Mambo Rafiki!

Hoppas ni har det riktigt bra där hemma! Här är allt super!

Jag tänkte att det var dags för en liten vardags uppdatering. Berätta om lite små grejer vi gör här, och sånt som på sett och viss kan sammanfatta min "vardag". Måste bara inflika, vardag är inte riktigt något som existerar här. Allt här är fortfarande så surrealistiskt och vi lever som i en lite bubbla.

Jag vill berätta om den föra helgen. Alltså helgen efter Masi mara.

I fredags efter skolan chillade vi lite poolen. Jag bad Malin klippa mitt hår för det har börjat bli lite slittet, och av anad vi har hört är frisörerna här inte så jätte kunniga på hur man klipper vårt "europeiska" hår. Så Malin som ändå har klippt hår tidigare fix göra det. Helt ärligt, här nere så bryr dom flesta oss inte jätte mycket om hur vi ser ut. Och hår lixom, det växer ut igen det är lugnt!

(Hugo i hörnet som vill vara med på bild)

Senare på kvällen gick vi ett tjej gäng till Junction och åt Efterrätt först nere på Art caffe och sedan gick vi upp på Libanesen och satt ute på den smala balkongen och chillade där.

(Söta Hillevi och jag super glada ute på balkongen på Libanesen)

När vi kom hem från Junction möte vi killarna som kom med en annan buss och hade varit på Mambo Italia och ätit middag. Hugo med Super snabba solisar och Hawaii skjorta hamnade åter igen på bild.

Senare på kvällen var det dags för årets första utgång. Det hängde jag givetvis med på, aldrig missa chansen att få dansa! Vi hade en super rolig kväll!l Vi åkte med party bussen till Klubben Cassa blanka tillsammans med Anna från Boardingen. Vi dansade super mycket och satt även ute på deras ute servering och snackade och lyssnade på bra musik. Sedan runt 12:30am tog vi bussen som ståt utanför klubben hela kvällen och vänta på oss och åkte hemåt igen.

Lördagen spenderade jag på Sjukhus kliniken på Valler Arcade. Jag är inte sjuk och allt är bra med mig. Var inget allvarligt! Det var oväntat nog faktiskt en väldigt kul upplevelse! Dels för att jag åkte ditt med Elmer och Ebba k. När vi skrev in oss skulle vi skriva in vårt fullständigt namn. Mitt är Elma Filippa Hansson. Det blev väldigt komplicerat för alla som jobbade på sjukhuset då att skilja på mig och Elmer då dom blandade ihop och uttalade Elmer och Elma i princip exakt likadant. Det blev mycket förvirring och otroligt mycket skratt. Det hela ledde till att vi alla tre fick gå in i ett rum tillsammans med en läkare, vilket mest av allt liknade en väldigt udda grupp terapi. Den kvinnliga läkaren hade extra mycket problem med att kunna sära på våra namn vilket också lede till otroligt mycket skratt. Men i allmänhet var sjukhuset riktigt bra, läkarna bra och jag har inget att klaga på mer än att det tog lång tid att få kom in till läkaren. Men det gör det ju i Sverige också så kan inte klaga.

Senare på kvällen drog vi ett gäng på 22 pers till en SUPER mysig resturang som heter Arbour för att fira Kim som fyllde 18 år och Maria som fyllde år dagen efter. Det var en jätte mysig kväll med bra mat och alltså resturangen. Jag har inte ord nog för att beskriva hur mysig den var. Det är en trädgård som är super fint utsmyckad med ljus lyktor, en stor trägunga hängandes från ett träd, köket ligger liksom även det ute i trädgården. Vi satt vid ett stort lång bord under ett stort rött tak med fyra pelare som höll det uppe. runt taket hängde det tomma glassflaskor i olika färger. Som ett kryss i taket hängde längder med "nakna" glödlampor. Runt omkring oss spelades pop musik i akustisk version vilket bara gjorde stämningen ännu bättre. Hela trädgården var så fantastiskt mysig och omöjlig att beskriva. tyvärr på grund av att det var mörkt var det svårt att fota men jag har några få på där vi satt. Men vi kommer åka ditt fler gånger, jag lovar. Så det blir fler bilder någon annan gång!

(Första bilden är en flummig bild från när vi precis kom ditt och alla bara beundrar hur finna det är. Andra bilden är Födelsedags barnet själv tillsammans med finna Ella. Tredje bilden är platsen vi satt vid och åt, det röda taket med dom röda pelarna. Fjärde bilden är en bild från buss resan till restorangen återigen på Birthday boy Kim. Eftersom vi var så många så fick vi åka med en skolbuss till restorangen så vi slapp ta massa taxis. Under buss resan kopplade vi in någons mobil till högtalarna och spelade gammal 80- tals musik som alla kan, och givetvis Abba Dancing queen. En låt som på något mysko sätt alltid spelas vart vi än hamnar.)

Söndagen var väldigt lugn. En sväng förbi Yaya center för en fika på mysiga Alexandre och lite spring i affärer. Shoppingen här är helt omöjlig, det är super svårt att hitta något i huvudtaget. Men det är kul ändå och jag märker att vi mer och mer accepterar stollen här och hittar mer och mer grejer som ändå skulle gå att ha på sig. När jag kommer hem igen kommer jag förmodligen gå klädd som en Masai. "The white masai"

​En litten in put. 

I Tisdags fick jag post från Familjen med Svenskt godis, tack så mycket! Det uppskattas super mycket! Det jag absolut saknar mest här nere är faktiskt svenskt godis! Så att skicka post till mig är väldigt välkommet!! 


Filippa Hansson

Swedish school association Kenya 

Makindi Road 
P.O. Box 21324 
00505 Nairobi 
Kenya


​Så, det var en "liten" vardags uppdatering. Hoppas ni har det super i höstiga Sverige!

Kwaheri Rafiki! 💗🌴

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jambo Mzungu!

Detta har av olika anledningar tagit lång tid för mig att skriva. Men nu kommer det äntligen!

Så riktigt tidigt i lördagsmorse förra veckan packade vi in oss i 4 st olika Overlanders och begav oss mot Masi Mara national park (den kenyanska delen). Buss resan ditt tog totalt 11h. Helt ärligt, resan ditt var vidrig. Först var vägen genom Nairobi, den var okej och vägarna här dom är körbara i alla fall. Sen kommer vi ut på landsbygden, vägarna är fortfarande asfalt, men dom gå inte ens att hemföra med svenska vägar, nej. Sen när vi börjar "närma oss", då tar asfalten slut. Där kom det ett moment då jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Helt ärligt, har du inte åkt på en riktigt sönder körd, sönder regnad och jag vet inte på alla möjliga sett förstörd grus väg i Afrika, då kan du inte säga att du åkt en riktigt skumpig väg. Sorry to break it to you. Men det är sant. Dom typ 2 första timmarna på den där vägen hängde jag ut genom ett av fönstrena längst bak i Overlandern för att inte riskera att spy inne i bussen, och jag mådde så fruktansvärt ila. Jag försökte filma lite av hur skumpigt det var men jag fick inte till något som verkligen beskriver hur det verkligen var. Men jag tycker att träningsverk i nacke, mage och rygg ändå beskriver ganska bra. Under resan ditt gjorde vi 2 riktiga stop. vi stenade på ett ställe för att äta lunch lådorna vi fått med från skolan. vi kom då till ett litet konstigt ställe bredvid vägen där vi satt som inne små hyddor i en cirkel. det var riktigt mysigt faktiskt. (eftersom det är en panorama bild och folk inte satt helt stilla när jag tog den så ser visa lite skeva ut, men ändå, bilden vissar lite hur det såg ut där)

Under resan sov dom flesta så mycket det nu gick med tanke på hur skumpigt det var och så vidare. Men jag tycker ändå Albin tar priset för bästa lösning på problemet med att det var ljust och skumpigt. Sätta en kudde på huvudet helt enkelt. Simple as that.

