tonåring, tjugo pensionärer och så jag och Ebba. Camping livet passar oss, men det passar även alla som är över 65 år gamla. Vi liknar dem på många sätt, vi har slutat på jobbet, sparat ihop och dragit iväg på en campingtur genom Nya Zeeland. Vi är ute efter lugn och ro och kopplar av med en bok under ett träd i solen. Vi vet inte vad som händer i framtiden, men det gör ingenting för vi lever i nuet.

Det är en bra kontrast från våra tidigare resemål. Inga ungdomar, inget partyliv, ingen galen trafik. Stämningen är lugn och stillsam, förutom i vår bil som spelar ABBA på högsta volym och våra medföljande vrål av texterna. Nya Zeeland är sannerligen precis som man tänker sig, ett enda stort landställe. Grönska överallt, fält och skogar, utsiktsplatser, berg och dalar. Promenadstråk och hagar med får och kor. Samtidigt gömmer sig actionäventyr och extremsporter i varje hörn, men det förblir obemärkt för den som inte direkt söker sig till adrenalinkickarna. Vädret är växlande och på något sätt påminner det om Sverige. Stränder med gul vass som på Fårö, klippor längst vattnet som skulle kunna liknas vid skärgården. Kanske är därför vi spelar svenska klassiker? Igenkänning men inte hemlängtan.

Sedan vi lämnade Hehai har mestadels av tiden spenderats i Rotura. En hyfsat stor stad där vi, på grund av tidigare nämnda missöden, behövt stanna och åtgärda problemen. Värt att lägga på minnet innan man reser är definitivt att räkna med otrevliga utgifter, så som en ny telefon och antibiotika. Tur att vi har egen bil och ingen tid att passa, så att vi kunde stanna i Rotura utan stress. Igår kunde vi åka vidare och hamnade på whakike thermal pools, en camping och ett spa i ett med varma pooler som hettas upp av kokande vatten från naturliga källor. Här ligger man med seniorerna och svettas ut alla sina bekymmer i olika pooler ned temperaturer mellan 37-42 grader. Ångan ryker från bergen och floderna och porerna får sig ett rejält ångbad. Det är trevligt och avslappnande, men likt en bastu blir det för varmt efter ett tag och man måste kravla sig upp ur hettan för att inte känna det som att man blir kokt levande. Redigt bra ställe att campa på dock, eftersom priset för en plats inkluderar användningen av poolerna för bara fyra dollar mer. Ett Kvällsdopp i solnedgången, ett morgonbad i gryningen.

Likes

Comments

Konserter, Resor, Musik
Som jag älskar dig, finaste platsen på jorden. Med solen som taklampa och brassestolen som vardagsrumsfotölj. Med sovsäcken som sängen och med zumbalin som vätskeersättningen. Med främlingar som bästisar, och med livemusik som bakgrundsmusik. Emmaboda du har allt jag vill ha och så mycket mer. Du är mitt andra hem och alla där är mina allra finaste grannar. Långa nätter, längre dagar. Fest och musik, skratt och glädje. Stämning lik ingen annan. Fristaden på dagen, konsertstaketet på natten. Ingenting kan slå en vecka med dig. Du levererar alltid och oavsett.

Tredje gången gillt och du har ännu inte svikit mig. I 2014 var du större och känslan en annan - till en början. Du kom tillbaka och överraskningarna dansade fram. Jag hängde med björnar, dansade med saxofonister. Trycktes mot staket efter staket. Längst fram och dansa, dansa, dansa! Gifta sig, döpa sig. Michelle Zimba Skatteverket Beckström. Camp Baba, en familj eller ett samhälle, välj vilket som men hos oss är du alltid välkommen. Nya grannar blir till nya medlemmar. Tid är pengar i en minibuss körd av världens bästa Johan. Internskämten avlöser varandra och känslan är omöjlig att förmedla. Jag saknar det varje dag jag inte är där. Jag saknar nätter med diskussioner, stunder av skådespeleri. Jag saknar att bara kubba rakt genom området. Saknar suptimmens första drink - måltidsersättning blandad med chockomintu. Jag saknar gemenskapen och allt det oväntade som går att finna i den finaste kombinationen på denna planet: partyglada människor, alkohol, musik, smutsiga skor, smutsigare skog, ölburkar, skrik, skratt, bas, neon och fest, allt insyltat i en håla i Småland!

