Header

Som titeln säger så kommer jag starta en ny blogg, kommer fortfarande att blogga på Nouw men jag kommer istället starta en blogg som heter feliciaalkerud. Varför jag har valt att starta en ny blogg är dels för att jag hellre vill ha en blogg med mitt riktiga namn. Sen känner jag också att jag behöver en liten omstart och den bloggen kommer jag verkligen lägga ner ännu mer tid och energi på och skriva ordentliga inlägg.

Så känner ni att ni vill fortsätta följa min och hästarnas resa mot toppen kan ni jättegärna få följa mig på feliciaalkerud istället.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I morse vaknade jag med huvudvärk och halsont. Tror jag har feber och mår faktiskt inte speciellt bra. Vi har ett prov idag som jag tyvärr missar och det känns väl sådär men nu blev det som det blev. Eftersom att jag är hemma och inte mår så bra så får Rinaldo en oplanerad vilodag. Så imorgon kommer han nog vara väldigt pigg.

Dagen kommer förmodligen bli ganska seg men jag måste försöka och bli frisk och har känt att jag aldrig riktigt blev frisk efter min förra förkylning. Nu är jag dock inte lika dålig men mår ändå inte bra. Jag ska bara ta det lugnt och ladda upp inför imorgon när det äntligen är fredag igen.

Jag hoppas iallafall på att bli frisk så snart som möjligt och hoppas att ni har en bra torsdag iallafall<3

Likes

Comments

Denna vecka har jag verkligen fått tillbaks all min motivation och planerat en massa inlägg som ska upp. Inlägg som jag länge tänkt publicerat men inte känt att jag vill eller orkar just nu och skjutit upp det gång på gång.

Vad ska detta inlägg handla om då ? Förmodligen har ni redan listat ut det på titeln men jag tänkte skriva ett inlägg om bett som jag ridit på och min åsikt om dem och hur dem har funkat osv. Innan jag börjar måste jag bara säga att detta är helt mina egna åsikter och jag har även tagit in fakta från hemsidor där man har kunskap om bett och dessutom blandar jag det med min egna kunskap och erfarenhet. Så nu sätter vi igång.

Första bettet jag tänkte ta upp är: Fullcheek
Detta bett har jag bara ridit på i ca 6 månader och jag har lite blandade åsikter om det bettet. Första och främst tycker jag det är ett perfekt bett till hästar som behöver lite extra stöd och exempelvis unghästar. Tycker dock att det fungerar till unga som gamla hästar. Till Rinaldo har det fungerat rätt så bra och bettet dras inte längre genom hans mun. Det är ju bra.

Nackdelen är att han blir så stark och jag får i princip ingen kontroll och dessutom så har han fått djupa sår i mungiporna. Något jag inte tycker om och jag har därför undvikit att rida på det tills såren har lagt sig och bara ridit på det bettet när jag vet att han inte blir så stark så jag slipper dra i honom.
Priset där jag köpte bettet vet jag inte om jag hade betalat för nu när jag vet hur det fungerar och så.

Tycker att det är ett bra bett, men kan inte rekommendera det till hästar som är lite starkare då det kan skära in i deras mun. Självklart sitter jag inte och drar i honom, men ibland måste jag ta tag i honom så att jag får kontroll.
Dem flesta sidor jag har tittat på har inget negativt att säga om detta bett utan dem skriver mest att det förstärker tygeltaget vilket kan hjälpa unghästar eller känsliga hästar. Sedan förhindrar det också att bettet åker igenom hästens mun. Annars skulle inte jag säga att det är så speciellt men vill ni få en egen uppfattning är det bara att söka på fullcheek bett åsikter eller något liknande.

Nästa bett jag tänkte ta upp i detta inlägg är: Pessoa
Detta bett red jag Surprise och hon fungerade ganska bra på det ändå. Var ett tag sedan jag red på det och nu behöver hon endast ridas på vanligt bett.
Det är ju ett bett som har fått mycket delade åsikter men jag tror att det mest handlar om hur man själv som ryttare rider. Såklart kan man diskutera länge om ämnet och jag tycker att det med alla bett handlar om hur man som ryttare rider.

När jag red Surprise på det red jag på andra ringen och för att få kontroll. Men dådet var väldigt länge sedan vågar jag inte riktigt uttala mig om hur det fungerade och så vidare. Just för att jag inte riktigt minns.

