View tracker

Lite bilder från en heldag med mamsen i huvudstaden. Vi åkte dit för att gå på vegomässan vilket var jätteroligt, men eftersom det inte tog hela dagen så hann vi även gå runt i stan i några timmar där vi ägnade den största delen av tiden till ännu mer god mat och Pokémon Go.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Recept för 4 port.

230 g blandade bönor (1 paket)
1 msk olja
40 g taco kryddmix
2 paprikor
1 1/2 dl riven ost
Créme fraiche
Tacosås
Grönsaker
Tortillachips

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek bönorna under omrörning. Rör ner kryddmixen.
3. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med den klumpiga sidan ner och fyll dem med bönorna och strö över osten.
4. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 15 minuter.
5. Skär upp de grönsaker du vill ha (jag hade gurka, rödlök och majs).
6. Servera paprikorna med grönsaker, tortillachips, créme fraiche och tacosås.


Likes

Comments

View tracker

Recept 2 port.

150 g kantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar

Till servering

2 skivor Quattro, eller annat bröd
Ost

Gör så här

1. Hacka löken och vitlöken och stek i lite smör tillsammans med kantarellerna tills löken blivit mjuk och kantarellerna blivit stekta.
2. Häll på matlagningsgrädde och rör om tills grädden tjocknat. Salta och peppra.
3. Lägg kantarellblandningen på en skiva rostat bröd och toppa sedan med några skivor ost.

​Jag hade vanlig hushållsost men jag kan tänka mig att det blir ännu godare med t.ex. Västerbottenost.

Likes

Comments

Recept

1 sats ciabatta-deg
Olivolja
1 vitlöksklyfta
Flingsalt

Gör så här

1. Gör ciabatta-deg enligt ett recept eller köp färdig mix och gör degen enligt anvisningarna på paketet.
2. Forma degen som du vill ha brödet (jag gjorde snurror) och låt jäsa enligt receptet.
3. Blanda en vitlöksklyfta med lite olja och pensla på brödet när det jäst klart. Strö över lite flingsalt och baka enligt recept. Klart!

Länk till ciabatta-recept

Likes

Comments

Recept 4-6 port.

250 g blåbär (frysta eller färska)
1 msk potatismjöl
1/4 dl socker

Deg

100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blåbären i en pajform. Pudra över potatismjöl och socker. Blanda med en sked.
3. Deg: Smält smör eller margarin i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker, mjöl och havregryn.
4. Låt degen svälla ca 10 minuter. Smula degen över blåbären.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt smalna några minuter.

Servering

Jag serverade pajen med vaniljvisp.

Likes

Comments

Supergod sås som passar perfekt till falafel.

Recept 4 port.

1 paket créme fraiche med vitlök- och parmesansmak
1/2 röd chili
Soltorkade tomater

Gör så här

Blanda créme fraiche, hackad chili och önskad mängd soltorkade tomater.

Likes

Comments

Falafel 4 port.

2 paket kokta kikärter
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
Salt
2 ägg
2 dl ströbröd
Olja till fritering

Gör så här

1. Häll av vätskan från kikärterna och låt de rinna av ordentligt.
2. Kör kikärter, lök och vitlök i en mixer tills det blivit en torr smet. Tillsätt sedan mjöl och salt och kör en stund tills allt blandat sig.
3. Forma degen till bollar. Doppa sedan bollarna i uppvispat ägg och rulla dem i ströbröd. Repetera en gång.
4. Fritera bollarna i oljan i 130 grader i ca 4 minuter tills de blivit gyllenbruna.
5. Lägg de sedan på hushållspapper och låt oljan rinna av.

Servering

Jag serverade falafeln tillsammans med couscous, grönsaker, hembakat tunnbröd och egengjord stark sås.

Självklart går det att blanda i andra kryddor men eftersom att jag är lite kräsen när det gäller kryddor så valde jag att hålla det simpelt.

Tunnbröd 4 port. (8 st)

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vatten
2 krm salt
1 msk olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen.
2. Bland mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt vatten, salt och olivolja och arbeta ihop till en deg. Låt vila i 15 minuter.
3. Dela degen i 8 bitar och kavla ut till runda tunna bröd. Lägg ett bakplåtspapper på den varma plåten och lägg på bröden. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Likes

Comments

Vaniljsirap

3 dl strösocker
2 1/3 dl vatten
2 msk vaniljextrakt

Gör så här

Värm upp vatten och socker i en kastrull. Värm tills det har blivit genomskinligt och sockret har löst sig i vattnet.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljen.

Sirapen håller sig i kylskåp i ungefär 2 veckor.

Vanilla iced latte

1-2 msk vaniljsirap
ca 2 dl mjölk
Espresso eller starkt kaffe

Gör så här

Blanda vaniljsirap, mjölk och önskad mängd kaffe.

Likes

Comments

Det perfekta fredagsmyset!

Bönröra 4 port.

300 g kidneybönor
300 g bönmix
1 gul lök
Salt och peppar
Tacokrydda
2-3 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
ev. vatten

Gör så här

1. Hacka lök och vitlök och stek tills löken blivit mjuk.
2 Sänk värmen och häll i bönorna. Stek tills bönorna blivit mjuka.
3. Häll i tacokrydda och ev. Lite vatten beroende på hur rinnig du vill att bönröran ska vara.
4. Salta och peppra.

Alternativ

Om man vill ha en mer grötig konsistens kan man mosa bönorna och hälla i lite extra vatten.
Vill man ha det lite starkare är det gott att hacka en chili och steka tillsammans med löken och vitlöken.

———————————

Gucca

1 avokado
1-2 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta

Gör så här

Mosa avokadon och blanda med créme fraiche och en pressad vitlöksklyfta.

———————————

Nachotallrik

Lägg bönröran i en skål eller tallrik tillsammans med de grönsaker du vill ha, jag hade isbergssallad, gurka, tomat och majs. Serverades salsa, gucca och tortillachips.

Likes

Comments

Väldigt god vegoburgare - rekommenderar verkligen!
★★★★★★★★☆☆ - 8/10

Likes

Comments