Hej alla fina!

Hoppas ni har haft en bra helg och en mysig 2:a advent. Idag har vi haft adventsfika här hos oss, supermysigt och med massa gott att fika på. Bland annat dessa goda saffransbullar med mandelmassa, kanel och tranbär.

Kram från fikamedoss ❤🎂

Saffransbullar med mandelmassa, kanel och tranbär
ca 25 st
Ingredienser
Fyllning:
50 g mandelmassa, grovriven
20 g torkade tranbär, hackade
70 g smör, rumsvarmt
1 ½ tsk strösocker
1 msk mald kanel

Deg:
25 g jäst
2 dl mjölk, kulskåpskall
½ g saffran, 1 pkt
200 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
6 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg uppvispat

Garnering:
1 ½ dl florsocker
1 msk vatten

- Fyllning. Blanda ihop alla ingredienserna.

- Deg. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst. Rör i saffranet.

- Tillsätt smör, strösocker och vetemjöl. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.

- Kavla ut degen till en stor fyrkant, ca 40 x 40 cm, på mjölat bakbord. Skär den sedan i fyrkanter, 8 x 8 cm.

- Fördela lite av fyllningen i mitten på varje fyrkant.

- Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg varje bulle i en pappersform och placera dem på plåtar.

- Låt bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 tim.

- Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5-7 min. Låt bullarna kallna under en bakduk.

- Garnering. Blanda florsocker med vatten och garnera bullarna en stund innan servering.

Färdiga att servera på fikat!



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej alla fina!

Ikväll testade jag att göra lite julgodis, och de blev fantastiskt goda. Tror heller aldrig jag bakat något så enkelt och snabbt och man kan variera dem efter den smak man önskar. Jag använde mig av polka vilket blev supergott och juligt, därför fick just dessa namnet polkacrispes. Dessa godsaker måste ni testa att göra!

Kram från fikamedoss ❤🎂

Polkacrispies
ca 15 st
Ingredienser:
200 g valfri choklad, jag använde marabou polka
2 dl rice crispies

- Smält chokladen över vattenbad. Vänd ner rice crispiesen försiktigt och klicka upp smeten på ett bakplåtspapper eller i pappersformar. Ställ i kylen tills de stelnar.

Färdiga att servera på fikat!

Likes

Comments

Hej alla fina!

Äntligen helg och snart är det redan 2:a advent, så himla mysigt. Hos oss blir det adventsfika för familjen imorgon så idag ska det fortsättas att baka det sista inför morgondagen. Men tänkte kika in nu på morgonen innan jag sätter igång och dela med mig av receptet på en fantastisk safrranskrans vi gjorde tidigare i veckan. Kommer bli ett måste att ha den på julbordet här hemma hos oss framöver. Det enda som ska göras är att strö över lite florsocker innan den ställs fram. Hoppas ni får en härlig lördag!

Kram från fikamedoss ❤🎂

Fylld saffransstjärna
2 st
Ingredienser:
1 g saffran, 2 pkt
1 msk konjak
20 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
2 dl strösocker
200 g smör, kylskåpskallt
14-16 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
200 g mandelmassa, riven
3 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg, uppvispat

Dag 1:
- Mortla saffranet och låt det dra i konjaken i 1 tim, gärna längre. Kör jäst, mjölk, strösocker, smör, saffransblandningen och det mesta av vetemjölet i en köksassistent i 10 - 15 min. Låt den vila i kylskåpet i 8tim eller över natten.

Dag 2:
- Lägg ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Lägg undan den ena delen så länge. Dela degen du har kvar i 4 delar. Kavla ut varje del till en rundel, ca 26 cm i diameter.

- Blanda ihop smör, farinsocker, mandelmassa och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut fyllningen på en av rundlarna, tänk på att fyllningen ska räcka till två stjärnor. Lägg på en rundel och bred på fyllning. Upprepa med en tredje rundel.

