Ridsport

1. Att hästen böjer på huvudet är aldrig en självklarhet som tyder på att hästen går i form. Utan en häst som går i form ska spänna och skjuta upp magen, gå samlat och trampa under sig samt böja på nacken. (Men inte för mycket och absolut inte för ställd åt det ena hållet eller det andra).
- Om man slarvar med detta så kommer din häst att ha en fri rygg vilket kan leda till eventuella ryggskador, svankrygg och du bygger musklerna fel. Däremot om man alltid låter sin häst ha högt huvud och aldrig rider genom den ordentligt så är det vanligt att den blir högrest och får en så kallad hjorthals.

2. Uppvärmningen är en väldigt viktig del som förbereder din häst för den kommande fysiska aktiviteten. Genom att värma upp så undviker du både sträckningar och skaderisken, musklerna värms upp och din häst presterar bättre.
Men kom också ihåg att börja lätt i uppvärmningen och sätt dig aldrig ned och börja jobba direkt. Utan ta det lugnt i början och öka påfrestningen eftersom. Men tänk också på att rida med lätt sits i början av uppvärmingen och inte dunsta ned i sadeln.

3. Att ge beröm är väldigt väldigt viktigt, allt ifrån till när din häst skött sig bra eller gjort något rätt.
Annars lär sig en häst inte vad som är rätt eller fel och förstår ingenting. En häst förstår ju inte allt som vi säger, men när man använder samma ord som "bra!" vid alla de tillfällen som hästen gör rätt då förstår de faktiskt!

4. Känn igenom din häst dagligen både före och efter ridpass, likaså när du inte ska rida. Allt ifrån runt benen, knäna, haserna och ryggen (dvs allt, hela hästen). Om du gör detta varje dag så kommer du förhoppningsvis att känna vid det tillfälle som din häst kan ha ont eller gjort illa sig.
Detta beror på att du kommer känna din hästs så kallade "normaltemperatur" och märker genast när den exempelvis är varmare än vanligt eller öm. 

5. Krafsa alltid hovarna på din häst. Oavsett om de faktiskt ser rena ut eller om det är torrt ute. Anledningen är att det kan ha kommit in stenar som trycker eller gör ont på hästen vilket är onödigt.

Likes

Comments

Du är bra, vacker, värdefull, unik, fantastisk, det är bara att fylla på med alla bra ord du kan komma på tills de ta slut. Dessa ord borde vi intala oss själva varje dag med en mening i det hela, en sannings baksida. Tänk att det lever mer än sju miljarder människor på denna jord, och vi är alla helt olika åt alla håll och kanter. Men trots det så ser vi en massa fel på oss själva medans vi blir blinda för allt vackert.

Detta är något som vi alla måste acceptera, att ingen är perfekt från topp till tå, att ordet perfekt faktiskt inte existerar. Men något som däremot finns på riktigt är att vi alla är bra som vi är. Nu tänker ni säkert att "så säger ju alla", men kanske för att det finns en mening i det? Att det är sant.

Man ska inte behöva kolla sig själv i spegeln och undra - är jag bra som jag är? Är mina ben kanske lite för långa? Mitt hår för blont eller min näsa för sne? Jag blir less, riktigt less. Rock your body, älska dig själv, äg dig själv. Du är du och ingen annan bättre. Man ska inte behöva känna sig otillräcklig eller ens tänka tanken.

Sluta att jämföra dig med alla andra, sluta skrolla i Instagram flödet med en misstanke om att alla andra är snyggare, bara älska dig själv för den du är och inget annat. Sluta hata, att se fel gör inte livet lättare utan bara jobbigare. Det vinner du på i längden och kommer att må mycket bättre av ska du se.

Jag vet att många där ute är osäkra, och det är helt vanligt. Men om alla bara kunde börja älska sig själva lite mer så skulle världen bli så mycket finare. Det är inget som händer på bara en dag, men man kan iallafall jobba på det. Försök att sprida lite mera glädje och kärlek också, bara en liten komplimang som - vad fin du är idag! Gör faktiskt mer en vad man tror! <3 Nu menar jag inte att du ska behöva säga så till alla människor som du stöter på, utan kanske till de som du uppskattar? Det är självklart ett eget val, men en fin sak.

#jagägermigsjälv


Likes

Comments

Hej och välkomna till min blogg! Felicia heter jag, är 14 år gammal och kommer ifrån Sundsvall. Just nu går jag i årskurs 8 och på fritiden utanför skolan är det framförallt ridsport som gäller. Själv har jag en egen ponny vid namn Munsboro Shere Khan, han är en maxad d-ponny valack importerad från Irland som vi köpte för cirka 1 år sedan. Khan och jag tävlar i hoppning men har också testat på lite fälttävlan vilket vi båda tycker är kul. Själv har jag ridit i ungefär 8 års tid, men har även ett stort intresse för mode, foto, filmning och träning.

För mig är det viktigt att våga göra sin egna grej och att kunna stå för det. Vi alla är olika, och tack för det, men vi är också bra på olika saker! Därför är det roligt att göra sin egna grej och kunna dela med sig av den, tycker jag. Inget är ju varken rätt eller fel, så man ska bara köra på så länge det känns rätt och strunta i vad alla andra tycker. Alla har rätt till att vara sig själva och att sticka ut lite är aldrig fel. Här på bloggen tänker jag iallafall göra min egna grej, och jag hoppas att ni vill vara en del av den!

Du fick just en fribiljett till mitt tåg, men valet är ditt om du vill hänga med. Om så väntar du nu en lång resa i min värld, Felicias värld. Men var väl förberedd för på det här tåget finns det inte heller all-inclusive och framgång serveras inte som beställningar på silverfat. Här får ni läsa om mina åsikter runt livet, hur mina dagar spenderas och följa resan när jag kämpar mot mina mål.

Jag öppnade nyss en dörr för er, som ni gärna får kliva igenom. Det är valfritt, ert egna val, men ni är välkomna. Här på bloggen kommer jag som sagt att göra min egna grej och dela med mig av den, så förbered er för resan börjar snart, och slutar inte på ett långt tag!

Välkommen


Likes

Comments