UTBYTESSTUDENT, HÖGSKOLAN

Tre veckor kvar tills jag sätter mig på planet till Lissabon, och dagarna tills dess är fullspäckade. Imorgon börjar en kurs på 5hp som ska genomföras i Borås på högskolan. Kursen är sånt som jag måste ha för att få skriva examensarbetet men som jag missar när jag är iväg på min utbytestermin.

Jag bor i Kungsbacka och har kollat olika alternativ på hur jag ska ta mig till Borås, hur jag än vrider och vänder på det så kommer kostnaden bli runt 1300kr. Jag har kollat alla alternativ, månadskort kostar 1270kr och om jag köper kontoladdning kostar de 120kr PER VÄG, alltså gånger 10, och även när jag räknade på vad det skulle kosta att ta bilen så hamnar jag runt samma pris. Hur galet är inte det?
Jag ska till Borås 5 dagar, alltså bara 5 dagar(!!!) och det kommer kosta 500kr mer än jag betalar vanligtvis för att ta mig ner till Varberg.
Jag har iallafall kommit fram till att köpa månadskortet och sedan försöka sälja det vidare, så kanske jag kommer lite billigare undan.

Det ska bli kul att träffa lite andra människor som också ska eller som redan har varit ute på utbytesstudier, så man kan ventilera lite tankar och funderingar med någon som är i samma situation.

Jag laddar för en vecka med skola, sen är det bara några dagar så åker jag till Kreta. Jag älskar sol, bad och grekisk mat. Jag har massor av saker att längta efter just nu, underbart!!

Puss o Kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

UTBYTESSTUDENT

Jag läser till förskollärare på Högskolan i Borås, Campus Varberg och termin 5 har man alltså möjlighet att byta studiemiljö i form av en utbytestermin. Jag älskar att resa och uppleva nya kulturer så jag tog tillfället i akt och sökte, så i september flyttar jag till Lissabon och blir kvar där till Januari. Hur fantastiskt?

Jag är den ända från förskollärarutbildningen som ska åka och boende frågan blev snabbt ett stort stressmoment. Men med hjälp av en grupp på facebook fick jag kontakt med två tjejer från Stockholm som också ska studera i Lissabon och nu har vi fixat en kanon lägenhet ihop. Lägenheten ligger i Alfama, nära floden. Lägenheten har tre sovrum, gemensamt badrum, vardagsrum och kök. Från att ha varit väldigt stressad över min boendesituation känner jag mig nu väldigt nöjd.

En annan sak jag känner mig stressad över är hur sjutton ska man tänka när man packar? Jag har varit borta i fyra månader tidigare, men då backpackat och rest runt, då lever man i det som får plats i ryggan. Men nu, shit hur ska jag få plats med allt? Aja det blir ett senare problem.

Jag ska försöka dela med mig så mycket som möjligt av min tid i Portugal här!

Puss o Kram

Här är utsikten från lägenheten, älskar den! 

Likes

Comments

HÖGSKOLAN , VARDAG

Det här projektet jag har startat upp med barnen med att odla labyrint, det har spridit sig så mycket. Så nu bygger barnen labyrinter av massa saker så som toarullar, kaplastavar och lego. Det är så roligt att intresset håller kvar och att vi tillsammans kan utmana deras tankar kring ämnet.

Och idag kära vänner, är en stor dag för mig. Idag har jag nämligen min allra första tvättid och ska klura ut hur allt det där fungerar.
Jag har alltså tvättat tidigare, men oerhört sällan då min mor alltid sagt "lägg det där så fixar jag det sen" haha.
Men nu är den minsann slut på den lyxen, och verkligheten kommer som en käftsmäll.
Haha nej så illa är det inte!
Önska mig lycka till, tror jag kommer behöva det!