Juste, jag ska även passa på att säga att dessa bilder är helt oredigerade. Det innebär att dom flesta bilderna tyvärr har tappat färg på grund av att det är väldigt starkt ljus hela tiden så färgerna i kameran neutraliseras VÄLDIGT mycket.

resan ditt var inte bara hemsk, den var ganska mysig också. Det bjöds t.ex. på gitarrspel från olika personer på bussen stor del av resan.

När vi väll efter väldigt mycket skumpande, långt stop och lite krångel vid gaten och en kortare Game drive nådde vi äntligen fram till Base campen. Den var upp satt inne i en liten glänta inne i en mindre skogsdunge. Jag vet inte riktigt vad man ska beskriva platsen som. Men i alla fall väll där har det hunnit blivit mörkt och tyvärr även börjat regna lite. Som tur var så teamet som jobbade på vårt camp redan satt upp våra två- manna tält, startat läger elden, satt upp två stora tält att sitta under och äta, och även lagat maten. Så för oss var det bara att lägga in våra grejer i tälten och sätta oss och äta. Det var super bra mat där, lite förvånande nog. Tyvärr tog jag inga bilder alls inne på campen, jag hade verkligen inte en tanke på det.

efter maten samlades dom flest runt läger elden och där blev det åter igen allsång och gitarrspel från några av eleverna här som är helt fantastiskt musikaliska. Vistelsen vid läger elden var inte super lång dock för alla var väldigt trötta efter den långa resan och det var game drive morgonen därpå redan vid 06.

Under resan hann vi med 4 game drives totalt. För er som inte vet så är en Game drive när man åker runt i en buss, safari bil eller i vårt fall Overlanders inne i National parken eller vart man nu är. ( bild från först game driven när vi precis kommit in i Masi Mara. Det är verkligen Zebror ÖVERALLT!)

Morgonens game drive var riktigt kul och sjukt spännande. Här har vi en glad och taggad Kim 100% redo för safari.

Game driven tog 5h och jag hann med att se 3av 5 från The big Five (Elephant, Lion, Leopard, Buffalo, Rhino). Där bland även en Serval. Något som är otroligt ovanligt att se. Allt gick super snabbt och vi såg den i knappt 30 sekunder, så tyvärr finns det inga bild bevis på detta... Något vi även såg jätte mycket av var Impala och givetvis Zebror.

Det första djuret från The big five jag såg var elefanter. Dom stod MAX 10 meter från bussen, och dom var helt sjukt stora. Absolut jag hade förväntat mig att dom var stora. Men absolut inget i ens närheten av detta.

Efter åkande ett ganska bra tag till så stannar vi plötsligt vid en liten öppning mellan två små skogs dungar. Vår chaufför har fått veta leopard där. Vi alla stod där och spanande och plötsligt sprang leoparden ut från en av buskarna och vi hann med att se den i kanske 20 sekunder. så tyvärr inga bilder. Men det var riktigt häftigt att se den på så otroligt nära håll.

vi åkte vidare och kom fram till ett öppet landskap, på en höjd sitter ett gäng gamar och äter på ett kadaver. Stanken kring detta var hemsk, men det var en mäktig syn ändå.

Vi såg även på samma game driv massa bufflar,

Några strutsar,

Massa Impala

giraffer och zebror...

sedan kom vi hem för lite frukost. Klockan var då runt 11 men det gjorde faktiskt inte något alls. Det var en lyckad game drive.

Efter Frukost/ brunchef fick vi som ville åka till en Masi by. Det var riktigt häftigt! När vi kommer ditt välkomnas vi av männen i byn. De delar ut trä klubbor till killarna för att dom skulle också vara med och delta i dansen. Här är Calle och Noah med varsin träklubba. Ger allt för att försöka se ut som två skrämmande krigare.

Männen från byn radar sedan upp sig framför oss och bjöd på sång och dans.

Masaier är även kända för att kunna hoppa otroligt högt. Det är något dom gör för att imponera på kvinnor, den som hoppar högst får kvinnan. Masierna bad då killarna att ställa sig med dem i en klunga och vi tjejer fick stå i en klunga mittemot dem och sedan började dom hoppa och hade som en duell. Det var super kul att se på. Efter ett tag tröttnade vi tjejer på att inte få vara med så vi joinade också hopp duellen.

Sedan fick vi komma in i Masi byn. Det fans sju hyddor som stod i en cirkel. I mitten var det ett liten öppen area. Det var helt lerig och jobbig att gå på. Anledningen till att det är ett öppet område i mitten är för att dom låter sin boskap beta och gå omkring där inne. Dom gör så för att kunna skydda boskåpet från farliga rovdjur. Den lilla cirkulära byn är omringad av ett högt staket byggt av buskar, grenar och små träpinnar.

Dom visade även oss även hur dom bor och hur det ser ut inne i sina hemma. Det är låga små hyddor. Dom är byggda av lera och torkat gräs. Men dom flesta av hyddorna har ändå relativt normal dörrar. Golven inne i hyddan är enbart gjord på lera. När man kommer in i hyddan finns det först ett lottet utrymme, där står dom kor man äger under natten för att skyddas från rovdjur. Går man längre in kommer man in i köket och sovrummet som är ett och samma rum. I mitten finns en pelare som håller taket uppe. bredvid pelaren på golvet finns ett litet håll med sten i botten och runt om kring. Där i finns det en liten eld som dom lagar maten över. Det finns även en större säng, med andra ord, en madras som ligger uppe på en fyrkantig upphöjning från golvet, också byggt i jord. Denna säng är inbyggd mot väggen. Där sover föräldrarna. på andra sidan finns en till säng, inte ens hälften så stor, ungefär tillräckligt stor för att två personer ska kunna sitta på längden av den. Det finns även längs ena vägen ett litet "kök" eller mer en bänk med ett litet håll där dom häller upp vatten och ovanför det en liten hylla med några få plast muggar, en liten grytsked och några få andra köksredskap. Hyddan har bara ett pyttelitet fönster. Fönstret är täckt med några lager hönsnät som ligger i kors med varandra. Masaien som bor där inne "mosqito net" och nickar mot "fönstret". Han förklarar att hyddan inte har några fönster för att det ska hålla myggen borta. Så det är ett ogenomträngligt mörker där inne och man ser nästan inget alls. Det tog flera minuter för ögonen att vänja sig med mörkret innan jag kunde börja se något där inne.

