Header

Mode & Skönhet, Vardag

Ska beställa hem dessa godingar nu. Väntar bara på att mamma ska kolla färdigt på vad hon ska beställa. Har velat ha dessa skor ett bra tag och nu äntligen blir dom mina.
Annars har vi inte gjort något speciellt idag. Jag har färgat håret. Fick bort alla gula toner så det känns skönt och fräscht. Sedan har jag gått promenad med mammas man och hundarna, slösurfat med datorn och tittat på tv. Efter kl sju på kvällen fick jag i mig lite mat. Har ingen aptit av min medicin Elvanse. Om jag inte tvingar i mig mat kan jag lätt gå flera dagar utan. Har haft medicinen i två veckor och har gått ner lite mer än tre kg redan. Men för min del gör det inget ;)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Shopping

I torsdags var jag en sväng till Borlänge och shoppade lite. Det blev en vågtång, svart kjol, kavaj, skjorta, hårfärg och puder/highlighter. Skulle egentligen köpa ett par byxor men hittade inga, så det står kvar på inköpslistan.

Är hemma hos familjen på Bergsmansgården under helgen. Skönt att vara här. Älskar att vara med hundarna, så härligt. Vad har ni för er under helgen?

Likes

Comments

Mode & Skönhet

Jag har nu använt dessa två produkter och kan verkligen rekommendera dom. LCC krämen doftar juvligt och jag använder den till hela kroppen, men mest till mina händer. Jag gillar att den går in så snabbt i huden. Man slipper känna sig kladdig. Jag har även testat deodoranten från LCC. Den är också otroligt bra så jag kommer garanterat att testa fler produkter därifrån.

Sedan är det kokosoljan som är en ny favorit. Går att använda till allt. Jag jag använder den till torra läppar, nagelband och till håret. Perfekt!

Likes

Comments

Veggo

Idag är en stor dag för mig. Jag har nämligen tagit steget och uteslutit djur ur min kost. Jag har funderat på detta länge och nu äntligen blev det av. Har testat att äta vegetariskt under helgen, och jag kan säga att jag saknar inget. Är inte sugen på kött längre. Alla får göra som dom vill, men för mig känns det etiskt fel att äta döda djur. Djur som har fått offra sina liv för att bli några portioner mat. Idag finns det så nyttiga och goda vegetariska alternativ, det behöver inte bli en så stor grej av det hela. Vill du äta köttfärssås och spagetti? Gör quornfärs istället. Då kan du äta en lika god middag men med ett gott samvete.

Jag hittade en väldigt bra lista på greenoption.org med bra argument. Kopierar in den här:

Det är naturligt att äta kött. Människor har alltid ätit kött.

Vad vi alltid har gjort är inte bra. Det är få som skulle tycka att det är bra att kriga, trots att människor alltid har gjort det. Förr hade vi ofta inget val, men det har vi idag. Varför inte välja med hänsyn till djur, hälsa och miljö?

Kött är gott!
Vegetarisk mat är också god, med stor variation från alla världens hörn. Dessutom finns det köttersättningar som smakar mycket likt kött. Bara för att något är gott betyder det inte att det är bra. Det kanske är dags att tänka mer på konsekvenserna av vårt ätande?

Jag kan inte bli vegetarian eftersom jag ibland vill äta kött.
Ja, det är upp till dig hur mycket vegetarisk mat du vill äta. Det är bättre att göra lite än att inte göra någonting. Växla mellan gröna maträtter och kötträtter. Laga gärna vegetariskt och servera kött som tillbehör för de som äter kött. På så sätt kan alla välja att äta som de vill.

Jag är inte säker på att min kropp får i sig alla ämnen den behöver om jag äter vegetarisk mat. Vi måste väl äta kött för att överleva?
Vi måste äta mat för att överleva, men det behöver inte vara djur. Det gröna valet är lika bra eller bättre. En vegetarisk kost erbjuder alla ämnen som är nödvändiga för vår hälsa.

Jag tycker alla ska få välja själva vad de vill äta. Vegetarianer ska inte komma och säga vad andra ska äta. Jag lägger mig inte i vad ni äter, och då ska ni strunta i vad jag väljer att äta.
Om man tycker att alla bör få välja vad de vill äta, så bör man också förklara varför man inte vill låta djuren välja mellan att bli vår mat eller ej. Det blir svårt att förklara varför man vill sätta våra matintressen framför djurens mest grundläggande intressen. När vi inte behöver det. Läs gärna mer om detta under Etik.

