Header

Postad i: Tankar och åsikter, Träning

Har du någon gång haft ångest över att du tagit vilodag en dag? Eller kanske "t.om två stycken i rad?". Mår du dåligt när du blir sjuk? Eller när din kropp gör ont även fast du skulle ha ett ben-pass inplanerat just denna måndagen? Det är just detta inlägg ska handla om, är jag inte hälsosam ifall jag inte tränar varje dag? Eller är det ens hälsosamt att träna varje dag?

Jag får dagligen frågor som "hur orkar du träna hela tiden?" , "Du är så hurtig! Hur gör du?" , "Vad ska jag äta för att slippa vila?" och det skrämmer mig att höra vissa ord, som att vila inte prioriteras lika dyrbart som ditt träningspass. Eller att maten du stoppar i dig faktiskt är grunden till hur din kropp kommer att byggas och utvecklas efter ditt träningspass. För vi alla är väl med på att träning bryter ner våran kropp medan mat/vila faktiskt reparerar och bygger våran kropp lite större, lite starkare.. Ellerhur?!

Nummer ett: Vi alla har olika förutsättningar, olika mål, olika kroppar. Alla kroppar orkar, vill och beter sig olika även om man skulle gjort samma övning, samma schema och ätit exakt samma mat. Och för en person kanske det tar emot att ta sig ut i löpspåret/gymmet/simhallen EN dag i veckan, medan jag snarare måste bestämma vilodag för att inte vara på gymmet/i spåret varje dag på veckan. Oavsett vad man har för motgångar, och önskningar så måste man förstå en sak. För att nå ett resultat krävs det att man sätter kroppen i fysiskt aktivitet, alltså tränar. (oavsett om det är på gymmet, i löpspåret eller på mattan i vardagsrummet), en annan viktig punkt är kosten (bra mat, ger bra energi, mer ork och därefter snabbare/bättre resultat!), och sist men definitivt inte minst VILA. Är du den som tränar någon gång i veckan kanske just vila inte är något du behöver tänka på, för att det kommer automatiskt de dagar du inte tränar. Men för en atlet eller van tränad person som t.om utför fler pass i veckan än det finns dagar så är vila extremt viktigt. Både för att kroppen faktiskt ska fungera och inte kämpa emot, men också för att du faktiskt ska nå de resultat som du faktiskt vill. Att köra ben tre dagar i rad, eller varje dag på en vecka är inte optimalt och definitivt inte effektivt. Utan planera in din vila, minst en dag i veckan. Denna vilan kan även vara aktiv vila där du t.ex utför en promenad, går på stan eller liknande, precis som att den kan ske hemma med familjen. En dag för återhämtning och uppladdning inför kommande pass.

ställ dig själv frågan "är jag hälsosam för att jag tränar varje dag?" eller är jag snarare ohälsosam för att jag tränar varje dag? Behöver min kropp tung träning varje dag? Når jag mina resultat bättre ifall jag utsätter min kropp för tung fysisk ansträngning varje dag eller hade det blivit mer effektiv tid ifall jag tagit den vilodagen/ätit mer ren kost?

Jag vill avsluta med att själv berätta om min egen träningsbakgrund som handlar om många timmar i gymmet, många timmar i köket och mycket planering bakom. För att jag skulle kunna komma dit så hade jag också ångest för att jag vilade en söndag, eller verkligen en dag mitt i veckan. Men med tidens gång lär man sig mer, man utvecklas och man inser hur dyrbar den vilan är. Och verkligen hur dyrbara de dagarna är där det finns en lucka för bio/middagar/städa och allt vad timmarna ger. Dessutom blir man så bättre på att planera, och "peppa peppa" jag har faktiskt inte sedan jag kom tillbaka till Sverige i April förra året haft en enda dag där jag inte velat gå till gymmet, tvingat mig egendom ett pass, eller känt att träningen är skit. Och det vet jag medicinen till: vila och saknad.