Många är väldigt kritiska till detta bett och menar på att eftersom att det inte har någon kedja så hindras inte ryttare från att dra för mycket utan kan dra hur mycket som helst. Men vissa är lite mer positivt inställda till detta bett och jag tycker nästan att ni får kolla upp lite själv och själva få en uppfattning om vad ni tycker. Hör man bara det från den dåliga sidan är det klart att man inte kommer tycka om det. Så vill ni skaffa er en egen uppfattning om bettet räcker de med att söka på pessoa bett så kommer det upp en massa.

Min uppfattning är att det nog är väldigt individuellt och skulle det bara vara dåligt skulle det förmodligen inte ens tillåtas att rida eller tävla på.

Medans jag red på det vet jag också att vi inte hade speciellt mycket erfarenhet utav olika bett och idag hade jag förmodligen läst på lite mer men det fungerade just då och Surprise är idag hur fin som helst och fungerar utmärkt att rida på vanligt bett.

Har läst väldigt mycket olika åsikter och jag tänker inte i detta inlägg då jag känner att jag inte har tillräckligt mycket fakta att yttra mina åsikter men skulle vara väldigt intresserad utav era åsikter om pessoabett och även fullcheek. Vad tycker ni ?

Det var allt för detta inlägg och jag tänkte även göra fler uppföljare till detta inlägg då jag har några olika bett som jag har ridit på och som jag rider på. Så fler liknande inlägg kommer.

Likes

Comments

Godmorgon!
Även om jag sov skitdåligt har jag väldigt mycket energi och jag vet inte varför men jag är väldigt taggad på denna dag. Kanske för att vi bara går till 20 över 2 idag.
Hade tänkt att skriva lite om hur Rinaldo och Surprise var igår. Jasmine följde nämligen med på täkten och red med mig och Rinaldo.

Jag skulle mest jobba igenom Rinaldo lite och Jasmine jobba igenom Surprise. Det gick väldigt bra för oss båda och det märktes att Rinaldo fick vila på måndagen. För oj vad mycket energi han hade igår. Väl hemma igen var han ju också väldigt slut men jag kände att jag fick honom dit jag ville.

Surprise som är klippt nyligen blev inte så svettig men hon fick jobba även hon. Vi tränade lite byten och Rinaldo är verkligen superduktig på det, men Surprise är inte lika duktig. Hon får alltid korsgalopp och byten är något vi får jobba mer på.

När vi kom hem igen stretchade vi dem lite och smorde benen med liniment. Idag blir det en lugn uteritt för Rinaldos del medan Surprise får vila. Jag ska nämligen till pappa och få hjälp med en läxa men Jasmine kände att Surprise nog skulle må bra utav en vilodag eller 2 så hon vilar idag och kanske imorgon.

Så det var kul att båda skötte sig och vi får hoppas på att det fortsätter.

Innan jag avslutar detta inlägg måste jag bara tipsa om denna dress som är sjukt skön och mitt nya sovset. Ett hett tips. Köpt på wish.

Likes

Comments

Går verkligen till skolan varje morgon med ångest om jag verkligen ska orka med hela skoldagen. Min ork börjar verkligen ta slut och det är något som får mig så himla stressad och det gör mig ännu tröttare.

Jag har lite sömnproblem och snart kommer det nog bara bli värre. Det värsta är att jag får sådan stress att jag inte orkar. För när jag kommer hem är jag också helt slut och jag vill ju satsa på hästarna men vill inte vara halv död när jag ska ut i stallet. Så just nu dricker jag enormt mycket te just för att få energi.

Att jag inte riktigt orkar prestera som jag vill i skolan får mig ännu mer energi och allt blir bara en ond cirkel som blir värre och värre.
Nätterna består inte heller utav speciellt mycket sömn och jag vaknar oftast upp i mardrömmar och sover inte alls bra.

Jag har också ångest inför nätterna då jag känner att jag inte har hunnit med tillräckligt och jag tycker inte heller om natten. Bara att tänka på kvällen och natten får mig att må dåligt.
Jag har ju skrivit förut om att jag är väldigt stressad och att jag ska försöka bli mindre stressad men det har nästan blivit värre sedan dess.

Vi har en massa prov och jag känner ju att jag "MÅSTE" överprestera och varje dag består utav att jag går upp 4-5 och gör i ordning mig sedan är jag uppe till ca 11- halv 1. Kanske inte är så konstigt men jag blir så trött och det gör mig ännu mer stressad och helst vill jag bara försvinna och sjukskriva mig ifrån skolan.

Jag kan inte heller ge upp då det verkligen skulle ta ännu mer på mitt psyke och min prestationsångest skulle förmodligen eskalera. Hur har eran skolgång hittills vart ? Please let me know.

