Jag har bott ensam i några månader, i en lägenhet. Det var med min pojkvän, men med ''ensam'' så menar jag hemifrån, utan föräldrar, sköta sin egna ekonomi, handla egen mat, och helt enkelt komma in i vuxenlivet och få en helt omväxling i livet. Första gången man flyttar hemifrån från sina föräldrar eller vem/vilka man nu bott med sedan man var liten, så brukar det ju vara en lägenhet man först flyttar in i. Right? Det gjorde iallafall jag.
Innan du flyttar hemifrån så ska du såklart se till så att du har råd med det, att du har en inkomst helt enkelt. Jag går i skolan och fick därför studiebidrag och jag fick även 1500 från både mamma och pappa. Så länge du går i skolan och flyttar hemifrån så blir dina föräldrar skyldig att betala underhåll, och det var alltså det jag fick från mina föräldrar, fast dem valde att betala lite extra också. Sen hade min pojkvän ett jobb så vi valde helt enkelt vem av oss som ska betala vad för varje månad.

Anyway's,
i detta inlägget har jag samlat några tips till dig som snart ska flytta, eller har flyttat hemifrån för första gången, eftersom jag snabbt lärde mig att det inte är enkelt alla gånger och att det är småsaker det kan vara bra att tänka på:


 1. Gör en plan över din ekonomi 

Det svåraste när du flyttar hemifrån är nog just det här - ekonomin. Man håller inte alls lika mycket koll på ekonomin eftersom man är så van vid att mamma eller pappa betalar räkningarna, det är mamma och pappa som handlar maten, varje gång man ska någonstans så har dem kanske skjutsat dig osv. Du kanske bara är van vid att shoppa t.ex kläder och saker till dig själv. Så det är väldigt viktigt att skriva upp varje månad hur mycket inkomst du får in också bestämmer du hur pengar du ska lägga på mat, hur mycket pengar du ska lägga på bensin, hur mycket pengar som går bort när du betalat hyran, elräkning osv. Det är viktigt att man håller koll på det varje månad, så man vet hur mycket man får över.
I början är det sååå lätt att handla upp allting på sådant man egentligen inte behöver också får man vänta i två veckor till utan pengar innan det är löning igen t.ex.
Så gör en plan! Skriv upp varje månad. Skriv upp det du handlar. Inkomst och utgifter. Skriv upp allt det och skriv upp hur mycket pengar du får över. Sätt ett mål att t.ex ''i varje slut av månaden så ska jag ha såhär pengar kvar'' så bestämmer du en summa. Kom ihåg att inte slarva med räkningarna! Betala dem i tid så att du slipper påminnelser!


2. Håll ordning och reda - sortering

Det här är väldigt viktigt när du bor ensam. Jag själv var så van vid att mamma hade koll på vart allt var. Men nu ska du hålla koll på alla grejer hemma hos dig, själv. Ha lådor, mappar, pärmar osv, där var sak har sitt eget ställe. Räkningar på ett ställe, plugg/jobb saker i en annan låda, osv, ni fattar eller hur? Lika är det med andra grejer såklart. Städgrejerna i städskåoet, kläderna i garderoben, elektronik på ett ställe, men ja det kanske ni listat ut själva att det är ganska smart, eller hur?


3. Storstäda minst en gång i veckan

Kanske den mest tråkiga delen. Nu måste du städa hela lägenheten/huset där du bor, själv. Och det är inte bara att plocka bort saker så att det blir snyggt, det ska dammsugas överallt, toaletten måste städas då och då, dina fönster kanske måste putsas, diskhon måste då och då skrubbas, osv. Det smartaste tipset jag har att du väljer ut en dag, tillexempel Onsdagar, då ska du storstäda. Så varje onsdag (eller vilken dag du nu väljer) så storstädar du. Dammtorkar, dammsuger, gör rent i köket (skrubba diskhon osv), städa toaletten, byter lakan i sängen, eller vad det nu är som behöver städas. Gör det en gång i veckan. För när det går för lång tid, så blir det mer åt dig att städa senare. Och tro mig, det är såå skönt att ha det gjort. Och ännu skönare när man har planering, vilken dag det ska göras osv. Allt blir mycket enklare när man har rutiner annars är det lätt gjort att man slarvar och struntar i det. Se till också att du har rengöringsmedel hemma och allt sånt som kan tänkas behövas för din städning.