Likes

Comments

Konserter, Musik, Recensioner
När vakten kollade på legget och konstaterade att jag inte hade åldern inne tittade hon skeptiskt på mig, frågade om jag stod på någon lista och om jag hade biljetter. Jag stod inte på någon lista, men biljetter hade jag. Hade jag köpt biljetterna trots att jag visste att det var 20årsgräns? Jo, jag var ju tvungen att försöka. Det lönade sig att vara ärlig, för insläppta blev vi, men bara för den här gången. För mig räcker det, jag fick se allt jag ville under denna kväll. Inte helt oväntat levererade David och Co. till hundra procent. Redig rock/synt/pop med dragen publik som sjöng med varje textrad. Jag kan nog inte beskriva vad jag beskådade, där på andra raden precis nedanför scenen. Det var som att de spelade på mitt köksbord och jag har fortfarande lite ont i nacken efter att drömskt tittat upp på de musikaliska genierna på scenen i väntan på att möta sångarens brutalt intensiva och sjuhelvetes sexiga blick. Killen vet hur man får igång en publik, det är allt jag kan säga.

Likes

Comments

Resor, Nya Zeeland

Med Movits! i högtalaren, kö på vägen och Ebba bakom ratten rullar vi långsamt ut ur Auckland. Vädret är piss, regnet har öst ner hela dagen och jag ångrar allt jag sagt om att det var för varmt i Australien. Humöret är ändå på topp. Vi är på Nya Zeeland, campervanen är röd och bastant och full av goa grejer. Vi har döpt henne till Gloria. Gloria är som den perfekta kvinnan, på utsidan robust och stadig för vind och väta, men med en insida mjuk, rund och mysig.

Dagen har ägnats åt återhämtning från kvällens flygning samt kartläggning av framtida äventyr. Vi blev upphämtade på vårt snuskiga hostel ned en gratis taxi som tog oss till Gloria. Vi har tankat med vårt nya AA-fuel card och har redan sparat 2.36 dollar! Vi är så redo för campinglivet. Vi har alla nödvändiga appar för alla landets campingplatser, mataffärer och bensinstationer. Vi har investerat i en mysig fleecepläd och hyrt bord och stolar. Vårt portabla kök innehåller allt vi behöver, tallrikar, skålar, skärbrädor, bestick, knivar, stekpannor, kastruller, handdukar, en frysbox och så vidare. Vi har till och med en helt egen gasbrännare så kan laga mat även när vi bor offpist! Är helt i exstas av Glorias fantastiska insida. Vi fick lyckligtvis en AUX-sladd, för vad vore en roadtrip utan bra musik? Dock ingen laddare, så vi köpte oss en rosa USB-port som lyser i cigarettändaren. Allt som saknas är en ljusslinga som vi inte hittade idag när vi sökte med ljus och lykta i Packs store and Stock efter mat, förnödenheter och allt man kan tänkas att inte behöva i ett hus med fyra hjul.

Vi spelar min svenska lista på Spotify. Känslan blir lite festivalig, med camping, regn och sommardängor. Vänstertrafiken fungerar förvånansvärt bra, bortsett från att vi råkade göra en galen högersvängsmamöver, blinkar åt fel håll och sätter på vindrutetorkaren istället för svängningsljusen, så går det som en dans. Kön är lång och seg och vägrar släppa. Vi hamnade mitt bland alla som slutat jobba och motorvägen skulle lika gärna kunna gå genom ett skolområde. Dem vackra scenerierna vi hört så mycket om har ännu inte synts till här i storstadsförorterna, men dem lär väl komma så snart vi är ute ur härvan. Vi tuckar på mot Hahei och är där när kvällen är kommen, tills dess lyssnar vi på gamla klassiker och sjunger med för fulla munnar!