Efter rundvisningen i byn fick vi gå runt lite själva och kolla på olika saker. Då började alla barnen våga sig fram lite försiktigt och kollade nyfiket på oss. Vi försökte leka lite och hälsa på dem, men dom flesta var väldigt blyaga och det var något som vi muzungos inte riktigt fattade men dom äldre kvinnorna kom ibland fram till oss och jagade iväg barnen som att dom inte skulle få prata med oss.

Där efter åkte vi tillbaka till campen för lite lunch och sedan dags för en tredje game drive.

Game driven började inte så jätte bra faktiskt... En av bussar fick punka.

Men det gjorde inte speciellt mycket, det var en upplevelse det med bara. För när vi stannade kom det dieket nyfikna masa-barn gåendes fram väldigt blygt och kollade på vad som hände.Jag och några andra gick fram och försökte prata med dem, vi tänkte att det borde ju gå eftersom vi lärt oss lite swahili så kan vi ju illa fall säga hej, fråga om deras namn och lite andra små saker. Men vi insåg ganska snabbt att 1, barnen verkar inte få prata med oss, och 2 dom pratar varken Swahili eller Engelska som är dom majoritets språken här. Utan dom pratar nästan bara Masis som är ett stam- språk.

Vi blev kvar där ett tag, så efter att Masi-barnen blivit bortjagade av några äldre kvinnor från byn blev vi uttråkade och gick upp via stegarna på overlandersarna och satt på taket för att kolla på utsikten.

sedan fortsatte Driven helt som vanligt. Vi åkte förbi några sjuka områden med hur mycket Guner som helst. Vi kunde på riktigt se flera tussen gnuer på samma gång. Det var helt otroligt!! Det är svårt att verkligen få med på bild hur det verkligen såg ut, men det var helt galet!

Ganska direkt efter detta kommer vi fram till en liten å som vi vet att vi ska köra över, men istället för att köra över den svänger vår chaufför av från den "vägen" och svänger upp på en annan längs med ån. Kan ni gissa vad som fanns där uppe? En Leopard! Den var as stor och inte det minsta obekväm med att vi var där. Den låg och rullade runt på rygg som vilken annan liten huskatt som helas. Det var en otrolig syn!!

Något hände efter att vi sett Leoparden och busschaufförerna gick ut och pratade med varandra eller fixad med något, lite oklart. Vi tog då lite tillfälle i akt och försökte se så mycket som möjligt av naturen runt omkring oss... Genom att hänga ut genom fönstren på overlandersarna eftersom vi inte fick kliva ut från bussarna av säkerhets skäll.

Vi skulle sedan korsa ån som det bor flodhästar i. Bara det gör ju att man känner lite oro för att korsa ån, när man sedan ser vägen vi skulle köra, oron blev inte mindre då. Lovar. Vi såg även flodhästar men tyvärr hade vi annat att fokusera på (som att försöka att sitta still och hoppas på att bussen inte skulle välta) istället för att fotografera flodhästarna. Vi såg dock faktiskt en gigantisk flodhäst som låg på land. Den var helt obeskrivligt stor!! Känns som att alla stora djur är minst dubbelt så stora i verkligheten än vad jag hade föreställt mig.

Efter detta åkte vi runt i typ 2 eller 3h i ett sjukt stort öppet område med massa gnuer på alla sidor. Anledningen till att vi såg så mycket gnuer var för att just nu håller dom på att förflytta sig från ett område till ett annat, typ som att dom är på väg ut på sommarbete (eftersom det nu är sen vår tidig sommar här, eftersom vi inte följer samma årstidsrytm som ni hemma i Europa) och när gnuerna gör denna vandring rör dom sig i gigantiska jordar, och det var dom vi såg.

Vi åkte på en väg som tillslut inte gick att åka på för den hade regnat sönder för mycket, så vi blev tvungna att vända och åka exakt samma väg tillbaka, samma väg med korsningen av ån. Under tiden vi var ute han det bli mörkt ute, bäck svart med andra ord. Ett oväder med gigantiska blixtrar och ös regn hann också dra igång. Jag tror att det kan ha varit den resan som var bland det obehagligaste på hela trippen. För när vi skulle korsa ån igen var det som sagt bäck svart ute så vi såg INGET, och "vägen" var ju bara sand. När det började regna var det inte längre sand utan lera och stenar. På vägen upp från ån igen fastnar bussen i uppförsbacken och blir liggande så långt åt sidan så hade någon öppnat ett fönster hade man nästan kunnat tagit ut armen och nuddat marken. Då var jag rädd på riktigt. Tanken på att det var där vi tidigare under sett både flodhästar, Bufflar och en leopard bara 5 meter bort, det gjorde mig inte mycket tryggare.

Efter ett tag tog vi oss hem helskinnade och när vi kom fram till campen stod middagen färdig där och det vara bara för oss att sätta oss och äta. Maten var som vanligt super bra, och det var svårt att förstå hur dom kunde laga så bra mat även fast vi var mitte ute i ingenstans utan riktigt kök.

Senare på kvällen satt vi återigen ute vid läger elden i en ring och hade det trevligt. Lite folk satt inne i mat tälten under dom små glödlamporna som lyste och spelade kort. Plötsligt blev hela campen helt bäck svart och knäpptyst. Vi antar att det är den lilla generatorn som stängts av, så vi tänker inte så mycket mer på det i någon minut. Sedan hör vi höga konstiga skrik, Masi skrik. Jag minns att någon som har lite koll säger "det där inte vanliga masi skrik, det där är skriken dom gör när dom jagar bort lejon" vi alla kring elden sitter tysta i några sekunder till. Sedan kommer plötsligt il skrik från ett av mat tälten och från ingen stans står en stor grupp master runt det bord ett gäng sitter och spelar kort vid, dom skriker och hoppar runt dom i en ring. Det blir sedan tyst i några sekunder igen och eftersom det är bäck svart ser vi inte vad som händer. Men sedan börjar det skrikas vid malttältet närmast oss, och nu står masi gruppen runt och hoppar och skriker runt gänget som satt där istället. Vi runt läger elden fattar ganska snabbt att det är vår tur nu, och mycket riktigt. Masi gruppen kommer ut till oss vid läger elden och börjar först dansa i ring runt oss och sedan inne runt läger elden i ringen innanför oss. Jag kan bara tala för mig själv, och jag blev skit rädd först när dom kom. På videon här nedanför kan man se att även Saga blev en aning skrämd också. Jag antar att det inte bara var vi som blev skrämda. Dansen ebbade senare ut i en hoppduell igen. vi pratade lite med dom och skämtade lite, det var kul, trotts att vi blivit så skrämda. Sedan sa vi hejdå och dom hoppade/dansade skrikande/sjungande hemåt igen.

Sista dagen, klockan 06.00 och dags för sista game driven i Masi mara. Starten var seg, vi såg fler gnuer, Zebror, hyenor och giraffer. Alla var ganska trötta och det var riktigt kalt men fint väder.