4. Diska efter varje gång du ätit

Det här lärde jag mig ganska fort. I början så struntade jag i att diska efter varje gång jag käkat/bakat/lagat mat eller använt köksbestick som behöver diskas. Om du äter middag och sen lägger allt i diskhon och tänker att du diskar nästa gång istället, så kommer du börja skjuta upp på det. ''Jag tar det senare'' också blir det aldrig av. Sen när du väl faktiskt tar tag i saken så har du jättemycket disk och får stå där och diska i en timme och få jätteont i ryggen. Det hände mig, faktiskt. Tillslut hade jag så mycket disk att det tog en timme att diska allt det. För hand, pratar vi om nu förstås. Har du en diskmaskin blir det självklart enklare. Men i lägenheter är det vanligt att det inte finns någon diskmaskin. När jag fick så mycket disk, så bestämde jag mig för att diska efter varje gång jag använt köksbestick och glas eller vad det nu kan vara. Då gick det mycket snabbare och det blev mycket fräschare och snyggare i köket än att ha massa disk som ligger i diskhon.


5. Boka en ny tvättid efter varje gång du tvättat

Det här är faktiskt ett väldigt smart tips, om du inte har en egen tvättmaskin. Bor du i lägenhet så är det ju vanligt att man inte har en tvättmaskin, man måste gå ner i källaren t.ex och boka en tvättid och tvätta där. Så var det iallafall för mig. Det jag gjorde att när jag gick ner med min tvätt till tvättstugan så bokade jag en ny tid på en gång när jag var klar där. Så jag hade alltid en tvättid och då visste jag alltid när jag ska tvätta nästa gång. Och det är faktiskt väldigt smart. Annars kommer du tänka ''äh jag orkar inte gå ner och boka en tid idag, jag gör det sen istället'' och då börjar din tvättkorg fyllas på och bli full och tillslut kanske du inte har så mycket rena kläder kvar. Så när du väl är nere i tvättstugan och tvättar, boka en ny tid när du går därifrån. Det kan ju vara en vecka från då att du tvättar, eller tre dagar efter du tvättat sist osv, det bestämmer man ju själv.


6. Veckohandla!

Det här är nog ett utav de bästa tipsen! Att veckohandla. Det är smartast för ekonomin också. Välj ut en dag då du ska handla på affären. T.ex Söndagar. Varje Söndag åker du till affären och handlar för en hel vecka. Då slipper du åka till affären mitt i veckan och handla mat till den dagen osv, om du åker till affären varje dag/varannan dag eller något så blir det dyrare. Har du bil så drar det mer bensin, och det blir oftast så att då kommer du handla saker du egentligen inte tänkt handla. Då går det åt mer pengar. Så välj en dag, då du handlar för precis hela veckan, alltså tills nästa Söndag. Skriv gärna ner på en lapp innan vad du ska äta för varje dag och vilka ingredienser som behöver köpas, frukost och sådant också. Sen nästa Söndag (eller vilken dag du nu väljer) så gör du likadant!


Det här var mina bästa tips för dig som bor ensam eller ska snart flytta hemifrån för första gången! Självklart lär man sig mer efter man bott själv ett tag. Men i början var det lite smånervöst och jag blev så jäkla stressad över allt som behövde göras, men går man efter detta, har rutiner, kanske skriver ner i en bok vilken dag man ska göra vad, så blir det så mycket enklare!

Bilderna är från weheartit.com

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tydligen så fick jag hem en till box, trodde min förra var den sista men jag sa nog upp prenumerationen lite för sent på månaden så det hann bli en till box, och det är jag jätteglad över! För denna box var grym! Ser ni vad fin den är förresten?? Och JÄTTEBRA produkter! Det här är nog den bästa boxen jag fått, är jätteimponerad!

En ögonfransböjare och det är alltid så roligt att få! Jättesnygg var den ju också?? Och ett läppbalsam som blev en favorit första gången jag testade den

En ansiktsmask fick jag också, älskar ansiktsmasker!! Och nog det bästa, en mascara!! Alla mina mascaror är slut, så skulle precis köpa en ny men så fick jag en i boxen och det blev jag såå glad över!

