Jag har inte direkt gnällt så mycket över att jag är arbetslös. Varför jag inte gjort det är ju pga att det var ett helt frivilligt val att säga upp mig. Jag visste mycket väl hur det skulle bli. Att det skulle bli tufft, främst ekonomiskt. Så jag pratar inte speciellt mycket om det eftersom jag faktiskt får skylla mig själv när det gäller det.

Indirekt har det nog blivit att folk tänkt att vi klarat oss ganska bra. I och med att jag sällan nämner det samt att många säkerligen tror att min sambo, som så många andra, är högavlönad. Det är han ju tyvärr inte. Hans grundlön är ju vad jag oftast fick ut på mitt gamla jobb; på min halvtid. Tillsammans med hans lön och min a-kassa så får vi in mindre pengar än dom flesta jag vet får ut på EN månadslön.

Ett annat skäl till att folk inte tänker på det är nog för att jag alltid köper så mycket saker till min son. Han går aldrig i trasiga eller för små kläder och får nån leksak och bok då och då. Vad som än händer så har jag bestämt mig för att inget ska fattas honom och han ska aldrig någonsin behöva känna av mitt beslut att säga upp mig. (Förutom en gladare mamma) Med det sagt så spenderar jag galet mycket tid framför mobilen sökande efter rea-kläder, rabattkoder osv. Allt för att kunna köpa allt vad han behöver till bra priser. Jag är även och försöker hitta saker på Tradera och dylika begagnat sidor men har haft en sån otrolig otur med saker jag köpt, som varit trasiga, för små, noppiga och helt enkelt obrukbara. Så nu finkammar jag oftast nätet efter reor och rabatter istället. I slutändan brukar det ofta bli billigare än Tradera med sina fraktkostnader.

Förutom det så lägger ju varken jag eller min sambo nästan några pengar på oss själva. Min sambo har lasten att han snusar, så detta spenderar han 300 kronor på varje månad, men det är det. Vi röker inte, vi dricker inte, vi går aldrig ut på krogen, vi tränar inte, vi äter aldrig fina middagar, vi klipper oss hemma osv. Vi gör överhuvudtaget inte mycket förutom att hitta på saker med Sam. Kanske Leos en månad, bad en annan osv. Det blir inte många kronor.

Vi har svinhög hyra men förutom den så har vi inte många utgifter som tur är. Han har gratis telefon genom jobbet och jag har ett billigt abonnemang på min. Vi har billigt bredband och tv genom Lulebo och i princip inga andra kostnader förutom några försäkringar och dylikt. Bilen äger jag och den är billig att köra och har inte speciellt hög försäkring. Djuren drar dock iväg med sina kostnader men vi har inte dragit in något på dom heller sen jag blev arbetslös. Det vi har dragit in på är oss själva.

Skulle vi leva som man ser "vanliga" människor gör; äta lunch ute, lägga flera tusen kronor i månaden på sig själva, gå på närmsta affär och handla allt till middagen, köpa kläder till Sam på närmsta affär utan att söka reor, ta bilen överallt - ja då skulle lönen vara borta första veckan! Nu brukar vi i alla fall klara oss till åtminstone i mitten av månaden. Och jag ska inte ljuga, många gånger ligger vi back i slutet av månaden och måste rädda upp det nästa månad.

Varför tar jag upp det nu då? Jo för nu kommer det ju snart den härliga perioden av november/december. I november har vi farsdag och i december så är det jul. Detta innebär att julklappar ska inhandlas och adventskalendrar och gud vet allt. Sen har vi sen förra året tagit beslutet att fara iväg med Sam till tomten som vi gjorde förra året. Något som också kostar, även om det är värt det i slutändan!

Dvs består dessa 2 månader av fullt med extra kostnader som man ska försöka parera! Pengar som vi egentligen inte har men måste trolla fram på något sätt. Även om folk säger att dom varken förväntar sig julklappar eller vill ha det så känns det extremt olustigt att få saker av människor utan att kunna ge något tillbaka. (Vissa bryr sig ju inte om sånt, men jag gör det) Samtidigt så vill man inte tacka nej till att få saker, eftersom man faktiskt behöver dom!