Efter ungefär 1,5h vänder det. Vår chaufför kör plötsligt av från "vägen" och ut på ett öppet fält. Där ute låg ännu en Gepard. Vi såg den på mindre än 4 meters håll. Det var sjukt mäktigt!

Efter att vi såg den kan det inte gått många minuter, vi fortsatte ut på en väg som såg ut att ta oss rakt ut på en savann, vilket den iför sig gjorde. Plötsligt är det en tjej i bussen som skriker "LEJON!!!!!!!" Vi tvär stannar och mycket riktigt, väll kamouflerat ungefär 8 meter från bussen ligger en stor Lejon hanne!!

vi åkte max 30 sekunder till, och ungefär 20 meter från Lejon hannen ligger tre eller fyra honor och äter på vad vi gissar på en gnu.

Som att det inte var nog där. Vi blir tvungna att vända när vi åkt förbi dom sista lejonhonorna och åker åter igen förbi lejon hannen. Han ligger då på rygg och gossar i gräset. Min tam katt Kiwi hemma i Sverige brukar också ligga så där på rygg i min säng när han känner sig helt trygg. Tänker er då när ni ser er första lejon, en stor lejon hanne 5 meter bort liggandes på rygg och rulla runt. Går den känslan att sätta ord på? Nej faktiskt inte. Det är helt ärligt Helt jävla ofattbart, om man kan uttrycka det så.

Det hände inte mycket mer nämn värt under resten av game driven.

vi kom hem till campen, åt en stor brunch, packade ihop våra grejer, tackade av teamet som jobbade på campen oh satte oss sedan på bussarna för en lååååång, jobbig skumpig tur hem till Nairobi, en varm dusch och min egna säng igen.

Så en kort sammanfattning av safarin. Vi såg 4 av 5 Big five. Hade en hemsk ditt och hem resa. Hade sjukt mysiga kvällar runt läger elden. Förvånansvärt bra mat. Såg otroligt mycket djur, speciellt sjukt många gnuer. var i en riktig masi by och dansade med masier. Var med om flera händelser som var så sjukt obehagliga, t.ex en jag inte nämnt där ovanför är Hyenorna som stod utanför våra tält och skrattade. Men i det stora hela, det var en fantastisk resa och jag skulle inte tveka på att göra om den om jag fick chansen!

Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments

Mambo Rafiki!

Det är många som frågar mig, vad äter ni egentligen? Är det bara kenyansk mat? Är maten bra eller dålig? Så jag tänkte ta ett moment och berätta lite om vad vi äter. Folk har även frågat efter bilder så jag har samlat på mig några få. Dom är inte finna och jag kan helt och hållet hålla med er om att maten ser inte god ut alls. Men faktiskt, jag tycker att all mat här är bra!

okej men vi kan börja med, äter vi bara Kenyansk mat? Nej, det gör vi inte. Vi har hel Kenyanska mat ungefär 3 gånger i månaden tyvärr bara. Jag tycker det är lite synd då jag villl testa så mycket kenyanskt som möjligt. Samtidigt tror jag det är lite bra, för hade allt varit helt och hållet varit Kenyanskt hade det nog blivit en ännu jobbigare kulturkrock för oss.

Hittills tycker jag den mesta av den Kenyanska maten är god. Förutom Ugali. Det är det som dom flesta äter dagligen, det är den billigaste maten man kan äta. Det är ungefär som ris kokat med potatismos och sedan ihop tryckt till en tor klump. Det smakar som tor gröt. Ja det smakar ungefär lika gott som det låter... ( bild från google)


I lördags var vår middag Kenyansk. Jag vet inte riktigt vad maträtten hette men jag har några bilder med namn på några av grejerna vi åt. En av dem var Irio, det är potatis mos med ärtor och majs i. Faktiskt väldigt gott, ser dock lite obehagligt ut eftersom det blir grönt. Till Irio fick vi en sorts kött gryta, och vi vegetarianer fick samma fast med Corn färs bitar i.

Till detta fick vi två olika sorters sallader. En stark och en mild.den kallas Kachumbari och består av tomat, gurka,röd lök, majs och en stark sås, eller mild sås beroende på vilken man väljer. Den starka, alptås den är helt otroligt stark, Pappa du skulle älska den!

Detta var då hela måltiden. Bilden är inte fin och nej det ser nog inte super gott ut men det är det!

På söndagar är det alltid efterrätt. I söndags bestod efterrätten av vanilj glass och en fruktsallad bestående av vatten melon, ananas och passionsfrukt.

Lördag och söndag är det Brunch mellan 10-12. Då serveras allt det vanliga som finns till frukosten yoghurt, mackor, vatten melon, bannan och kokt ägg. Till brunchef på lördagar kan du även få omelett om du ber om det. På söndagar är det samma och även pannkakor med sirap, gelésylt eller honung.

vardagar får vi för det mesta vanlig svensk mat. Som köttbullar, eller något som liknar Falukorv. Eftersom maten inte är gjord på svenska råvaror så blir ingen mat även om den är på ett svenskt recept, ens nära den svenska maten. Men det är absolut inget negativt! Jag tycker maten här är super god ändå!

Till varje måltid finns det alltid mycket sallad att välja på, som alltid är fräsch. För oss vegetarianer är det bönor i den mesta maten. Hemma i Sverige hade jag nog aldrig ätit det, för jag gillade verkligen inte bönor. Men här stör det inte mig det minsta. ( haha längst ner i bilden kan ni se reflektionen av palmerna i bordets glasskiva, vi sitter nästa alltid ute och äter. Det är väldigt mysigt)

Mellan lunch oh middag är det mellan 5-6h så man hinner bli väldigt hungrig på den tiden. Oftast har vi även träningar där emellan. Det finns oftast bananer nere i matsalen som vi äter då. Saga har kommit på ett mellanmål som vi testade en gång. Det är banan med kanel på som du sedan har i micron i några sekunder. Det låter nog inte alls gott och jag skrattade super mycket åt henne när hon berättade om det. Sen testade vi, och jo faktiskt. Det är rätt gott! VI fick även Janet (en kvinna från den lokala personalen som jobbar i tvättstugan och i köket) och några andra från kökspersonalen att testa det och dom gillade det super mycket!

Vi har även hittat ett väldigt annorlunda snack inne på Nakumatt. Det är halon som är torkade och tillplattade och sedan hoprullade till en liten fyrkant.

Varje kväll serveras det även kvällsfika klockan 21 efter läxis. Den består av ungefär samma saker som den vanliga frukosten, bara det att det finns även kakor till kvällsfikat. 

Så vår mat här är väldigt bra, och det är en blandning av de svenska och det kenyanska köket helt enkelt. 

Till något annat. Till er som försöker nå mig, det absolut lättaste sättet att nå mig på är genom att maila mig till filippa.hansson@ssn.or.ke annars via Facebook messanger eller Snapchat. Min iCloud mail har princip lagt ner så ni som försökt maila mig där, tyvärr jag kan inte se era mail. Wifiet funkar inte så bra här så FaceTime och skype funkar bara ibland, det ända som faktiskt alltid funkar är Snapchat. 

