Många drömmer om att skriva en bok. För vissa blir det verklighet, för majoriteten förblir det just en dröm. Varför kan man fråga sig. Jag har inget svar på den frågan, men jag har skrivit ner mina bästa tips till dig som vill lyckas med bokskrivandet. 

1. Skriv! Skriv varje dag, så mycket det bara går. Det är faktiskt då du skapar något. Samtidigt blir du bättre på hantverket.

2. Våga skriva om! Läs din text med kritiska ögon. Håller den verkligen måttet? Var inte rädd för att radera.

3. Ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag. Det tar tid att skriva en bok.

4. Se det som ett jobb. Det är inte alltid roligt. Ibland får man skrivkramp, man presterar inte, det  går helt enkelt dåligt. Fortsätt ändå. Det är alltid bättre att skriva än att inte skriva.

5. Var på ständig jakt efter inspiration. För visst är det härligt att känna det där pirret i magen då man verkligen är inspirerad till att skriva?

6. Läs mycket böcker! Läsning är faktiskt en del av skrivprocessen. Genom att läsa andras verk blir du en bättre och säkrare författare.

7. Låt andra läsa dina texter och be om konstruktiv kritik. Vad är bra och vad behöver du förbättra?

8. Följ din berättarröst. Använd samma ton genom hela boken. Du vill inte börja med en rockkonsert och sluta med en klassisk symfoniorkester.

9. Byt arbetsplats. Sitter du alltid vid skrivbordet? Testa att skriva på biblioteket, på ett café. Kryp ner i sängen, sitt ute. Miljöombyte är bra för kreativiteten.

10. Lägg ner tid på redigering. Att redigera texten till det bättre är nästan halva jobbet.

När jag tröttnar på datorn skriver jag gärna på ipaden eller för hand. Jag ser alltid till att ha med mig något att skriva på - rätt som det är får jag en strålande idé som inte får glömmas bort.

Likes

Comments