Också en parfym! Hur najs??! Tidigare har man bara fått provparfymer vilket inte varit så roligt tycker jag, men denna gång fick man liksom en parfymflaska, och visst är den fiiiiin? Den luktar jättegott också!

Likes

Comments

Heeej! Idag har jag gått i skolan, heldag (har inte gått heldag i skolan på hur länge som helst) så det känns bra att börja piggna på mig och orka ta mig tillbaka till skolan! Efter skolan så gick jag hem till ... (låt oss kalla denna person X) så ja, då gick jag hem till X. Vi käka faktiskt en varsin semla då och kollade på TV och myste typ. Senare åkte jag hem, och då bakade självklart mamma semlor också så då har jag fått ätit ännu en till semla. Nu är jag ganska mätt iallafall!

Jag är som vanligt sjukt trött idag efter skolan. Jag vill bara gå och lägga mig. Jag försöker sitta här och hitta inspiration till bloggen och försöka fundera ut om jag kan göra något roligt inlägg och såna varierande inlägg som jag gjorde förut. Men min hjärna funkar inte när jag är såhär trött, känner mig helt paj typ haha.. Jag vill ju så gärna blogga som förut men jag är såå trött så när jag börjar skriva något annat än ett vardags-inlägg så bara suddar jag ut det.. När våren börjar komma så hoppas jag att jag får ny energi.

Likes

Comments

Två bilder från idag

Heeej! Jag börjar äntligen bli frisk igen, men tråkigt nog är jag fortfarande skittrött. Svettas som en gris vissa stunder också och ibland går det bra, sen bara helt plötsligt börjar jag svettas så där jäkla mycket igen utan att jag ansträngt mig på något vis. Jättekonstigt.. Hur blir jag av med denna tröttheten förresten? Det ENDA jag tänker på är att sova. När jag kommer hem så vill jag bara sova. Idag skulle jag ta en powernap på en halvtimme, vaknade typ två timmar efter haha.. Fattar inte, är det bara jag som är såhär trött?? Ligger efter så sjukt mycket i skolan också så det tar verkligen död på mig.

Nu ikväll innan jag går och lägger mig måste jag göra massa saker.. Jag orkaaaaar inte. Har så mycket i mitt huvud just nu.

Likes

Comments

Vet inte riktigt varför.. Men jag mår inte så bra just nu. Det är så mycket i mitt huvud dag in och dag ut, jag kan inte riktigt slappna av. När dessa tankar började komma trodde jag bara att det var tillfälligt, men det har pågått i flera veckor nu. Jag vill ha så mycket, jag behöver så mycket nytt, men jag har inte råd. Kanske inte en bra anledning att må jättedåligt över, men jag är så trött på allt gammalt. Jag vill ha nya kläder, ny stil, ny hårfärg. Vill ha ett gymkort så jag kan börja gå på gym. Jag vill börja övningsköra, nu nu nu! Men jag och pappa har inte gått kurs än och det ska vi inte göra förens i Mars.. Jag kommer inte kunna ta körkort precis efter jag fyllt 18, eftersom jag inte kört så mycket ännu. Jag är bara så stressad. Jag känner att jag behöver ett körkort så fort som möjligt, men pengarna kommer inte räcka till så jag kan inte ta det på en gång. Jag vill ha ett jobb, och tro mig.. Jag har försökt. Jag har sökt jobb här och där men vem fan vill anställa någon som bara kan jobba på helger egentligen? Jag vill ha mer tid för min lilla Steja. Men jag bor i Sörbo så jag kommer hem sent på dagarna från skolan. Jag trivs inte där. Jag vill tillbaka till Brånan, där jag bodde förut. Just nu känner jag mig bara så jävla ensam fast jag egentligen inte är det.

