REPORTAGE FRANSKA REVOLUTIONEN

Just nu i Frankrike är folket helt galet. Det plundras och det är mycket protester. Fler och fler människor dör på gatan, människorna protesterar eftersom dom inte tycker att det är jämlikt, dom mindre rika människorna t.ex bönder tycker att adelsfamiljerna får mer mat och bättre medans alla dom mindre ståden får ett rent helvete. Alla övriga stånd tyckte att adeln får för mycket mat för sig själva medans folket på gatorna svälter, och det värsta är också att adelfolket tycker att dom är mest värda och att allt annat folk är ingenting .Och framför allt tycker det minsta ståndet, Bönderna, att jämlikheten i Frankrike just nu är frukstansvärd, dom anser att om man är född in i adeln så ska man precis ha samma regler och rättigheter som alla andra stånden. Men den franska regeringen tycker nu att bönderna gnäller och att adeln ska fortsätta vara det största ståndet.Idag den 14 Juli 1780:

Folket har stormat in på Bastiljen, dom tog soldater till fånga. Soldaterna blev mördade, befälhavaren blev halsskuren, Dom tog hans huvud och satt det på en påle. Just nu går protestanterna igenom staden med den pålen och visar en oerhört våldsam stil mot franska regeringen.

Men den Franska regeringen visar ingen skillnad sen innan protesterna, men dom ger sig inte. Medans på gatorna så håller folket fortfarande på med protesterna.

Kungafolket har fortfarande mat, baler, skådespel och alla andra trevliga aktiviteter medans folket på gatan svälter ihjäl och kämpar för sina liv.

Det roliga är nu att allt folk från andra länder i världen tror och tycker att Frankrike är helt otroligt vackert och fredsfullt men så är tyvärr inte fallet.

Den stora frågan är nu, om adeln skulle behöva betala skatt eller inte. Adeln har aldrig betalat skatt, men när det är som det är så kan inte regeringen säga nej till något. Just nu är det väldigt spänt i Frankrike.Nu har finansminister gått ut med att regeringen tycker skattinkomsterna måste förändras, kungen kommenterade att han inte kunde göra sådana stora saker, han sa också att han fick ge över det beslutet till generalständerna, generalständer var Frankrikes riksdag som gjorde väldigt stora beslut i Frankrike. Kungen ville inte jobba med generalständerna men han sa att han var tvungen. Dom bestämde möte sommaren 1780.

Generalständerna säger att det har kommit in otroligt många klagoskrifter, dom sa också att dom var svåra att tyda, folket kan inte skriva, dom gick aldrig i skolan.

Frankrike tog emot kritiken och kunde senare göra ett bra och jämställt land, men det tog dock väldigt många år.

Hemsidor jag besökte för att hitta fakta: gleerupsportal.se / wikipedia.se

Gjord av: Anton Johansson 8A och Samuel Gripenkvist 8AMove your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Revolution i Frankrike!!

Det är Inbördeskrig i Frankrike!. det är totalt kaos!. Vissa vill att kungen ska dö vissa vill att kungen ska dö. Och vissa vill att kungen ska få tillbaka makten. Det finns ingen som kan hålla ordningen. Människor dödar varandra hit och dit. nyheter säger att Revolutionen startade på grund av att det blev en dålig sjöd det här året. och den franska regeringen hade skickat massa pengar till Amerika för att störa England som var Frankrikes ärkefiende . Det tog ett par veckor att komma till Frankrikes huvudstad Paris. nu efter att kungen och drottningen blivigt dödade så hör man folk ute och firade. Men i Europa har dom andra länderna med monarker blivigt riktig arga och vill döda Revolutionärerna i Frankrike. jag intervjuade ett par människor jag träffade i Paris som var med när Revolutionerärerna stormade fängelset Bastiljen Den 14 junli 1789 . Många säger "frihet till alla! Död till kungen!"

Jag hade hört att Fransmännen vill sprida revolutionen till andra länder som England, Österike, Tysk-romerska imperiet. och fransmännen vill också ha deras mat.I Frankrikes kolonier i Karibien så är läget värre där är dom flesta svarta slavar som troligen kommer att göra revolt. efter som dom har blivigt slagna och förtryckta av den vita eliten. Vissa tycker att slavarna i Frankrikes kolonier ska bli fria!. Men dom vita människorna som bor i Karibien tillåter det inte och dom tror att det är deras rätt att ha slavar!. Och dom tror att slavarna kommer att döda dom!. Hur som helst det är inte bra i frankrike och man får hoppas att det inte händer i Sverige!.

