Allmänt, Felicia

Jag skrev ett inlägg som tog mig 1,5 timme och det handlade om rökning. Va tror ni inte att jag gör när jag ska redigera några ord? Jo jag råkar självklart radera det... Nice! Och det finns inte kvar i nån jävla papperskorg eller utkast... Hopp om livet :)

Jag får väl börja om från noll nu kl. 00.45 på natten…:) (tidsinställt inlägg)

Okej så, jag är en person som är helt emot rökning. Jag tycker det är så onödigt och äckligt. Jag har aldrig rökt och jag har lovat mig själv att aldrig heller göra det. Liksom ge mig en anledning till varför jag ens ska röka?

Många personer är tobaksberoende och i tobak finns det ett gift som är starkt beroendeframkallat och det kallas nikotin. Nikotinet skapar en obalans i hjärnans belöningssystem och det gör att man känner ett sug efter att röka.

Det finns fyra olika slags tobaksberoenden:

  • Fysiologiskt beroende. Det är att nikotinet gör att man känner ett sug för att röka. Man får abstinensbesvär.
  • Psykologiskt beroende. Då känner man att man saknar något, en rökare har en identitet.
  • Vaneberoende. Det är när man behöver röka vid vissa tillfällen som t. ex. under promenader, när man pratar i telefon, efter lunchen osv. Rökare beskriver vanan att hantera cigaretten, tobaksdoften, själva tändandet, känslan när röken träffar svalget och röken som blåses ut i rummt som njutningsfyllt.
  • Socialt beroende. Det är när man behöver i vissa sociala situationer som t. ex. fikapaus osv.


Cigarettrökning är farligt för att när man drar ner cigarettröken i lungorna vid ett halsbloss så kommer mer än 8000 skadliga ämnen som finns i röken snabbt in i blodet. Ett 60-tal av dessa ämnen kan orsaka cancer.


När man röker ökas pulsen och blodtrycket, blodkärlen drar ihop sig och konditionen försämras.


Hälften av alla rökare dör i förtid och i genomsnitt förkortar rökningen ens livstid med 10 år. Rökning ökar risken för att få en del sjukdomar och är ofta den främsta riskfaktorn för:


  • Lungsjukdomar som astma, lunginflammation, KOL och lungemfysem. När jag står nära en person som röker så får jag faktiskt väldigt svårt att andas.
  • Hjärt-och kärlsjukdomar som kärlkramp i benen, åderförfettning, stroke och hjärtinfakt.
  • Cancer i t. ex. lungor, urinblåsa, matstrupe, bukspottkörtel och tarm.

Risken för att få sjukdomar som reumatism, diabetes och benskörhet ökar vid rökning. Dessutom försämras immunförsvaret och behandlingsresultaten vid all slags behandling om du röker. Att röka kan även minska möjligheten att få barn.


Att röka skadar inte bara personen som röker utan även personer i dens omgivning. Det kallas för passiv rökning. Om man andas in andras tobaksrök kan man också bli sjuk. Passiv rökning kan förvärra allergi och astma. Passiv rökning ökar även risken för att få hjärtinfarkt, stroke och lungcancer.


Barn är extra känsliga för passiv rökning. De kan få allvarliga infektioner och astma. Plötslig spädbarnsdöd kan bero på passiv rökning.


Mina personliga åsikter:


Mina personliga åsikter är någonting som jag tycker. Du behöver verkligen inte tycka som jag och det accepterar jag verkligen för alla har rätt till sin egen åsikt.


Jag tycker att rökning bara är skit. Det luktar så hemskt illa, det försämrar din kondition (vilket inte påverkar mig men ändå), du ökar risken för sjukdomar som t. ex. cancer hos både dig och andra, rökning är dyrt och rökare lägger för mycket pengar på cigaretter, pengar som kunde gå till annat som dessutom kanske är nödvändigt.


Rökare röker av olika anledningar. vissa blev beroende som unga, Unga och dumma! Vissa mår dåligt av t. ex. en depression, ångest osv och röker för att det känns bra under stunden som de röker och ser då rökningen som en befrielse.


