Sukker, kunstig smak, kunstig farge og aroma blir inntatt i store mengder og gjerne over tid under påsken, og spesielt med de syke priskrigene butikkene kaster etter hverandre - hvem kan være billigst? Men dette gjøres på bekostning av helsen til folket og jeg er ikke den eneste som reagerer på dette.

Bortsett fra den søte, bedøvende gode smaken på tungen, som går rett opp til opiatsenteret i hjernen, er dette heavy saker som man blir direkte tåkete i hodet av, og som man etter en stund - hvis man er disponert for og ikke omsetter sukker helt bra - kan utvikle blodfylt sekret fra nesen, tannkjøttet kan begynne å blø lettere og man får et belegg på tungen som går nedover i fordøyelsessystemet. magen og tarmen blir fylt med vann pga. osmose siden sukkeret åpner for større kanaler enn de som pleier å være der, så vann følger etter i større mengder og skaper ødemer, gjerne i form av en trommemage. I tillegg kan man få diare, gass i tarmen og forstyrrelse i tarmfloraen. Sukker er altså så kraftig, at til og med rusmisbrukere spiser masse sukker for å klare seg med mindre stoff. Det er ikke uten grunn at sukker blir kalt "den hvite gift".

Det er strenge regler for alkohol og rusmidler, og kanskje burde det skje noe rundt sukkerforbruket også. Per i dag er pris det eneste virkemiddelet man har, og når priskrigen står på slik den gjør i påsken, er det lett å kjøpe altfor store mengder. Man har utviklet en sukkertoleranse og kjøper derfor også større mengder godteri deretter. Bare tenk på det, alt blir større. Vi får Amerikansk størrelse på matvarer og man blir stadig mer vant til å spise mer, å bevege seg mindre i en lettvint verden. Det er en skummel vei vi går om vi ikke er klar over konsekvensene og hva som skjer med kroppen; sukkertoleransen har økt - som vekten - og vi bruker medikamenter for å holde symptomene nede. Kanskje tilgjengeligheten kunne blitt regulert, slik som alkohol blir regulert med vinmonopolet.

Som om det ikke var nok, har dialogen mellom kjedene og forbrukerne brutt sammen, for tidligere har det vært en enighet om at man skal være forsiktig med å markedsføre slike produkter særlig ovenfor barn, men dette prinsippet er nå brutt fra kjedene sin side. Derfor må foreldrene ha en rolle i dette, å stå imot priskrigen og ikke kjøpe store mengder billig godteri fra butikkene. For de 40 kronene er ikke bare småpenger lengre når folk blir kronisk syke pga. for høyt sukkerinntak. For all del, man skal få lov til å kose seg, men man kan lett ty til mye sunnere alternativer. Det er mulig å gjøre et valg!

Jeg kunne ha ramset opp x antall oppskrifter på sunnere alternativ for godteri, men heldigvis har du - om du leser dette - internett og google og kan finne utallige gode og lette oppskrifter selv :) Hvis du ikke er glad i å lage ting selv, eller kanskje ikke har tid, har de fleste helsekostbutikker mange alternativer som smaker kjempegodt og som smaker som vanlig godteri!

Ellers god påske! 😘

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ernæring/kosthold

Heisann! Nå skal jeg ta for meg de kosttilskuddene jeg mener er best når man skal bulke/bygge muskler. Husk at kostholdet og treningen må være "on point" - det er essensielt - før du begynner å ta masse forskjellige kosttilskudd. Man vil helst forhindre å bruke ting man ikke vet hva er eller har sjekket ut, det er ikke alt som passer for alle. Så derfor er det viktig med et godt balansert kosthold før man begynner med visse kosttilskudd for at det skal ha noen effekt, ellers er det bortkastet penger.
Det er viktig å forstå hvorfor og hvordan du bruker kosttilskuddet du vil bruke, men husk at man ikke ha det - man kan få store resultater uten. Men det gir det lille ekstra og booster treningen til de som er rutinerte.
Til informasjon er forklaringen om hvert enkelt kosttilskudd (i tillegg til mine egne erfaringer med dem) hentet fra mange forskjellige kilder som jeg har sammenlignet - fra forskning til ubetalte fitnessutøvere. I tillegg er ingrediensene på kosttilskuddet blitt nøye lest og forstått før jeg har gjort meg opp en mening på hvorvidt det passer produktet. Jeg har prøvd å gjøre teksten passe komplisert - detaljert nok til at du skal kunne lære, men også forstå og kunne gjøre deg opp en mening om hvorvidt dette passer for deg
❤ Det er et langt innlegg, men jeg håper du skjønner at det er for deg, og for at det skal være en god nok beskrivelse for hvert enkelt produkt til at du blir fornøyd.

