Yay, jag har blivit utsedd att Buzza om Garniers moisture bomb. Precis vad jag behöver nu i höstrusket då mitt ansikte blivit torrt som fnöske!
Under helgen ska jag unna mig lite lyx med denna mask så kanske jag ser ut som en helt ny människa sen. Eller förhoppningsvis som en mycket piggare människa i alla fall!

Puss & kram
//
Fillifjonkan

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Citroner & lemonad

Även i den mörkaste natten så lyser stjärnorna!

Hur vänder man denna eviga hjärtesorg för att kunna se något positivt? Jag vägrar tro att min lille kung dog för att det fanns en mening med det, för det finns absolut ingen mening med ett barns död.. men hur mörk sorgen än är så har jag även fått så otroligt mycket ljus i livet. Jag har fått kontakt med så otroligt fina människor över hela Sverige, och även utanför landets gränser, som känns som familj för mig. Dem är mina vänner som verkligen förstår hur det är att förlora ett barn. Några har förlorat fler än ett barn, som om ett barn inte vore tillräckligt för en familj att förlora.
Dem ger mig en styrka och visar både värme, kärlek och vänskap och jag hoppas och tror att jag kan förmedla en liten bit av allt detta tillbaka till dessa underbara personer!

Jag har även lättare att se vilka vänner som är värda min tid & mitt engagemang och jag har kunnat avsluta vänskapsband som kostat mycket mer än vad dem givit!

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Symboler & tecken

Ända sedan han låg i min mage och vi kom på hans namn så har vi kallat honom för vår lille kung. För oss lät just detta namn som ett riktigt kunganamn!
När jag sedan skulle börja planera minnestatueringen jag har så var det självklart att just en krona skulle vara med. Tatueraren kom på idén att kronan skulle få stå lite mer i centrum genom att lysa som en sol. Och det blev ju helt underbart!!
Ett hjärta symboliserar min eviga kärlek till min lille kung och två vingar symboliserar att en bit av mitt hjärta finns i himlen.
Just kronan har blivit en väldigt stark symbol för vår lille kung.

Jag kan få lite påhälsningar från min lille kung ibland genom att hjärtan & änglar visar sig lite då och då. Det kan vara allt från en sten, en frukt eller ett moln som liknar ett hjärta eller en ängel. Ibland känner jag bara hans närvaro utan några tecken och den är då så stark att det känns som om han vore här hos mig för en stund.

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Hänge & omfamna

Jag är duktig på att bita ihop, att ignorera mina känslor, för jag inbillar mig att jag skonar omgivningen då. Och jag inbillar mig att det blir för jobbigt att ge efter och verkligen rasa helt i den där bottenlösa avgrunden och att jag aldrig kommer klara av att resa mig igen.

Men ibland blir det för mycket känslor att bära inombords och då är det så skönt att ta lite tid till att minnas, reflektera & fulgråta i min ensamhet.

Men jag kan bara göra detta någon gång ibland och då enbart när jag är ensam. Det är främst på nätterna och då tänder jag ljus, tar fram minnesalbumet och fotona på min lille kung och släpper ut allt. Ilska, sorg, kärlek & en evig saknad.

Efteråt känns det som om hjärtat inte är riktigt lika tungt & ett lugn sprider sig inombords. Det är precis som om jag måste släppa ut dessa tsunamis av känslor ibland för att orka andas ett tag till.

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Vackra mysterier

Idag skulle du vara 4 år, 3 månader & 5 dagar. Jag vill tro att OM du fanns här så skulle du vara en go och glad 4-åring som gärna ville vara med överallt, precis som dina syskon. Jag tror att du, trots din sjukdom, hade kunnat gå och varit sådär busig som 4-åringar brukar vara.
Jag vet att vi hade tillbringat mycket tid på sjukhuset, men du hade visat alla vilken kämpe du var och du hade livat upp stämningen på avdelningen.
Jag tror att du hade charmat alla i din väg. Och för mig hade du varit en liten krigarkung! 💙

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Myter

Myter om sorg. Ja, såna stöter man på då och då.

Den jag stör mig mest på är:
"Det finns en mening med allt!"
Jag tänkte också så innan, det är ett sätt att skydda sig själv och ha en självdistans till jobbiga saker. Men att ett barn dör, ett oskyldigt litet barn.. vad fan är det för mening med det??

"Ni är unga och kan skaffa ett nytt barn". Detta har INGET med min sorg att göra över huvud taget. Det är ingen sak som jag förlagt någonstans eller som gått sönder. Det är mitt barn som dött!! INGEN/INGET kan någonsin ersätta honom. Och jag VILL INTE ersätta honom!! Hur många barn man än skaffar efter sitt döda barn så kommer ALLTID ett barn fattas. ALLTID!!

"Vilken tur att du har barn sedan tidigare". Hm.. denna är svår. De stora barnen har visst hjälpt mig att komma in i vardagsrutinerna. Istället för att bara ligga i sängen hela dagarna tvingades jag att sköta om dem och vara en ansvarsfull mamma. Men det har sin baksida också. Mitt i min egna sorg så skulle jag vara stark och bära även deras sorg. För att klara detta så fick jag lägga min egna sorgbearbetning åt sidan. Allt är inte svart eller vitt, det finns alltid minst två sidor av en historia.

"Det går över". Nej, min sorg går aldrig över. Jag lär mig däremot att leva sida vid sida med min sorg. Min sorg finns med som en skugga i allt. Om jag verkar lycklig så betyder det inte att sorgen är borta, för lyckan & sorgen håller varandra i hand. Och sorgen gör sig extra påmind då jag är glad, för mitt i det glada saknas en liten människa, mitt osynliga barn, som också skulle varit där och skrattat med oss.

