Header

B såg lite märkligt på mig när jag igår bad honom att gå förbi vår lokala pizzeria när han ändå skulle gå ut på ärende. Jag är inte den som brukar föreslå pizza till middag så jag förstår hans förvåning. Ännu mer förvånad blev han när jag bad honom fråga om han kunde få köpa 6 st pizzakartonger calzone-size, haha.
Men jag ville ha sådana när vi ska träna nose work här hemma, jag och Baloo. Så B kom snällt hem med 6 st tomma pizzakartonger.


Sedan tog jag med mig kartongerna och kitet som vi fick med oss från kursen och gick ner till källaren med Baloo. Eftersom att det var mörkt ute och det blir trångt att träna inne med kartonger så var källaren ett perfekt utrymme att hålla till på, här kunde jag nämligen göra flera olika sammansättningar med kartongerna.


Vi började med att ha kartongerna på rad så att han enkelt och metodiskt kan söka igenom kartong efter kartong för att hitta doften (och godisen nu i början).


Lite längre ner i källaren finns det utrymme för att ha kartongerna huller om buller. Det är bara en kartong som är försedd med doft och godis, de andra är tomma.


Lådorna kontrolleras noggrant så att inget missas. Men ändå inte så att han hakar upp sig om han inte hittar något.


Vid sista söket så använde jag mig utav rampen för att få upp några kartonger på höjd och därmed få in lite höjdsök.


Träna på stadga kom gratis idag då han fick ligga still och vänta medan jag flyttade om kartongerna eller preppade dom med nytt godis.

Han var mycket duktig både på att ligga still och vänta tills jag var klar men också duktig på söken. Han är nyfiken på kartongerna och tvekar inte att gå fram till dom och stoppa ner nosen. Han visar ett stort intresse och är peppad på att starta varje gång jag återvände till honom. Lovande! :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag blir Baloo och hans syskon 7 månader!
Nu när han är 7 månader går han in i en ny utvecklingsfas, nämligen den fysiska könsmognaden. Så här står det om den:

Nu inträffar den fysiska könsmognaden. För hanens del innebär det att han börjar att "lyfta på benet". Tiken kan börja löpa. Under denna andra könsmognadsperiod tränar hunden åter sin förmåga att klättra på rangskalan. Nu är det bra att ha grundlydnaden intränad, så att hunden har lärt sig att även lyda barnen. Det är lätt hänt att det är barnen som mest råkar ut för hundens försökt att klättra på rangskalan.

Vid denna tid infaller också vad man brukar kalla "spökåldern". Postlådor, ett omkulltvält träd eller en alledels vanlig plastpåse kan utlösa rädsla. Om din valp blir rädd är det viktigt att du inte ömkar den, då förstärker du istället valpens rädsla. Man brukar också säga att detta är hundens tonsårsperiod där den kan upplevas trotsig, irriterande och olydig.

Jag har alltid tyckt att Baloo ligger steget före i sin utveckling. Han började till exempel att lyfta på benet när han var endast 3-4 månader gammal. Spökåldern gick han in i för ca en månad sedan.
Något som jag dock har märkt är att han försöker ignorera vad vi säger till honom nu. Och om vi säger åt honom att han ska göra något så kan han svara med att hugga i luften efter oss för att sedan gå och göra det han blev ombedd om. Precis samma beteende som vid förra könsmognaden.
Han visar också en nyfikenhet på Amber som för tillfället löper, han vet inte riktigt hur han ska bete sig men han känner att något är annorlunda och vill gärna vara prick på samma ställe som hon är på hela tiden.

