View tracker

Jambo Rafiki!

Det har nu gått en vecka från det att jag kom hem till Najjan igen. Det känns super att var här igen, jag har saknat livet här och alla kompisar överdrivet mycket nu under de 2 veckor jag spenderade i Sverige under jul lovet.

Har hunnit med att gå tre dagar i skola. Haft en jätte rolig helg. I Fredags satt jag och Nathalie Adolfsson vid poolen efter skolan och chillade.

Vi firade med Smoothies från det nyöppnade kaffet här på boardingen XOXO CAFE. Det är super mysigt! (Agnes och Johanna)

Dozzi, Hillevi och jag vaktar nya kaffet.

efter middagen var chillade vi vid poolen. Lite vatten krig och islängd i poolen, ssn i ett nötskall.

sedan hade Dozzi, Maria och jag filmkväll. Vi satt sedan väldigt länge inne på Dozzis rum och snackade och myste med Dozzi gigantiska gossedjurs apa Totte.

I lödaga låg jag och solade och chillade typ hela dagen. Sedan på kvällen stack Dozzi, Johanna, Agnes och jag och åt middag på Mambo Italia i Lavington. Super mysig italiensk resturang på en roof top. Jag åt nutella pizza.

Mina tjejer, Agnes, Jag, Dozzi och Johanna

efter middagen drog vi ut på klubb, först tree house på rave event, men det var tråkigt så vi taggade Galileo istället. Super kul utgång, Tillsammans med en Filip som tog dom värsta och roligaste bilder jag sett. Jaja, denna bilden får sammanfatta helgens utgång.

Det har varit en kul och jobbig helg på många olika sett. Men nu är det måndag och dags för en ny vecka, lite plugg och några prov. Nu ska vi börja ladda upp för Mt. kenya bestigningen. Uppladdningen börjar på Lördag med bestigande av Mt. longonot.

Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments

Jambo Mzungu!

I Måndags var det Jamhuri day. Med andra ord Kenyas Independent's day. Detta firade vi på boardingen genom att vara lediga från skolan och istället åka till Ngong Hills och vandra över dem. Nong betyder knogar, och man har namnget bergen för det då dom ser ut som en knyten näve med sina fyra kullar som efterliknar knogar. Ngong ligger ungefär 1h söder om Nairobi med buss. Så för en gång skull var det inte super lång bussresa. Både bra och dåliga känslor kring det då det är hur mysigt som helst att åka buss med ssn.

07:30 am rullade fyra bussar iväg från skolan. Nöt vi vaknade på morgonen öste regnet ner. Det var inte den gladaste överraskningen jag någonsin fått. Men men lite regn förstörde inte min dag. Jag packade ner min saker jag skulle ha med mig i ryggsäcken i en vatten tät bag, drog på mig regnkläder och drog iväg. Jag måste erkänna att jag var verkligen super taggade och hade sett fram emot den här lila trippen super länge!

När vi väll kom fram var det extremt dimmigt och vi såg inte ens bergen framför oss. Men det gjorde inget! Vi samlades, väntade in vår guide och dom tre andra beväpnade guiderna som skulle gå med oss ifall vi skulle stöta på en buffel jord. (Johana, två av vakterna och jag. I bakgrunden är bergen någonstans där i diman. Det var rätt kallt och blåste otroligt mycket.)

Därefter började vi gå. Vädret lättade mer och mer ju längre vi gick. och det regnade inte en droppe på oss.

Som sagt betyder Ngong knoge. Det är fyra väll definierade kullar. Det går bokstavligen rakt upp i typ 100-200 meter, för att sedan vara en liten plätt på toppen och sedan går det rakt ner igen fram tills det att nästa kulle kommer. Rätt sjukt, det var verkligen inte vad jag hade förväntat mig. Jag hade inte riktigt förväntat mig vandringsleder så som det finns i Sverige, men ändå något åt det hållet. Well.. ja, bitvis var det en bred "äng" vi gick på. Bitvis gick vi på ett långt led inne i en Djungel för att sedan komma ut på ett helt öppet felt eller en smal stig på en avsatts med otrolig utsikt.

Theo när vi precis tagit oss upp på första toppen.

Simon spanar in utsikten

På väg ner för första toppen

Väll nere i första "gropen", den högsta toppen i bakgrunden var den vi precis gått ner för. Det syns inte i huvudtaget hur brant det var dock tyvärr.

Här börjar djungeln. Vi alla går på ett led på en smal stig i brant lutning uppför i "djungel" haha. Tätt buskage.

Simon och Kim nöjda med att vi tagit oss genom den trådigaste passagen.

Mer djungel och uppförsbacke ett bra tag till...

Vi kom ut på toppen, det var super fint! Och ganska konstig känsla att stå däruppe och tita ut.

Här kom vi ut ur djungeln på en smal stig med en sjukt brant stup precis bredvid oss.

Nöjda pojkar på tredje toppen. Kim och Simon.

Gruppbild på mina sötisar på tredje toppen. Nathalie A, Mathilda, Theo, Calle och Hanna

sista riktiga stigningen innan dom sista kilometerna rakt nedför. Hanna oförberedd på bild men nöjd ändå.

Vi kom återigen ut på en öppensluttning, med otroligt fin view och en frågande Carro.

Härifrån var det bara den lilla lilla kullen kvar (där framme vid masten som bara ser ut som ett litet sträck mitt i bilden) sedan var det nedför resten av vägen till bussarna.

Väll uppe på sista lilla kullen ser Dozzi till att vakta Ngong.

In fact, Mathilda, Maria och jag vaktade Ngong. Klaraste bilden...

Sedan fortsatte vi vandra neråt. Längst bort i bilden kan man se en ljus väg. Där borta stod bussarna och väntade på oss.

Vi kom fram till en cool avsats. Här syns det ganska tydligt ändå att det lutar väldigt Mycket! längst fram i bilden ser ni två personer precis på avsatsen. Där börjar det luta nedåt ordentligt.

Dozzi och Maria tyckte det var coolt och vi vaktade Ngon lite mer...Med cool bakgrund.

sedan blev det lite hopp och klättring över några stenar.

Filip försöker sig på parkour...

En Albin and a view.


En super glad Dozzi.

Sedan sista bitten till bussen.

Farmer i den rosa bussen. Dags för korv grillning och sedan hemfår till nairobi igen. Mathilda (Dozzi), jag och Nathalie A.

Där var vår vandring på 3h och 12km klar, och så var även vårt första test inför climbing av Mt. Kenya.

Ja detta gjorde vi bara som ett försöka dels för att se vilka som är intresserade av att bestiga Mt. Kenya och även för att testa hur mycket vi klarar. Vi ska göra ett test till i Januari. Då ska vi bestiga Mt. Longngonnot, det kommer vara betydligt tuffare och en bra uppvärmning för Mt: kenya som kommer ta en vecka att bestiga. Jag är super taggad!

Så det var vår vandring över Ngong hills. Hörs snart igen!

Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments

Jambo Mzungu! 

I Fredags började jag filma en heldags vlog för att vissa vad det är vi gör här på dagarna. Jag är inte super duktig på att vloga, inte alls. Men dom ger i alla fall ett litet smakprov av hur våra dagar här ser ut, på ett ungefär. 

Så Fredagen börjar i alla fall med att fantastiska Agnes kommer in och väcker mig vid kvart i 8, så går vi ner till köket gör frukost och tar sedan med oss det upp till Zebra och ser på julkalendern. Sedan har jag bara en lektion innan det är dags för lunch. Där efter två NA lektioner innan jag slutar för dagen. När jag slutat är det peparkaks bakning upp i zebra som Agnes, Mathilda och jag är med på. Senare på kvällen sticker Agnes, Johanna, Nathalie och jag till Junction för att äta middag på Libanesen. Vet inte vad resturangen heter egentligen, men det är en libanesisk resturang som alla kallar Libanesen helt enkelt. Efter det åker vi hem till boardingen igen och chillar där resten av kvällen. 

