Hej kompisar! Terminen är i full gång och vardagen rullar på. Dagarna fylls av mycket plugg och skolarbete och härlig träning såklart. Jag har haft en period ett tag där jag helt och hållet fokuserat på mig. Ibland glömmer jag bort det och snurrar runt i en vardag av lite för mycket to-do's. Under en period kände jag mig lite omtumlad av allt och var inte i fas alls, vilket gjorde att jag såg över mina val och prioriteringar. Stängde av mobilen, valde att ta långa morgonpromenader och såg över mina val helt enkelt. Efter en helg i stugan med mamma och pappa har lugnet varit med mig och jag har kommit in i en sånt skönt flow där allting bara känns så bra. Och det är så viktigt för mig att vara i balans. Då får jag alltid glädjefyllda infall som att baka äppelpaj till exempel. Och nu när det är höst och allt så tackar man inte nej till en mysig kväll med tända ljus och äppelpaj till serietittandet! Äppelpaj har alltid varit en favorit för mig, egentligen paj överhuvudtaget. Blåbärspaj, rabarberpaj, broccolipaj, jag hade gärna ätit allt i pajer (om det bara hade varit enklare att proteinbomba pajerna). Hur som helst så har jag tidigare bakat traditionella storlekar på pajerna men idag ville jag testa något nytt. Såg inspirerande foto på min inspirations-drog-app Pintrest, och ville göra något kreativt efter en heldag av läsning, läsning och skrivning.

Dessa mini-pajerna är inte helt guilt-free, men forfarande bra nog, beroende på hur man ser det. Jag utgick inte från något recept, jag bara slängde ihop lite ingredienser med tanken hur jag ville att konstitensen skulle bli. Och det enda jag egentligen brydde mig om var att "äppelrosorna" skulle bli fina. De svenska äpplena just nu passar såå bra till detta receptet, såå goda (och billiga). I efterhand kan jag bara säga att det knappt finns något enklare att baka. Snabbt och smidigt rör man ihop detta och väldigt gott blev det också! Speciellt med vaniljsås. Hoppas det ska smaka!


Äppelpaj
Ca 8 st mini-pajer

6 röda äpplen
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregrynsmjöl (mixade havregryn)
1 msk strösocker
1msk sirap
2 tsk kanel
2 msk smält kokosolja
2 msk vatten
1 nypa kardemumma
1 nypa salt
1 msk kokosflingor

Sätt ugnen på 175grader. Blanda ihop till alla ingredienser till en smuldegs-konsistens och addera lite vatten efterhand för att få degen till en ihållande klump, men den ska varken vara för torr eller för kladdig.

Smörj en form med lite smält kokosolja eller rapsolja. Forma cirka en matsked av deg till en boll och platta ut i en av formarna. Skala äpplena så att det blir långa "skivor". Baka degen i ugnen cirka 5 minuter. Ta ut och lägg i äppelskivorna och forma till runda "blombladslager" efterhand. Strö över lite kanel och socker i önskad mängd. Baka i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna. Pudra med florsocker och servera med önskat tillbehör, vi hade vanlig vaniljsås idag, men vaniljglass, Barebells vaniljpudding eller vanligkvarg är också superbra alternativ.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Under sommaren så har jag gottat mig rejält! Vi har ätit glass, pajer, tårtor, kanelbullar och ex antal fikor under sommarens fina dagar och jag har en tendens att lätt vela mumsa på någonting till alla små kaffestunder. Det har varit helt otroligt mysigt (och gott) och jag ångrar ingenting. Vi har dessutom tränat och varit aktiva under dagarna, men nu känner jag mig lite sugen på att återfå lite restriktioner och disciplin i vardagen igen. Perfekt nystart när skolan börjar igen! Så denna fredagen blir det dessa pärlorna som bara innehåller lite socker i den mörka chokladen. Dessa små tryfflarna är gjorda på inget annat än kikärtor. Måste säga att jag var väldigt skeptisk när jag stod och rörde ihop smeten, men smaken var över förväntan. Konsistensen blev som cookie dough, men smaken är en aning nyttigare. Fortfarande värt att testa tycker jag! Receptet är inte mitt eget utan är taget från köket.se.