Likes

Comments

Resor

Eftersom vinnaren av #30daysnouwchallenge får en resa till London, eftersom vi nyligen träffat en supertrevlig Londonbo, eftersom Engla befinner sig i London just nu och eftersom Ebba ska dit bara några få dagar efter att vi kommer hem i vår, så känns det inte mer än lämpligt att lista tre av mina Londonfavoriter en dag som denna!

1. The makings of Harry Potter: För Harry Potter-fanatikern fråndetta ställe ett måste. Stället är ett museum dedikerat åt J.K. Rowlings magiska värld full av rekvisita från filmen, kostymer och dekorer. Hela filmseriens uppbyggnad avslöjas här, så vill du inte släppa taget om din fantasivärld så kanske du inte ska gå hit. Stället är packat med häftiga saker och du kan äntligen se precis allt från filmerna och även smaka på butterbeer, drycken de alltid smuttar på the three broomsticks. All props från weasleys wizard wheezes finns också med och de har även öppnat nattbussen för påstigning, någonting jag missade när jag var där sist eftersom det inte var tillåtet då. Man fick se Buckbeak och traska genom Diagon Alley. Hela tiden jag var där var jag helt lyrisk, men jag kände mig också lite stressad eftersom jag ville se och läsa allt, någonting jag aldrig skulle hunnit eftersom det fanns så mycket att se. Det var också väldigt krångligt att ta sig dit eftersom det ligger i Londons förorter. Först tog man något tåg från centralstationen i cirka en timme och efter det fick man ta en specialbuss som gick till och från museet. Bussen var visserligen väldigt cool, en dubbeldäckare som påminde om nattbussen. Priset är också ganska häftigt, ligger på runt 300 kronor om jag inte minns fel. För mig var det självklart värt det, men för min vän som jag gick med som inte är lika insatt som jag är var det kanske lite slöseri med tid och pengar, en av anledningarna till att jag inte kommer åka dit denna gång. www.wbstudiotour.co.uk

2. Rossopomodoro: När jag var i Neapel åt jag mitt livs bästa pizza, krämig och smakrik och hundra procent perfekt. På Rossopomodor är kockarna från Neapel och pizzan sägs smaka som en italiensk dröm. Finns på sju platser i London, så detta ställe tänker jag inte missa! www.rossopomodoro.co.uk

3. Shake Shack: Det finns ett Shake Shack i London. Vad kan jag säga? Darling mama’s coming home! Detta distansförhållande jag har till min favoritburgare är brutalt och att jag nu får träffa min älskling, två helger i rad dessutom, är helt fantastiskt! Stället ligger på 24, Market Building, The Piazza, Covent Garden,och dit tänker jag och Engla definitivt vallfärda! www.shakeshack.com

Likes

Comments

Australien, Resor

Tre veckor i ett land större än nästan alla andra världsdelar. Tre veckor i ett land vars värme överstiger all annan jag tidigare befunnit mig i. Tre veckor på östkusten i Australien och nu är den tiden redan förbi.

Det har gått snabbt, nästan alldeles för fort. Ändå känner jag mig färdig för den här gången. Vi har sett, gjort och upplevt massor, men väntan och tidspassningar har gjort resan allt mer utmanande än man kunnat ana. Nattbussar med betongkepsar och gamnackar gör dagarna efter till zombitider och orken finns inte riktigt där. Det har varit magiskt, men jag är samtidigt så redo för en månad på Nya Zeeland utan en enda tid att passa.

Australien har bjudit på det mesta. Stadslivet Sydney, med höga hus, takbarer och turistaktiviteter. Bondi beach gav oss strandhäng både dag och natt precis som på film. Byron bay blandade sjuttiotal med surf och sol. I Noosa blev det paddling i kajak och på brädan bland maneterna. Hervey Bay med sina vidsträckta ytor och kängurur i vägrenarna. Regnskogar, marint djurliv och ett spa i en sjö fick vi uppleva på Fraser Island. Airlie beach brände oss och whitsundays lika så. Cairns bjöd på sol, svett och hajar.

