View tracker
Smått & gott

Så i måndags blev jag sjutton. Tänk att jag redan är sjutton år gammal. Vad hände med tiden? Nyss var jag tolv och började sjuan och nästa år är jag myndig. Fast menalt är jag fotfarande tolv.
Jag hade en bra födelsedag med familj och vänner. I lördags hade vi kalas med släkten och vi bjöd på fika och tårta. Tårtan var väldigt god.
I och med att jag fyllde år på en måndag hade jag skola, vilket inte var jätteroligt, men på idrotten åkte vi skridskor, det är ganska kul. Sedan när jag kom hem fick jag födelsedags-pizza och drack min alkoholfria champange från Bordershop. Den var inte så god som jag hoppades.
Dagen var bra och nu har jag officiellt åkt sjutton varv runt solen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker
Resor

Vi kom hem klockan ett på natten och hade åkt buss sedan efter tolv på dagen. Vi var en runda vid Berlin muren på art gallery. Muren är riktigr fint målad och vi fick många fina bilder. Sedan skulle vi käka och vi gick en stund och hittade ett ställe med lite snabb mat o sånt. Vi från min skola åt där och han som sålde maten kunde inte engelska så jag fick översätta vad de andra ville ha att äta. Maten var god, jag åt pommes och kyckling. Sedan gick jag och köpte smurfgodis, tre påsar, och han som sålde dem skrattade åt mig för att jag tog de tre påsar som fanns kvar. Sedan hämtade vi våra väskor och gick till bussen. Jessica fyllde år så jag gick fram till vår resledare som satt och pratade i micen och sa till henne att vi kunde sjunga för henne. Resledaren sa att jag kunde säga det och att jag kunde vara lite resledare. Så jag satte mig där och pratade lite stelt om Berlin för att jag satt och pratade rakt fram. Jag hade pratat med henne tidigare under resan och sagt att jag funderat på att bli resledare, så det var väl därför det blev så. Sedan tittade vi på "American History X" i bussen tills vi kom fram till Rostock där vi skulle ta färja till Danmark. Vi stannade till en runda på Bodershop, och jag köpte alkoholfri champange. Sedan åkte vi färja i två timmar och käkade schnitzel och pommes. Det blåste väldigt mycket så färjan gungade sjukt mycket. Vi var ute på däck en runda och höll på att blåsa bort. Sedan åkte vi genom Danmark och tittade på "P.S I love you". Jag tappade intresset och somnade någon minut. När vi kom fram till Hälsingör åkte vi till Helsingborg på tjugo minuter med färjan och man var tvungen att gå upp på däck. Jag köpte en grytvante till Carro i födelsedagspresent. Sedan gick vi ner igen och åkte från färjan. Vi började titta på "Frozen" och alla sjöng allsång i bussen. Det var mäktigt och härligt. Sedan hade vi en trettio minuters paus och sedan åkte vi hemmåt. Jag kom hem ett på natten, gick o duschade, la mig halv två och somnade inte före tre. Jag sov nog tre till fyra timmar, sedan var det tillbaka till vardagen i skolan.

Jag vill tacka så sjukt mycket för att jag fick följa med på den här resan. Jag har haft så roligt och lärt mig mycket. Gänget har varit det härligaste man kunde haft och jag saknar er alla redan.

Likes

Comments

View tracker
Resor

Idag åkte vi till Berlin och kom fram ungefär klockan ett. Sedan har vi åkt runt i Berlin och haft en rundtur. Efter det åkte vi till ett minnesmärke för de judar som dött i förintelsen. Sedan åkte vi till spionmuseet. Det var riktigt häftigt att se alla spiongrejor och sånt. Det bästa av allt var att man fick testa vara spion och försöka klara en bana med laserstrålar. Det fanns fyra nivåer, och jag klarade ettan. Det var sjukt kul. Det fanns mycket infomation om alla spiongrejor men jag var för trött för att förstå så mycket. När vi kom fram till Hostelet så upptäckte vi att det inte var det fräschaste. Vi har varit rädda för vägglöss hela veckan för att några stycken har fått bett på sig och jag har ett stort i ansiktet. Vi får väl se. Det var dagen i stort sett.

Likes

Comments

Resor

Idag besökte vi Birkenau. Birkenau är ett annat läger, mer inriktat på att döda människorna som jag fick intrycket av. Lägret ligger någon kilometer från Auschwitz men tillhör ändå Auschwitz. Därav namnet Auschwitz-Birkenau. När vi kom till parkering såg man lägret direkt. Man såg hur stort det var. Det var gigantiskt. 125 hektar, vilket är 1250000m². Hur stort som helst. Tydligen hade det legat en by där innan men man hade kört bort alla för att bygga lägret där. Det fanns 60-70 baracker kvar, men det hade funnits 300. Innan de tyska vakterna hade lämnat lägret hade de sprängt gaskammrana och eldat upp många baracker. Det fanns olika baracker, trä och murade. I en murad kunde ca. 1000st få plats och i en trä ca. 700st. Det var en murad barack som vi fick gå in i. Det var en dödsbarack, alltså de hade stängt in människor där utan mat och vatten. När man gick där var det enda jag kunde tänka på att här inne har tusentals människor svultit ihjäl och dött. Jag och alla andra blev så arga på att besökare hade varit så respektlösa att de skrivit saker på väggarna som "Fuck 55" eller "RIP" eller "NAMN was here 2016". Så himla respektlöst! Så himla okänsligt! Jag blir så sjukt irriterad.
Efter detta gick vi till järnvägsspåret och där var det en bild som var tagen på 40-talet där ett tåglass med människor hade kommit dit och en officer valde ut människor att skicka till arbete eller gaskammare. På bilden var det en gammal man som blev skickad till gaskammaren och man såg exakt var han hade stått, var kön till gaskammaren hade varit och vilken barack som var med på bilden. När jag såg det blev jag väldigt berörd. Det är så svårt att förstå att det verkligen har hänt på just det här stället. När jag såg bilden började jag att förstå och se det framför mig.
Gaskammrana var alla ruiner. De hade blivit sprängda en stund innan de tyska vakterna hade stuckit. Två av dem hade Sonderkommandot sprängt under sonderkommandoupproret. Vi fick se så sjukt mycket. Vi såg så många ruiner. Alltså tänk att jag har gått på ställen där minst 1,1 miljoner människor dött eller varit påväg till gaskammrana för att dö, för att bli mördade. Jag kommer aldrig glömma den här upplevelsen.

