Header

Igår gick vi in som rubriken lyder, vecka 25. tiden går så fort men samtidigt så sakta... Har börjat bli så nyfiken på lillen där inne nu!!
I appen finns det även en kolum "partner" Pappa säger jag, vilket jag tycker är fantastiskt, där står  det vad som är bra att tänka på för pappan/partner i situationer, även vad som händer med kroppen, hur han kan få kontakt med bebis på, ja allt. tycker det är jättebra! 
Under de först veckorna som gravid bildas allt på bebis, det är galet hur tidigt hen får fingrar, naglar, börjar höra, m.m. Just nu håller alla organ på att färdigutbildas. 

Så just nu står det inte mycket under bebis samt pappans kolumn, men jag tänkte börja skriva med pappans lite då och då så ni kan se vad som står. 

så här står det i alla fall om vecka 25

Barnet
Barnet är nu ca 30cm långt mellan huvud och fot, och väger ca 680g i början på veckan och ca 790g vid veckans slut.
Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. 
För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, Wharton's jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80cm lång. 
Anlagen till barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder. 


Mamma
​Allteftersom magen växer känner du successivt livmoderns tyngd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötterna  och anklarna. Det beror på graviditetshormonet progesteron, som gör så att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar vilket kan leda till svullnad eller så kallat ödem på fötterna och underbenen. Pröva gärna använda stödstrumpor och tänk på att röra dig lite extra varje dag. 


Pappa 
Om du provar lägga örat mot din partners mage när du tror att barnet har sin rygg kan du kanske höra fostrets hjärtljud som slår betydligt snabbare än mammans hjärta. Det kan ta tid att hitta rätt position, så ha tålamod. Ett fosters hjärta slår mellan 110-160 slag per minut. Tankar 

Som sagt, jag har börjat blivit jättenyfiken på bebis nu. Hur ser han ut, hur kommer han att vara, vad kommer han ha för ögonfärg, m.m. Så himla många funderingar!! Är så nyfiken, vill bara att han ska komma NUUU! 

Annars har ryggen blivit värre... Härom natten vaknade jag och hade så Fruktansvärt ont i ryggen, det strålade upp i nacken och ner i rumpa, lår. Det gjorde så ont.. Har pratat med vår bm nu i efterhand och hon konstaterade att jag fått foglossning och inte den roligaste... Tydligen kan tynga lyft, mycket ståendes, böjandes m.m påverka detta, Vilket tyvärr allt stämde in på mitt jobb... vilket sög. Fick massa tips så ska prova dessa och hoppas det blir lite bättre i alla fall! Förhoppningsvis blir det bättre!! 
Annars vill jag mest träffa vår lille nuuuu.. hihi Här om dagen fick vi ännu mer bebispresenter, har inte visat så mycket bebispresenter.. Ska försöka bli bättre! Blir sååå himla glad, lillen med och allt är såååå himla fint!! Är så tacksam för allt!!! Tack tack tack ännu en gång! 

Massa kärlek !!!!!!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej hej!
Nu var det några dagar sen sist. Idag har jag äntligen varit ledig. Jobbat 8dagar på sträck och de sista dagarna kändes det i kroppen..
Magen växer som en kanonkula och det börjar kännas ganska rejält på ryggen ! Att stå hela dagarna börjar bli tufft..
Men som sagt, idag har jag äntligen varit ledig! Så idag har jag mest tagit hand om mig själv. Fixat naglarna, håret, brynen, fransarna och även bus. Så nu ligger jag och jäser!

Orkat ovanligt mycket idag!! Brukar oftast annars bara sova när jag är ledig för att kroppen är så slut.

Idag längtar jag lite extra till Ullared och semester! Vi har som sagt endast shoppat någon body och barnvagn till lillen. Plus såklart lite gåvor vi fått!
Förstår inte hur jag kunnat hålla mig från att shoppa med nu så, när vi åker till Ullared ska vi storshoppa😍 längtar så mycket!!

Likes

Comments

Idag går vi in i vecka 24, Gud tiden bara springer iväg! Men de är bra! Längtar så mycket❤️❤️

Bebis
Barnet är ca 28cm långt mellan huvud och fot, och väger cirka 565g i början av veckan och ca 665 gram vid veckan slut.
De vita blodkropparna har nu börjat bildas, de är till för att hjälpa barnet att bekämpa infektioner. Luftvägarna format och lungorna fortsätter att utvecklas. Balansorganet i innerörat har utvecklats.
Skulle barnet födas nu finns det lite chans att det skulle klara av ett liv utanför livmodern, men oftast är lungorna inte tillräckligt utvecklade.