Kwaheri Rafiki, hoppas ni har det bra alla där hemma!

Likes

Comments

Hujumbo Rafiki!

Jag vet knappt vart jag ska börja...

Vi gick alltså runt i Kibera idag. Med vi menar jag min klass, vår Skol-mentor Tommy och 5 "guider" som själva är från Kibera. Dom berättande och vissate oss runt genom stora delar av Kibera.

Kibera är ett slumområde med en population på någonting mellan 1-2 miljoner. Ingen vet säkert hur många som som bor där, eftersom det är nästan omöjligt p.g.a att det födds och dör folk där hela tiden och det finns ingen folkbokföring.

Det första vi möts av när vi börjar närma oss Kibera är doften. Till en början är den enda doften bara bränt. Desto längre in vi kommer desto värre blir dofterna. Det finns oftast inga badrum inne i dom otroligt små husen/ plåtsujlen som människorna bor i. Det bidrar givetvis till doften där inne... Det finns inte heller några avlopp så precis allt slängs i rännor som går längs med alla "vägar", gångar eller stigar mellan hustaken. Några soptunor eller någon form av sopstation är inte heller något som existerar. Dom bränner alla sopor, förutom dom som dom inte bara slänger på marken. Tänk er då doften av något riktigt bränt, avlopp, brända sopor blandat med en doft jag inte kan beskriva men som på något sätt nästan sticks. Detta är den ända doften jag känner, fortfarande trots att vi lämnade Kibera för över 8 timmar sen.

i mitten av Kibera går som ett vatten drag gjort på smutsvatten och sopor.

Vi gick tvärs igenom Kibera och kom upp på en höjd där man kan se en liten överblick på hur Kibera ser ut. Härifrån ser det ut att vara så otroligt mycket i ett så otroligt mycket bättre skick än vad det egentligen är.

En av guiderna tog efter detta med oss genom Kibera till en annan del av Kibera för att vissa oss vart han bor. Härifrån gick vi åter igen neråt för att sedan gå rakt uppåt igen. På en sjukt smal "väg" mellan husen. Vägen är en mer stig liknande grej som består av orange sand, sopor, stenar och lera. Stigarna är ojämna, smala och jätte svåra att gå på. Att möta någon på dessa stigar är en utmaning.

Hade jag fått hade jag fotat mycket mera, för som sagt "En bild säger mer än tussen ord". I detta fall är det så sant. Jag har jätte svårt att beskriva Kibera och hur allt egentligen var. Antagligen för att jag inte kan ta in allt jag såg och inte förstå vad det är jag sett.

Våra guider berättade för oss att det nästan inte var någon ide att vi tog med kameror för att folk vill inte att man tar bilder där inne. Det beror på att inne i Kibera bor det även många från Kenyas 42 olika stammar. I vissa av dessa stammar tror man att om man tar en bild på dem så tar man deras själ. Så i respekt mot dem så fotar man inte utan att fråga, eller helst inte alls. Vi fick ha med oss våra kameror i alla fall med uppmaningen att alltid fråga guiderna först om det var okej att ta bild. Därför blev det väldigt få bilder, och bilder som inte beskriver miljön speciellt bra.

Efter massa trixande på sådana här stigar kommer vi i alla fall till slut fram till guidens hus. Det är en liten fyrkantig kvadrat byggd av lera med plåt tak. Han låser upp dörren och ber oss ta av våra skor innan vi går in. Jag trodde att det skulle vara ett lergolv så jag var lite skeptisk först över att ta av mig skorna. Men när jag tittar in ser jag att golvet inte är ett lergolv utan golvet är täckt av reklam banderoller. Tjockare plast banderoller ungefär.

Väll där inne ber han oss slå oss ner vart vi vill och fråga frågor om precis vad som helst som vi undrar över ang Kibera.

Inne i det lilla rummet som är hans hus finns det en säng, en soffa som bara är en stål ställning utan soffkuddar eller något i huvudtaget, en pytte liten byrå som var lika hög som sängen och kanske 2 dm bredd, en hög med kläder på hans resväska som även agerade hans garderob, en liten fyrkantig bänk och en pytte liten stol inträng i ett av hörnen inträngd mellan stål-soffan och den pytte lilla bänken. På den lilla stolen låg det ett skrivblock en mapp och några papper. Jag frågade honom om han studerar och han svarar stolt att han precis gått ur Collage, Hotel management. Han berättar även att han drömmer om att i framtiden driva ett eget hotel med en fin resturang. Hans kompis, en av dom andra guiderna berättar att han vi är hos är en super duktig kock vilket leder till att Tommy frågar vart han lagar sin mat. Eftersom att hela hans "hus" enbart består av ett sovrum. Hans svar var väldigt otydligt och jag uppfattade inte vart han sa att han åt tyvärr.

Tommy frågade vad det kostar att hyra "huset" han hyr. Ja, i Kibera hyr man husen. Man bygger dom oftast inte själva utan man hyr dem av någon annan. Han berättar i alla fall att han betalt 2500 ksh plus el i månaden. Det är 210 kronor ungefär. Något han var väldigt stolt över också var att han hade faktiskt el. Inte mer än att det räckte för en glödlampa och otroligt nog faktiskt ett litet högtatar system, som han också var otroligt stolt över. När vi klev in i huset tände han lampan, men direkt alla kommit in släckte han igen för att spara på elen. Han startade även högtatar systemet en kortare stund.

När jag säger att han var stolt menar jag inte att han på något sett skröt eller försökte på något sett bevisa något. Utan jag menar att det syntes verkligen på honom att han var stolt över sig själv och gärna visade att han har det bra även fast han bor i Kibera.

I alla hörn var det öppna glipor där leran hade spruckit eller helt enkelt inte blivit helt igen täckt från första början. Jag frågade honom då med tanke på att nätterna här är så kalla om det inte blev kalt där inne på nätterna. Han svarar då "no no, I have a duvet". Ett duntäcke alltså. Det är något som är väldigt finna här, något som för oss är typ en självklarhet.

På den första bilden kan ni se plast reklam banderollerna som han använde som golv. Ni kan även se "soffan". Det ända den bestod av är verkligen bara en stål ställning. På den andra bilden syns sängen och den pytte lilla byrån bredvid sängen.

Huset vi var inne i var enligt Kibera standarder, ren lyx. Guiden som bodde där kom helt klart från en familj som hade det bra. Med bra menar jag inte bra som enligt svenska standarder. Nej, utan bra menar jag med att hans föräldrar kanske tjänade omkring 27 000 Ksh i månaden. ungefär 2000 svenska kronor.

Vi var dock aldrig inne i något av husen med lägre standard. Helt ärligt, jag är faktiskt nästan glad för det. Alltså att gå runt inne i Kibera var lärorikt och jag tror även att det är något som ändå är bra att se. Samtidigt som det var hemskt, förfärligt vidrigt och helt sjukt. Jag har knappt ord för att beskriva det.