Lördagen börjades som vanligt att Agnes kommer in och väcker mig och vi satt på mitt rum och pratade ett tag innan det var dags för brunch. (Detta finns dock inte med i vlogen, då jag helt och hållet glömde bort det..). Vid 12 tog Theo och jag bussen till Garden city mall för att ha en chill dag och kolla in ett nytt mall där vi inte varit än. Det var mysigt, det var ett stort mall med en del nice butiker och många mindre bra. Vi mötte en kille som drev en liten inredningsbutik där inne. Han var helt otrolig. Vi stod där inne och pratade med honom i säkert över 1h. Men han var otroligt intressant i det att han var väldigt politiskt insatt och berättade för oss mer ingående på hur korruptionen hänger ihop med tribelismen. (I Kenya finns det ungefär 42 olika stammar, dom två största är dom två som styr Kenya. Kommer du inte från någon av dessa är det svårare att få jobb, bra utbildning osv. Man skulle kunna se det som rasism inom sitt eget land.) Detta var något han verkligen ville ändra på, dels för att han själv inte kom från någon av dessa större stammar, men främst för att han vill att Kenya ska följa de mänskliga rättigheterna. Han anser att alla människor är lika mycket värda och att kränka någon eller diskriminera någon beroende på vilken tribe dom tillhör är något som är uråldrigt och fel. Han menar på att för att bli av med korruptionen måste vi bli av med tribelismen. Vilket är helt rätt, så vi hade ett väldigt intressant och otroligt inspirerande samtal med honom.

Därefter åkte vi hem. Jag och Agnes gick till Junction för att kolla på bio, men det var otroligt mycket folk där så vi gick till en Italiensk resturang och åt middag. Detta finns tyvärr inte heller med i Vlogen. Jag glömde helt bort att filma. Efter detta åkte vi hem, bytte om snabbt och drog sedan ut på klubb och hade en azum kväll/natt. Vi dansade med dom andra från boardingen. till och med tillsammans med Tillan som var boarding värden som flöde med oss ut. Vi hade super kul.

Så det var min helg.

Vi hörs snart igen. Puss och kram!

Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments

Jambo muzungu!

I helgen har jag tillsammans med massa andra från boardingen varit i Amboseli. Det är en national park på Tanzanias gräns, ungefär 2km från kilemanjaro. Aso det var helt obeskrivligt fint där! Verkligen!! Eftersom att vi åkte från Nairobi på 1700 m.öh. och Amboseli 1215 m.ö.h så var det ganska mycket varmare där, vilket var ganska efterlängtat då temperaturen här hemma har legat kring 20- 25 grader bara nu i nästan 2 veckor på grund av regn perioden.

I vilket fall, vid 07 rullade två överfulla Overlanders iväg med oss mot Amboseli där vi skulle spändare helgen. Vi kom fram efter en ganska lång tripp på ungefär 5h. Som vanligt med overlandersarna så var det en skumpig resa, men INGET i gemförelse med Masai mara resan!

Lodgen vi bodde på var hur finns som helst. Vi bode i steoritypiska safari tält, ni vet sånna som Janes pappa i filmerna om Tarzan bor i? (Liten Video på det kommer i slutet av inlägget, i en kort vlogg från trippen)

När vi kom fram hängde vi först lite vid poolen då första game driven inte var förens klockan 4. Detta berodde ju på att man ser nästan inga djur alls mitt på dagen eftersom att det är så varmt då och djuren håller sig borta då. Pool området var också jätte fint, och super duktiga Johanna fotade massa mysigt.

Johanna till vänster och Agnes (cosi) på höger sida. Ser ni vilka snyggingar jag får dela varje dag med?

Efter mys vid poolen var det dags för game drive!! Jag jag skulle vilja säga att den började väldigt bra! redan innan vi åkte genom gaten in i National parken såg vi dom första elefanterna! En elephant familj på 6 elephants.

Jag blev helt tagen av det finna landskapet. Jag insåg det ännu mer när jag kom hem och kollade igenom mina bilder, kamerarullen är full av bilder på träd, landskaps panorama bilder, Bilder på zebror och elephants med små bitar av det molniga kilemajaro i bakgrunden. Så på grund av detta, jag måste dela med mig av mina favoriter. Det som dock är väldigt tråkigt är att här precis söder om ekvatorn står solen rakt ovanför oss, solen lyser otroligt starkt och vitt. Detta gör att bilderna ser blekta och vita ut, och det är väldigt lätt att dom tappar mycket av sin färg. Men det vore helt enkelt inte rättvist mot det här inlägget om jag inte bombar det med bilder och för att det har varit dåligt med bild uppdatering på sistone så jag tänkte ta igen det nu😉 (Måste bara lägga till att bilderna är helt oredigerade, så himlen ni ser på dom sista bilderna är faktiskt helt äkta! Det där var kvälls himlen över Amboseli)

Till det roliga! Jag tror inte kan ens kan föreställa er hur otroligt många elefanter vi såg! Helt ärligt det va sjukt!! Dom var överallt och hur många som helst! Jag älskade det! Så dags för lite Elephant bilder helt enkelt.

Under första game driven såg vi inte bara massa elephants, utan också en familj lejon som låg mitt ute på en öppen slätt och chillade.

När vi åker Overlander på safari sitter fönstren relativt hög upp. Dessa fönster är super stora och dom står alltid öppna under hela safarin. det gör dom så det ska vara lättare att ta bilder och slippa ta bild genom fönstret, men bitt vis även för att vi ska kunna hänga på dom och sticka ut huvudet och titta ut. Detta har blivit en grej då, alla tar bilder på varandra när dom hänger ut genom fönstren med någon cool bakgrund. det är inte riktigt så att det blir någon sån här bild, nej. Det är hur många som helst!

Elmer och jag levererade en dabb till Zebrorna bredvid vägen.

Sedan var det färd tillbaka till lodgen. Vi kom tillbaka och samlades runt en stor läger eld där vi hjälptes åt att laga middagen. Vi satt på marken runt lägerelden och åt, runt oss hördes massa ljud av konstiga grodor, insekter och massa anat konstigt jag inte har en aning om vad det kan ha varit. Det var super mysigt. Det blev en ganska tidig kväll. Jag och några tjejer satt först vid restorangens bar del där det fanns många fåtöljer och satt där och snackade ett tag innan vi gick till några andra tjejer som bode fyra stycken i ett större hus. Vi satt super många där inne och lyssnade på musik, pratade och hade det jätte mysigt. Runt 10 pm tiden gick Agnes och jag hem till oss, duschade och gick och la oss i vår dubbelsäng.Vi låg och snackade ett tag till och vi 10:30 tiden stängdes strömin av och det blev total bäck svart och alla ljud förevan och åter igen var det ända som hördes ljussen från alla små och strötre djur runt omkring oss.

Morgonen därpå var super tidig. vi gick upp vid 05:30 och satte oss direkt i Overlandsen och stack ut på sista game driven för den här gången i Amboseli.

Vi såg återigen jätte mycket elephants, tyvärr var det molnigt idag igen så vi såg tyvärr inte speciellt mycket av kilemanjaro idag heller. Men det gjorde inget! Det var väldigt fint ändå, och endel bilder blev rätt ändå med dom små bitar av Kilimanjaro som syntes.

Under tiden vi kollar på Elefanterna så fortsetter vi åka, medans vi sakta rullar fram ett tio tal meter bara ser vi hur något rör sig i kanten av vägen. Något stort grått, först tror jag att det är en elephant bara som ligger långt ner i vattnet. Framtulls vi ser ögonen som sticker upp. Det är en stor flodhäst tillsammans med en liten unge!