I ett kommande inlägg kommer jag att gå in mer på kost. Detta var endast fokuserat på träning ur ett hälsosamt perspektiv.


Likes

Comments

Postad i: Recept frukost, Recept hälsosamma snacks, Recept middag, Tipsar

En av mina favoriter: GRÖT! Ett mål där du får i dig något varmt som håller dig mätt under större del av förmiddagen. Du kan boosta med ett ägg i gröten alternativt bredvid. Och självklart en tesked-matsked kokosolja. Då har du helt plötsligt fått i dig kolhydrater, fetter och protein.

Naturell yoghurt/kvarg med färska bär, fröer (alternativt musli) En frukost som jag unnar mig på helger/ när jag är ledig. Något jag gillar att äta lite senare på morgonen då det är kall mat. Men det är en vanesak person till person. Även här är innehållet väldigt bra med protein, bra bakterier från youghurt/kvarg, vitaminer, kolhydrater och fetter.

Riskakor alternativt hembakat bröd med ägg och spenat ett jättebra alternativ när tiden är knapp. Eller när man helt enkelt inte orkar eller vill lägga tid på frukost. Brödet är nybakat och ligger uppskuret i frysen eller i en påse i brödlådan. (in på rubriken frukost och se mina recept) Även ägg brukar jag koka upp 4-5 stycken och förvara kalla i kylen. Lätt att skiva och lägga på mackan med kaviar, spenat och lite kryddor. En grym frukost med även här balans mellan kolhydrater, fett och protein.

Lax/torsk/tonfisk med sallad och en fräsch hummus. Till lunch älskar jag att äta mat som gör en mätt men inte "full" om ni förstår vad jag menar. Valfri fisk men en stor sallad och en hummus alternativt en kvargbaserad tzatziki, alternativt kvargbaserat chili/citron sås. Jag ligger på ett galet bra hummus recept från när jag bodde i Australien och åt det varje dag. Men här under bjuder jag på ett annat recept på en god hummus. Röran håller sig några dagar i kylskåp och det räcker med 0,5-1dl hummus till din lunch.

Hummus:
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
Lime-juice efter smak
1/2tsk spiskummin
Chiliflakes (alt. 1halv hackad chilifrukt)
3msk olivolja
Kvarg efter önskad konsistens
Salt och peppar)
Mixa kikärtor i en matberedare/mixer, tillsätt resterande ingredienser och spä ut med kvarg till önskad konsistens. Kan ofta tycka den är godare med mer kvarg, och mer proteinrik ;)

Köttfärs/kyckling med bönpasta en maträtt som fungerar jättebra som lunch. Antingen gör du en köttfärssås eller steker köttfärsen/kycklingen som den är. Välj nötkött framför blandfärs och en bönpasta utan mjöl. Fyll tallriken med en stor sallad och klicka gärna på 0,5dl keso. Mums!

Tonfisk, sötpotatis, broccoli, röda linser och 1msk kokosolja. Vill inter säga mer än att detta kan vara den bästa lunch/middag genom tiderna. I alla fall innehållsmässigt men även mina smaklökar går till skyerna. Är inget för ögonen att älska, men för kroppen. Mosa kokad sötpotatis, röda linser, en burk tonfisk och 1 msk kokosolja till en röra. Ha kokt broccoli bredvid. Yum!

Baserat på vad du gjort på eftermiddagen, eller vad du åt till lunch väljer du din middag utifrån vad din kropp har behov av. Många gånger räcker det för mig att fylla på med massor av protein, bra fetter och vitaminer. Jag får i mig önskad mängd kolhydrater i min proteinshake och grönsaker. Så var ärlig mot dig själv, vad mår du BRA av? Och vad BEHÖVER din kropp fyllas på med? Sena middagar anser jag inte att man behöver lika mycket kolhydrater, men självklart ska man känna efter.