Puss o Kram

Likes

Comments

VARDAG , HÖGSKOLAN

Den här veckan har bjudit på flera roliga stunder. I torsdags odlade jag en labyrint tillsammans med barnen, vi pratade om vad som behövs för att odla och varför det är bra att odla och hur odling påverkar den ekologiska inverkan på hållbar utveckling. Det var så roligt och lärorikt för mig att höra barnens tankar och tidigare erfarenheter kring odling.

I fredags var det professionsdag på Campus, inget speciellt sådär. De här dagarna riktar sig mot de studenter som läser termin 6 och 7 på utbildningen och känns därför så onödiga för oss andra, det är väldigt tråkigt faktiskt.
Senare under dagen var jag på ett Bodybalance oss på gymmet, det är en blandning av yoga, pilates och tai chi. Behöver jag säga att jag har sån himla träningsvärk i magen? Haha.
Efteråt var det lite vin och mys med fina vänner hemma hos Fia, hon har precis flyttat ihop med sin pojkvän så det var så roligt att få se deras nya lya.

Lördagen blev det tidig uppstigning för en tripp till Ullared för shopping på gekås. Och GUD vad mycket folk det var!!! Jag tror aldrig jag har varit där så många timmar tidigare, vi kom vid 9 och åkte vid 18. Helt galet!
Men jag fick köpt så mycket bra och nödvändiga saker (några inte så nödvändiga också, men vad gör det om 100 år?).
Så några tusen fattigare och så trötta begav vi oss mot Kungsbacka, det blev tacopaj och sen bubbel och lite spel.
Jag kan säga att jag aldrig hade orkat med den här dagen om det inte varit för att Linda och Matilda är så jäkla knäppa och ger mig sån energi och många skratt alltså!!

Idag söndag bestämde jag mig för att nu ska jag bannemej ta tag i att köpa en TV. Sagt och gjort kan man säga, syrrans sambo hämtade upp mig och så blev det en tur till Frölunda och netonnet. Min systerdotter Ellie var också med, innan vi åkte hem så åkte vi och lekte på lekplats och käkade pizza.
Senare fick jag besök av pappa med familj här hemma, alltid lika mysigt med gäster tycker jag.

Nu blir det till att sova och ladda för en ny vecka på min VFU.

Puss o Kram

Likes

Comments

HÖGSKOLAN , VARDAG

Idag på förskolan började vi att bygga det som barnen målat på sina ritningar, vi började med bollhav, en rutschkana och även en bergochdalbana (den fick jag tyvärr inte med på bild).
Barnen var så duktiga och det är helt och hållet de själva som byggt och konstruerat, det jag gjorde var att hjälpa till att hålla delarna på plats. Jag ville också försöka utmana deras tankegångar och lugna de lite, de var så väldigt ivriga att limma med limpistolen så ibland gick de lite väl fort.

Imorgon ska vi odla, och konstruera en labyrint med hjälp av gräset vi ska odla. Det ska bli så spännande att se barnens tankar och idéer kring hur vi ska gå tillväga.
Jag intervjuade några barn om odling och vad de har för erfarenheter kring de, det var så roligt att höra hur de har sån koll och sån nyfikenhet på hur saker fungerar.

Det är helt galet vad trött jag blir av att vara ute på VFU, brukar vara hemma runt 16 tiden och då får jag kämpa för att hålla mig vaken. Det tar verkligen på krafterna!
När vi inte har VFU och är i skolan så varierar tiderna väldigt mycket. Vissa veckor är jag bara i skolan 4h medan andra veckor är det 20h. Eftersom utbildningen är 100% är det 40h i veckan som man ska lägga ner på skolan, sen hur man fördelar dessa timmarna på sitt egna arbete är upp till var och en. Men det kräver inte alls samma tankeverksamhet, intryck och att skapa relationer som krävs när man är ute på förskolor.
Det passar mig väldigt bra då jag jobbar två till tre helger i månaden, då hinner man ändå "vila upp sig" om man har någon "ledig" dag i veckan.

Nu har jag försökt hålla mig vaken alldeles för länge så nu ska jag gå och lägga mig, ser framemot vad morgondagen har att erbjuda för nya erfarenheter.