Så då ska man alltså återigen sitta och söka reor för att hitta julklappar och diverse som man faktiskt inte har råd med egentligen. Köper man något för ca 50 kronor så känns det som det man köpt inte räcker till. Köper man något för 300 kronor så känns det fortfarande inte som det räcker till och dessutom svider det i en redan tajt budget. Så då får man prioritera bort ännu mer saker som man egentligen skulle behöva handla till sig själv; schampo, hårfärg, rakblad, bensinpengar, aktiviteter med Sam, mat - ja allt som absolut inte är nödvändigt. Så man ska kunna köpa något. Som ändå inte räcker till.

Denna månad, november, kommer bli en sån där galet bister månad när inget annat än mat kommer kunna inhandlas. Detta pga av att jag redan börjat köpa nån julklapp (rea såklart) och vi kommer betala boende för tomte-vistelsen. Något jag inte har skrivit som jag borde klargöra är att när allt är betalt så är det ju pengarna som blir kvar matpengarna. Så allt vi köper i övrigt är vi tvungna att plocka därifrån och ju mer vi måste köpa desto mindre och sämre mat kan vi köpa. En ond spiral helt enkelt.

Med detta inlägg vill jag bara klargöra att det är inte så lätt jämnt att vara arbetslös. Även om jag inte gnäller över det och inte ångrar mitt beslut så betyder det inte att det inte är tungt ibland. Jag får ofta höra typ att; "jamen det kostar ju bara en 20:a" eller "varför hälsar ni inte på". Vad svarar man på det egentligen? Om man har ett tomt konto är en 20:a mycket och bensin har för oss blivit en lyxvara. Oftast kör vi runt med bensinlampan tänd. Men har man aldrig haft dåligt om pengar så kommer man ju aldrig förstå. Helt ärligt känner jag inte en enda människa som haft det som vi har det. Och då har vi ju på långa vägar inte det så illa som vissa andra har det. Vi har så VI klarar oss precis. Varken mer eller mindre. Plus minus noll. (Oftast)


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

"Hej hej." Mannen tittar upp på oss från sin plats på trottoaren. Ler ett vänligt leende. Han ser snäll ut. Klumpen i min mage växer. Min son tittar intresserat på honom. Jag anar hans tankar. Vem är han? Varför sitter han alltid där? Fryser han inte? Varför blir han ignorerad av människorna som passerar in och ut ur butiken?

Min son är bara 2,5 år. Han har nyligen börjar göra sig förstådd och kan sätta ihop meningar. Men snart så kommer han kunna prata för fullt. Och fråga. Och vad svarar man då? Vad svarar man på frågorna han har så inte han också ska få ont i magen när man går och handlar? Samtidigt så vill man ju inte ljuga för honom. Hur förklarar man att vissa människor inte värdesätts lika högt i dagens Sverige? Hur förklarar man organiserad brottslighet? Varför kan inte min son bara få vara ett barn ett tag till med största bekymret vad han ska leka med för leksak. Inte varför mannen utanför Coop fryser eller varför ingen bryr sig om honom?

Situationen är svår säger dom. Sverige är ett land där alla ska bli hjälpta och få en fristad och en chans till ett bra liv. Jag har alltid röstat rött politiskt. Jag är så röd som det bara går. Jag tror på alla individers lika värden. Både för människor och djur. Jag tycker vi som land, vi som människor, ska stå enade. Hjälpa dom som behöver vår hjälp. Offra våran välfärd till förmån att andra ska kunna leva. Men vem hjälper jag egentligen sekunden jag lägger pengar i hans kopp?

Jag har sett dom släppa av han. Sett dom släppa av andra. Alltid dessa skåpbilar. Jag har sett dom stå och iaktta han under dagen. Organiserad brottslighet kallas det. Utnyttjande av människor. Sekunden jag lägger pengar i hans kopp så ger jag dom pengar. Pengar till knark, människohandel, vapen - ja allt som är fel med denna värld. Jag bidrar till deras mörka värld. En värld jag inte önskar åt någon. Allra minst en värld som min son ska växa upp i.

Men vad händer om jag inte ger han pengar? Vad händer då? Kanske blir han skriken åt? Kanske får ännu mindre mat? Kanske blir han misshandlad? Kanske försämrar jag hans liv ännu mer. Hur kan jag göra så mot en annan människa? Men vad händer om jag ger honom pengar? Om du ger honom pengar? Om bossen får in flera tusen varje dag? Tror du han får ett bättre liv då? Tror du att han får åka hem då och vara rik? Nej, såklart att han inte får. Varför skulle dom göra sig av med sin guldkalv? Deras inkomst?