Men det bästa med hans 7 månadersdag är att vi idag var och besökte en ortopedspecialist som friskförklarade honom. Så när vi kommer hem från jobbet idag ska vi fira med att vara ute och busa. ❤


Baloos första trick som han lärde sig som liten bebis var "puss" och det är fortfarande hans favorit. Inget slickande och inget bitande får förekomma utan det är bara meningen att han ska dutta med nosen och det gör han så gärna <3

Likes

Comments

Förut så älskade jag att sätta mig ner på söndagkvällar för att strukturera upp kommande vecka. Tittade i kalendern för att se bokade möten, eventuella kurser och inbokade nöjesgrejer. Men numera har jag insett att det inte är någon idé att göra detta på söndagar för på måndagar vänds hela veckan upp och ner och jag får planera om allt igen. Det är ALLTID något samtal som ska ringas på måndagar, något som kommer med posten eller på mailen som sedan rör om hela planeringen och saker måste flyttas om, ombokas och raderas.

Idag har jag till exempel behövt ringa till veterinären, en ny klinik som har en ny inriktning som har sin expertis på just det här som Baloo eventuellt har drabbats av. Känns otroligt jobbigt att byta klinik och veterinär IGEN för tredje gången men det finns inga andra alternativ. Vi fick en akuttid tid och ska dit redan imorgon.

Sedan har jag varit i kontakt med min läkare för att få klarhet i de tider och kallelser som har skickats ut.

Det har även kommit ut nya objekt på Hemnet vilket ledde till att vi har bokat in två visningar som är redan i eftermiddag.

Och poff så har veckan fyllt sig själv.. :-)

När Baloo fortfarande fick springa lös ute och busa och gräva i sandlådan, då såg han alltid såhär glad ut när han kom in igen. Nu är det prick en vecka sedan som han började med sitt koppeltvång efter veterinären ordination. Och jag är så ledsen över att se hur hans beteende har förändrats efter det! 😢

Likes

Comments

Idag har jag och Baloo varit på kurs, nämligen vårt första tillfälle med Nose Work! Det är ju en sport där hunden enbart arbetar med nosen vilket ju lämpar sig ypperligt för oss just nu och jag är så glad över denna kurs kom så lägligt och att vi redan hade anmält oss till den!

Vi fick göra så mycket mer idag än vad jag trodde att vi skulle få göra vid första tillfället. Så förutom lite teori fick alla hundar göra 3 olika sök (och flera försök på varje sök).

Det första söket var ett lågt golvsök där det användes pizzakartonger med godis i. Syftet var att få hundarna intresserade av kartongerna och våga gå ner med nosen i dom. Baloo skötte sig så himla bra! Eller, han är väldigt mycket precis innan vi ska starta men så fort han får börja jobba så kopplar han bort allt fokuserar så himla fint. Instruktören var väldigt imponerad över hans förmåga att arbeta och använda nosen och tyckte det var så roligt att se! Men det var inte bara Baloo som fick beröm, utan även jag fick för att jag var en bra förare som höll mig i bakgrunden och lät honom arbeta ifred samtidigt som jag inte låste mig och stod stilla. Baloo fick också beröm över att han inte fastnade vid lådor som var tomma och inte heller fastnade vid de lådor med godis när han ätit upp godiset.

Andra söket var på lite höjd där vi använde pallar och flera kartonger för att bygga ett litet torn. Syftet med detta var att lära hundarna att gömmorna inte alltid finns på golvet utan de kan behöva lyfta nosen lite ibland. Det högsta tornet råkade rasa när det var Baloos tur, vilket skrämde honom lite. Vi fick arbeta runt det fällda tornet lite och närma oss försiktigt innan vi byggde upp det igen för ett nytt försök. Inga bestående rädslor och han lyckades med sina höga gömmor.

Vid det tredje söket fick vi prova på doften Eukalyptus vilket är den första doften man lär hundarna i Nose Work. Nu gick vi tillbaka till gömmor på golvet och fick instruktioner i hur man ska använda doftdropparna. Baloo var väldigt duktig och jag tror nog att han tyckte det var riktigt roligt att få komma ut och göra någonting <3

Det här kommer som sagt väldigt lägligt och jag ser fram emot att träna vidare på det här under veckan.