Puss o Kram

GRL
PWR
alltid

Likes

Comments

HÖGSKOLAN , VARDAG

Det här med att blogga är väldigt nytt för mig, jag har aldrig skrivit dagbok eller liknande någonsin. Men jag försöker mitt bästa, men ibland orkar jag inte. Och det beror mycket på att jag inte vet vad eller hur jag ska skriva. Men jag kör på, när jag har något att skriva om så gör jag det och när jag inte orkar ska jag försöka skriva ändå. För när jag väl skriver tycker jag ändå det är roligt!

Så det har hänt så mycket sen helgen, i lördags flyttade jag hemifrån (ja, de va på tiden). Så jag jobbade både lördag och söndag och sen var det direkt hem till lägenheten för att flytta och fixa ordning. Eftersom jag bott hemma tills nu så har jag inte så mycket grejer, det är både skönt och lite jobbigt. Men lite mer och nya möbler framfört ska inhandlas, bland annat en STOR säng och en ny TV.

Så fin vas och tulpaner som jag älskar, inflyttningspresent från stora storasyster med familj.

Jag läser till förskollärare och igår började min VFU (verksamhets förlagd utbildning), och jag kan säga att det är fullt ös från början. Massa uppgifter att genomföra på inte så många dagar. Vi har en teknik uppgift där vi ska bygga/konstruera någonting tillsammans med barnen, mitt projekt är att barnen ska få göra sin dröm gård. Alltså göra förskolegården i miniatyr, där de själva får bestämma vad som ska finnas. Och tro mig när jag säger att de har stora drömmar, ex så vill de ha ett bollhav, en pool, en bastu och gärna en bergochdalbana haha. Samtidigt som de gärna vill ha lite mer realistiska saker också, så som gungor, klätterställning, labyrint.
Det ska bli så roligt att de hur detta projektet slutar, de är så fantasifulla så jag tror det blir hur bra som helst.

Men oj vad trött jag är när jag kommer hem, får tvinga mig själv att vara vaken för att kunna somna på kvällen haha.

Här är några av deras fantastiska ritningar.

Jag ska hålla er uppdaterade kring min tid på förskolan och mina uppgifter jag genomför med barnen där. Hoppas ni tycker det är roligt att få se lite vad jag gör om dagarna och om hur förskollärarutbildningen kan se ut.

Puss o Kram

Likes

Comments

RESOR

Hej hej hallå!
Det var ett tag sen jag skrev här, det var fullt upp i Marocko de fyra sista dagarna.

På fredagen hyrde vi bil och destinationen var kusten och Agadir. Att komma ut ur Marrakech och åt rätt håll var enklare än vad vi båda trodde, Sofia fick stå för körningen då jag tror jag skulle omvandla min stress mot verbal okontroll, haha. På motorvägen lyckades vi även med bedriften att få fortkörningsböter, men det var Sofia som körde så hon får ta på sig den tabben 😉.

Väl framme i Agadir sken solen och vi la oss en stund vid poolen och gick senare ner till stranden och strosade runt lite. Vi bodde på hotell och utnyttjade detta till fullo, vi var båda två väldigt överens om att mys på rummet med room service var precis vad vi behövde.
Dagen efter åkte vi vidare till en liten surfby som heter Tagazout, dit var det jag som stod för bilkörandet. Jag måste säga att det gick riktigt bra, sen vad Sofia tycker är en annan fråga 😉. Väl framme mötte vi upp två kompisar och jag fick äntligen surfa igen. 2015 var jag på surfcamp på Bali, och jag trodde att jag skulle fixa att surfa hur bra som helst nu också. Men riktigt så blev det inte, haha. Det var skitsvårt, men så kul!
Vi tog oss sedan efter min "surfing" tillbaka till Marrakech, denna gången utan böter.