Jag känner mig ensam när jag är runt omkring min familj, jag känner mig ensam i skolan fast jag hela tiden är runt om mina vänner. Och jag vet inte varför. Det är nog det som är det jobbigaste.. Jag vill ha så mycket nytt, jag vill ha ett jobb, jag vill ha en egen inkomst, jag vill bo ensam. För just nu känner jag inte riktigt att jag klarar av att bo i Sörbo längre. För det första irriterar jag mig på allt och alla. Och det är hemskt att det ska vara så. Jag är irriterad jämt när jag är hemma. Jag vill inte bo där. Jag menar, jag är så van vid att bo nära centrum nu. Att bo i Sörbo känns tusen mil därifrån.

Jag vill bo själv med min Steja, jag vill bo själv i en lägenhet, bestämma helt själv vilken tid på dagen jag ska äta mat, vad för mat som ska finnas hemma i kylskåpet, jag kan ha den inredningen jag själv vill ha, och jag kan vara ensam precis när jag vill. För jag tycker om att vara ensam, utan massa småsyskon och en mamma som tjatar på en. Förstå mig rätt nu, jag älskar min mamma och mina syskon osv, men det är SÅ skönt att bo själv och bestämma helt själv. Det känns som att jag på något sätt får en helt annan kontakt med min familj när jag bor själv, på ett bra sätt alltså. Jag har ju bott själv, och jag saknar det som fan. Jag tycker också om att vara ensam som jag skrev, men inte att känna mig ensam. Och det gör jag inte när jag bor ensam, utan jag känner mig på något sätt mer ensam nu när jag bor på ett ställe jag inte trivs och vara omkring folk 24/7. Känner mig ensam då för att de inte förstår hur jag känner.
Jag är nervös och orolig inför framtiden också. Hur kommer det bli för mig? Jag ligger efter i vissa saker i skolan och jag hinner aldrig komma ikapp.

Framförallt så är jag SÅÅ trött. SÅ trött på att hela tiden försöka anpassa mig, passa in, vara trevlig, glad och hjälpsam både hemma och för mina vänner när jag skulle behöva hjälp själv. Jag vet heller inte hur jag ska prata med någon, så att den förstår. När jag väl ska säga till någon varför jag är deprimerad så får jag inte ut det i ord.

Jag är också trött på att vara utmattad och seg hela tiden. Jag orkar ingenting. För just nu är det tusentals tankar i huvudet dag in och dag ut och jag orkar inte handskas med det. Så istället sover jag. Flera timmar varje natt, flera timmar efter skolan, och det gör mig bara tröttare. Så jag sover, sover, och sover. Och blir aldrig pigg. Känner mig aldrig frisk eller fräsch. Bara trött, sliten och ofräsch. Känns som en tung sten som är på mig hela tiden och det släpper aldrig. När det blir såhär mycket så skiter jag i att ta tag i saker och ting och jag vet att det bara får mig att må sämre. Men det känns som jag inte klarar det själv längre, det känns som jag skulle behöva lite hjälp på traven. Jag är så trött på att vara såhär trött..

Likes

Comments

Bilderna är från weheartit

Hej! Det får bli ett sent inlägg ikväll! Jag har mått piss idag, haft huvudvärk konstant i tre dagar och idag hade det inte blivit bättre. Så jag har varit hemma hela veckan från skolan, förutom igår då på förmiddagen för vi har jobbat med ett projekt några veckor som skulle redovisas igår och därför var jag där då. Men iallafall, haft skitont i huvudet, hela kroppen och haft en hemsk hosta som inte gått över. Och nu har jag fått skitont i halsen:( Är helt utmattad och klen också känns det som.. Aja nog om det.

Ikväll var jag ändå på bio, fifty shades darker. Och som förväntningarna så var den skitbra! Mycket bättre än första filmen, faktiskt! Nu är jag hos syrran och ska sova här för går inga bussar hem så sent som bion slutade. Imorgon har jag praktik igen, fast på en ny plats. Denna gång i köket på Ica kvantum. Har sett framemot denna praktikplats mest faktiskt! Så hur klen jag än är imorgon måste jag ta mig upp! Godnatt lovies

Likes

Comments

Jag ska försöka sammanfatta förra veckan lite snabbt - Det var egentligen en helt vanlig skolvecka, Torsdag och Fredag praktik på Bull-olles som sagt. Sista dagen på Fredagen och vi fick ta med hem hur mycket semlor, bröd, fikabröd osv som helst! Haha. På kvällen på Fredagen var jag på bio, Rings. Den var jätteläskig och mycket bättre än de andra ''The ring'' filmerna. I helgen har jag inte gjort något speciellt. Eller, lite har jag iallafall gjort, men I can't tell you what it is.