Så länge han får pengar kommer han att sitta där. Så länge någon får pengar kommer dom sitta där. I ur och skur. I kyla och värme. Se människor ignorera dom och vända sig om i avsmak och förakt. Var någonstans finns det humana i det?

Men tänk om jag har fel då? Tänk om det inte alls är organiserat. Tänk om han sitter där av egen fri vilja? Att männen i skåpbilen inte alls är hans bossar utan hans rika svenska vänner. Att han får behålla pengarna själv? Låt oss för en sekund roa oss med den tanken. För då stjälper jag ju enbart honom genom att inte ge honom pengar.

Jag som bor i det rika landet Sverige kommer aldrig förstå, så jag tänker inte ens försöka. Vi har ett system just för att förhindra att detta händer. Ett system att hjälpa dom fattiga och utblottade. Såklart har det sina brister men i det stora hela fungerar det. Jag kommer aldrig någonsin förstå desperationen av att inte kunna ge min son mat så jag väljer att sitta dag ut och dag in och tigga. Frysa, svettas, hungra, sittande på en trottoar och framförallt; förlora mitt mänskliga värde av alla föraktfulla bortvända blickar. Så jag borde ge han pengar för att hjälpa han tänker ni nog nu? Javisst, men vad händer sen när jag gett han pengar? Och nästa kommer, och nästa och nästa? Ska jag försöka hjälpa dom alla?

Att sitta utanför en affär och tigga är inget liv att leva. Det är ett straff. Du och jag hjälper ingen genom att lägga pengar i hans kopp. Utan att det finns någon statistik på det så kan jag väl säga att det stora flertalet som är här, frivilligt eller ofrivilligt, har någon som dom svarar för. Någon som ska ha sin del av kakan, eller hela kakan. Människor som du absolut inte vill ska få dina pengar. Människor du skulle springa från om du mötte.

Sverige kan inte ha det såhär, tiggarna kan inte ha det såhär och min son ska inte behöva växa upp i det här. Vill du hjälpa dom, vill jag hjälpa dom, vill landet Sverige hjälpa dom så måste vi starta upp organisationer i deras länder. Organisationer där vi kan donera pengar till. Organisationer som hjälper dom i sitt hemland. Hjälper dom med mat, arbeten och utbildning. Hjälper dom att komma på fötter igen. Inte låta detta fortgå. Denna ondska och utnyttjande av människor. Denna människosyn att vissa människor är mindre värda. Och så länge vi låter detta fortgå så är vi inte ett dugg bättre än "bossarna."

Jag är varken politiker eller lagman. Jag vet inte svaret på allt. Det enda jag kan se att vi som land kan göra är att införa ett förbud mot tiggeri. Det är det enda jag ser skulle lösa det här. Jag förstår att det inte är det lättaste att genomföra och som vänsteranhängare går det väl emot allting jag ska tro på. Men jag ser ingen annan lösning, gör ni?

När vi går ut ur butiken så tittar mannen bedjande på mig och sen sin kopp. Jag, liksom andra tittar bort. Skamsen att jag inte ger han något. Samtidigt arg över att han ska behöva sitta där. Arg på samhället, världen och på politikerna. Arg över att detta är och kommer bli min sons verklighet. Jag kan inte annat än att grubbla över hur hans människosyn kommer att bli när han växer upp. Kommer han vara arg som jag är eller kommer han som så många andra, anse att mannen får skylla sig själv? Att han inte är värd lika mycket? Att han inte finns? Jag blir rädd när jag tänker på det.

Likes

Comments

Jag knatade till Coop för att skicka iväg några paket och samtidigt hämta, vad jag trodde var, ett paket från Wish. Döm av min förvåning när jag fick ett kuvert från Coop istället. Det hann passera många tankar i min skalle. Hade jag beställt ett nytt kort utan att jag kom ihåg det, men varför skulle jag göra det?

Jag var tvungen att slita upp kuvertet utanför affären för att kolla vad det var. Ett presentkort på 2000 kronor från Fritidsresor som Sam hade vunnit på en tävling som jag anmälde honom på Coop Storheden! Helt otroligt! Jag trodde inte ens dom skulle skicka in vårt bidrag men det hade dom ju helg uppenbar redan gjort!