Kycklinggryta baserad på kokosmjölk med en tallrik sallad En typisk Filippa-middag några gånger i veckan. Men den är så förbannat god, och det är ju det viktigaste: att man inte äter något äckligt!! Är noga med mina råvaror i min sallad och många gånger är det spenat och avokado som fyller volymen i den.

Rent stekt kyckling/nötfärs med kryddor, sallad och röra baserad på kvarg Mmm en enkel middag tilltalar ofta mina smaklökar. Ren mat som gärna får doppas i den goda kvargsåsen. Även här är det viktigt med en matig sallad som gärna får innehålla fröer/quinoa och massor av färgglada grönsaker. En sås på kvar blandar du enkelt med chilisås, chilipulver, cayennepeppar eller vitlök. Och självklart med naturell kvarg.

Kikärtsallad/tonfisksallad med massor av grönsaker och olivolja Ett himla bra vegetariskt alternativ är att fylla din sallad med vanliga kikärtor, quinoa och rödbetor. Vattnas i munnen av tanken. Du kan även göra din sallad mer "kletig" haha.. genom att röra runt keso i den. Keso är en grym produkt att även där använda som sås! Tillslut lär du dig äta naturell keso ur burken.. Oups.

!Riskakor med tunt lager jordnötssmör och skivad banan. Ett mellanmål som jag vet föredras hos er jordnötsälskare. Dessvärre är jag den som är allergisk, men är ett bra snacks när suget sätter igång, eller som uppladdning inför ett träningspass. Tänk bara på mängd jordnötssmör så att inte kalorierna springer iväg.

Nya sorterna av #propud är ett jättebra snacks när du är ute på språng, vill ha extra lyxigt gott eller helt enkelt är gottesugen. De har precis lanserat nya smaker med granola i locket, men även nya smaker som choklad/banan och jordgubbe. Jag väntar spänt på en till påfyllning med massor av recept till er!!

Nötter/fröer ibland behöver man bara ha något i munnen, eller känner att blodsockret svajar. Ha en lite påse med fröer eller nötter i väskan. Men är inte för många, är de större nötter så räkna till 10 stycken annars en mindre näve. Du kommer känna dig fylld ändå..

Likes

Comments

Postad i: Recept frukost

Hej på er!!
Superglada jag startade dagen med GRIT cardio 07 i Krokslätt. Bättre start på sin lediga dag? Tror inte det.. Gröten ovan med extra allt satt så otroligt fint efter det.

Har så mycket planer framför mig.. Är orolig, glad, förväntansfull, pirrig och nervös. Står inför att ta ett steg ut på hal is, som kan gå hur bra somhelst. Eller inte. Och stå inför det valet är så jobbigt.. Men idag tas ett beslut!

Ska iväg och köra rygg senare, äntligen. Mitt favoritpasta på hela veckan. Våga boka in er på mitt CrossChallenge pass 60min på Nordic Wellness Kållered 10.30 på lördag. Ett stationsbaserat pass för hela kroppen. Herregud vad det bränner och ger så mycket energi inför lördagen. Kom efter frukost och gör dig värd mellomys efteråt!! 😘

Favoritgröten:
1dl havregryn
0,5dl rågflingor
4dl vatten
Kanel&kardemumma
0,5dl granatäpple&blåbär(blandat)

Koka upp

Topping:
1mått casein kanelbulle blandat med lite vatten till en "sås", en halv proteinbar från Barebells.(smaken cookies) och lite frusna hallon. Den satt som smäck!!

Ha världens bästa dag!!

Likes

Comments

Postad i: Recept frukost

Enkelt söndagsbröd:
2 mogna bananer
4dl havregryn
1dl bovetemjöl
1dl kokosmjölk
0,5dl äggvita
2tsk bakpulver
1msk kanel
Toppa med solrosfrön (fulla med bra fetter o h proteinrika!!)