KREATIN: er en nitrogenholdig syre som finnes naturlig i kroppen (fra tre aminosyrer - arginin, glysin og metionin) og som bidrar til å levere energi til alle celler i kroppen, men først og fremst til muskler ved å øke dannelsen av ATP (adenosintrifosfat) som er et molekyl som frigjør energi når det brytes ned i kroppen til ADP (adenosindifosfat). Når kroppen har et økt energibehov, resyntiseres ATP fra ADP ved bruk av fosforkreatin fra reaksjonen med enzymet kreatinkinase. For å ikke gjøre dette for komplisert - Kreatin hjelper kroppen med å bygge opp energilagrene igjen - ATP er et bittelite og superraskt energilager som kroppen kan benytte seg av på kort varsel og er det som gir deg boosten til å klare den siste repetisjonen eller makse det ene løftet. Kreatin er et ikke-essensielt næringsstoff, men halvparten av kreatinlagret i kroppen stammer hovedsakelig fra kjøtt. Kreatin hjelper deg også til å hente deg inn igjen etter tunge løft. Dermed vil musklene dine vokse seg større, for jo flere repetisjoner du klarer og jo tyngre du løfter - påvirker dette til økt muskelmasse! Eneste haken er at kreatin for kroppen til å binde mer vann, som vil gi deg økt vekt (ikke snakk om mye), men det at musklene binder mer vann og gjør dem mer "solide" er også en hjelp til å kunne løfte tyngre. Noe må man ofre ;) Anbefalt dose er 5 gram per dag.

BETA ALANIN: finnes naturlig i kroppen som en ikke-essensiell aminosyre, som blir produsert i leveren, og kan på samme måte som kreatin bli tatt opp via kosten (kjøtt). Beta alanin går over i blodet og blir tatt opp av musklene der den blir brukt til carnosin-syntesen. Carnosin er en såkalt pH-buffer i musklene, som er spesielt viktig i trening med høy intensitet som vektløfting.
Når vi trener med høy intensitet, får vi melkesyre - som gjør at miljøet rundt musklene blir syrlig /lav pH fordi kroppen har satt igang med å helbrede seg selv fra den belastningen du har utsatt den for. Fordi muskel-carnosin-nivåene øker ved inntak av beta alanin, vil dette føre til en utsettelse av utmattelsen ved å holde pH-verdien oppe slik at man ikke blir så fort utslitt. Det fremmer prestasjon, forebygger skader og muskeltretthet og hjelper deg med å ta de to ekstra repetisjonene - som stimulerer til muskelvekst.
Når det gjelder dosering ligger det på 3-5 gram per dag. Man kan føle en slags prikking i huden (som er helt ufarlig) som kommer av at beta alaninet i blodet øker. Om du ikke liker denne følelsen, tar du en mindre dose - evt. deler den opp utover dagen. Mange liker denne prikkingen, som man kan kjenne igjen fra pre-workout.

WHEY PROTEINPULVER: også kalt myseprotein er det høyeste kvalitets proteinet med mest næring tilgjengelig, sammensatt av 80% kasein og 20% myseproteiner - som er utvinnet av myse som er et biprodukt av ost og inneholder alle de essensielle aminosyrene. Man kan også få kjøpt proteinpulver av andre kilder som soya, egg og melk - alt ettersom hva man tåler og foretrekker. For å få pulver, fjernes vanninnholdet i proteinet ved at det blir utsatt for varmebehandling.
Whey er tilgjengelig i tre former - konsentrat, isolat eller hydrolysat, hvorav de to første er de mest vanlige. Konsentrat inneholder en liten mengde fett og laktose og er litt grovere i kornene enn isolat. Derfor passer dette pulveret best i kombinasjon med et måltid så magen magen kan bruke lengre tid på å fordøye det - som i havregrøt eller smoothie. Grunnen til at det ikke burde drikkes med vann eller melk er at kroppen ikke rekker å nyttiggjøre seg av pulveret pga før det går ut av fordøyelsessystemet.
Isolat gjennomgår en prosess der fett og laktose blir fjernet og er mye finere i kornene enn konsentrat. Derfor er dette yppelig til shakes med enten vann eller melk.