Likes

Comments

Resor

Idag besökte vi Auschwitz. Vi var inne i några baracker och en gaskammare och krematorium. Man var där, men det var svårt att förstå allt det hemska som faktiskt har hänt där. Barackerna var väldigt stora, större än vad jag förväntat mig. I en av barackerna var det två ton hår bakom ett glas. Det fick oss alla att verkligen förstå hur många som varit här, och hur många som faktiskt mördats här. Man blev väldigt berörd, och man mådde lite illa. Ute fanns det många vakttorn och höga stängsel med taggtråd, stängslet brukade ha el i sig, men inte längre. Varje gång jag tittade upp mot vakttornen kändes det som om någon stirrade på mig, vilket kändes lite obehagligt, fast tänk då hur det var för sjuttio år sedan.
När vi gick in i gaskammaren såg man ett stort mörkt rum med hål i taket för gasen och märken på väggarna som antagligen fångarna hade gjort när de blev instängda där. I samma byggnad var krematoriet där Sonderkommandon arbetade, sonderkommando är judar som tar hand om de döda kropparna efter gaskammaren. Det går inte beskriva känslan när man var där. Det är svårt att ta in.

Likes

Comments

Resor

Idag åkte vi till Kraków, vilket tog några timmar. Kraków är Polens andra största stad, och har varit Polens huvudstad en gång i tiden. Vi käkade lunch på Donken, äntligen! Jessica som är vegitarian fick, tekniskt sett, en macka. Hennes hamburgare bestod av Bröd, ost, tomat, sallad och dressing. I Polen är de tydligen inte supervanligt med vegitarianer. Sedan när vi kom fram till Kraków checkade vi in på rummen och gick sedan ut för att hå en runda på stan. Vi bor väldigt centralt, typ mitt i Gamla Stan. Det var torgmarknad så vi skulle ta ut pengar ur en bankomat, men när vi satt in ett kort så kom massa reklam upp och ingenstans att skriva in sin PIN-kod eller något. Alltså inte alls som i Sverige. Vi fick fråga en polsk tjej som stod bakom oss om hjälp. Efter det köpte vi lite sovinirer och Crêpes. Jag köpte min med nutella, jordgubbar, banan och någon annan konstig men gos frukt. Sedan satt vi och åt innan vi mötte upp de andra för att gå på en stadsrundtur. Turen var mycket bättre i Kraków än i Warzawa för att hon var bättre på svenska och inte lika flummig. Efter det åt vi middag och sedan var det kväll så vi gick ut på stan en runda till. Jag och Hanna var inne på Tiger och jag handlade lett Paraply, minifläkt, anteckningsblock och en ny skolväska, för bara 76 Zlotti. Superbilligt. Nästan tvåhundra svenska kronor, för att det.
Sedan åt jag lite glass. Efter det gick vi förbi en kille som spelade gitarr och jag frågade om han kunde spela ABBA. Det kunde han inte, han spelade tydligen bara vikingsmusik. Jag sa åt honom att träna in ABBA. Det var den dagen. Imorgon blir det Auschwitz. Det är svårt att fatta att man verkligen ska dit.

Likes

Comments

Resor

Nu har jag en huvudstad till att checka av från listan. Warzawa är en häftig stad. Imorse vaknade vi klockan sex av högtalarsystemet som önskade oss en god morgon. Jag hade inte sovit mycket den natten för att det hade varit varmt och lite gungigt och det hade låtit högt när färjan svängde o så. Vi åkte mot Warzawa efter åtta och kom fram ungefär vid fem. Vi hade dock ett stopp i Toruń där vi åt lunch. Efter det hade vi stadsrundvandring i Warzawa med en guide som var lite flummig. Efter det åt vi middag och sen gick vi en runda till bland annat Starbucks och fångade pokémon. Nu har man börjat prata ordentligt med de andra och det är ett så härligt gäng! De är så lätta att prata med! De är alla då grymma! Nu ska jag sova för nu har vi snackat politik o massa annat i flera timmar på vårt hotellrum. Godnatt.

Likes

Comments

Resor

I detta nu sitter jag på en buss ner till Karlskrona. I natt kommer vi åka nattfärja till Polen. Jag är taggad till tusen. Gänget är härligt, fast jag inte pratat med alla än. En kompis bjuder mig på choklas, vilket är det näst-bästa, efter fika. Vi kommer vara många timmar i buss och jag är tädd att jag kommer få ont i mitt ben, då jag får väldigt ont när jag sitter ner för länge. Jag ska försöka skriva minst ett inlägg varje dag den här veckan. Önska mig lycka till!

Likes

Comments

Fika, Smått & gott

I eftermiddags kom jag hem från en UV-hajk där vi sovit en natt i vindskydd och frusit. Det är alltid härligt med hajk, men inte så mysigt när man fryser på natten fast man ligger nära lägerelden.

Vi stekte bullar och doppade dem i socker. Det är ett utmärkt sätt att bli av med massa bullar som annars hade blivit slängda. Just dessa bullar var från UV-lägret i somras.

Likes

Comments