Notera här hur honan blir arg och ropar åt oss.

Där efter fortsätter vi en bit till (alltså vi snackar 500 meter max) tills vi blir tvungna att stanna igen. En riktigt stor elefant står bredvid vägen. Den började höja snabben mot oss som ett täcken på att den tyckte vi var för nära, det gjorde att vi snabbt skyndade oss därifrån, ingen av oss kände för att få bussen vällt av en arg jätte-elephant.

Åter igen bara hundra meter senare blev vi återigen tvungna att stanna. Ännu en elefant har klivit ut på vägen och fullkomligt vägrar flytta på sig. (Ser ni hur stor ock ståtlig den är? Elefanter måste verkligen vara ett av de vackraste djuren på savannen! Och dom är så otroligt mycket större i verkligheten! Det är en helt otrolig känsla att se dom på 5 meters avstånd.)

Vi stöta även på en riktigt cool fågel, Ugandas Nationalfågel mer specifikt. Tyvärr har min kamera fått slut på batteri vid det här laget, så photo cred till Johanna som tog bilden (på order av mig för jag tycker verkligen att den ser häftig ut. Ja, jag hänger för mycket med djurälskande naturare)

Sedan såg vi åter igen, kan ni gissa vad? Ännu mer elefanter! Jag fick en riktigt fin bild på en av dom precis innan min kamera fick slut på batteri.

Sedan åkte vi igenom en gamal lodge mitt inne i NP:en. Det var riktigt mäktigt, det hade verkligen blivit ett ap-paradis för Olive Baboons. Fick känslan av att kung Louie ska sitta någonstans där inne på sin tron och äta mango typ. (Photo cred till Johanna igen)

Därefter hände inte mycket mer och vi åkte tillbaka till lodgen för frukost och sedan avfärd hem till Nairobi igen.

På vägen ut till "stora vägen" igen när vi lämnat parken och lodgen stannas vi först av en stor Giraff familj precis vid väg kanten. (Photo cred till Johanna)

Någon minut senare stannar vi igen, en stor elefant familj står precis vid vägen denna gången.

Så, det var min helg samt första advent som firades ute på Safari vid Kilimanjaros kant. Kan verkligen inte klaga! Här är den korta vloggen från helgen.

Kwaheri Rafiki! (Vinka hejdå till giraffer, inget konstigt alls... 😉❤)

Dabb, we're out! (Agnes, Elmer, Simon)

Likes

Comments

JAMBO RAFIKI!!

Hör ni detta? Jag har bott i Kenya i 100 dagar idag! Hur sjukt är inte det?? Enligt mig är det helt ofattbart. Det var ju inte alls längesedan jag låg hemma på golvet inne i mitt rum i Sälen och skrev mitt andra blogg inlägg. Där skrev jag om att jag precis kommit hem från semester och att det bara var 10 dagar kvar tills jag skulle starta mitt hittills livs största äventyr. Och nu 110 dagar senare sitter jag här, på mitt rum jag gjort mig ordentligt hemmastad i. I mitt rum jag nu kallar hem, där den säng jag nu kallar min och där det skrivbord med dom flesta av mina tillhörigheter står. I dom två garderober där alla mina kläder finns och på dom fyra väggar jag fyllt med bilder, vägmålningar, teckningar och brev där jag samlar massa minnen som påminner mig och mitt hem i Sverige men även om mitt nya liv här i Kenya, i Najjan (😉). Mitt nya hem helt enkelt. Ja, det känns bara så sjukt overkligt, fast samtidigt inte det minsta konstigt. Jag har väll lite undermedvetet tagit till mig, Ja jag bor i Kenya. Ja mitt rum, mitt hem ligger längst bort i pool huset i korridor 20 rummet längst in i hörnet till höger. Rum 20C. Där finns mitt hem.

Så dag 100, hur har vi firat det då? Inget jätte speciellt faktiskt. Gått i skolan, som vanligt. Slutade 12:20 vid lunch. Sedan kom solen fram för första gången på typ 2 veckor. Den första korta regnperioden har precis börjat. Så lyckan när Agnes och jag båda inser att vi har slutat och solen lyser, den är san! Vi firade med andra ord vår 100 dagars med att ligga och sola.

Så jag tänkte göra några listor som sammanfattar min vistelse här lite gran.

Top 3 bästa sakerna med att bo i Kenya

 1. Möjligheten att kunna åka på alla safaris och få se all otrolig natur och djur jag bara drömt om att få se.
 2. Den nya kulturen som skiljer sig mycket från den Svenska. Den ger en ögonöppnare och en förståelse för hur bra vi egentligen har det i Sverige
 3. Värmen!! Jag saknar inte kylan i Sverige i huvudtaget! När jag pratar med folk hemmatch dom berättar att det legat på ungefär runt -20 är jag så otroligt glad över att vara här.


Top 3 sämsta sakerna med att bo i Kenya

 1. Alla myg. Helt ärligt! Dom är så mycket värre än vad dom är i Sverige. Dom är dessutom fler och finns här hela året! I lördags morse tillexempel när jag vaknar har jag haft benet utanför myggnätet. Jag hade 27 myggbet, och det var på knät bara. Jag har bild på detta men det är för vidrigt för att ens lägga upp här. Ser ut som att jag fått böldpest ungefär.
 2. Att allt går så otroligt långsamt. När man står i kassan tillexempel och ska betala, det kan ta upp till 10 minuter om man betalar med kort. Eller att Kenya i allmänhet är ett tidsoptimistisk land. Allt tar längre tid än vad det utsägs göra. Som att vänta på taxi tex. Alltid dessa taxis... Det som ska ta 10 min tar alltid minst 20. Men men, Hakuna matata! Inga problem, ingen stress.
 3. Att det inte riktigt är ett fullt fungerande samhälle med fungerande polis och sjukvård osv. Det är mycket av det vi har i det Svenska samhället som vi ser som en självklarhet som inte alls fungerar här eller ens existerar. Tillexempel polisen, något man förväntar sig ska funka och finnas där för en vart man än i världen är. Det är fel, så funkar det inte här. (Kommer ett inlägg om det snart)


Top 3 bästa sakerna med att bo på Internat.

 1. Man är aldrig ensam, det finns alltid någon att prata med, någon som bryr sig, någon att plugga med eller bara någon att hänga med.
 2. Man skapar en sån nära kontakt och fint band med folk som jag inte tror att man kan skapa med en vän om man inte bor så nära med den hela tiden.
 3. Allt galet som händer när man sätter 90 ungdomar i ett nytt land, tillsammans under ett tak. Det är så otroligt roligt för det mesta.


Top 3 sämsta sakerna med att bo på internat.

 1. Man är aldrig ensam. Alltså aldrig. Ensam tid för sig själv och bara sitta och tänka finns inte. Bara en sådan sak som att gå upp på morgonen och inte behöva prata med någon. (Jag har turen att ha Agnes som varje morgon kommer in och väcker mig oavsett mitt morgonhumör och att jag är otroligt seg på att gå upp. Tack Cosi för att du står ut med mig och Cosi jag pratar gärna med dig alla timmar på dygnet! älskar dig!! Puss ❤)
 2. Alla regler om hur länge vi får vara ute, hur många vi måste vara, villat transporter vi får ta, vart i Nairobi vi får befinna oss osv. Det är glasklart att det är för vår säkerhet, men ibland ställer dom reglerna till med problem, och ibland känner man sig lite instängd här innanför murarna. Men det är inte speciellt ofta, och vi är ändå ute och gör mycket så det funkar ändå.
 3. Det fantastiskt dåliga wifiet. Haha. Nej det är ju inget riktigt problem, men ibland är det jobbigt om man bara vill ligga på sitt rum och se på film och det inte finns något wifi alls. Riktigt I-Lands problem som man mer och mer lär sig leva utan tycker jag.


