Header

Att ha känslan av att allt som definierar en har runnit ut.....

Detta är något som drabbat mig flera gånger sedan jag förra året fick diagnosen utmattningssyndrom. Jag har alltid sett på mig själv som en energisk, glad tjej som jobbar hårt och därför kommer dit hon vill och vars största intresse är idrott. När ens ork plötsligt försvinner blir det svårt att känna igen sig själv.

Jag har inga tips för hur en blir kvitt problemet, jag brottas med det varje dag. Men att sitta och skriva om det och reflektera över hur långt jag faktiskt har kommit (okej, det här är tydligen en bra stund, det är inte ofta som jag kan se det så......) sedan jag blev sjuk, men jag vet ändå någonstans att JAG finns där någonstans under allt det ledsna och jobbiga som jag går igenom nu.

Jag försöker behålla tron på att jag snart kommer tillbaka till den jag känner att jag vill vara, men det är svårt. Och det kommer ta tid. Synd att det är så jobbigt att vänta, men tur att det finns en gnutta envishet kvar i lilla mig.

Den största drivkraften är nog att veta att en snart kan ägna sig åt det man älskar

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Sov alltså en hel natt.......

Och vad skönt det var. Har för första gången på väldigt länge känt att dagen faktiskt lett till något bra och inte bara varit död tid. Var iväg och tog prover på morgonen, kom en bra bit på min konstruktionsuppgift och tog tag i städning och tvätt när jag kom hem. Känner nu att tröttheten börjar krypa sig på men idag gör det inget, för jag känner mig nöjd. Jag tog en promenad och fyllde kroppen med nytt syre och sinnet med fina höstlöv, jag har gjort det jag behöver för att känna att livet är hyfsat i sin ordning och jag känner mig stark. Vilken känsla😍

Ikväll ska jag bara ta det lugnt och kanske läsa lite körkortsteori.Två bilder från dagens promenad

Likes

Comments

OCD, tvångstankar, tvångshandlingar.

Att ha tvångstankar är svårt. Alla har nog lite av dem i viss mån. Saker som en liksom oroar sig lite för. Men det stannar där. Inte för mig. Mina tankar ledde till att jag bytte väg till skolan, hade svårt att koncentrera mig ordentligt när jag skulle övningsköra och fick svårt att gå promenader. Tankarna blev till handlingar.

Tvångstankar-och handlingar är svårt att hantera själv. Jag skulle ljuga om jag sa att jag lyckats bli av med dem helt för har jag en dålig dag så styr tankarna mig. Men jag har lärt mig tack vare KBT att tankarna inte kommer försvinna, men en kommer kunna låta dem vara. Acceptera att de finns och sen gå vidare. Strunta i dem. Och bra dagar gör jag det. Tankarna rör mig inte i ryggen.

Att få ner det här i skrift får mig att tänka att det går att ta sig ur saker. Jag tänker på hur jag kunde gråta av hur mina tankar påverkade mig. Det får mig att vilja fortsätta kämpa, för jag vet att allt kommer börja funka igen.


Att något så litet kan bli något så stort....

Likes

Comments

Jag vände alltså i rulltrappan och försökte gå upp....

Haha vilken dag. Har varit vimsighetens mamma. Händelse ett: jag skulle köpa tights och kunde inte välja färg. Tillslut kom jag fram till att svart nog var bra. Köpte dem och började åka ner för rulltrappan. När jag var halvvägs ner så kom jag på att jag nog hellre ville ha grå och VÄNDER.... Jag försökte gå upp, insåg att jag såg galen ut och tog trappan upp och bytte tights.

Händelse två: okej det här kan vara det konstigaste. Jag tänkte ta ett bad så jag satte i proppen. Och stod där. Och väntade. Inget händer. Blir något förvirrad och funderar på vad som är fel. Inser att jag inte satt igång kranen.

TIll råga på allt fick jag vända TVÅ gånger i kassan på ICA för jag hade glömt cirka allt jag skulle ha.

Oh well, ibland hade det varit kul att se en film på sitt liv.....

För att undvika fortsatt förvirring spenderar jag kvällen i soffan😝

Likes

Comments

Så förbannat svårt men så förbannat viktigt.....

Något jag var helt kass på innan min utmattning var att ta hand om mig själv. Jag pressade mig själv tills jag brast. Där och då tänkte jag att det var som en superkraft, jag menar inget i hela världen kunde ju stoppa mig. Tji fick jag: Filippa, 18 år och har redan varit sjukskriven för utbrändhet:))

Vi glömmer ofta bort oss själva. Det kan vara sjukt svårt att ta beslut som gynnar en själv för att man är så otroligt rädd för vad andra ska tycka och tänka. Men det är SÅ viktigt att faktiskt göra det. Att ge sig lite egentid att göra vad man vill; äta choklad, ha seriemarathon, ligga i badkaret, ta en promenad eller vad som helst som får en att må bra, För om en struntar i sig själv och bara kör på blir konsekvenserna på en helt annan nivå.

