Header

Ingredienser 2 port

300 gram färsk lax

1-2 dl Vitt vin

1 Chili

1,5-2 tärningar fiskbuljong(gärna hemmagjord såklart, men köpt av finare kvalitet går bra)

Hummerfond

1 dl Vispgrädde

1 dl matlagningsgrädde

1 stor klyfta Vitlök

1 stor schalottenlök 

 2 msk Tomatpuré

Citron

Honung

Salt & peppar 

Vatten

Gör såhär: 

Det är svårt att skriva receptet på denna soppa då jag gjorde väldigt mycket på känn, men jag försöker! Börja med att hacka schalottenlöken, pressad vitlök och 1/2 chili smått och fräs i en klick smör. Fyll på med ca 4 dl vatten + en buljongtärning. Sedan smaksätter du med 1 dl vit vin, tomatpurén, salt, peppar, ringla i lite honung, pressa i lite citron och låt puttra på svag värme i ca 5 min. Smaka av med lite hummerfond, salt och peppar. Häll ner 1 dl vispgrädde och 1 dl matlagningsgrädde. På med lock igen och låt puttra på svag värme. Smaka av med vin, citron, fond, honung, tomatpuré, paprikakrydda, chili-pulver etc om du tycker det behövs! 

Laxen 

Ringla lite olivolja i en ugnsfast form. Lägg på laxfiléerna, toppa med skivor av citron, flingsalt och peppar. Lägg även grön sparris i formen & ringla lite olivolja på! Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 12 min eller till laxen är färdig! 

Häll soppan i två skålar, lägg ner en laxfilé i var skål och toppa med sparrisen, citron och persilja!

Har ni frågor så fråga på! Jag kan ha glömt något! :) 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag sparade en bit av degen jag gjorde till tortillasbröden nedan eftersom jag fick en idé om att testa göra en pizza på degen. Jag har fått för mig att jag ska testa massa knep för att få fram den perfekta hembakade pizzan, och detta var ett spontanförsök för att testa degen. Även om det inte är mina perfekta hemmagjorda pizza, för jag kommer experimentera mycket mer innan jag är höet nöjd, så blev denna fantastiskt god! Väldigt krispig i kanterna, lite mjuk inne i mitten, mycket smak och gjorde toppingen rättvisa!

För degen - kolla recept på Hemmagjorda Tortillas med panerad torsk! Det receptet räcker för 8-10 tortillabröd. Jag gjorde tio bitar av receptet och använde 2 till pizzan & 8 till tortillasbröden.

Vitlökssåsen

Majonäs

Creme Friacne och/eller fil/gräddfil

Vitlök

Salt

Peppar

Socker/honung

Chilisås

Kebabkrydda

Lite vatten

Gör såhär:

Egentligen är det bara att blanda ihop allt och smaka av hela tiden tills man tycker det är gott. Det är viktigt med någon form av sötma. Jag tar lite honung och lite chilisås för att höja smakerna av det andra. Jag blandade även crème friache, majonäs och lite gräddfil för att få den konsistensen jag gillar. Även några droppar vatten! Man kan givetvis göra en vitlökssås med endast crème friache, endast gräddfil, endast fil eller en aioli på endast majonäs. Men enligt mig får man bäst smak och konsistens om man blandar alla!

Tomatkrämen

Soltorkade tomater + lite av oljan

Tomatpuré

Vatten

Basilika

Oregano

Salt, peppar och socker

Gör såhär: Mixa soltorkade tomater, tomatpuré, lite olja, basilika och oregano. Tillsätt lite vatten och smaka av med salt, peppar och socker. Gör krämen lite sötare än vad du skulle gjort annars! Den ska vara söt! För då kommer smakerna fram mycket mer på pizzan och kompletteras mot det saltare brödet. Toppa sedan med ost(jag blandade herrgårdsost och gouda) och körsbärstomater. In i ugnen på ca 200 grader undervärme i ca 10 min. Titta till då och då och känn med en stekspade om den känns färdig. Osten ska bli lite gyllenbrun!

Toppa sedan med ruccola, flingsalt och vitlökssåsen!




Likes

Comments

Tortillabröd (8-10st)

​6 dl mjöl (+ till utbakning)

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

2 dl vatten

1/2 dl rapsolja 

Gör såhär: 

Ner med allt i en bunke och knåda ihop. Degen kommer vara lite kladdig så placera den på bänken och knåda den med extra mjöl tills den inte är kladdig mer. Dela upp den i 8-10 lika stora runda bitar. Mjöla en kavel och kavla ut tunt, ca 2-3 mm. Stek på hög värme på en torr panna, alltså inget smör eller olja. Degen ska "bubbla upp". När den gör det vänder du på den och steker andra sidan. Det går fort och det är väldigt varmt, så var försiktig! Lägg bröden ovanpå varandra på en tallrik och täck med en kökshandduk! 