Likes

Comments

God kväll höll jag nästan på att skriva. Klockan är bara 13.00 men det känns som att den här dagen redan har varit i en halv evighet. Jag har nämligen varit vaken sedan 06.15 cirka. Vaknade av att Baloo kräktes, försökte få honom att somna om efter det men det funkade inte. Så det var bara att gå upp, klä på sig, gå ut med båda hundarna på morgonpromenaden och sedan ge dom mat. Ringde en akutklinik när dom öppnade för att höra hur jag skulle göra med hans medicinering. Har fått strikta order om att den ska avbrytas vid kräkning då det kan vara en allvarlig biverkning så jag ville ringa och rådfråga lite och vi kom fram till att han ska fortsätta sin medicinering.

Halva veckan har jag typ våndats över denna helg och tänkt att den kommer vara såå tråkig. Jag som verkligen behöver göra något roligt. Jag och Baloo skulle egentligen träffa Emelie och Eddi den här helgen för en playdate men den fick vi ställa in i och med att Baloo inte får springa och busa.
Men igår kom jag på att jag och B ju ska gå på två husvisningar idag och imorgon väntar kurs för mig och Baloo. En kurs som Baloo kommer att kunna delta på trots allt vilket känns både bra och kul. Så helgen blir inte helt händelselös ändå.

Idag på förmiddagen har jag och Amber dessutom varit till hundgården. Vad gör ni i helgen?


Likes

Comments

Inför julen fick ni ju se julbilder på mina fyrbenta här hemma men som jag har visat förut så går inte sådana fotograferingar alltid helt smärtfritt. Låt oss kika på hur det hela gick till:


En hund som vägrar att sitta och enbart vill stå och den som sitter får ju definitivt inga stilpoäng.


Stående hund går med på att sitta men sittande hund har bestämt sig för att nu istället ligga ner.


Två hundar som vägrar att sitta.


Två sittande hundar men då ska istället ena få för sig att blinka precis.


Pjuh! Äntligen har vi det färdiga resultatet! Två snälla och söta hundar som sitter lugnt och stilla där dom har blivit placerade.. eller?

Likes

Comments

Det är tredje dagen som Baloo inte får aktivera sig fysiskt och han klättrar bokstavligt på väggarna. Det kryper i hela den 14,5 kg lilla kroppen. När vi väl är ute och går så vet han inte vart han ska ta vägen och går allt annat än fint i kopplet. Varenda cell i honom vill springa, kasta boll, leka med pinnar, gräva i sandlådan och bara göra VAD SOM HELST förutom att gå sakta och lugnt. En kvart om dagen är långpromenaden. Sedan bara rastningsrundor.

Idag efter jobbet tog jag med mig båda hundarna ut och vi satte oss på en parkbänk och tittade på människor och hundar som passerade. För att han skulle få lite intryck att bearbeta. Men han förstod inte vitsen alls. 45 minuter satt vi och andades frisk luft.

Annars aktiverar vi genom att han numera får äta alla sina måltider utomhus, utspridd på olika ställen. Ena måltiden på asfalten, den andra på det korta gräset, någon på lite längre gräs, där det är lite snårigt. Allt för att använda hjärnan. Jag varierar också ytan som maten sprids ut på. Någon gång 1 x 1 meter, nästa gång 1,5 x 2 meter.

Inomhus pysslar vi med trickträning. Det är ok och han lär sig fort. Men tröttnar minst lika fort också. På dom här dagarna har han lärt sig både vacker tass och give me five. Med kommando och allt. Det här är minst sagt en utmaning för mig också, att vara påhittig och att hela tiden komma på nya kluriga grejer för honom att pyssla med.

Give me five! ✋

Likes

Comments

Igår var det tjock dimma som vilade över staden och imorse när jag vaknade så var det som att vakna upp till ett riktigt islandskap. Dimman hade lämnat efter sig en massa fukt som under natten hade frusit till och det var stora fina frostiga kristaller överallt. Så fint!