Så må jeg komme med noen ord når det gjelder proteinpulver.. ladies.. Det skal IKKE erstatte et vanlig måltid. Når du drikker en shake kommer du til å bli sulten igjen på en time - om ikke før. Kroppen har null problemer med å fordøye pulveret og det vil da etterlate deg sulten. Hvis du absolutt må - se etter et proteinpulver med et høyere innhold av fett og karbohydrater. Derimot når du BURDE ta det er rett etter trening - når du har trent er kroppen desperat på påfyll av karbohydrater, men ikke minst protein. Så en shake vil redde deg så du har tid til å komme deg hjem og spise et mer fullverdig måltid. Du kan også ta en shake mellom måltidene (som mellommåltid) for å holde proteinsyntesen på topp! Anbefalt dose stor på forpakningen på produktet da det varierer fra merke til merke.

BCAA: står for branch chain amino acid, eller forgrenede aminosyrer som det heter på norsk - som er det mest vanlige kosttilskuddet. Det består av tre aminosyrer: leucine, isoleucine og valine. Disse aminosyrene er essensielle - dvs. at kroppen ikke produserer de selv, men trenger dem via kosten. De er de mest oppbyggende aminosyrene vi har og stimulerer proteinsyntesen, slik at det bidrar til muskelvekst. En annen fin ting med BCAA er at det forbedrer restitusjonen ved å forhindre muskelstølhet, og jo fortere man klarer å restituere fra trening, jo fortere kan man trene samme muskel igjen. BCAA kan også bidra til å redusere kortisol - et stresshormon som bryter ned muskler. (kortison kan komme av for lite søvn, så husk å få nok timer på øyet folkens!) og øker testosteron - nei, ikke noe anabole steroider her, men din naturlige mengde i kroppen (også som jente) og som fremmer muskelvekst.
BCAA i pulverform kommer i mange forskjellige smaker - mange av dem er supergode! Det blandes med vann og drikkes før - under- og etter trening. Dette kosttilskuddet er en av få man kan ta så mye man vil av, da det ikke er skadelig på noen måte - men hvor hensiktsmessig det er, får bli opp til hver enkelt å bedømme. Personlig er dette mitt favorittkosttilskudd da jeg - uansett hvor tungt jeg trener - nesten ikke blir støl når jeg drikker BCAA. Jeg kan ha verdens tyngste bein-økt og dagen etter såvidt være støl. No more awkward trappegåing etter leg-day! Jeg tar da dobbelt anbefalt dose og drikker det på dagen (mens jeg studerer) for å hindre nedfall av testosteron til treningen og under treningsøkten på ettermiddagen for å opprettholde proteinsyntesen. Om jeg trener på morgenen drikker jeg den første da.

GLUTAMIN: er en ikke-essensiell aminosyre som kroppen selv produserer, men i små mengder. Hvis man tenker på aminosyrer som kroppens byggestener, er glutamin betongen/grunnmuren - og danner basis for molekyler, signalstoff og danner kommunikasjon mellom nerveceller. Dette som tilskudd hjelper musklene med å holde seg balansert under intens trening og forebygger muskelnedbrytning. I tillegg er det bra for immunsystemet - noe som blir svekket etter hard trening fordi kroppen bruker masse energi når den prøver å bygge seg opp igjen. Glutamin brukes når du trener hardt, og blir glutaminnivåene i musklene for lave, brytes muskelen ned.
Anbefalt dose er 5 - 10 gram per dag og det kan tas når man vil på dagen.

Når det gjelder noen produkter vi tilsetter kroppen som den produserer fra før og som er stimulerende, og gjør den vant til det - er man redde for at den skal slutte å produsere dette selv. Vanligvis vil produksjonen komme tilbake - slik som at hyppig bruk av lepomade vil gi deg tørre lepper om du plutselig slutter med det (snakker av erfaring), men når du har tatt en pause, vil kroppen ha tid til å komme i balanse igjen. grunnen til at dette kan bli et problem er den naturlige forekomsten av negativ tilbakekobling som styres i hypotalamus i hjernen, og har som sin oppgave å passe på at hormonbalansen er jevn. Hypotalamus vil derfor stoppe kroppens egen produksjon av et stoff/hormon om den blir tilført det på andre måter. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle kosttilskudd. En pause er også bra fordi produktet kanskje ikke lengre vil ha like stor effekt som da det var nytt for kroppen. Den tilpasser seg hele tiden og ønsker "likevekt" - dermed må man i teorien øke mengden produkt etterhvert for å få samme resultat som når man først startet. Dette er ikke heldig da vi selvfølgelig ikke ønsker å stappe kroppen vår full med kosttilskudd! Alt med måte. Dette gjelder ikke alle kosttilskudd - dette er svært omdiskutert og jeg vil anbefale deg å sjekke opp selv og gjøre deg opp en mening på hva du mener er rett for deg og ditt kosttilskudd når det kommer til av-og-på-perioder.