Det som dock är viktigt och något som någon som ej varit i Afrika måste notera, det är att detta var bara i den fattigaste delen av Kenya. Kenya och afrika ser inte ut så här annars. Det ni ser på tv- reklamer och läser om i böcker, det stämmer faktiskt inte alltid. Afrika är inte bara en ända stor världsdel bestående av svältande barn med svullna magar, hus enbart gjorda av plåtskjul och gator som enbart är gjorda av lera. Kenya har faktiskt ett samhälle som på många sett liknar vårat också. Fast givetvis med otroligt många skillnader också. 

Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments

Jambo Rafiki!!

Idag har vi varit först på David Sheldrick´s wildlife orphans elephants. Det är ett ställe som David startat där dom är ute och räddar förädlar lösa elefant ungar. Dom tar med dessa Elefanter till sitt center där dom blir omhändertagna. När dom är gamla nog släpps dom ut i Karura forest eller i Nairobi National park.

På grund av den enorma tjuvjakten som bedrivs kommer elefanter dö ut om vi inte gör något åt den. Det är även därför många elefant ungar blir föräldralösa. Utan föräldrar är risken stor att en bebis elefant blir byte för leoparder, lejon och hyenor. Om den cirkeln fortsätter har vi snart inga elefanter.

Elefant ungarna här var i alla fall super söta!

Väldigt nyfikna också. En av dom var väldigt nyfikna på Olle.

Efter Elephant orphans åkte vi till Giraff center. Super mysigt ställe. Kändes dock lite konstigt och jag förstod faktiskt inte syftet med vad vi gjorde där. Det kändes mest som ett Zoo, fast MYCKET bättre för girafferna. Dom hade jätte stora platser att gå på och det var verkligen inte alls som att dom var instängda på något sett. och dom hade det helt klart jätte bra, och var super bra omsköta. Men dom var ju ändå inte ute i det fria.

Hur som helst, jag skaffade mig en giraff Rafiki som gav mig en riktigt stor puss. ( Ja, mamma självklart tvättade jag mig efter detta. Ta det lugnt jag kommer inte bli sjuk!)

Inne bland Girfferna sprang även lilla pumba och mamma pumba!

Även världens sötaste och nyfiknaste Giraff unge sprang runt där inne.

Även Tilan skaffade sig en giraff rafiki som hon fick en STOR puss av.

Kwaheri Rafikini!!

Likes

Comments

Jambo Rafiki!

Tidigt i Lördags morse bar det iväg till Hell's gate för en mentors camping i Nationalparken Hell's Gate.

Buss turen ditt tog lite mer än 2 timmar. Vi gjorde ett stop vid Rift Valley, aka Mänsklighetens vaga. Man säger att dom första människorna uppkommit i Rift Valley.

Det var super fint, Rift valley är en sänka eller spricka i marken. Så vi stod som uppe på en hög avsats och tittade ner över det stora området. Det var verkligen super fint!

Nästa stop var vid Gaten in till National parken. Där var det bland annat kiss pause och om placering i bussarna så alla mentors grupper hamnade i rätt buss.

Det finns ett litet hus vid gaten som skyltar om toaletter. Alla går ditt, det vi dock inser riktigt snabbt är att det är inga toaletter, utan håll i marken... Det var absolut mindre roligt.

Väll inne i Nationalparken är det praktiskt taget djur överallt. Och det dröjer inte mer än 5 minuter av åkande inne i parken innan jag ser min första livs levande Zebra på max 30 meters håll.

Jag och Saga hängde bokstavligen ut genom buss fönstret och spanade på djur på väg upp till vår camping plats.

sedan åkte vi in på en extremt smal och trasig väg töratt komma till vår camp som låg ganska högt på ett berg med otrolig utsikt över ett öppet fällt med ett vatten håll där det samlades massa djur.

När vi når slutet av vägen är det stora håll i vägen och vi alla kliver ur bussen och vår chaufför James blir tvungen att baka med bussen en bit för att kunna svänga in på campen. Han fastnar då i ett av hålen i vägen och bussen är på väg att välta. Vi alla hjälps då åt att knuffa bussen för att inte riskera att den ska välta och bli omöjlig att få därifrån.

Efter ett bra team work med att få bussen upp från ett av hålen och sedan även lasta av alla packning från taket var det dags för lunch innan vi började bygga upp tälten.

Jag delade tält med Saga, Emma och Sofia. Vi fick självklart ett tält där det fattades tält pinnar och jag trodde ärligt att vi skulle ge upp vårt tält byggande. Men efter mycket girl power och lite hjälp av Tillan, vår bording mentor / extra mamma, lyckades vi få upp tältet.

Under tiden alla sätter upp sina tält och fixar iordning vampen börjar det komma nyfikna Babianer som är väldigt intresserade av vår mat. Innan någon av oss ens har märkt vad som hänt har en av Babianerna tagit våra ananaser och dragit.

Efter detta var det äntligen dags för lite riktig safari. Vi fick åka med bussen ner till en av vägarna nedanför campen och därifrån fick vi gå fritt i 2 timmar innan bussen skulle komma och hämta upp oss igen.

Under denna tid hann vi se otroligt mycket! Alltså Hell`s Gate är ett otroligt fint landskap. Eftersom det är en national park fick vi bara gå på dom vägar som redan fans. Men det gjorde inget. Alla djuren var extremt nära och allt var så otroligt häftig. Jag tror jag älskade det extra mycket eftersom detta var min första safari någonsin.

Det var väldigt trot överallt och det blåste en del. Fast det gjorde inget. det var väldigt varmt. Dock tog vinden med sig väldigt mycket sand, någon gång gick det inte ens att se något nästan för det kom så mycket sand på en gång.

När vi var på väg tillbaka för att möta upp bussen så går vi samma väg tillbaka som vi kom. men under tiden vi varit borta så har det kommit en stor buffel jord och ställt sig och betat ungefär 30 meter ifrån vägen vi gick på. Så rädd jag var när vi gick förbi dom, så rädd kan jag inte minnas att jag varit många gånger tidigare.

vi var ett gäng på 5 tjejer som gick i en grupp och framför oss har vi ett gäng på 2 killar. Dom sprang och var högljuda och gjorde saker man inte ska göra när man går förbi en buffel jord. Detta gjorde att vi hade alla bufflars uppmärksamhet. I det lägget hade jag helst bara velat springa men det ska man ju absolut inte göra i ett sådant läge. Så vi gick förbi dom så lugnt vi kunde i ett försök att inte göra dem upprörda på något sett.

Sedan kom vi fram till platsen vi skulle möta upp resten av gruppen och bli upp plockade av bussen. Där passade jag och Saga på att ta några turist bilder.

Därefter kom vi tillbaka till vampen och det började bli dags att göra middag. Alla var med och hjälpte till med maten på olika sett och vi hade det super mysigt uppe på vårt berg med den otroliga utsikten.

Vi hann givetviss med att ta lite bilder också medans vi väntade på att maten skulle bli klar.

Efter middagen kämpade vi med att hålla babianerna borta och sitta och prata.