Återblicken

Nu i återblick kanske den Franska revolutionen inte var en revolution. För det blev inte demokrati i frankrike. Den senare ledaren var mer av en diktator än den förra. Och människor skulle enligt Revolutionen få fler rätter men… Det hände inte!. Det blev bara en ny överklass och nya fattiga. Rättsystemet ändrades inte förutom att man började avrätta människor som var adel.

Likes

Comments

Spinning Jenny

En maskin som revolutionerade textilindustrin.

Som gjorde att man kunde spinna garn åtta gånger så snabbt jämfört med att spinna garn för hand.

År 1764 uppfann James Hargreaves Spinning Jenny, den fantastiska spinnmaskinen.

Innan den industriella revolutionen i Storbritannien så satt familjerna på sin gård och spann sitt eget garn, barnen tvättade och rengjorde ullen, mamman spann ullen till garn och mannen vävde garnet till tyg. Men 1764 revolutionerades textilindustrin av James Hargreaves som konstruerade en spinnmaskin som spann garn åtta gånger så snabbt jämfört med att spinna garn för hand.

Hur fungerar Spinning Jenny?


Bomullen från bomullsrullarna leds upp på hjulet där det tvinnas till garn när man snurrar hjulet. Men varför använda en maskin när man kunde göra det för hand?

Jo för det gick åtta gånger så snabbt. Detta revolutionerade förstås textilindustrin.

Ekonmin blev bättre för fabrikägarna eftersom maskinerna inte behövde någon lön.

Mnga människor blev av med jobbet pågrund av maskinerna och många fabriksägare fick utstå mycket hat av sina förra arbetare.

Hur påverkade Spinning Jenny människorna?

När Spinning Jenny uppfanns så kom det nya jobb som underhållare och reparatör.

Eftersom det gick mycket snabbare att spinna garn nu så tillverkades mera garn så det kunde tillverkas mera kläder, detta gjorde så att kläderna blev billigare och att garnspinnandet på gården snabbt försvann. Spinnmaskinerna flyttade ut till fabriker vid vattendrag för ångmaskinen inte fanns som man fick använda vattenkraft.

Men när ångmaskin kom så kunde fabrikerna flytta in till städerna och ge ännu mer jobb.

Men handspinnarna såg Spinning Jenny som ett hot mot sina arbeten.

Missnöjet var stort och 1768 attackerade en stor mobb Hargreaves hus och förstörde hans Spinning Jenny. Hargreaves flyttade med sin familj till Nottingham där han började om på nytt och startade ett bomullspinneri. Spinning Jenny var en del som startade urbaniseringen.
Hur påverkade Spinning Jenny samhället?

Eftersom den kunde spinna garn åtta gånger så snabbt än en människa, så spinnandet i hemmet avtog snabbt. Det blev billigare att göra och mer människor hade råd att köpa finare och mera kläder och andra tygprodukter. När den här maskinen kom fick människorna andra krav och började ta idéer från andra maskiner som kunde användas till deras eget arbete. Det är helt enkelt en maskin som förändrat i stort sett allt.
Varför kom Spinning Jenny till?

Innan Spinning Jenny så spanns garn för hand hemma på gården, det tog väldigt lång tid. Men James Hargreaves hade andra planer han ville att processen skulle gå snabbare och vara billigare. Han satte sig vid sitt skrivbord och började fundera.

Efter ett tag var den klar, den första Spinning Jenny.

Han flyttade sina maskiner till fabriker och anställde många människor med miniminlön.

Deras arbetsförhållanden var väldigt dåliga, 16 timmars arbetsdagar, ingen semester eller sjukskrivning och som sagt väldigt låg lön.


Länkar:

http://upat.se/spinning-jenny/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Spinning_Jenny

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5n...


Av Kalle Zenkert.


Likes

Comments

TurbinClaude Burdin fick namnet turbin från latinets turbo som betyder virvel under en tekniktävling år 1828. Benoit Fourneyron var en student till Claude Burdin och gjorde den första användbara vattenturbinen.

Det finns fyra olika turbiner och de är: Vattenturbin som används främst till vattenkraftverk, Ångturbin som används främst till kärnkraftverk, Vindturbin används främst till vindkraftverk och Gasturbin som är en del till större maskiner.

