Graviditeten

Vilken vecka är du i nu? Vecka 36 (35+5)

När fick du reda på att du var gravid? Tror det var runt 13 juni 2016, men anade något tidigare eftersom jag Aldrig går upp vid kl 4 för att äta, vaknade o va jätte hungrig!

Hur gammal var du då? 23 år.

I vilken vecka var du i? Testet visade 2-3 veckor.

Hur tog du det? Jag var ganska lugn och lite chockad men kände en sån lycka, tog två tester till bara för att försäkra mig om att det var sant!

Känner du dig helt redo att bli förälder? Det är såklart svårt att sätta sig in i en roll man aldrig varit i och känner sig helt redo och klar, men jag känner mig så redo det går.

Mådde du mycket illa i början? Ingenting, trodde jag tills vecka 8 knackade på dörren. Från vecka 8 till ungefär vecka 15 mådde jag riktigt illa och spydde ett antal gånger. Jag fick Lergigan comp utskrivet av barnmorskan och det hjälpte mot det värsta.

Har du mycket halsbränna? Har inte haft någon halsbränna överhuvudtaget och hoppas jag slipper det den tiden som är kvar.

Är du känslig? Jag var känslig innan men något mer nu till och från under graviditeten.

När kände du bebis första spark? Jag kände lite småsprattlande runt vecka 16, första sparken kom i vecka 18.

Är du ofta orolig? Nej faktiskt inte. Jag kände mig knappt orolig den första tiden, allt känns bara bra, lugn som en filbunke!

Sparkar bebis mycket? Ohja, en hel del. Hon var svårfångad på RUL eftersom hon redan då sparkade massor.

I vilken vecka syntes magen? Runt vecka 17-18 tror jag.

När började du läcka bröstmjölk? Har inte läckt något alls hittills.

Har du fått bristningar? Nej inte än, tror heller inte det kommer dyka upp så här i slutet.

Hur vill du att din förlossning ska se ut? Jag har inte målat upp någon bild på hur den ska se ut, det kan ju såklart bli komplikationer på vägen och det bästa är nog att bara vara lugn och förberedd på det. Såklart att det vore skönt om det går smidigt och hyffsat snabbt utan bristningar men huvudsaken är ändå att bebis mår bra.

Hur många UL har du gjort? Två stycken. Ett UL i vecka 12 med KUB-test och sen RUL i vecka 19.

Vad ska bebis heta? Det är inte bestämt. Vi har gjort en liten lista med favoritnamn men vi känner att vi måste se henne först för att se vad hon passar att heta. Några på listan är Ellenore, Signe och Lithea.

Några mellannamn? Ja det kommer hon ha, ett från min sida och ett från Axels sida.

Vad var det första ni köpte till bebisen? Några små klädesplagg.

Hur gammal kommer du vara när bebisen kommer? 23 år.

Likes

Comments

Barn, Graviditeten

Gravid i vecka 36

Barnets utveckling

Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilogram.

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan minskar snarare eftersom gravidkroppen absorberar en del av det.

I gravidkroppen

Magen kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

För en del läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får all sin näring via moderkakan. Därför är det bra att äta nyttigt och varierat.

Funderingar och tips

Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Det är vanligt att känna oro inför förlossningen och samtidigt längta efter att få träffa barnet.

Om du väntar fler än ett barn kan det vara dags att föda. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. Även planerade kejsarsnitt brukar göras innan beräknad förlossning.

Hos barnmorskan/kontroller

Nu är det hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till förlossningssjukhus och barnavårdscentral. På barnavårdscentralen kommer en barnsköterska att följa barnets utveckling. Har du inte redan fått kontaktuppgifter, fråga barnmorskan efter dem.

Källa: www.1177.se

Godmorgon från mig och lillan, i lördags gick vi in i vecka 36 ❤ Bara 30 dagar kvar!

Likes

Comments

Graviditeten, Vardagen

Ja precis som rubriken lyder så känner jag mig just nu som en riktig gnällkärring. Varning för ett riktigt gnällinlägg helt enkelt.

Jag är bara så Fruktansvärt less och förbannad på den här nästäppan jag har pga av den här ovälkomna gästen vid namn influensa. Är det något som ger mig panikkänsla så är det att inte kunna andas ordentligt som en normal människa. Dagen började med att min älskade sambo hämtade ut tabletterna jag fick av läkaren för att mildra symptomen, så en sån stoppade jag i mig omedelbums när han kom hem. Febern är det ingen fara med, den är så pass låg. Hostan är lite bättre men näsan, oj oj, den skulle jag kunna hugga av just nu om det hjälpte att bli fri täppan.

Under hela graviditeten har jag haft nästäppa som ändå varit okej, jag har liksom inte brytt mig så mycket. Nu däremot är det så (ursäkta språket) jävla täppt så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Har irrat omkring här hemma och letat i skåp och lådor efter något magiskt att experimentera fram. Doseringen som står på nässprayen, 2-3 sprayduschar i vardera näsborre per dygn, det hjälper inte ett smack! Efter 10 minuter är det lika täppt igen så idag har jag fått tagit det fler gånger. När jag väl snyter mig får jag ta i med sån kraft så jag tror att bebisen ska ploppa ut, känner mig helt matt och öm i magen efter det här. Hör och häpna, hela 2 rullar toapapper har enbart gått åt idag för att torka min snoriga näsa, alltså 2 rullar! Svärmor tipsade mig om Eucalyptusolja så jag ska försöka få tag på det i veckan.