Det blev mörkt väldigt tidigt och vi avlutade kvällen med spela lite girar och kort. Samt baka pin bröd i en stek panna över elden. Det var en otroligt mysig stämning.

Många av oss gick och la oss tidigt efter en lång dag men massor av nya intryck och upplevelser.

Innan jag ska gå och sova går jag och Sofia bort en liten bit med varsin ficklampa för att kissa innan vi går och lägger oss. Vi går ut i skogen eftersom vi inte hade några toaletter på vår camp.

Jag gick till ena sidan av ett lågt träd och Sofia till den andra. Jag ställe mig på en liten plåt och lyste med ficklampan runt mig. DÅ reser sig något stort 4-5 meter från mina fötter sig upp och springer iväg. Jag skrek till och sprang tillbaka till Campen för att berätta för dom andra att jag typ höll på sätta mig på en Babian. När Jag berättar detta säger Tillan till mig "Nej Filippa, Babianer går och sover i höga trädd eller i små grottor i bergen när det mörknar, det som sprang vid dig var en Hyena". Jag hade lite svårt att gå på toa själv sen den kvällen.

Morgonen där på fik vi det bekräftat att det var en hyena jag stöt på. Det var nämligen spår överallt på hela campen.

Jag och Clara tog i alla fall vara på morgonen och gick upp klockan 06 för att få se den finna sol upp gången och se djuren vakna upp. Det var otroligt fint!

Dock från ingen stans dök det upp Babianer överallt! Dom var på riktigt överallt runt omkring oss. Det blev tillslut nästan lite obehagligt för dom var inte så skygga och flera av dom hade ungar med sig.

runt 07 var dom flesta vakna och vi gjorde iordning frukost som vi åt med otroligt fin utsikt.

När vi satt där och åt kommer en hel buffel jord gåendes i en lång kö över "savannen" på väg fram till vatten hållet. Det var en riktigt mäktig syn. vi såg även giraffer komma efter buffel jorden och ställde sig och åt av bladen uppe i dom höga träden. När buffel jorden had druckit färdigt och var på väg åt ett annat håll kommer Zebror och små Zebra föll skuttandes och lekandes ner från sidan av berget där vi bodde och sprang fram till vatten hållet.

därefter packade vi ihop vår camp och satte oss i bussen för att åka och leta efter fler giraffer att se på nära håll, samt för att åka till en varm källa och bada.

på vägen såg vi några Thomsson gaseller, och efter ett tag ser vi även en stor Giraff.

Vi kom till en av dom stora källorna och där möte vi upp dom 2 andra mentors grupperna och bada tillsammans med dom. I bakgrunden av många bilder högre upp i inlägget som är tagna från våran camp kan ni se rök som ser ut att komma ifrån stora eldar eller fabriks skorstenar. Det är ånga från olika varma källor.

källan var uppbygd som en vanlig pool bara det att i ena änden var det som ett litet vatten fall som fyllde på "poolen" med vatten från en av dom varma källorna. Det var byggt så för att det är för varmt att hoppa rakt ner i en varm källa, och vattnet som kom från detta lila vatten fall var extremt varmt så man nästan brände sig.

vattnet vi badade i var blå vitt och omöjligt att se igenom. När man var där i kändes det som att hela kroppen var insmord i olja så hela kroppen var super hal. Detta testade vi ju givetvis genom att sitta på varandras axlar. vilket typ var omöjligt för man gled runt och ramlade av. Det var super roligt!

Dock luktade vattnet och dom varma källorna Svavel ( ruttet ägg) så alla som badat luktade ruttet ägg. Alla våra kläder luktade ruttet ägg. Efer badet var det dags att åka hem. Det var inte roligt att sitta på bussen sen i två timmar i den lukten.

Alla bussfönstren var öppna och lite oklart om Hugo bara försökte torka sina byxor eller bli av med stanken.

Så, det var det mesta som hände i Hell`s gate.

Kwaheri Rafikini!

Likes

Comments

Jambo Rafiki!

I måndags gick vi på Afrikansk dans. Alltså det var såå kul! Det kom en dans lärare från en dans skola här i närheten och höll lektion för alla oss elever på internatet som ville.
Jag och Saga gick loss totalt! Super roligt!

På bilden har vi delat upp oss i två grupper och kör igenom en koreografi som läraren lärde oss.

Senare under veckan var vi på gymnastik också. Det var en rolig och oväntad aktivitet. Vi fick testa på att göra massa olika volter och rondater och andra roliga övningar.

Vi hade med oss Ebba som fotograf. Så här kommer några bilder hon tog.

Nu är det tidigt lördag morgon och daga för första safarin! Vi ska ut i våra mentoragrupper och campa en natt i Hell's gate.

Berättar alla om det när jag kommer hem!
Kwaheri Muzugoni

Likes

Comments

Heej hörni!

Nu har det varit väldigt dålig uppdatering ett tag. Förlåt, det ska bli bättre, lovar😉

I alla fall, nu är det prova på lektioner av det mesta. Vi provar på olika eftermiddags aktiviteter. I torsdags var det Zumba med afrikanska inslag. Det var sjukt kul!
Jag och Saga gick loss totalt under zumban. Definitivt något vi kommer fortsätta med.

I Fredags gick vi i skolan som vanligt, sedan blev det en vända till Impala. Där klarade jag av springa min första mil på den höjd. Jag är super nöjd med mig själv haha.

Sedan i Fredags har vi nu börjat fått gå ut själva och göra grejer på egen hand. Givetvis med villkor och olika bestämmelser för saker vi får och inte får göra.

I Fredags kväll gick det skolbussar till tre olika ställen. Jag och ett gäng på 10 personer åket till Valley Arcade och åt på en jätte mysig ute resturang som heter Moniko's.

I Lördags morse var det ingen sovmorgon tyvärr. Det var aktivitets dag med alla föräldrar och elever på hela skolan, alla från dagis nivå till 3:orna på gymnasiet.
Det var rätt kul, vi blev in delade i grupper och sedan gick vi runt på olika stationer och hade olika tävlingar mot olika grupper.

Efter lunch gick vi till Toi market. Det är en jätte stor marknad där dom säljer ALLT. Det var kul. Först gick vi i en stor grupp med Boarding Tilan som visade oss runt vart vi fick gå och inte fick gå, sedan fick vi springa runt på egenhand så länge vi är minst 4 i en grupp som går tillsammans.

Efter Toi kom vi hem och alla var rätt trötta. Så det blev lite vila vid poolen.

På kvällen gick det åter igen bussar till olika restauranger man fick åka ut och äta på. Denna gång åkte vi till en Japansk resturang. Den var supermysig! Den låg som på en liten kulle med fin utsikt. Vi satt ute på balkongen och åt och hade de jätte mysigt.

Clas, Malin, Theo, Lisa, Calle, Noah och Jag i stor suddig grupp bild på balkongen.

I Söndags var vi på The Hub. Det är shopping center. Vi åkte skolbuss ditt givet viss.
Väll inne på The hub förvandlas vi alla återigen till det för vuxna dagiset.
I mitten av The Hub är det som ett öppet ute torg. Där finns det stora lekas djur som man kan rida på. Vad mer behöver jag säga?