- Lägg på den sista rundeln, den ska inte ha fyllning på sig. använd en form eller tallrik, ca 25 cm i diameter och lägg den på degen. Skär bort deg som går utanför formen med en kniv. Ta bort formen.

- Kavla rundeln lite lätt. Ta en stjärnformad pepparkaksform och tryck ner den till hälften i mitten av rundeln.

- Ta bort pepparkaksformen. Utgå från stjärnan och skär rundeln i 16 snitt, lämna 1 cm närmast stjärnan.

- Ta två degremsor och snurra dem utåt två varv. Fäst ändarna med lite ägg blandat med salt.

- Vik under ändarna så att du får en spets av de två sammansatta remsorna. Gör likadant med alla remsor. Nyp ev. ihop spetsarna ytterligare.

- Låt stjärnan jäsa i 45 min. Gör under tiden den andra stjärnan med degen som är kvar. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla stjärnan med ägg och grädda den mitt i ugnen 15-20 min.

- Pensla stjärnan med ägg även efter att du har tagit ut den. Låt den svalna och pudra sedan över florsocker.

Färdig att servera på fikat!


Likes

Comments

Hej alla fina!

Idag bakas det massor här hemma hos oss. Vi ska ha adventsfika här i helgen så allt som bakas är tänkt att ätas då. Idag kommer receptet på dessa fantastiska snickersrutor ut och resten av recepten kommer utan senare i veckan när vi hinner med. Hoppas ni får en superbra fredag imorgon.

Kram från fikamedoss ❤🎂

Hemmagjorda snickersrutor
ca 30 bitar
Ingredienser:
2 dl sirap
350 g crunchy jordnötssmör
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
3 dl cornflakes
3 dl rice crispies
200g valfri choklad

- Blanda sirap, jordnötssmör, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt blandningen smälta ihop på svag värme under omrörning. Ta från värmen.

- Rör ner kokosflingor, cornflakes och rice crispies. Det blir till en tjock massa. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper och tryck till den så att den inte är så porös. Forma den till en ca 2 cm tjock platta. Låt den svalna helt.

- Smält chokladen över vattenbad. Bred chokladen över plattan med en slickepott. Låt chokladen stelna helt. Skär sedan snickersen i bitar med en vass kniv.

Färdiga att servera på fikat!



Likes

Comments

Hej alla fina!

Äntligen är det 1:a advent, som vi längtat!! Här hemma har det bakats lussebullar idag, ett måste tycker vi under hela december. Dessa lussebullar som vi gör blir alltid luftiga och saftiga, en perfekt lussebulle helt enkelt. Hoppas ni har haft en trevlig helg och får en fortsatt bra söndag och 1:a advent!

Kram från fikamedoss ❤🎂

Lussebullar
ca 30-45 st
Ingredienser:
1 g saffran, 2 pkt
150 g smör, smält
5 dl mjölk
50 g jäst
½-1 tsk salt
1 ½ dl socker
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Garnering och pensling:
uppvispat ägg
russin

- Smält fettet i en kastrull, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut jästen med degspadet i en bunke.

- Tillsätt salt, socker, saffran, ägg och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

- Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk i 30 min.

- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut degen till lussebullar.

- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30-40 min.

- Tryck ner russin som garnering och pensla med uppvispat ägg.

- Grädda i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-8 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Färdiga att servera på fikat!


Likes

Comments

Hej alla fina!

Något som är riktigt gott är dessa fräscha citroncupcakesen, frostingen är MAGISK!! Funkar att göra som små mumsbitar eller som större cupcakes beroende på hur man vill ha dem. Och de är uppskattade av både vuxna av barn.

Kram från fikamedoss ❤🎂

Fräscha citroncupcakes
ca 25 st
Ingredienser:
100 g smör, smält
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Frosting:
60 g smör, rumsvarmt
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron (citronsaft)
100 g philadelphiaost

- vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.