Top 3 roligaste händelserna här (än så länge😉)
 1. Det roligaste vi gjort än så länge måste nog ändå vara Diani resan! Den var helt sjuk och vi hade så otroligt roligt.
 2. Masai mara resen. Det var det häftigaste jag någonsin gjort tror jag. Vi såg 4 av 5 från The big Five på så brutalt nära håll. Det var så mäktigt! (Men detta var även den värsta resan, har aldrig mått så ila, men nu i efterhand är det rätt kul att prata om det och tänka tillbaka och det finns ganska mycket dumt att skratta åt)
 3. Savage Wilderness. Jag har inte berättat om den resan än för den gjorde vi precis innan vi åkte till Diani och det blev otroligt stressigt precis innan vi åkte, sen så glömdes det inlägget bort helt enkelt. Men det kommer en uppdatering om den också! För den resan var helt sjuk men massa otroligt sjuka äventyr intryckta på bara en kort helg.


Så okej, det var en kort sammanfattning av mina intryck av livet här nere. Nu ska jag fortsätta fira min 100:de dag här i mitt "nya" hemland. Puss och kram till er i kalla, snöiga Sverige.

Kwaheri Rafiki!


Likes

Comments

Jambo Mzungu! Här kommer ett av de inlägg som aldrig blev uppladdade under tiden vi hade så dåligt wifi. Men men Better late than never?

OKEJ HUR KUL VAR GÅR DAGEN??? AMAZING!!!!!!

Igår, Lördag var det Halloween. En högtid vi här på internatet hadde taggat sönder! Hela internatet är utsmyckat med spindelnät, plast spindlar, skelett och massa anat kul som är halloween relaterat.

I Fredags åkte Agnes, Noah, Theo och jag till The Hub för att köpa lite grejer som vi behövde till våra halloween dräkter. Det avslutade vi även med en middag på Ocean basket.

På lördag morgon efter brunchen drog Agnes och jag till junction för att köpa dom sista grejerna vi behövde för att fullborda våra kostymer. (Som om jag får säga det själv blev helt azum!)

Under hela dagen sprang alla (som inte skrev högskoleprovet) runt och förberedde sig inför kvällen och fixade iordning sina kostymer.

På kvällen hade internatrådet fixat med BBQ och stod ute vid poolen och grillade. Hur mysigt! Bra instativ där guys!

Efter middagen var det dags att börja fixa sig för kvällens utekväll på Tree house club. Dom höll ett stort halloween event som boardingen lät oss gå på.

Jag och Theo gick som Harley quinn och Jokern. Jag satt först och sminkade mig själv och färgade håret i ungefär 2h. Sedan var det Theos tur att bli omvandlad till Jokern. Det var såå kul!! Jag färgade hans hår helt grönt, sminkade honom och målade en stor tatuering på hans bröst. Halloween kan nog vara min favorit hög tid på året just för att man får sminka och framställa så mycket nya karaktärer med smink.

Här är i alla fall resultatet!

En liten grupp bild på (från vänster) Elinore, Jag, Olga, Leo, Agnes, Kim (stoppable) och Wilma F.

Random bild på mig och David precis innan vi skulle dra.

Random bild på Leo och mig också ganska precis innan vi skulle dra.

runt 11 pm drog vi äntligen med party bussen till Tree House. När vi kom ditt blev det lite problem med vilken klubb vi skulle in på eftersom att det fanns tre stycken precis bredvid varandra och ingen av oss hade varit där tidigare och vi hade ingen boarding personal med oss. Så först hamnade vi på fel klubb efter ett litet missförstånd, men det löste sig och vi kom till slut in på rätt klubb. Vad ska jag säga om det? Det var helt fantastiskt!! Hela klubben var utsmyckad i halloween utstyrsel, det var helt sjuuukt mycket folk där, dansgolvet var tvär fullt, och musiken var faktiskt helt okej. Vi dansade as mycket och hade det hur kul som helst. Självklart även några obligatoriska toa selfies... (Första bilden från vänster Matilda, Jag och Hanna. Andra och tredje bilden Jag, Matilda och Hanna)

Tyvärr avslutades inte kvällen på Tree house lika bra som den börjat... Tyvärr så var det ett Pickpocket gäng där, ungefär 10 mobiler och tre plånböcker blev stulna under kvällen bara av oss elever från SSN, där bland var även min mobil... Så för tillfället är jag bara kontakt bara via Facebook messanger.

Det mest obehagliga med detta är ändå att jag har min handväska under min skjorta med öppningen inåtvänd mot mig. Min handväska är otroligt liten, det ända som fick plats var mitt ID, bank kort, mobil i ett litet fack med drag kedja. Den har även ett litet öppet fack, där låg Agnes mobil som inte fick plats i dom små facken, plus hennes ID och bankkort i ett annat super litet fack med dragkedja. Både hennes och min mobil blir stulna ur min handväska, dock vid två olika tidpunkter. Men ändå, någon har alltså lyckats rota fram våra mobiler ur min handväska som satt under min skjorta utan att jag ens märker något. Det skrämmer mig lite.

Men hur som helst. Vi hade i allmänhet en helt sjukt fantastisk kväll. Även om avslutningen på klubben inte var så kul, så fortsatte ändå det roliga ett tag till när vi vid halv 2/ 2 am tiden kom hem till boardingen igen.

Så det var min otroliga Halloween. Puss puss!

Kwaheri Muzungu!!

Likes

Comments

Jambo Muzungu!

Nu har det gått ganska längesedan jag uppdaterade. Jag vet inte ens varför. det har faktiskt hänt ganska mycket kul... men men, jag tror jag lägger upp inlägg om de händelserna i efter hand.

I alla fall, helgen. Den har varit super mysig! Fredagen var lugn. Jag hade varit sjuk under veckan så Fredagen spenderade jag på internattet. På kvällen satt vi inne på Calles rum och snackade tills ganska sent in på natten. Lördag morgon var super mysig: Vi vaknade vid 10 am och låg och myste till precis innan 12 am då brunchen stänger. Vid 2 pm åkte vi ett gäng till New life home. Ett barn hem i Kilimani, inte så långt från skolan. Vi var där och volontär arbetade i flera timmar. På New life home har dom bara barn som är allt från bara några månader upp till 3 år.

När vi kom ditt sov barnen middag fortfarande så några fick hjälpa till att vika ny tvättade kläder. Jag själv och några andra sorterade små strumpor och satt och pratade med Kvinnorna som jobbade där. Efter ett tag kom dom ut med dom små barnen som precis vaknat och vi skulle hjälpa till och mata dem. Det var super mysigt! Vi satt med dom små barnen i famnen och matade dem med nappflaskor.

När vi hade matat dom allra minsta gick vi upp till övervåningen där dom äldre barnen hade haft lekstund men var nu dags för att gå ut och leka. Så vi hjälpte barnen att komma ut och sedan satt vi med dem ute och lekte. Det var jätte mysigt

Barnen var väldigt glada och kvinnorna som jobbade där tog hand om barnen som att det var deras egna. Det var skönt ändå att se hur bra barnen som var där har det. Barnhemmet var super fint, jätte fräscht. Jag möte en kvinna där hon berättade om vart dom flesta av vart barnen som var där kom ifrån. Dom flesta hade blivit hittade inrullade i papperspåsar på sand högar bredvid vägen eller på soptippar. Av de 50 barn som var där var det bara ett som hade blivit lämnat där av sin mamma som inte kunde ta hand om det.