Det gjorde verkligen min dag! 👌🏻👏🏻😁

Likes

Comments

Jag har varit så otroligt stressad över att mina stämpeldagar håller på att försvinna. Speciellt när dom tickade iväg när jag fick den här utbildningen. Jag började dock kolla upp hur många jag hade kvar, och om jag räknade rätt så är jag ungefär ett år bort att bli utstämplad. Ett år. Jag trodde det handlade om månader.

Nu ska jag verkligen försöka stressa av och njuta av tillvaron istället. Det är ju faktiskt bara ca 1 månad sedan jag slutade på utbildningen men jag har inte kunnat slappna av för jag har varit så stressad över detta med dagarna. Jag har under denna period sökt så många jobb så skulle någon ringa för någon intervju så har jag helt ärligt ingen aning om vad det handlar om.

Men som sagt, stressa av och passa på och njuta av tillvaron med min son. Jag fick ju ingen tid överhuvudtaget med honom under sommaren så jag ska försöka ta igen det nu! Givetvis ska jag ju inte sluta mitt jobbsök men jag behöver då inte gå omkring med en konstant stress i magen om jag inte får något närmsta månaderna. Oddsen att man får något på en gång efter en avslutad utbildning är ju ganska små också!

Likes

Comments

Den sista boken att läsa för mig innan gratismånaden i Nextory gick ut var boken Medan han lever. Boken är en sann berättelse som ömsom handlar om författaren Elaines barndom där hon utsattes för sexuella övergrepp och ömsom nutid.

En otroligt bra bok och extremt informativ. Sverige i all ära men när det gäller sexuella brott ligger vi fortfarande kvar på medeltiden och skyddar inte våra barn överhuvudtaget. 2-6 år är straffskalan för att sexuellt utnyttja ett barn. Det är skrattretande. 2011 så fick Sverige kritik för detta från FN men ingenting har hittills hänt för att förlänga straffen. USA tycker jag i allmänhet inte är ett land med bra värderingar men deras registrering av sexualförbrytare och straffskala är något vi i Sverige borde anamma om något!

Visste ni att enligt statistiken så har tre barn i en vanlig skolklass på 30 personer någon gång blivit utnyttjade sexuellt på något sätt. 90% av de som anmäler att de utnyttjas är tjejer. Och mörkertalen är enorma pga den stora skammen.


Något som människor också är rädda att säga är att pedofiler söker sig till barn. Man får nästan skämmas om man säger sig vara osäker på manliga förskolelärare, lärare eller fritidspedagog nuförtiden. Trots att statistiken visar att 90% av pedofilerna just är män. Det är helt enkelt inte politiskt korrekt. Men vad är viktigare egentligen? Att vara misstänksam mot någon helt i onödan eller ditt barns säkerhet? Jag kommer alltid vara misstänksam.

I boken så fanns även Rädda Barnens Folder med hur man skulle förebygga att sexuella övergrepp händer från första början. Jag ska helt klart försöka uppfostra min son enligt deras tips och råd!En viktig bok att läsa för alla. Speciellt om du har barn själv.

Likes

Comments

Jag ville ju se Warcraft redan när den gick på bio men möjligheten fanns ju inte så jag blev extremt glad när jag såg att den kommit ut på sambons Telia pilot.

Jag har ju aldrig någonsin varit en inbiten wow-nörd och det har gått många år sen jag spelade det sist, men det spelade mindre roll.

Jag tyckte filmen var bra. Oerhört bra tom. Som vanligt blev det dock en cliffhanger i slutet, vilket jag inte gillar. Och givetvis hade det varit bättre att se den i 3D. Men tametusan, så får den toppbetyg av mig!

☠️☠️☠️☠️☠️
5 av 5 i betyg
-------------------------------------------------

Jag kände att jag borde inflika en Dagens Gratis i detta inlägg också. Bästa gratis-saken hittills är definitivt sambons gratis-tv från Telia. Han jobbar ju på Telia och har blivit utvald av dom att få prova deras pilot-version av Telia Play+. Detta innebär alltså han får hyra vilka filmer han vill och vi kan se alla kanalerna helt gratis i deras pilotversion som dom ständigt uppdaterar. Detta mot att han då rapporterar saker som behöver åtgärdas tex buggar.