Vi har hunnit med mycket på denna korta tid, vi har åkt längst guldkusten vilket borde vara på allas bucketlist. Det är dock något med Australien, något jag inte kan sätta fingret på, men något som definitivt saknas. Jag vet inte vad det är, jag vet inte vad jag vill att det ska vara. Det enda jag vet är att det inte finns och att det behövs för att jag ska kunna tycka om denna plats lika mycket som jag tyckt om Sri Lanka och Bali och lika mycket som jag hoppas att jag kommer tycka om Nya Zeeland, där planet jag sitter på just har landat.

Likes

Comments

Australien, Resor

Kollektiv, konst och knark. Vet inte riktigt varför, men när jag hör dessa ord tänker jag direkt på ett flummigt sjuttiotal, inte på en Australiensisk stad 2017.

Denna stad jag beskriver går under namnet Cairns och är vårt sista stopp på resan längst östkusten. Den är betydligt mycket större än dem andra små byar vi besökt, om man bortser från Sydney, har sin egen flygplats och en botanisk trädgård. Som jag nämnde så finns det tre ord jag direkt associerar med denna plats och ska nu förklara varför.

Kollektiv: Cairns har kommit att bli en av mina favoriter bland platserna vi besökt här i Australien. Det finns fler saker att göra och hela staden osar av någon slags kollektiv anda, där man delar på mer än bussar och tåg. Här finns gemensamma parker, duschar, toaletter och pooler, något som Australien generellt är väldigt generösa med, men här i Cairns känns det som att det finns ännu mer. Längst promenadstråket finns en stor skatepark för ungdomarna, en enorm lekplats för barnen, grillytor för alla och träning för dem hurtiga. Antingen följer du löpspåret, via cykel, rullskridskor eller gång eller så stannar till vid någon av träningsredskapen som placerats ut längst sträckan. Du kan även delta i olika former av gruppträning, så som zumba, pilates eller volleyboll. Det finns en stor pool för allmänheten, dels för trevlighetens skull men troligtvis mest för att det är billigare att underhålla en klorfylld bassäng än det är att betala för bevakning av folk som badar i det krockodiltäta havet. Det finns gratis wifi nästan överallt, livemusik och matmarknader. En stad som verkligen är backpacker-vänlig!

Konst: Konst i alla dess former verkar vara en stor grej i den här bebyggelsen. Flertalet konstmuseum och gallerier går att finna längst gatorna som även dem är dekorerade med street art och statyer. Det finns scener och amfiteatrar i parkerna och precis bredvid vårt hostel bygger dem just nu ett enormt center för scenframträdanden. Till skillnad från Sydney och många andra platser vi besökt här, så känns det som att Cairns har en kulturell sida som ger staden en karaktär och en personlighet.

Knark: Så kom vi till baksidan av en stor stad som denna. Den mörka delen man ibland inte ser men som här varit väldigt påtaglig. Det är inget som göms undan, inget som undviks. Höga och påverkade människor trillar fram på gatorna, mitt under ljusa dagen. Pengar och piller byts mellan smutsiga fingrar under den gassande solen. Du ser den äldre generationen sitta hela dagen drickandes på samma uteservering från tidig morgon till stängning. Du ser den yngre generationen som kommer fastna i beteendet och ta över dem plastiga sätena när seniorerna abdikerar. Det är sorgligt att se hur framtiden är utlagd för dem ungdomar som redan spelar spelet, speciellt när man kan se precis vilka människor dem kommer bli i framtiden. Här vill jag inte gå ensam på kvällen, här vill jag inte uppfostra mina barn. Här blir vi vänligt ombedda att inte ta några droger på hostelet, något som man alltid annars tänkt vara självklart men som här verkar vara nödvändigt att nämna. Det är tragiskt, tråkigt och obehaglig och gör Cairns till en plats jag inte kan tycka om med ett gott samvete, hur bra den än är i övrigt.

