Hej kära ni!

Förlåt så hemskt mycket över att det utlovade bettinlägget uteblev. Det är faktiskt min minsta sons fel. Han lyckades radera hela inlägget medans jag skrev det och då orkade jag inte börja om. Det får bli imorgon istället medans lilleman är på dagis 👍

Stormigt har det varit idag och jag är glad att jag red ut runt lunch på Lima för när jag släppte ut henne i hagen igen så började det snöa och regna på tvären . Medans jag väntade på en tjej som skulle köpa mitt flippanbett så fick Lima stå med magneter på nacke, rygg och haser. Märktes ännu tydligare idag att det tog på henne, hon var märkbart irriterad bitvis och hade svårt att stå still. Eller irriterad var fel ord , hon hade bara svårt att stå still helt enkelt. Det pirrar väl kanske i kroppen .

Hon var relativt snäll ändå att rida ut barbacka och bettlöst på. Jag tänkte ett par gånger att det inte var världens bästa idé kanske men jag satt kvar trots några grodhopp och bocksprång. Hon var väldigt väldigt pigg så på hemvägen styrde jag in i skogen för att få lite naturlig bromsning .

Blev en kväll på maxi för mig och barnen för att handla lite och sen försöka få den minsta att somna.

Hann precis mocka färdigt, fodra och pussa på tjejerna innan himlen öppnade sig. Bläää hoppas det här vädret ger med sig till imorgon.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Veckoplanering

Den här veckan blir lugn för Lima , hon vaccinerades ju igår samt att tänderna togs så därför blir det bara en väldigt lättsam vecka .

Måndag: veterinärbesiktning med böjprov, tandkoll och vaccinering

Tisdag: skrittas 30 minuter bettlöst

Onsdag: skrittas 60 min bettlöst

Torsdag: joggas lite lätt

Fredag: joggas i alla gångarter med bett

Lördag: vila

Söndag: longeras

Likes

Comments

Godmorgon!

En ynka dag fick vi utan storm , idag blåser det för glatta livet igen "suck" . Jag är så jäkla trött på det här vädret . Det blir som inge roligt att vara ute alls.

Jag ska försöka mig på en skrittrunda med Lima trots allt , beroende på hennes temp såklart. En del hästar reagerar ju på vaccinet , Lima har dock aldrig gjort det tidigare så det borde inte vara nå problem .

Senare idag så ska vi diskutera lite bett tycker jag , eller ja, jag ska skriva ett inlägg om gårdagens diskussion med veterinären om bett och Limas mun. Men ni får som vanligt mer än gärna komma med era inputs och tankar , det uppskattar jag. Längtar till lördagens loppis och hoppas på att få iväg massor av grejer.

Nu blir det till att ta tag i lite papper innan Wille ska på dagis , vi hörs sen 💞

Likes

Comments

Tjaba!!

Hoppas att ni har haft en härlig måndag. Jag fick ju väldigt glädjande besked av min veterinär i morse som ni kunde läsa i förra inlägget.

Men så är det ju det här med Limas mun och den är ju allt annat än lätt, men det ska vi diskutera imorgon tänkte jag för idag har jag pratat bett och hästmunnar med min veterinär som även är tandspecialist såpass att hjärnan till slut inte kunde ta in mer info .

Kugghjulen i hjärnan har snurrat för glatta livet och vi har gått igenom dom bett jag idag rider med varav han godkände 2 typ 😩 men som sagt, vi tar det imorgon.

Efter veterinärbesöket så var det bara att hoppa in i duschen och dra på sig någon passande outfit inför arbetsintervjun.

Det var en gruppintervju så det var jag och tre andra . Jag tyckte det kändes bra och fick en bra känsla så nu är det bara att vänta och se .

Mötte upp Olivers farmor i Birsta för att hämta lite glömda grejer och det blev ett långt samtal vilket var så otroligt skönt. Kändes som en tyngd lättade från mina axlar och mitt bröst.

Sen rullar liksom eftermiddagarna på ni vet middag, lek med barnen och sen nattning av barn. Jag gick sen ut för att natta mina hästar. Lima pysslade jag om lite extra och i natt får hon sova med back on track paddarna igen . Allt jag kan göra för att förebygga skador och främja hennes välmående kommer jag att göra. Från att hon hamnade i min vård så har jag gjort och gett henne precis allt och det i kombination med väl anpassad utrustning, rätt foder , tonvis med kärlek och varierad träning så hoppas jag att hon kommer få ett långt liv med mig.

Guuud vad jag babblar 🙈

Ny dag imorgon och om inget är konstigt med Lima efter vaccineringen så ska hon skrittas på indianhacket.

Vi hörs imorgon igen , då jäklar ska vi snacka bett

Likes

Comments

Hur snygga var inte dom här ridbyxorna?

Finns även i grått och kostar 699:- på Avenahorsefashion.se

Likes

Comments

Nu har veterinären lämnat och jag har traskat hem med min väldigt trötta häst. Min väldigt trötta men friska häst.