Panerad torsk (4 port)

500 - 600 gram torsk

Ströbröd 

2-3 Ägg 

Mjöl

Smör & olja

Salt, peppar, lökpulver

Gör såhär: 

​Skär upp torsken i bitar. Gör dem inte "för små" då de lättare blir torra då! Lagom är bäst! Täck bitarna i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd som du smaksatt med salt, peppar och lite lökpulver. Stek sedan fisken i mycket smör och olja på hög värme. Ca 3 minuter på var sida. Men håll koll hela tiden och skär en på mitten för att se om de är klara. Den ska inte vara genomskinlig! Eftersom det blev många bitar fisk fick inte allt plats i stekpannan, så jag placerade bitarna på en plåt efterhand de blev klara och lät de stå i ugnen på 100 grader för att hålla värmen. Ett litet tips! 

Citron-aioli 

Majonäs 

Pressad citron

Vitlök

Lite vatten

Salt och peppar

Gör såhär: 

I vanliga fall hade jag gjort majonäsen från grunden, men tiden räckte inte till. Då gjorde jag en fusk-variant! Jag blandade alla ingredienser ovan och smakade av hela tiden. Vattnet använde jag endast i ett par droppar åt gången då jag ville ha en tunnare konsistens! Där har jag heller inga mått, utan gjorde på känsla! Men eftersom majonäsen är grunden så var generös! 

Tillbehör/Toppings

​Räkor

Picklade rödlök

Tomatsalsa (hackad tomat, pressad lime, salt, peppar och socker)

Strimlad vitkål & isbergssallad

Ruccola 

Koriander (jag avskyr det så det saknas på bilden, men de andra gillar det)

Chili-olja (färsk chili, olivolja, rapsolja, salt, peppar, chilipulver och socker)

Fler tips: Mango, persilja, sweet chili-sås, groddar, rödkål, saltgurka, ananas & jalapenos. 

Om något är oklart är det bara att lämna en kommentar så svarar jag! Rätten blev en hit hos familjen, så jag rekommenderar den varmt! :) 


Likes

Comments

Ingredienser

1 banan

1,5-2 dl frusna blåbär

Havremjölk efter önskad konsistens

1/2 tsk vaniljpulver

2 tsk saft från citron

1 msk Maca powder

Gör såhär:

Mixa banan, blåbär, citron och havremjölk tills det är klumpfritt. Tillsätt vaniljpulver och Macapulvret och mixa igen tills allt gått ihop. Toppa med dina favorit-toppings! Jag valde banan, blåbär, kokos, granola och ringlad kokossirap!

Likes

Comments

Ingredienser (2 port)

1,5 msk margarin/veg smör

1,5 mjöl

2,5 dl havremjölk

1/2 tsk salt

1/3 tsk lökpulver

Ca 1/4 tsk muskot eller efter smak (kan uteslutas helt)

1 tsk saft från en citron

2-3 msk Bjäst (också efter smak)

Svartpeppar & Vitpeppar efter smak

Gör såhär:

Börja med att sätta igång vatten till makaronerna då detta recept går snabbt och blir väl timat med markonerna! Jag skulle föreslå att makaronerna får kokas lite Al Dente, då det blir extra gott om makaronerna och såsen får stå på svag värme en liten stund innan servering.

Såsen:

Smält smöret på medelvärme och tillsätt mjölet. Vispa så det blir klumpfritt. Tillsätt 2 dl av havremjölken, salt, lökpulver, muskot, citron och lite peppar. Låt det koka upp och tjockna till. Tillsätt bjästen och resten av mjölken(1/2 dl). Smaka av med mer av kryddorna, mer bjäst etc. Jag tog i lite vatten, cirka 1 msk, för att tunna ut såsen lite grann. Häll sedan ner såsen i dina kokta och avrunna makaroner. Låt det stå och "Gotta ihop sig" ett par minuter! Jag toppade sedan med lite paprikapulver, träsk chili och purjolök. Denna rätt fungerar utmärkt som stuvade makaroner och lite ketchup på var inte fel! Det fick dock inte vara med på bilden av estetiska skäl.

Hoppas det smakar! :)

Likes

Comments

​Pulled Oumph-gryta (2 port)

1/2 paket fryst Oumph (jag tog med BBQ-smak, men naturell eller annan smak fungerar bra)

1/2-1 paket passerade tomater

2 tsk tomatpuré

1/2 tsk kanel (eller mer efter smak)

En nypa socker

1 tsk grönsaksfond

1/2 paket körsbärstomater

1 klyfta vitlök

Ett stänk vatten (ca 1/2 dl)

Salt & peppar

Gör såhär: 