Hur du gör:
Världens lättaste och bästa bröd. Mixa samman alla ingredienser i matberedaren och mixa i ca 5 minuter.
Olja in en brädfodra med kokosolja och kokosflingor. Häll över bröd-smeten och toppa med solrosfrön. In i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter. Låt vila innan du skär upp.

Mycket recept på samma dag men är otroligt duktig att uppdatera min Instagram (filippajensens) men alla mina bakverk men mindre duktig på recepten här.. Så helgens recept kom alltså upp idag på samma gång!

Likes

Comments

Postad i: Recept hälsosamma snacks

Dietvänliga proteinbollar:
1 burk #propud choklad
2dl havregryn
2msk äggvita
2msk sojamjöl
Kokos till rullning

Hur du gör:
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Låt smeten vila i kylen i ca 15-30 minuter innan du rullar den till bollar. Förvara i kylskåp eller frys. Så gott att ta ut dessa från frysen och ta när suget kommer!!

Favoritbollar:
8 st färska dadlar
2,5dl havregryn
2msk kakao
0,5dl kokosolja
2msk kaffe
1-2msk kokosmjölk (osötad)

Hur du gör:
Mixa samma alla ingredienser i en matberedare. Ta kokosmjölken sist och spä ut ifall smeten blir för fast. Forma till bollar och rulla i kokos. Serveras som ovan i kyl eller i frys.

Njut av dina goda chokladbollar ikväll eller gör dom för att förvara i frysen! Bra snacks👊🏼

Likes

Comments

Postad i: Recept hälsosamma desserter, Recept hälsosamma snacks

Wow till kvällens recept!
Har varit rent ut sagt kass på att uppdatera er här, men har flera recept på lager som jag helt enkelt inte hunnit lägga upp. Mycket med jobben, träningen och att få ihop vardagen. Men detta var så sjukt gott att jag va tvungen. Gör detta nu på direkten eller bjud till söndagsmiddagen. Detta vill man inte missa🌟

Proteinrika chokladmuffins med gömd chokladkräm:
10 färska dadlar
3 ägg
1dl bovetemjöl
0,5dl kokosflingor
3msk kokosolja
5msk kakao
1tsk bakpulver
1 nypa havssalt
0,5 #njiepropud choklad
Pumpakärnor (att toppa med)

Hur du gör:
Kärna ur dadlarna och mixa dom med ägg i en matberedare. Tillsätt recepten av ingredienserna och mixa till en kletig smet.

Klicka ut halva muffinsformen med smet, klicka därefter en liten klick #njiepropud choklad. Sedan klickar du på en till klick med smet. Toppa med lite pumpakärnor och in i ugnen på 175grader i ca 10 minuter. Jag älskar när de är kladdiga så jag tar ut dom när de fått yta.

Njut!!

Likes

Comments

Postad i: Recept frukost

Vilken helg och vilken veck jag har framför mig! Är helt slut redan haha..

Intensiv helg från fredag-söndag med utbildning och träning flera gånger under dagarna. Men det va det värt, för nu är jag instruktör i tabata, CrossChallenge, CrossCage samt senior. Inte dåligt! 😜

Kom hem efter jobbet till en otroligt din bukett med blommor på bordet. Snacka om att tårarna spruta. Blir så rörd men samtidigt ger jag mig själv en klapp på axeln. Världens finaste Alice!

Mina proteinpannkakor är inte värda ett recept tyvärr då det är test från Myprotein. Inte något som jag blivit imponerad av eller vill tipsa om vidare. Skulle aldrig tipsa om något här som jag inte kan stå för. Men som sagt: de duger i krig. Som idag med MASSOR utav topping.

Däremot delar jag med mig av favoritsylten, denna gång i smakerna granatäpple samt hallon. Mums!

Sockerfri sylt:
1dl hallon
0,5dl granatäpplekärnor
2msk vatten
2msk chiafrön

Värm bären i micro/spis, rör i vatten och chiafrön. Smaksätt med vaniljpulver samt kardemumma. In i kylen och håller i upp till en vecka!