Turbiner används för att få fram kraft som man använder till att göra ström. En turbin består av en rörlig del fäst på en axel oftast försedd med blad. Sen får vätska eller gas den att snurra. Kraften som den gör går till en generator som får en spole att snurra i ett stilla stående magnetfält så att det skapar spänning så att det sen blir ström.

Bild från http://sq.wikipedia.org/wiki/Skeda:Kaplan-turbine.jpg

Aquair-UV är en under vattengenerator vilket består av en turbin och en generator som producerar ström när man åker med båten, den användes först i militärt bruk.

Bild från http://24volt.eu/uwturbiner.php

Jag tror att turbinen kom till genom att när den industriella revolutionen började behövde man kraft till maskinerna. Då kom man på att vattnets kraft i strömmar kunde ge kraften till maskinerna om man placerade något i strömmen som kunde omvandla kraften till mekaniskt arbete.

Bild från http://www1.skekraft.se/sa-fungerar-vattenkraft

Turbinerna har påverkat oss och samhället mycket genom att den förser oss med ström för att om man inte hade en turbin i kärnkraft, vindkraftverk eller vattenverk hade man inte kunnat producera ström där. De andra saker som ger oss ström hade inte räckt till att förse alla med ström. Så om vi inte hade haft turbiner hade vi knappt haft någon ström till alla apparater som vi använder idag så turbinerna har påverkat oss människor också. Men turbinerna har också en dålig påverkan genom att naturen förstörs och miljön blir mer förorenad. För när man använder ett vattenverk torrlägger den ett stort område och så tar det mycket material när man bygger en turbin men annars påverkar den inte naturen så mycket.Fakta från:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Turbin

http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20101018/hur-fungerar-en-generator/

http://24volt.eu/uwturbiner.php

http://www.tekniskamuseet.se/1/2007.html


Av Felix

Likes

Comments

VÄVMASKIN

Vävmaskinen uppfanns år 1785 av Edmund Cartwright(1743-1823), den byggdes också det året för första gången. Meningen att vävmaskinen byggdes var för att folk jobbade ihjäl sig i textilfabriker, då fick Edmund den otroliga idén att komma på vävmaskinen. Vävmaskinen var ångdriven och med det så kunde fabriker vara var som helst, nämligen så förr i tiden så kunde inte fabriker ligga var som helst eftersom allt var vattendrivet så fabriker var tvungna att ligga vid vatten.

VAD ÄR EN VÄVMASKIN?

Vävmaskinen skiljer sig från vävstolen främst genom den tekniska skillnaden i hur inslaget i varpen sker. I vävmaskinen finns ingen skyttel, utan tråden förs in med luft- eller vattenstråle. Vävmaskinen slår 400 slag per minut, luftstråleinslag med tryckluft klarar 1500 slag per minut.

HUR KOM UPFINNINGEN TILL UNDER DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN?

Vävmaskinen kom till för att människorna som jobbade i alla textilfabriker dog av t.ex lungsot, då kom vävmaskinen till. Idén var att människorna inte skulle slita lika mycket. Alla vävmaskinerna fick göra jobbet och dom mesta klarade sig från sjukdomen.

VARFÖR TROR DU ATT UPPFINNINGEN KOM TILL?

Maskinen uppfanns eftersom folket kom från småbyar till stora städer för att börja jobba och tjäna lite pengar.det var också för att innan var alla fabriker jämte vatten eftersom alla maskiner hade vatten som bränsle, nu när vävmaskinen uppfanns så kunde fabriker ligga var som helst, det var då för att vävmaskinen var ångdriven.

Det var också för att människorna dog i sjukdomar och då var också meningen med vävmaskinen var att att folk skulle överleva och sluta jobba ihjäl sig, allt folk hade var jobbet på den tiden och då slet folk ihjäl sig för att dom skulle kunna äta och inte svälja ihjäl,lungsot var en stor fara i fabriker också.

'

HUR PÅVERKADE MASKINEN MÄNNISKORNA?

Maskinen påverkade människorna positivt eftersom befolkningen ökade och inte lika många dog. Maskinen gav också människorna finare textilprodukter, det blev även miljövänligare eftersom den var ångdriven.

Det var också bra för maskinen gjorde så att inte människor behövde använda händerna, för man kunde göra illa sig och få blodförgiftning, på den tiden fanns ingen bra sjukvård och det var lätt att bli dålig av minsta lilla.

