YouTube
Bagarens vingar

Bakom bloggens kulisser

Hej på er igen. Jag tänkte skriva en liten kort berättelse om hur det var att leva med mina kortison behandlingar.

Det var verkligen ingen dans på rosor.

Den första jag fick var smidig och kort kur märkte ingen ting då.

Den andra var jobbigare jag fick en del biverkningar som att jag hade ingen balans att gå, man hade svårt att sova osv.

Den senaste kortison kuren minns jag tydligt den började februari 2017- april 2017. Symtomen jag hade haft innan jag åkte till sjukhuset och fick hjälp var ont i magen, trött, yr i huvudet, feber, ja mådde allmänt dåligt. Jag fick ligga kvar på sjukhuset i 3 dagar, fick då kortison i armen. Sen efter 3 dagar fick jag inte vara kvar på sjukhuset för att det hade kommit in en patient med en farlig tarmbakterie så då bestämde läkaren att det är bäst för mig att åka hem för att inte bli smittad, för jag var väldigt svag just då.

Jag tror om jag mer hade lyssnat på min kropp hade det inte blivit så här, jag hade då innan jag blev sjuk gjort praktik på ett bageri, det gick bra till en början sen efter 2 månader kom alla symtom om magen, det jag gjorde för att dölja dem var att ta Alvedon, kaffe, energidrycker och stoppande tabletter. Och dagen innan man skulle dit så laxerade jag nån timme, för att ha kontroll på allt.

På den praktiken var toaletten för långt borta det var en jätte press för mig, för att ta sig dit ifrån bageriet fick man gå igenom hela ICA butiken förbi lagret, upp för trappor, 2 korridorer och sen toan. Det var en promenad som tog 3 minuter. Men visst jag kunde kontrollera magen lite när jag var där, sen kände jag att orken försvann mer och mer tillslut åkte jag till sjukhuset för att få hjälp.

När jag kom hem började jag äta 8 stycken prednisolon (kortison) och sen trappa ner 1 tablett i veckan. Det var riktigt tuffa veckor fick alla möjliga symtom. Några var: Man gick snabbt upp 10 kg i vikt, hungrig hela tiden, pigg jämt, fick problem med huden, svårt med balansen, även psykiska biverkningar: Orolig lite manisk, fick för mig konstiga saker, mardrömmar om natten mm. Man kände sig även berusad hela tiden som om man tagit alkohol och festat loss.

Jag fick vara sjukskriven i 5 veckor sen tvungen tillbaka till praktiken. Det gick inte så bra där dessa 3 veckor sen slutade jag där. Jag kämpade på ända fast en del saker gjorde jag som var fel där, hade sönder en rulltårta, tappade kakor på golvet osv, så chefen blev arg. Och sen min kropp var jättetrött sen efter allting som hänt.

Det som jag ser som positivt med kortisonet den perioden var att jag hade mycket energi till att städa och även mera pratig blev jag med andra människor, annars är jag sån som är tyst, blyg och tillbaka dragen av mig, men jag är lite bättre på idag att ta mer plats osv.

Jag tänkte skriva och lägga upp lite om mitt liv/berättelser på söndagar framöver Det kommer sen att ligga i kategori bakom bloggens kulisser. Är det något ni undrar över är det bara att fråga något. ❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Festmat

Idag åt vi räkmackor eller räkbakelse när det är räkmackans dag. ☺ Ingredienser för 4 Personer

4 st tekakor
Fyllning:
1 stor burk creme fraiche
1/2 burk majonäs
1/2 röd lök
3 msk hackad sill
1 burk räkor i lake
Salt, peppar och örtsalt

Garnering:
Sallad, ägg, citronmajonäs, tomat, räkor, dill, lime och citron. Eventuellt gurka physalis och rom (om man vill ha)

Gör så här:
Dag1: skär Tekakorna på mitten gör ett litet hål i mitten som en semla.
Blanda ihop röran och ha på brödet. sätt på locket.
Ha på lite creme frache och ställ in den i kylen med plastfolie till nästa dag.
Dag2: Skala ca 500g räkor.
Koka och skala 4 ägg
Skär tomater, citron och lime
Ha på lite creme fraiche och garnera.
Lägg på 15 räkor på varje och ha på lite citronmajonäs.