Ni som röker p.g.a t. ex. ångest. Jag har en fråga till er; får ni inte mer ångest av att öka risken för olika slags sjukdomar hos er och hos andra? Oskyldiga personer som inte gjort er ett dugg. När ni står och röker på offentliga platser, tänker ni inte då på att alla andra i eran omgivning också blir sjuka? T. ex. jag, när någon står vi exempelvis busshållsplatsen och röker så får jag jätte svårt att andas. Även om jag står en liten bit bort så blir det fruktansvärt jobbigt för mig att andas. Jag måste verkligen gå iväg från busshållsplatsen för att kunna andas igen… Liksom hallå?? Rökare?? Ser du inte oss andra här eller?? Vi kan inte andas!! Det är inte bara du som skadas utan vi i din omgivning skadas faktiskt också!! Usch jag tycker det är respektlöst att röka på offentliga platser.


Ni som blivit tobakberoende, hur tänkte ni? Att röka är ett val. Du behöver inte provröka om du inte vill. Du behöver inte röka alls om du inte vill. Valet är ditt. Du får själv välja om du vill lägga masa pengar på cigaretter som försämrar din kondition, får dig att lukta riktigt illa, öka olika sjukdomar som t. ex. cancer hos dig själv och hos andra eller så väljer du att inte röka och lägga dessa pengar på livsviktiga saker som mat! Men valet är ditt.


Innan jag dör vill jag hjälpa folk som är tobakberoende att sluta, jag skulle iallafall vilja utmana folk som röker eller snusar. Jag skulle vilja utmana dem med att under en viss tid, t. ex. ett halvår, så får de som vill vara med i utmaningen inte röka eller snusa alls. Han eller hon får inte köpa ett enda paket cigg eller en enda snusdosa. Inte ens ta en cigg eller en snus från en kompis. Alla pengar personerna tjänar på att inte köpa cigaretter och eller snus går till länder som har det svårt. Som fattiga länder med mycket sjukdomar, krigsdrabbade länder osv. Det kanske inte alls skulle gå bra och det kanske inte alls skulle samlas ihop mycket pengar med det är ändå någonting jag verkligen skulle vilja göra. Samtidigt som jag då skulle hjälpa personer som är tobakberoende att sluta röka eller snusa så skulle jag även hjälpa länder som har det svårt. Det skulle vara riktigt häftigt och det är någonting jag ska göra! Rökare skulle ju då hjälpa sig själva och andra vilket skulle vara väldigt bra.

​All fakta om rökning hittade jag HÄR. Jag hoppas ni gillade inlägget och att ni håller med. Men om du inte alls tycker som mig så accepterar jag det för jag tycker att alla ska ha rätt till sin egen åsikt. Hoppas ni haft en bra dag och får en forsatt trevlig eftermiddag/kväll, hejdå!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Felicia

Hejsan! Idag tänkte jag göra en TMI tag så ni lär känna mig lite bättre. Jag tror de flesta redan vet vad det är men för er som inte vet så är det en tag där man svarar på massa frågor, därav namnet TMI (too much information).

1. Vad har du på dig? Detta är ett tidsinställt inlägg men när jag skrev det så hade jag mjukis byxor och en lurvtröja.

2. Har du någonsin varit kär? Njaee.

3. Har du någonsin haft ett jobbigt breakup? Nej.

4. Hur lång är du? Det var ett tag sen jag mätte mig men jag tror mellan 1.55-1.60.

5. Hur mycket väger du? Det var ett tag sen jag vägde mig så jag vet inte.

6. Har du några tatueringar? Nej.

7. Har du någon piercing? Jag har hål i öronen, om det räknas.

8. Favorit tv-program? Jag vet inte.

9. Favoritband? Brukar inte lyssna på band så jag vet inte.

10. Något du saknar? Kompisar, Spanien, sommaren osv.

11. Favoritlåt? Oj jag vet inte! Jag brukar ha typ 5 olika favoritlåtar hela tiden men just nu har jag en lista med bara massa gamla låtar so jag lyssnar på om och om igen haha <3

12. Hur gammal är du? Jag är 13 år.

13. Favoritfärg? Rosa, vit, svart, grå och beige.

14. Vad gör du när du är ledsen? Jag vet faktiskt inte, har inte tänkt på det men typ prata med nån kompis eller så asså jag kommer verkligen inte på just nu haha.

15. Hur lång tid tar det för dig att duscha? Att duscha tar typ 5-20 minuter, jätte olika, men sen smörjer jag också in mig med massa krämer efteråt och det tar ju tid.

16. Hur lång tid tar det för dig att göra dig i ordning på mornarna? Jag brukar gå upp ungefär en och en halv timme innan jag ska ta bussen men det är för att jag ska hinna gå ut med hunden, äta frukost osv men sen att fixa håret, sminka mig och det tar kanske en halv timme-45 minuter.

