Ett halvår efter gmu har nu gått och jag bestämde mig direkt efter att det här var det jag ville göra. Jag sökte tjänsten som beriden högvakt och började i februari med 3 andra tjejer från min gmu.

Jag fick en vakans plats och började en utbildning på livskvadron, som började med 2 veckor intro och genomgång på grunder. Sen började 8v ridkurs och efter det blev det 2v exercis utbildning.
Efter det kom vi ut på plutonerna och fick träffa vår gruppchef.
Sedan dess har jag lärt mig jättemycket och jag har det hur kul som helst. Jag älskar verkligen att jobba med djur och jag har underbara kollegor.
Jag har gått några beridna vaktparader och varit med i ceremonier i vaktombyten. Jag har redan varit med om så mycket och det kommer bara bli mer!
Nu på sommarhalvåret så är det mycket högvakter och mycket "blått", dvs parader, hedersvakter osv. På vinterhalvåret blir det mer "grönt" då blir det Sib och andra intressanta saker.
Här kommer några bilder på mig när jag rider upp till slottet 😊

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Två veckor har gått sedan vi landade med flyget på Arlanda. Jag bestämde mig för att inte fortsätta och jobba i Försvarsmakten precis efter avslutad GMU, just på grund av det inte fanns någon intressant tjänst för mig och dels för att jag ville komma hem och "landa" ett tag.

Första lediga veckan var jag hemma och sov och sov och sov. Det kändes som att någon hade slagit med en klubba. Tröttheten från de 8 dygnen i fält, spänningen som kom och låg i kroppen ett tag innan mucken samt att det har varit mycket intryck och intensivt. Allt detta kom på en gång och jag var helt slut. Att få sova i sin egna säng, bo hemma och göra lite vad man kändes helt plötsligt annorlunda. Vi har under 3 månaders tid gått upp på bestämt tid, jobbat (oftast) till kvällen och nu när jag är hemma blev det såklart annorlunda och så blev det en sovmorgon på det! ;) Fast egentligen sov jag bara till åtta på morgonen, vet inte om man får kalla det sovmorgon, två timmar extra sömntimmar om man ska jämföra på GMU, skönt var det i alla fall :)

Jag och Matilda jobbade tillsammans på torsdagen på hemmaplan, det är det civila och lite annorlunda, men vi kom in i det hyfsat fort. Det har varit sådant vi pysslade med innan vi åkte för att göra GMU.

Andra veckan här hemma i Stockholm har jag varit ledig och börjat träna igen och det känns fantastiskt skönt! Jag börjar lite smått och kroppen svara bra.
Jag har passat på att åka till stallet och träffat mina saknade hästar och passade också på att jobba lite extra. Så här ser min vardag ut nu - ledig, träna och jobba lite smått, alldeles perfekt för mig just här och nu!

Mer om GMU:
För er som funderar söka GMU, fundera inte längre. Skicka in en ansökan och gör testerna. Jag vet att Försvarsmakten vill att man ska ha en plan på vad man ska göra inom firman, jag hade inte det och jag tycker man inte ska bestämma sig för snabbt eftersom att det finns såååå mycket att göra och man har världens utvecklingspotential! Och det är det som är tjusningen :)

Jag kan verkligen rekommendera att göra GMU på Gotland, för tillfället är det Hemvärnet dem vill att man ska fortsätta med när man är klar men alla GMU:er har exakt samma utbildningsinnehåll och det betyder att du kan göra GMU i hela landet och ha samma utbildning som mig. Ett lysande exempel på att man inte behöver fortsätta inom Hemvärnet är mina 5 kollegor som gick raka vägen till Grundkurs Amfibie på Berga, Amfibieregementet, och ja vi på Gotland tillhörde Amfibieregementet :)


Befälen vi hade hade minst 15 års erfarenhet inom Firman, men det flesta hade betydligt mer. De allra flesta hade någon gång åkt på en utlandstjänst och fått erfarenhet om detta. De flesta är kaptener. Det är fina lokaler, hyfsat nytt, möjlighet till utegym, skjutfältet där man kan springa en runda framår kvällen när det är solnedgång. Det finns mycket mer fördelar, men det är inte meningen att ni ska komma dit på grund av allt bra jag har sagt utan det ska också kännas rätt, det är det viktigaste, annars kommer utbildningen i tre månader vara jobbig. Men jag vill verkligen slå ett slag för Gotland!

Matilda kommer också skriva ett inlägg så småningom och få berätta vad hon gör idag, berätta lite kort om GMU och kanske om något annat intressant, det återstår och se! ;)

Allt gott!

Emma


Likes

Comments

Skyddsvakten check, individuella veckan check, aldrig ge upp check!