HUR PÅVERKADE MASKINEN SAMHÄLLET?

Det påverkade samhället positivt eftersom att jobbet blev inte så svårt och jobbigt,samhället ändrades riktigt mycket eftersom det var mycket urbanisering, också att männen var och jobbade hela dagen medans kvinnorna var hemma och tog hand om barnen. Egentligen när alla nya maskiner kom så påverkades samhället på otroligt många sätt.
HUR PÅVERKADE MASKINEN NATUREN?

'

Den påverkade naturen/miljön positivt eftersom den var som sagt ångdriven, meningen med att Edmund Cartwright gjorde den ångdriven var också för att fabriker inte skulle vara farlig mot miljön, t.ex att inte det skulle vara kol- eller gasbränsle, för det hade förstört miljön.

Vilka sidor jag besökte för att få fakta: wikipedia.se/http://inventors.about.com/od/cstartinventors/a/power_loom.htm


Gjord av: Anton Johansson 8A

Likes

Comments

Flygande Skytteln

Flygande skytteln uppfanns år 1733 av John Kay. Denna uppfinningen gjorde så att vävningen gick fortare och lättare. En person kunde väva lika snabbt som fyra personer hade kunnat göra samtidigt. Men när man spann snabbare så tog garnet slut fortare, år 1764 uppfanns spinning jenny. Den flygande skytteln är en mycket bättre uppfinning tillsammans med spinning jenny pågrund av att flygande skytteln kunde vara en del av spinning jenny för att få vävningen ännu snabbare. Ändarna på den flygande skytteln är kulformade och begränsade med metall. Skytteln har så kallade ''valsar'' för att minska friktionen. Man kan driva denna uppfinning manuellt. Skjulet ska fortfarande vara öppet. Man kunde också styra skytteln manuellt genom att koppla fast en boll i ett snöre oc kasta denså att den går i en cirkel. Men man skulle ju också kunna automisera vävningen tillsammans med spinning jenny och den flygande skytteln. Allt föraren skulle göra var att kolla till maskinen så att inget blev fel och så att den skulle kunna köra felfritt. Sen kom en till uppfinning som hette Northrop Loom, som skulle ladda skyttlen automatiskt.

Källa: Wikipedia

Likes

Comments

Ångmaskinen En viktig Maskin

Ångmaskinen var uppfunnen av James Watts 1736-1819 ( som fick ett sätt att mätta energi döpt efter sigunder den senare delen av 1700-talet. den var en av dom viktigaste uppfinningarna som kom under 1700-hundratalet och 1800-hundratalet. är en motor som använder vattenångan som arbetsmedium. Till skillnad från förbränningsmotorn arbetar ångmaskiner (i likhet med stirlingmotorn) med yttre förbränning. Ångmaskinen drivs med vattenånga producerad i en ångpanna som värms upp via förbränning av bränsle i en under, bredvid eller inuti pannan anordnad eldstad. om man använde en ångmaskin. Dem omvandlar värmekraften till mekanisktarbete. i början var på den tiden använde man kol som bränsle.

Varför var den viktig?.

För att den var den uppfinningen som startade den industriella revolutionen (med maskiner istället för människor). För att den var enkel att bygga, billig i drift och blev aldrig trött (till skillnad från människorna!) Och tillverkade mer på mindre tid. Det blev fler fabriker för fabrikerna behövde inte längre ligga vid en flod. Och efter som ångmaskinen senare blev mer mobil så att man kunde skapa tåg och båtar som gick på ånga.


Används fortfarande.

Nu förtiden använder man inte kol i ångmaskinerna. men ibland använder man det för kulturella anledningar. tillexempel vissa använder gammla tåg för kulturella anledningar och ibland använder man gamla ångbåtar på guidade turer.

Gjord av: Max Broberg 

Likes

Comments

​Den Franska Revolutionen

Jag står här på torget i Frankrike med en soldat från den franska armén. Han säger att han heter Le Baguette Francois.


-Vad har hänt?

-Folket är helt galet. De protesterar och plundrar allting de ser. Jag tror att de är trötta på att all mat går till alla adelsmän och att de inte får någonting. Maten som ens når fram till städerna ökar hela tiden i pris medans alla adelsmän sitter och äter 3-rättersfrukost. Vi ska gå och försöka lugna ner folket och få slut på alla protester. Folket beväpnar sig och vi hör att de skriker upprepat ''Till Bastiljen! Till Bastiljen!''.