Det är inte jag som dödar djuren.
Genom att efterfråga kött skapar man indirekt en vilja hos människor att göra djur till det som skall bli vår mat på bordet. Det vi väljer att äta styr vad som händer i djurfabrikerna och att de överhuvudtaget finns.

Djur i naturen äter andra djur. Människan är ett djur. Vad är det då för fel att vi människor äter andra djur?
Djur har inte alltid ett val. Till skillnad från hur det har varit förr har vi människor idag ett val att äta för en bättre hälsa, ett bättre förhållande till djuren och en bättre miljö.

Djuren behandlas bättre i Sverige än i andra länder, eftersom Sverige har en djurskyddslag.
Bara för att vi har en djurskyddslag så innebär det inte att djuren har det särskilt bra. Hur bra djurskyddslagen än är så innebär det inte att vi har rätt att döda djur, även om det sker utan nämnvärt lidande för djuren.


Likes

Comments

Skrivande

Eftermiddagen/kvällen kommer ägnas åt skrivandet. Jag är alldeles i slutspurten på en bok, spännande! Jag älskar verkligen det här. Att ta fram macbooken, öppna upp skrivdokumentet och knappra på tangenterna. Låta orden bilda vackra meningar. Se hur berättelsen tar form, sida efter sida. Det är härligt.

Likes

Comments

Åsikter & Tankar

Jag har mjuknat ordentligt i många av mina åsikter och jag känner mig därmed både vilsen och kluven i den politiska världen. Mina tidigare åsikter har varit väldigt hårda och stränga. Nästan lite extrema. Jag har tidigare haft, och har fortfarande till viss del, en tendens till att tänka svart/vitt. Allt eller inget. Något som inte alltid är så bra. När det kommer till politik och åsikter behövs olika nyanser, en gråskala. Ibland är det svart, ibland är det vitt. Men oftast är det faktiskt grått.

Idag spyr jag på tänket "Vi och dem". Vi är alla människor, varken mer eller mindre. Jag är stolt över Sveriges humana flyktingpolitik. Jag vill inte se en minskning. Det är att blunda för tragedier och människoöden. Jag tror heller inte på tillfälliga uppehållstillstånd. Hur ska ett "kanske" kunna motivera till god integration? "Plugga en massa svenska nu, du får ju kanske stanna."

Jag vill heller inte ställa mig bakom "Allt går om man vill" tänket. Det är en av anledningarna till varför jag skriver om min självbiografi. Tidigare var sista kapitlet i boken ett peppande kapitel med mängder av klyschor som att "Bara du tänker positivt så går det" och "Jobba lite hädare så får du allt du vill ha." Men det fungerar inte så, tyvärr. Alla har olika förutsättningar. Vissa jobbar dygnet runt utan att lyckas. Att då säga "Jobba lite till, annars är det ditt eget fel" känns bara elakt. Barn växer upp i olika miljöer, med olika gener och i olika sociala tillvaron. Vi måste börja möta människor där de står och med en hjälpande hand guida dem till högre höjder.
Visst är det bra att tänka positivt. Allt blir bättre/lättare om man göra det, självklart. Men det är ingen mirakelsak som kommer göra allting möjligt, vilket är värt att komma ihåg. 

Sist men inte minst börjar jag bli vansinnigt förbannad över all smygrasism som finns i vårt land. Jag har själv släktingar från Gambia. Tidigare har jag blundat för all rasism. Det har bara runnit av mig. Men någonting har hänt den senaste tiden. Jag har blivit mer blödig, emotionell. Jag har börjat ta åt mig. Så jag kan bara tänka mig hur det är för alla människor från andra länder och kulturer som inte är lika privilegierade som jag är. 

Slutligen vill jag be om ursäkt till mina medmänniskor. Till min familj och mina släktingar i Gambia. Förlåt för alla konstiga idéer jag haft genom åren. Förlåt för alla korkade debattartiklar jag skrivit. Jag skäms, och det kan jag gott få göra. Men nu är det nya tag, för jag har mjuknat. Gör om, gör rätt. 