Den här veckan är det avrundning innan det är muck på fredag. All materiel har vårdats efter många dygn i fält och ska packas ihop för att sen lämnas tillbaka till förrådet. Skåpen är i princip tomma och enkäter ska skrivas imorgon är vi soldater! 13 intensiva veckor har gått och i morgon är vi hemma igen... 👍🏻👎🏻 Det kommer bli tråkigt att skiljas åt för vi är ett roligt skönt gäng som har jobbat nära varandra. Några av oss börjar jobba i Försvarsmakten nästa vecka och andra återgår till det civila, jättekonstig känsla faktiskt.

Nu ska jag tillbaka till lektionssalen för att skriva ännu mer, vi hörs!

Emma

Likes

Comments

Anhörigshelgen blev riktigt lyckat, vi visade vad vi har lärt oss under veckorna så som närkamp, försvara, skyddsvakt osv. 
Det var riktigt kul att ha ens familj här för att se hur vi har det här på Gotland. Dem har ju bara hört prat från oss och inte sett så mycket hur vi bor och vad vi verkligen håller på med. 

Efter anhörigshelgen fortsatte vi vår utbildning i skyddsvakt. Veckan bestod mest av mer övningar och examinationer. Jag är så överlycklig för jag klarade närkampsexaminationen, den var riktigt tuff men man var så lycklig men trött efteråt. 

Nu är vi inne i den individuella veckan där vi har examinationer och fortsatt engagemang inom försvarsmakten. Igår ”gick” vi 12 km, jag fick småjogga för det mesta, för tempot är riktigt högt för mig med kortare ben och inte lika mycket styrka. Jag är riktigt glad att jag klarade det för det var verkligen tufft i slutet. Idag går man runt med ett skavsår som en enkrona på hälen och lite stel i benen. Den här marschen har stärkte mig väldigt mycket och jag gick över min confortzone.

Nästa vecka kommer vi ställas inför en stort prov som även kallas "aldrig ge upp". En vecka där vi kommer få testas på allt vi har gjort under tidigare utbildning, spännande och samtidigt en gnutta läskigt! Mer om det kommer senare :) 

Ha det gott så länge 

(Bild tagen från SVT)

Likes

Comments

Vi har inte bloggat på riktigt länge. Vi ska ta och skärpa oss på den fronten. Här kommer en sammanfattning om vad vi gjort på senaste tiden😊

Ensamdygnet som vi hade tycker jag va lite tufft i slutet, kände mig knäsvag och mådde illa (kanske för att man inte åt så jättemycket). Man kände inte av hungern alls under dagen eller natten men efter kände man i kroppen att energin började ta slut mer och med.
Men jag tycker det var lärorikt och jag känner mig trygg om jag skulle hamna i en sån situation att klara mig själv ute i skogen. Det var mysigt att sitta på kvällen själv vid en eld som du startat själv och bara sitta och tänkta för sig själv.

Vi har haft mycket skjutövningar, stridsövningar samt kastat spränghandgranat m/56. Att kasta granat gör man inte varje dag så alla var riktigt spända på det momentet. Vi hade självklart övat mycket med övningshandgranat och sen blev det verklighet och vi fick kasta riktiga som gav ett rejält tryck samt smäll.

Just nu är vi inne på skyddsvaktsutbildningen en favorit för våran del. Där vi kan utöva våra tidigare kunskaper som vi har fått genom gymnasiet. Vi har även fått utbildning i att sätta handfängsel för att kunna gripa en person.

Nu i helgen är det anhörighetshelg då våra föräldrar kommer att komma ner och se hur vi bor och har det. Mer om detta kommer efter helgen.

Trevlig helg!

/Matilda och Emma

Likes

Comments

Nu har vi genomfört 3 dagar i fällt under veckan. Det har varit riktigt jobbigt, lärorikt och roligt. Dygnen bestod av bra väder och lite gladare humör mot varandra än dygnen 4 veckor innan. Samarbetet i första grupp och även i alla andra grupper fungerade också mycket bättre än de förra fältdygnen.

Det vi gjorde i korta drag var att arbeta mycket i mörker. Vi hade mörkerstrid där vi hade satt upp larmminor och en av befälen sköt upp signalpistol med lyspatron, dagen efter hade vi skjutning i mörker där vi själva fick skjuta signalpistol åt de andra grupperna som skulle skjuta på ”fiender” som lystes upp, vi sköt med spårljusammunition. Sen var det vår tur att skjuta med spårljus och kravet var att sätta 2 av 4 skott i tavlan. Det gick sjukt bra för min del, jag samlade alla bra och satt alla :D

Senare på den kvällen (22) satt vi upp vår förläggning, i mörker. Det tog sjukt lång tid och vi gick och la oss 00.15 (iaf jag) Samarbetet fungerade riktigt bra och alla var lojala mot varandra, vilket var riktigt skönt.