Den 14 juli 1789 stormar folket Bastiljen. De tar soldaterna till fånga. Officierarna slås ihjäl och befälhavaren blir halsskuren. Sen tar de hans huvud, sätter det på en påle och går igenom staden. Fransmännen ser allt våld och dödande på Bastiljen som en stolthet, som en medalj. Det här var början på den franska revolutionen. Revolutionen gav en ökad demokrati och mer mänskliga rättigheter till folket.

Men kungafolket hade fortfarande fler rättigheter och de som bodde i städerna svalt ihjäl. Kungafolket hade baler, konserter och skådespel. De hade fina måltider med vin. Fyrverkerierna flög och som småningom kom luftballongen. Alla beunrdade den franska kulturen. Franska var världsspråket och konsten spreds snabbare än någonsin innan.

Andra länder tyckte att Frankrike var skinande och nästan perfekt, men verkligeten var annorlunda.

Alla fester hovet hade kostade stora mängder med pengar. Men ännu värre så hade de krigat med Storbrittanien och de hade varit tvingade att ta stora lån för att kunna bygga krigsskepp och vapen. Om man lånar måste man betala tillbaka och den fraska statskassan var tom, om någon nu skulle betala, hur?

Frankrikes befolkning bestod av 3 olika stånd, prästerna, adeln och tredje ståndet.

Prästerna: Det fanns både rika och fattiga präster. En gemensam sak de hade var att de slapp betala skatt. De hade också rätt till tionde vilket innebär att det tredje ståndet måste betala en tiondel av sin skatt till kyrkan.

Adeln: Adeln slapp likadant som prästerna att betala skatt. Men de hade andra privileger. I vissa byar så var det bara adelsmän som fick äga kvarnar och vinpressar. När tredje ståndet ville ha vin eller mala säd fick de betala adelsmännen. De hade också ensamrätt till att jaga och fiska. Det var bara adelsmännen som kunde bli officierare i krigsmakten.

Tredje ståndet: Prästerna och adeln var bara 500 000 tillsammans resten av de 25 miljonerna bestod av det tredje ståndet. De var borgarna och bönderna. Borgarna bodde i städerna och det fanns högt utbildat folk som jobbade som advokater eller läkare. Det fanns också rika köpmän, fattiga hantverkare med mera. Bönderna var fattiga och hade svårt att förörja sina familjer. Det tredje ståndet var de enda som betalade vanlig skatt. Men bönderna hade det värst. De var tvungna att göra dagsverken åt adelsmännen. De var också tvungna att betala kvarnavgifter, vinpressavgifter, väg- och flodavgifter och en massa andra avgifter. De tvingades också att jobba med vägbyggen några dagar per år.

Alla var oroade

Skulle adeln och prästerna behöva betala skatt eller skulle man höja skatterna för det tredje ståndet. Brödpriserna steg pågrund av alla dåliga skördar.

Ludvig XVI blev kung år 1774. Han skulle styra en av världens största stormakter. Men han var inte intresserad av politik. När han fick chansen smet han ut och jagade istället. Han var gift med Marie Antoinette som kom från Österrike. Hon var inte heller intresserad av politik. Men hon gillade smycken och vackra kläder. Kungaparet kunde inte göra något åt krisen och förmodligen så kunde ingen det. De som skulle styra var för skuldsatta.

Generalständerna inkallas

Finansministern i Frankrike var bekymrad. Han föreslog många förändringar för att förbättra skattsinkomsten. Kungen vågade dock inte genomföra dessa idéer. Kungen sa att det bara är generalständerna som fick göra beslut om skatteändringarna. Generalständerna var Frankrikes riksdag. Men de hade inte gjort några beslut på ungefär 200 års tid. Kungen försökte undvika att jobba ihop med Generalständerna. Men till slut var han tvungen. De sammankallades till sommaren år 1789.

Klagoskrifter

Det kom in många klagoskrifter och önskemål mot Generalständerna. Så gjorde man alltid innan Generalständerna slutade att bestämma. Därför kom det ännu mer brev än det någonsin kommit in till regeringen. Men knappt någon kunde skriva sitt namn. Därför var det många brev som var lika.

​Gjord av: Måns Carlsson 8A
Likes

Comments