Har ni några dunder knep och husmorstips mot just nästäppa? Välkomna att bombadera med era tips, här har ni nämligen tant Agda 97 år, extremt desperat och jäkligt bitter över att ha influensa!

Skönt att få gnälla av sig lite ibland.
Hoppas ni har en bättre kväll!

Likes

Comments

Graviditeten, Vardagen

Go'kväll på er, här har det varit lugnt ett tag. Anledningen är att jag igår kväll fick åka in till akuten bums efter ett samtal med 1177.

Natten till söndag vaknade jag och var så fruktansvärt täppt i näsan och hostade en del. Igår på morgonen började jag känna av ett smärtsamt tryck och huggande i ryggen, ungefär vid skulderbladen och så gjorde det ont när jag vred överkroppen åt sidan och när jag andades. Tänkte att det säkert var en sträckning eller att det låst sig på något vis. Hur som helst så kom det i intervaller och vi gjorde ändå det vi planerat för dagen.

Senare på eftermiddagen blev det bara värre. Hostam ökade, min puls kändes skyhög, smärtan i ryggen hade flyttat sig till bröstet och det kändes ungefär som att någon försökte knyta ihop hela bröstkorgen. Djupa andetag var det inte tal om för det gjorde så ont. Jag tänkte att det säkert ger med sig medan sambon tyckte att vi skylle ringa 1177, det slutade med en övertalan för det blev ju inte bättre. Dom tyckte direkt att jag skulle åka in till akuten så att någon fick kolla igenom allt.

För en gång skull fick jag komma in snabbt. Flera blodprov togs, ett EKG gjordes och pulsen mättes till 145 när jag bara låg ner vilandes. Där och då bestämdes det att dom ville ha mig kvar över natten för övervakning, inkopplad till pulsmätaren. Eftersom jag är gravid i vecka 36 ville dom helt och hållet utesluta propp i lungan så det var bara gilla läget. Jag fick blodförtunnande och dropp, idag ville dom göra etän CT (skiktröntgen) för att helt utesluta propp vilket visade att allt såg bra ut.

Det jag då åkt på är såklart den där jäkla influensan och eftersom det kan påskynda förlossningen så ska jag äta medicin som iallafall dämpar symtomen. Hoppas att detta går över snabbt så jag hinner hämta energi för själva förslossningsdagen som inte är så långt bort.

Likes

Comments

Graviditeten, Vardagen

Godmorgon på er, här har vi legat och dragit oss ett bra tag. Idag är det ju tulpanens dag och buketten från Blomsterlandet som jag handlade i torsdags står fin än. Det fick bli vita tulpaner blandat med ljuvliga papegojtulpaner och småbladig poppel.

Igår började jag känna en ganska stark ömmande känsla vid blygdbenet och när jag reser mig upp och går blir det värre. Googlade lite på det och inser att det verkar vara pga foglossning. Eftersom bebis är fixerad är det kanske inte så konstigt att det känns mer i stående position. Nu på morgonen gjorde det dessutom galet ont ovanför höger ljumske men det släppte ganska snabbt. Blir ju helt exalterad nu när det är så nära, vill ju träffa vår lilla tjej nu! Igår gick vi in i vecka 36 och det är alltså 33 dagar kvar till BF

Idag är enda planen ett besök på fantastiska Gårdby Café på Öland, det var så länge sen och det är typ bästa caféet jag varit på. Väl värt ett besök för er som besöker södra Öland 😊

Likes

Comments

Graviditeten, Vardagen

Go'kväll på er, det får bli ett litet inlägg medan ögonen orkar hålla sig öppna.

Kände mig mer effektiv idag än tidigare i veckan, vaknade och bara kände att "idag ska jag få saker gjort". Fixade nya sänglampor till vårt sovrum, hämtade paket med bland annat lite saker till lillans skötbord och sist blev det ett besök på Bomsterlandet.

Under dagens gång har jag däremot fått tagit det väldigt lugnt genom butikerna och även på hundpromenaderna. Tidigare under veckan har jag haft som en början till kramp på vänster sida bak i ryggslutet, som sedan övergått till något starkt ilande som strålar ner från bäckenet. Svårt att sätta ord och förklara men sjukt obehagligt när det väl kommer. Inne på IKEA på väg till kassan var det bara att stanna upp en stund på tag-själv-lagret för det tar verkligen stopp när den där känslan dyker upp.

Nu ska jag ta en kvällsmacka innan läggdags, såklart att jag är hungrig vid läggdags, som vanligt haha. Sov gott finisar! ❤

Likes

Comments

Barn, Graviditeten, Inredning, Vardagen

Hej på er från en matt men riktigt rastlös preggo!

Inatt har jag lyckats sova ganska gott, bara vaknat en gång för ett toabesök då min blåsa verkar vara en kul sak att trycka på för lilla mini. Jag och min kära sambo upptäckte igår på kvällspromenaden med hunden att det bara verkar vara vi i kvarteret som har adventsljusstakar och julstjärnor kvar i fönstret 🙈 så tanken idag var ju att komma iväg till IKEA och fixa en fönsterlampa till köket men i detta oväder som är nu får jag se hur det blir. Det blåser som tusan och snöa ska det tydligen göra med. Troligtvis blir det en lugn innedag istället.

Minis hörna i vårt sovrum ❤

Likes

Comments