Det finns även en stor karusell och radiostyrda bilar. Jaa..
Jag och Malin är suuuuuper taggade på att åka.

Det blev även ett snabb stop på en stor mataffär innan det var dags för hemresa.
Det är inte så bra shopping här. På The Hub var det nästan bara tränings butiker. Så det blev ingen shopping för min del.

Resten av söndagen tog vi det bara lugnt hemma på internatet och gjorde nästan ingenting.

Kim tog tillfället i akt och chillade under en palm i skuggan.

Likes

Comments

Jambo!

vi har ju som sagt varit utan wifi sedan i Söndag morgon. Men vid lunch idag kom det ÄNTLIGEN tillbaka. Det gick verkligen som en lättnad hos oss alla här på SSN när vi elever kunde börja kontakta våra familjer igen, och för lärarna som fick åtkomst till sitt material de använder till lektionerna på datorerna.

Nu tänkte jag sammanfatta lite gran vad som hänt under tiden jag varit borta. Det är dock faktiskt lite svårt för alla dagar går fort och det händer så otroligt mycket så det blir nästan svårt att urskilja vad som hör till vilka dagar, ja till och med svårt att hålla koll på vad det är för dag. Detta är ju faktiskt något positivt eftersom allt går fort betyder det ju att jag har kul i alla fall. Och det måste jag verkligen säga, det är än så länge verkligen något av det roligaste jag någonsin varit med om. Allt är verkligen bara som en dröm, helt obeskrivlig och absolut ingenting känns verkligt.

okej, vi börjar med det jag tror kommer först i alla fall, som jag inte berättat om. i förrgår när vi var på Impala och tränade hörde jag plötsligt från ingenstans att det lätt bredvid mig så jag tittar åt sidan bredvid löp spåret. Där står det 10 stycken gråa apor i storleken av en stor katt. Det tyckte jag var otroligt cool då det var de första aporna jag sett, och de stod knappt en meter ifrån mig. Tyvärr har jag inga bilder på aporna eller från Impala eftersom att när jag bara är ute och springer har jag ingenstans att låsa in mina grejer så jag vågar inte ta med en kamera även fast jag gärna vill för Impala är verkligen värt att fotas, det är en väldigt cool miljö där inne tycker jag. Så det ända jag tar med mig till Impala är en vatten flaska.

Senår på kvällen kom min nästa "Ap-upplevelse. Jag skulle dra igen gardinerna för mitt fönster på mitt rum. Precis under mitt fönster går muren som omringar hela SSN och vid denna muren på var sida av mitt fönster finns två träd, och just när jag skulle dra igen mina gardiner hoppar en liten apa precis framför mitt fönster. Jag trodde jag skulle få en hjärtattack.

Igår hade vi vår första Kiswahili lektion. Det var verkligen super roligt! Vår lärare heterLazarus Tsuma och är från Nairobi. Han pratar inge svenska alls utan enbart engelska och Kiswahili. Detta innebär alltså att våra Kiswahili lektioner helt är på engelska. Det är vår enda lektion som är på Engelska. Lazarus är en super härlig person med jätte mycket energi och ett super positivt och glatt humör som verkligen smittar av sig på oss andra. under hela lektionen satt vi alla och skratta och hade ständigt ett leende på läpparna. Imorgon har vi honom och Kiswahilin som första lektion. Min kompis sa " Ja vi har Lazarus första timmen imorgon! Då kommer man ju ha bästa humöret hela dagen ju!". Det stämmer verkligen, hans lektioner kommer bli dem jag ser fram mest emot.

På eftermiddagen igår började jag på Kick boxning. Det är en av fritidsaktiviteterna vi kan välja. Så igår i alla fall kom det en tränare från en närliggande boxnings klubb och höll en prova på kurs för oss elever här på internatet som var intresserade. Vilket typ var mer än hälften. Det var super roligt och det är verkligen något jag kommer fortsätta med. Här är en ganska suddig bild på halva gruppen av oss när vi värmer upp, nästa gång hoppas jag på att jag kanske kan ha en bild när vi faktiskt tränar på slagen osv. :) Och mamma, pappa och Farmor, jag vet att ni läser detta, ni kan ta det lugnt. Vi kommer inte slåss på riktigt. ;)


Idag har vi haft vår första Kenya kunskaps lektion. Det är en lektion där vi får lära oss mer om Kenya i allmänhet. VI kommer ha fyra såna kurser. Idag var jag på två av dom, den ena var Human Rights som handlade om Human rights global och Human rights in Kenya. Den andra var politik och ekonomi här i Kenya. Det är en lektion jag tycker man borde få även fast man inte bor i Kenya. För den berättar om hur det egentligen ser ut i Afrika, i alla fall det man generaliserar som är dom delar som ligger söder om Sahara. Afrika har förändrats och många har tyvärr kvar fel bild av hur Afrika är och ser det bara som ett ända stort lortigt och fattigt land. Vilket inte stämmer. Absolut är Kenya och afrika fattigt. ungefär 70-80% av befolkningen lever på en lön mellan ca 35 000 kes (2700 sek) och 11 000kes (850sek) i månaden. Men kenya räknas i alla fall inte som ett ur fattigt land längre.

Efter skolan idag gick jag och några fler till Junction för att fika osv då vi har bestämt att vi har cheat day idag. Vi tränar varje dag och äter nästan inget onyttigt alls så då har vi en cheat dag i månaden eller vecka, lite oklart. Det innebär alltså att vi går inte och tränar, alltså vilodag och vi äter godis eller något annat onyttigt för vi känner att det är faktiskt okej när man tränar.

Theo gjorde ett roligt konstaterande idag när han drack av sin fanta.

Det är dock sant. Fantan innehåller fler ämnen här än vad den svenska Fantan gör, därför håller jag mig borta från den och helst andra läskar också eftersom att om ämnena är olagliga i Sverige finns det antagligen en bra anledning till det.

Vi har även kommit fram till att vi egentligen bara är ett förvuxet dagis. Överallt vi går har vi alltid lärare eller boarding personal med oss. Vi går alltid i stora grupper när vi går någonstans. Vi har fasta tider för det mesta. aktivisterna vi kan gå på etterskolan kallas för Fritids. Precis som det gjorde det man gick på efter skolan framtill man började 4:de klass. Internat livet börjar väll även ha sin påverkan på oss, vi alla beter oss lite smått galet och har bara super roligt tillsammans. VI beter oss som riktiga små barn, Ena sekunden är vi super hypade och gör galna grejer, andra sekunden ligger vi alla och bara chillar i en hög någonstans. Med det är super bra, jag trivs JÄTTE bra!

Sedan har vi ju dessa bilder. Dom beskriver Förvuxet dagis helt perfekt enligt mig.

Kwaheri! (Good Bye!)    

Likes

Comments

Heej hörni!
Ett snabbt inlägg bara, vi har inte haft wifi på 2 dygn, därför kommer det komma ett inlägg ikväll som sammanfattar allt som hänt.
Kram kram ❤️❤️

Likes

Comments