Tyvärr har jag inga bilder från New life home eftersom det var strängt förbjudet att ta bilder där inne.

Senare på kvällen åkte vi till West gate och gick i affärer och satt på Art Cafe och hade lördags mys Agnes, Johanna, Elinor och jag.

På Söndag morgon firade vi fina Simon som fyllde 17 år.

På eftermiddagen åkte vi till Karura forest där det hölls en julmarknad. Helt ärligt blev jag ganska besviken då jag hade förväntat mig en julmarknad lite gran så som vi har i Sverige. Men när vi kom ditt var det massa stånd uppradade på ett stort fällt. I mitten fanns en stor scen där dom spelade lite musik. Där stod det även ett stort resturang tält. Men det var ungefär det. Vi hoppas på bättre lycka vid nästa julmarknad. Men det var mysigt ändå, fanns kul grejer att kolla på.

Efter den lila besvikelsen av julmarknaden åkte vi vidare till Cold stone och åt glass. Det var i alla fall ingen besvikelse. Glassen där är super god. Det speciella med Cold stone är att man väljer först en storlek man vill ha, sedan väljer man vilka smaker på glassen och olika toppings man vill ha. Sedan tar dom allt detta och blandar ihop det till en ända stor kula. Det är super gott!

På kvällen när vi kom hem var det middag. Hamburgare och pommes. Till efterrätt var det fruktsallad och vanilj glass. Vi hade en mysig middag och sedan en väldigt lugn kväll med städ kontroll av rummet som var städat, lite pluggande och sedan satt jag och Agnes inne på mitt rum och pratade jätte länge.

Så detta var en vanlig helg på SSN. Hoppas på att blogg uppdateringen ska bli lite bättre nu! Och dom andra inläggen kommer ha fler bilder, men den här gången blev det inga. För att på barnhemmet fick vi inte fota och under Söndagens äventyr hade jag tyvärr glömt min kamera hemma...

Hörs snart igen!

Kwaheri Rafiki!!

Likes

Comments

Jambo Rafiki!!

Guus nu var det längesedan jag uppdaterade! Sorry for that. Under tiden jag varit borta har jag hunnit med två helt galna resor. Jag tänkte nu dela med mig av den senaste, den sjukaste resan. VI HAR PRECIS VARIT I DIANI!! OCH DET ROCKADE!!!!

04 :45am söndagen 16 oktober lämnade jag tillsammans med första gänget skolans område med en av skolbussarna och drog till en av Nairobis flygplatser för att ta ett tidigt flyg ner till soliga och RIKTIGT varma Mombasa, Diani, Tiwi beach. (Elmer i ett riktigt glädje hop alldeles för tidigt på morgonen, och alldeles super tagga på att kliva på planet och landa i Diani)

Efter den korta flygningen var det som vanligt här i Kenya en ganska lång bussresa med ett riktigt långt stop vid en färja. Som vanligt här i Kenya tar saker och ting väldigt lång tid. Men efter lång väntetid kom vi äntligen på färjan och inte långt därefter rullade vi in på Amani Tiwi beach resort där vi nu skulle spendera 5 härliga och soliga dagar.( Adna och Saga njuter av att äntligen vara på färjan och snart ligga på en strand)

Första dagen bestod mest av att chilla på hotellet, sola, bada i den 200 meter långa poolen, bada i havet och vänta på det andra gänget som kom med det senare flygget. Det blev en liten promenad på stranden också innan det blev mörkt. (bild 1 utsikten från mitt Agnes och Sagas hotel rum. Bild 2 på Saga, Ebba K och Agnes från vår lila beach walk. Bild 3, Jag som hoppar lite på stranden. Bild 4, Hugo, Saga och Agnes visar sin lycka för att äntligen vara i Diani. Bild 5 Ebba K, Agnes, Saga och jag som ligger och chillar på en av hängmattorna som hände mellan palmerna på stranden, första kvällen.)

Dag 2 var det dags för lite mer äventyr. Jag Agnes, Calle och Noah bestämde oss för att gå på upptäcksfärd längs stranden samt göra en liten resa in till Diani för att se hur det såg ut. Stranden var helt otroligt fin! Killarna blev trötta på att gå och tog en liten kamel tur längs stranden fram till platsen vi skulle haffa en tuktuk och ta oss in till Diani. Noah och jag gjorde dock ett litet stop på stranden och letade och fångade krabbor.

På Onsdagen drar Olga B med Saga och mig ut att följa med ut på en snorkel utflykt med en liten båt ut till en stor sand bank en liten bit ut på havet. Det var super mysigt. Dock blev Olga sjuk och missade snorklingen, men jag och Saga tog oss upp tidigt och stack iväg med en liten grupp ut och snorklade. Det var riktigt fint! Riktigt paradis faktiskt! Snorklingen var lite tråkig tyvärr. Jag var mest rädd för att trampa på alla tusentals sjöborrar som var precis ÖVERALLT. (Alla svarta sakerna ni ser på bilden är sjöborrar, och ja, det såg verkligen ut så där, det var sjöborrar överallt)

Men annars var det hur fint som helst. Här kommer lite blandade bilder från snorklingen. (:

Dom andra dagarna hängde vi SUPER mycket på stranden, solade och chillade. Jätte, Jätte mysigt verkligen. (Theo som ligger och possar på en solstol på stranden)

Sista dagen bestämde Saga, Olga B och jag oss för att dra iväg till ett ställe och köra Jet Ski. Så vi haffade en tuktuk och drog iväg. Det var SUUPER kul! Jag körde en egen och Saga och Olga delade en. Det var hur kul som helst!! Vi var ute i en halvtimme och bara körde runt. Så himla roligt. Har tyvärr inga bilder på detta men det finns två små film klipp med i vloggen, ett från själva Jet ski kontoret, och ett från när vi är klara och går från kontoret och genom hela resturang och Jetski platsen ner till stranden.

Efter jetski´n gick vi längs stranden till en resturang som heter Kenya ways. En strand resturang. Helt otroligt fin!! Där satt vi länge och bara chillade och hade det super bra. Finns inga bilder därifrån heller, men det finns två små filmklipp därifrån. Dom ger inte platsen riktigt rättvisa, det var MYCKET finare än vad det ser ut att vara på videon. Men men ...

Det blev tuktuk hem därifrån också eftersom att i Diani, Taxi existerar knappt och boardingen hade godkänt oss att åka tuktuk eftersom att taxi med PSV (public service vehicle) som är ett krav hemma i Nairobi inte existerar där så hade vi inte mycket annat val. Blev en super härlig bild på mig, Olga och Saga i en tuktuk på väg hem extremt nöjda med sista dagen.

Så det var Diani i snabba korta drag. Det hände så sjukt mycket mer som betydde så mycket för mig och dom som jag upplevde det med. Men det är svårt att beskriva allt som hände och utan bilder gör det inte saken mycket lättare...

Men en snabb sammanfattning av Diani veckan låter enligt mig ungefär såhär: Extremt mycket sol, Bästa varmaste soligaste vädret, världens finaste stränder, otroligt fin resort, bra mat, fest, fantastiska vänner, sand precis ÖVERALLT och framför allt otroliga minnen med folk jag aldrig kommer glömma.

Så tillsist. Här kommer Diani Vloggen, små klipp som i korta drag beskriver och visa lite av vad vi gjorde.

Puss och kram på er! Hoppas ni gillar vloggisen! Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments

Mambo Rafiki!

Hoppas ni har det riktigt bra där hemma! Här är allt super!

Jag tänkte att det var dags för en liten vardags uppdatering. Berätta om lite små grejer vi gör här, och sånt som på sett och viss kan sammanfatta min "vardag". Måste bara inflika, vardag är inte riktigt något som existerar här. Allt här är fortfarande så surrealistiskt och vi lever som i en lite bubbla.