Tips - når det kommer til dosering er det sjeldent vits i å ta mer enn anbefalt dose. Kroppen vår har reseptorer som skal ta imot produktet og nyttiggjøre seg av det. Kroppen har et begrenset antall reseptorer, så når disse er fulle vil ikke mer kosttilskudd ha noen som helst funksjon på kroppen. Å ta mer vil derfor være sløsing av både produkt og penger 💰Med mindre anbefalt dose er feil da - noe det sjeldent er. Jeg skrev tidligere at jeg tar dobbel dose BCAA, og ja det gjør jeg - men bare fordi jeg vil være på den sikre siden og fordi jeg fungerer godt på placebo 😉

Likes

Comments

Trening

Jeg vil ta opp et tema som egentlig ikke snakkes så mye om blant jenter, og det er bulking - å ha en periode der man spiser mer for å lettere legge på seg muskelmasse ved trening. De fleste er redde for å legge på seg fett og vil heller gå den lange veien for å få muskelmasse - og det er helt greit. Men personlig vil jeg ha raske resultater. Man kan selvfølgelig bulke uten å legge på seg, men det er vanlig å få litt ekstra fett når man bulker.

Uansett, hvis det er noen som lurer på hva bulking er og hvordan det gjøres, så kommer det her :)

Bulking er en periode hvor man inntar litt flere kalorier enn vanlig i kombinasjon med tyngre styrketrening. Disse ekstra kaloriene er veldig viktig at kommer fra gode næringsrike kilder, som gir optimal muskelvekst - gjerne proteiner i form av kylling, egg, cottagecheese - you name it. Eller karbohydrater som ris, quinoa, potet/søtpotet osv. (kan lage en blogg om hvilke matvarer som inneholder proteiner, karbohydrater og de viktige fettsyrene senere). Pass på å spise masse trege karbohydrater før trening (1-2 t. før) så energien holder utover økten. Energien av en banan er kanskje brukt opp lenge før du er halvveis i økten. Søtpotet er en fin ting å spise før trening for å nevne noe.

Når man så har fått et næringsrikt kalorioverskudd, er det via trening man oppnår resultatet. Tyngre vekter med færre repetisjoner pleier som regel å være best. Husk ta at kroppen trenger litt lengre pause mellom hvert sett enn ved f.eks. kardio eller den vekten du pleier å løfte, da den trenger tid på å hente seg inn igjen (ca. 1-3 min) Isolasjonsøvelser som konsentrerer seg om enkelte muskelgrupper om gangen kan være en flott måte å bygge på. pass bare på å trene smart! Det vil si å variere øvelsene for de enkelte musklene, slik at kroppen ikke klarer å "venne seg til" øvelsene. Målet er hele tiden å sjokkere kroppen med nye øvelser den ikke er forberedt på, slik at den hele tiden kan forbedre seg! Om du vil ha inn baseøvelser som knebøy eller markløft - tar du disse før isolasjonstreningen har du max energi til å utføre dem riktig. og husk - riktig form er alfa omega!


Ikke vær på trening for lenge! 1-1,5 t holder i massevis. Hvis du holder på lengre enn dette (uten veldig mange pauser) vil kroppen begynne å spise på musklene dine. Grunnen er at glykogenlagrene (kroppens energilager) går fortere tom siden du trener tyngre enn du pleier, så om du ikke tar noen form for karbohydrater under treningen, holder det fint med en time. Vi vil unngå muskeltretthet.

Det er også viktig å legge til rette for 1-2 hviledager/restitusjonsdager per uke hvor du ikke trener. Dette er for at musklene skal få tid til å slappe av og vokse seg større. Det er når du hviler musklene dine bygger seg opp igjen etter en økt! Derfor er nok søvn også essensielt for å øke i muskelmasse.
også DRIKK NOK VANN! Jeg kan ikke få sagt nok ganger hvor viktig det er å få i seg nok vann om dagen! Det er så uendelig mange helsefordeler med å drikke nok vann (som jeg kan ta i et annet innlegg ;)) Personlig drikker jeg fint 3 liter vann om dagen på dager jeg trener, men dette er selvfølgelig individuelt. Jeg vet om folk som drikker mye mer og andre som har problemer med å få i seg den mengden. Men opp mot 3 liter om dagen er veldig optimalt. Det er også en tilvenningssak om du ikke er vant til det fra før.