Är dem direkt.

Likes

Comments

Bakom bloggens kulisser

Hej på er ! I detta inlägg berättar jag om hur det var året när jag studerade Bageri och Konditor utbildningen. Hur min hälsa var osv.

Om någon är extra känslig behöver ni inte läsa detta !

Jo jag började på hösten i slutet av augusti 2015. Hela utbildningen på 1 år var intensiv, och full fart med både praktik och studier. Det var på helgen man verkligen vilade. Det var ett pussel med att få ihop med hur min mage mådde, det är så tyvärr med en del av oss som har Ulcerös kolit man har dåliga dagar med trötthet, ont och kramper, samt även ledvärk.

Jag hade också 1 timmes pendling fram och tillbaka, som tur var åkte jag tåg som hade toalett, för jag kan inte varje dag lita på min mage att den ska sköta sig. Jo jag fick ofta gå på den, och var det upptaget då var det en kamp bara att försöka hålla sig, det som känns i sådana ögonblick är att det gör ont, man blir svettig, får hög puls, blir illamående osv. Och vissa dagar skötte sig magen bra på tåget men ibland fick man gå på toaletten på stan, jag hann inte alltid fram till skolan, så jag vet inte hur mycke 5 kronor jag lade på toaletter under mitt år. Mc donalds var närmaste.

Ibland fick jag gå ifrån i skolan med då passade jag på att gå när degen låg och jäste på bordet. Jag var ibland på selma spa och simmade och var med på vattengympa. Det mådde jag bra av. Fick även några vänner på skolan så man kände sig som en i gänget.

Det var så mitt år såg ut, jag kämpade på med studierna, min mage bråkade ibland, fick migrän några gånger osv. Men jag är stolt över mig själv att jag klarade detta. Det var tyvärr några som inte trodde på mig. Men de hade fel. Jag lät inte sjukdomen bestämma över mig då.

En annan sak som var knepigt med året jag studerade var så klart kosten och maten, det hände att dåliga dagar hoppade jag över frukosten och vissa andra måltider, det var för att ibland var det något viktigt i skolan eller praktiken som skulle göras, åt jag då fick jag ont i magen. Men en annan sak också var ju att yrket bagare/konditor kräver god fysik, så för att orka det mesta så tog jag en del resorb, energi drycker, smothies mm. Jag fick sen hjälp av en dietist som tipsade mig om fodmap dieten. Så den äter jag änn idag. Det berättar jag mera om i ett annat inlägg.

Är det något ni undrar över är det bara att fråga. Det kommer ett inlägg i morgon också, sen blir det nästa helg om något annat. ❤


Likes

Comments

Mat

Ingredienser till 2 Pers.
2 kokta ägg
1 påse stuvad spenat
2 dl vatten
1/2 dl havregrädde
1 grönsaksbuljong tärning

Gör så här:
Koka ägg
Blanda ihop allt i en gryta.
Låt koka ca 10 minuter.
Skala ägget, dela och lägg på tallriken.

Klart sen att äta !

Likes

Comments

Godis, GLUTENFRITT

I denna film ovanför gör jag marknads nougat, det var nämligen marknad ute på stan idag. Dessa är glutenfria.

Ingredienser:

60 g smör

1 dl vatten

3 dl socker

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 dl kakao

2 1/2 dl glutenfri mjölmix

Gör så här:

Smält smör, socker och vatten i en gryta, låt koka 3 minuter.

Blanda ihop de torra ingredienserna

Häll i smörblandningen och blanda till en slät smet.

Häll smeten i en form på papper.

Låt stelna nån timme.

Skär sen i bitar.

Klart ! 💗

Likes

Comments

Bakelse

Ingredienser:

6 stycken äggvitor

3 dl socker

150 g hasselnötter

3/4 dl potatismjöl

Fyllning: 4 dl vispgrädde och 1 burk päron

Garnering: Choklad och florsocker

Gör så här:

Vispa vitorna till hårt skum och häll i sockret lite i taget.

Mixa nötterna i en matberedare

Sätt ugnen på 175 grader.

Vänd ner försiktigt nötterna och potatismjölet i marängen.