17. Den senaste grejen som fick dig att gråta? Jag halvgrät i torsdags åt en sorglig film.

18. Senaste gången du sa att du älskade någon? Skrev det alldeles nyss till en kompis.

19. Senaste boken du läste? Ingen aning.

20. Senaste program du såg? Jag tittar sällan på tv-program så jag vet inte.

21. Senaste personen du pratade med? Mamma, pappa och två av mammas kusiner när vi åt middag, för ca. 15 minuter sen. (inlägget skrevs under fredags kvällen)

22. Vad känner du för senaste personen du pratade med? Det var ju min familj och dem älskar jag ju såklart och mammas kusiner som jag tycker om så ja.

23. Favoritmat? Pannkaka, kött & potatis (köttet får inte vara minsta lilla rött för då äter jag inte).

24. Ett ställe du vill åka till? USA.

25. Senaste stället du var på? Jag är hemma just nu så hemma.

26. Har du en kändiscruch? Nja, typ.

27. Senaste du pussade? Min hund <3

28. Favorit instrument? Inget.

29. Senaste sport du utövade? Jag styrketränade hemma igår.

30. Senaste låten du sjöng? I´m a mess. Somsagt lyssnar jag på många gamla låtar just nu haha.

31. Senaste personen du va med? Jag "va" ju med min mamma, pappa o mammas kusiner när vi åt middag så dem haha.

32. Vem ska svara på dessa frågorna? Alla som vill!

Hoppas ni gillade inlägget och har fått lära känna mig lite bättre. Inlägget skrevs runt 19 tiden på fredagen. Ha en bra dag allihop, kram Felicia.

Saknar Spanien!

Likes

Comments

Allmänt

Hej! Jag sitter just nu i bilen med min mamma, pappa och min syrra påväg hem till mormor vi. Vi ska äta där och sen efter ska vi åka förbi Emelie för att hämta henne så ska hon sova hos mig! Det kommer bli jätte roligt.

Idag har jag inte gjort så mycket. Inatt vid 00 började jag skriva ett inlägg som tog mig över en timme att skriva. Vad tror ni inte att jag gör precis när jag är klar? Jo jag radera självklart all text förutom ha en bra dag.... Fick börja om och somnade därför inte förens efter 02. Inlägget jag skrev kommer upp på måndag mellan 15-16 tiden så håll koll då! Imorgon vid 9-10 kommer oxå ett inlägg upp (båda inläggen är tidsinställda) så ni får hålla koll då!

Jag vaknade sen runt 11 och åt frukost o gick sen ut och lekte med Smilla (min hund). Jag har även städat mitt rum, bäddat rent osv. Något jag hatar är verkligen att städa men det måste göras!

Hoppas ni haft en bra dag och får en fortsatt trevlig eftermiddag + kväll.

Likes

Comments

Felicia

Hej! Hoppas du har haft en bra dag, min dag har varit rätt seg. Har haft hemstudiedag både igår och idag, rätt skönt att slippa skolan.

Jag har haft många bloggar, jag tror jag startade min första blogg när jag var 10 år. Sen har jag gjort nya bloggar, slutat blogga, börjat blogga osv. Senaste bloggen jag hade var för typ ett halv år sen med min kompis men vi bloggade inte så mycket. Nu hade jag iallafall tänkt börja igen, får se hur det går!

Jag heter iallafall Felicia och är en 13-årig tjej. Jag bor med min mamma och min pappa plus våra djur. Jag har två äldre syskon men båda dem har flyttat. På min fritid brukar jag träna, vara med kompisar osv. Jag kör cross vilket innebär att vi (min familj/jag,mamma,pappa) åker bort rätt ofta. Det kan vara träningar, tävlingar och ibland åker vi utomlands för att jag ska träna. Jag spelar även handboll lite då & då. Jag fystränar oxå, med tränare och sen själv hemma. Jag gillar att skriva och fota så det är lite därför jag ville börja blogga igen.

Min blogg kommer handla om lite allt möjligt! Om mig, träning, foto, vardag, peppinlägg eller va man kan kalla det mm.

Hoppas just du tyckte att jag verkar intressant och vill fortsätta läsa min blogg! Ha en trevlig fortsatt kväll allihopa.


Spanien 2015-2016

Likes

Comments