Nu är det Tisdag iallafall, och jag har haft fruktansvärd migrän både igår och idag. Hemskt. Jag är sjuuukt stressad också för det är så hiiiimla mycket som behöver göras just nu. Jag ska skriva upp en lista på det imorgon, känns som den listan bara aldrig tar slut!! Nu måste jag sova och vila hjärnan lite, fast ska kolla på några Grey's avsnitt först såklart. Förresten, min skoldator har jag råkat pajjat så man ser ingenting på ena sidan typ. Därför det inte ens är roligt att blogga just nu. Ska lämna in den imorgon och fråga om dem på skolan kan fixa det, utan att jag behöver betala något. Allt går sönder just nu. Har ju råkat fixat några sprickor i min telefon också.. Hehehe.. GE MIG ETT JOBB OCH PENGAR. TACK

Likes

Comments

Glad alla hjärtans dag! Just idag hatar jag dock denna dagen. Jättemysigt för de som är lyckligt kära och gör något mysigt osv, jag vet hur det är. Men för mig så suger den här dagen. Iallafall det här året. För den påminner mig bara om hur bra det var förra alla hjärtans dag. Men jag ska inte låta som en missnöjd snorunge, för det finns dem som har det värre, det är jag medveten om. Men jag ska inte ljuga, jag saknar att ha någon att somna med varje kväll, och vakna med varje morgon. Steka pannkakor till frukost, ligga bredvid varandra och prata om framtiden tillsammans, att ha någon att planera saker med, att ha någon som ligger och smeker en på ryggen innan man ska sova, att ha någon att retas med, pussas med, kramas med, skratta med, bara att ha någon som är ens största trygghet i livet. Jaja, jag är nog en sucker for love och tycker det suger som fan att leva ensam. Menmen, i'll be a strong woman.

Alla hjärtans dag behöver inte vara något man firar med sin pojkvän/flickvän heller. Fungerar lika bra med familjen, djur och vänner. Eller hur? Dock har jag inte firat den här dagen på något särsilkt sätt idag. Är för surig och deppig för det. Haha. Men man har väl såna här dagar ibland, I guess, när man längtar efter ett seriöst förhållande. Hur har ni firat dagen idag? Har ni ett förhållande med någon?

Likes

Comments

Imorgon är det sista praktikdagen på bull olles, och jag ser faktiskt framemot att börja praktisera på ICA nu, för där ska jag praktisera nästa vecka. Idag så har jag då praktiserat först, sen tog jag bussen och hämtade Denise på dagis, sen gick vi och mötte upp Linnea på skolan. Vi gick hem till dom och där väntade jag på tills min buss gick. Och efter det har jag verkligen inte gjort någonting. Duschat, ätit, tvättat och lite såna tråkiga grejer bara.

Nu måste jag gå och hänga upp tvätten också, och sen vill jag bara lägga mig i sängen och kolla på Grey's och ta det lugnt. Har längtat efter det hela dagen!

Likes

Comments

Detta fick jag i januariboxen. Ska jag vara helt ärlig så blev jag lite besviken. Det är min sista box och hade förväntat mig så mycket mer. Hur många gånger har inte jag fått produkter för tänderna liksom? Och återigen så får jag en till sådan produkt. Det är inte en tandkräm utan ett serum för tänderna, men ändå.

Jag är trött på alla dessa produkter för tänderna som jag fått i typ alla boxar känns det som.. Jag såg att många andra fick en hårspray istället för tandserumet, och då undrar jag liksom hur de som fixar boxarna tänker..? För jag har fått tandprodukter hur många gånger som helst, men aldrig något till håret. Så då tycker man väl att de som inte fått någon hårprodukt någon gång kan istället få det nu?.. Så nä det är jag lite besviken på. De andra grejerna är jag väl nöjd över, men är besviken på Glossybox just nu bara så det känns faktiskt inte så sorgligt att jag sa upp min prenumeration.

Likes

Comments