Jag vill berätta om den föra helgen. Alltså helgen efter Masi mara.

I fredags efter skolan chillade vi lite poolen. Jag bad Malin klippa mitt hår för det har börjat bli lite slittet, och av anad vi har hört är frisörerna här inte så jätte kunniga på hur man klipper vårt "europeiska" hår. Så Malin som ändå har klippt hår tidigare fix göra det. Helt ärligt, här nere så bryr dom flesta oss inte jätte mycket om hur vi ser ut. Och hår lixom, det växer ut igen det är lugnt!

(Hugo i hörnet som vill vara med på bild)

Senare på kvällen gick vi ett tjej gäng till Junction och åt Efterrätt först nere på Art caffe och sedan gick vi upp på Libanesen och satt ute på den smala balkongen och chillade där.

(Söta Hillevi och jag super glada ute på balkongen på Libanesen)

När vi kom hem från Junction möte vi killarna som kom med en annan buss och hade varit på Mambo Italia och ätit middag. Hugo med Super snabba solisar och Hawaii skjorta hamnade åter igen på bild.

Senare på kvällen var det dags för årets första utgång. Det hängde jag givetvis med på, aldrig missa chansen att få dansa! Vi hade en super rolig kväll!l Vi åkte med party bussen till Klubben Cassa blanka tillsammans med Anna från Boardingen. Vi dansade super mycket och satt även ute på deras ute servering och snackade och lyssnade på bra musik. Sedan runt 12:30am tog vi bussen som ståt utanför klubben hela kvällen och vänta på oss och åkte hemåt igen.

Lördagen spenderade jag på Sjukhus kliniken på Valler Arcade. Jag är inte sjuk och allt är bra med mig. Var inget allvarligt! Det var oväntat nog faktiskt en väldigt kul upplevelse! Dels för att jag åkte ditt med Elmer och Ebba k. När vi skrev in oss skulle vi skriva in vårt fullständigt namn. Mitt är Elma Filippa Hansson. Det blev väldigt komplicerat för alla som jobbade på sjukhuset då att skilja på mig och Elmer då dom blandade ihop och uttalade Elmer och Elma i princip exakt likadant. Det blev mycket förvirring och otroligt mycket skratt. Det hela ledde till att vi alla tre fick gå in i ett rum tillsammans med en läkare, vilket mest av allt liknade en väldigt udda grupp terapi. Den kvinnliga läkaren hade extra mycket problem med att kunna sära på våra namn vilket också lede till otroligt mycket skratt. Men i allmänhet var sjukhuset riktigt bra, läkarna bra och jag har inget att klaga på mer än att det tog lång tid att få kom in till läkaren. Men det gör det ju i Sverige också så kan inte klaga.

Senare på kvällen drog vi ett gäng på 22 pers till en SUPER mysig resturang som heter Arbour för att fira Kim som fyllde 18 år och Maria som fyllde år dagen efter. Det var en jätte mysig kväll med bra mat och alltså resturangen. Jag har inte ord nog för att beskriva hur mysig den var. Det är en trädgård som är super fint utsmyckad med ljus lyktor, en stor trägunga hängandes från ett träd, köket ligger liksom även det ute i trädgården. Vi satt vid ett stort lång bord under ett stort rött tak med fyra pelare som höll det uppe. runt taket hängde det tomma glassflaskor i olika färger. Som ett kryss i taket hängde längder med "nakna" glödlampor. Runt omkring oss spelades pop musik i akustisk version vilket bara gjorde stämningen ännu bättre. Hela trädgården var så fantastiskt mysig och omöjlig att beskriva. tyvärr på grund av att det var mörkt var det svårt att fota men jag har några få på där vi satt. Men vi kommer åka ditt fler gånger, jag lovar. Så det blir fler bilder någon annan gång!

(Första bilden är en flummig bild från när vi precis kom ditt och alla bara beundrar hur finna det är. Andra bilden är Födelsedags barnet själv tillsammans med finna Ella. Tredje bilden är platsen vi satt vid och åt, det röda taket med dom röda pelarna. Fjärde bilden är en bild från buss resan till restorangen återigen på Birthday boy Kim. Eftersom vi var så många så fick vi åka med en skolbuss till restorangen så vi slapp ta massa taxis. Under buss resan kopplade vi in någons mobil till högtalarna och spelade gammal 80- tals musik som alla kan, och givetvis Abba Dancing queen. En låt som på något mysko sätt alltid spelas vart vi än hamnar.)

Söndagen var väldigt lugn. En sväng förbi Yaya center för en fika på mysiga Alexandre och lite spring i affärer. Shoppingen här är helt omöjlig, det är super svårt att hitta något i huvudtaget. Men det är kul ändå och jag märker att vi mer och mer accepterar stollen här och hittar mer och mer grejer som ändå skulle gå att ha på sig. När jag kommer hem igen kommer jag förmodligen gå klädd som en Masai. "The white masai"

​En litten in put. 

I Tisdags fick jag post från Familjen med Svenskt godis, tack så mycket! Det uppskattas super mycket! Det jag absolut saknar mest här nere är faktiskt svenskt godis! Så att skicka post till mig är väldigt välkommet!! 


Filippa Hansson

Swedish school association Kenya 

Makindi Road 
P.O. Box 21324 
00505 Nairobi 
Kenya


​Så, det var en "liten" vardags uppdatering. Hoppas ni har det super i höstiga Sverige!

Kwaheri Rafiki! 💗🌴

Likes

Comments

Jambo Mzungu!

Detta har av olika anledningar tagit lång tid för mig att skriva. Men nu kommer det äntligen!

Så riktigt tidigt i lördagsmorse förra veckan packade vi in oss i 4 st olika Overlanders och begav oss mot Masi Mara national park (den kenyanska delen). Buss resan ditt tog totalt 11h. Helt ärligt, resan ditt var vidrig. Först var vägen genom Nairobi, den var okej och vägarna här dom är körbara i alla fall. Sen kommer vi ut på landsbygden, vägarna är fortfarande asfalt, men dom gå inte ens att hemföra med svenska vägar, nej. Sen när vi börjar "närma oss", då tar asfalten slut. Där kom det ett moment då jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Helt ärligt, har du inte åkt på en riktigt sönder körd, sönder regnad och jag vet inte på alla möjliga sett förstörd grus väg i Afrika, då kan du inte säga att du åkt en riktigt skumpig väg. Sorry to break it to you. Men det är sant. Dom typ 2 första timmarna på den där vägen hängde jag ut genom ett av fönstrena längst bak i Overlandern för att inte riskera att spy inne i bussen, och jag mådde så fruktansvärt ila. Jag försökte filma lite av hur skumpigt det var men jag fick inte till något som verkligen beskriver hur det verkligen var. Men jag tycker att träningsverk i nacke, mage och rygg ändå beskriver ganska bra. Under resan ditt gjorde vi 2 riktiga stop. vi stenade på ett ställe för att äta lunch lådorna vi fått med från skolan. vi kom då till ett litet konstigt ställe bredvid vägen där vi satt som inne små hyddor i en cirkel. det var riktigt mysigt faktiskt. (eftersom det är en panorama bild och folk inte satt helt stilla när jag tog den så ser visa lite skeva ut, men ändå, bilden vissar lite hur det såg ut där)

Under resan sov dom flesta så mycket det nu gick med tanke på hur skumpigt det var och så vidare. Men jag tycker ändå Albin tar priset för bästa lösning på problemet med att det var ljust och skumpigt. Sätta en kudde på huvudet helt enkelt. Simple as that.