Spritsa ut smeten i jämna rader på ett bakplåtspapper.

Grädda i ugnen ca 20 minuter.

Låt den svalna 3 minuter, vänd sen upp och ner och dra av pappret.

Låt botten svalna under en handduk.

Hacka päronen i bitar. Vispa grädden

Spritsa ut grädde och lägg på päronbitar.

Rulla försiktigt ihop den som en rulltårta.

Smält lite choklad och ringla över ett snyggt mönster, pudra sen med florsocker.

Skär sen i jämnstora bitar.

Likes

Comments

Bakelse

Ingredienser:

200 g smör

3 dl strösocker

1 1/2 dl kakao

1 tsk salt

1 msk vaniljsocker

3 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

Smörkräm:

500 g mjukt smör

1 burk karmeliserad mjölk

2 msk vaniljsocker

2 dl florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret

Blanda ihop allt till en smet.

Häll ut smeten på ett papper i en fyrkantig form.

Grädda i ugnen ca 20 minuter

Låt kakan svalna.

Skär kakan i jämnstora rutor.

Smält mörk blockchoklad

Doppa Brownie bitar i chokladen. Låt sen stelna i kylen.

Smörkrämen: Vispa smöret så det blir vitt och fluffigt, ha i sen det andra.

Häll upp smörkrämen i en spritspåse med en stjärntyll.

Spritsa ut små rosor på varje bit.

Ha på sen något strössel, låt dem stelna.

Likes

Comments

Ingredienser ca 8 st. 

1 platta smördeg 

5 dl grädde 

Jordgubb eller hallon sylt 

Vaniljkräm 

Glasyr 

Gör så här: 

Skär smördegen på längden i 3 bitar, mät med linjal så det blir rakt. 

Koka vaniljkräm eller gör en färdig av pulver 

Vispa grädden halvhårt

Ha på vailjkräm på första lagret. 

Ha på grädde på andra lagret och stryk ut den så det blir slät. 

Ha på sylt på locket av bakelsen, och ha sen på glasyr. 

Skär sen locken i bitar mät med lijal hur långa bitarna ska vara. 

Lägg på lockena över grädden och skär i bitar. 

Ät direkt eller ställ in dem i kylen. 

Likes

Comments

Smörgåstårta

Botten: Hemmagjord botten eller 6 st landgångsbröd

Fyllning1

1 burk räkor

4 msk majonaäs

4 msk creme frache

1 liten rödlök hackad

3 msk dill

Lite salt och peppar.

Fyllning 2

1 burk tonfisk

1/2 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

1 liten rödlök hackad

Garnering:

Sallad, gurka, paprika körsbärstomater, citron, vindruvor och physalis

Gör så här:

Blanda ihop rörorna

Skär ut botten så den blir i 3 delar eller ta landgång och lägg ut dem på en bricka.

Ha på fyllningarna i lagren.

smörj på 1 burk crème fraiche på tårtan runt om och på kanterna, gör det med en slickepott.

Stick ner tandpetare och lägg på plast runtom, ställ i kylen över natten.

Garnera smörgåstårtan och ät den sen.

Likes

Comments

Bakelse

Ingredienser:

200 g mjölk

200 g vatten

160 g smör

8 g salt

250 g vetemjöl

400 g ägg

Kaffekräm:

500 g mjölk

50 g socker

1 vaniljstång

120 g äggula

40 g maizena

50 g smör

Nescafé efter smak

Lite vispad grädde och garnering pudrat florsocker

Gör så här:

Koka upp vatten, mjölk, salt och smör

Rör ner mjölet och blanda runt det ca 3 minuter

Blanda ner ägg lite i taget och låt det sen svalna.

Sätt ugnen på 190 grader

Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut små längder på en plåt.

Grädda i ugnen ca 10 minuter, öppna inte luckan för tidigt då blir de platta.

Låt dem sen svalna

Kaffekrämen: Vispa ner allting och låt småkoka tills krämen tjocknar Ha i sen lite Nescafé och smaka av.

Vispa grädden. Och häll ner i en spritspåse

Skär i bakelserna på längden och spritsa ut kräm och grädde i dem.

Ha på lite florsocker

Likes

Comments

Instagram@vadurstjej