Och ja, den enda nackdelen är just det; att det ÄR en pilotversion och ibland blir det buggar tex med text, appen osv. Men jag måste säga att jag tycker det är hemskt lite fel och verkligen guld värt att kunna se vad man nu vill när som helst. Bästa gratisgrejen hittills! 👌🏻


Likes

Comments

Missa inte helgens öppningserbjudande på Lyko här i Luleå i helgen! 3 för 2 på alla produkter! 👌🏻

Likes

Comments

Jag avslutade en till bok i veckan. Den var verkligen jobbig att ta sig igenom men eftersom det var en deckare var man ju tvungen att läsa klart den för att få veta hur den slutade.

Varför boken var så fruktansvärt dålig var pga av att den bestod mer av tantsnusk, eller ja gubbsnusk då med tanke på författaren, än den bestod av själva crime-storyn. Och själva crime-storyn var då nog pervers i sig. Vilket man hade kunnat leva med om det inte hade varit för att det hela tiden stod sida efter sida om huvudpersonernas sexliv in i minsta detalj. Suck och gäsp.

Nej, en riktig värdelös bok. Läs den inte. Köp den inte. Titta bort om ni ser den.

Likes

Comments

Idag hade jag möte med AF. Så jag satt där och väntade och väntade. Klockan blev 10.00 och dom 10 personerna i vänthallen försvann en efter en, hämtade av sin arbetsförmedlare. Utom jag.

Folk frågade en efter en vem jag sökte. W sa jag och dom hummade och sa att hon var ju här. Till slut kom det en kille och sa att W inte hade något inbokat i sin kalender, varav jag visade honom mailet med tiden.

Han förbarmade sig i alla fall över mig och tog med mig till sitt kontor och "skrev över" mig till en ny handläggare. En som sysslade med ekonomi. Så nu ska jag dit nästa vecka IGEN.

Innan jag gick frågade vad jag skulle göra med min nuvarande handläggare som aldrig dök upp. Ringa och fråga vart hon höll hus eller vad? Han sa att han skulle prata med henne så jag behövde inte göra något när jag fått en ny. Sen skrattade han lite och sa att hon måste ha glömt att skriva in det i kalendern och att dom inte var mer än människor. Jojo, tänkte jag om detta var det enda "misstaget", vilket det inte var. Sen jag fick henne så har allt bestått av "misstag" och hon har varit totalt omöjlig att få tag i. Och detta var då droppen!

Jag är inte ledsen över att få en ny arbetsförmedlare iaf. Sämre skött än såhär kan det inte bli! Jag hade iaf tur som träffade G från början. Hade jag träffat min ordinarie handledare hade jag nog aldrig fått gå denna utbildning och livet hade sett betydligt mörkare ut. Tur i oturen kan man säga!


Likes

Comments

Ikväll har Kent precis spelat klart här i Luleå. Jag var inte där och det är nog något jag lär ångra. Jag funderade och funderade när biljetterna kom ut. Skulle jag fara eller inte?

Jag valde dock det senare eftersom jag inte lyssnat på Kent sen 2002-2003. Dom enda skivorna med dom jag någonsin ägt och egentligen lyssnat mycket på är Vapen och Ammunition och Du och jag Döden. Men herregud vad jag lyssnat på dom.


Vapen och Amnunition kördes om och om i Stockholm när jag och min gamla vän Sara flyttade dit. Nu när jag lyssnar på den så måste jag säga att det är faktiskt just den perioden som den påminner mig om. Det sämsta beslutet i mitt liv var helt klart att flytta hem igen istället för att försöka hitta ny lägenhet där nere istället. (Dock var det nog tvärtom för min vän; det bästa beslutet) Tänk vad mycket som aldrig hade hänt bara man hade stannat där nere. Tänk om man hade haft ett facit i handen på den tiden.

I alla fall så är nog detta en konsert jag kommer att tänka tillbaka på och ångra att jag inte for på. Jag försökte få tag i några sista minuten biljetter utan framgång.Tack Kent för er tid i mitt liv. För alla tårar, skratt, glädje och sorg som jag upplevde med er musik i bakgrunden. Tack för texterna som träffade rätt in i hjärtat på en ensam och förvirrad tonåring. Tack för allt. 💙

Likes

Comments