Juste, jag ska även passa på att säga att dessa bilder är helt oredigerade. Det innebär att dom flesta bilderna tyvärr har tappat färg på grund av att det är väldigt starkt ljus hela tiden så färgerna i kameran neutraliseras VÄLDIGT mycket.

resan ditt var inte bara hemsk, den var ganska mysig också. Det bjöds t.ex. på gitarrspel från olika personer på bussen stor del av resan.

När vi väll efter väldigt mycket skumpande, långt stop och lite krångel vid gaten och en kortare Game drive nådde vi äntligen fram till Base campen. Den var upp satt inne i en liten glänta inne i en mindre skogsdunge. Jag vet inte riktigt vad man ska beskriva platsen som. Men i alla fall väll där har det hunnit blivit mörkt och tyvärr även börjat regna lite. Som tur var så teamet som jobbade på vårt camp redan satt upp våra två- manna tält, startat läger elden, satt upp två stora tält att sitta under och äta, och även lagat maten. Så för oss var det bara att lägga in våra grejer i tälten och sätta oss och äta. Det var super bra mat där, lite förvånande nog. Tyvärr tog jag inga bilder alls inne på campen, jag hade verkligen inte en tanke på det.

efter maten samlades dom flest runt läger elden och där blev det åter igen allsång och gitarrspel från några av eleverna här som är helt fantastiskt musikaliska. Vistelsen vid läger elden var inte super lång dock för alla var väldigt trötta efter den långa resan och det var game drive morgonen därpå redan vid 06.

Under resan hann vi med 4 game drives totalt. För er som inte vet så är en Game drive när man åker runt i en buss, safari bil eller i vårt fall Overlanders inne i National parken eller vart man nu är. ( bild från först game driven när vi precis kommit in i Masi Mara. Det är verkligen Zebror ÖVERALLT!)

Morgonens game drive var riktigt kul och sjukt spännande. Här har vi en glad och taggad Kim 100% redo för safari.

Game driven tog 5h och jag hann med att se 3av 5 från The big Five (Elephant, Lion, Leopard, Buffalo, Rhino). Där bland även en Serval. Något som är otroligt ovanligt att se. Allt gick super snabbt och vi såg den i knappt 30 sekunder, så tyvärr finns det inga bild bevis på detta... Något vi även såg jätte mycket av var Impala och givetvis Zebror.

Det första djuret från The big five jag såg var elefanter. Dom stod MAX 10 meter från bussen, och dom var helt sjukt stora. Absolut jag hade förväntat mig att dom var stora. Men absolut inget i ens närheten av detta.

Efter åkande ett ganska bra tag till så stannar vi plötsligt vid en liten öppning mellan två små skogs dungar. Vår chaufför har fått veta leopard där. Vi alla stod där och spanande och plötsligt sprang leoparden ut från en av buskarna och vi hann med att se den i kanske 20 sekunder. så tyvärr inga bilder. Men det var riktigt häftigt att se den på så otroligt nära håll.

vi åkte vidare och kom fram till ett öppet landskap, på en höjd sitter ett gäng gamar och äter på ett kadaver. Stanken kring detta var hemsk, men det var en mäktig syn ändå.

Vi såg även på samma game driv massa bufflar,

Några strutsar,

Massa Impala

giraffer och zebror...

sedan kom vi hem för lite frukost. Klockan var då runt 11 men det gjorde faktiskt inte något alls. Det var en lyckad game drive.

Efter Frukost/ brunchef fick vi som ville åka till en Masi by. Det var riktigt häftigt! När vi kommer ditt välkomnas vi av männen i byn. De delar ut trä klubbor till killarna för att dom skulle också vara med och delta i dansen. Här är Calle och Noah med varsin träklubba. Ger allt för att försöka se ut som två skrämmande krigare.

Männen från byn radar sedan upp sig framför oss och bjöd på sång och dans.

Masaier är även kända för att kunna hoppa otroligt högt. Det är något dom gör för att imponera på kvinnor, den som hoppar högst får kvinnan. Masierna bad då killarna att ställa sig med dem i en klunga och vi tjejer fick stå i en klunga mittemot dem och sedan började dom hoppa och hade som en duell. Det var super kul att se på. Efter ett tag tröttnade vi tjejer på att inte få vara med så vi joinade också hopp duellen.

Sedan fick vi komma in i Masi byn. Det fans sju hyddor som stod i en cirkel. I mitten var det ett liten öppen area. Det var helt lerig och jobbig att gå på. Anledningen till att det är ett öppet område i mitten är för att dom låter sin boskap beta och gå omkring där inne. Dom gör så för att kunna skydda boskåpet från farliga rovdjur. Den lilla cirkulära byn är omringad av ett högt staket byggt av buskar, grenar och små träpinnar.

Dom visade även oss även hur dom bor och hur det ser ut inne i sina hemma. Det är låga små hyddor. Dom är byggda av lera och torkat gräs. Men dom flesta av hyddorna har ändå relativt normal dörrar. Golven inne i hyddan är enbart gjord på lera. När man kommer in i hyddan finns det först ett lottet utrymme, där står dom kor man äger under natten för att skyddas från rovdjur. Går man längre in kommer man in i köket och sovrummet som är ett och samma rum. I mitten finns en pelare som håller taket uppe. bredvid pelaren på golvet finns ett litet håll med sten i botten och runt om kring. Där i finns det en liten eld som dom lagar maten över. Det finns även en större säng, med andra ord, en madras som ligger uppe på en fyrkantig upphöjning från golvet, också byggt i jord. Denna säng är inbyggd mot väggen. Där sover föräldrarna. på andra sidan finns en till säng, inte ens hälften så stor, ungefär tillräckligt stor för att två personer ska kunna sitta på längden av den. Det finns även längs ena vägen ett litet "kök" eller mer en bänk med ett litet håll där dom häller upp vatten och ovanför det en liten hylla med några få plast muggar, en liten grytsked och några få andra köksredskap. Hyddan har bara ett pyttelitet fönster. Fönstret är täckt med några lager hönsnät som ligger i kors med varandra. Masaien som bor där inne "mosqito net" och nickar mot "fönstret". Han förklarar att hyddan inte har några fönster för att det ska hålla myggen borta. Så det är ett ogenomträngligt mörker där inne och man ser nästan inget alls. Det tog flera minuter för ögonen att vänja sig med mörkret innan jag kunde börja se något där inne.

Efter rundvisningen i byn fick vi gå runt lite själva och kolla på olika saker. Då började alla barnen våga sig fram lite försiktigt och kollade nyfiket på oss. Vi försökte leka lite och hälsa på dem, men dom flesta var väldigt blyaga och det var något som vi muzungos inte riktigt fattade men dom äldre kvinnorna kom ibland fram till oss och jagade iväg barnen som att dom inte skulle få prata med oss.

Där efter åkte vi tillbaka till campen för lite lunch och sedan dags för en tredje game drive.

Game driven började inte så jätte bra faktiskt... En av bussar fick punka.

Men det gjorde inte speciellt mycket, det var en upplevelse det med bara. För när vi stannade kom det dieket nyfikna masa-barn gåendes fram väldigt blygt och kollade på vad som hände.Jag och några andra gick fram och försökte prata med dem, vi tänkte att det borde ju gå eftersom vi lärt oss lite swahili så kan vi ju illa fall säga hej, fråga om deras namn och lite andra små saker. Men vi insåg ganska snabbt att 1, barnen verkar inte få prata med oss, och 2 dom pratar varken Swahili eller Engelska som är dom majoritets språken här. Utan dom pratar nästan bara Masis som är ett stam- språk.

Vi blev kvar där ett tag, så efter att Masi-barnen blivit bortjagade av några äldre kvinnor från byn blev vi uttråkade och gick upp via stegarna på overlandersarna och satt på taket för att kolla på utsikten.

sedan fortsatte Driven helt som vanligt. Vi åkte förbi några sjuka områden med hur mycket Guner som helst. Vi kunde på riktigt se flera tussen gnuer på samma gång. Det var helt otroligt!! Det är svårt att verkligen få med på bild hur det verkligen såg ut, men det var helt galet!