Kosttilskudd? Det jeg kan anbefale av kosttilskudd er kreatin, beta alanine, proteinpulver (ta en shake rett etter trening), BCAA og glutamin. Hva disse forskjellige kosttilskuddene er godt for kan jeg ta i neste innlegg - greit å få det fort på plass så jeg ikke navngir masse greier uten å begrunne det :)

Og til slutt.. jenter.. det er faktisk ikke verdens undergang å få litt ekstra fett på kroppen - for en periode. Ja, det vil være litt ekstra å ta i mens du bygger opp musklene, men tenk så utrolig bra det vil se ut når du begynner å deffe! Hvis du utelater kardio i perioden du bulker, vil kroppen få et sjokk når du begynner på kardio igjen og fettet vil bare smelte av (ved riktig kosthold)! Jeg skal igjennom denne bulkeperioden nå, og jeg er langt ifra en atlet. Men jeg har et langsiktig mål, og det er det jeg må ha fokus på :)

Og har du spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar!

Likes

Comments

Ernæring/kosthold

Ville bare minne dere på at det er veldig viktig, nå som det er blitt mørkere tider, å ta vitamin D-tilskudd!

Vitamin D får vi vanligvis nok av via solen, men nå som det er mørkere tider og den ikke dukker opp like ofte, er det viktig at vi selv passer på å få i oss nok. Det er UVB-strålene i solen som gjør at vi via pigmentene i huden omdanner dette til vitamin D til vanlig. Lys hud omdanner fortere enn de med mørk hud, så de av dere med en mørkere hudtone burde passe ekstra på i vinterhalvåret.

Vitamin D er viktig for voksne da det forebygger benskjørhet, depresjon, motvirker kreft og er gunstig fordi det rett og slett opprettholder et godt immunforsvar. Det er om ikke enda viktigere at barn i sine oppvekstår får nok D-vitamin, for hvis ikke, kan de faktisk få mykt skjelett (beinskjørhet), og det er ikke bra. Grunnen til dette, er at vitamin D sikrer opptak av kalsium i tarmen, og kalsium er skjelettets byggeklosser. Men heldigvis er det svært sjeldent det forekommer per i dag, da f.eks. noen typer melk og meieriprodukter er tilsatt vitamin D.

For å få i seg nok vitamin D kan man spise fet fisk som laks, eggeplomme eller ta tran eller annet kosttilskudd. Det finnes vitamin D som er vegansk for de som ikke vil inta animalske produkter.

Det var dagens lille reminder, ha en super dag videre! 

Likes

Comments

Ernæring/kosthold

Hei!

Dette er mitt første blogginlegg og er ikke ment å være veldig langt. Bildene over er bare der for å gjøre dere sultne! hehe, neida. Men fra spøk til noe jeg synes er viktig - og det er at det er en utrolig stor variasjon mellom oss mennesker i hva som er "rett" og "galt" å spise. Noe som kan være en helt okay måte å spise på, kan for andre forårsake store problemer i fordøyelsen.
Dietter som lavkarbo, høykarbo, paleo og mange andre fungerer for veldig mange - men så er det alltid noen det ikke fungerer for. Kanskje fungerer det å kombinere disse, eller å legge til litt korn i paleodietten? Dette er helt individuelt folkens!
Og man trenger ikke å være cøliaker å ha laktoseintoleranse for å ikke tåle gluten og laktose! Mange er følsomme ovenfor disse matvarene, men som ikke slår ut på tester man tar hos legen. Så her er det viktig å teste ut hva DU liker og hva som er dine mål med kostholdet. Forhåpentligvis er det å skape energi til et langt og godt liv.

Dette er ikke noen propagandablogg av noen som helst slag, jeg synes det genuint er veldig interessant hvordan forskjellige kosthold kan påvirke mennesker så forskjellig. Men uansett om det er overvekt, undervekt eller for lite energi i hverdagen som drar deg ned, eller andre ting som ikke er som de skal håper jeg at denne bloggen kommer til å bli en liten oppmuntring, såvel som inspirasjon. Det vil være fokus på variasjon og å nyte livet, vi skal tross alt leve og ikke bare overleve.

Likes

Comments