Likes

Comments

Idag tänkte jag berätta för er lite om hur jag planerar hästarnas schema och lite hur jag tänker.
Jag är en person som älskar ordning och reda och utan planering hade jag nog inte överlevt. Allting ska vara på sin plants och varje dag ska vara planerat helst dagen före.

Det första jag börjar med är att skriva upp om det är någon tävling eller träning.
Så först på måndagar brukar jag oftast rida ut eller rida lite dressyr. Har det dock vart tävling på söndagen får han en vilodag på måndagen efter. Så måndagar blir oftast ganska lugna så att han får en lugn start på veckan.

På tisdagar brukar jag vilja planera in ett litet mer "jobbpass" så antingen blir det ett dressyrpass eller ett hopp-pass. Hur länge beror lite på hur han känns och vad mitt mål just för den träningen är. Vill jag verkligen få igenom honom kan jag få hålla på i minst 1 timme men vill jag bara mjukgöra honom blir det oftast max 50 min.

Onsdagar brukar jag antingen rida ut på eller så kör jag ett pass på banan. Det beror lite på vad jag har planerat tidigare dagar för honom. Har han fått ett riktigt jobbigt pass på tisdagen kan han bara få joggas igenom lite på banan eller en kort uteritt för att inte blir stel medan vi kan rida ut lite längre om han har fått 2 lugna dagar innan. Eller så får han ett "jobbpass" nere på banan. Det beror lite på.

Torsdagar har jag nästan gjort som en vilodags-dag och oftast så får han vila men denna vecka kommer han att få gå ett dressyrpass eftersom att han fick vila på måndagen.

Fredagar är det ju nästan alltid hoppträning så det har jag liksom varje vecka inplanerat. Det är också den som jag kan utgå lite ifrån och det hjälper mig också lite med veckans-planering. Så på fredagar har han hoppträning och om det skulle vara en fredag utan hoppträning brukar jag nästan alltid hoppa hemma istället eller så konditionstränar vi lite eller har en rolig uteritt.

På lördagar brukar han få en lugn uteritt, men är det tävling så får han antingen vila eller så känner jag igenom honom lite inför. Så lördagar är inte så speciella för honom eller mig. Ibland är det ju också tävling och då är det ju den som står på schemat.

Söndagen får han vila på om han har tävlat på lördagen. Annars rider vi nästan alltid ut. Det är lite svårt att säga att såhär ser varje dag ut, varje vecka. Men på ett ungefär så här planerar jag hästarnas schema.

Jasmine är inte lika noggrann med planering utan ibland bestämmer hon sig precis innan dem ska rida iväg, det får jag dock väldigt mycket stress utav och jag vill ha allting planerat och strukturerat. Men det är ungefär såhär jag planerar hästarnas veckor och det jag brukar tänka på är att dem ska ha iallafall 1 vilodag, 1 dressyrpass, 1 hopp-pass per vecka och kanske 1 tävling. Dem andra dagarna kan jag antingen rida ut eller några fler lite lugnare pass på banan.

Likes

Comments

Monday

Förra veckan gick det åt skogen med mina mål och jag känner lite att jag måste ta revansch nu denna vecka.
Målet med att Rinaldo lyckades jag ju dock ganska bra med, med tanke på resultaten i helgens starter.

Träningen kom jag inte alls igång med och ska ta igen det denna vecka. Så förhoppningsvis kommer jag ut några dagar och springer denna vecka istället.

Rinaldo ska jag fortsätta och träna och snart har vi ett nytt och fräscht underlag vilket kommer göra det mycket enklare att träna honom då banan förhoppningsvis kommer bli bättre. Men denna vecka ska vi konditionsträna lite och bygga ännu mer muskler.

Jag måste också försöka att ligga i en ännu bättre fas i skolan. Ligger inte efter i något men vi har ganska många prov och läxor nu inom dem närmsta veckorna som jag verkligen måste förbereda mig inför så att jag verkligen kan prestera på topp.

Förhoppningsvis flyter veckan på bra ändå och jag hoppas att jag är back on track när det gäller bloggandet. Förra veckan fick jag inte alls till det och det hade nog väldigt mycket med att vi hade prov, jag var stressad inför det och stressad inför tävlingen och hoppträningen. Men jag ska ta tag i det denna vecka.

Tänkte också dela med mig utav Rinaldos schema för veckan innan jag avslutar inlägget.

Måndag (idag):
Vila

Tisdag:
Ridning på täkten ca 45-50 min

Onsdag:
Uteritt

Torsdag:
Dressyr ca 40 min

Fredag:
Hoppträning

Lördag:
Vila

Söndag:
Lugn uteritt

Förhoppningsvis kommer hans schema för veckan att se ut så här.

Likes

Comments