"Det händer inte mig". Ja, så tänkte jag förut men det hände. Det hände mig! Det händer ca 1400 föräldrar varje år! För oss blir statistiken våran verklighet.

Det finns många många fler myter, men det hade blivit en hel bok om jag fortsatt!

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Empati

Empati. Från omgivningen. Nära & kära som vill så väl men det kan bli så fel ändå. Vi vet att ni bara menar väl och att ni vill trösta, men en del saker ni säger kan såra oss än mer.. t.ex "det finns en mening med allt", "det kanske var bäst så" eller "ni kan ju skaffa ett nytt barn".
En del vet inte hur de ska bemöta någon i sorg så dem väljer att bli tysta, men tystnaden gör än mer ont än ett slag i magen. Att låtsas som om mitt barn aldrig funnits sårar fruktansvärt mycket. Han fanns & levde i 9 månader. Han föddes. Han begravdes. Men alla minnen av honom, doften, ALLT finns kvar!
En del väljer att undvika helt.. VI BÄR INTE PÅ NÅGON LIVSFARLIG SMITTA!!! Hur ska man då bemöta oss rätt? Vi förväntar oss inte att du ska förstå och vi ställer aldrig krav på dig att du ska förstå. Vi vill bara att du ska finnas där, på riktigt. Vi vill att du pratar med oss om vårat barn, ställ gärna frågor! Sorgen finns med oss tills vi dör, glöm inte bort att fråga någon gång då och då hur vi verkligen mår. Tänd ett ljus för våra barn. Besök graven. Kom med matlådor till dem som är i början av sin sorg. Hjälp till med hushållsgöra. Skicka en blomma för att visa att du tänker på våra barn. Uppmärksamma gärna årsdagar.
En sån liten sak som att skicka ett sms med lite kärlek i kan göra så otroligt mycket för oss. För då vet vi att du bryr dig!

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Det osagda

Skuld. Jag kände sådan obarmhärtig skuld när min lille kung dog. Pga att han dog i MIN mage. Hans pappa fick aldrig känna honom levande. Hans syskon fick aldrig känna honom levande. Inte mormor, morfar, farmor, mostrar, morbror, farbror eller faster.. INGEN förutom jag kände honom när han levde. Bara jag kände hans små svaga rörelser. Bara jag kände hur han hickade. Bara jag kände när han sträckte på sig. Bara jag kände när han vände ryggen utåt/inåt.

Jag skämdes i början för detta.. och jag har mått riktigt dåligt av att vara den enda som känt honom när han levde. Jag kände mig så fruktansvärt ensam i detta och det gör jag fortfarande. Jag och Nilas fick ett band, men han fick aldrig chansen att bonda med er andra som väntade & längtade. Jag vet att jag bad någon om ursäkt för detta i början, för det kändes som mitt fel att ingen annan fick chansen att lära känna min lille kung Nilas.

På 4 år har jag inte pratat om dessa känslor. Jag har bara tryckt undan dem för att jag vet att det är idiotiskt.. men dem känslorna är lika verkliga och riktiga som alla andra känslor mitt i sorgen. Och jag är uppriktigt ledsen för att ni andra inte fick lära känna honom. Men idag vet jag att det är inte någons fel att det blev som det blev!

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Gemenskap
Grupptillhörighet

På FB är jag med i flera fantastiska grupper där vi änglaföräldrar kan mötas, andas, pysa & stötta. Genom åren har jag fått lära känna så otroligt fina människor & det känns som om vi känt varandra hela livet trots att många av oss aldrig ens har träffats! Utan dessa fantastiska människor vet jag inte vad jag hade gjort.

Efter min lille kung så sökte jag efter jämlikar, jag ville absolut inte känna mig som "den enda mamman med sorg". Till slut hittade jag till Spädbarnsfonden och blev mottagen med öppen famn av andra som visste exakt vad jag kände. Jag behövde inte ens säga något! Då det inte fanns någon verksamhet just här omkring så fick jag frågan att starta upp en samtalsgrupp. I början blev jag både nyfiken men också alldeles livrädd. Skulle lilla jag kunna vara ett stöd för andra föräldrar i sorg?! Efter ca 1 års betänketid tog jag mod till mig och startade upp som distriktssamordnare, ett beslut som jag är så otroligt stolt över. I 3 år har jag nu varit aktiv DS och jag har fått träffa så otroligt fina människor vars historier är så olika men slutar likadant..

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments

Hur det kändes

Jag vet inte ens hur jag ska kunna förklara med ord hur det kändes i mig när dr såg mig i ögonen och sa "Hjärtat slår inte längre". Det var som om någon slängde ner mig i ett svart hål, en bottenlös mörk avgrund, och allting inom mig gick sönder. Jag skrek. Jag skrek något så fruktansvärt så att luften i mina lungor tog slut. Luften tog på riktigt slut! Jag vart tvungen att inhalera för att kunna andas igen. Jag ville sluta andas, för om inte Du levde så ville inte jag heller leva! Jag ville byta plats med Dig, mitt liv för att Du skulle få leva.

Jag kan aldrig få någon, som inte varit med om samma sak, att förstå denna fruktansvärda smärta. För det ni föreställer er är inte på långa vägar i närheten av hur det känns.. inte ens en bråkdel i närheten.. Att behöva lämna mitt barn för sista gången, min lilla bebis i en kista, det är det svåraste jag någonsin behövt göra.
Jag kände sådan ilska, brännande tårar, hat, villkorslös kärlek, förlamande smärta, obeskrivlig smärta.
Du tog en bit av mitt hjärta med Dig!! ❤

#captureyourgrief #whathealsyou

Likes

Comments