Alla dagar var fullspäckade och när vi kom hem så stod donken på schemat.

Snart kommer inlägg om ensamdygnet som vi genomförde i natt

/Matilda

Likes

Comments

Som det allra flesta morgnarna börjar solen trippa fram bland molnen som har legat över natten. Och att få vakna till detta en tidig morgon ger mig ett stort plus i kanten och gör mig på ett bra humör. Idag var en sån dag ☀️

Igår lärde vi oss CBRN (chemical, biological, radiological, nuclear) och idag stod det stora provet på spel. Vi skulle nämligen förlita oss på våra skyddsmasker samt att se att något inte läckte in. För att testa sin mask befann vi oss i en kammare full av tårgas och där fick vi göra övningar som att röra på huvud, armhävningar, sjunga. Några läckte men de allra flesta klarade sig. Efter övningen borstade vi av vår stridskamrat för att få bort de irriterande och svidande små kristallerna som då ännu låg kvar på våra kläder. Därefter fick vi ta av oss vår utrustning vart eftersom och hänga dessa på tork. Olyckligtvis råkade några nudda kvarvarande kristaller på utrustningen och sedan ta på någon kroppsdel och det sved till så den som inte fick känna på smärtan i kammaren fick känna på den nu 😄

Eftermiddagen bestog av brand. Släcka en brinnande docka med brandfilt och släcka en brand med hjälp av pulversläckare. För min och Matildas del så har vi två jobbat mycket med detta under vår tid på gymnasietid och såg det här som en bra repetion medan andra aldrig handskats med en pulversläckare, men det är skönt att vi på plutonen kan komplettera varandra! 😊
Till sista fick vi en förevisning av en granatkastare på skjutfältet som en bra avslutning på dagens alla spännande uppgifter.

Jag bjuder på en bild när vi står och väntar på att få se granatkastaren.

//Emma

Likes

Comments

Dessa två dagar har bestått för det mesta av sjukvård. Vi har gått igenom tourniquet, <C>ABCDE och HLR. <C>= katastrof blödning A= fria luftvägar B= andning C-cirkulation D= medvetande E= exponering av yttre faktorer.

Vi började gå igenom <C>ABCDE och hur man sätter på en tourniquet, den sätter man bara på katastrofala blödningar på armar och benen, ingen annan kroppsdel. Den tiden vi hade på oss att sätta tourniquet var 45 sek och alla klarade inom gränsen, då ska den även sitta riktigt hårt och utan slarv. En sjukvårdare från hemvärnet satte en tourniquet på mig idag och det gjorde så ont att det ilade i hela benet och upp i magen, men smärta är väl vekhet som lämnar kroppen? ;)
Vi lärde oss även hur man sätter tryckförband om det sprutar från halsen samt hur man lindar om en fot korrekt om man stukat den (vilket kan hända ganska ofta här).

HLR gick vi också igenom, vilket iaf jag säkert har gjort 2 gånger innan men det är bra med upprepning.

Nu på kvällen har jag varit hurtig och sprungit sen har jag käkat lite och snart ska jag gå och duscha och lägga mig i sängen. Det kommer bli en riktigt händelserik dag i morgon så ska lägga mig tidigt idag.

Kram Matilda

Likes

Comments

Femte veckan har precis dragit igång och många av oss anlände igår kväll till kasern efter en välförtjänst permission.

Den här veckan är fjärde och sista veckan i projekt patrull och det innebär att vi har en examination framåt veckan och att vi ska börja med sjukvårds delen. Jag personligen har väntat på sjukvårdsmonentet under den tid vi har varit här så jag är förväntansfull inför de kommande dagarna vi kommer jobba med just detta område.

Allmänt om GMU på Gotland så går allt bra, dagarna rullar på och vi som vanligt lär oss mycket. Ibland är man trött men det ingår lite i konceptet. Några är förkylda och andra har lite ont i kroppen, men det är så det ska vara. Vi rör på oss mycket och det skiljer de mesta från den vanliga vardagen som vi hade för fyra veckor sedan.

Just ikväll är vi lediga och umgås tillsammans innan det dags att gå och lägga sig.

//Emma

Likes

Comments

När vi väl var framme så var det vård av all utrustning. Vilket innebar att allt skulle vara helt, rent och funktionsdugligt.
På eftermiddagen hade vi närkamp vilket var riktigt kul men tufft eftersom vi hade varit ute i fält och burit mycket samt dåligt väder. Det tog lite på krafterna så man var rätt slut framåt kvällen. På kvällen hade vi vård av all vår utrustning som trosspackning, regnställ, stridspackning osv. Sen fick vi äntligen gå och lägga oss i vår sköna, goa säng.

Lite sent blogginlägg men bättre sen än aldrig😅

/Matilda

Likes

Comments