Den här natten har varit rätt påfrestande och jag hoppas att det inte kommer att fortsätta så i två veckor till. Att Baloo redan är så pass uttråkad och sysslolös. Från klockan 02 och framåt tills det var dags att kliva upp väckte han mig nämligen en gång i timmen. Bara så att han gick fram till mig i sängen, duttade nosen på mig för att kolla så att jag var kvar typ och när han såg att jag kikade på honom så gick han och lade sig igen. En gång i timmen. Som sagt, de kommande veckorna kommer att bli tuffa för båda.

Baloo förstår inte varför vi inte ska leka och busa och försöker hela tiden när vi är ute att hoppa, studsa och busa och försöker att få igång mig. Jag känner mig så taskig som helt plötsligt har blivit såå tråkig i hans ögon utan att han förstår varför. 😢

Likes

Comments

Igår kväll ringde veterinären för att lämna besked från de 14 röntgenbilder som togs. Och beskedet var väl inte riktigt som väntat. Där vi alla trodde med största sannolikhet att vi skulle hitta något, hittades inget. Där det däremot inte var helt självklart att han hade ont, fanns det avvikelser på röntgen. Han har inte fått någon diagnos ännu även om det är någon som är mer relevant än andra. Nu väntar medicinering i två veckor innan återbesök och under den tiden får han även enbart gå kortare promenader i koppel. DET blir en utmaning för oss båda då Baloo oftast är lös när vi är ute samt att det blir en omställning att inte kunna aktivera fysiskt alls.

Jag är i alla fall glad över att jag bytte klinik, annars hade vi inte alls hittat det som vi hittade nu. För där han smärtade som mest är troligtvis bara en bieffekt av det som verkligen är fel. Så om jag hade varit kvar på första kliniken så hade vi inte hittat något alls och den veterinären hade fått vatten på sin kvarn och fortsatt påstå att det sitter i hans huvud, det är en aktiv ras, han är förmodligen understimulerad som orsakar stress och allt vad hon hävdade när vi var där.

Lite konstigt är det också att av alla de yrkesverksamma hundmänniskorna vi har träffat så är det ingen som har misstänkt smärta eller föreslagit en veterinärundersökning. Jag är därför glad över att jag lyssnade på min magskänsla om att nånting inte stämmer. Att jag visste att Baloos beteende inte låg i proposition till hans livserfarenheter och med min träning och jag insåg att det är något annat, det är inte bara sån här som han är. Därför är jag också tacksam över att han inte är min första hund, så att jag skulle tro att detta är normalt. För med mina tidigare hunderfarenheter kunde jag säga att hans beteende är onormalt och hans rörelsemönster är avvikande.

Däremot är det väldigt ledsamt att de flesta tänker direkt att det sitter hos individen, det sitter i huvudet. Såväl hundtränare, hundpsykologer och veterinärer. Så är det alltid. Är någon hund aggressiv så har den psykiska problem, är den avvaktande så har den psykiska problem. Likadant var det när jag höll på med hästar och det pratades om "problemhästar" hit och dit och man dömde ut att hästarna var dum i huvudet. I 9 fall av 10 så är det en fysisk smärtsam åkomma som är orsaken till ett oönskat beteende hos våra fyrbenta vänner. Tänk på det, alltid.


Likes

Comments

Den här veckan kickar vi igång med ett veterinärbesök för Baloos del med en omfattande röntgen. När vi var hos veterinären för ett par veckor sedan så beslutades det att vi skulle röntga flera ställen på honom och jag har sedan bytt klinik för att hitta en som vars röntgenmetod jag gillar. Och idag var det alltså dags för besöket.

Med hjälp av en kortare undersökning innan röntgen så beslutades det att vi skulle röntga ytterligare områden och totalt togs det 14 röntgenbilder. Jag fick vara med inne på röntgen under hela tiden vi var där inne (tog närmare två timmar att bara ta alla bilder) och Baloo vaknade till emellan åt. Men jag stod vid hans huvud och varje gång han vaknade till så såg han mig och började vifta på svansen, gullhjärtat ❤

Nu är det en nervös väntan till veterinären ska ringa senare i eftermiddag med ett utlåtande.


Likes

Comments