View tracker

Bullar

Dessa bullarna bakade jag under helgen.
ingredienser:
5 dl vatten
1 pk jäst
1 dl socker
2 tsk kardemumma
100 g mjukt smör
1/2 msk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: Vaniljkräm

Gör så här:
Blanda ihop allt till en smidig deg.
Låt den jäsa i 40 minuter.
Väg upp bitar till 70 g.
Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt.
stick hål i bullen och ha på vaniljkräm.
Grädda i ugnen ca 7 minuter på 250 grader.
Låt dem svalna.
Smät smör och pensla bullarna och doppa dem i strösocker.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Bakelse

Ingredienser:
Botten: 1 äggvita 200 g mandelmassa

Smörkräm:
150 g smör
1 dl sirap
rivet skal av en apelsin
20 g smält choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop mandelmassa och äggvita till en slät smet.
Spritsa ut till små klicka på en plåt. 
Grädda i ugnen ca 10 minuter.
Låt dem svalna.

Smörkrämen
Vispa smöret vitt och fluffigt
Tillsätt det andra efter smak hur mycke man vill ha.
Forma till biskvier och ställ i kylen en stund.
Smält choklad och doppa biskvierna ha på någon dekoration. 

Likes

Comments

View tracker

Bröd

Har idag småbörjat med jul bakning vörtbröd.

Ingredienser: Raskdeg eller en smet.
5 dl vatten
2 tsk ingefära
2 tsk nejlika
1 pomeranskal krossad i mortel.
3 dl rågsikt

Ha i sedan:
25 g jäst
1 1/2 dl mörk sirap
2 dl russin
ca 700 g vetemjöl

Gör så här:
Rör ihop raskdeg med kryddor låt stå i 30 minuter.
Blanda ihop det andra till en smidig deg. 
Låt den jäsa i 30 minuter.
Skär degen i 4 bitar.
Rundriv och forma dem till limpor lägg dem på plåten eller i en form.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt dem jäsa i 40 minuter.
Sätt in i ugnen spraya lite med vatten och sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda i ugnen ca 25 minuter.

Likes

Comments

Bakelse

Har idag bakat 20 st hallon mazariner.

Ingredienser: Mördeg
3 dl mjöl
1 ägg
1/2 dl socker
100 g smör

Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör
2 ägg
3 msk mjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
Hallon frysta eller färska

Glasyr: 2 dl florsocker och hallonsaft

Gör så här:
Allt ihop mördegen i en maskin.
Låt den vila i kylen några timmar.
Kavla ut degen och tryck ner i formarna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop fyllningen till en slät smet.
Spritsa eller klicka i formarna.
Grädda i ugnen 15 minuter.
Låt dem svalna
Garnera med glasyr. 

Likes

Comments

Bröd

Ingredienser:
2 burkar öl
5 dl vatten
1 msk honung
1 dl olivolja
1 msk salt
20 g jäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
3 dl durumvete
ca 900 g vetemjöl

gör så här:
Blanda ihop allt i en assistent.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Väg upp degbitar på 600 gram och rulla dem.
Kul ihop dem till limpor.
Lägg i en brödform eller mjölad jäskorg.
Låt dem jäsa i 45 minuter.
Snitta bröden men en vass kniv
Grädda i ugnen 15 minuter på 250 c. Sänk sen värmen till 200 c i 20 minuter.
Låt dem svalna på galler.

Likes

Comments

Dagens lunch

Ingredienser:
1/2 grillad kyckling
2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
kryddor som salt peppar och salladskrydda
2 bananer skivade.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 c.
Koka ris enligt paketet.
Rensa grillad kyckling och skär i bitar.
Blanda ihop cheme frache med chilisås och kryddor.
Skär bananerna i skivor.
Lägg ner i en form och grädda i ugnen 30 minuter.
Stek bacon i stekpannan.
Lägg på jordnötter på tallriken. 

Klart att äta.

Likes

Comments

Bröd

Här är det lite bilder på bröd jag gjort i skolan under året jag gick där.

Det som är på bilderna är:

Tekakor, Surdegbröd, Rågbröd, Hamburgarebröd, Bagueller, Smörfrallor, apelsinbröd, örtlimpa och focatia.

Likes

Comments

Tårta

Har nu idag fixat en tårta !

Ingredienser:
Botten:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl varmt vatten.

Fyllning : grädde vaniljkräm och sylt.

Gör så här:
sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten.
Smörj och bröa en rund form.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda ner allt det andra.
Häll i en form.
Grädda i ugnen 30 minuter.
Låt den svalna innan man skär den i 3 delar.

Vispa ihop 5 dl grädde

Ha på sylt och eventuellt bär i första lagret.

Ha på vaniljkräm och sen lite grädde. Lägg på locket.

Ha på grädde och lägg på marsipan och dekorera med något fint.

Likes

Comments

Bröd

Ingredienser:
50 g jäst
1 Liter vatten
1/2 dl sirap
50 g smör
1 msk salt
8 dl rågsikt
Ca 18 dl vetemjöl.

Gör så här:
Blanda ihop allt till en deg. Låt den jäsa i 45 minuter.
Dela degen i 12 bitar forma dem till runda bullar. Låt dem vila i 15 minuter.
Kavla ut degen tunt med kruskavel och sen nagga brödet.
Grädda brödet i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter.
1 bröd per plåt
Låt dem sen svalna på galler.

Likes

Comments