- rör ner smält smör och mjölk.

- blanda mjöl, bakpulver och salt, rör ner i smeten.

- grädda i mitten av ugnen ca 10 min i 200 grader. De ska bli gyllenbruna och "torra" inuti.

- blanda ihop alla ingredienser till frostingen, gärna med elvisp så den blir fluffig och spritsa/ bred sedan ut på muffinsen.

Färdiga att servera på fikat!


Likes

Comments

Hej alla fina!

Här hemma äts det tacogratäng idag. Och tro det eller ej så är det inte bara bakning vi älskar utan även matlagning så en och annan maträtt kommer nog komma med in här också.
Mormor har varit på besök här under eftermiddagen och efter önskemål från henne om tacogratäng så var det det som bjöds till middag. Oerhört krämig och god och får nog till och med säga att det är bättre än vanlig tacos!

Kram från fikamedoss ❤🎂

Tacogratäng
Ingredienser:
1 påse nachochips
1 kg köttfärs
1 burk crème fraiche chili
1 burk crème fraiche naturell
1 påse tex mex riven ost
1 påse tacokrydda
1 burk tacosås

- blanda crème fraiche och philadelphia och smörj formen med det men spara lite.

- bryn färsen, lägg i tacokrydda och tacosåsen.

- lägg i formen, ett lager nachochips-färs-nachochips-färs. Bred sedan över resten av röran och strö sedan över osten.

- tillaga i ugnen ca 15 min i 175 grader.

Färdig att servera innan fikat! (Supergott med en härlig sallad till)


Likes

Comments

Hej alla fina!

Att baka i långpanna är både enkelt och smidigt och fruktansvärt gott!! Dessa philadelphiabullar är fruktansvärt goda och jättelätta att göra. Ni måste testa!

Kram från fikamedoss

Philadelphiabullar i långpanna
Ingredienser:
5 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 paket jäst, 50 g
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

- Värm mjölken så den blir ljummen och rör ut jästen med den.

- Tillsätt smör, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. gärna i maskin.

- Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper, en med högre kanter är att rekommendera. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 min.

- Gör sedan små hål jämnt fördelat över degen.

- Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Fyll varje hål med fyllningen. Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

- Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.

- Skär sedan i fyrkanter mellan hålen.

Färdig att servera på fikat!


Likes

Comments

Hej alla fina!

Äntligen måndag igen och vad passar inte bättre än att börja veckan med scones till frukost? En riktig favorit och nybakat bröd till frukost är riktig lyx! Här hemma äts dem med antingen smör, ost & marmelad eller med smör & socker. Och har ni inte testat att ha smör & socker på nybakt bröd måste ni testa!!

Kram från fikamedoss ❤🎂

Scones
ca 16 st
Ingredienser: 
8 dl vetemjöl 
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl mjölk

- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna, med en gaffel eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop degen. 

- Dela degen i 4 delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka som ett kors i 4 delar. 

- Grädda i mitten av ugnen ca 10 min i 250 grader. 

Likes

Comments

Hej alla fina!

Idag har det bakats saftiga blåbärsmuffins här hemma. Något som är så otroligt enkelt och som går snabbt att baka men som är oerhört gott. Muffinsformarna vi har använt oss av idag är väldigt fina och söta men även väldigt bra att baka med, så bättre kan det inte bli.
Hoppas ni har haft en bra helg med mycket fika!

Kram från fikamedoss ❤🎂

Saftiga blåbärsmuffins
Ingredienser:
100 g smör, smällt
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär

- vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. 

- rör ner smör och mjölk. 

- blanda vetemjöl, bakpulver, salt och rör ner i smeten.

- fyll formarna till ½ och strö sedan över blåbären (de kommer sjunka av sig själva)

- grädda i ca 12-15 min i 200 grader.

Färdiga att servera på fikat!

Likes

Comments

Instagram@fikamedoss