Ganska direkt efter detta kommer vi fram till en liten å som vi vet att vi ska köra över, men istället för att köra över den svänger vår chaufför av från den "vägen" och svänger upp på en annan längs med ån. Kan ni gissa vad som fanns där uppe? En Leopard! Den var as stor och inte det minsta obekväm med att vi var där. Den låg och rullade runt på rygg som vilken annan liten huskatt som helas. Det var en otrolig syn!!

Något hände efter att vi sett Leoparden och busschaufförerna gick ut och pratade med varandra eller fixad med något, lite oklart. Vi tog då lite tillfälle i akt och försökte se så mycket som möjligt av naturen runt omkring oss... Genom att hänga ut genom fönstren på overlandersarna eftersom vi inte fick kliva ut från bussarna av säkerhets skäll.

Vi skulle sedan korsa ån som det bor flodhästar i. Bara det gör ju att man känner lite oro för att korsa ån, när man sedan ser vägen vi skulle köra, oron blev inte mindre då. Lovar. Vi såg även flodhästar men tyvärr hade vi annat att fokusera på (som att försöka att sitta still och hoppas på att bussen inte skulle välta) istället för att fotografera flodhästarna. Vi såg dock faktiskt en gigantisk flodhäst som låg på land. Den var helt obeskrivligt stor!! Känns som att alla stora djur är minst dubbelt så stora i verkligheten än vad jag hade föreställt mig.

Efter detta åkte vi runt i typ 2 eller 3h i ett sjukt stort öppet område med massa gnuer på alla sidor. Anledningen till att vi såg så mycket gnuer var för att just nu håller dom på att förflytta sig från ett område till ett annat, typ som att dom är på väg ut på sommarbete (eftersom det nu är sen vår tidig sommar här, eftersom vi inte följer samma årstidsrytm som ni hemma i Europa) och när gnuerna gör denna vandring rör dom sig i gigantiska jordar, och det var dom vi såg.

Vi åkte på en väg som tillslut inte gick att åka på för den hade regnat sönder för mycket, så vi blev tvungna att vända och åka exakt samma väg tillbaka, samma väg med korsningen av ån. Under tiden vi var ute han det bli mörkt ute, bäck svart med andra ord. Ett oväder med gigantiska blixtrar och ös regn hann också dra igång. Jag tror att det kan ha varit den resan som var bland det obehagligaste på hela trippen. För när vi skulle korsa ån igen var det som sagt bäck svart ute så vi såg INGET, och "vägen" var ju bara sand. När det började regna var det inte längre sand utan lera och stenar. På vägen upp från ån igen fastnar bussen i uppförsbacken och blir liggande så långt åt sidan så hade någon öppnat ett fönster hade man nästan kunnat tagit ut armen och nuddat marken. Då var jag rädd på riktigt. Tanken på att det var där vi tidigare under sett både flodhästar, Bufflar och en leopard bara 5 meter bort, det gjorde mig inte mycket tryggare.

Efter ett tag tog vi oss hem helskinnade och när vi kom fram till campen stod middagen färdig där och det vara bara för oss att sätta oss och äta. Maten var som vanligt super bra, och det var svårt att förstå hur dom kunde laga så bra mat även fast vi var mitte ute i ingenstans utan riktigt kök.

Senare på kvällen satt vi återigen ute vid läger elden i en ring och hade det trevligt. Lite folk satt inne i mat tälten under dom små glödlamporna som lyste och spelade kort. Plötsligt blev hela campen helt bäck svart och knäpptyst. Vi antar att det är den lilla generatorn som stängts av, så vi tänker inte så mycket mer på det i någon minut. Sedan hör vi höga konstiga skrik, Masi skrik. Jag minns att någon som har lite koll säger "det där inte vanliga masi skrik, det där är skriken dom gör när dom jagar bort lejon" vi alla kring elden sitter tysta i några sekunder till. Sedan kommer plötsligt il skrik från ett av mat tälten och från ingen stans står en stor grupp master runt det bord ett gäng sitter och spelar kort vid, dom skriker och hoppar runt dom i en ring. Det blir sedan tyst i några sekunder igen och eftersom det är bäck svart ser vi inte vad som händer. Men sedan börjar det skrikas vid malttältet närmast oss, och nu står masi gruppen runt och hoppar och skriker runt gänget som satt där istället. Vi runt läger elden fattar ganska snabbt att det är vår tur nu, och mycket riktigt. Masi gruppen kommer ut till oss vid läger elden och börjar först dansa i ring runt oss och sedan inne runt läger elden i ringen innanför oss. Jag kan bara tala för mig själv, och jag blev skit rädd först när dom kom. På videon här nedanför kan man se att även Saga blev en aning skrämd också. Jag antar att det inte bara var vi som blev skrämda. Dansen ebbade senare ut i en hoppduell igen. vi pratade lite med dom och skämtade lite, det var kul, trotts att vi blivit så skrämda. Sedan sa vi hejdå och dom hoppade/dansade skrikande/sjungande hemåt igen.

Sista dagen, klockan 06.00 och dags för sista game driven i Masi mara. Starten var seg, vi såg fler gnuer, Zebror, hyenor och giraffer. Alla var ganska trötta och det var riktigt kalt men fint väder.

Efter ungefär 1,5h vänder det. Vår chaufför kör plötsligt av från "vägen" och ut på ett öppet fält. Där ute låg ännu en Gepard. Vi såg den på mindre än 4 meters håll. Det var sjukt mäktigt!

Efter att vi såg den kan det inte gått många minuter, vi fortsatte ut på en väg som såg ut att ta oss rakt ut på en savann, vilket den iför sig gjorde. Plötsligt är det en tjej i bussen som skriker "LEJON!!!!!!!" Vi tvär stannar och mycket riktigt, väll kamouflerat ungefär 8 meter från bussen ligger en stor Lejon hanne!!

vi åkte max 30 sekunder till, och ungefär 20 meter från Lejon hannen ligger tre eller fyra honor och äter på vad vi gissar på en gnu.

Som att det inte var nog där. Vi blir tvungna att vända när vi åkt förbi dom sista lejonhonorna och åker åter igen förbi lejon hannen. Han ligger då på rygg och gossar i gräset. Min tam katt Kiwi hemma i Sverige brukar också ligga så där på rygg i min säng när han känner sig helt trygg. Tänker er då när ni ser er första lejon, en stor lejon hanne 5 meter bort liggandes på rygg och rulla runt. Går den känslan att sätta ord på? Nej faktiskt inte. Det är helt ärligt Helt jävla ofattbart, om man kan uttrycka det så.

Det hände inte mycket mer nämn värt under resten av game driven.

vi kom hem till campen, åt en stor brunch, packade ihop våra grejer, tackade av teamet som jobbade på campen oh satte oss sedan på bussarna för en lååååång, jobbig skumpig tur hem till Nairobi, en varm dusch och min egna säng igen.

Så en kort sammanfattning av safarin. Vi såg 4 av 5 Big five. Hade en hemsk ditt och hem resa. Hade sjukt mysiga kvällar runt läger elden. Förvånansvärt bra mat. Såg otroligt mycket djur, speciellt sjukt många gnuer. var i en riktig masi by och dansade med masier. Var med om flera händelser som var så sjukt obehagliga, t.ex en jag inte nämnt där ovanför är Hyenorna som stod utanför våra tält och skrattade. Men i det stora hela, det var en fantastisk resa och jag skulle inte tveka på att göra om den om jag fick chansen!

Kwaheri Rafiki!

Likes

Comments