Akalasi, Allmänt, Familjen, Praktik, Skola

Hej på er!

Nu var det snart jul igen och jag har lyckats hålla bloggen någorlunda vid liv under året som gått. Trodde att jag skulle ha haft tid till att blogga mer, speciellt nu under hösten, men skolan har prioriterats och som jag nämnde i förra inläggen har det varit ett riktigt högt tempo.

Nu är det iallafall sista dagarna innan ett välbehövligt lov. Under lovet ska jag försöka väcka bloggen till liv igen och berätta lite om hur framtiden ser ut med allt. Nu blir det dock att köra sista rycket till på torsdag klockan 16.00 för då tar vi jullov! :D

Hinner tyvärr inte skriva mer just nu, men återkommer i slutet av veckan. LOVAR! ;)Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Akalasi, Allmänt, Familjen, Praktik, Skola
Hej igen!


Återigen har det gått ett x-antal veckor sedan jag skrev sist. (Känns som om jag börjar varje inlägg med det nu för tiden 😌) Skolan har kommit i vägen och tiden har inte funnits för bloggen. Det är verkligen pressat schema i år i.o.m. att jag läser upp matten inför universitetet och den blev inlagt i schemat denna termin, men samtidigt är det skönt att göra den nu och känna att man har gjort bort den till nästa år. Men har även andra ämnen med dess inlämningar och prov, vilket gör att kvällarna går oftast till att plugga. Samtidigt är det massor av sjukhusbesök med diverse undersökningar och behandlingar som tar upp tiden, vilket gör att jag måste plugga ifrån/ikapp för det jag missar då jag är borta i skolan. Oftast pluggar jag ifrån innan jag ska iväg på något för att inte känna stressen över plugget då jag är borta.

Angående akalasin då... Vet inte riktigt vad jag ska säga egentligen, kan ju medge att jag är ordentligt less iallafall. De har försökt vidga nu ett några gånger, men utan resultat. Efter senaste vidgningen i juli blev det nästan värre känns det som ibland. Var ned till Umeå förra veckan och gjorde en tryckmätning samt en kontraströntgen. De visade att en del av min matstrupe arbetar för lite (matstrupen arbetar ned maten till magsäcken, vilket gör att man normalt skulle kunna stå på huvudet och dricka.) medan en annan del arbetar för mycket. Inget av alternativen är nå bra och jag har svårt att få ned maten ordentligt. Ska ned på ett mottagningsbesök hos min läkare om någon vecka och då få veta om hur de tänker gå vidare med allt. Då jag går ned i vikt har de satt ihop en nutritionsgrupp som ska hålla koll på mig på den biten och där har jag träffat en läkare och fått ta några prover för att se hur min kropp mår, vilket jag ska tillbaka och få reda på om 1 & 1/2 vecka.

Till något roligare, varje läsår har vi APL (praktik) och i år har jag blivit antagen, tillsammans med tre andra i klassen, att få åka till Holland och har min praktik! Något som jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning, haha! 😄 Vi kommer att vara där i ungefär fem veckor under våren, vilket känns väldigt länge att vara borta just nu.... Men det kommer att vara en bra erfarenhet att ha varit iväg och när vi väl ska hem känner man säkert att de fem veckorna har gått väldigt fort.

Just nu är det lov och jag tar det bara lugnt om dagarna. Städar lite på rummet och tar det lite eftersom varje dag så att jag hinner med att göra annat också. Idag har vädret inte heller varit så bra ute då det har varit grått och trist. Jag och mamma tog oss iallafall ut på en liten promenad till brevlådorna för att hämta posten så att vi skulle få oss lite luft. Nu har vi precis ätit middag och jag ska nog sätta mig och läsa en stund.

Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om eller som ni undrar över? Kommentera gärna i så fall och så ska jag försöka sätta mig ned och blogga oftare. Iallafall någon/några gånger i veckan.

Ha det bra så länge!


En bild på mig och fina mamma en Januaridag tidigare i år.

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen jag skrev här, tror att det var i mitten på mars... Sedan dess har det hänt en hel del. Det har varit skola, olika lov, jag har varit till Island :D (ska skriva å berätta lite mer om det i ett senare inlägg), gått ut första året av gymnasiet, jobbat ett par veckor på samma ställe som jag hade praktik på, varit på semester med mamma och pappa samt fyllt 17 år. Under dessa veckor har jag även varit på behandling i Umeå ett X antal gånger.

Vet inte riktigt var jag vill komma med det här inlägget, kände mest att det var på tiden att jag skrev något här. Har tänkt flera gånger att jag ska sätta mig och skriva, men det har alltid kommit något mellan eller att jag har tappat motivationen till det. Tanken nu är att jag ska försöka blogga mer, men att jag inte tänker ha det som ett krav på mig att jag måste göra det varje dag.


Hoppas du har/har haft en bra sommar.