Redan dagen efter åkte vi på en grupputflykt ut till Zagora öknen, där red vi kamel och sov i tält med ett gäng från flera olika delar av världen. Vilken upplevelse, helt klart något man borde göra om man har chansen. Det var en bilresa på ungefär 15h tur och retur, upp i Atlasbergen med fantastiska vyer.

Tisdagen åkte vi hem och jag var inte hemma i Kungsbacka förens sent på kvällen, sen dess har det varit tillbaka till det vanliga rullet.
Just nu är det mest skola och jobb som gäller för mig, det är inte så roligt att läsa om för er. Men jag ska försöka skriva här oftare och om saker som jag tror kan vara roliga att läsa om.

Här kommer en bildbomb från Marocko, så ni kan drömma er bort.

Likes

Comments

RESOR

Idag är vi verkligen helt slut, sista dagen här i Marocko och vi känner verkligen att vi gjort allt vi velat och nästan lite till. Det har blivit många timmar i bil/minibuss och vi har sett så fantastiska landskap.
Jag lovar att jag ska skriva om allt och visa er bilder, men nu ska jag sova för imorgon flyger vi hem till Sverige igen.

Den här bilden är tagen inne i souken här i Marrakech!

Likes

Comments

RESOR

Tredje dagen i Marrakech har inneburit sevärdheter och en massa vandrande. Vi började dagen med en helt fantastisk frukost, som ingår i boendepriset. Efter frukosten tog vi oss till Ben Youssef Madrasa som är en gammal koranskola och ett riktigt arkitekturens mästerverk, de mosaikprydda väggarna på utegården är riktigt vackra. Detta är den enda religösa byggnaden i Marrakech som är öppen för ickemuslimer. Och det kostar endast 20dh vilket är ungefär 18kr.

Efter besöket på koranskolan blev vi lite lurade att gå till gatan som heter Les Tanneries där de gör läder, tvättar och färgar det. Där köpte vi babouchetofflor som är gjorda av kamelläder av en berber. Berber är Marockos ursprungsbefolkning och den här berberaren bodde uppe i Atlasbergen men var nere på marknaden en dag i veckan för att sälja sina varor.

När vi sedan gick för att hitta till det stora torget Djemaa El-Fna gick vi vilse bland alla gångar och stånd som ser likadana ut. Men tillslut hittade vi äntligen rätt och vi tog oss en sen lunch/ tidig middag på Café De France där vi satt på takterrassen och kollade ut över det folkfyllda torget. Sedan gick vi loss inne i en "butik" som sålde keramikskålar och fat. Det hela slutade med att både jag och Sofia köpte flera skålar och fat var. Men inte slutade shoppingen där, på vägen hem fick vi köpt fina handdukar i bomull också.

Likes

Comments

RESOR

Våran första dag här i Marrakech utforskade vi de olika torgen här i närheten, för att komma till det stora torget som heter Djemaa El-Fna hittade vi en väg förbi två andra lite mindre torg det ena sålde de massa frukt och grönsaker och det andra heter Place Des Epices där de säljer massa kryddor.

Väl framme på Djemaa El-Fna är det full rulle, så mycket att titta på och så många roliga saker att titta på. Vi köpte färskpressad apelsinjuice från en vagn på torget.

Och jag glömde nästan men vi bor på världens finaste Riad, så fint och så gulla de som äger stället och jobbar här. Riad Al Loune heter det, rekommenderas starkt!

Andra dagen tog vi oss förbi Djemaa El-Fna fram till Koutoubiamoskén, som icke muslim får vi tyvärr inte gå in i moskén men tog lite bilder och turistade utanför istället. Där ifrån tog vi sedan taxi bort till Jardin Majorelle, en trädgård full med stora kaktusar och en historia bakom sig. På kvällen tog vi oss till en resturang som heter NOMAD och den kan jag verkligen rekommendera, upp på takterrassen med fantastisk utsikt över Place Des Epices och mysig atmosfär. Och maten var fantastisk god.

Likes

Comments