Mamma
Du har kommit en bra bit in i graviditeten och många känner sig lugnare och gladare nu. Fortsätt röra på dig, det är bra för både dig och barnet.
Vattengymnastik eller gravidyoga är populära graviditeter kring många gravida.
Smörj gärna in magen och brösten med havandeskapsolja eller någon mjukgörande och behaglig lotion.

När du skrattar eller hostar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut. Gör knipövningar dagligen, det hjälper dig att hålla tätt både under och efter din graviditet och ger oftast ett skönare sexliv.

Det är vanligt att ha väldigt livliga drömmar under graviditeten. Många kvinnor tänker mycket på hur de kommer att bli som mammor, kanske funderar man över relationen till sin egen mamma och hur hon var under ens uppväxt.
Tankar kring hur den egna parrelationen kommer att förändras av det stundande föräldraskapet är också vanligt.


Tankar
Idag har jag inte så mycket tankar faktiskt..
Har börjat få väldans ont i ryggen när jag står hela dagarna på jobbet.. De jobbigaste med det är att de tyvärr bara kommer bli värre :-/
Men men, R är jättesnäll och masserar mig på kvällarna så det gör det lite bättre iaf☺️

Likes

Comments

Sen jag blev gravid har min hud i ansiktet blivit hemsk, tycker jag. Är allergisk mot smink också så det har på samma gång förvärrats.
Har fått som utslag i ansiktet och de ser ut som finnar fast det inte är nå finnar, det är bara knölar typ. Vilket gjort att jag inte känner mig så fin. Och vill heller inte sminka mig för mycket så jag förvärrar "utslagen". Är rödblommig vid kinderna och vid hakan typ, samt de där prickarna.. svårt att förklara!

Flera har sagt att det är hormoner, vilket jag även tror då detta kom när jag blev gravid. Men vill ju ändå känna mig fin och fräsch.. 

Jag är jättenoga med att tvätta bort sminket och göra rent ansiktet med produkter för känslig hud varje gång jag använt smink!! 


Är det fler som upplevt/känt så under graviditeten? Har ni några tips??

Över lag orkar jag inte längre göra mig "så fin" som jag gjorde en gång i tiden. Locka/platta fixa håret, sminka mig fint och klä mig fint. Nu går jag nästintill osminkad, i sköna kläder och ofixad. Har liksom ingen ork..

Hjälp mig!!

Likes

Comments

I början av graviditeten när jag kände de första rörelserna blev jag helt till mig, överlycklig men på samma sätt osäker, var det bebisen eller kunde det vara något annat?

När man kunde börja känna rörelserna utanpå magen tyckte jag det var lite obehagligt. Inte i magen utan i handen när jag kände. Eller lite, jag tyckte det var jätteoblehagligt. Man var liksom inte beredd på att något skulle röra sig.. trots att jag kände i magen. Vet inte varför..

Nu tycker jag det är så himla mysigt att ha handen på magen och känna hur lillen rör sig. Helt fantastiskt att det faktiskt är ett litet barn i min mage!

Är det någon mer som känt så? Eller tvärt om kanske?

Två bilder från vecka 13(12+4). Här tyckte jag att jag var jättestor, haha...

Likes

Comments

Hej hallå!
I torsdags gick vi in i ny vecka, 23. Idag har vi gått exakt 22+2.

Bebis
Nu är lillen ca 27cm lång från huvud till fot. I början på veckan väger han ca 465g och mot slutet på veckan 550g. Nu växer han för fullt!!
Han kan även nu urskilja olika ljud både inifrån och utifrån min kropp.

Jag/Tankar
Jag mår mycket bättre än för några dagar sen, de sura uppstötningar kommer inte alls lika ofta och kommer de så tar jag bara medicin som ska lugna magen.
Magen växer på för fullt, har själv inte riktigt tänkt på det. Men har fått väldigt mycket kommentarer att den blivit stor. Tror jag är ganska stor för att vara i den vecka jag är i, eller så är det för att jag är så smal ogravid som det syns så tydligt på mig, ELLER en stor liten fis där inne.
Magen börjar ta emot lite nu haha!

Jag tror man nu börjar känna vad det är för kroppsdel lillen putar ut med eller vad han nu gör.
Något jag märkt är att jag nu börjar växa lite på bredden, fått sparkar ut på sidorna och även som R kallar det "kärlekshandtag". Dock inte riktiga kärlekshandtag, utan bebishandtag, haha!

Även känns det som han känner igen när jag och R tar på magen. Alltid när någon ny eller annan ska känna på magen blir han helt blixtstilla, men så fort någon utav oss tar/känner blir det full fart!
Här om kvällen så låg R med handen på magen och hej va fart det vart, det slutade med att R somnade med handen på magen och lillen blev efter en stund också väldigt lugn.