Vi började med en koll inne på gången där han kände igenom henne , kontrollerade muskelsättning , jämnhet och benställning. Han klämde länge och väl på benen och som alltid så finns set en anmärkning och det är ju hennes vänstra bakben som har en ärrbildning.

Därefter gick han igenom ryggen, länden och korset väldigt noga. Han klämde, kände , tryckte och donade extremt noga eftersom jag bett om det. Fanns ingenting att anmärka på , allt kändes och såg helt normalt ut.

Jämn i muskulaturen, jämn i kroppen, fin i hull och fin överlag.

Därefter gjordes böjprov såväl högt som lågt på både böjda och raka spår och på mjukt som hårt underlag. En rejäl koll alltså med ordentlig provokation men hon dansade sig fint igenom alltihopa.

Det han däremot anmärkte på är hennes vänster framhov och det vet jag ju om att hon har en viss problematik där eftersom hennes vänsterhov är något större än den andra, den vill även flyta ut mer utåt och belastar snett inåt. Det har ju min Hovis jobbat med ända sen hon började sko Lima men vi behöver göra en liten förändring på den hoven i fortsättningen för att hjälpa Lima lite till.

Hon behöver lägga ut skon lite , kapa utsidan betydligt mer och eventuellt plasta insidan av hoven för att hjälpa till med att stärka väggen. Hon briljarderar ju med sina framben och i o med att den här vänsterhoven är lite för rak på insidan så belastar hon ju då sin vänstra kota och insida framknä mer än nödvändigt. Så här behöver hon lite hjälp med skoningen för att undvika problem längre fram.

Men det finns alltså ingen hälta, ingen rörelsestörning mer än briljarderingen men det har ju med hennes benställning att göra och inget som går att göra något åt liksom, det finns inte en enda tendens till svullnad, ömhet eller inflammation i något ben utan hon är helt ren och fin.

Sen så är det ju det här med hennes mun. Den är ju ett evigt återkommande problem och det kommer det att vara i resten av hennes liv . Hon har ju ett kraftigt överbett som orsakar en del meck. Hon får foderinpackningar längst in och har en allmänt tråkig mun. Bland det värsta min veterinär har sett, vilket han påpekar varje gång. Men det är bara att fortsätta ta ut honom var 6 :e månad för att hjälpa henne så gott vi bara kan. Man får slipa ner och sen rengöra . Nu blir det lite lättare för mig dock när jag kan ta slangen ute på gården och försöka spola henne varje dag i munnen.

Så det var dom två grejerna , vänsterhoven som måste korrigeras lite och sen fortsätta underhålla munnen. Överbettet går ju inte att göra något åt liksom mer än att slipa ner med jämna mellanrum. Hon är ändå jämn i sin käke och får i sig maten på ett bra sätt .

Dessutom var det första gången han inte anmärkte på hennes psyke. Han sa till och med att det var en fin häst och att hon verkar ha blivit trevlig också 👍 Hon skötte sig med bravur och det är en sån lättnad att hon är frisk och hel.

Så nu jäklar borde det väl vara dags för mig att få tävla lite igen snart.

Likes

Comments

Godmorgon!

Alltid nervöst när veterinären ska gå igenom ens häst tycker jag, även om dom känns fin så vet jag av erfarenhet att det inte betyder att hästen är helt fräsch. Finns ju hästar som tävlats med diverse problem i både hopp och dressyr med fina resultat .

Min förra gick ju dessutom med en medfödd skelettskada i flera år men som inte visades förrän röntgen. Hon gick igenom flera böjprov och vetkoller under flera år utan minsta tecken på smärta. Det var ju inte förrän hon började ändra hoppteknik och bitvis vägrade hoppa oxrar som jag anade oråd och kollade upp henne med röntgen och då fick svart på vitt att hennes skelett bröts ner bit för bit och var halt på alla fyra.

Ja fy fan, fruktansvärd historia.

Nu ska jag inte måla fan på väggen dock , jag håller en tumme hårt att Lima är fräsch. Hon känns onekligen fin och hoppar bättre än någonsin så jag hoppas verkligen att det inte är något. Ni hör att jag är nervös va 🙈Hon tar det hela med ro än så länge iaf.

Senare idag ska jag på en arbetsintervju på ett nygammalt ställe så det ska bli intressant. Ni får hålla många tummar för mig idag hörrni , både för hästen och jobb.

Jag hoppas verkligen så innerligt att jag har positiva besked till er sen.

Likes

Comments

Hej hopp!

Den här helgen har kännts jättelång för en gångs skull och vi har fått väldigt mycket gjort här hemma. Igår tex så sågade grabbarna ner en björk som har irriterat mig sen vi flyttade hit.

Idag fortsatte grabbarna att såga ner träd samt kvista av några andra. Vi har verkligen röjt upp på gården och deg blev en del skillnad. Största skillnaden kommer vi märka till sommaren att det blir mindre mygg och mindre pollen på bilarna .