Likes

Comments

Akalasi, Allmänt, Familjen, Praktik, Skola

Återigen har det gått ett bra tag sedan jag bloggade sist, men det är ju det här med tiden. Efter praktiken blir det bättre update, lovar!

Sen sist då? Jag praktiserar för fullt (därav min inaktivitet) och har t.o.m. haft min halvtid-bedömning i måndags! Tiden har gått jättefort! Jag har jättekul på praktiken och har även fått sommarjobb där i sommar. Så något måste jag ha gjort rätt! ;) Har lärt mig riktigt mycket under den här tiden på praktiken och hoppas jag lär mig lika mycket under de två veckorna som jag har kvar av den.

Nu börjar det vara också nedräkning på riktigt inför Islandsresan som jag och mamma ska på, om sex veckor är vi där! :D Tittar på massa bilder från Island nu och drömmer mig dit! De sex veckorna som återstår kommer bara flyga iväg. Två veckors praktik, en veckas lov, en veckas skola och sedan drar vi några stycken från gympan på fjällvecka måndag-onsdag veckan 13 och torsdag samma vecka åker vi! :D


Hur underbart ser inte det här ut?! Åh vad jag längtar!

Bild från google.se

Min matstrupe är i alla fall inte lätt att förstå sig på. Igår kväll gick varken glass eller smoothie ner. Har haft ett par bra dagar nu då blodtrycksmedicinen verkar har haft en positiv inverkan på min matstrupe, men igår kväll valde den att vara immun typ. Får även jätteont i magen då jag äter och/eller dricker. Spelar ingen roll om vad det är, utan får ont oavsett vad... Men får diskutera det med min medicinläkare på måndag då jag har en telefontid för att utvärdera medicinen.

Idag har jag och mamma varit på Vilhelmina och gjort lite ärenden. Vi var även och tände ett ljus på min farfars grav som dog i oktober. Saknar dig farfar! <3 Ikväll kom Amanda hem och imorgon kommer Emelie med familj. Fullt hus då alla är hemma i helgen, men det är bara roligt! :) Kommer nog bli lite skoterkörning i helgen, kanske någon skidtur också, men annars tänker jag bara ta det lugnt och umgås med familjen för att ladda upp ny energi inför nästkommande vecka.

Nu ska jag kolla på tv en liten stund innan jag ska gå och göra mig klar inför sängen.

Likes

Comments

Akalasi, Allmänt, Familjen, Praktik, Skola

I torsdags klockan 06.45 började jag min praktik. Det var en nervös och stressig morgon innan jag gick dit. Va livrädd att komma för sent! 😂 Kom upp på avdelningen och kände mig välkommen, å tur va väl det! 😉 Egentligen skulle jag ju ha börjat förra måndagen klockan 13 och fått en lugnt start med rundtur och info, men nu började jag på morgonen och då ska alla ha hjälp med diverse morgonbestyr. Jag och min ena handledare duschade även en boende direkt på morgonen. Så ja, det blev lite mycket intryck på en och samma gång, men det gick det med. 😊 Jobbade/praktiserade torsdag och fredag. I fredags hade jag bara ett kortpass då jag slutade klockan 12. Gick då till min ena syster, Emelie, och tigde mig lite kaffe och fika innan jag skulle på ett läkarbesök på vårdcentralen. Min moster hämtade upp mig när hon slutade vid 15 och så åkte vi hem till henne där mormor hade lagat middag. Mamma och pappa åt även dem middag där innan vi åkte hem. Resten utav kvällen tog jag bara det lugnt.

I helgen har jag inte gjort så mycket umgåtts med familjen, sett mello, kört skoter, fiskat (fick tre! hehe...) bakat och laddat upp inför en ny vecka.


I morse ringde larmet 05.00 och har jobbat ett 7-15 pass idag. Tycker att det går riktigt bra på praktiken och idag har jag även fått lära mig att kolla blodsocker. Kvällen har annars varit lugn. Har gjort lite skoljobb, ätit middag, varit ute och gått, handlat, sett skam och ska nu ta mig en tekopp och sätta mig framför tv:n. Imorgon börjar jag klockan 12, vilket är skönt för då får jag sovmorgon! 😁

Likes

Comments

Akalasi, Allmänt, Praktik

Kring 11 idag blev jag utskriven och sitter nu i bilen påväg hem. 😊
Förmiddan gjorde vi inte mycket i väntan på ronden. Åt frukost och satt sedan och varva sedan mellan att läsa och kolla på mobilen.

När vi lämna avdelningen efter att ha packat ihop, gick vi först ut med sakerna till bilen innan vi gick till centralhallen & köpte oss något att äta innan vi började åka upp över.

Tog första tabletten av blodtrycksmedicinen imorse, men det kommer att ta ett tag innan vi kan säga om det fungerar eller inte. Då dosen är så pass låg, tror de inte att jag kommer att bli yr av den. 👍 Medicinläkaren ska ringa om några veckor och kolla hur det går, samt utvärdera.