Likes

Comments

Feminism

Jag har inte alltid varit feminist. Tidigare har extremister skrämt bort mig. Jag var naiv och förknippade all feminism med ett gäng gapande kvinnor där alla måste ha hår under armarna för att passa in. Där manshat var lösningen på allt ont i världen. Idag vet jag bättre. Feminism är i grunden något grymt, och jag tänker inte låta några extremister "äga" detta viktiga område. Jag har även insett att man inte behöver passa in i någon mall för att kunna kalla sig för feminist. Vissa har håriga armhålor, andra har det inte. Det är ju det som är det härliga - allas rätt till självbestämmande, rättigheter och makt över sitt eget liv.
Det finns en bra sida på nätet, trettiotreanledningar.com. Där finns just 33 anledningar till varför feminism behövs. In och läs!

Likes

Comments

ADHD/ADD

Igår började jag med en ny medicin mot min ADD, nämligen Elvanse. I dagsläget har jag 30 mg, men jag kommer kanske att behöva öka till 50-70 mg i framtiden för att få maximal effekt.
Jag känner dock redan av medicinen. Jag är lite mer vaken/orienterad. Lite mer energi och uthållighet. Kan koncentrera mig något bättre. Jag tror att det här är medicinen för mig. Däremot känner jag av en biverkning väldigt starkt, och det är minskad aptit. Jag är inte hungrig! Sedan igår har jag endast ätit ett mål mat och det var lunchen igår. Tvingade i mig tre tuggor potatismos idag men jag kunde verkligen inte äta mat så det fick bli ett äpple istället. Inte optimalt. Till middagen får jag försöka peta i mig en portion. Den behöver inte alls vara stor men något måste jag få i mig då korpen behöver näring. Min läkare kommer även att sätta ut medicinen om det visar sig att jag inte äter som jag ska och det vill jag absolut inte.
Annars har jag hittills sluppit vanliga biverkningar som hjärtklappning och huvudvärk vilket är skönt.

Likes

Comments

Skrivande

Just nu redigerar jag min självbiografi. Jag har även skrivit några helt nya kapitel till boken. Det känns bra, har deadline den sista februari så har två dagar kvar. Jag önskar dock att jag hade det lika idylliskt som på bilderna nedan. Istället sitter jag i en sjukhussäng i ett sterilt patientrum. Men men, det går det också. En av fördelarna med att skriva är att man kan jobba var man än är.
Förbereder mig mentalt för att gå in i min skrivbubbla i 48 timmar. När jag befinner mig i bubblan så tänker jag nästan bara på manuset jag arbetar med. Det gör jag i slutet av skrivprocessen, som nu inför deadline.

Jag vet att det är många av er som drömmer om att skriva en bok. Gör det! Det är verkligen värt det. För ett halvår sedan bloggade jag om mina bästa skrivtips. Här kommer tipsen igen!

  • Skriv! Skriv varje dag, så mycket det bara går. Det är faktiskt då du skapar något. Samtidigt blir du bättre på hantverket.
  • Våga skriva om! Läs din text med kritiska ögon. Håller den verkligen måttet? Var inte rädd för att radera.
  • Ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag. Det tar tid att skriva en bok.
  • Se det som ett jobb. Det är inte alltid roligt. Ibland får man skrivkramp, man presterar inte, det går helt enkelt dåligt. Fortsätt ändå. Det är alltid bättre att skriva än att inte skriva.
  • Var på ständig jakt efter inspiration. För visst är det härligt att känna det där pirret i magen då man verkligen är inspirerad till att skriva?
  • Läs mycket böcker! Läsning är faktiskt en del av skrivprocessen. Genom att läsa andras verk blir du en bättre och säkrare författare.
  • Låt andra läsa dina texter och be om konstruktiv kritik. Vad är bra och vad behöver du förbättra?
  • Följ din berättarröst. Använd samma ton genom hela boken. Du vill inte börja med en rockkonsert och sluta med en klassisk symfoniorkester.
  • Byt arbetsplats. Sitter du alltid vid skrivbordet? Testa att skriva på biblioteket, på ett café. Kryp ner i sängen, sitt ute. Miljöombyte är bra för kreativiteten.
  • Lägg ner tid på redigering. Att redigera texten till det bättre är nästan halva jobbet.

Likes

Comments