Vi har bara en kropp och den ska vara med hela livet. Ge den återhämtning, var snäll mot den och ta hand om den. För om inte kroppen funkar, funkar inget.

Likes

Comments

Så jobbigt att helgerna tar slut så fort....

Sitter och lyssnar på PT-Fias podd och väntar på maten som är i ugnen. Har haft världens mysigaste helg och känner mig faktiskt lite utvilad för en gångs skull. Jag tog en timme till att städa och diska vilket var så skönt, att bestämma en tid och veta vad man ska fokusera på .

Nu sitter jag och planerar för veckan, vilket just nu är det min terapi främst går ut på. Att hitta struktur igen och att koncentrera sig på det jag SKA istället för allt annat som jag BORDE göra. Det är svårt, men viktigt.

Resten av kvällen tänkte jag bara chilla, ta ett bad och kolla serier.

Likes

Comments

"Hade jag varit din arbetsgivare hade jag sjukskrivit direkt. Filippa, du sätter dig på nästa tåg hem till Värmland"

Så sa min kurator. Det var ord som var svåra att ta in. Men jag blev sjukskriven. På grund av utmattningssyndrom (och ja, det är utbrändhet men det låter ju för hemskt, jag har ju inte slocknat...). Som sjuttonåring. Det var svårt. För man har ju bara hört att det är överambitiösa människor som ägnar sitt liv åt jobbet som blir utbrända, inte tonåringar.

Det var så klart inte en sak som gjorde att jag blev sjuk. Nu i efterhand är det lätt för mig att se vilka som var de största anledningarna, men när jag var mitt i det kunde jag inte förstå. Jag var sjukskriven i några veckor. Sedan gick jag tillbaka till det normala och trodde allt var bra, eller ja, försökte intala mig och alla andra det. Under min sjukdomsperiod kämpade jag också med svåra tvångstankar som tog upp en stor del av min vardag.

Det är inte förrän nu jag på riktigt har kunnat bearbeta min utmattning. Jag har haft både kuratorer och KBT-terapeuter och mindfulnessövningar och ditten och datten under hela tiden, vilket har varit till stor hjälp, men nu har jag själv kommit till insikt med vad som varit det verkliga problemet som gjort att jag inte kunnat komma tillbaks. Nu har jag äntligen gett mig själv chansen att bli frisk.

Tänkte då och då lägga ut inlägg om utmattning, för det är så viktigt att prata om. Psykisk ohälsa är så tabubelagt utan anledning. Alltså HERREGUD (läs på dalmål) vad jag har skämts och inte velat berätta. Men hur ska man då kunna bli stöttad? Att berätta om saker jag gått igenom har räddat mig och därför önskar jag att alla skulle våga. Därför måste problemet lyftas. Vi måste prata om det här!

Likes

Comments

Äntligen har halva veckan gått....

Trots att det inte varit värst mycket i skolan har jag varit olidligt trött. Trodde att det började vända idag, kände mig faktiskt ganska fylld av energi, men så fort jag kom hem efter att ha varit och fixat ett nytt pass försvann all ork. Det är så tråkigt när man inte klarar en hel dag utan att sova, men det är bara att acceptera att kroppen behöver vila och en får se till att vara extra snäll mot den. Det är trots allt spår av en utmattning, mer om det i ett annat inlägg.

Det är i alla fall härligt med höst. Alla färger ute, att man kan börja tända massa ljus och dricka te (ah det gör jag i och för sig året om....) OCH FÖR ATT INTE TALA OM STICKADE TRÖJOR, Bjussar på några höstiga bilder från i morse, enjoy!


Vår innergård, alltså dessa färger!!!!!

Och ännu en bänk......

Likes

Comments

Hej på er

Bestämde mig redan igår för att det inte skulle bli någon morgonträning idag, kroppen behövde få vila hur tråkigt det än är.... Sov helt okej inatt men känner mig fortfarande inte på topp.

På skolschemat stod konstruktion och trots min trötthet lyckades jag faktiskt åstadkomma något vettigt (GOOD JOB GIRL!) och vi slutade redan klockan ett vilket gav utrymme för städning och tvätt.

Ikväll ska jag frossa i te och säsong åtta av modern family, ÄLSKAR den serien.


Mellan tvättmaskinerna hann jag med en prommis i höstvädret

Hur mysigt?!

Likes

Comments

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig....

Varken matten eller löpningen blev av då kroppen totalt sa ifrån under håltimmen, så det var bara att lyssna på den. Tog mig i alla fall iväg till affären och handlade det som behövs för att laga kalops (HUR GOTT?!?!?!?!!??).

Kvällen för övrigt får bestå av middag, lite teoriplugg och att på något sätt embracea (fantastiskt att göra engelska ord till svenska) min trötthet och bara låta den vara, tro på att den till slut kommer ge med sig och att jag snart kommer vara pigg som en lärka.Här spenderar jag resten av kvällen!

Likes

Comments