Likes

Comments

Ungefär när blev du gravid?
I början på mars 2017.

Hur reagerade du?
Trodde inte det var sant först. Blev chockad och började gråta av lycka.

Hur tog pappan det?
Chockad han också och jätteglad

Var graviditeten planerad?
Ja. Dock visste vi inte när det skulle ske.

Har du mått något illa?
Ja, i början mådde jag fruktansvärt dåligt.

Har du haft halsbränna?
Det har börjat komma nu.

Har du ont av foglossning?
Är så dåligt på allt sånt så vet inte om jag känt av det ännu. Ibland har jag ont i magen kanske är det? Ingen aning.

Har du mycket vätska i kroppen?
Ingen aning...

Har du fått några bristningar?
Nej, ingenting än. Förhoppningsvis har jag turen att slippa, men tror dock inte det.

Har du en hormonrand?
Nej, det har jag faktiskt inte fått. Däremot har jag fått extremt mycket hår på magen, haha så äckligt.

Är du extra känslig?
Det har börjat komma nu... börjar gråta så fort jag blir sur..

Kissar du ofta?
Ja, mer än innan graviditeten.

Har du några gravidcravings?
Har inte haft något som hållit i sig hela tiden. Får mer att jag är sugen på något och måste ha det på en gång. Gröna Pringles höll i sig i en vecka, men de har slappt nu..

Hur mycket har du gått upp i vikt?
Oj, nu var det ett tag sen jag vägde mig..
i början gick jag ner 2-4kg (kommer inte ihåg vad det var) pga att jag kräktes så mycket.. men de har jag gått upp igen och typ 2kg till kanske

När kände du dom första sparkarna?
Min moderkaka ligger bakom bebisen vilket gör att man kan känna bebisen tidigare. Men vecka 15 var det jag kände bebisen.

När kände pappan dom första sparkarna?
Vecka 17

Sparkar han/hon mycket ?
I början var det ninja kickar hela tiden, nu har han lugnat ner sig lite. Men det är mycket rörelser där inne! På kvällarna sparkar han mer

Vet ni om det är en pojke eller flicka?
En liten pojk

Vad trodde du att det var?
Jag har trott sen dag ett att det är en liten pojk.

Vad trodde pappan att det var?
R har också trott nästan hela tiden att det är en pojk, tills kvällen innan ultraljudet. Då väckte han mig och sa "Felicia, Felicia, jag tror det är en tjej"

Vad funderar ni på för namn?
Vi har hållit fast vid ett namn ett tag, men det tänker vi inte avslöja än, hihi! Men man vet inte det kanske inte alls blir de sen när han kommer. Men det berättar jag längre fram!

Hur många ultraljud har ni gjort?
Endast ett

När är bebisen beräknad?
6 December

Är du nervös inför förlossningen?
Det är inte fören nu det slagit mig om vad som kan hända, alla komplikationer och allt sånt.. så det skrämmer mig! Men har inte riktigt förstått allt ännu. Längtar mest till att få träffa lillen!

Likes

Comments

Idag har magen varit väldigt lugn. Inte alls mycket sparkar idag. Kan dock vara för att jag hållit igång idag! Har vaggat den lille.

Började jobba vid 11 idag så full rulle på jobbet till 16.00 när vi stängde. Dick kändes det som vääärldens segaste dag idag.. men men den gick den åh!
Efter jobbet åkte vi och åt lite och därefter begav vi (jag och Emmy) oss ut i skogen för att försöka hitta lite kantareller. Inte mycket men lite hittade vi iaf, två knäckemackor fick det bli för mig och R.
Tycker det är Så himla mysigt och avslappnande att vara ute i skogen! Alla borde prova på det!! Plus att det är så fantastiskt gott!!
Har inte varit ute och plockar svamp så mycket tidigare, mer när jag var yngre men inte så mycket nu. Och förstår inte varför. Kommer bli en riktig skogsmänniska efter detta!
Jag och R har nu bestämt att nästa gång vi åker till stugorna ska vi gå och kika om vi hittar nå kantareller😍 så om någon vet nå bra kantarellställe i söderbärke/Smedjebacken eller i närheten av Avesta får ni JÄTTEGÄRNA tipsa!! Då vi/jag ännu inte riktigt hittat skogens guldställen..


Just nu ligger vi i soffan och har precis slagit på en film och resterande av kvällen tror jag blir liknande.
Hoppas ni haft en bra söndag!
Kramis

Likes

Comments

  • Bloglovin
  • Blogkeen
  • Nouw