Stek upp Oumphen på låg temperatur. Eftersom den är fryst och då tinas på den låga värmen använde jag vattnet från isen istället för olja. Det behövs ingen olja! Jag använde Oumph med BBQ-smak, men jag är helt säker på att både naturell och de andra smakerna går hur bra som helst. Denna grytan fick en lite söt och rökig smak pga BBQ, så om man gillar det så rekommenderar jag denna! Jag tillsatte lite mer än ett halvt paket passerade tomater, vattnet, tomatpuré, en liten nypa socker(ca 1/3 tsk), grönsaksfond, kanel och vitlök. På med lock och låt puttra i 10-15 minuter. Smaka sedan av med salt, peppar och mer kanel om man gillar det! Ner med halverade körsbärstomater, på med lock och låt puttra 5 minuter till. Tillsätt lite mer passerade tomater, ev lite mer vatten, om man vill ha lite tunnare konsistens/mer sås. 

Jag serverade grytan med ris, crème friache(iMat-friache för veganskt), persilja och majs! Majsen fick inte vara med på bild eftersom det blev fult. Tips: En klyfta lime är inte fel att pressa över heller! :)


Likes

Comments

Ugnsbakad potatis (4-5 port)

Potatis (jag använde 1kg "Små fina"-potatisar)

Rapsolja

Salt och peppar

Gör såhär:

Börja med potatisen då den tar längst tid. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av potatisen men låt skalet sitta kvar. Vänd runt i olja, salt och peppar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen. Öppna ugnen och rör runt i potatisen ibland. Mina var inne i ca 25-30 minuter, men känn på de större potatisarna med en sticka då och då och när de är genom-mjuka är potatisen klar! Jag lät mina ligga kvar i ugnen på eftervärme/svag värme tills jag var helt nöjd med såsen!

Biffar (4 port)

600 gram blandfärs

4-5 msk Ajvar Stark (Välj Mild & lite mindre som alt)

1 tsk paprikapulver

1 msk lökpulver

2 vitlöksklyftor

Ett stänk sweet chili-sås (ca 1 tsk)

En nypa socker (ca 1/3 tsk)

1,5 msk grädde

1 msk ströbröd

Salt och peppar efter smak!

Gör såhär:

Rör ihop allt. Jag lät färs-blandningen stå och "gotta ihop sig" i ca 10-15 min före stekning. Smaka av med salt och peppar. Gör en liten biff och provsmaka! Tillsätt mer av det du tycker saknas! Forma biffarna och stek i en blandning av olja och smör, ca 3 min på var sida eller tills de känns klara. Det beror på hur tjocka du gör dem! Biffarna blir bara godare om de får ligga och vila på en ljummen tallrik med aluminiumfolie över en stund!

Whiskysås (4-5 port)

1/2 gul lök

1 msk smör

1,5 ox-buljongtärning

1/3 tsk socker

1,5-2 dl grädde

1,5 tsk tomatpuré

3 dl vatten

Ca 3 msk Whisky

Maizena

Vitpeppar, svartpeppar, salt och soya(Colour it)

Gör såhär:

Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt buljongen, vattnet, whiskyn, 1 dl grädde, tomatpurén och sockret. Låt puttra på svag värme i ca 10-15 min. Smaka av! Mixa så att såsen blir helt slät. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt 1/2-1 dl grädde till. Smaka av med salt, peppar och lite mer whisky om så önskas. Jag hade även i colour it-soya för färgens skull! Jag tillsatte även maizena och lät det koka upp tills jag hade konsistensen jag ville ha!

Detta är det första receptet jag gör där jag tagit mått. Jag lagar alltid efter smak endast, och är mycket ovan vid att skriva upp mina recept och tänka på hur mycket jag stoppar i av varje. Så var inte blyg med att fråga på i kommentarsfältet om något är oklart! Middagen uppskattades av familjen och jag hoppas att ni också gillar det! :)

Likes

Comments

Hejsan!

Mitt namn är Fia och jag är en mycket matglad filur som började experimentera i köket redan som 5-åring. Då jag valt att utbilda mig inom mitt andra stora intresse i livet, nämligen musik, så har matlagningen blivit ett mycket stort fritidsintresse. Jag startade ett instagramkonto med namnet "fiafixar" för snart 2 år sedan som en rolig grej, och har börjat få en hel del frågor kring recept. Kontot använder jag mest för bilder och nu vill jag utöka det med hela recept! Jag tror starkt på en varierad kost, så på min blogg kommer ni hitta massor av nyttigheter och lika mycket onyttigheter. Jag äter mycket vegetariskt och veganskt, men följer inga regler i köket och äter lite av allt. Därför kommer innehållet förhoppningsvis erbjuda något för alla! Alla bilder som publiceras på denna sida är mina, om inte annat kommer fram i texten. Bilderna får säkerligen användas, men jag vill bli frågad först!

Med de orden hälsar jag er hjärtligt välkomna till mitt lilla krypin och hoppas att ni återkommer!

Lämna gärna en kommentar vettja! :)


Likes

Comments