Likes

Comments

Igår såg jag en haj. Jag dök på barriärrevet och jag såg en livslevande Tammy Nuse Shark. Minst två meter lång, vit och sovandes under en sten. Hade min gopro varit med på djupvattnet hade han fått agera supermodell, men skalet på kameran håller inte när man dyker ner 23 meter.

Gårdagen spenderades alltså på en enorm båt ute på havet, närmare bestämt vid stora barriärrevet. Vi dök två gånger, en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen med ett kort avbrott för lunch. Eftersom vi certifierade oss på Bali ansågs våra fyra tidigare dyk med instruktör tydligen som tillräckliga för att själva plaska runt bland fiskar och koraller. Vi lånade utrustning, masker och tuber, från båten, men sedan var vi självgående. Vi fick göra våra egna säkerhetskontroller och ingen höll koll när vi simmade ner i djupet. Känns så otroligt märkligt att vi efter tre dagar på Gili T får tillåtelse att ensamma simmar runt bland hajar och maneter. Det gick strålande och det var hur skönt som helst att bara hålla koll på varandra, inte behöva ta hänsyn till andra och välja själva var vi skulle simma. Resultaten blev goda, vi såg en haj som visade sig vara ett ovanligt fynd och som ingen annan på båten verkade ha sett. Det var troligen något av det coolaste vi gjort under denna resa och jag tycker att alla, vare sig du har dykcertifikat eller inte, bör ta en tur ut och beundra revet, som är precis lika imponerande som själva namnet redan avslöjat!

Kanske inte dem mest imponerande bilderna, men om ni kollar riktigt noga på den undre så kan ni se hur det blir ljusgrönt ju närmare horisonten man kollar. Denna gröna yta är en liten del av barriärrevet, som i sig är dubbelt så stort som Stor Britannien!

  • 93 readers

Likes

Comments

Resor, Australien

När man kommer från Sverige så kan man reglerna väldigt bra för vad som får och vad som inte får sägas om värme. När man vet att alla vänner där hemma plågas av februarikylan och mörkret som omringar denna vanligtvis förpestliga månad. När man gått igenom så många vintrar utan ljus, när man genomlidit så många somrar plaskande i regn och när man helt enkelt bott hela sitt liv i landet med en genomsnittlig temperatur på tre grader, så vet man att man inte får klaga, men just nu är det fan för varmt!

Jag ligger för stunden som en utslagen hund på en gräsmatta i Cairns och kan inte skilja på vad som är svett och vad som är vatten. Australien går igenom en värmevåg för tillfället och i dem mellersta delarna av landet går det upp mot 45 grader. Även östkusten är drabbat och jag kan som förstahandskälla bekräfta att det är olidligt varmt. Solen bränd sönder mina läppar under gårdagen och jag inser vikten av ett ozonlager, för deras här borta verkar inte fungera.

Vi orkar knappt röra oss, hettan förlamar och gör oss slöa. Skulle kunna uppleva mer här, besöka botaniska trädgården eller delta i dem gratis träningsaktiviteter som erbjuds i dem offentliga parkerna, men det finns ingen ork. Istället spenderar vid dagen vid lagunen, doppar oss, däckar i skuggan och vaknar en stund senare av överhettning. Vi vandrar in i köpcentrum där AC:n strömmar ut redan vid ingången och släpar våra fötter mellan butikerna, utan intentionen att köpa något, mest för att det ska kännas som att vi gör något och inte slösar vår dyrbara tid på semestern i Australien.

Bra för att jag skrev detta, bara för att jag för en stund tyckte synd om mig själv,så slår karman till direkt. Från ingenstans bröjade det nu regna och jag blöts ned av en tredje form av vatten. Det är dock fruktandsvärt behagligt och när man inte längre eldas till dötts så inser man ju, det är fan dumt att klaga.

Likes

Comments