Jag, frugan och hennes lilla troll åkte ut till Matfors för att kika på en pay and jump . Alltid lika intressant att se hur olika vi hästägare och ryttare är. Vissa premierar att det ska gå så fort som möjligt så hästen nästan står på näsan i kurvorna, andra väljer att hoppa aningens högre hinder än vad man är redo för, en del väljer att rycka, såga och slå sin häst när det inte fungerar medans majoriteten ändå tar sig runt på trevligt sätt.

Det var en väldigt välordnad träningstävling tycker jag och jag gillar att många ryttare fick lite hjälp från backen av duktiga M som höll i det hela. Det är ju en träningstävling och inte på liv och död, många fick bra tips och tog sig runt tack vare den hjälpen från backen.

Roligt att kika även fast jag helst hade velat vara med själv. Men den tiden kommer , jag tänker inte vara med bara för "vara meds skull" utan jag behöver bli mer färdig i min kropp och jag och Lima tillsammans behöver fortsätta träna lite till innan vi ska ge oss ut igen. Men det är helt klart nära nu tycker jag.

Jag valde att låta Lima vila även idag , det är något i munnen som stör henne och jag vill inte stoppa ett bett där nu känner jag trots att hon kändes otroligt fin i torsdags så var det ändå nånting som jag tyckte inte var helt hundra . Att ge mig ut i halv storm på indianhack kändes lite väl äventyrligt så då är det faktiskt bättre att hon får vila tills att veterinären gått igenom henne imorgon.

Lima ska först gås igenom med böjprov och sen checkas på lina . Ryggen ska kollas och därefter ska han kolla munnen och slutligen vaccinera. Jag ber till Gud att hon dansar igenom den här kollen för då kan inte mycket stoppa min träning och planering för oss två. Skulle hon INTE vara helt hundra så är det i ett tidigt skede i så fall och då kan man förhindra en värre skada.

Min veterinär brukar dock alltid anmärka på att det är fel i huvet på hästen och inte fysiken 🙈 återstår att se . Ska bli skönt med en check nu iaf när hon varit igång ett par månader .

Vi hörs imorgon med goda nyheter hoppas jag 💞

Likes

Comments

utrustning

Jag skulle behöva ha en ny Förbygel till Lima då hennes dels är i fel färg sen jag bytte sadel från brun till svart och dels för att den är för stor för henne egentligen.

Jag gillar ju fluff och jag gillar bling , den här förbygeln jag hittade hos Eponia.se är inte blingad men den är i fluff och supersnygg.

En svart sån här skulle jag gärna vilja ha. Dessvärre ligger priset på 1200 :- så det är liiite i saftigaste laget för min plånbok 😩

Likes

Comments

I torsdags lindade jag ben och pulade på extra innan ridningen trots regnet som strilade . Planen var ett dressyrpass i padocken med fokus på lösgörande arbete.

Det var superbra underlag i padocken förutom ena långsidan som var lite för djup men då passade jag på att flytta henne till kvartslinjen varje gång istället.

Skrittjobbade länge med motställningar och sidförande arbete. Flyttade 10 steg inåt - rakställde några steg och flyttade sen ut till spåret igen . Små volter i höfebern för att fånga upp henne och få vikten mer på bakbenen och för att få henne lyhörd för hjälperna.

Ibland gör jag en bakdelsvändning istället för volt och rider på framåt i en frisk skritt ur samlingen för att få igång bakdelen ordentligt och för att få henne fram för skänkeln. Jag tyckte hon svarade jättejättefint på det här arbetet och hon jobbade riktigt fint . Hon har ju haft svårt för just tempoväxling uppåt och då blivit springig eller stressad , släppt bettet och börjat studsa men nu när jag verkligen har lagt ner otaliga timmar på att få henne mer jämn för skänklarna och framförallt att hon nu vågar ta stöd på bettet så fungerar ju den här typen av övning ypperligt på henne.

Övergick sen till att jogga i trav , bara låg och rund form innan jag gjorde lite övergångar till skritt , volter med mot och medställning och sen sidförflyttningar . Hon kändes väldigt taktfast och hade en fin trav .

Övergick sen till galopparbetet där jag som alltid börjar i lätt sits och lägre form. Jobbade mer på volt idag där jag satte ihop galoppen på halva volten och sen längde ut steget och lätt sits igen på andra delen . Rullade så några varv åt båda hållen och hon fick en riktigt fin galopp .

Kan det vara så att vi kommit över en tröskel nu?? Jag hoppas verkligen det för nu går hon fint i båda galopperna.

Red en del förvänd galopp och avslutade med att göra små volter i galopp där jag helt vänder för ytterhjälperna för att få henne riktigt rak och för att få samlingen äkta. När man vänder in helt för ytterhjälperna så kan inte hästen fuska med någon utskjutande bog eller dåligt undertrampade bakben utan den är tvungen att sätta sig på bakdelen .

Travade sen av i en riktig låg och lång form på mjuka bågar. Oj vad fin hon var och så roligt när det går bra . Inte en enda protest under hela passet 👍

Gammal bild , foto melina Jäderblom

Likes

Comments