  • 1 burk kikärtor (410 g)
  • 3 msk honung
  • 1 msk kokossocker
  • 4 msk mandelsmör
  • 0,5 krm bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 75 g mörk choklad, 70 %, hackad


överdrag​

  • 200 g mörk choklad, 70 %, smält


Skölj kikärtorna, mixa alla ingredienser utom mandelmjöl och den hackade chokladen. Rulla till små bollar och lägg i frysen, Smält chokladen och doppa tryfflarna, toppa med lite kokossocker och havssalt. ​

TREVLIG HELG!


Likes

Comments

Detta är min nya favoritfrukost! Jag köpte min mixer för ca 4 år sedan och det är verkligen den bästa maskinen i köket, efter kaffekokaren, med tanke på hur mycket nytta jag har fått av den. Att mixa frukt, grönt, protein eller vad man nu vill med olika tillbehör och smaker gör det så mycket enklare för mig att få i mig alla nyttigheter. Ibland kan jag bara mixa vatten, ingefära och grönkål för att det är läskande och nyttigt. En annan fördel med smoothies är att det känns som att det är så mycket enklare att få i sig alla nyttigheter när man dricker de istället för att äta. Smoothies är så perfekta att bara slänga i allt man är sugen på och det är svårt att misslyckas!

I denna smoothien är det mindre kolhydrater och lite mer fokus på nyttiga fetter och protein.

Krämig chokladsmoothie
2 dl mjölk
1 1/2 skopa vaniljprotein
2 msk kakao
1 msk chiafrö 
1 msk ekologiskt jordnötssmör
Lite kanel
1/2 banan

Chiafröna är köpta på foodspring.se och där finns bland annat superbra kokosolja, bars och veganskt proteinpulver som jag också använder mig av i bakning och annat!

Likes

Comments

Hade en helt magisk ledig dag i lördags med Aurélien. Jag jobbar ganska mycket under veckorna och passar på att få in de där lugna stunderna och sommarkänslorna när jag väl är ledig. Därför hade vi en lång sovmorgon och frukoststund följt av ett svettigt ryggpass och passade på att gå på fruktmarknad på Möllan. Nu är hela kylen full av massa frukt och grönt. Middagen igår blev maffig sallad med kyckling och matvete och passade på att mixa ner färsk persilija och basilika till en jättegod, krämig och enkel dressing. Dressingen passar nog till det mesta, ska testa laga lax i veckan och ha dressingen till också. Senare på kvällen gick vi på bio och tryckte i oss naturgodis! Verkligen en toppendag.

Recept på dressingen finns längre ner i inlägget!

Örtdressing

1 kruka persilija
ca 10 blad Färsk Basilika
1 msk honung
2 dl kvarg/ turkisk yoghurt
1 dl olivolja
1 dl hackad bladspenat
2 msk citronjuice
Citronskal från 1 citron
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar

Mixa!

Likes

Comments

Älskar att träna tillsammans med Aurélien, speciellt här! Vissa dagar när kraften eller lusten att träna sviktar peppar vi varandra och tar oss igenom riktigt svettiga pass. Igår hade jag lite ont i halsen och huvudet och fick vila för att göra allt för att stoppa en förkyldning. Idag känns det bättre och det blir vila idag också men sen kör vi på igen innan vi tar vila under alla dagar i Aten.

Att träna här är inte heller samma sak som hemma, värmen gör en lite slapp, men vi tränar på ändå. Ska dock bli skönt att få komma hem och träna i Sverige igen i ett svalt gym. Längtar inte hem för här är helt underbart, men ska bli så roligt ändå att få träffa familjen, vänner och komma tillbaka till rutiner igen. Har massa idéer på nya recept också och det spritter i fingrarna för att få laga allt.

Nu ska vi åka upp en tur i bergen för att se lite mer av ön och sätta oss på någon taverna och äta tzatziki tills det sprutar ur öronen och njuta av de sista dagarna på ön!

Likes

Comments

Instagram@feliciaadahl