Ingen rast och vila är det inte här heller. Imorgon klockan 06.45 börjar jag praktiken, tidig morgon... Det ska bli kul så känns faktiskt inte så jätte drygt 😉

Likes

Comments

Akalasi, Allmänt

På förmiddagen idag gjorde jag en gastroskopi där de kolla ner i matstrupen och magen. De kan inte se att det är typiska akalasikramper, men att det finns en kramp där. Just nu anser de att dem inte kan göra något kirurgiskt och har nu kopplat in medicinläkare. De säger att jag verkligen är unik i mitt sjukdomsförlopp då min matstrupe inte följer någon utav läkekonstens lagar eller regler... Därför måste de nu prova sig fram och se vad som fungerar. Känner mig lite som en patient ur serien house där de inte kan komma på vad som egentligen pågår...

Planen nu är att de ska prova medicinera. Jag ska ta en blodtryckssänkande medicin varje morgon för att muskeln ska krampa mindre. Dock är jag lite skeptiskt till detta då jag har ett lågt blodtryck och ska nu ta medicin så det blir ännu lägre... Aja, jag är ju på rätt ställe om jag skulle tuppa av 😉


Idag har vi annars tagit de lugnt då jag har varit väldigt trött efter sövningen vid gastron. Innan middan gick vi ner till apoteket för att hämta ut medicinen. När vi då stod vid uthämtningsdisken höll jag på svimma pga att jag fortfarande hade lite narkos kvar i kroppen. Apotekaren sa åt mig att jag skulle sätta mig på en stol och sa sedan till mamma att det här är ju blodtryckssänkande så du vet... Mamma sa då att jag hade varit sövd på förmiddan, därav att jag var lite yr. Men ska ändå bli spännande imorgon och se hur mitt tryck reagerar....


Går allt enligt planerna blir vi utskriva imorgon!Likes

Comments

Akalasi, Allmänt

Hade tänkt skriva igår kväll, men såg på skam så det blev lite sent. 😉

Blev inlagd igår och idag ska de göra en gastroskopi för att kolla hur det ser ut i min matstrupe.

Lite snabbt inlägg då jag bara tänkte uppdatera er lite om läget. Nu ska jag ducha och kanske fortsätta se på Skam efter det 🙈

Vi hörs!

Likes

Comments

Akalasi, Allmänt, Familjen, Praktik, Skola

Men hej!

Nu var det ett tag sen jag skrev här. (känns det som iallafall🙈) Tiden har inte funnits då det har varit lite mycket med skolan,  praktikförberedelser och lite annat. Förra måndagen pluggade jag och fick sedan besök av en kompis på kvällen. Tisdag gick jag skola på förmiddan och åkte sen tillsammans med min yngsta storasyster Emelie och hennes son Casper till Lycksele å tandregleringen då min sträng jag hade i nederkäken hade lossnat. Vi kom tillbaka till Vilhelmina vid 18.30 och då spenderade jag kvällen hos henne.
Både onsdag & torsdag pluggade jag helkvällarna då vi hade prov på fredagen. På fredag eftermiddagen åkte jag hem till fjälls igen. 😊 I lördagseftermiddag/kväll var vi på 120 (60+60) årskalas vilket var riktigt trevligt. Annars har helgen varit lugn.
Nu sitter jag i bilen tillsammans med mamma och är påväg till Umeå. Fick en remiss i fredags em om att jag skulle vara där idag kl. 13 och igår ringde de och sa att vi mest troligt blir inlagda också då det ev. blir vidgning imorgon.
Idag skulle jag även ha börjat min praktik. Så det är synd att allt krocka och jag som såg fram emot att börja... 😒 Aja, det är som det är å blir som det blir. Har praktik t.o.m. vecka 9 så hinner nog dit också 😉

Då jag vet med mig att det finns dem som vill följa hur det går för mig i Umeå, kommer jag att länka varje inlägg till facebook under tiden vi är på sjukan iaf.

Hoppas att ni har en bra start på dagen och veckan!

Likes

Comments

Akalasi, Allmänt, Familjen, Praktik, Skola

Fredagkväll å äntligen helg. Tycker att den här veckan har gått så långsamt... Men nu är den äntligen slut! Dock måste jag plugga i helgen då jag har prov om andning och andningsorganen på tisdag. 😔 Men, men, snart är det fem veckor utan plugg då vi snart går ut på praktik, eller APL (arbetsplatslära) som det igentligen heter. 😉

Ikväll åt vi årets första semla, riktigt gott! Önskar bara att min matstrupe var lika sammarbetsvillig. Tog mig typ en timme att äta upp den och då fick jag i mig max 1/4 av den...  Börjar bli riktigt illa igen, men min läkare ringde idag och under vecka 5 ska jag till Umeå för undersökningar & ev. behandling. Hade hoppats på att det skulle bli nästa vecka och inte under praktiken, men det är bara att ta det som det är och lösa saker utifrån det. 😉

Hoppas att ni har en bra start på helgen!

Likes

Comments