Nu ska jag till gymmet! Kram

Likes

Comments

Postad i: Recept middag

Hej!! Jag ät tillbaka efter långledighet i samband med julen. Så välbehövligt och mer taggad för ett nytt år än någonsin. Kanske för att jag redan tagit tag i saker som jag vill uppnå under 2017..

Måndag vilket innebär ny vecka, nya möjligheter och ett nytt kapitel. Min började med en lugn morgon med favoritgröten, toppad med min sista #propud lussekatt. I will miss you...

Jobb i vanlig ordning och dubbelpass på gymmet. Måndagens nya vana är GRIT Cardio och avsluta med Cykel i 30 minuter. Eller avslutade snarare med biceps efter detta för att ta ut alla muskler i kroppen. Typ.

Anledningen till att jag ens skriver här pga denna SJUKA middag som jag slängde ihop till middag. Fanns verkligen noll saker jag var sugen på i kylen. Men hittade en tomatsoppa och fyllde den med allt man kan tänka sig, och herregud. Mina smaklökar dansade och jag blev sådär lagom men ändå riktigt gott mätt.

Recept proteinrik tomatsoppa 4 personer:
1 stor förpackning med Kelda tomatsoppa (går självklart att göra egen från grunden!! Ska göra ett i veckan här)
1dl quinoa
0,75dl röda linser
1 vitlöksklyfta
Cayennepeppar&svartpeppar

Hur du gör:
Koka upp tomatsoppan med quinoa och linser. Hacka ner vitlöksklyftan i tunna skivor. Smaksätt med cayennepeppar och svartpeppar

Toppat med keso, kokt broccoli, parmesan samt kokosflakes med smak av chili. (Fick hem ett test, men finns nog i väldorterad mataffär)

Ha en mysig kväll och vecka!! Kram

Likes

Comments

Postad i: Recept frukost, Jul-recept

Tredje ljuset tändes i söndags och jag stod i köket länge innan jag var nöjd med frukosten. Den skulle vara julig, smakrik och godkänd för mina ögon. Haha..

Favoritgröt (ett måste!!)
0,5dl havregryn
2dl vatten
0,75dl äggvita
Kanel&kardemumma

Koka upp havregryn, vatten och kryddor. När du fått önskad konsistens rör du försiktigt i äggvitan under omrörning.

Saffransplättar
1skopa pulver pannkaka (myprotein.com)
1,5dl vatten
1skopa (33g) casein Vanillla icecream
1 snutt saffran

Vispa ihop till en smet och stek i kokosolja.

Och isvatten med massor av frusen granatäpple! Vitaminboosta ⭐️

Mer inlägg kommer upp, har haft fullt upp förra veckan. Kram på härliga ni!!

Likes

Comments

Postad i: Recept middag

Godmorgon 1 december.. Äntligen julens månad..

Haft en mysig morgon med blåbärsgröt och julkalendern. Kommer försöka se den varje morgon innan jobbet nu, så härlig start på dagen.. Måste tipsa om en film jag såg på bio igår Allied som verkligen var så otroligt bra. Filmtips för kärlekspar, kompisar, äldre, ja alla. Så himla mysig och bra film.

Delar med mig av ett middagstips som inte tar längre än 20 minuter (som är den tiden fisken står i ugnen), suverän middag med bra fetter, proteiner och vitaminer.

Lax med kesotäcke
1 laxfilé (per person)
2msk keso (per person)
Valfri sallad: Spenat, rödlök, gurka osv..

Sås:
0,5dl kvarg
1 vitlöksklyfta
Valfri kryddor (cayenne, svartpeppar, salt, citron)

Hur du gör:
In med laxen i ugnen med klicken av keso på. Låt stå i ca 20 minuter på 200 grader.
Blanda såsen samt skiva upp din sallad under tiden.

Servera!

Likes

Comments